Bamya Faydaları – Sevmeyenleri Bile Düşündürecek 10 Şifası

Bamya Faydaları – Sevmeyenleri Bile Düşündürecek 10 Şifası Tarifi

Yüksek Lif ve Vitamin Kaynağı, Düşük Kalorili

Bamya

Bamya sıcak iklimleri seven özellikle de Güney Asya ve Batı Afrika’ya uyum sağlayan bir bitkidir. Olgunlaşması beklenmeden toplanan bamya, oldukça çekirdekli bir yapıya sahiptir. Pek çok ülkede sebze yemeklerini lezzetlendirmek için tüketilen bamya, Asya bölgesinde tıbbi amaçla da tüketilmektedir. Şifaları ile pek çok rahatsızlığı ortadan kaldıran gizli bir özelliği bulunmaktadır. Ülkemizde de yetiştirilen bamya, yetiştiği toprakların ismi ile anılır. Balıkesir, Sultani, Bornova ve Amasya bamya çeşitleri oldukça meşhur ve lezzetlidir.

Genel özelliklerine değindiğimiz bamya bitkisi hakkında daha fazla bilgi sahibi olmanız için, yazımızı okumaya devam ediniz.

bamya tohumunun faydaları

Bamya Faydaları Nelerdir?

  • Bamya kilo verme sürecinizde size destek olacak sebzeler arasında yer alıyor. 100 gram bamyada yaklaşık 3 gram lif bulunmaktadır. Lif ise bağırsaklarınızın çalışmasında etkin role sahiptir. Aynı zamanda sizi gün boyu tok hissettirecek bir besin kaynağıdır.
  • Mide asitlerini dengeleyici özelliği de bamya faydaları arasında dikkat çeker. Mide rahatsızlıklarını önlemek için bamya yemenizi tavsiye edeceğiz. Reflü ve ülser gibi ciddi hastalıkların çarelerinden biri de bamya olacaktır.
  • Bitkisel kaynaklı protein almak istediğinizde, bamya aklınıza gelebilir. Yüksek kalitedeki bitkisel proteinleri bamya aracılığı ile karşılayabilirsiniz.
  • Bamya antioksidan besinler grubuna girmektedir. A ve C vitamini açısından da zengin olması yönüyle, vücudunuzda biriken zararlı maddeleri atmak için tüketebilirsiniz.
  • Cildinizi korumak ve sağlıklı kalmasını sağlamak için bamya iyi bir besin kaynağı olacaktır.
  • Bamya katarakt gibi göz problemlerinin de önüne geçiyor. Sağlıklı gözleriniz olsun istiyorsanız, bamya tüketmeye özen göstermelisiniz.
  • Solunum yolları rahatsızlıkları için de etkili olan bamya, astım gibi durumlarda astımın etkisini azaltmak için faydalı bir sebzedir.
  • Bamya şekere faydaları ile diyabet hastalarının sıkça tüketmesi gereken bir gıdadır. Kan şekerini düzenleyici görevi ile şeker seviyenizi ideal dengede tutar.
  • Su oranı yüksek bir sebze olduğu için bağırsak problemlerinin oluşmasını engeller. Bu nedenle bamya tükettiğiniz durumda kabızlık gibi bağırsak şikayetlerinden kolayca kurtulabilirsiniz.
  • Ayrıca bamya her yaştan insan için bağışıklık sistemini güçlendirici özelliği ile tüketilmesi gereken bir besindir. Mevsiminde bamya yemeye özen göstermelisiniz.

bamya faydaları

Bamya Tohumunun Faydaları

  • Bamya tohumu bronşit hastalığında kahve olarak tüketildiğinde oldukça etkili olacaktır. Boğazı yumuşatıp daha rahat nefes almanızı sağlar.
  • Lif oranı açısından yüksek olan bamya tohumu bağışıklık sistemi zayıf olan kişiler için tavsiye edilmektedir. Bağışıklığınızı güçlendirip sizi hastalıklardan korur.
  • Bağırsak problemi yaşayanlar için de tercih edilecek olan bamya tohumu, lif kaynağı olması sebebiyle bağırsak problemlerinin önüne geçecektir.

bamya suyu

Bamya Suyu Faydaları Nelerdir?

Bamyayı kaynatıp suyunu dinlendirdiğinizde bamya suyu elde edebilirsiniz. Bamya suyunda bamyanın sahip olduğu vitamin ve mineraller bulunmaktadır. Bamya ile zayıflama yöntemleri arıyorsanız, bamya suyunu tüketebilirsiniz.

Zayıflama dışında bamya suyunu değerlendirebileceğiniz diğer alan da; saç bakımı ve sağlığıdır. Duş esnasında bamya suyu ile saçlarınızı yıkayabilirsiniz. Bu uygulamanın düzenli olması durumunda saçlarınıza hacim ve parlaklık katabilirsiniz. Bamya ve bamya suyu oldukça faydalıdır. Eğer aklınızda bamya zararları üzerine soru işaretleri varsa, içinizi rahatlatabiliriz. Çünkü bamyanın herhangi bir zararı yoktur. Sadece çok fazla tüketimde midenizi yorabilir.

bamya faydaları

Bamya Suyu Zayıflatır Mı?

Bamya düşük kalorili bir besindir. 100 gramlık bir bamya yemeği kalori miktarı yaklaşık 30 kaloridir. Yemeğinin bu kadar hafif olduğu bamyanın suyu da bir o kadar hafif ve etkilidir. Bamya suyu sindirimi düzenler. Bağırsak problemlerini ortadan kaldırır. Vücudunuzda biriken ödemi atar. Bağırsaklardaki iyi bakterilerin aktif hale gelmesini sağlar. Bu özellikleri sonucunda da kilo vermenizde desteği olan sebzeler arasında önemli bir yere sahiptir. Bamya suyu ile zayıflamak istediğinizde düzenli ve sabırlı şekilde tüketilmesi önerilmektedir.

bamya kalori

Bamya Kalori ve Besin Değeri

Bamya besin değeri yüksek bir sebzedir. Demir, magnezyum, A, C ve K vitaminleri açısından güçlüdür. Gebelik döneminde alınması gereken folik asit kaynaklarından biridir. 100 gramlık bamya gün içinde alınması gereken folik asit miktarının neredeyse %20’sini karşılar. Bu rakam oldukça tatmin edicidir. Ayrıca 100 gram bamya kalori miktarı da oldukça düşüktür. 30 kalori içeren 100 gramlık bamya, diyet ve sağlıklı beslenme programlarında tercih edilebilir.

Bamya yemeği sevenler için ise sağlıklı bir bilgiyi paylaşmak iyi olacak. Bir porsiyon zeytinyağlı bamya yemeği kalori bilgisi 77 kaloridir. Afiyetle ve gönül rahatlığı ile tüketilebilir. Bamya protein açısından da faydalıdır. 1 porsiyon bamyadan 3 gram protein kazanabilirsiniz.

Detaylı bilgi için: Bamya Kaç Kalori? Çorbası, Yemeği Kalori ve Besin Değerleri

bamya faydaları

Bamya Kürü İbrahim Saraçoğlu Tarifi

Bitki bilimi ile ilgilenen Doktor İbrahim Saraçoğlu şeker hastaları için bamya kürü öneriyor. Oda sıcaklığındaki bir bardak suyun içine 3 veya 4 adet bamyayı uzunlamasına dilimleyip eklemenizi vurgular. Akşamdan hazırlayıp ertesi sabah içmeniz, daha sağlıklı olacaktır. Düzenli olarak bamya kürünü uygulayan kişilerde kan şekerinin dengelendiğini belirtir.

bamya diyeti

Bamya Diyeti Nasıl Yapılır?

Zayıflamak için bamya diyeti deneyenler, birkaç gün içinde ödemlerini attığını ve kendilerini daha iyi hissettiğini ifade ediyor. Bamya diyetini uygularken her zaman olduğu gibi yediklerinizi yemeye devam edeceksiniz. Tabi biraz daha seçici olarak. Az yağlı yapılan yemekleri bu diyet esnasında tüketebilirsiniz. Diyete ilave olarak bamya suyunu ekleyeceksiniz. Sabah, öğle ve akşam olmak üzere günde 3 defa bamya suyunu tüketmelisiniz. Bamya suyu ile bağırsaklarınız çalışacak ödemlerinizi atacaksınız. Düzenli olarak 7 gün boyunca bamya suyu öğünlerinizden eksik olmasın. 7 gün sonrasında tartıdaki hafifliği gözlerinizle görebilirsiniz.

Püf Noktalarıyla Enfes Bamya Yemekleri Tarifleri

Bamya ile lezzetli ve sağlıklı tarifler hazırlamak istiyorsanız, bu başlık tam aradığınız gibi! Bamyanın pek çok faydasını önce tabağınızda sonra vücudunuzda görmek için, haydi kolları sıvamanın tam zamanı. Nefis bamya yemekleri tarifleri sizlerle…

1) Mis Gibi Kokusuyla Etli Bamya Yemeği

Dondurucuda bamyanız pişmeyi bekliyorsa, bu tarifte nasıl bamya yemeği yapacağınıza dair bilgiler yer alıyor. Bamyanın mutfağınızda olması için birçok nedeniniz var. Lezzetli bir akşam yemeği için tarifimize tıklayın. Etli Bamya Yemeği Nasıl Yapılır?

Tarif: Etli Bamya Yemeği Nasıl Yapılır?

2) Diyet Beslenmesine Uygun Etsiz Bamya Yemeği Lezzeti

Hafif ve sağlıklı yiyecekler ile besleniyorsanız, etsiz bamya yemeği oldukça yerinde bir tarif olacak. Kolay ve pratik şekilde bamya yemeği hazırlamak istediğinizde, leziz detayları ile sizleri bu tarife bekliyoruz. Etsiz Bamya Yemeği

Tarif: Etsiz Bamya Yemeği

3) Muazzam Tadıyla Meşhur Konya Usulü Bamya Çorbası

Konyalılar bu tarifte toplanıyor. Bamyayı bir de çorba olarak denemeye ne dersiniz? Konya’da sıkça tüketilen bamya çorbası, akşam yemeğinize farklı bir lezzet olarak konuk olacak. Denemek için tıklayın! Meşhur Konya Usulü Bamya Çorbası

Tarif: Meşhur Konya Usulü Bamya Çorbası

4) Bamyada Çıtır Lezzet: Mısır Unlu Bamya Kızartması

Bamyayı hep sulu yemek olarak hazırladınız değil mi? Bu önerimiz ile bamyayı daha çok seveceksiniz. Mısır unu ile kızaran bamya, deneyenlerin damağında nefis bir tat bırakıyor. Merak ediyorsanız işte tarifi! Mısır Unlu Bamya Kızartması

Tarif: Mısır Unlu Bamya Kızartması

5) Nohutlu Bamya Yemeği ile Tok Tutan Öğünler

Bamya yemeklerine ufak dokunuşlar ile farklı lezzetler katabilirsiniz. Bu lezzet durağında nohut kullanılmış. Bamya yemeğine dair diğer detayları öğrenmek için tarifimizi şöyle bırakalım. Deneyince çok seveceksiniz. Nohutlu Bamya Yemeği

Tarif: Nohutlu Bamya Yemeği

6) Sebze Esintili Mantı: Bamya Mantısı

Düşük kalorili bir mantı yemek istediğinizde bamya mantısı oldukça lezzetli bir tarif olacak. İştahları açan görünümü ile midenizi dolduracak bamya mantısını denemeyen kalmasın. Haydi hemen tarife! Bamya Mantısı

Tarif: Bamya Mantısı

7) Denemeyen Kalmasın: Bamya Turşusu

Her şeyin turşu olabileceği sihirli mutfaklarda bamya da sonunda turşu kavanozlarında yerini aldı. Bu tarifimizle kolay ve pratik şekilde bamya turşusu yapabilirsiniz. Tadını merak edenlere işte tarifi: Bamya Turşusu

Tarif: Bamya Turşusu

8) Bamyayı Bir de Böyle Deneyin: Bamya Kebabı

Bamyanın alışılmış pişirme tekniğinden çok farklı bir şekilde pişirildiği bu yemeği çok seveceksiniz. Bamya kebabı lezzetini bir pirinç pilavı ile taçlandırabilirsiniz. İştahınız tam yerinde ise haydi tarife: Bamya Kebabı

Tarif: Bamya Kebabı

9) Kuzu Etli Kuru Bamya Ziyafeti

Kuzu etinin yüksek proteini ile kuru bamyanın bol vitamini aynı tabakta buluşuyor. Adım adım pişirme püf noktalarının yer aldığı bu tarifi, tarif defterinize eklemeyi unutmayın. Deneyince çok seveceksiniz. Kuzu Etli Bamya Yemeği

Tarif: Kuzu Etli Bamya Yemeği

10) Farklı Bir Yorum Daha: Zeytinyağlı Bamya Kızartması

Bamyanın faydalarını bu defa zeytinyağında kızarmış bamya lezzeti ile alabilirsiniz. Kahvaltılarda ve tüm öğünlerde yemeklerinize eşlik etmesi için tarifimize tıklayabilirsiniz: Zeytinyağlı Bamya Kızartması

Tarif: Zeytinyağlı Bamya Kızartması

11) Urfa Yöresinden Bamya Tava Lezzeti

Bamyayı nasıl pişiririm, nasıl sunarım diyorsanız işte bu tarif nokta atışında olacak. Urfa yöresinde sıkça hazırlanan ve ikram edilen bamya tavayı sizler de çok seveceksiniz. Bu lezzete ortak olmak için tarife tıklayın! Bamya Tava

Tarif: Bamya Tava

12) Lezzetli Yemekler İçin Dondurucuya Kışlık Bamya Saklama

Mevsimi dışında da bamya yemek isteyenlere, dondurucu güzelliklerinden bamya saklama önerileri bu tarifte yer alıyor. Uzun ömürlü bamyalar için ne yapmanız gerekli ise hepsi burada sizlere sunuluyor. Öğrenmek için tarife tıklayın! Dondurucuya Kışlık Bamya Saklama

Tarif: Dondurucuya Kışlık Bamya Saklama

Bamya ile hazırlanan tarifler için sitemizi ziyaret edebilirsiniz.

--

Nefis Yemek Tarifleri WhatsApp kanalı açıldı, hemen siz de katılın.

5 milyon'dan fazla kişinin takip ettiği Youtube kanalımızda videolu tariflerimizi bulabilirsiniz.

15 milyondan fazla kişinin indirdiği Nefis Yemek Tarifleri uygulaması ile 850.000'den fazla denenmiş tarif her zaman yanınızda. Hemen siz de indirin.

Okuyucunun Dikkatine

Blog sayfamızda faydalı bilgiler kategorisini kapsayan yazılar genel bilgilendirme amaçlıdır. Kategoride söz konusu içeriğin açıklayıcı tanımlamalarına, en belirgin faydalı özelliklerine, doğru ve etkili kullanım tavsiyelerine kolaylıkla tek yazıdan ulaşabilirsiniz. Yazı yayına alındıktan sonra, zaman içerisinde güncelliğini ve geçerliliğini yitirebilir. İlgili besinin ya da ürünün faydaları her bünyede farklı etkiler gösterebilir. Sunmuş olduğumuz bilgiler hiçbir zaman doktor teşhisinin yerini tutmaz, reçete niteliği taşımaz. Bilgileri uygulamadan önce alanında uzman görüşü almanızı tavsiye eder; aksi durumda oluşabilecek sorunlardan sitemizin sorumlu tutulamayacağını önemle hatırlatırız.

Yorumlar

İlk yorumu sen yaz.

Yaptığın yorumlarla diğerlerine yardımcı ol.

NYT Yazar
Bunlar da İlginizi Çekebilir
Starbucks Yiyecek Menüsü Güncel Fiyat Listesi 2024 Tarifi
Starbucks Yiyecek Menüsü Güncel Fiyat Listesi 2024

Starbucks Yiyecekleri, Tatlıları Ne Kadar? Starbucks, kahve denildiğinde akla gelenler listesinde yerini çoktan zirveye taşımış…

Köfteci Yusuf Menü Fiyat Listesi Tarifi
Köfteci Yusuf Menü Fiyat Listesi

Köfteci Yusuf Menüsü Fiyat Listesi Köfteci Yusuf, Avrupa standartları çerçevesinde Türkiye’nin en büyük köfte markalarındandır.…

Aspava Menü Fiyatları Listesi Tarifi
Aspava Menü Fiyatları Listesi

Aspava Menüsü Fiyatları Ankara'da çok sayıda şubesi bulunan bu kuruluş, döner konusunda oldukça popülerdir. Dönerin…

B12 Vitamini Nelerde Var? Tarifi
B12 Vitamini Nelerde Var?

B12 Vitamini Nelerde Var? B12 vitamini, vücutta önemli roller üstlenen, eksikliğinde bazı sağlık sorunlarına yol…

Folik Asit Eksikliği Nedir? Belirtileri, Neden Olur? Tarifi
Folik Asit Eksikliği Nedir? Belirtileri, Neden Olur?

Folik Asit Düşüklüğü Nedir? Folik asit, vücut için öneme sahip bir B vitamini türüdür. Hücrelerin…

En İyi Döküm Tencere Markaları Tarifi
En İyi Döküm Tencere Markaları

En İyi Döküm Tencere Marka Önerileri Döküm tencereler, son yılların en popüler mutfak araç gereçleri…

Starbucks Yiyecek Menüsü Güncel Fiyat Listesi 2024 Tarifi
Starbucks Yiyecek Menüsü Güncel Fiyat Listesi 2024

Starbucks Yiyecekleri, Tatlıları Ne Kadar? Starbucks, kahve denildiğinde akla gelenler listesinde yerini çoktan zirveye taşımış…

Köfteci Yusuf Menü Fiyat Listesi Tarifi
Köfteci Yusuf Menü Fiyat Listesi

Köfteci Yusuf Menüsü Fiyat Listesi Köfteci Yusuf, Avrupa standartları çerçevesinde Türkiye’nin en büyük köfte markalarındandır.…

Aspava Menü Fiyatları Listesi Tarifi
Aspava Menü Fiyatları Listesi

Aspava Menüsü Fiyatları Ankara'da çok sayıda şubesi bulunan bu kuruluş, döner konusunda oldukça popülerdir. Dönerin…

B12 Vitamini Nelerde Var? Tarifi
B12 Vitamini Nelerde Var?

B12 Vitamini Nelerde Var? B12 vitamini, vücutta önemli roller üstlenen, eksikliğinde bazı sağlık sorunlarına yol…

Folik Asit Eksikliği Nedir? Belirtileri, Neden Olur? Tarifi
Folik Asit Eksikliği Nedir? Belirtileri, Neden Olur?

Folik Asit Düşüklüğü Nedir? Folik asit, vücut için öneme sahip bir B vitamini türüdür. Hücrelerin…

En İyi Döküm Tencere Markaları Tarifi
En İyi Döküm Tencere Markaları

En İyi Döküm Tencere Marka Önerileri Döküm tencereler, son yılların en popüler mutfak araç gereçleri…

B12 Eksikliği Nelere Yol Açar? Tarifi
B12 Eksikliği Nelere Yol Açar?

B12 Vitamini Eksikliği Nelere Yol Açar? B12 vitamini, vücudun optimal işlevselliğini sürdürebilmesi adına önem taşıyan…

Tavuk Dünyası Menüsü Fiyat Listesi Tarifi
Tavuk Dünyası Menüsü Fiyat Listesi

Tavuk Dünyası Menüsü: Hangisi Ne Kadar? Daha önce gitmemiş olanlara ve güncel menüyü merak edenlere…

Dominos Pizza Menüsü Fiyat Listesi Tarifi
Dominos Pizza Menüsü Fiyat Listesi

Dominos Pizza Menüsü: Hangi Pizza Ne Kadar? Dominos Pizza, 1960 senesinde Amerika’da ilk şubesini açan…

McDonald’s Menü Fiyat Listesi Tarifi
McDonald’s Menü Fiyat Listesi

McDonald's Menüleri Ne Kadar? 1940 yılında Richard ve Maurice McDonald kardeşler tarafından kurulan küçük lokantalardan…

2024 Ağustos Ayının 30 Popüler Tarifi
2024 Ağustos Ayının 30 Popüler Tarifi

2024 ağustos ayında en çok deftere eklenen tarifler listesi her ay olduğu gibi yine harika!…

Kan Vermenin Faydaları Nelerdir? Neye İyi Gelir? Tarifi
Kan Vermenin Faydaları Nelerdir? Neye İyi Gelir?

Kan Vermenin Faydaları Kan vermek, hem toplumsal dayanışmanın bir parçası hem de bireysel sağlık için…

Tarifler Geri
Videolar Geri