B12 Vitamini Nedir? Ne İşe Yarar? Eksikliği Belirtileri Nelerdir?

B12 Vitamini Nedir? Ne İşe Yarar? Eksikliği Belirtileri Nelerdir? Tarifi

Vegan Beslenmede Sık Görülen B12 Vitamini Eksikliği

Vücut için önemli vitaminlerden birisi olan B12 vitamini siyanokobalamin ismiyle de bilinir. Peki, insan sağlığı için son derece önemli B12 vitamini hangi gıdalarda bulunur? Genellikle hayvansal dokularda bulunan bu vitamin, bazı bitkilerde de az miktarda yer alır.

B12 vitamini yetersizliği midedeki parietal hücrelerin, intrinsik faktör ismi verilen glikoproteini sentezleyememesinden kaynaklanır. Besinlerden bu vitaminin alınamaması ‘B12 vitamini neden düşer?’ sorusunun cevabıdır. Vücut tarafından üretilmeyen B12 vitamini dışarıdan besinler yoluyla ya da B12 vitamini tablet biçiminde alınır. Alınmaması halinde insan sağlığı için zararlı etkiler ortaya çıkar.

b12

B12 Vitamini Nedir? Ne İşe Yarar?

‘B12 vitamini neye iyi gelir?’ diye sorulduğunda bu vitaminin vücutta bir hidrojen alıcısı olarak koenzim görevi gördüğü ve çeşitli metabolizmik faaliyetleri sürdürdüğü söylenebilir. B12 vitamini görevleri arasında iki tanesi öne çıkar. Bunlardan birincisi büyümeyi, ikincisi ise eritrosit oluşumunu hızlandırır. Aynı zamanda B12 vitamini megaloblastik anemiyi önleyebilmek adına gereklidir. Alyuvar üretimi esnasında folik asitin düzenlenmesine yardımcı olmasının yanında demirin kullanımına da yardımcı olur.

Doğru bir sindirimin sağlanması, besinlerin yeterli biçimde alınabilmesi, proteinin doğru sentezlenmesi, yağlar ve karbonhidratlar metabolizma için gereklidir. Sinir tahribatını engelleyen B12 vitamini hücre oluşumu ve uzun bir ömrün yanı sıra doğurganlığı da sağlar. Beyne faydası da bilinen B12, hafızayı güçlendirerek öğrenimi kolay hale getirir. ‘B12 vitamini en çok hangi besinlerde bulunur?’ diye araştırıldığında peynir, yumurta, kuzu ve sığır eti, deniz mahsülleri ve ciğer öne çıkar. ‘B12 vitamini saç çıkartır mı?’ ya da ‘B12 vitamini saça iyi gelir mi?’gibi sorular da kullananlar tarafından merak edilir. B12 vitamini hücre oluşumunu hızlandırma özelliği sebebiyle saç hücrelerine ve cilde iyi gelir.

b12 vıtamın

B12 Vitamini Eksikliği Belirtileri Nelerdir?

B12 vitamininin vücutta eksik olması durumunda belli başlı belirtiler ortaya çıkar. Bunlar uykusuzluk, yorgunluk ve bitkinlik, odaklanma sorunu ve unutkanlık, kulaklarda çınlama, el ve ayakların uyuşması, kaslarda yorgunluk ve gevşeme, kramplar, dilde yanma, hızlı kilo alma, zor kilo verebilme, iştah bozukluğu ve kansızlık olarak sıralanabilir.

Tüm bu belirtiler B12 yetersizliği durumunda görülebileceği gibi başka hastalıkların da habercisi olabilir. Bu sorunlarla karşılaşılması halinde vakit kaybetmeden doktora danışmak gerekir.

b12 eksikliği

B12 Vitamini Eksikliği Hangi Hastalıklara Yol Açar?

B12 vitamini eksikliği zararları vücutta yeterli seviyede B12 vitamininin bulunmaması durumunda hücrelerde oluşan aksamalar ile ortaya çıkar. Bu aksamalar en fazla kemik iliği hücrelerinde ve kan hücrelerinde oluşur. Böyle durumlarda B12 vitamini hapları alınmazsa, yeterli seviyede kırmızı kan hücresi üretilemez.

Kan hücrelerinde azalma meydana geleceği gibi hücrelerin yapısı da bozulmaya uğrar. Pernisiyöz anemi denilen bu durumda, kırmızı ve beyaz kan hücrelerinin sayısında ciddi oranda azalma meydana gelir. Sinir sisteminde de aksama yaşanmasına sebebiyet veren B12 eksikliği durumunda sinir hücrelerinin bilgiyi üretmesi, oluşturması, saklaması ve aktarması süreçleri sekteye uğrar. B12 vitamini ilaç biçiminde içilebileceği gibi B12 vitamini iğnesi de yüksek miktarlardaki eksikliklerde kullanılabilir.

b12 nedir

B12 Vitamini Eksikliği Tedavisi

B12 vitamini eksikliği durumunda takviye olarak dışarıdan alınmalıdır. Bu vitaminin eksikliği yetersiz beslenme gibi sorunların yanında genel olarak bağırsaklarda B12 vitaminin besinlerden emilememesinden kaynaklanır. Her iki durumda da B12 vitamini takviye olarak alınmalıdır. Hap olarak alınabileceği gibi B12 vitamini ampul ürünleri de bulunur.

Et Giren Yere Dert Girmez: B12 Vitamini Nelerde Var?

“B12 vitamini nelerde bulunur?” diye sorulduğunda, bu vitaminin daha çok hayvansal gıdalarda bulunduğu görülür. Özellikle et ürünleri B12 vitamininin ana kaynağıdır. Kırmızı et, tavuk, süt, yoğurt, kefir, karides, sakatat, balık gibi gıdalar B12 vitaminini barındırırlar.

Peki, B12 vitamini hangi meyvelerde vardır? Bu vitamin meyvelerde bulunmaz. Sebze olarak ise sadece soyada bulunur. B12 vitamini meyveleri konusunda araştırmalar yürütülse de buna dair henüz bir bulguya rastlanmamıştır. Bu sebeple vegan bir beslenme sistemine sahip olan kişilerin B12 vitamini hapı kullanmaları gerekir.

Detaylı bilgi için: B12 Nelerde Bulunur? Eksikliği Nasıl Giderilir? B12 Kaynağı Besinler

b12 nedir

B12 Vitamini Faydaları Nelerdir?

  • B12 vitamini DNA sentezi yaparak enerji üretimini arttırır.
  • Kandaki oksijenin taşınmasına yardımcıdır.
  • Sinir sisteminin düzenli çalışmasına yardımcı olur.
  • Doğurganlığı artırır.
  • Sinir uçlarının gelişimini destekler.
  • Hücre oluşumunu hızlandırır.
  • Hafızayı güçlendirir.
  • Konsantrasyonun artmasını sağlar.
  • Sigara kullanımının oluşturduğu zararlarla savaşmaya yardımcıdır.
b12 kaç olmalı

B12 Vitamini Yüksekliği

Peki, B12 vitamini fazla alınırsa ne olur? Bu vitaminin fazla alınması durumunda herhangi bir sorun yaşanmaz. Aşırı yüksek olmadığı sürece B12 vitamini karaciğer tarafından ihtiyaç halinde kullanılmak üzere depolanır ve kalanı idrar yoluyla dışarı atılır.

B12 Vitamini Fazlalığı Nasıl Giderilir?

‘B12 vitamini değeri kaç olmalı?’ sorusu dikkat edilmesi gereken konulardan biridir. Doğru bir şekilde ölçülmesinin ardından, eğer bir fazlalık bulunuyorsa önlem alınmalıdır. B12 vitamini fazlalığına yol açan sebeplerin başında bu vitaminin doktor kontrolü olmadan kullanılması gelir. B12 vitamini fazlalığı tek başına ciddi bir sorun olarak görülmemekle birlikte, bu vitaminin vücutta fazla miktarlarda tutulması farklı bir hastalığın habercisi olabilir.

Tespit edildiği durumlarda B12 vitamini fazlalığı nasıl düşürülür? Kullanıcılar B12 vitamini ilaç takviyesi alıyorsa bunu derhal kesmelidir. Aşırı hayvansal gıda tüketimi söz konusuysa, bu azaltılmalı ve protein alımı kısıtlanmalıdır.

B12 Vitamini Yan Etkileri Nelerdir?

B12 vitamini insan sağlığı açısından çok faydalı olmasının yanı sıra belli başlı yan etkilere de sahiptir. Bunlar vücutta kızarıklık, döküntü, kaşıntı, yüzde şişme, ciltte kabarma, hırıltılı nefes alıp verme ve nefes alıp verirken zorlanma, bulantı, ishal, karın ağrısı, hazımsızlık, anormal idrar kokusudur.

B12 Vitamini Kilo Aldırır Mı?

B12 vitamini işlevi bakımından kilo aldırma özelliğine sahip vitaminlerden biri değildir. Bazı vitaminlerin iştah açma gibi özelliği bulunmakla birlikte B12 vitamininin görevi farklıdır. B12 vitaminin kilo aldırdığının düşünülmesinin sebebi bu vitaminin eksik olduğu durumlarda iştahın azalmasıdır. İştahsızlık sonrası hafif bir kilo kaybı yaşayan hastaların B12 vitamini dengelendiğinde açılan iştahlarıyla birlikte hafif bir kilo alma durumları görülebilir. Ancak bu durum ekstra kilo alımı şeklinde değil, kişinin eski kilosuna dönmesi biçimindedir.

Peki, B12 vitamini fazlalığı kilo yapar mı? B12 vitamini suda eriyen bir vitamin olduğu için vücutta tutulur. İdrar yoluyla dışarı atılır. Bu nedenle B12 fazlalığı da kilo aldırmaz.

b12 nelerde var

B12 Vitamini Uyku ya da Uykusuzluk Yapar mı?

B12 vitamini uyku sorunları yaratmaz. Hatta bu vitaminin düzenli bir şekilde kullanılması yaşanan uyku problemlerinin ortadan kalkmasına yardımcı olur. B12 vitaminin özellikle pantotenik asit olarak da bilinen B5 vitamini ile beraber alınması uyku sorunlarını ciddi olarak ortadan kaldırmaya destek sağlar. Ancak bu vitaminlerin kullanımı için öncelikle doktora danışılmalı ve onay aldıktan sonra vitamin kullanımı gerçekleştirilmelidir. Bu vitaminin ilaç olarak alınmasının yanında B12 vitamini bitkisel çözüm sunan çeşitli gıdalarla da takviye edilebilir.

B12 Vitamini Kullanımı

‘B12 vitamini günde kaç kez alınmalı?’ sorusu doktor tarafından tespit edilmesi gereken bir durumdur. Ancak genel manada vitaminler günde 1 kez alınarak kullanılır. ‘B12 vitamini aç mı tok mu içilir?’ diye sorulduğunda ise yine aksi belirtilmediği sürece bu vitaminin tok karnına içilmesi uygundur. B12 vitamini ilaç fiyatı bakımından kullanılan doza ve vitaminin alınış şekline göre farklılık gösterir.

b12 vitamini

B12 Vitamini Oranı Kaç Olmalıdır?

B12 vitamini testi 10 saatlik bir açlık sonrasında koldan alınan kan ile yapılır. B12 vitamini insan vücudunda bulunan ince bağırsağın son 50 cm’lik bölümündeki bakteriler tarafından üretilir. B12 vitamini referans aralığı en düşük 150, en yüksek ise 550 mikrogram aralığında olmalıdır. Bu değerler arasında ölçülen B12, normal olarak kabul edilir.

b12 ilaçlar

--

Nefis Yemek Tarifleri WhatsApp kanalı açıldı, hemen siz de katılın.

5 milyon'dan fazla kişinin takip ettiği Youtube kanalımızda videolu tariflerimizi bulabilirsiniz.

15 milyondan fazla kişinin indirdiği Nefis Yemek Tarifleri uygulaması ile 850.000'den fazla denenmiş tarif her zaman yanınızda. Hemen siz de indirin.

Okuyucunun Dikkatine

Blog sayfamızda sağlıklı yaşam, diyet ve kişisel bakım konularını kapsayan yazılar genel bilgilendirme amaçlıdır. Kategoride çeşitli hastalıklar için evde bitkisel çözüm önerileri, besleyici fonksiyonel gıda takviyeleri, doğal cilt ve saç bakımı maskesi tarifleri ile uygulanışları, kilo kontrolüne yardımcı diyet listeleri ve sağlıklı beslenme programları yer almaktadır. İlgili besinin, ürünün ya da diyet listesinin etkileri her bünyede değişkenlik gösterebilir. Yazı yayına alındıktan sonra, zaman içerisinde güncelliğini ve geçerliliğini yitirebilir. Sunmuş olduğumuz bilgiler hiçbir zaman doktor teşhisinin yerini tutmaz, reçete niteliği taşımaz. Bilgileri uygulamadan önce alanında uzman görüşü almanızı tavsiye eder; aksi durumda oluşabilecek yan etkilerden sitemizin sorumlu tutulamayacağını önemle hatırlatırız.

Yorumlar

İlk yorumu sen yaz.

Yaptığın yorumlarla diğerlerine yardımcı ol.

NYT Yazar
Bunlar da İlginizi Çekebilir
Ne Var Ne Yoksa Çöreği Tarifi

Ne Var Ne Yoksa Çöreği

4-6 kişilik, 10dk Hazırlık, 25dk Pişirme
Semizotu Mezesi (B12 Deposu) Tarifi

Semizotu Mezesi (B12 Deposu)

1-2 kişilik, 10dk Hazırlık, 5dk Pişirme
Islak Sandviç Kurabiye (Ne Pasta Ne Kurabiye) Tarifi

Islak Sandviç Kurabiye (Ne Pasta Ne Kurabiye)

12-14 kişilik, 20dk Hazırlık, 15dk Pişirme
Ne Bulduysam Keki Tarifi

Ne Bulduysam Keki

6-8 kişilik, 15dk Hazırlık, 40dk Pişirme
Starbucks Da Neymiş Tarifi

Starbucks Da Neymiş

12-14 kişilik, 30dk Hazırlık, 30dk Pişirme
Akıtma (Krepte Neymiş) Tarifi

Akıtma (Krepte Neymiş)

2-4 kişilik, 10dk Hazırlık, 10dk Pişirme
D3 Vitamini Nedir, Ne İşe Yarar? Eksikliği Belirtileri, Faydaları Tarifi
D3 Vitamini Nedir, Ne İşe Yarar? Eksikliği Belirtileri, Faydaları

D3 Vitamini (Kolekalsiferol) D3 vitamini, insan sağlığı için kritik bir rol oynayan ve birçok önemli…

B6 Vitamini Nedir? Ne İşe Yarar? Nelerde Var? Eksikliği Belirtileri Tarifi
B6 Vitamini Nedir? Ne İşe Yarar? Nelerde Var? Eksikliği Belirtileri

B6 Vitamini (Piridoksin) B6 vitamini, bir B vitamin kompleksinin parçasıdır ve insan sağlığı için ciddi…

Chia Tohumu Faydaları: Ne İşe Yarar, Neye İyi Gelir? Tarifi
Chia Tohumu Faydaları: Ne İşe Yarar, Neye İyi Gelir?

Chia Tohumu: Sağlıklı Beslenme Trendi Süper Gıda! Chia tohumu, "Salvia hispanica" adlı bitkinin tohumlarından elde…

Madımak Otu Nedir? Faydaları Nelerdir, Neye İyi Gelir? Tarifi
Madımak Otu Nedir? Faydaları Nelerdir, Neye İyi Gelir?

Madımak: Anadolu'nun Binbir Şifalı Tarla Bitkisi! Madımak otu, Orta Anadolu mutfağında yaygın bir kullanıma sahip olan…

2024 Ramazan Bayramı Ne Zaman, Hangi Gün? Kaç Gün Tatil? Tarifi
2024 Ramazan Bayramı Ne Zaman, Hangi Gün? Kaç Gün Tatil?

2024 Ramazan Bayramı Ne Zaman, Hangi Gün? Her sene büyük bir heyecanla beklenen ramazan ayı,…

2024 Ramazan ve Ramazan Bayramı Kaç Gün Sürecek? Tarifi
2024 Ramazan ve Ramazan Bayramı Kaç Gün Sürecek?

Bu Yıl Ramazanda Kaç Gün Oruç Tutacağız? Her sene hasretle beklenen 11 ayın sultanı ramazan…

D3 Vitamini Nedir, Ne İşe Yarar? Eksikliği Belirtileri, Faydaları Tarifi
D3 Vitamini Nedir, Ne İşe Yarar? Eksikliği Belirtileri, Faydaları

D3 Vitamini (Kolekalsiferol) D3 vitamini, insan sağlığı için kritik bir rol oynayan ve birçok önemli…

B6 Vitamini Nedir? Ne İşe Yarar? Nelerde Var? Eksikliği Belirtileri Tarifi
B6 Vitamini Nedir? Ne İşe Yarar? Nelerde Var? Eksikliği Belirtileri

B6 Vitamini (Piridoksin) B6 vitamini, bir B vitamin kompleksinin parçasıdır ve insan sağlığı için ciddi…

1 Saat Yürüyüş Kaç Kalori Yakar? Zayıflatır Mı? Faydaları Nelerdir? Tarifi
1 Saat Yürüyüş Kaç Kalori Yakar? Zayıflatır Mı? Faydaları Nelerdir?

1 Saat Yürüyerek Kaç Kalori Harcarım? Dünya Sağlık Örgütü (WHO), 2018 verilerine göre dünya nüfusunun…

Bayram Tatlıları: En İyi, Resimli ve Videolu Tarifler Tarifi
Bayram Tatlıları: En İyi, Resimli ve Videolu Tarifler

Bayramın neşesini ve birlikteliğini en leziz bayram tatlıları ile taçlandırmaya hazır mısınız? Bayram paylaştıkça güzel…

Pek Food’tan Pek İyi Ramazan Tarifleri Tarifi
Pek Food’tan Pek İyi Ramazan Tarifleri

Pek Food pratik ve çeşitli ürünleriyle sofralarınızı renklendirmeye geliyor! Yenilikçi çözümleri sayesinde dakikalar içinde pişirilmeye…

Chia Tohumu Faydaları: Ne İşe Yarar, Neye İyi Gelir? Tarifi
Chia Tohumu Faydaları: Ne İşe Yarar, Neye İyi Gelir?

Chia Tohumu: Sağlıklı Beslenme Trendi Süper Gıda! Chia tohumu, "Salvia hispanica" adlı bitkinin tohumlarından elde…

Yoğurtlu Çorba Tarifleri: Lezzet Garantili 30 Çeşit Tarifi
Yoğurtlu Çorba Tarifleri: Lezzet Garantili 30 Çeşit

Nefis Yemek Tarifleri mutfağından, en beğenilen yoğurtlu çorba tarifleri huzurlarınızda! Ana malzemesi yoğurt olan ve…

Madımak Otu Nedir? Faydaları Nelerdir, Neye İyi Gelir? Tarifi
Madımak Otu Nedir? Faydaları Nelerdir, Neye İyi Gelir?

Madımak: Anadolu'nun Binbir Şifalı Tarla Bitkisi! Madımak otu, Orta Anadolu mutfağında yaygın bir kullanıma sahip olan…

2024 Ramazan Bayramı Ne Zaman, Hangi Gün? Kaç Gün Tatil? Tarifi
2024 Ramazan Bayramı Ne Zaman, Hangi Gün? Kaç Gün Tatil?

2024 Ramazan Bayramı Ne Zaman, Hangi Gün? Her sene büyük bir heyecanla beklenen ramazan ayı,…

2024 Ramazan ve Ramazan Bayramı Kaç Gün Sürecek? Tarifi
2024 Ramazan ve Ramazan Bayramı Kaç Gün Sürecek?

Bu Yıl Ramazanda Kaç Gün Oruç Tutacağız? Her sene hasretle beklenen 11 ayın sultanı ramazan…

En İyi Nespresso Kahve Makineleri, Kullanımı ve Temizliği Tarifi
En İyi Nespresso Kahve Makineleri, Kullanımı ve Temizliği

Nespresso Kahve Makinesi İncelemeleri Nespresso kahve makineleri, kahve tutkunlarının favori seçimlerinden biridir ve evde, ofiste…

Yaz Çorbaları: Pratik ve Çok Hafif 30 Tarif Tarifi
Yaz Çorbaları: Pratik ve Çok Hafif 30 Tarif

Yaz ayları, hafif ve ferahlatıcı tariflerin vazgeçilmez olduğu dönemlerdir. Özellikle sıcak havalarda ağır yemeklerden kaçınmak…

Tarifler Geri
Videolar Geri