Ayva Hangi Mevsimde Yetişir? Ne Zaman Toplanır, Yenir?

Ayva Hangi Mevsimde Yetişir? Ne Zaman Toplanır, Yenir? Tarifi

Ayva Yetiştiriciliği: Türkiye 1. Sırada!

Gülgiller familyasına ait olan ayva, sağlık için çok faydalı bir besindir. Neredeyse %85’inin sudan oluştuğunu düşünürseniz; bu meyveyi yediğinizde vücudunuza kocaman bir iyilik yapmış olursunuz. Diyet lifleri açısından zengin bir besin olan ayva, ağaçta yetişir ve hem kendisi hem de yapraklarıyla sağlığa faydalı olmak için belirli bir olgunluğa ulaşır.

Türkiye ayva üretiminde dünyada 1. sırada yer alır. Ülkemizde ise Sakarya en çok ayva yetişen ilimizdir. Çin, Özbekistan ve Fas Türkiye’den sonra en çok ayva yetiştirilen coğrafyalardır. Türkiye’de ayvanın yetişme alanı çok geniş olduğundan, bu mucizevi besini birçok bölgedeki okurlarımız tadıp faydalarını görebilir. Ayrıca ülke içinde yetiştirilen ayvalar, pazar ve marketlerde de mevsimi geldiğinde sık sık yer alır. Size bu konuda düşen görev, ayvanın mevsimini takip etmek ve tam zamanında taze taze tüketmek olacaktır.

Kalp sağlığını, sindirim sistemini, kan değerlerini korumanın yollarından biri de ayva tüketmektir. Tam da vaktinde ayva tüketmek ve evde çeşitli şekillerde değerlendirmek isterseniz; burada ayva ne zaman olur, ayva nerede yetişir gibi sorulara yanıt vermiş olacağız.

Aklınıza takılan birçok konuyu bu satırlarda netleştirebilirsiniz. Gelin hep beraber vitamin ve mineral açısından çok zengin olan ayva meyvesini daha yakından tanıyalım ve ayva mevsimi hakkında detaylı bilgileri açıklayalım.

İlginizi çekebilir: Ayva Çekirdeği Maskesi: Evde 4 Pratik, Doğal Tarif

ayva nerede yetişir

Ayva Hangi Mevsimde Yetişir?

Pek çok kişinin bildiği bir şarkı vardır: Ayva çiçek açmış, yaz mı gelecek? Bu şarkının sözleri size birer ipucu olabilir. Yaz ayları gelmeden çiçeklerini gösteren ayva ağacı, olgunlaşma sürecini bitirdiğinde mevsimler sonbaharı gösterir. Hafiften sıcakların kaybolduğu o sonbahar günlerinde dallarda olgunlaşan ayvaları görmek mümkündür.

Özetleyecek olursak ayva hangi mevsimde yetişir diye merak edenlere:

  • Yaz döneminde çiçeklendiğini,
  • Sonbahara doğru olgunlaştığını,
  • Kasım ayında da hasat edildiğini ifade edebiliriz.

Ayva Hangi İklimde Yetişir?

Ayva ağacı, gül ailesindendir. Gül familyası da denize yakın sıcak ve ılık iklimleri daha çok sevmektedir. Denizden uzak iklimlerde de yetişebilir; ancak verimi ve kalitesi düşer. Ayvanın yetişebilmesi için ideal sıcaklık 7 derecedir. Don olaylarına dayanıklıdır; ancak bu gibi soğuk sert hava olayları meyvenin kalitesini düşürür.

Ayvanın sağlıklı koşullarda yetişebilmesi için ılık iklimler şarttır. Bu nedenle Türkiye’de ılıman coğrafyalarda daha sık ayva yetiştiğinden bahsedebiliriz. Bu kriter dünya genelinde de aynı şekilde işlemektedir. Ilıman ülkelerde ayva yetiştirmek daha kolay ve zahmetsizdir.

Denize yakın konumlarda yetişen ayva ağaçlarının daha verimli olduğu dikkatlerden kaçmıyor. Ancak denize yakın olmasa da ayvanın yetiştiği birçok konum var. Deniz etkisinden uzak konumlarda yetişen ayvalar daha küçük ve su oranı daha azdır. Verimli bir hasat için ılık, deniz etkisi olan ve sıcaklığın ortalama değerlerde olduğu bölgeler önerilir.

İlginizi çekebilir: Ayva Yaprağı Faydaları – Hiç Duymadığınız 7 Tedavi Edici Özelliği

ayva yetiştiriciliği

Ayva Hangi Toprakta Yetişir?

Dikilen ayvadan verim almak için toprağın kaliteli olması önemlidir. Toprağını seven ayva, hasat döneminde beklenen verimi gösterebilir. Bu nedenle ayva ağaçlarının toprağında 6 ile 7.5 pH değeri ölçülmelidir. Ayrıca tınlı, geçirgen ve kumlu topraklarda yetişen ayva ağaçları daha çok ürün verir. Toprak ister istemez kireçli olabilir. Kireç oranı %10’u geçmemelidir.

Toprak derinliğinden bahsedecek olursak; çok derin olmasına gerek yoktur. Köklerin rahatça açılması ve sağlam tutunması önemlidir. Ayva ağacının toprağı soğuk olmamalıdır. Bu nedenle ılıman bölgelerde yetiştirme önerilir. Ancak soğuk topraklarda da ayva ağaçları büyüyebilir. Meyveleri arasındaki farkı hasat döneminde anlayabilirsiniz.

Ayva toprağına 3 senede 1 defa olacak şekilde gübre atılmalıdır. Atılan gübre, ayvanın daha sağlıklı koşullarda büyümesine yardım edecektir. Verim oranı yüksek ayva ağaçları için doğal gübreleme ihmal edilmemelidir. Geniş arazilerde ayva yetiştiriyorsanız 1 dekar için; 3ton yanmış gübre kullanabilirsiniz.

İlginizi çekebilir: Ayva Çekirdeği Faydaları – Keşfedilmeyi Bekleyen Mucizevi Etkileri

ayva yetiştiriciliği

Ayva Ne Zaman Ekilir?

Ayva yetiştirmek isteyenler, bu sürece öncelikle aşılı fidan dikim işiyle başlamalıdır. Aşılı fidanları uygun görülen topraklara dikip birkaç sene beklemek gerekir. Ayva fidanlarını aralık ayından itibaren toprağa dikmeniz önemlidir. Ilıman iklimlerde nisan başına kadar süreniz vardır. Fidan, yaz gelmeden toprağa sıkıca tutunmuş ve dallarını birçok yönden göstermiş olacaktır.

İlginizi çekebilir: Ayvanın Faydaları Nelerdir? Sirkesinin, Yaprağının, Suyunun Faydaları

ayva yetiştiriciliği

Ayva Ne Zaman Olur, Yenir?

Sonbahar mevsimi geldiğinde meyve tezgahlarında ve reyonlarında iri iri ayvaları görmek mümkündür. Ayvanın tam olarak olgunlaşması için ağustos sonu beklenmelidir. Sıcakların gitmesiyle beraber ayva çıtır bir tat kazanabilir. Bölgeler arasında farklılık olacağı gibi ayva çeşitleri de farklılık gösterebilir.

Yıl içinde uzun bir süre tüketim ömrü olan ayva sayesinde, kış hastalıklarına karşı vücudunuzu koruyabilirsiniz. Bunun için sonbahar ve kış aylarında bol bol ayva tüketmeniz önerilir. Diyet lifleri, yüksek su oranı, C vitamini gibi tatmin edici özellikleri olan ayvayı eylül ile mart arasında sık sık tüketebilirsiniz. Kasım ayında meyve en yüksek lezzete ulaşır.

ayva yetiştiriciliği

En İyi Ayva Nerede Yetişir?

Diyet listelerinin kış meyvesi olarak sık sık tüketilen meyvesi ayva, birçok şehirde ve bölgede yetişme imkanına sahip. Bulunduğu konumun iklim özelliklerinden etkilenerek ürünler arasında farklılığı gösteren ayva, yüksek verim için ılıman iklim ister. Bunun için en iyi ayvanın ılıman şehirlerde yetiştiğini söylemek daha doğru olacaktır.

Ayva yetiştiriciliğinde dünya genelinde ilk sırada Türkiye yer almakta. Türkiye’yi takip eden Çin, Özbekistan ve Fas var. Ülkemizde Marmara Bölgesi, iklim ve arazi imkanlarından dolayı en iyi ayvayı yetiştiren konumlardandır. Özellikle Sakarya, ayva yetiştiriciliği için önemli bir rol oynamaktadır. Denizli ve Bilecik illeri de bu alanda söz sahibidir.

ayva yetiştiriciliği

Ayva Ne Zaman Toplanır? Hasat Dönemi

Yaz mevsimi bittiğinde ayva ağaçları kontrol edilir ve olgunlaşan ayvalar tek tek hasat edilir. Bu süreye kadar ayvalar bir avuç büyüklüğüne ulaşır. Yaz başında çiçek olan ve ne kadar meyve vereceğini belli etmeyen bu ağaçlar, eylül ekim gibi olgunlaşmaya başlar. Tam verim için sonbaharın ortası beklenir. Kasım ayı en iyi hasat dönemidir. Birçok ayva türü vardır. Türlerine göre hasat zamanı da farklı dönemlerde yapılır. Ayva çeşitlerini kısaca tanımak isterseniz; şöyle bir bilgiyi hafızalarda tutabilirsiniz:

  • Tekkeş: Parlak sarı rengine sahip olan bu ayva türünün kabukları incedir. Etli kısmı ise tatlı aromalıdır. Eylül sonunda hasat edilmeye uygun olan tekkeş ayvası, iri meyvelidir.
  • Şekergevrek: İri görünümlü, ince kabuklu, parlak sarı renkli, mayhoş aromalı bir ayva türüdür. Ekimin ilk haftasında hasat edilebilir ve ülkemizde birçok bölgede kolayca yetişir.
  • Altın Ayvası: Çok büyük meyveli olan altın ayvası, su oranı düşük ayva türlerindendir. Marmara’nın ayvası olarak bilinir.
  • Ekmek Ayvası: Kabukları çok ince olmayan, iri meyveli, sulu ve mayhoş bir ayvadır.Kocaeli sınırlarında çok sık yetişmektedir. Hasat için eylül sonu beklenmelidir.
  • Eşme: Türkiye’de çok sık yetiştirilen ayva türüdür eşme. Bilinen diğer adı limon ayvasıdır. Su oranı yüksek, tadı mayhoştur. Eylül sonunda tüketim için hasat edilebilir.
ayva üretimi

1 Ayva Ağacı Kaç Kilo Meyve Verir?

Uygun koşullar sağlandığı takdirde, ayva ağacı toprağını ve suyunu sevebilir. Böyle sağlıklı durumlarda yetişkin bir ayva ağacından ortalama 200 kg ayva hasat edilebilir. Bölgeler arasında farklılık olabileceğini unutmadan, ayvaların cinsine göre alınacak hasat farklı olabilir.

Ayva Ağacı Su Sever Mi?

Denize yakın konumlarda, ılıman iklimlerde ayva ağacı fazla su istemez. Ancak daha kırsal konumlarda ayva yetiştirmek isterseniz düzenli olarak sulama yapmanız önerilir. Çünkü su ihtiyacı giderilmeyen ağaçlarda verim düşer ve ayvalarda tat beklenen şekilde olmaz. İri, sulu ve tatlı ayva hasat etmek için ağaçların düzenli olarak sulanması gerekir. Toprağın nemli kalması, yaprakların yanmaması için ayva ağacını sulamak önemlidir.

ayva tarımı

Türkiye’de En Çok Fındık Nerede Yetişir?

Türkiye’de Pamuk En Çok Nerede Yetişir?

Evde İstiridye (Kavak) Mantarı Nasıl Yetiştirilir?

Armut Hangi Mevsimde Yetişir, Ne Zaman Çıkar?

Türkiye’de Üzüm En Çok Nerede Yetişir, Nasıl Üretilir?

--

Nefis Yemek Tarifleri WhatsApp kanalı açıldı, hemen siz de katılın.

5 milyon'dan fazla kişinin takip ettiği Youtube kanalımızda videolu tariflerimizi bulabilirsiniz.

15 milyondan fazla kişinin indirdiği Nefis Yemek Tarifleri uygulaması ile 850.000'den fazla denenmiş tarif her zaman yanınızda. Hemen siz de indirin.

Yorumlar

İlk yorumu sen yaz.

Yaptığın yorumlarla diğerlerine yardımcı ol.

NYT Yazar
Bunlar da İlginizi Çekebilir
Mevsim Salatası Tarifi

Mevsim Salatası

2-4 kişilik, 10dk Hazırlık, Pişirme yok
Mevsim Salatası Tarifi

Mevsim Salatası

4-6 kişilik, 20dk Hazırlık, Pişirme yok
Mevsim Kısırı Tarifi

Mevsim Kısırı

6-8 kişilik, 15dk Hazırlık, Pişirme yok
Mevsim Sebzeleri Tarifi

Mevsim Sebzeleri

4-6 kişilik, 5dk Hazırlık, 10dk Pişirme
Mevsim Salata Tarifi

Mevsim Salata

4-6 kişilik, 10dk Hazırlık, Pişirme yok
Sarıkanat Zamanı Tarifi

Sarıkanat Zamanı

4-6 kişilik, 10dk Hazırlık, 50dk Pişirme
Turşu Zamanı Tarifi

Turşu Zamanı

10-12 kişilik, 25dk Hazırlık, Pişirme yok
Starbucks Kahve Fiyatları: Son Zamlı Mayıs 2024 Tarifi
Starbucks Kahve Fiyatları: Son Zamlı Mayıs 2024

Starbucks Kahve Fiyatları: Hangi Kahve Ne Kadar? Günün her anında kahve içmek isteyenlere, vakti az…

Hindistan Cevizi Yağı Faydaları: Ne İşe Yarar, Neye İyi Gelir? Tarifi
Hindistan Cevizi Yağı Faydaları: Ne İşe Yarar, Neye İyi Gelir?

Hindistan Cevizi Yağı: Doğanın Şifalı Kozmetiği! Hindistan cevizi yağı, son yıllarda sağlık ve güzellik alanında…

En İyi Mama Sandalyesi Modelleri, Özellikleri, Yorumları Tarifi
En İyi Mama Sandalyesi Modelleri, Özellikleri, Yorumları

Mama Sandalyesi Ürün İncelemeleri İlk 6 aylık anne sütü sürecinden sonra katı ve ek gıda…

Espresso Nedir? Nasıl Yapılır ve İçilir? Çeşitleri, Faydaları
Espresso Nedir? Nasıl Yapılır ve İçilir? Çeşitleri, Faydaları

Espresso: Küçük Fincanda Yoğun Lezzet! Tüm dünyaya İtalya'dan yayılan espresso kahvesi, oldukça yoğun aromalı ve…

Mineral Nedir? İçeren Besinler, Görevleri, Özellikleri Tarifi
Mineral Nedir? İçeren Besinler, Görevleri, Özellikleri

Mineraller: Sağlığınızı Güçlendiren Gizli Hazineler! Sağlıklı beslenme söz konusu olduğunda vitamin ve minerallerin görevleri hayati…

Kapsül Kahve Nedir? Nasıl Yapılır? Zararlı Mı? Çeşitleri, Kullanımı
Kapsül Kahve Nedir? Nasıl Yapılır? Zararlı Mı? Çeşitleri, Kullanımı

Kapsül Kahve: Pratik & İşlevsel Kahve Deneyimi Kahve kültürü modern yaşamın vazgeçilmez rutinleri arasında yerini…

Starbucks Kahve Fiyatları: Son Zamlı Mayıs 2024 Tarifi
Starbucks Kahve Fiyatları: Son Zamlı Mayıs 2024

Starbucks Kahve Fiyatları: Hangi Kahve Ne Kadar? Günün her anında kahve içmek isteyenlere, vakti az…

Soğuk Yemekler: Hafif ve Leziz 25 Tarif Tarifi
Soğuk Yemekler: Hafif ve Leziz 25 Tarif

Bahar ve yaz ayları, serinletici ve hafif yemeklerin tadını çıkarmak için idealdir. Sıcak havalarda canımız…

Hindistan Cevizi Yağı Faydaları: Ne İşe Yarar, Neye İyi Gelir? Tarifi
Hindistan Cevizi Yağı Faydaları: Ne İşe Yarar, Neye İyi Gelir?

Hindistan Cevizi Yağı: Doğanın Şifalı Kozmetiği! Hindistan cevizi yağı, son yıllarda sağlık ve güzellik alanında…

2024 Nisan Ayının 30 Popüler Tarifi
2024 Nisan Ayının 30 Popüler Tarifi

Nisan ayında binlerce kez deftere eklenen, pek çok takipçimizin beğenisini kazanan en özel tarifler bu…

En İyi Mama Sandalyesi Modelleri, Özellikleri, Yorumları Tarifi
En İyi Mama Sandalyesi Modelleri, Özellikleri, Yorumları

Mama Sandalyesi Ürün İncelemeleri İlk 6 aylık anne sütü sürecinden sonra katı ve ek gıda…

Espresso Nedir? Nasıl Yapılır ve İçilir? Çeşitleri, Faydaları
Espresso Nedir? Nasıl Yapılır ve İçilir? Çeşitleri, Faydaları

Espresso: Küçük Fincanda Yoğun Lezzet! Tüm dünyaya İtalya'dan yayılan espresso kahvesi, oldukça yoğun aromalı ve…

Mineral Nedir? İçeren Besinler, Görevleri, Özellikleri Tarifi
Mineral Nedir? İçeren Besinler, Görevleri, Özellikleri

Mineraller: Sağlığınızı Güçlendiren Gizli Hazineler! Sağlıklı beslenme söz konusu olduğunda vitamin ve minerallerin görevleri hayati…

Kapsül Kahve Nedir? Nasıl Yapılır? Zararlı Mı? Çeşitleri, Kullanımı
Kapsül Kahve Nedir? Nasıl Yapılır? Zararlı Mı? Çeşitleri, Kullanımı

Kapsül Kahve: Pratik & İşlevsel Kahve Deneyimi Kahve kültürü modern yaşamın vazgeçilmez rutinleri arasında yerini…

L Karnitin Nedir, Ne İşe Yarar? Faydaları, Zararları, Kullanımı Tarifi
L Karnitin Nedir, Ne İşe Yarar? Faydaları, Zararları, Kullanımı

 L Karnitin: Yağ Yakan ve Enerji Veren Amino Asit Spor salonlarında zaman geçirenler, yağ yakmak…

D3 Vitamini Nedir, Ne İşe Yarar? Eksikliği Belirtileri, Faydaları Tarifi
D3 Vitamini Nedir, Ne İşe Yarar? Eksikliği Belirtileri, Faydaları

D3 Vitamini (Kolekalsiferol) D vitamini, insan sağlığı için kritik bir rol oynayan ve birçok önemli…

B6 Vitamini Nedir? Ne İşe Yarar? Nelerde Var? Eksikliği Belirtileri Tarifi
B6 Vitamini Nedir? Ne İşe Yarar? Nelerde Var? Eksikliği Belirtileri

B6 Vitamini (Piridoksin) B6 vitamini (piridoksin) bir B vitamin kompleksinin parçasıdır ve insan sağlığı için…

1 Saat Yürüyüş Kaç Kalori Yakar? Zayıflatır Mı? Faydaları Nelerdir? Tarifi
1 Saat Yürüyüş Kaç Kalori Yakar? Zayıflatır Mı? Faydaları Nelerdir?

1 Saat Yürüyerek Kaç Kalori Harcarım? Dünya Sağlık Örgütü (WHO), 2018 verilerine göre dünya nüfusunun…

Tarifler Geri
Videolar Geri