Regl Nedir? 10 Soruda Regl Hakkında Tüm Merak Edilenler

Regl Nedir? 10 Soruda Regl Hakkında Tüm Merak Edilenler Tarifi

Regl Hakkında Merak Edilen Tüm Sorular Sizler İçin Cevaplandı!

Tatlı krizleri, karın ağrıları, kasık sancılar ve gerginlik hemen hemen pek çok kadının çok yakından tanıdığı bir durumdur. Üreme çağındaki tüm kadınlar, tıbbi bir sorun olmadıkça bu psikolojik ve fizyolojik olayları yaşamaktadır. Bu durumlara neden olan değişim ise; regl dönemi olarak ifade edilmektedir. Regl, tüm kadınların dert ortağı ve en yakın arkadaşıdır.

Regl ağrısından kurtulmak ve regl düzensizliğinin nedenini öğrenmek için yazımız size çok faydalı bilgiler sunuyor. Ayrıca regl gecikmesi yaşayanların da merakları bu sayfada diniyor. Şimdi sizlerle paylaşacağımız bilgilere biraz aşina olabilirsiniz fakat bilmedikleriniz de olabilir. Regl dönemi hakkında merak edilen tüm sorulara yanıt bulabileceğiniz bu yazıdan, bilmediklerinizi de öğreneceksiniz. İşte uzman doktorların görüşlerinden faydalanarak hazırlanan regl ile ilgili bilgiler…

regl nedir

1) Regl Nedir?

Menstrüasyon olarak da ifade edilebilen regl, kadınların üreme hormonlarının aylık döngüsü sayesinde, rahim içinde oluşan dokuların kan şeklinde vücuttan dışarı atılmasıdır. Her ay yaşanan rahim içi kanamalarıdır. Bu döngü menopoz dönemine kadar devam eder. Menopoz ile beraber regl dönemi de sona ermektedir. Halk arasında adet, aybaşı gibi isimlerle anılsa da regl; utanmayı, sosyal yaşamda toplumdan saklamayı gerektiren bir durum değildir. Regl ergenlik döneminde yaşanmaya başlar, menopoza kadar devam eder. Düzenli bir şekilde görülmesi sağlıklı kabul edilir. Düzensiz görülen regl, sağlık için sorun teşkil eder.

regl kanı

2) Regl Belirtileri Nelerdir?

Regl öncesinde bazı sendromlar yaşanabilir. Bu sendromlara “pms” kodu verilir. Premenstruel sendrom denilmektedir.

  • Regl olmadan birkaç gün önce göğüslerde şişlik meydana gelir.
  • Bazen kasık bölgesinde ağrı ve kramplar da hissedilir.
  • Cildinizde ise biraz sivilcelenme görülür.
  • Regl dönemi etkisinden dolayı duygusallık ve gerginlik de ruhsal belirtilerdir.

Bu belirtileri regl öncesi her kadın yaşamayabilir. Bünyeden bünyeye farklılık göstermektedir. Hatta regl ağrısı şiddeti de her kadına göre değişmektedir. Çikolataları stoklamaya başladıysanız, regl birkaç gün içinde başlayacaktır diyebiliriz :)

regl belirtileri

3) Regl Kaç Gün Sürer?

Ergenlik dönemi regl olmak ile başlar. Günümüzde ergenlik yaşı da artık düştüğünden ortalama 12 yaşındaki her genç kız, regl dönemi ile tanışır. Regl süresi her birey için farklı şekilde devam eder. Bazı kadınlar 2 gün regl olurken bazılarının 7 güne kadar uzadığı bilinir. Regl uzun sürmesi, doktorlar tarafından normal kabul edilmemektedir. Bu günlerden az veya çok şekilde regl olan kadınların uzmanlardan daha iyi bilgi alması tavsiye edilir. Regl takvimi düzenli olmayan kadınların hormon veya farklı bir sağlık sorunu olabilir. Her ay regl başlangıç gününü bir köşeye not etmenizi tavsiye ederiz.

regl takvimi

4) Regl Dönemi Duygu Değişimleri Normal Mi? Neden Yaşanır?

Regl döneminde yaşanan duygu değişimleri uzmanlar tarafından normal kabul edilmektedir. Biyolojik değişimler kişinin sosyal yaşamını bir süre kısıtlayıp stresli hale getirir. Bu durum ise sorun haline getirildiğinde, beraberinde kaygı ve depresyon görülebilir. Hormonların yenilendiği regl döneminde görülen ruhsal değişimlerin asıl nedeni progesteron hormonudur. Regl olan kadınların progesteron hormonunda da dalgalanma meydana gelir. Hormon değiştikçe duygusal geçişler yaşanır. Eğer duygu geçişleri iş ve ev yaşamını etkileyecek boyutta ise tıbbi destek alınması önerilir.

regl dönemi

5) Regl Gecikmesi: Regl Neden Gecikir?

  • Regl gecikmesine neden olan faktörlerden en çok bilineni hamilelik şüphesidir.
  • Çok fazla spor yapmak da regl gününü geciktirmektedir.
  • Regl öncesi yaşanan enfeksiyon ve grip gibi hastalıklar da başka bir nedendir.
  • Polikistik over sendromu adı verilen yumurtalık hastalığı ise adeti uzun süre geciktirebilir.
  • Yaşa ve boya göre çok fazla kilonuz varsa, regl gecikmesi yaşamanız çok normal kabul edilmektedir.
  • Emzirme döneminde regl düzenleneceğinden, emziren annelerin regl günü gecikebilir.
  • Ayrıca stres ve düzenli kullanılan bazı ilaçlar da regl gecikmesinin bir sebebidir.
  • Tiroid bozukluğu ve menopoza yaklaşma dönemini de unutmamak gerekir.
regl gecikmesi

6) Regl Ağrısına Ne İyi Gelir?

  • Regl ağrısı için en etkili yöntem bolca su içip sıcak su torbasıyla bir süre samimiyet kurmanız olacaktır.
  • Hafif tempolu yürüyüşler ve zencefil çayı regl ağrısının şiddetini azaltacaktır.
  • Zencefil sevmem diyenlere rezene veya lavanta çayı önerebiliriz.
  • Regl döneminde kahvaltıda pekmez tüketirseniz, ağrılardan kurtulabilirsiniz.
  • Bu dönemde E vitamini almaya özen göstermelisiniz.
  • Tatlı krizlerinizde kuru yemiş yiyerek ve kahve içerek hem ağrıyı dindirmiş olursunuz hem de sağlıklı seçimler yaparak kilo almaktan kendinizi koruyabilirsiniz. Ayrıca bitter çikolata da regl ağrısı için lezzetli ve sağlıklı bir çözüm olacaktır.
regl ağrısı

7) Regl Söktürücü Bitkiler Nelerdir?

Regl ağrıları, regl kanı zor atıldığında yaşanır. Bu durumu rahatlatmak için regl söktürücü bitkiler tavsiye edilir. Bu bitkiler kereviz, dereotu, maydanoz, soğan ve havuç olacaktır. Ayrıca bitki çayı demlemek istediğinizde:

  • Kantaron
  • Kekik
  • Çörek otu
  • Papatya
  • Adaçayı
  • Tarçın çayı tercih edebilirsiniz.

Bu şifalı bitkiler ile sancı ve kramplara son vermeniz mümkündür. Regl söktürücü bitkiler, size daha rahat ve keyifli bir regl dönemi yaşatabilir. Hepsi sizin için ilaç niteliğindedir.

regl söktürücü bitkiler

8) Regl İken Hamile Kalınır Mı?

Regl iken hamile kalmak mümkün müdür sorusuna “evet” yanıtını vereceğiz. Reglin genellikle 4. gününde yumurtlama meydana gelir. Spermler sıcak ortamda canlılığını korumaktadır. Bu nedenle regl döneminden 3 gün önce ve 7 gün sonrasında hamilelik riski vardır. Regl olan kadınlarda gebelik için gerekli ortam hazırlanmaktadır. Bu süre içinde cinsel ilişkiye girildiğinde yüksek bir ihtimalle hamile kalınabilir. Her kadının metabolizma özellikleri farklı olduğu için bu konuyu en iyi şekilde öğrenmek için kadın hastalıkları ve doğum uzmanından bilgi almanız tavsiye edilir.

regl iken hamile kalınır mı

9) Regl Olmamak Neyin Belirtisi?

Toplumda hiç regl olmamış kadınlar da bulunmaktadır:

  • Bu durumun tıbbi açıklaması genetik faktörlerle ilgilidir. Bazı kişilerde “Testiküler Feminizasyon” görülmektedir. Yani genetik olarak erkek oldukları halde erkeklik hormonlarının duyarsız kalmasından dolayı kadın görünümüne sahiplerdir. Bu kişilerin regl olması mümkün değildir.
  • Ayrıca – turner sendromu – adı verilen hastalığın da regli önlediği bilinmektedir. Turner sendromu eksik kromozomdan kaynaklanır. Çok küçük yaşta menopozun gerçekleştiği bir durumdur.
  • Uzun bir süre regl olmamak ise menopozun habercisidir.
  • Düzensiz regl gören kadınların doktora görünmesi gereklidir.
regl olmamak

10) Regl Düzensizliği Neyi İşaret Eder?

Regl düzensizliği regl başladığı yıldan itibaren bir süre görülebilir. Bu normal bir durumdur.

  • Uzun süre yaşanan adet düzensizliği hormonal bir bozukluğun olduğuna işarettir.
  • Ayrıca myom, polip, hiperplazi, kanser, enfeksiyon, dış gebelik, ilaç kullanımı, tiroid bezi hastalıkları riskini de hatırlatır.
  • Farklı bir hastalık için kullanılan ilaçlar da regl düzensizliğine neden olur. Bu gibi durumlarda tedaviyi takip eden doktordan bilgi alınması gerekir.
  • Normal günlerde 24 veya 35 günde bir görülen regl kanamaları, daha uzun süre sonra yaşanıyorsa; yumurtalıkların bir sorun ile mücadele ettiği düşünülmelidir.
  • Eğer 40’lı yaşlarda adet düzensizliği yaşanıyorsa menopozun habercisidir denilebilir.
regl düzensizliği

Sorularınızın en doğru cevapları için uzman bir doktora danışmanızı tavsiye ediyoruz. Sağlıklı günler!

PMS Dönemi Ağrı ve Stres Etkilerini Azaltacak 7 Rahatlatıcı Besin

Adet Söktürücü Bitki Çayları, Yiyecekler ve Doğal Yöntemler

Adet Gecikmesi Sebepleri, Gebelik Dışında 8 Farklı Neden

Adet Sancısına Ne İyi Gelir? Evde 10 Doğal ve Etkili Yöntem

Adet Geciktirici Yan Etkisiz 8 Bitkisel Yöntem

--

Nefis Yemek Tarifleri WhatsApp kanalı açıldı, hemen siz de katılın.

5 milyon'dan fazla kişinin takip ettiği Youtube kanalımızda videolu tariflerimizi bulabilirsiniz.

15 milyondan fazla kişinin indirdiği Nefis Yemek Tarifleri uygulaması ile 850.000'den fazla denenmiş tarif her zaman yanınızda. Hemen siz de indirin.

Okuyucunun Dikkatine

Blog sayfamızda sağlıklı yaşam, diyet ve kişisel bakım konularını kapsayan yazılar genel bilgilendirme amaçlıdır. Kategoride çeşitli hastalıklar için evde bitkisel çözüm önerileri, besleyici fonksiyonel gıda takviyeleri, doğal cilt ve saç bakımı maskesi tarifleri ile uygulanışları, kilo kontrolüne yardımcı diyet listeleri ve sağlıklı beslenme programları yer almaktadır. İlgili besinin, ürünün ya da diyet listesinin etkileri her bünyede değişkenlik gösterebilir. Yazı yayına alındıktan sonra, zaman içerisinde güncelliğini ve geçerliliğini yitirebilir. Sunmuş olduğumuz bilgiler hiçbir zaman doktor teşhisinin yerini tutmaz, reçete niteliği taşımaz. Bilgileri uygulamadan önce alanında uzman görüşü almanızı tavsiye eder; aksi durumda oluşabilecek yan etkilerden sitemizin sorumlu tutulamayacağını önemle hatırlatırız.

9. Gün İftar Menüsü

En güzel ramazan yemekleri tarifleri vermeye 9. günde de devam ediyoruz! Bugün iftar menüsü için başlangıcı bol vitaminli yöresel toyga çorbası ile yapıyoruz. Sonrasında göz alıcı ve etli rulo patlıcan ve yanında çıtır nohutlu semizotu salatası var. Çok beğenilen iftar tatlıları arasında ce ...

Tüm menüyü gör
Yorumlar

İlk yorumu sen yaz.

Yaptığın yorumlarla diğerlerine yardımcı ol.

NYT Yazar
Ramazan ve Oruçla İlgili Hadisler, Ayetler Tarifi
Ramazan ve Oruçla İlgili Hadisler, Ayetler

Mübarek Ramazanı Taçlandıran Ayet ve Hadisler Tüm bir yılın bolluk ve bereket açısından en değerli…

Oruçluyken Saç Boyamak Orucu Bozar Mı? Tarifi
Oruçluyken Saç Boyamak Orucu Bozar Mı?

Oruçluyken Saç Boyatılır Mı? Ramazan ayı içerisinde, orucu bozan durumlar çok sık gündeme gelmektedir. İnananlar…

Seferi iken Oruç Tutulur Mu, Kaç Km Geçerli? Şartları Tarifi
Seferi iken Oruç Tutulur Mu, Kaç Km Geçerli? Şartları

Diyanet Açıkladı: Seferi Oruç Tutabilir Mi? Ramazan ayı geldiğinde insanların oruçlarının kabul olması için pek…

Tekne Orucu Nedir? Nasıl, Kaç Yaşına Kadar Tutulur? Tarifi
Tekne Orucu Nedir? Nasıl, Kaç Yaşına Kadar Tutulur?

Tekne Orucu: Çocuklar İçin Alıştırma Orucu Ramazan ayı geldiğinde, büyüklerinin oruç tutmasına özenen çocuk sayısı…

Oruçluyken Ağda Yaptırılır Mı? Diyanet Yanıtladı Tarifi
Oruçluyken Ağda Yaptırılır Mı? Diyanet Yanıtladı

Ağda Yapmak Orucu Bozar Mı? Ramazanın gelmesiyle beraber oruç tutacak kişiler tarafından oruçluyken nelerin yapılıp…

Oruçluyken Burun Kanaması Orucu Bozar Mı? Tarifi
Oruçluyken Burun Kanaması Orucu Bozar Mı?

Burun Kanadığında Oruç Bozulur Mu? Oruç tutarken herhangi bir nedenden burnunuz kanadığında orucun bozulup bozulmadığı…

Ramazan ve Oruçla İlgili Hadisler, Ayetler Tarifi
Ramazan ve Oruçla İlgili Hadisler, Ayetler

Mübarek Ramazanı Taçlandıran Ayet ve Hadisler Tüm bir yılın bolluk ve bereket açısından en değerli…

Oruçluyken Saç Boyamak Orucu Bozar Mı? Tarifi
Oruçluyken Saç Boyamak Orucu Bozar Mı?

Oruçluyken Saç Boyatılır Mı? Ramazan ayı içerisinde, orucu bozan durumlar çok sık gündeme gelmektedir. İnananlar…

Seferi iken Oruç Tutulur Mu, Kaç Km Geçerli? Şartları Tarifi
Seferi iken Oruç Tutulur Mu, Kaç Km Geçerli? Şartları

Diyanet Açıkladı: Seferi Oruç Tutabilir Mi? Ramazan ayı geldiğinde insanların oruçlarının kabul olması için pek…

Tekne Orucu Nedir? Nasıl, Kaç Yaşına Kadar Tutulur? Tarifi
Tekne Orucu Nedir? Nasıl, Kaç Yaşına Kadar Tutulur?

Tekne Orucu: Çocuklar İçin Alıştırma Orucu Ramazan ayı geldiğinde, büyüklerinin oruç tutmasına özenen çocuk sayısı…

Oruçluyken Ağda Yaptırılır Mı? Diyanet Yanıtladı Tarifi
Oruçluyken Ağda Yaptırılır Mı? Diyanet Yanıtladı

Ağda Yapmak Orucu Bozar Mı? Ramazanın gelmesiyle beraber oruç tutacak kişiler tarafından oruçluyken nelerin yapılıp…

Oruçluyken Burun Kanaması Orucu Bozar Mı? Tarifi
Oruçluyken Burun Kanaması Orucu Bozar Mı?

Burun Kanadığında Oruç Bozulur Mu? Oruç tutarken herhangi bir nedenden burnunuz kanadığında orucun bozulup bozulmadığı…

Nafile Orucu Nedir? Ne Zaman Niyet Edilir, Bozunca Kefaret Gerekir Mi? Tarifi
Nafile Orucu Nedir? Ne Zaman Niyet Edilir, Bozunca Kefaret Gerekir Mi?

Nafile Oruçlar: Sünnet Kabul Edilen İbadet Manevi doygunluk veren ibadetlerden biri olan oruç, birden fazla…

Ramazan Pidesi Kaç Kalori? 1 Dilim, 1 Adet, Yarım Tarifi
Ramazan Pidesi Kaç Kalori? 1 Dilim, 1 Adet, Yarım

Ramazan Pidesi: İftar Sofralarının Baş Tacı Ramazan ayını özel kılan detaylardan biridir ramazan pidesi. İftara…

Güllaç Kalori ve Besin Değerleri, Kilo Aldırır Mı? Tarifi
Güllaç Kalori ve Besin Değerleri, Kilo Aldırır Mı?

1 Dilim - Porsiyon Güllaç Kaç Kalori? Güllaç, asırlardır ramazan ayının en sevilen tatlısı olma…

Yaş, Kuru Hurma Kaç Kalori? Besin Değerleri Tarifi
Yaş, Kuru Hurma Kaç Kalori? Besin Değerleri

Hurma: İftar Sofralarının Yıldız Tatlısı! Cennet meyvesi olarak bilinen hurma, güzel tadı ile evlere sık…

Arefe Günü Oruç Tutulur Mu? Fazileti Nedir? Tarifi
Arefe Günü Oruç Tutulur Mu? Fazileti Nedir?

Arefe Günü Oruç Tutmanın Fazileti ve Sevabı Arefe günü nedir ve Arefe günü ne zaman…

Sahurda Tok Tutan Yiyecekler: Ne Yersek Acıkmayız? Tarifi
Sahurda Tok Tutan Yiyecekler: Ne Yersek Acıkmayız?

Sahurda Uzun Süre Tok Tutan Besinler Ramazanın en önemli öğünü sahurdur. Uzun süreli açlığa dayanabilmenin…

Tarifler Geri
Videolar Geri