Adet Düzensizliği Neden Olur? Nasıl Geçer? Evde Bitkisel Çözüm

Adet Düzensizliği Neden Olur? Nasıl Geçer? Evde Bitkisel Çözüm Tarifi

Adet Düzensizliği Durumunda Ne Yapılmalı?

Üreme çağına gelen her kadın, normal şartlar altına 28 veya 35 günde bir adet kanaması yaşamaktadır. Bu periyod, her kadında farklı şekilde gelişmektedir. Yumurtalıkların sağlığını koruması ve kendini yenilemesi için adet olmak gereklidir ve sağlıklı bir durumdur. Adet olmayan kadınların üreme hormonlarında bir aksilik meydana gelmiş olabilir.

Toplumda birçok kadın adet dönemini zaman zaman geç yaşamaktadır. Her ay düzensiz gelen regl, adet kanaması adı verilen sendromu meydana getirir. Üreme sisteminin daha sağlıklı ilerlemesi için pek çok kadına stresli günler yaşatan adet düzensizliği hakkında bilgileri derledik. Adet düzensizliğine dair merak edilen ne varsa hepsi bu sayfada yer alıyor.

Sağlıkta en doğru tedavi yöntemleri ve kesin sonuçlar için mutlaka alanında uzman bir doktora başvurunuz. Tavsiyelerimiz hafif şiddetteki rahatsızlıklar için evde geçici bitkisel öneriler içerir. Reçete niteliği taşımaz. Sağlıklı günler dileriz…

adet düzensizliği nedir

Adet Düzensizliği Nedir?

Normal kabul edilen adet döngüsünde bir ay ile diğer ay arasında en az 28 en çok 35 gün bulunmaktadır. Bu periyodun dışında görülen adet oluşumu, düzensiz kabul edilir ve kadın sağlığı alanında adet düzensizliği olarak tanımlanır. Adet kanaması bazı kadınlarda en çok 8 gün sürmektedir. Ortalama 4 gün süren adet kanamaları, daha az veya daha çok yaşandığı zaman adet düzensizliği tanısı yapılır. Ortalama 4 ped ile bir gün bitirilir. Eğer daha sık ped dolumu yaşanıyorsa, adet düzensizliği işareti olabilir.

Adet düzensizliği hormonların işleyişinin bozulmasıyla yaşanan bir durumdur. Düzenli adet gören kadınların vücut fonksiyonları düzenli olarak çalışırken, adet düzensizliği yaşayan kadınlar hem psikolojik hem de biyolojik olarak stresli bir sürece girerler.

adet düzensizliği nedenleri

Adet Düzensizliği Neden Olur?

Adet düzensizliği pek çok nedenden dolayı yaşanabilir. Bu nedenler hem psikolojik hem de biyolojik etkenli olabilir. Şimdi listede yer alan adet düzensizliği nedenleri ile bu durumun neden yaşandığını daha iyi anlayabilirsiniz:

  • Ergenlik çağına giren genç kızların bir süre adet düzensizliği yaşaması normaldir. Hormonlar düzenlenene kadar bu durum tehlikeli değildir. Ergenlik dönemine girmek ilk nedendir.
  • Ergenlik dönemi ile başlayan regl döngüsü, menopoz ile sonlanır. Menopoz dönemine yaklaşan kadınların östrojen hormonlarında azalma olduğu için adet düzensizliği yaşarlar. Son adet gününden sonra 1 yıl geçmişse, menopoz dönemi başlamıştır.
  • İlaç kullanmanız gereken bir hastalığınız varsa, kullanılan ilaçlar adet düzensizliğine neden olmaktadır.
  • Yoğun spor yapan kadınlarda adet düzensizliği meydana gelir. Ayrıca düşük kalorili diyet programları da düzensizlik oluşturur.
  • Tiroid bezinde meydana gelen bir rahatsızlık hormonların yeterli çalışmasını engeller. Tiroid bezi cinsel hormonları etkilediğinden dolayı adet düzensizliğinin nedenleri arasına alınabilir.
  • Kadınların yumurtlama dönemini etkileyen polikistik over sendromu adet düzensizliğini oluşturur.
  • Adet düzensizliğini meydana getiren bir neden de strestir. Stres vücudunuzu derinden etkileyerek ciddi sorunlara yol açar. Üreme hormonlarını da etkileyeceği için adet düzensizliği nedenleri arasındadır. Gergin ve panik kadınların adet düzensizliği yaşaması bilinmektedir.
  • Sağlıksız beslenmek de adet düzensizliğini yaşatmaktadır. Antioksidan besinler tüketmemek, gerekli vitamin ve mineralleri almamak pek çok hormonun salgılanmasını yavaşlatır. Bunun sonucunda adet periyodunda düzensizlik meydana gelir.
  • Çok zayıf olmak birçok kadının hayalidir. Fakat çok zayıflık birtakım sorunları meydana getirir. Bu sorunlardan biri de adet düzensizliğidir. Vücudun yağ ve kas oranı ideal değerin altında olduğunda hormon problemlerini meydana getirir. Bu durum da kadınlarda adet düzensizliğini yaşatır.
  • Gebelik şüphesi olan kadınların adet günü gecikmektedir. Bu durum da adet düzensizliğine neden olan faktörlerden sayılmaktadır.

adet düzensizliği

Adet Düzensizliği Belirtileri, Nasıl Anlaşılır?

Adet düzensizliği kendini yine regl döneminde belli etmektedir. Şu belirtileri yaşıyorsanız, doktora görünme vaktiniz gelmiştir diyebiliriz.

  • Sık zaman aralıklarında regl olma
  • Çok uzun zaman aralıklarla regl olma
  • Adet döngüsü ortasında (bir önceki ve bir sonraki döngü arasında) görülen kanamalar
  • Regl döneminde yoğun kanamalar ya da çok seyrek kanama
  • Adet süresinin ya çok uzun olması ya da çok kısa sürmesi

adet düzensizliği bitkisel çözüm

Adet Düzensizliği Ne İyi Gelir? Evde Bitkisel Çözüm

Adet düzensizliğine bitkisel çözüm aradığınızda ihtiyacınız olan yanıtlar burada yer alacak. İşte adet düzensizliği yaşayan kadınların adet günlerini düzene sokacak mucize gibi bitki önerileri:

  • Soğan: İbrahim Saraçoğlu adet düzensizliği için soğan kürü önermektedir. Soğan kürü ile kesin çözüm bulabilirsiniz. Bir tane beyaz soğanı iki bardak suda kaynatın ve 15 gün boyunca aralıksız şekilde bu soğan suyunu için. Suyun klorsuz olmasına özen gösterin. İsterseniz hazır su da kullanabilirsiniz. Adet bitiminden 7 gün sonra başlayabilirsiniz.
  • Aslanpençesi: Aslanpençesi bitkisini bir miktar suda kaynatın ve suyunu süzün. Bir aylık dönemde her sabah bu suyu için. Bir aylık kullanımdan sonra 7 gün ara verin. Sonra yeniden devam edebilirsiniz.
  • Kekik: Kekik adet düzensizliği yaşayan kadınlara ilaç gibi gelecektir. Kekik kaynatıp suyunu içebilirsiniz. Ayrıca yemeklere ve salatalara eklenen kekik regl günlerini düzene sokacaktır.
  • Adaçayı: Rahim kaslarını uyarıcı etkiye sahiptir. Adet düzensizliği şikayetinde olan kadınların bitki çayı saatlerinde adaçayını tüketmesi tavsiye edilir.
    Ayrıca adet düzensizliği için tarçın, papatya çayı, çörek otu, kantaron çayı önerilmektedir.

adet düzensizliği nasıl geçer

Adet Düzensizliği Tedavisi Nasıl Yapılır?

  • Adet düzensizliği rahimde meydana gelen bir kistten dolayı meydana gelmişse bu kistin alınması ile düzensizlik tedavi edilebilir.
  • Doğum kontrol haplarından dolayı bir adet düzensizliği yaşanmışsa hapların dozu değiştirilir. Polikistik over sendromundan dolayı şikayetlerde ise yumurtlama düzeni oluşturulur. Bunun için ilaç tedavisi uygun görülür.
  • Vitamin eksikliğinden de kaynaklandığı için hastaya sağlıklı beslenme programı uygulanır. Çok zayıf kişilerde de görülen bir durum olduğu içi diyetisyen kontrolünde ideal kiloya ulaşması için kilo alma programı uygulanır. Tedavi sonucunda adet düzensizliği ortadan kalkar.
  • Adet düzensizliği tedavisi kadın doğum uzmanları ile yapılmaktadır. Ultrason ve kan tahlilleri sonucunda doktorunuz uygun tedavi yöntemini önerir.
  • Düzensizliğe neden olan faktörler ortadan kalkınca regl dönemi de düzene girer.

adet düzensizliği

Adet Düzensizliği Kaç Yaşına Kadar Normal Sayılır?

Ergenlik dönemine giren genç kızların ilk regl dönemlerinde gecikme ve düzensizlik meydana gelir. Bu durum birkaç yıl sürmektedir. Uzmanlar tarafından normal kabul edilen bu düzensizlik daha uzun süre devam ederse, gerekli inceleme ve tedavi başlayacaktır. Ergenlik döneminde yaşanan adet düzensizliği için hormon testleri yapılır.

adet düzensizliği gebelik

Adet Düzensizliği Hamileliğe Engel Mi?

Düzensiz adet kanaması yaşayan kadınların en kısa süre içinde jinekolog tarafından muayene edilmesi gereklidir. Düzensizliğe neden olan faktörler rahimle ilgili ciddi rahatsızlık ise; hamilelik ihtimali düşük olabilir. Eğer rahimde kanser veya myom riski yüksekse, hamile kalma durumu zor oluşabilir.

Rahimde veya yumurtalarda oluşan bir rahatsızlık, adet düzensizliği zararları olarak sosyal hayatı etkileyecektir. Öncelikle bu durumun farkında olan kadınlar stresli bir sürece girecektir. Geciken veya sık tekrarlanan regl dönemi, rahim kaslarını yıpratacaktır. Düzensiz adet gören kadınlar bazen aşırı kilo verebilir. Bu durum da kan değerlerinde sorun oluşturmaktadır. Bu zincirin sonunda kadın sağlığı her yönden etkilenmektedir.

Sağlıkta en doğru tedavi yöntemleri ve kesin sonuçlar için mutlaka alanında uzman bir doktora başvurunuz. Tavsiyelerimiz hafif şiddetteki rahatsızlıklar için evde geçici bitkisel öneriler içerir. Reçete niteliği taşımaz. Sağlıklı günler dileriz…

Regl Nedir? 10 Soruda Regl Hakkında Tüm Merak Edilenler

Adet Söktürücü Bitki Çayları, Yiyecekler ve Doğal Yöntemler

Adet Gecikmesi Sebepleri, Gebelik Dışında 8 Farklı Neden

Adet Sancısına Ne İyi Gelir? Evde 10 Doğal ve Etkili Yöntem

Adet Geciktirici Yan Etkisiz 8 Bitkisel Yöntem

--

5 milyon'dan fazla kişinin takip ettiği Youtube kanalımızda videolu tariflerimizi bulabilirsiniz.

15 milyondan fazla kişinin indirdiği Nefis Yemek Tarifleri uygulaması ile 850.000'den fazla denenmiş tarif her zaman yanınızda. Hemen siz de indirin.

Okuyucunun Dikkatine

Blog sayfamızda sağlıklı yaşam, diyet ve kişisel bakım konularını kapsayan yazılar genel bilgilendirme amaçlıdır. Kategoride çeşitli hastalıklar için evde bitkisel çözüm önerileri, besleyici fonksiyonel gıda takviyeleri, doğal cilt ve saç bakımı maskesi tarifleri ile uygulanışları, kilo kontrolüne yardımcı diyet listeleri ve sağlıklı beslenme programları yer almaktadır. İlgili besinin, ürünün ya da diyet listesinin etkileri her bünyede değişkenlik gösterebilir. Yazı yayına alındıktan sonra, zaman içerisinde güncelliğini ve geçerliliğini yitirebilir. Sunmuş olduğumuz bilgiler hiçbir zaman doktor teşhisinin yerini tutmaz, reçete niteliği taşımaz. Bilgileri uygulamadan önce alanında uzman görüşü almanızı tavsiye eder; aksi durumda oluşabilecek yan etkilerden sitemizin sorumlu tutulamayacağını önemle hatırlatırız.

Yorumlar

İlk yorumu sen yaz.

Yaptığın yorumlarla diğerlerine yardımcı ol.

NYT Yazar
Bunlar da İlginizi Çekebilir
Çöz Kavurma Tarifi

Çöz Kavurma

4-6 kişilik, 10dk Hazırlık, 40dk Pişirme
Bitkisel Öksürük Şurubu Tarifi

Bitkisel Öksürük Şurubu

1-2 kişilik, 5dk Hazırlık, Pişirme yok
Bitkisel Antibiyotik (Videolu) Tarifi

Bitkisel Antibiyotik (Videolu)

2-4 kişilik, 5dk Hazırlık, Pişirme yok
Kemik suyu nasıl yapılır? Faydaları Nelerdir? Tarifi

Kemik suyu nasıl yapılır? Faydaları Nelerdir?

6-8 kişilik, 30dk Hazırlık, 4 saat ve üzeri Pişirme
Tatlı Krizine Çözüm Tarifi

Tatlı Krizine Çözüm

6-8 kişilik, 10dk Hazırlık, 20dk Pişirme
Krep (5 adet) Tarifi

Krep (5 adet)

1-2 kişilik, 5dk Hazırlık, 10dk Pişirme
2 Adet Yufkadan 32 Adet Sarma Börek Tarifi

2 Adet Yufkadan 32 Adet Sarma Börek

4-6 kişilik, 35dk Hazırlık, 5dk Pişirme
Hurmanın Faydaları: Hurma Yemek Neye İyi Gelir? Tarifi
Hurmanın Faydaları: Hurma Yemek Neye İyi Gelir?

Hurma: İftarın Vazgeçilmez Başlangıcı! Hurma, hurma palmiyesinin (Phoenix dactylifera) meyvesidir ve Asya, Orta Doğu ve…

Ejder Meyvesi Faydaları: Neye İyi Gelir, Ne İşe Yarar? Tarifi
Ejder Meyvesi Faydaları: Neye İyi Gelir, Ne İşe Yarar?

Ejder Meyvesi (Pitaya) ile Sağlığınıza Renk Katın! Ejder meyvesi, bir başka bilinen ismiyle "Dragon Fruit"…

Dut Yaprağının Faydaları: Neye İyi Gelir, Ne İşe Yarar? Tarifi
Dut Yaprağının Faydaları: Neye İyi Gelir, Ne İşe Yarar?

Dut Yaprağı: Sağlıklı Yaşamın Doğal Şifresi! Dut yaprağı, dut ağacının (Morus) yapraklarıdır. Dut ağacı, çoğunlukla…

Chia Tohumu Faydaları: Ne İşe Yarar, Neye İyi Gelir? Tarifi
Chia Tohumu Faydaları: Ne İşe Yarar, Neye İyi Gelir?

Chia Tohumu: Yüksek Protein ve Lif Kaynağı Chia tohumu, "Salvia hispanica" adlı bitkinin tohumlarından elde…

Cennet Hurmasının Faydaları: Neye İyi Gelir, Ne İşe Yarar? Tarifi
Cennet Hurmasının Faydaları: Neye İyi Gelir, Ne İşe Yarar?

Cennet Hurması: C Vitamini Deposu Doğal Tatlı! Türkiye’de Trabzon hurması adıyla bilinen cennet hurması, botanik…

Brokoli Faydaları: Brokoli Yemek Neye İyi Gelir? Tarifi
Brokoli Faydaları: Brokoli Yemek Neye İyi Gelir?

Brokoli: Faydalarıyla Sizi Şaşırtacak Lif Deposu! Turpgiller (Brassicaceae) familyasının en gözde sebzelerinden biri olan brokoli,…

Hurmanın Faydaları: Hurma Yemek Neye İyi Gelir? Tarifi
Hurmanın Faydaları: Hurma Yemek Neye İyi Gelir?

Hurma: İftarın Vazgeçilmez Başlangıcı! Hurma, hurma palmiyesinin (Phoenix dactylifera) meyvesidir ve Asya, Orta Doğu ve…

2023 Eylül Ayının 30 Popüler Tarifi
2023 Eylül Ayının 30 Popüler Tarifi

Havaların tatlı bir esintiyle sonbaharı karşıladığı eylül ayının son günü. Ayın son günü demek ise…

Ejder Meyvesi Faydaları: Neye İyi Gelir, Ne İşe Yarar? Tarifi
Ejder Meyvesi Faydaları: Neye İyi Gelir, Ne İşe Yarar?

Ejder Meyvesi (Pitaya) ile Sağlığınıza Renk Katın! Ejder meyvesi, bir başka bilinen ismiyle "Dragon Fruit"…

Dut Yaprağının Faydaları: Neye İyi Gelir, Ne İşe Yarar? Tarifi
Dut Yaprağının Faydaları: Neye İyi Gelir, Ne İşe Yarar?

Dut Yaprağı: Sağlıklı Yaşamın Doğal Şifresi! Dut yaprağı, dut ağacının (Morus) yapraklarıdır. Dut ağacı, çoğunlukla…

Chia Tohumu Faydaları: Ne İşe Yarar, Neye İyi Gelir? Tarifi
Chia Tohumu Faydaları: Ne İşe Yarar, Neye İyi Gelir?

Chia Tohumu: Yüksek Protein ve Lif Kaynağı Chia tohumu, "Salvia hispanica" adlı bitkinin tohumlarından elde…

Cennet Hurmasının Faydaları: Neye İyi Gelir, Ne İşe Yarar? Tarifi
Cennet Hurmasının Faydaları: Neye İyi Gelir, Ne İşe Yarar?

Cennet Hurması: C Vitamini Deposu Doğal Tatlı! Türkiye’de Trabzon hurması adıyla bilinen cennet hurması, botanik…

Brokoli Faydaları: Brokoli Yemek Neye İyi Gelir? Tarifi
Brokoli Faydaları: Brokoli Yemek Neye İyi Gelir?

Brokoli: Faydalarıyla Sizi Şaşırtacak Lif Deposu! Turpgiller (Brassicaceae) familyasının en gözde sebzelerinden biri olan brokoli,…

Biberiye Çayının Faydaları: Neye İyi Gelir, Ne İşe Yarar? Tarifi
Biberiye Çayının Faydaları: Neye İyi Gelir, Ne İşe Yarar?

Biberiye Çayı: Fiziksel ve Ruhsal Sağlığa Birebir! Akdeniz mutfağının vazgeçilmez tatlarından olan biberiye hem taze…

Ayvanın Faydaları: Ayva Yemek Neye İyi Gelir? Tarifi
Ayvanın Faydaları: Ayva Yemek Neye İyi Gelir?

Ayva: C Vitamini ve Lif Zengini, Antioksidan! Ayva, Rosaceae ailesine ait bir ağacın meyvesidir ve…

Avokadonun Faydaları: Avokado Yemek Neye İyi Gelir? Tarifi
Avokadonun Faydaları: Avokado Yemek Neye İyi Gelir?

Avokado: Besleyici, Lif ve Vitamin Zengini! Avokado, Persea americana adlı ağaçtan gelen meyve olarak bilinir.…

Yeşil Çayın Faydaları: Ne İşe Yarar, Zayıflatır Mı? Ne Zaman İçilir? Tarifi
Yeşil Çayın Faydaları: Ne İşe Yarar, Zayıflatır Mı? Ne Zaman İçilir?

Yeşil Çay: 5000 Yıllık Antioksidan Kaynağı Yeşil çay, Camellia sinensis bitkisinin yapraklarından elde edilen bir…

Propolisin Faydaları: Ne İşe Yarar, Neye İyi Gelir? Tarifi
Propolisin Faydaları: Ne İşe Yarar, Neye İyi Gelir?

Antioksidan Propolis: Güçlü Bağışıklığın Anahtarı! Propolis Yunanca bir kelimedir. "Korunan bölge, şehir" anlamını taşır. Arılar…

Tarifler Geri
Videolar Geri