Vücudu Toksinlerden Arındırmanın Doğal Yolu: Detoks
Detoks diyeti meyve ve sebze suyu perhizlerinden kolon temizliğine kadar kilo vermek ya da sağlıklı bir yaşam tarzına başlamak isteyenlerin atması gereken en önemli adımlardan biridir. Diyet genellikle işlenmiş gıdaların yanı sıra buğday, süt ürünleri ve alkol gibi bazı ana gıda veya gıda gruplarının beslenme düzeninden çıkarılmasını veya azaltılmasını teşvik eder. Ancak doktorlar ve beslenme uzmanlarına göre bu diyetler her bünye için farklı şekilde düzenlenmeli ve uygulanmalıdır.
Detoks Nedir?
Detoks, yani tam adıyla detoksifikasyon, vücudun toksinleri nötralize etmesi ve yok etmesindeki doğal süreçtir. Toksinler, normal hücre aktivitesinden (amonyak, laktik asit ve homosistein gibi) kaynaklanan atık ürünler ve çevremizdeki yiyecekler-içecekler ile maruz kaldığımız kimyasal maddeler gibi vücut dokusuna zarar verebilecek maddelerdir. Karaciğer, bağırsaklar, böbrekler, akciğerler, deri, kan ve lenfatik sistemler toksinleri daha az zararlı bileşiklere dönüştürmek ve vücuttan atmak için birlikte çalışır.
Kendinizi çevrede bulunan tüm toksinlerden korumanın pratik bir yolu yoktur. Hayatınızın geri kalan kısmında kapalı bir odada yaşamak gibi bir şansınız olmadığı için başka yollara başvurmalısınız. Neyse ki bazı toksinleri ve kirleticileri vücuttan atmanın yolları vardır. Vücudunuzun doğal detoksifikasyon süreci ile yok edemediğiniz bazı toksinler için detox programlarına bakmak fayda sağlar.
Detoks aslında vücudun temel fonksiyonudur. Detoks programları vücudun bu fonksiyonunu iyileştirmesine ve optimize etmesine yarar. Bu, vücudumuza koyduğumuz toksin miktarını azaltarak ve aynı zamanda vücudumuzun detoksifikasyon ve eleme sistemlerini gerektiği gibi çalışması için gereken besinlerle destekleyerek yapılır.
Her ne kadar detox öncelikle alkol veya ilaç bağımlılığı için bir tedavi olarak düşünülse de terim, aynı zamanda kişilerin toksinin uzaklaştırılmasını kolaylaştırabileceği ve kilo kaybını teşvik edebilecekleri kısa süreli bir diyete başvurmak için de kullanılmaktadır. Etrafta çok çeşitli detoks programları olmasına rağmen, genellikle her detoks diyeti aynı prensipleri takip eder.
Detoks Nasıl Yapılır?
- Doğru besinleri seçmeyi öğrenin. Vücudunuzun detoksifikasyon sürecini desteklemek için yapabileceğiniz en iyi şeylerden biri, yükünüzü hafifletmek ve vücudunuza koyduğunuz toksinleri azaltmaktır. Fast food ve diğer işlenmiş gıdalar yerine organik sebze ve meyveler seçin. Zira GDO ürünleri ve böcek ilacı bulaşmış gıdalar, diyetinize zararlı toksinler ekler. Bunların yerine organik gıdalarla beslenin.
- Vücudun detox için ihtiyaç duyduğu vitaminleri, besinleri ve antioksidanları sağlayan gıdaları diyetinize ekleyin.
- Lifli besinler ve su gibi bağırsak hareketleri ve idrara çıkma sıklığını arttıran gıdaları tercih edin. Detoks suyu tarifleri size bu konuda yardımcı olur.
- Diyetinizin sınırlarını belirleyin. Neler serbest, neler kısıtlanmalı bunları iyi öğrenin. Bazı diyetler sadece meyve suyu veya sıvı içmeyi içerir. Diğerleri meyve ve sebzeler gibi bazı yiyeceklere izin verir veya daha geniş bir yiyecek yelpazesi içerir.
- Egzersiz ve meditasyon yapmaya başlayın. Egzersiz yapmak sağlıklı bir vücut sahibi olmaya yardımcı olur. Zira egzersiz terlemenizi sağlar ve terleme, toksinleri cildinizden atmanızı destekler. Tıbbi araştırmalar terin içinde eser miktarda arsenik, kadmiyum, kurşun ve cıva bulunduğunu kanıtlar.
- Meditasyon ise zihninizi temizlemenize ve stresi azaltmanıza yardımcı olur. Stres sağlığınız için kimyasal olarak toksin olabilir. Sorunlu bir zihin fiziksel bedenin de kötü çalışmasına neden olur.
- Birçok diyet temizliği ve detoksifikasyonu artırır. Sarımsak, limon, nane, brokoli filizi, maş fasulyesi ve çiğ sebzeler gibi detoksa yardımcı olan birçok gıdayı diyetinize ekleyerek detoxtan yararlanın.
- Soluduğunuz havayı arıtmayı deneyin. Temiz hava solumak, toksinlere maruz kalmanızı azaltmak için başka bir yoldur. Tüm ortamı kontrol edemeseniz de evinizdeki havayı kontrol edebilirsiniz. Duman, hayvan tüyleri, küf ve mikroorganizmalar evinizdeki havayı dışarıdaki havadan daha zehirli hale getirebilir. Yüksek kaliteli bir hava temizleme cihazı havanızı taze ve toksinsiz tutmanın en iyi yoludur. Kaliteli bir hava temizleme cihazı bütçenizin dışındaysa bunun yerine birkaç ev bitkisi edinebilirsiniz. Bitkiler de havayı filtrelemeye ve toksinleri çıkarmaya yardımcı olur.
- Vücudunuzu suyla arındırın. Su muhtemelen vücudunuzu detoksifiye etmek için en değerli araçtır. Vücudun en temel işlevleri su gerektirir.
- Vücudunuzun tükürük üretmesi, terleme yapması ve idrara çıkması için suya ihtiyacı vardır. Su içmeyi sevmiyorsanız suyunuza limon veya salatalık eklemeyi deneyin.
- Eğer işi ileri götürürseniz tam vücut detoksu da deneyebilirsiniz. Tam bir vücut detoksu toksinlerin vücuttan atılmasına dâhil olan her bir organa odaklanan ve adım adım gerçekleşen bir süreçtir. Program kolon, karaciğer ve böbreklerinizi temizlerken zararlı organizmaları, kimyasalları ve toksik metalleri uzaklaştırmaya odaklanmalıdır. Kolonun temizlenmesi tüm vücut temizleme protokolünün önemli bir parçasıdır. Tam bir vücut detoksu uzun ve kararlı bir süreçtir. Ancak uzun vadede oldukça faydalı olabilir.
Kimler Detoks Uygulamalı? Detoks Hangi Durumlarda Yapılmalı?
Detoks yapmak için genellikle fazla bir şart yoktur. Ama öncelikle:
- Vücut bakımına ve temizliğine önem verenler,
- Düşük enerji ve yorgunluk hissedenler,
- Kabızlık, gaz ve şişkinlik gibi sindirim sorunları yaşayanlar,
- Kilo alımı, aşırı beslenme ve iştah sorunları yaşayanlar,
- Kötü bağışıklık sistemi nedeniyle sık sık hastalanan kişiler,
- Sağlıksız yaşam tarzını benimseyenler,
- Aşırı stres sahibi kişiler,
- Uzun süre sigara, alkol ve ilaç kullanmış kötü alışkınlıklara sahip kişiler,
detoks yapmalıdır.
Bazı araştırmalar yiyecek, su ve hava yoluyla günlük olarak aldığımız kimyasalların çoğunun vücudumuzdaki yağ hücrelerinde birikebildiğini göstermektedir. Toksinler; gıdalardaki pestisitleri, antibiyotikleri ve hormonları, gıda ambalajından alınan kimyasal maddeleri, ev temizlik maddelerini, deterjanları, gıda katkı maddelerini, ağır metalleri, kirliliği, ilaçları ve sigara dumanını içerir. Diyetisyenler, “vücut yükü” olarak adlandırılan bu kümülatif yükün hastalıklara yol açabileceğini ve toksinlerin hormonsal dengesizliğe, bağışıklık fonksiyonunun bozukluğuna ve beslenme eksikliklerine bağlı olarak ortaya çıktığını iddia eder. Hastalıklar hazımsızlık, zayıf konsantrasyon, yorgunluk, baş ağrısı, kötü nefes, zayıf deri ve kas ağrısı belirtileri ile ortaya çıkar. Bu gibi problemleri yaşayan her kişi detox ile vücudunu temizleyebilir.
Detoks diyeti yapmayı düşünüyorsanız sağlık uzmanınıza danışarak artıları ve eksilerini tartın ve sizin için uygun olup olmadığını tartışın (diyabet gibi belirli koşullara sahip kişiler için zararlı olabilir). Özellikle hamile ya da emziren kadınlar ve çocuklar detox diyeti yapmamalıdır.
Ayrıca unutmayın ki yorgunluk, hazımsızlık, öksürük, kas ağrısı ve yetersiz uyku altta yatan başka bir tıbbi durumun belirtileri olabilir. Bu gibi kalıcı semptomlarınız varsa semptomların tıbbi tedavi gerektiren bir durumdan kaynaklanmadığından emin olun ve detoksunuza buna göre başlayın.
Detoks Faydaları Nelerdir?
Doğru uygulanırsa detoks faydaları sınırsızdır. İşte bunlardan birkaçı:
- Gıda, içecek ve hijyen ürünlerinden gelen toksinleri ortadan kaldırır. Her gün kontrol altında tuttuğunuz pek çok toksinin yanı sıra soluduğumuz havadaki çevresel toksinler ile yiyecek ve içeceklerden gelen toksinler de büyük ölçüde kontrol edilebilir. Birçok sağlık uzmanı, modern günlük toplumda önemli miktarda hastalığın toksik yük (vücudumuzun üstesinden gelebileceği toksin miktarı) sebebiyle olduğu konusunda hemfikirdir. Organik ürünler (meyve ve sebzeler) ve organik otlarla beslenmiş hayvansal gıdalar günlük olarak aldığınız toksin miktarını ciddi şekilde azaltır.
- Gün boyunca enerjiniz artar. Detoks diyeti erken dönemde biraz yorgunluğa yol açarken (özellikle de önceden toksinleri yüksek olanlarda) birçok kişi detoks diyeti sırasında ve sonrasında daha fazla enerji hissettiğini belirtir. İyi bir detoksun önemli bir kısmı temiz sudan oluşur. Çalışmalar hafif dehidratasyonun (% 3’ün altında sıvı kaybı) bile sıklıkla baş ağrılarına, anksiyeteye, duygu durum bozukluklarına ve azalmış performansa neden olduğunu göstermektedir.
- Kanınız temizlenir. Temiz kan organları, hücreleri ve dokuları besleyerek onarır. Daha güçlü bir bağışıklık sistemine sahip olursunuz. Böylece hastalıklara yakalanma sıklığınız düşer.
- Daha canlı cilde sahip olursunuz. Ayrıca folikülleriniz daha iyi beslendiği için saçlarınızın da ışıltısı artar.
- Daha iyi sindirim ve bağırsak aktivitesine sahip olursunuz.
- Sağlıksız yeme alışkanlıklarından uzaklaşıldığı için kilo kaybı oluşur (7 günlük programda kadınlar 2-4 kg kaybedebilir, erkekler 4-6 kg kaybedebilir).
- Gaz ve şişkinlik sorunları azalır.
Evde Uygulanabilecek Detoks Programları
Detoks diyetleri ve temizleyicileri bu günlerde inanılmaz derecede popülerdir ve aralarından seçim yapabileceğiniz sonsuz sayıda program vardır. Uzmanlar, evde detoks programına başlanmadan önce bir aile hekimine danışılmasını önerir. Böylece günlük hayatta yaşanan rahatsızlıkların asıl sebepleri keşfedilebilir ve program buna göre şekillenir.
Detoks diyetleri birçok formda bulunur. Ancak çoğu bir çeşit su, meyve suyu veya et suyu perhizlerini içerir ve ardından temiz bir beslenme periyodunu izler. Bazı kişiler; smoothie, takviye içecekler, bitki çayları ve çeşitli detoks suları ile detoks programı uygular. Kısa süreli detoks programları arasında 24 saatlik meyve suyu programı, şelasyon tedavisi (sistemden ağır metallerin giderilmesi için toksikoloji tedavisi), kolon temizliği, cilt temizliği ve intravenöz enjeksiyonlar yer alabilir.
Uzmanlara göre en iyi seçim bir yiyecek grubundan kaçınmak veya karbonhidratları tamamen kesmek yerine ılımlılık yoluyla sağlıklı alışkanlıklar yaratmaya odaklanan uzun vadeli detoks programlarıdır. Zira sağlıklı bir yaşam tarzı yaratmak ve yeni bir alışkanlık kazanmak zaman alır.
Evde detoks yaparken sıvı diyeti ile su, sebze-meyve suyu, bitkisel çaylar içebilir ve vitamin takviyeleri alabilirsiniz. Böylece bağışıklık sisteminizi güçlendirmeye ve vücudunuzu düzenli tutmaya yardımcı olursunuz. Egzersiz (yoga ve tai-chi gibi) ve meditasyonun da stres düzenlenmesine yardımcı olduğu göz önünde bulundurulursa evde bazı egzersiz hareketleri yapabilirsiniz.
Evde detoks uygularken önce kendinize küçük hedefler belirleyin. Örneğin, şekerin kesilmesi gibi geniş hedefler uzun vadeli sonuçlar için nadiren işe yarar. Diyetinizden hemen vazgeçmek istemiyorsanız şekeri hemen kesmeyin ve yavaş yavaş azaltın. Ya da şeker yerine bal gibi doğal şeker kaynaklarını kullanmayı alışkanlık haline getirin.
Yağ Yakan, Metabolizma Hızlandıran 12 Detoks Tarifi
Sayısız faydası ile evde rahatlıkla yapabileceğiniz 12 adet detoks tarifine hemen bir göz atın.
1) 1 Ayda 6 Kilo Yağ Yakan Elma Detoksu Mucizesi
Elma, tarçın ve zencefil gibi yağ yakıcı özellikleri ile bilinen birkaç basit malzeme ile kısa sürede şişkinliklerinizden kurtulmak istiyorsanız bu tarifi mutlaka not alın. Tarifte kullanılan malzemelerden biri olan maydanoz, çok güçlü ödem söktürücüler arasında yer alır. Böylece vücuttaki fazla su atılabilir. 1 ay boyunca tekrarlanan ve haftada 2 kez uygulanan bu detoks suyu ile metabolizma hızınız artar. 1 Ayda 6 Kilo Yağ Yaktıran Elma Detoksu
2) Metabolizma Hızlandıran Detoks Suyu
Sassy su tarifine oldukça benzeyen bu detox suyunda limon ve salatalığa ek olarak karanfil ve tarçın kullanılır. Tarçın, tok tutucu özelliği ve tatlı ihtiyacını karşılaması sebebiyle her diyette sıklıkla kullanılan bir baharattır. Karanfil de suya ayrı bir tat katarken yağ yakımının artmasını destekler. Yağ Yakıcı Detoks Suyu
3) Yağ Yakan Sirkeli Detox Suyu
Elmanın içerdiği lifler sebebiyle özellikle diyet yapan kişilerde uzun süre tok kalmanın ve yağ yakımı üzerinde ne kadar etkili olduğu bilinir. Hem elma hem de elma sirkesi kullanılan bu antioksidan atıcı tarifte detoks suyunuzun yağ yakma özelliği katlanır. Tarife eklenen bir miktar tarçın da hem elma ile mükemmel uyum sağlar hem de uzun süre tok kalmanıza yardımcı olur. Yağ Yakan Detoks Suyu
4) Çok Lezzetli Yoğurt Detoksu
Yoğurt detoksu sıvı diyet uygulamaktan sıkılanlar için iyi bir alternatif olabilir. Yoğurda karıştırılan zerdeçal ve zencefil gibi baharatlar kilo vermek isteyenler için oldukça idealdir. Zencefil, sindirim iyileştirme, kolestrolü azaltma ve yağ yakma için tedavi sanatında yüzyıllardır kullanılan şifalı bir köktür. Haftada 2 kez uygulanabilen bu tarif ile özellikle karın yağları hedef alınır. Yağ Yakan Yoğurt Detoksu
5) 2 Günde 2 Kilo Verdiren Ayran Detoksu
İçerisinde pek çok bakliyat bulunduran ve oldukça doyurucu olan bu tarif 2 günde 2 kilo vermenizi sağlar. Nohut, yeşil mercimek ve bulgur ile hazırlanan tarif gün aşırı tüketilebilir. Eğer kilo verme amacı taşıyorsanız tarifi diyet yoğurt ile yapmanız daha uygun olur. Ayran Detoksu
6) Göbek Eriten Yeşil Detoks Suyu
Tamamen taze yeşillikler kullanılarak yapılan bu tarif hem içinizi ferahlatır hem de metabolizma hızınızı arttırır. Çoğu detoks karışımında kullanıldığı gibi bu tarifte de kullanılan salatalık, düşük kalorisi ve yüksek lif oranı sebebiyle oldukça uygun bir seçenektir. Tarifte bulunan nane de bağışıklığınızı kuvvetlendirir ve sizi uzun süre tok tutar. Yeşil Detoks
7) Kilo Verdirme Garantili Kabak Detoksu
Yemeklerde veya ara öğünlerde meze olarak yiyebileceğiniz bu leziz tarif sadece doyurucu olmakla kalmayıp size büyük miktarda kilo da verdirir. Hızlı ve kolay kilo vermek isteyenler için diyet listelerinin vazgeçilmezi olan kabak, bu tarifin ana malzemesidir. Yüksek lif içeriği ve antioksidan özellikleri ile bilinen kabak, vücudunuzun sağlıklı bir şekilde arınmasına yardımcı olur. Kabak Detoksu
8) Salatalıklı ve Elmalı Yeşil Detoks Suyu
Salatalık, elma ve nane gibi yeşil malzemelerle yapılan bu sıvı detoks tarifi vücudunuzu temizler ve enerji verir. Tarife eklenen limon ile beraber vücudun asit-alkali seviyeleri dengelenir. Rahat ve kolay bir sindirim sağlanarak şişkinlik sorunu ortadan kalkar. Yeşil Detoks
9) Yeşil Elma Detoksu ile Gelen Zindelik
Yeşil elmanın sağlık üzerindeki olumlu etkileri yıllardır bilinir. Yüksek lif oranı ile tok tutan yeşil elma, aynı zamanda kan şekerinizin de düzenlenmesini sağlar. Haftada 2-3 kez yapacağınız bu elma suyu detoksu ile kısa sürede kilo verilebilir. Yeşil Elma Detoksu
10) Mucizevi Sassy Su
Zencefil, nane, salatalık ve limon ile yapılan bu kolay tarif Sassy Su olarak da bilinir. Toksinlerden arındıran ve oldukça ferahlatıcı olan bu detoks suyu internette oldukça popülerdir. Bunun sebebi bu lezzetli tarifin göbek eritici kür olarak bilinmesinde saklıdır. Detoks Suyu
11) Yeşil Çaylı Detoks Çayı
İçerisinde bulunan yeşil çay, zencefil, tarçın ve nane gibi metabolizma hızlandırıcı malzemeler ile yağ yakımı için oldukça uygun bir sıcak çay tarifidir. Yeşil çay, kafeinin vücudunuza verdiği enerjiyi aynı şekilde karşılar. Bu da sağlığınızı bozmadan ve çarpıntı sorunu yaşamadan sağlıklı bir enerji edinmenize olanak tanır. Tarçın da çaya tat vermesi ve tok tutması sebebiyle tercih edilir. Çok Etkili Yağ Yakıcı Detoks Çayı
12) Yeşil Çaylı Süt Detoksu Mucizesi
Yeşil çayın detox uygulamalarındaki yeri tartışılmazdır. Yeşil çay içeriğindeki EGCG bileşeni ile sadece kendi başına sakinlik ve rahatlama hissi verirken süt ile harmanlanması bu etkinin daha da artması anlamına gelir. Detoks yaparken içilmesi oldukça faydalı olan bu karışım haftada 1 kez uygulanabilir. Yeşil Çaylı Süt Detoksu
Detoks Suyu Nedir? Sağlıklı Detoks Tarifleri
Detoks Diyeti: 3 Günlük Detoks Diyet Listesi, Zayıflatan İpuçları
Karaciğer Detoksu Nasıl Yapılır?
Ayak Detoksu Nedir? Faydaları ve Zararları Nelerdir? Nasıl Yapılır?
İlk yorumu sen yaz.
Yaptığın yorumlarla diğerlerine yardımcı ol.