Antioksidan Nedir? Faydaları Nelerdir?

Antioksidan Nedir? Faydaları Nelerdir? Tarifi

Antioksidan Besinlerin Faydaları

Son yıllarda sağlıklı bir yaşam sürdürme ve hastalıkları önleme ile ilgili yapılan yoğun çalışmalar, birçok kavramı da beraberinde getirmiştir. Bu çalışmalar, özellikle beslenme konusunda yoğunlaşır. Beslenme ile ilgili trend konulardan biri olan antioksidan bileşenler, birçok hastalığın tedavisini desteklediği için uzmanlar tarafından yaygın olarak önerilir.

Vücut, enerji üretebilmek için doğal bir mekanizmaya sahiptir. Yağların oksidasyonu sayesinde enerji üretir. Oksidasyon olarak tanımlanan bu işlem sonrasında ortaya serbest radikal adlı bileşenler çıkar. Bir elektronunu kaybeden tek bir oksijen atomu içeren serbest radikaller, kararsız yapıda bileşenlerdir. Her atom, hayatını devam ettirebilmek için kararlı bir yapıya sahip olma eğilimindedir.

Serbest radikaller de bir elektron daha alıp kararlı yapıya sahip olabilmek için çevrelerindeki dokulardan elektron almaya çalışır ve çevre dokulardan elektron koparır. Bu da diğer dokularda tümör oluşumu, hücrelerde fonksiyon bozuklukları, mutasyon gibi zararlı etkilere neden olur.

antioksidan nedir

Antioksidan Nedir?

Hava ve çevre kirliliği, sağlıksız beslenme alışkanlıkları, alkol tüketimi, sigara kullanımı, ilaçlar, patojen mikroorganizmalar, radyasyon gibi dış etkenlerden dolayı vücutta oluşan serbest radikaller, hücre ve dokulara ciddi oranda hasar verir.

Yaşlanma ile birlikte de vücuttaki serbest radikal miktarı, artabilir. Bu süreci tamamen durdurmak mümkün olmasa da süreç yavaşlatılabilir. Antioksidan bileşenler, serbest radikaller ile tepkimeye girer ve onları nötr bir hâle getirerek zararlı etkilerini yok eder. Antioksidan bileşenler, vücut içinde sentezlenebildiği gibi gıdalarla da alınabilir.

Besin maddeleri ile alınan en önemli antioksidan maddeler A vitamini, E vitamini, C vitamini, beta karoten gibi vitaminler ve çinko, selenyum gibi minerallerdir. Bunlara ek olarak flavonoidler, koenzim Q, likopen, antosiyonin, resveratrol, kateşin gibi bileşenler de antioksidan içerir.

Antioksidan içeren besinlerin tüketimi, günlük olarak alındığında vücudun ihtiyaç duyduğu antioksidan ihtiyacını karşılayabilir. Örneğin günde 250 mg ile 1000 mg arasında C vitamini,100-400 ünite arasında E vitamini ve 6 mg ile 30 mg arasında beta karoten almak yeterlidir.

antioksidanlar

Antioksidan Yiyecekler Nelerdir?

Antioksidan besinler, içeriğinde bir veya daha fazla antioksidan bileşen içeren gıda maddeleridir.

  • Et ve et ürünleri
  • Süt ve süt ürünleri
  • Tahıllar
  • Sebzeler
  • Meyvelerde farklı oranlarda antioksidan bileşen bulunur.

Doğal beslenmek ve besinleri taze tüketmek, alınan antioksidan miktarını doğrudan etkiler. Antioksidanlar, sebze ve meyvelere renk veren pigmentler olarak da bilinir.

  • Önemli bir antioksidan çeşidi olan E vitamini; mısır, buğday gibi tahıllar ve yeşil yapraklı sebzeler ile ayçiçeği yağı, mısırözü yağı, badem, ceviz gibi yağlı tohumlarda bulunur.
  • Antioksidan bir vitamin olan C vitamini içeren besinler ise tüm sebze ve meyvelerde yüksek oranda bulunur.
  • Özellikle limon antioksidan içeriği en yüksek ve mutfaklarda en çok kullanılan besinlerden biridir.
  • Bir diğer antioksidan vitamin olan A vitamini içeren yiyecekler ise turuncu renge sahip kabak, kayısı, havuç, muz, somon balığı ve brokolidir.
  • Flavonoid içeren sebze, meyve ve bitki çayları ile koenzim Q içeren balık ve sakatatlar da antioksidan yiyecekler arasında yer alır.

antioksidan meyveler

Antioksidan Meyveler Nelerdir?

Hemen hemen tüm meyveler, içerdikleri vitamin, mineral ve flavon bileşenler nedeniyle antioksidandır. Ancak, bazı meyve çeşitleri, daha yüksek antioksidan aktiviteye sahiptir:

  • Acai berry olarak da bilinen akai çileği, antioksidan içeriği en yüksek meyvelerden biridir. Kilo vermeyi de kolaylaştıran meyve, bağışıklık sistemini güçlendirerek vücut direncini artırır.
  • Siyah renkli bir meyve olan ahududu, yaz aylarının en sevilen meyvelerinden biridir. İçeriğinde yer alan antosiyanin sayesinde güçlü bir antioksidan özellik gösterir.
  • Hem kendisi hem de çekirdeği değerli olan nar; polifenolik bileşikler, tanen ve antosiyoninler gibi antioksidan bileşenler içerir.
  • Yüksek oranda C vitamini içeren böğürtlen, aynı zamanda ağız yaralarını da önler.
  • Son yılların gözde meyvelerinden biri olan yaban mersini, ellagic asit bileşeni sayesinde antioksidan etki gösterir. Yazın en sevilen meyvelerinden biri olan yeşil erik içeriğindeki B ve C vitaminleri antioksidan özellik gösterir.
  • Yüksek oranda C vitamini içeren çilek de önemli bir antioksidandır.
  • Bu meyvelere ek olarak portakal, kiraz, armut, greyfurt, elma, şeftali, kayısı, üzüm, muz, kivi, kavun ve karpuz da antioksidan meyveler arasında yer alır.

antioksidan vitamin

Antioksidan Bitkiler Nelerdir?

Genel olarak tüm bitkiler, içeriklerindeki vitamin ve minerallerden dolayı antioksidan özellik gösterir:

  • Son yıllarda ön plana çıkan ginkgo biloba; kulak çınlamasını, baş dönmesini ve yorgunluğu azaltan etkilere sahiptir ve aynı zamanda hafıza ve konsantrasyon yeteneğini de güçlendirir.
  • Türk mutfağının vazgeçilmezlerinden biri olan sarımsak, içeriğinde yer alan gallik asit ve organo sülfür bileşikleri sayesinde antioksidan özelliklere sahiptir ve kolesterolü düşürür. Ayrıca, tansiyonu da dengeler.
  • Afrodizyak etkisi ile ön plana çıkan ginseng, menopoz şikayetlerini azaltır, zindelik ve canlılık verir.
  • Kan dolaşımını hızlandıran üzüm çekirdeği ekstresi, içeriğindeki antioksidan bileşenler sayesinde serbest radikalleri etkisiz hâle getirir.
  • Soya fasulyesi, içeriğinde yer alan daidzein ve genistein adlı antioksidan bileşenler ve fitoöstrojenler içerdiğinden menopoz semptomlarını azaltır.
  • Kuarsetin ve kateşin antioksidanları içeren yeşil çay, en çok tüketilen antioksidan içecekler arasında yer alır.
  • Yeşil çay ile birlikte siyah çay, kuşburnu, adaçayı, tarçın, böğürtlen, nane, zencefil zerdeçal gibi bitki çayları da antioksidan çaylar arasındadır.
  • Soğan, kereviz, pırasa, lahana, içeriğinde yer alan polifenoller sayesinde özellikle kanseri önlemede etkili ve yaşlanma etkilerinin geciktirilmesinde yardımcı olur.
  • Likopen açısından oldukça zengin bir bitki olan domates, kalp damar hastalıklarına karşı koruyucudur.
    İçeriğinde yer alan silmarin adlı antioksidan bileşen sayesinde karaciğeri koruyan enginar, iltihabi hastalıkların tedavisine yardımcıdır.

antioksidan besinler

Antioksidan Faydaları Nelerdir?

  • Toksin maddelerin vücuttan uzaklaştırılmasını sağlayarak bağışıklık sistemini güçlendiren antioksidanlar, kanser hücresi oluşumunu engeller ve oluşan hücrelerin çoğalmasını önler.
  • Cilt hücrelerinin elastikiyetini artırır; cildin daha parlak ve canlı olmasını sağlar. Cilt hücrelerindeki serbest radikalleri etkisiz hâle getirerek yaşlanma etkilerini azaltır.
  • Beyin fonksiyonlarını artırır ve demans gibi hafıza problemlerini azaltır.
  • Katarakt, makular dejenerasyon ve görme kaybı gibi göz hastalıklarına yakalanma riskini azaltır.
  • Antiinflamatuar özelliklere sahip olan antioksidanlar, eklem ve kas rahatsızlıklarına karşı vücudu korur.
  • Birkaç antioksidan bir araya geldiğinde sinir sistemini koruyarak şizofren, depresyon ve otizm gibi nörolojik bozuklukların tedavisine yardımcı olur.
  • Felç, Huntingdon hastalığı (beyin hücrelerinin ölümüne neden olan kalıtsal bir beyin hastalığı), Parkinson hastalığı, Alzheimer gibi hastalıklara yakalanma riskini azaltır ve tedaviye yardımcı olur.
  • Vücut için oldukça faydalı bir bileşen olan Omega 3, oksijene maruz kaldığında yapısı bozulur ve vücut tarafından kullanılamaz. Omega 3 antioksidan bileşenler ile birlikte kullanıldığında oksidasyona uğramaz. Bu nedenle Omega 3 takviyelerinde mutlaka antioksidan bileşenler kullanılır.
  • Sebze ve meyvelerle desteklenen antioksidan diyet vücuttaki fazla suyun atılmasını sağlayarak ödemlerden kurtulmaya ve kilo vermeye yardımcı olur.

antioksidan vitamin

Antioksidan Vitaminler Zararları ve Yan Etkileri

Antioksidan bileşen içeren besinlerin yüksek oranda alınmasının herhangi bir zehirleyici etkisi yoktur. Ancak, takviye olarak tüketilen antioksidan vitaminler yüksek oranda kullanıldığında bazı sağlık problemlerine neden olabilir.

  • Özellikle selenyum, günlük 900 mg gibi yüksek oranda tüketildiğinde toksik etki yaratabilir. Akut olarak mide bulantısı ve kusmaya neden olan selenyum yüksekliği, uzun dönemde saç dökülmelerine ve tırnak kırılmalarına neden olabilir.
  • Aynı şekilde karotenoid içeren takviye kullanımı da deri renginin turuncuya dönüşmesine neden olabilir. Ancak, bu etki, sadece ciltte renk değişikliği yapar; vücuda başka herhangi bir zararlı etkisi yoktur ve karotenoid alımı kesildiğinde cilt rengi zamanla normale döner.

Detoks Nedir? Nasıl Yapılır? Faydaları Nelerdir? Detoks Tarifleri

C Vitamini Hangi Besinlerde Bulunur? Faydaları Nelerdir?

Maydanoz Limon Kürü Yapılışı ve Faydaları Yağ Yakan, Zayıflatan Kür

Limonun Faydaları Nelerdir? Kabuğundan Çekirdeğine Tüm Faydaları

İbrahim Saraçoğlu Soğan Kürü Tarifi, Ne Zaman Başlanmalı?

Limon Sarımsak Kürü Nasıl Yapılır? Faydası ve Mucizevi Etkileri

--

Nefis Yemek Tarifleri WhatsApp kanalı açıldı, hemen siz de katılın.

5 milyon'dan fazla kişinin takip ettiği Youtube kanalımızda videolu tariflerimizi bulabilirsiniz.

15 milyondan fazla kişinin indirdiği Nefis Yemek Tarifleri uygulaması ile 850.000'den fazla denenmiş tarif her zaman yanınızda. Hemen siz de indirin.

Okuyucunun Dikkatine

Blog sayfamızda sağlıklı yaşam, diyet ve kişisel bakım konularını kapsayan yazılar genel bilgilendirme amaçlıdır. Kategoride çeşitli hastalıklar için evde bitkisel çözüm önerileri, besleyici fonksiyonel gıda takviyeleri, doğal cilt ve saç bakımı maskesi tarifleri ile uygulanışları, kilo kontrolüne yardımcı diyet listeleri ve sağlıklı beslenme programları yer almaktadır. İlgili besinin, ürünün ya da diyet listesinin etkileri her bünyede değişkenlik gösterebilir. Yazı yayına alındıktan sonra, zaman içerisinde güncelliğini ve geçerliliğini yitirebilir. Sunmuş olduğumuz bilgiler hiçbir zaman doktor teşhisinin yerini tutmaz, reçete niteliği taşımaz. Bilgileri uygulamadan önce alanında uzman görüşü almanızı tavsiye eder; aksi durumda oluşabilecek yan etkilerden sitemizin sorumlu tutulamayacağını önemle hatırlatırız.

Yorumlar

İlk yorumu sen yaz.

Yaptığın yorumlarla diğerlerine yardımcı ol.

NYT Yazar
Bunlar da İlginizi Çekebilir
Kapsül Kahve Nedir? Nasıl Yapılır? Çeşitleri, Kullanımı
Kapsül Kahve Nedir? Nasıl Yapılır? Çeşitleri, Kullanımı

Kapsül Kahve: Pratik & İşlevsel Kahve Deneyimi Kahve kültürü modern yaşamın vazgeçilmez rutinleri arasında yerini…

L Karnitin Nedir, Ne İşe Yarar? Faydaları, Zararları, Kullanımı Tarifi
L Karnitin Nedir, Ne İşe Yarar? Faydaları, Zararları, Kullanımı

 L Karnitin: Yağ Yakan ve Enerji Veren Amino Asit Spor salonlarında zaman geçirenler, yağ yakmak…

D3 Vitamini Nedir, Ne İşe Yarar? Eksikliği Belirtileri, Faydaları Tarifi
D3 Vitamini Nedir, Ne İşe Yarar? Eksikliği Belirtileri, Faydaları

D3 Vitamini (Kolekalsiferol) D vitamini, insan sağlığı için kritik bir rol oynayan ve birçok önemli…

B6 Vitamini Nedir? Ne İşe Yarar? Nelerde Var? Eksikliği Belirtileri Tarifi
B6 Vitamini Nedir? Ne İşe Yarar? Nelerde Var? Eksikliği Belirtileri

B6 Vitamini (Piridoksin) B6 vitamini (piridoksin) bir B vitamin kompleksinin parçasıdır ve insan sağlığı için…

Chia Tohumu Faydaları: Ne İşe Yarar, Neye İyi Gelir? Tarifi
Chia Tohumu Faydaları: Ne İşe Yarar, Neye İyi Gelir?

Chia Tohumu: Sağlıklı Beslenme Trendi Süper Gıda! Chia tohumu, "Salvia hispanica" adlı bitkinin tohumlarından elde…

Madımak Otu Nedir? Faydaları Nelerdir, Neye İyi Gelir? Tarifi
Madımak Otu Nedir? Faydaları Nelerdir, Neye İyi Gelir?

Madımak: Anadolu'nun Binbir Şifalı Tarla Bitkisi! Madımak otu, Orta Anadolu mutfağında yaygın bir kullanıma sahip olan…

Kapsül Kahve Nedir? Nasıl Yapılır? Çeşitleri, Kullanımı
Kapsül Kahve Nedir? Nasıl Yapılır? Çeşitleri, Kullanımı

Kapsül Kahve: Pratik & İşlevsel Kahve Deneyimi Kahve kültürü modern yaşamın vazgeçilmez rutinleri arasında yerini…

L Karnitin Nedir, Ne İşe Yarar? Faydaları, Zararları, Kullanımı Tarifi
L Karnitin Nedir, Ne İşe Yarar? Faydaları, Zararları, Kullanımı

 L Karnitin: Yağ Yakan ve Enerji Veren Amino Asit Spor salonlarında zaman geçirenler, yağ yakmak…

D3 Vitamini Nedir, Ne İşe Yarar? Eksikliği Belirtileri, Faydaları Tarifi
D3 Vitamini Nedir, Ne İşe Yarar? Eksikliği Belirtileri, Faydaları

D3 Vitamini (Kolekalsiferol) D vitamini, insan sağlığı için kritik bir rol oynayan ve birçok önemli…

B6 Vitamini Nedir? Ne İşe Yarar? Nelerde Var? Eksikliği Belirtileri Tarifi
B6 Vitamini Nedir? Ne İşe Yarar? Nelerde Var? Eksikliği Belirtileri

B6 Vitamini (Piridoksin) B6 vitamini (piridoksin) bir B vitamin kompleksinin parçasıdır ve insan sağlığı için…

1 Saat Yürüyüş Kaç Kalori Yakar? Zayıflatır Mı? Faydaları Nelerdir? Tarifi
1 Saat Yürüyüş Kaç Kalori Yakar? Zayıflatır Mı? Faydaları Nelerdir?

1 Saat Yürüyerek Kaç Kalori Harcarım? Dünya Sağlık Örgütü (WHO), 2018 verilerine göre dünya nüfusunun…

Bayram Tatlıları: En İyi, Resimli ve Videolu Tarifler Tarifi
Bayram Tatlıları: En İyi, Resimli ve Videolu Tarifler

Bayramın neşesini ve birlikteliğini en leziz bayram tatlıları ile taçlandırmaya hazır mısınız? Bayram paylaştıkça güzel…

Pek Food’tan Pek İyi Ramazan Tarifleri Tarifi
Pek Food’tan Pek İyi Ramazan Tarifleri

Pek Food pratik ve çeşitli ürünleriyle sofralarınızı renklendirmeye geliyor! Yenilikçi çözümleri sayesinde dakikalar içinde pişirilmeye…

Chia Tohumu Faydaları: Ne İşe Yarar, Neye İyi Gelir? Tarifi
Chia Tohumu Faydaları: Ne İşe Yarar, Neye İyi Gelir?

Chia Tohumu: Sağlıklı Beslenme Trendi Süper Gıda! Chia tohumu, "Salvia hispanica" adlı bitkinin tohumlarından elde…

Yoğurtlu Çorba Tarifleri: Lezzet Garantili 30 Çeşit Tarifi
Yoğurtlu Çorba Tarifleri: Lezzet Garantili 30 Çeşit

Nefis Yemek Tarifleri mutfağından, en beğenilen yoğurtlu çorba tarifleri huzurlarınızda! Ana malzemesi yoğurt olan ve…

Madımak Otu Nedir? Faydaları Nelerdir, Neye İyi Gelir? Tarifi
Madımak Otu Nedir? Faydaları Nelerdir, Neye İyi Gelir?

Madımak: Anadolu'nun Binbir Şifalı Tarla Bitkisi! Madımak otu, Orta Anadolu mutfağında yaygın bir kullanıma sahip olan…

2024 Ramazan Bayramı Ne Zaman, Hangi Gün? Kaç Gün Tatil? Tarifi
2024 Ramazan Bayramı Ne Zaman, Hangi Gün? Kaç Gün Tatil?

2024 Ramazan Bayramı Ne Zaman, Hangi Gün? Her sene büyük bir heyecanla beklenen ramazan ayı,…

2024 Ramazan ve Ramazan Bayramı Kaç Gün Sürecek? Tarifi
2024 Ramazan ve Ramazan Bayramı Kaç Gün Sürecek?

Bu Yıl Ramazanda Kaç Gün Oruç Tutacağız? Her sene hasretle beklenen 11 ayın sultanı ramazan…

Tarifler Geri
Videolar Geri