Evde İstiridye (Kavak) Mantarı Nasıl Yetiştirilir?

Evde İstiridye (Kavak) Mantarı Nasıl Yetiştirilir? Tarifi

İstiridye Mantarı Yetiştiriciliği Nasıl Yapılır?

İstiridye mantarı, görünüş itibariyle denizde yaşayan inci saklayan istiridyeye çok benzer. İstiridye kabuklarını andıran mantar dokusu sayesinde bu isimle gıda sektöründe tanınır. Sağlık için oldukça faydalı olan bu mantar, besin değerini bakımından zengin olduğu için çok sık tüketilmektedir. Kavak mantarı adıyla da kendinden söz ettiren istiridye mantarı, kavak ağaçlarının gölgesinde yetiştiği için bu isimle de anılır. Protein açısından çok zengindir. Bu yönüyle vegan beslenmesinde önemli bir yere sahiptir.

Son yıllarda oldukça ilgi gören istiridye mantarı, güneşi gördüğü açılarda rengini değiştirir. Siyah ve beyaz renk geçişleriyle dikkat çeken bu mantar türü tüketime uygun bir besindir. Ancak yine de güvenli yerlerden aldığınıza emin olduktan sonra tüketmeye özen gösteriniz.

Türkiye’de istiridye mantarının tarımını yapanlar oldukça fazla. Sağlığa olan faydaları günden güne duyulduğu için; birçok kişi istiridye mantarı nasıl yetişir sorusunun yanıtlarını aramakta. Bizler de bu soru işaretini gidermek için bahçede ve evde istiridye mantarı nasıl yetiştirilir konusuna değinmek istedik. İşte üretime geçmek isteyenler için en çok merak edilen konular. İstiridye mantarını yetiştirmenin püf noktaları burada!

istiridye mantarı nasıl yetiştirilir

İstiridye Mantarı Yetiştirmek İçin Neler Gerekli?

Kendi imkanlarınızla istiridye mantarı yetiştirmek isterseniz tarım ürünleri satan noktalardan gerekli malzemeleri alıp yola çıkabilirsiniz. Bunun için öncelikle elinizin altında istiridye mantarı tohumu olmalıdır. Tohumdan yetiştirmeye başlayacağınız için tohumu iyi genlerden temin etmelisiniz. Ardından 10 kg civarında ağaç talaşına ihtiyacınız olacak. Talaşlar mantar yetiştirme konusunda size büyük yardım edecektir.

Tohumu büyütmek için büyük boy temiz çöp poşeti de elinizin altında olmalıdır. Bu çöp poşeti ne işe yarıyor diye düşünebilirsiniz. İstiridye mantarı nemlendirme yöntemiyle büyüdüğü için çöp poşetini kullanarak kolayca evde istiridye mantarı yetiştirebilirsiniz.

İstiridye mantarı için gerekli malzemeler listesi:

  • 250 gram istiridye mantarı tohumu
  • 10 kg civarında ağaç talaşı
  • Büyük boy temiz çöp poşeti
istiridye mantarı yetiştirmek

Evde İstiridye Mantarı Nasıl Yetiştirilir?

İstiridye mantarı yetiştiriciliği nasıl yapılır sorusu akılları karıştırmaktadır. Merak ettiğiniz bu soruya detaylıca yanıt verelim ve sizin de kolay yöntemle istiridye mantarı yetiştirmenize rehber olalım.

  • Ev ortamında istiridye mantarı yetiştirmek için çöp poşetinin içi talaşla doldurulur.
  • Talaşlar spreyle ıslatılır ve sulanması sağlanır.
  • Ardından talaşların içine mantar tohumları serpilir.
  • Tohumların üzerine yine talaş eklenir ve nemlenmesi için birkaç defa spreyle talaşlara su sıkılır.
  • Tüm tohumlar bitene kadar poşetin tamamı bu yöntemle talaş ve tohumla doldurulur.
  • Çöp poşeti balkona alınır ve ortalama 20 gün boyunca hiç müdahale edilmeden balkonda bekletilir.
  • 20 gün geçtikten sonra çöp poşetinin çevresinde ince ince kesikler atılır. Bu kesikleri bir bıçak yardımıyla yapabilirsiniz. Kesiklerin ara ara atılması önerilir.
  • Poşete kesik atıldıktan yaklaşık 10 gün sonra istiridye mantarlarının olgunlaştığı fark edilir.
  • Büyüyen mantar bıçak yardımıyla toplanır ve kesilen yerlere yeniden su spreyle sıkılır.
  • Evde istiridye mantarı yetiştirmek için bu yöntemi deneyenlerin 3 ay süresi olduğunu hatırlatalım.
  • 3 ay sonunda yeni tohumla ve yeni talaşla mantar kiti kurulmalıdır. Evde istiridye mantarı yetiştirmek bu kadar kolaydır.

Kütükte İstiridye Mantarı Nasıl Yetiştirilir?

Kapsamlı ve profesyonel istiridye mantarı yetiştirmek isterseniz; sizlere bu konu hakkında daha detaylı bilgi verebiliriz. Genellikle kapsamlı istiridye mantarı yetiştirmek isteyenler depo ya da çadır ortamında üretime başlar.

Kendi arazisi ya da bahçesi olanlar kütükte istiridye mantarı yetiştirmeyi deneyebilir. Bu yöntem için kayın yahut kavak ağacı kütüğü olmalıdır. Kavak mantarının kavak ağacı kütüğünde yetişmesi daha verimli sonuçlar sunabilir. Kütükte istiridye mantarı yetiştirmek için şu yöntemler izlenebilir:

  • Yaklaşık olarak 35 cm uzunluğunda ve çapı 20 cm civarında kayın veya kavak kütüğü edinilir.
  • Yarım metreyi bulmayan kavak kütüğünün üzerine aralıklı olacak şekilde 5 cm derinliğinde delikler açılır.
  • Açılan deliklerin içine saman çöpüyle karışmış istiridye mantarı tohumları dökülür.
  • Eğer bu bu sürede kütük kuruysa tohum atmadan önce sulayıp nemlendirilmesi önerilir. Nemli ortamda istiridye mantarı daha kolay büyüyecektir.
  • Kütükte istiridye mantarı yetiştirmek için deliklere tohum atıldıktan sonra 20 gün beklenir.
  • Bekleme süresi bittiğinde kütüğün çevresinde istiridye mantarının gelişmiş olduğu dikkat çekecektir.
  • Kendi ortamında büyüme hissi verildiği için kütükte istiridye mantarı daha kolay yetişebilir.
istiridye mantarı nasıl yetiştirilir

İstiridye Mantarı Kaç Ayda Yetişir?

Kit halinde istiridye mantarı yetiştirmek için ortalama 3 aylık bir süreniz vardır. 3 ay sonunda talaş ve çöp poşeti yöntemiyle yetiştireceğiniz istiridye mantarının yenilenmesi gerekir. Ancak depolama ya da çadırda istiridye mantarı yetiştirmek isterseniz bakımını yaptıkça yeni ürün alabilirsiniz. Mantarın ortalama 20 günlük kuluçka süresi vardır. 20 gün boyunca büyüme ve olgunlaşma gerçekleşir. 20. gün sonunda yaklaşık 15 gün boyunca ürün verme dönemi açılır. Bu demek oluyor ki; istiridye mantarı ortalama 30 gün içinde yetişebilir.

istiridye mantarı yetiştiriciliği

İstiridye Mantarı Kaç Derece Sıcaklıkta Yetişir?

Kavak mantarının nemi ve sıcaklığı belirli bir derecede sevdiğini ifade etmek gerekir. Kuluçka döneminde tamamen karanlık bir ortam istediği için bu karanlıktaki ısı 25 ile 30 derece arasında olmalıdır. Yeterli ısı sağlandığında ve nem %70 civarında olduğunda, kavak mantarı 17. günden itibaren kolayca yetişmektedir.

istiridye mantarı yetiştiriciliği

İstiridye Mantarı Bir Yılda Kaç Defa Hasat Edilir?

İstiridye mantarını yetiştirmek isteyenler senelik kazancını hesaplamaya başlar. Bir sene içinde kaç defa hasat yapılacağı, kaç defa kuluçka bekleyeceği akılları karıştırır. Eğer özenli bir istiridye mantarı yetiştirme ortamı sağlanırsa her 20 günün sonunda hasat yapılabilir. Ancak unutmamak gerekir ki; kompostların ömrü 3 aydır. Kütükte yetiştirmenin ömrü daha uzundur.

Doğal ortamda ormanlık arazide kavak mantarı yetiştirmek isteyenler ise mevsim şartlarına göre hareket edebilir. Olası bir yağmur ve buzlanma kavak ağaçlarının köklerini etkileyebilir. Evde istiridye mantarı yetiştirmek isteyenler için senelik hasat sayısını net bir rakamla ifade edemeyeceğiz. Ancak mantar kompostu ile yetiştirme yapılıyorsa 3 ay boyunca verim alınacağını söyleyebiliriz. 3 aylık hasattan sonra mantarların kalitesinde düşüş yaşanabilir.

istiridye mantarı yetiştiriciliği

İstiridye Mantarı Neye İyi Gelir?

Kavak mantarının sağlık için sayısız faydaları vardır. Protein kaynağı olduğu için et yemeyenlere alternatiftir. Kas ve kemik gelişimini desteklediği gibi cilt hücrelerinin yenilenmesine ve ağrının giderilmesine de yardım eder. Bağırsak ve solunum hastalıklarını önlediği de uzmanlar tarafından vurgulanan faydalarındandır.

İstiridye Mantarı En İyi Nasıl Pişirilir?

Mantarın besin değerini korumak için az zeytinyağı ya da tereyağı ile tavada soteleme yaygındır. Bu yöntem sayesinde mantarın suyu ve vitaminleri korunacaktır. Dileyen omlette ya da çorbada kullanabilir. Önemli olan yağda kızartmaktan kaçınmaktır.

İstiridye Mantarı Nasıl Temizlenir, Pişirilir?

İstiridye Mantarı Zehirli Olabilir Mi?

Mantarların zehirleme özelliği vardır ancak bu özellik hijyenik olmayan mantarlar için söz konusudur. Genellikle istiridye mantarının zehirlemediği bilinir. Kültür mantarı formunda yetiştirildiği için gerekli hijyen koşulları sağlanmıştır. Dışarıdan istiridye mantarı alırken güvendiğiniz noktalardan almaya dikkat edebilirsiniz. Hasattan sonra en kısa sürede tüketmeniz önerilir. Üzerinde leke ve küf olan istiridye mantarını tüketmekten kaçınmalısınız.

İstiridye Mantarının Kilosu Ne Kadar?

Kavak mantarının ekonomik değeri çok yüksek rakamlarda değildir. Her cebe hitap eden etiketlerle marketlerde yerini alır. 200 gramlık istiridye mantarı paketleri ortalama 20 TL’den satılmaktadır. Market, manav ve pazarlarda istiridye mantarını temin ederek evinizde lezzetli yemekler hazırlayabilirsiniz. Fiyatları her sezon değişkenlik gösterebilir.

istiridye mantarı yetiştiriciliği

Evde Kültür Mantarı Yetiştiriciliği Nasıl Yapılır?

Mantar Yemeği Tarifleri: Her Öğüne 20 Pratik Çeşit

Mantar Zehirlenmesi Belirtileri, Tedavi ve İlk Yardım

Mantarın Yanına Ne Gider? Çok Beğeneceğiniz 10 Yardımcı Tarif

Mantarın Faydaları – Duyunca Sevmeyeni Kalmayacak! 10 Şifalı Etkisi

--

Nefis Yemek Tarifleri WhatsApp kanalı açıldı, hemen siz de katılın.

5 milyon'dan fazla kişinin takip ettiği Youtube kanalımızda videolu tariflerimizi bulabilirsiniz.

15 milyondan fazla kişinin indirdiği Nefis Yemek Tarifleri uygulaması ile 850.000'den fazla denenmiş tarif her zaman yanınızda. Hemen siz de indirin.

Yorumlar (3)
Yeni Gelen Yorumlar
NYT Yazar
Bunlar da İlginizi Çekebilir
İstiridye Mantarı Tarifi

İstiridye Mantarı

4-6 kişilik, 5dk Hazırlık, 40dk Pişirme
İstiridye Mantarı Tarifi

İstiridye Mantarı

2-4 kişilik, 5dk Hazırlık, 10dk Pişirme
İstiridye Mantarı Tarifi

İstiridye Mantarı

1-2 kişilik, 5dk Hazırlık, 15dk Pişirme
İstiridye Mantarı Tarifi

İstiridye Mantarı

2-4 kişilik, 20dk Hazırlık, 40dk Pişirme
İstiridye Mantarı Tarifi

İstiridye Mantarı

1-2 kişilik, 15dk Hazırlık, 30dk Pişirme
İstiridye Mantarı Tarifi

İstiridye Mantarı

1-2 kişilik, 10dk Hazırlık, 40dk Pişirme
İstiridye Mantarı Tarifi

İstiridye Mantarı

4-6 kişilik, 10dk Hazırlık, 40dk Pişirme
İstiridye Mantarı Tarifi

İstiridye Mantarı

2-4 kişilik, 5dk Hazırlık, 10dk Pişirme
Kapsül Kahve Nedir? Nasıl Yapılır? Çeşitleri, Kullanımı
Kapsül Kahve Nedir? Nasıl Yapılır? Çeşitleri, Kullanımı

Kapsül Kahve: Pratik & İşlevsel Kahve Deneyimi Kahve kültürü modern yaşamın vazgeçilmez rutinleri arasında yerini…

L Karnitin Nedir, Ne İşe Yarar? Faydaları, Zararları, Kullanımı Tarifi
L Karnitin Nedir, Ne İşe Yarar? Faydaları, Zararları, Kullanımı

 L Karnitin: Yağ Yakan ve Enerji Veren Amino Asit Spor salonlarında zaman geçirenler, yağ yakmak…

D3 Vitamini Nedir, Ne İşe Yarar? Eksikliği Belirtileri, Faydaları Tarifi
D3 Vitamini Nedir, Ne İşe Yarar? Eksikliği Belirtileri, Faydaları

D3 Vitamini (Kolekalsiferol) D vitamini, insan sağlığı için kritik bir rol oynayan ve birçok önemli…

B6 Vitamini Nedir? Ne İşe Yarar? Nelerde Var? Eksikliği Belirtileri Tarifi
B6 Vitamini Nedir? Ne İşe Yarar? Nelerde Var? Eksikliği Belirtileri

B6 Vitamini (Piridoksin) B6 vitamini (piridoksin) bir B vitamin kompleksinin parçasıdır ve insan sağlığı için…

Chia Tohumu Faydaları: Ne İşe Yarar, Neye İyi Gelir? Tarifi
Chia Tohumu Faydaları: Ne İşe Yarar, Neye İyi Gelir?

Chia Tohumu: Sağlıklı Beslenme Trendi Süper Gıda! Chia tohumu, "Salvia hispanica" adlı bitkinin tohumlarından elde…

Madımak Otu Nedir? Faydaları Nelerdir, Neye İyi Gelir? Tarifi
Madımak Otu Nedir? Faydaları Nelerdir, Neye İyi Gelir?

Madımak: Anadolu'nun Binbir Şifalı Tarla Bitkisi! Madımak otu, Orta Anadolu mutfağında yaygın bir kullanıma sahip olan…

Kapsül Kahve Nedir? Nasıl Yapılır? Çeşitleri, Kullanımı
Kapsül Kahve Nedir? Nasıl Yapılır? Çeşitleri, Kullanımı

Kapsül Kahve: Pratik & İşlevsel Kahve Deneyimi Kahve kültürü modern yaşamın vazgeçilmez rutinleri arasında yerini…

L Karnitin Nedir, Ne İşe Yarar? Faydaları, Zararları, Kullanımı Tarifi
L Karnitin Nedir, Ne İşe Yarar? Faydaları, Zararları, Kullanımı

 L Karnitin: Yağ Yakan ve Enerji Veren Amino Asit Spor salonlarında zaman geçirenler, yağ yakmak…

D3 Vitamini Nedir, Ne İşe Yarar? Eksikliği Belirtileri, Faydaları Tarifi
D3 Vitamini Nedir, Ne İşe Yarar? Eksikliği Belirtileri, Faydaları

D3 Vitamini (Kolekalsiferol) D vitamini, insan sağlığı için kritik bir rol oynayan ve birçok önemli…

B6 Vitamini Nedir? Ne İşe Yarar? Nelerde Var? Eksikliği Belirtileri Tarifi
B6 Vitamini Nedir? Ne İşe Yarar? Nelerde Var? Eksikliği Belirtileri

B6 Vitamini (Piridoksin) B6 vitamini (piridoksin) bir B vitamin kompleksinin parçasıdır ve insan sağlığı için…

1 Saat Yürüyüş Kaç Kalori Yakar? Zayıflatır Mı? Faydaları Nelerdir? Tarifi
1 Saat Yürüyüş Kaç Kalori Yakar? Zayıflatır Mı? Faydaları Nelerdir?

1 Saat Yürüyerek Kaç Kalori Harcarım? Dünya Sağlık Örgütü (WHO), 2018 verilerine göre dünya nüfusunun…

Bayram Tatlıları: En İyi, Resimli ve Videolu Tarifler Tarifi
Bayram Tatlıları: En İyi, Resimli ve Videolu Tarifler

Bayramın neşesini ve birlikteliğini en leziz bayram tatlıları ile taçlandırmaya hazır mısınız? Bayram paylaştıkça güzel…

Pek Food’tan Pek İyi Ramazan Tarifleri Tarifi
Pek Food’tan Pek İyi Ramazan Tarifleri

Pek Food pratik ve çeşitli ürünleriyle sofralarınızı renklendirmeye geliyor! Yenilikçi çözümleri sayesinde dakikalar içinde pişirilmeye…

Chia Tohumu Faydaları: Ne İşe Yarar, Neye İyi Gelir? Tarifi
Chia Tohumu Faydaları: Ne İşe Yarar, Neye İyi Gelir?

Chia Tohumu: Sağlıklı Beslenme Trendi Süper Gıda! Chia tohumu, "Salvia hispanica" adlı bitkinin tohumlarından elde…

Yoğurtlu Çorba Tarifleri: Lezzet Garantili 30 Çeşit Tarifi
Yoğurtlu Çorba Tarifleri: Lezzet Garantili 30 Çeşit

Nefis Yemek Tarifleri mutfağından, en beğenilen yoğurtlu çorba tarifleri huzurlarınızda! Ana malzemesi yoğurt olan ve…

Madımak Otu Nedir? Faydaları Nelerdir, Neye İyi Gelir? Tarifi
Madımak Otu Nedir? Faydaları Nelerdir, Neye İyi Gelir?

Madımak: Anadolu'nun Binbir Şifalı Tarla Bitkisi! Madımak otu, Orta Anadolu mutfağında yaygın bir kullanıma sahip olan…

2024 Ramazan Bayramı Ne Zaman, Hangi Gün? Kaç Gün Tatil? Tarifi
2024 Ramazan Bayramı Ne Zaman, Hangi Gün? Kaç Gün Tatil?

2024 Ramazan Bayramı Ne Zaman, Hangi Gün? Her sene büyük bir heyecanla beklenen ramazan ayı,…

2024 Ramazan ve Ramazan Bayramı Kaç Gün Sürecek? Tarifi
2024 Ramazan ve Ramazan Bayramı Kaç Gün Sürecek?

Bu Yıl Ramazanda Kaç Gün Oruç Tutacağız? Her sene hasretle beklenen 11 ayın sultanı ramazan…

Tarifler Geri
Videolar Geri