Andız Pekmezi Faydaları Nelerdir? Neden Yapılıyor? Nasıl Kullanılır?

Andız Pekmezi Faydaları Nelerdir? Neden Yapılıyor? Nasıl Kullanılır? Tarifi

Ardıç Ağacının Keskin ve Şifa Küpü Şurubu

Andız Pekmezi

Kış aylarının gelmesiyle beraber televizyon programlarında da modern çağın dijital içeriklerinde de doktorlar tarafından tavsiye edilen; geleneksel bakıldığında da annelerin çocuklarına yemeleri için direttiği besin olan pekmez, gündemdeki yerini korumaktadır.

Faydalarının saya saya bitirilemeyeceği pekmezin, son zamanlarda öne çıkan bir çeşidi var: Andız pekmezi. Herhangi bir aktara gittiğinizde çok satılan ürünler arasında bulmanız mümkün. Bu kadar çok öne çıkmasının ve önerilmesinin elbette bir sebebi var. Andız pekmezi hakkında bilmeniz gereken her şeyin bir araya toplandığı yazıyı aşağıda bulabilirsiniz.

andız pekmezi faydaları

Andız Pekmezi Nedir? Neden Yapılıyor?

Andız, ardıç ağacı olarak da bilinen andız ağacının meyvesidir. Andız pekmezi yapımında bir çam türü olan iğne yapraklı andız ağacının kozalağından, dallarından ve meyvesinden yararlanılır. Üzüm ya da keçiboynuzu pekmezinin aksine, acımtırak bir tadı vardır.

Türkiye’de andız ağacı Akdeniz bölgesinde Toros Dağı eteklerinde, özellikle de Kahramanmaraş’ın Andırın ilçesinde yaygın olarak bulunur. Meyveleri ekim aylarında olgunlaşır. Andız kozalağı; probiyotik, antioksidan özelliğinde olması ve sabit yağlar içermesiyle dikkatleri üzerinde toplar. Ayrıca pek çok sağlık sıkıntısına doğal çözüm niteliğinde çare olabilir.

Geleneksel olarak andız pekmezi yapımında andız ağacının bulunduğu bölgedeki çiftçiler, topladıkları kozalaklardan ve meyvelerden, hiçbir katkı maddesi eklemeden pekmez yapıp satarlar. Andız pekmezi yaparken, ağacın meyveleri ve kozalakları toplanır, en az iki gün boyunca kuruması için bekletilir. Daha sonra ezerek ya da kırarak büyük kazanlarda kaynatılır, suyu süzülerek meyvelerden ayrılır. Ayrılan bu su, yoğunlaşıp kıvamı tutturuluncaya kadar saatlerce karıştırılarak kaynatılır. Soğuduğunda da kavanozlara bölünür.

andız pekmezi fiyatları

Andız Pekmezi Faydaları Nelerdir? Neye İyi Gelir?

Andız pekmezi İbrahim Saraçoğlu hocanın da doğalını tavsiye ettiği, vücudunuzda hemen her noktaya yararı olan şifalı bir pekmezdir. Doğal yapılınca ve önerilen ölçülerde kullanılınca sağladığı andız pekmezi faydaları şöyle sıralanabilir:

  • Andız pekmezi astım, bronşit, soğuk algınlığına iyi gelir. Kuru öksürüğü hafifletir ve balgamın sökülmesini kolaylaştırır.
  • Nefes darlığına iyi gelir.
  • Saç dökülmesini önler, azalan yerlerdeki saçların daha gür çıkmasını sağlar.
  • Antioksidan özelliği sayesinde ödem ve şişlik sorunlarını ortadan kaldırır. Vücudu yağ asitlerinden ve toksinlerden arındırarak kilo vermeyi kolaylaştırır.
  • Ağızda aft adıyla bilinen yaralar oluşabilir; pekmez her gün kullanıldığında bu yaraların iyileşmesine katkı sağlar.
  • Ciltte oluşan sedef, egzama gibi yaraları iyileştirmeye yardımcı olur. Bir türlü çözüm bulunamayan kronikleşmiş çıban sorunu ile uğraşıyorsanız, bir de andız pekmezi tüketmeyi denemelisiniz.
  • Böbrek taşının düşürülmesini sağlar ve yeni böbrek taşlarının oluşumunu engeller.
  • Romatizma ağrılarını azaltır ve bacakların rahatlamasını sağlar.
  • Alerji ve alerji sonucu beliren cilt hastalıklarının tedavi edilmesinde yararlıdır.
  • Pekmezin kan yapıcı özelliğinin yanı sıra andız pekmezi, kanı temizleyici görevi de görür. Bu şekilde kalp damar sağlığının korunması açısından oldukça faydalıdır.
  • İdrar yolu enfeksiyonlarının daha çabuk iyileşmesini, idrar yolu kanalının temizlenmesini sağlar. Bu sayede daha sağlıklı çalışan bir boşaltım sisteminiz olur.
  • Boşaltım sistemine olduğu kadar sindirim sistemine de katkısı olan andız pekmezi, sindirimi ve midenin işini kolaylaştırır.
  • Aynı zamanda bağırsak paraziti oluşmasını engelleyerek herhangi bir bağırsak hastalığı yaşama riskinizi en aza indirir.

andız pekmezi

Andız Pekmezi Nasıl Kullanılır? Ne İşe Yarar?

Andız pekmezinin faydaları kadar andız pekmezi kullanımı da sık merak edilenlerdendir. Öncelikle yukarıda sayılan etkileri görmeyi ve böyle bir sorununuzu gidermesini istiyorsanız her gün devamlı olarak tüketmelisiniz. Sürekliliği sağlayamazsanız etkilerini görmeniz uzun zaman alabilir.

  • Güne başlarken her sabah bir yemek kaşığı tüketebilirsiniz ya da yatmadan önce, isterseniz bir bardak suyun içine koyup seyrelterek içebilirsiniz.
  • Acı bir tadı olduğu için tahinle karıştırabilirsiniz ya da daha tatlı olması için bal ile karıştırabilirsiniz. Fakat bu acımsı tadın müptelaları olduğunu da bilmelisiniz. Hatta tüketilen bazı yörelerde, insanlar ekmek üzerine tereyağı ve andız pekmezi sürerek yemeye devam ederler. Değişik kullanım biçimlerini kendiniz de bulabilirsiniz.

Önemli olan nokta şu ki; mümkün olduğu kadar doğalını, ev yapımı olanını bulmalısınız; çünkü pekmezin zararları genellikle pişirirken yapılan hatalardan kaynaklanır. Evde de yüksek ısıya maruz bırakmamanız gerektiğini bilmelisiniz. Örneğin fırında yüksek ısıyla pişecek olan kekin içine koymamalısınız. Serin yerlerde muhafaza etmelisiniz. Marketlerden alacağınız pekmezin HMF oranına bakıp düşük olanını almalısınız.

andız pekmezi nedir

Andız Pekmezinin Zararları ve Yan Etkileri Nelerdir?

Bu kadar derde deva olan andız pekmezi yan etkileri bakımından ne durumda bilmek isteyebilirsiniz. Etkili bir iyileştirici gücü olduğu için, böyle durumlarda akla ilk olarak bu soru gelir. Çünkü bir tarafı yaparken, yan etkileri nedeniyle başka bir tarafı yıkmasını kimse istemez.

Her pekmezde HMF oranı (gıdaların aşırı ısıl işleme maruz kalmasıyla açığa çıkan kimyasal bileşen) bulunur ve bu oran andız pekmezinde biraz daha fazladır. Andız pekmezi yapılırken saatlerce kaynar. Isıyla uzun süre doğrudan temas ettiği için, andız pekmezinde, genler üzerinde olumsuz etki yapabilecek HMF oranı yüksekliği mevcuttur. HMF oranı daha düşük olan pekmezi renginden ayırt edebilmek mümkündür. Aldığınız pekmezin rengi çok koyuysa, siyaha yakınsa bu pekmez tehlikeli olabilir. Daha açık renkli pekmezleri kullanmalısınız.

İçinde bulundurduğu şeker bileşenleri nedeniyle önerilenden fazla tüketimi, aşırı şeker tüketimine sebep olabilir. Aynı şekilde kilo almanıza da neden olabilir. Hazırlanırken çok fazla pişerse kansere dahi varacak etkileri olabilir, lütfen dikkat ediniz!

andız pekmezi neden yapılıyor

Andız Pekmezi Nerelerde Satılır? Fiyatı Ne Kadardır?

Andız pekmezine en kolay ulaşım şekillerinden biri internetten sipariş vermektir. Bu konuda onlarca seçenek mevcut. Güzel bir araştırma yaparak içlerinden en doğalını bulabilirsiniz; ayrıca andız pekmezi fiyat karşılaştırması yapmak da kolay olur. Aynı zamanda bazı marketlerde bulabilirsiniz. Güvendiğiniz, tanıdığınız aktarlardan temin edebilirsiniz.

Özellikle de Toros Dağları eteklerinde bir gezintiye çıkarsanız ya da çevre illerde bulunursanız, oradaki çiftçilerden en doğalını satın almayı sakın unutmayın. Hatta güzel bir sohbet ederek samimiyet kurabilirseniz, iletişim bilgilerini alıp evinize döndüğünüzde düzenli olarak onlardan andız pekmezi göndermelerini isteyebilirsiniz. Satın alınacak yere göre fiyatı değişebilir. İnternetteki 800 grlık andız pekmezi ortalama fiyatı 30 liradır.

andız pekmezi şeker hastaları kullanabilir mi

Andız Pekmezi Şeker Hastaları Kullanabilir mi?

Bir yemek kaşığı pekmez yaklaşık 30 gram şeker bileşeni içerir. Bu hiç de azımsanacak bir miktar değildir. Diğer yapıcı etkileri sebebiyle kullanmak isteyen özellikle ileri seviye şeker hastalarının, doktorlarına danışmadan tüketmemeleri gerekir.

andız pekmezi bebeklere verilir mi

Andız Pekmezi Bebeklere Verilir mi?

Bebeklerine ne yedirecekleri, nelerin faydalı nelerin zararlı olduğu konusunda anneler hep bir araştırma içindelerdir. Bebeklerin sağlığı anneleri için her şeyin üzerindedir. Özel bir durumu yoksa bebeklere 6 – 7 aylıktan itibaren pekmez verilmesinde bir sakınca yoktur. Pişirilme koşulları uygun doğal bir andız pekmezi, diğer üzüm ve keçiboynuzu pekmezleri gibi bebeğinize kan yapıcı ve enerji verici niteliğinde olacaktır.

Andız pekmezinin rahim uyarıcı özelliği olduğu için hamilelik sırasında kadınlar tarafından tüketilmemelidir. Andız pekmezi hakkında henüz anne adayları ve karındaki bebek hakkında yeterince araştırma yapılmadığı ve eksik bilgi olduğu için, kullanılmamasında fayda vardır. Aynı şekilde bebek emziren kadınlar da kullanmaktan kaçınmalıdır.

Bütün özellikleri, faydaları ve zararlı halleri göz önüne alındığında andız pekmezi; uygun pişirilme koşullarında doğal olarak yapılanı bulunduğunda bir şifa kaynağıdır. Yine de hatırlatmakta fayda var: Herhangi bir rahatsızlığınız varsa, lütfen kullanmadan önce bir doktora danışın.

Pekmez tarifleri kategorisini ziyaret edebilirsiniz.

Ardıç Ağacı Özellikleri ve Faydaları

Ardıç Yağı Faydaları Nelerdir? Neye İyi Gelir? Ne İşe Yarar?

Keçiboynuzu Pekmezi Faydaları Nelerdir? Nasıl Yapılır?

Üzüm Pekmezi Faydaları Nelerdir? Nasıl Yapılır?

Dut Pekmezinin Faydaları Nelerdir? Nasıl Yapılır?

--

Nefis Yemek Tarifleri WhatsApp kanalı açıldı, hemen siz de katılın.

5 milyon'dan fazla kişinin takip ettiği Youtube kanalımızda videolu tariflerimizi bulabilirsiniz.

15 milyondan fazla kişinin indirdiği Nefis Yemek Tarifleri uygulaması ile 850.000'den fazla denenmiş tarif her zaman yanınızda. Hemen siz de indirin.

Okuyucunun Dikkatine

Blog sayfamızda faydalı bilgiler kategorisini kapsayan yazılar genel bilgilendirme amaçlıdır. Kategoride söz konusu içeriğin açıklayıcı tanımlamalarına, en belirgin faydalı özelliklerine, doğru ve etkili kullanım tavsiyelerine kolaylıkla tek yazıdan ulaşabilirsiniz. Yazı yayına alındıktan sonra, zaman içerisinde güncelliğini ve geçerliliğini yitirebilir. İlgili besinin ya da ürünün faydaları her bünyede farklı etkiler gösterebilir. Sunmuş olduğumuz bilgiler hiçbir zaman doktor teşhisinin yerini tutmaz, reçete niteliği taşımaz. Bilgileri uygulamadan önce alanında uzman görüşü almanızı tavsiye eder; aksi durumda oluşabilecek sorunlardan sitemizin sorumlu tutulamayacağını önemle hatırlatırız.

18. Gün İftar Menüsü

Nefis Yemek Tarifleri en lezzetli iftar menüsü seçenekleriyle 18. günde de yanınızda! Pratik ve iştahınızı açacak iftar çorbaları tariflerinden mis gibi lezzetiyle tavuklu sebze çorbası, ana yemekte farklı ramazan yemekleri arayanlar için çok leziz mantar kebabı yanında rengiyle iştah açan pancar ...

Tüm menüyü gör
Yorumlar

İlk yorumu sen yaz.

Yaptığın yorumlarla diğerlerine yardımcı ol.

NYT Yazar
Kinoa Nedir? Faydaları Nelerdir? 12 Önemli Faydası Tarifi
Kinoa Nedir? Faydaları Nelerdir? 12 Önemli Faydası

Kinoa: Lif ve Protein Zengini, Glütensiz! Besleyici özellikleri ile öne çıkan kinoa, 7 bin yıllık…

Kefir Nedir? Kefirin Faydaları, Ne İşe Yarar? Tarifi
Kefir Nedir? Kefirin Faydaları, Ne İşe Yarar?

Kefir: Sindirim Dostu Probiyotik Kaynağı! Hafif ekşi bir tada sahip olan kefir günümüzde Kafkasya ile…

Dut Kurusu Çayı Faydaları, Neye İyi Gelir? Nasıl Yapılır?
Dut Kurusu Çayı Faydaları, Neye İyi Gelir? Nasıl Yapılır?

Dut Kurusu Çayı: Bağışıklık Dostu Gizli Formül! Dut kurusu, meyveleri yaz aylarında olgunlaşan dut ağacından…

Anneler Günü Etkinlikleri: Evde En İyi Aktiviteler Tarifi
Anneler Günü Etkinlikleri: Evde En İyi Aktiviteler

Anneler Günü’ne Özel Etkinlik Önerileri Her yıl mayıs ayının ikinci haftası Anneler Günü olarak kutlanıyor.…

Anneler Günü Şiirleri: Resimli, Kısa, Anlamlı Tarifi
Anneler Günü Şiirleri: Resimli, Kısa, Anlamlı

Anneler Günü İçin En Güzel Şiirler Tüm anneler ve çocuklar için senenin en güzel günü…

Anneler Günü Sözleri: Anneye Resimli Sözler Tarifi
Anneler Günü Sözleri: Anneye Resimli Sözler

Anneler Günü İçin Resimli Kutlama Sözleri En kıymetli varlıklarımız, annelerimizin gönlünü hoş tutmak ve onları…

Kinoa Nedir? Faydaları Nelerdir? 12 Önemli Faydası Tarifi
Kinoa Nedir? Faydaları Nelerdir? 12 Önemli Faydası

Kinoa: Lif ve Protein Zengini, Glütensiz! Besleyici özellikleri ile öne çıkan kinoa, 7 bin yıllık…

Kefir Nedir? Kefirin Faydaları, Ne İşe Yarar? Tarifi
Kefir Nedir? Kefirin Faydaları, Ne İşe Yarar?

Kefir: Sindirim Dostu Probiyotik Kaynağı! Hafif ekşi bir tada sahip olan kefir günümüzde Kafkasya ile…

Dut Kurusu Çayı Faydaları, Neye İyi Gelir? Nasıl Yapılır?
Dut Kurusu Çayı Faydaları, Neye İyi Gelir? Nasıl Yapılır?

Dut Kurusu Çayı: Bağışıklık Dostu Gizli Formül! Dut kurusu, meyveleri yaz aylarında olgunlaşan dut ağacından…

Anneler Günü Pastaları: Çok Beğenilen 25 Tarif Tarifi
Anneler Günü Pastaları: Çok Beğenilen 25 Tarif

Anneler gününde hediyenin yeri ayrı, özenle hazırlanmış bir pastanın yeri ayrı! Kendi yaptığı Anneler Günü…

Anneler Günü Etkinlikleri: Evde En İyi Aktiviteler Tarifi
Anneler Günü Etkinlikleri: Evde En İyi Aktiviteler

Anneler Günü’ne Özel Etkinlik Önerileri Her yıl mayıs ayının ikinci haftası Anneler Günü olarak kutlanıyor.…

Anneler Günü Şiirleri: Resimli, Kısa, Anlamlı Tarifi
Anneler Günü Şiirleri: Resimli, Kısa, Anlamlı

Anneler Günü İçin En Güzel Şiirler Tüm anneler ve çocuklar için senenin en güzel günü…

Anneler Günü Sözleri: Anneye Resimli Sözler Tarifi
Anneler Günü Sözleri: Anneye Resimli Sözler

Anneler Günü İçin Resimli Kutlama Sözleri En kıymetli varlıklarımız, annelerimizin gönlünü hoş tutmak ve onları…

Anneler Günü Mesajları: Resimli, Kısa, Duygusal Tarifi
Anneler Günü Mesajları: Resimli, Kısa, Duygusal

Anneler Günü İçin En İyi Mesajlar 2024 Hiç kuşkusuz yılın en önemli günlerinden biri mayıs…

Anneler Günü Hediyeleri: Anneye Özel En İyi Fikirler Tarifi
Anneler Günü Hediyeleri: Anneye Özel En İyi Fikirler

Anneler Günü İçin Hediye Ne Alabilirim? Her sene mayıs ayı geldiğinde, çocukları ve eşleri tatlı…

Anneler Günü Yemekleri: Pratik ve Leziz 30 Tarif Tarifi
Anneler Günü Yemekleri: Pratik ve Leziz 30 Tarif

Anneleri hem gururlandıran hem duygulandıran nefis bir sofra hazırlamak ve onu şımartmak böylesi özel bir…

Anneler Günü Tatlıları: Özenli ve Kolay 30 Tarif Tarifi
Anneler Günü Tatlıları: Özenli ve Kolay 30 Tarif

12 Mayıs 2024 Anneler Günü gibi sevgi dolu özel bir gün için, yapılan hazırlıklara destek…

Anneler Günü Ne Zaman, Hangi Gün? 2024 Tarifi
Anneler Günü Ne Zaman, Hangi Gün? 2024

Anneler Günü Hangi Güne Denk Geliyor? Pek çok kişinin merakla beklediği anneler günü, çok yakın…

Tarifler Geri
Videolar Geri