Ülkemizde En İyi Fındık Nerede, Nasıl Yetişir?
Dünya fındık üretiminin büyük bir kısmı Türkiye’de gerçekleşmektedir. Sağlık için çok faydalı olan fındık, omega yağları açısından da çok zengindir. Her yaş için tüketimi önerilen bu faydalı besin sayesinde yaşam kalitesi epey korunmaktadır. Pek çok hastalığı önleme konusunda yardımcı olan fındık, Türkiye’nin en değerli tarım ürünlerinden biridir aynı zamanda.
Fındık, Karadeniz denildiğinde akıllara gelen ilk yiyecektir. Karadeniz’in uçsuz bucaksız topraklarında ve arazilerinde bolca fındık yetişir. Özel yetiştirme koşulları barındıran bu besin, hasat zamanından sonra ülke içinde ve dışında bolca tüketilir. Ayrıca yağ ve çerez olarak da çok sık kullanılır. Verimli büyüyen fındık ağacı hem gıda alanında hem de kozmetik alanında kullanılmak üzere temel malzeme sunar.
Birçok kişi fındık nasıl yetişir sorusuna en etkili yanıtları aramaktadır. Sizlere bu konuda aydınlatıcı bir metin hazırladık. Karadeniz ikliminin en meşhur ürünlerinden biri olan fındık, yetiştirme önerileriyle bu satırlarda kendinden sıkça söz ettiriyor. Tarım alanında büyük bir ilgiyle yetiştirilen fındığı daha yakından tanımak için yazımızı sonuna kadar okuyabilirsiniz.
Türkiye’de En Çok Fındık Nerede Yetişir?
Türkiye ve fındık kelimeleri bir araya geldiğinde, büyük bir kesimin zihninde Karadeniz’in o yemyeşil yaylaları ve köyleri akıllara gelir. Karadeniz’de bulunan birçok şehir, fındık üretimi ile dünya genelinde tanınır. Özellikle de Giresun, fındık tarımıyla ön plana çıkan ilimizdir. Diğer bölgelere de değinecek olursak; şu tabloyu ifade edebiliriz:
- Fındık nerede yetişir sorusu için Karadeniz’in pek çok şehrini sıralayabiliriz.
- Doğu Karadeniz ve Batı Karadeniz, fındık üretimini iyi şekilde gerçekleştirmekte.
- Giresun – Tirebolu senelik fındık hasadının en çok yapıldığı konum olarak belirtilebilir.
- Dünya çapında tüketilen her 10 fındıktan 8’inin Türkiye’den geldiğini düşünürseniz; Giresun bu payda adı en çok geçen illerden olacaktır.
- Keskin eğimli topraklarda; %20’den daha dik arazi ve bahçelerde fındık yetişir.
- Ordu, Rize, Trabzon ve Artvin Giresun’dan sonra adı ön plana çıkan şehirlerdendir.
- Haritada Orta ve Batı Karadeniz ele alındığında Düzce, Samsun, Bolu, Sakarya, Zonguldak şehirleri de fındık üretimiyle kendinden söz ettirir.
- Fındık üretiminde analiz yapıldığında, dünya genelindeki payı %64’lük orandır. Bu yüksek üretim payı sayesinde Türkiye, fındıkla tanınmaktadır.
Fındık Nasıl Dikilir?
Magnezyum ve kalsiyum açısından zengin olan fındık, özel bir dikim tekniğiyle toprakla buluşur. Bol yağışı ve nemi seven bu besin, büyük ağaçlar haline gelene kadar büyür. Ağaçların dallarında ise tonlarca fındık yetişir. Dikimi için, önerilen teknikler şöyle olacaktır:
- Fındıklar, fidan halinde dikilmektedir. Fidandan dikilen fındık en iyi sürede verimli sonuçlar gösterir.
- Geniş araziler için fındık fidanı alarak, doğru zamanda ve doğru teknikle fidanın ekilmesi önerilir.
- Fındık fidanlarını dikerken; Güney cepheye bakacak şekilde dikilmesi gerekir. Güneşi görmesi ve ılımanlığı hissetmesi önemlidir.
- Dikim zamanında hassas olmak için sonbahar ile ilkbahar arasındaki süreçler değerlendirilmelidir.
- Sert soğukların geçtiği süreçte fidanlar, ılık toprağa dikilir.
- İlkbaharda dikilen fındıklar, kar sularını erimiş halde topraktan alabilir. Özellikle de dere ve akarsu kenarında bulunan fındık ağaçları, bol fındık verecektir.
- Fındık nasıl yetiştirilir sorusuna bir diğer yanıtı da şöyle verelim: Dikilecek toprağın gübreli olması da önemli bir etkendir. Gübreli toprakta, fındık daha çabuk tutunur ve büyür.
Fındık Nasıl Yetişir?
Fındığın istenilen şekilde yetişmesi için gerekli koşullar yerine getirilmelidir. Bu koşulları maddeler halinde anlatarak açıklık getirelim:
- Fındık bolca eğimli topraklarda verimli halde yetişen bir ağaçtır. Bu ağaçlar, bol yağışı çok sever.
- Dik araziler, özellikle Karadeniz kesimlerindeki dik alanlar fındık için ideal konumlardır.
- Kuraklığı sevmeyen fındık ağacı, yılın her döneminde nemli ve ılık hava ister.
- Hem sağlığa hem de doğaya faydalı olan fındık ağacı, dikildiği toprağın erozyona karşı dirençli olmasına da katkı sağlamaktadır.
Turunçgiller Nelerdir? Nerede Yetişir? Faydaları ve Çeşitleri
Fındık Nasıl Budanır?
Fındık verimi nasıl artırılır diyenler, budama işlemini ihmal etmemeli. Fındığın tazelenmesi ve yeni dalları sağlıklı şekilde vermesi için budama önemlidir. Budama, fındık dallarının daha çok güneş görmesini ve nefes almasını sağlar. Bu sebepten ötürü, her ağaç için belirli aralıklarla budama önerilir. Peki, fındık nasıl budanır?
- Mutlaka budama makası ile dallar budanmalıdır. Dalların elle koparılması, budama işlemi değildir.
- Sonbahar aylarında, yaşlı dalların kesilmesiyle budama işlemi tamamlanır.
- Sonbaharda budanan dallar, ilkbahar ve yaz dönemlerinde birden büyüyüp ürün vermeye başlayacaktır.
- Şayet budama anında köklerde sürgün fark edilirse; sürgünleri alıp çoğaltma işlemi yapabilirsiniz.
Ihlamur Ağacı Nerede Yetişir? Ne Zaman Toplanır?
Fındık Nasıl Toplanır?
Türkiye’de fındık toplama zamanı geldiğinde Karadeniz il merkezlerindeki vatandaşlar, köylerine ve yaylarına fındık toplamak için mevsimlik göç ederler. Bu süre içinde hem tatil hem de hasat yapılır. Sene boyunca büyüyen ve dallarını dolgunlaştıran fındıklar, çiftçilere maddi ve manevi açıdan zenginlik katar. Ülkemizde, fındık ağacı dikildikten sonra ortalama 5 sene içinde ürün vermeye başlar. Bu ürünleri toplamak için şu yöntemler izlenir:
- Dik ve bol eğimli arazilerdeki fındıklar, el yardımıyla toplanır. Dallardaki her fındık özellikle hassas şekilde koparılır ve çuvallara aktarılır. Çuvallar ise harman yerine gönderilir.
- Geleneksel yöntemler dışında fındık toplama makineleri de kullanılır. Bu makineler daha düz arazilerde yer alan fındık ağaçları için idealdir.
- Vakumlu yapısı olan bu cihazlar, daldaki ve yerdeki fındıkları vakumlayarak geniş bir haznede toplanmasına yardım eder. Bu işlem sırasında yaprakların hazne içine girmesine engel olur.
- Fındığın toplanması için en ideal dönem ise; her sene yaz mevsiminin ortaları olarak belirlenir.
- Fındık arazileri kontrol edildikten sonra yaş fındık kalmadığı sürece fındıklar toplanır.
- Ağustos ayının ilk haftası bittiğinde hemen hemen tüm fındık ağaçları hasat edilmiş olur.
Enginar Hangi Mevsimde, Nasıl Yetişir?
Kaju Meyvesi Nedir, Yenir Mi? Nerede Yetişir?
Pikan Cevizi Faydaları Nelerdir? Nerede Yetişir?
Fındık Yağı Faydaları Nelerdir? Nerede Kullanılır?
İlk yorumu sen yaz.
Yaptığın yorumlarla diğerlerine yardımcı ol.