Doğal Saç, Sakal ve Kirpik Bakımının Gözdesi!
Badem Yağı
Günlük hayatta en çok kullanılan bitkisel yağ çeşitlerinden biri olan badem yağı, genellikle harici olarak kaş, kirpik ve saçlar için kullanılsa da dahili kullanımıyla da vücuda yararları olan faydalı bir yağdır.
Güzellik amacıyla kozmetik ürünlerin yapısında bulunan badem yağı aynı zamanda ayakkabı koruma amacıyla da kullanılır. Yüksek oranda A ve K vitamini içeren bitkisel yağ, protein içeriği ile de dikkat çeker. Oldukça zararsız bir yağ olan badem yağı, özel olarak alerjisi olanlar dışında herkes tarafından rahatlıkla kullanılabilir. Badem yağı yapımı ve kullanımında önemli olan nokta yağın saf olması ve doğru miktarda doğru uygulanmasıdır.
Vücut için etkilerinin yanı sıra badem yağı faydaları özellikle saç, sakal, kirpik ve kaç bakımında kullanılan popüler bir takviyedir. Peki, badem yağı ne işe yarar, nasıl kullanılır hep birlikte inceleyelim!
İlginizi çekebilir: Tatlı Badem Yağı Faydaları, Ne İşe Yarar?
Badem Yağı Nasıl Yapılır? Özellikleri Nelerdir?
- Badem ağacı tohumlarına uygulanan soğuk sıkım yöntemi sonucu elde edilen badem yağı ceviz tadında ve soluk sarı renge sahip bitkisel bir yağdır. İçerik bakımından oldukça zengin olan badem yağının kokusu ağır değildir.
- Özellikle çatlaklar ve kuru ciltler için faydalı olan bitkisel yağda %1 oranında palmitoleik, linoleik ve sitrik asit, %4 oranında palmitik asit, %25 oranında linoleik ve %68 oranında oleik asit içerir.
- Akıcı bir yağ olan badem yağı tatlı ve acı olmak üzere iki çeşittir: Yenilebilir tada sahip olan tatlı bademden elde edilen tatlı badem yağı, acı bademden elde edilen yağ ise acı badem yağı olarak nitelendirilir.
- Acı badem yağı içeriğinde zehirli etkiye sahip olan bileşenler bulunduğu için aşırı tüketimi kaş, saç ve ciltte kızarıklıklara, kaşıntılara ve yanmalara sebep olabilir. Ayrıca acı badem yağının kesinlikle ağız yoluyla tüketilmemesi gerekir.
- Karşınıza en sık çıkabilecek olan tatlı badem yağı ise genellikle saç ve sakal bakımında kullanılır. Acı bademe oranla aroması daha yumuşaktır. Alerjisi olmayanlar için dahili ve harici kullanıma uygundur.
Badem Yağı Faydaları Nelerdir?
- Badem yağı saç derisini besleyerek kepeklenme gibi problemleri önler.
- Kuru saçları nemlendirerek kırılmalara ve dökülmelere karşı saçı korur.
- Saçların daha hızlı uzamasını ve canlı olmasını sağlar.
- Yemeklere birkaç damla organik badem yağı eklenmesi kalp sağlığının korunmasına yardımcı olur.
- Kan basıncını düzenleyerek yüksek tansiyona karşı vücudu koruyan badem yağı etkileri sayesinde kolesterolün dengelenmesine de yardımcıdır.
- Antioksidan özelliklere sahip olan badem yağı vücudun bağışıklık sistemini destekleyerek, vücudu enfeksiyonlara karşı korur.
- Sindirim sistemi üzerinde olumlu etkilere sahip olan badem yağı faydası için düzenli kullanılması gerekir. Düzenli kullanıldığında bağırsakların çalışmasını sağlayarak kabızlığı önler.
- Badem yağı tırnak kırılmasını önler, tırnakların sağlıklı uzamasını sağlar.
- Kaş ve kirpiklere kullanılan badem yağı bu bölgedeki kılların güçlenmesini ve sağlıklı olmasına yardımcı olur.
- Badem yağı çatlaklar için oldukça faydalıdır. Var olan çatlakların azalmasını sağlarken yeni çatlak oluşumunu engeller.
Badem Yağı Kullanımı: Badem Yağı Ne İşe Yarar?
Badem yağının kullanım şeklinin tam olarak belirlenmesi için hangi alanda kullanılacağının netleşmesi gerekir. Uygulama şekline göre badem yağı miktarı ve yöntemi değişiklik gösterdiğinden dolayı tek bir kullanım şeklinden bahsedilemez.
- Ağız yolu ile badem yağı kullanımlarında genellikle seyreltilerek tüketimi söz konusudur. Seyreltme işlemi için su kullanılır.
- Badem yağı ile vücuda masaj yapıldığında kan akışı hızlanarak tüm hücrelere giden oksijen miktarı artar.
- Gergin bir günün ardından yapılan badem yağlı masaj ile ağrılı kasların ağrısından ve stresten kurtulmak mümkündür.
- Badem yağı cilt lekeleri için de kullanılır.
- Badem yağı ile avokado karışımının cilde uygulanması cilt hücrelerinin canlanmasını sağlar ve aynı zamanda lekelenmeleri azaltır.
- Cildin taze ve pürüzsüz görünmesine yardımcı olan badem yağı sivilce oluşumunu engeller.
- Saç, kirpik ve sakal için hazırladığınız serumların içerisine veya cilt maskelerinize birkaç damla badem yağı ilave edebilirsiniz.
- Böylelikle hem kıl köklerini beslenmiş hem de cildinize ihtiyacı olan E vitamini takviyesini sağlamış olacaksınız.
Badem Yağı Sakal İçin Nasıl Kullanılır?
- Magnezyum, kalsiyum, E, A, D vitaminleri ve omega 3 yağ asitleri sağlayan badem yağı içeriği sayesinde kıl köklerini besler.
- Saç, sakal ve kirpik gibi bölgelerde oldukça etkin olan bitkisel yağ sakalların uzamasını sağlar.
- Badem yağını sakalda kullanmak için sakalların ıslatılarak taranması gerekir. Islak kıllar badem yağının daha iyi emilmesini sağlar.
- Avuç içine alınan bir miktar badem yağı bıyık ve sakalların altına geçecek şekilde masaj yaparak sürülür.
- Masaj ile kıl köklerinin daha çok güçlenmesi sağlanır.
- Badem yağı uygulanan sakallar taranır ve yaklaşık 1 saat bekletildikten sonra şampuan ve ılık su ile yıkanır.
- Durulama işleminden sonra yumuşak bir şekilde havlu ile kurulanır ve bu uygulama haftada 1 kez tekrarlanır.
- Düzenli olarak sakala uygulanan badem yağı sakal altındaki cildin kepek oluşumunu, kuruluğu engeller ve aynı zamanda dökülme ve seyrelmeyi önler.
- Duş sonrası tatlı badem yağı içeren cilt kremlerini sakallarınızın olduğu bölgeye masaj yaparak sürebilirsiniz.
Badem Yağı Kirpik Uzatır Mı?
- Kirpik köklerini besleyerek daha gür ve sağlıklı kirpik oluşumunu destekleyen badem yağı kirpiklerin uzamasına yardımcı olur.
- Kirpik köklerindeki derinin yumuşamasını sağlayarak bu bölgeye daha fazla oksijen gitmesine destek olan badem yağı kirpik köklerinin daha iyi beslenmesini sağlar ve güçlendirir.
- Kirpikleri için düzenli olarak badem yağı kullananlar kısa sürede kirpiklerinin uzadığını ve daha az döküldüğünü bildirmiştir.
- Badem yağını kirpiklere uygulamak oldukça kolay bir işlemdir.
- Yatmadan önce parmak ucuna alınan birkaç damla badem yağı kaş ve hafif masaj yardımı ile kirpik köklerine yedirilir.
- Gece boyunca kirpik kökleri tarafından emilen badem yağı sabah ıslak bir pamuk yardımıyla gözlerden silinerek temizlenir.
- Badem yağının kirpiklerdeki etkisini görebilmek için en az 6 hafta her gece düzenli olarak kullanımı önerilir.
- Tamamen bitmiş bir rimelinizi iyice yıkayıp temizledikten sonra içerisine badem yağı ekleyebilirsiniz.
- Böylelikle kirpiklerinize rimel yardığımıyla daha rahat badem yağı uygulayabilirsiniz.
Badem Yağı Saç Bakımı İçin Nasıl Kullanılır?
- Badem yağı saç üzerinde tek başına etkili olsa da karışım halinde diğer faydalı bitkisel yağlarla kullanıldığında çok daha etkin olabilir.
- Aynı oranlarda cam bir kapta karıştırılan badem yağı, Hint yağı ve zeytinyağı karıştırılarak saça uygulanır ve 15-20 dakika bekletildikten sonra ılık su ile durulanır.
- Haftada 1 kez uygulanan badem yağı maskeleri saç diplerinin yumuşamasını ve daha fazla oksijen gitmesini sağlayarak saç köklerinin beslenmesini destekler.
- Bir diğer badem yağı kürü ise, jojoba yağı, birkaç damla sedir ağacı yağı, biberiye yağı, lavanta ve argan yağı kullanılarak hazırlanır. Karışım saça sürüldükten sonra yaklaşık 30 dakika bekletilir ve ılık su ile yıkanır. Saçların daha canlı ve parlak olmasını sağlayan bu kür haftada bir kez düzenli olarak uygulandığında saçların hızlı uzamasını destekler.
- Ayrıca badem yağı şampuan içine eklenerek de kullanılabilir.
- Badem yağı ve sarımsak karışımı da saç derisinin beslenmesini sağlar.
- Uzun vadede etkili sonuçlar almak için badem yağı saç maskesini haftada 1 veya ayda birkaç kez olacak şekilde istikrarlı uygulamalısınız.
Badem Yağı Bozulur Mu?
- Badem yağı iyi muhafaza edildiğinde uzun süre özelliklerini kaybetmeden kullanılabilir ve ısı ve ışıktan korunarak karanlık bir ortamda nem geçirmeyen özel cam şişlerde muhafaza edilmelidir.
- Ağzının sürekli kapalı tutulması oksidasyona maruz kalmasını önler.
- Işığa ve ısıya maruz kalan badem yağı bozulabilir ve özelliklerini kaybederek faydalı etkilerini göstermeyebilir.
- Bozulmalar gözle görülmediğinden dolayı kullanırken fark edilmeyebilir.
- Kendine özgü kokusunu kaybetmiş ve tadı acımsı bir hale gelmişse badem yağının bozulduğundan şüphelenmek gerekir.
- Badem yağı alırken markasına, üretim izni olup olmadığına ve raf ömrünün belirtilmiş olmasına dikkat edilmelidir.
- Badem yağı fiyat aralığı ürünün markasına ve kalitesine göre değişiklik gösterir.
- 2019 güncel bilgilerine göre 50 ml için en uygun yaklaşık 10 TL, 100 ml 15 TL, 250 ml 25 TL fiyat aralığındadır.
Badem Yağı Zararları Nelerdir? Göze Zarar Verir Mi?
- Vitamin ve mineral açısından zengin olan badem yağı faydaları ile ön plandadır.
- Ancak önerilen şekilde kullanılmadığında zararlı etkilere de sahip olabilir. Kılların güçlenmesine neden olan badem yağı kaş, kirpik ve saç gibi bölgelerin dışında kullanıldığında istenmeyen bölgelerin kıllanmasına neden olabilir.
- Doğru bir şekilde muhafaza edilmeyen badem yağı uygulanan bölgelerde kıl köklerinin kopmasına ve dökülmelere neden olabilir. Kullanım ömrü geçen badem yağı kirpik köklerine uygulandığında bu bölgedeki derinin tahriş olmasına ve gözde yanma, kaşıntı, kızarıklık ve bulanık görmeye neden olabilir.
- Yeni doğan bebeklerin, açık yarası olanların ve hamilelerin badem yağı kullanmaları zararlı etkilere sebep olabilir.
- Şişenin kapağının açık bırakılması badem yağı içinde patojen bakteri oluşumuna neden olur ve kullanılan bölgeler enfeksiyon kapabilir.
- Bozulmuş badem yağı cilt üzerinde tahrişe neden olur, sivilce ve akne oluşturur.
Badem Ezmesi Kalori ve Besin Değeri, Faydaları, Nasıl Yapılır?
Badem Sütü Nasıl Yapılır? Faydaları, Kalori ve Besin Değerleri
İlk yorumu sen yaz.
Yaptığın yorumlarla diğerlerine yardımcı ol.