Beyaz Şarap Sirkesi Nerede Bulunur? Nasıl Kullanılır?

Beyaz Şarap Sirkesi Nerede Bulunur? Nasıl Kullanılır? Tarifi

Beyaz Şarap Sirkesi Hakkında Merak Edilen Her Şey

Sirkenin mutfaktaki yeri her zaman ayrıdır ve ayrı kalacaktır. Yiyecek hazırlamada, turşu kullanımında, beyaz eşya temizliğinde ve kokuları gidermede başvurulan en doğal sıvıdır tabi sudan sonra. Sirkenin geçmişi çok eski zamanlara kadar uzanmaktadır.

Eski zamanlarda, günümüzden yıllar öncesinde sirke sadece sofrada kullanılmamıştır. Tarım toplumundan gelmenin etkisi ile tarla ve bahçede çalışanlar, deniz ve karadaki insanlar sıcak havalarda serinletici bir içecek olarak tüketirlermiş. Hem içecek hem de sağlık için faydalı bir ilaç olarak tüketilen sirke, günümüzde en çok yemeklerde kullanılmaktadır.

Elma sirkesi, üzüm sirkesi, hurma sirkesi ve balsamik sirke listesine bu yazı ile beyaz şarap sirkesini ekleyebilirsiniz. Adını yeni yeni duyuran beyaz şarap sirkesinin faydaları ve kullanım alanları bu yazı ile elinizin altında olacak.

beyaz şarap sirkesi

Beyaz Şarap Sirkesi Nasıl Yapılır?

Sirkenin tarihi geçmişi şarap kadar eskidir. Sirke; şarap bünyesinde var olan etil alkolün sirkedeki bakteriler sayesinde oluşan asit fermantasyon ürünüdür. Fermantasyon işlemlerinden geçerek çeşitli şekillerde kullanılmaktadır. Alkol üretiminde kullanılan mayalar, çeşitli işlemlerden geçerek sirke üretiminde de kullanılabilir. Bu durum beyaz şarap için de geçerlidir. Beyaz şarap içinde var olan maya, sirkeye dönüşebilir.

Beyaz şarap sirkesi ile beyaz sirke birbiriyle karıştırılan iki sirke türüdür. Aralarında ufak farklar bulunan bu sirkelerden, yapımı biraz daha zahmetli olan beyaz şarap sirkesidir. Beyaz şarap sirkesinin kokusu ve aroması daha yoğundur.

Beyaz şarap sirkesi, beyaz şarap için üretilen taze ve beyaz üzümlerden elde edilmektedir. Beyaz şarap birkaç kimyasal işlemden geçirilir. Bu işlemler sayesinde içindeki alkol seyreltilir ve sirkeye dönüştürülür. Sirke fabrikalarında bu işlem daha detaylı ve hızlı şekilde gerçekleştirilir. Fabrika ortamlarında beyaz şarap sirkesinin daha lezzetli ve kaliteli olması için meşe ağacından yapılan fıçılarda kalması gerekmektedir.

Evde yapılmak istendiğinde ise beyaz şarap bir kap içinde dökülür. Kap üzeri temiz bir tülbent ile örtülür. Hava ile temas etmemesi gerekir. Birkaç hafta sonra beyaz şarap, sirke halini almış olacaktır. Bu süre ortalama 4-5 haftayı bulabilir. Sirke elde edildikten sonra çeşitli amaçlarla kullanılır.

beyaz şarap sirkesi

Beyaz Şarap Sirkesi Nasıl Kullanılır?

Tıbbın büyük alimi olarak bilinen Hipokrat, her türlü sirkeyi hastalarına ilaç olarak önermiştir. Hastalarının iyileştiğini ve şikayetlerinin sonlandığını gören Hipokrat, sirke konusunda epey çalışma yapmıştır. Sirke türlerinin insan sağlığı için oldukça faydalı olduğunu anlatmıştır.

Sirkeler genellikle temizlik alanında ve salata soslarında kullanılmaktadır. Elma sirkesi, üzüm sirkesi nasıl bu amaçla kullanılıyorsa beyaz şarap sirkesi de temizlik ve gıda alanında tercih edilir. Salatalarınızı lezzetlendireceğiniz soslarda kullanabilirsiniz. Salamura veya turşu yapacağınız durumlarda da beyaz şarap sirkesinden faydalanabilirsiniz.

Beyaz eşyaların temizliğinde kimyasal ürünleri tercih etmeyenler, genellikle sirkeli su ile temizlik yaparlar. Beyaz şarap sirkesini bu alanda da rahatlıkla kullanabilirsiniz. Özellikle buzdolabı içi temizliğinde oldukça iş görecektir. Düzenli olarak çamaşır makinesi temizliği yapmak, makinenin ömrünü uzatmaktadır. Çamaşır makinesini temizlerken beyaz şarap sirkesinden faydalanabilirsiniz. Aynı durum bulaşık makineniz için de geçerli olacaktır.

Beyaz şarap sirkesini ütü temizliğinde de kullanabilirsiniz. Ütünüzün su haznesine bir miktar beyaz şarap sirkesi ekleyin. Daha sonra yüksek ısıda ütünüzü çalıştırın. Hazne tükenene kadar buhar yapmaya devam edin. Ütünüzdeki kireçlenme gidecektir.

beyaz şarap sirke nasıl kullanılır

Beyaz Şarap Sirkesi Nerede Bulunur?

Beyaz şarap sirkesi organik ürünler satan yerlerde bulunmaktadır. Büyük marketlerde de yine satışı yapılan beyaz şarap sirkesi fiyatı 500 ml için 20 TL ile 30 TL arasında değişmektedir. Rakamlardaki farklılık üretici firmalara bağlıdır. Bulunduğunuz şehirde ve civarda beyaz şarap sirkesini bulamadıysanız, internet üzerinden satış imkanı sunan sitelerle iletişime geçebilirsiniz. Güvenli kargo ve paketleme hizmeti ile internet alışverişi yaparak temin edebilirsiniz. Temin ettiğiniz beyaz şarap sirkesini gıda ve temizlik alanında kullanabilirsiniz.

Beyaz Şarap Sirkesi Yerine Ne Kullanılabilir?

Doğada ve mutfakta her şeyin bir karşılığı vardır. Aranılan bir malzeme bulunamadığında yerine farklı fakat aynı işlevi gören yardımcı ürünler kullanılabilir. Beyaz şarap sirkesi bulamadığınız durumlarda beyaz sirke de kullanabilirsiniz. Beyaz sirke gibi, elma sirkesi ve üzüm sirkesi de yine beyaz şarap sirkesinin yerine kullanacağınız tercihlerden olmaktadır. Temizlik ve yiyeceklerdeki kullanımı da yine aynı şekilde olacaktır.

Beyaz Şarap Sirkesi Helal Mi?

Ülkemizde helal gıdalar konusunda, mezhepler farklı fikirler beyan etmektedirler. Beyaz şarap sirkesi de şaraptan elde edildiği için helal mi haram mı konusunda ikiye ayırmıştır. Bu konuyu netleştiren fetvalar, bu durumu şu şekilde ifade etmiştir:

Alkollü bir içecekten elde edilen sirkeler, haram özelliğini kaybedip helal bir gıda olmuştur. Bunun sebebi ise sirke sarhoş edici bir sıvı gıda özelliğini taşımamaktadır. Şaraptan tamamen başka bir ürüne dönüştüğü için din alimleri beyaz şarabın helal olduğu konusunda yorumlar da bulunmaktadır. En doğru bilgiler için din bilginine başvurunuz.

beyaz şarap sirkesi

Beyaz Şarap Sirkesi ve Faydaları

  • Sirkeler genel olarak bakteri yok edici özelliğe sahiptir. Bu durum beyaz şarap sirkesi için de geçerlidir. Temizlik alanında kullanıldığında temas ettiği yerdeki mikropları öldürür. Tüketildiğinde ise bağırsak enfeksiyonlarını ortadan kaldırır.
  • Salatalarda tüketildiğinde tansiyon dengeleyici özelliği ile faydalı olmaktadır.
  • Etlerinizi marine ederken beyaz şarap sirkesinden faydalanabilirsiniz. Böylece etiniz daha yumuşak ve lezzetli olacaktır.
  • Antibakteriyel özelliği sayesinde vücuttaki zararlı maddeleri dışarı atmanızda size yardımcı olur. Olası bir hastalıktan koruyucu bir görev üstlenir.
  • Sinirlerde oluşan iltihapları da giderdiği bilinmektedir.
  • Beyaz şarap sirkesi, kişiyi gergin anlarında rahatlatmaktadır. Gerginliği yok eder ve sakinleştirir. Böylece öğrenme algısını da kuvvetlendirir.

--

Nefis Yemek Tarifleri WhatsApp kanalı açıldı, hemen siz de katılın.

5 milyon'dan fazla kişinin takip ettiği Youtube kanalımızda videolu tariflerimizi bulabilirsiniz.

15 milyondan fazla kişinin indirdiği Nefis Yemek Tarifleri uygulaması ile 850.000'den fazla denenmiş tarif her zaman yanınızda. Hemen siz de indirin.

Okuyucunun Dikkatine

Blog sayfamızda faydalı bilgiler kategorisini kapsayan yazılar genel bilgilendirme amaçlıdır. Kategoride söz konusu içeriğin açıklayıcı tanımlamalarına, en belirgin faydalı özelliklerine, doğru ve etkili kullanım tavsiyelerine kolaylıkla tek yazıdan ulaşabilirsiniz. Yazı yayına alındıktan sonra, zaman içerisinde güncelliğini ve geçerliliğini yitirebilir. İlgili besinin ya da ürünün faydaları her bünyede farklı etkiler gösterebilir. Sunmuş olduğumuz bilgiler hiçbir zaman doktor teşhisinin yerini tutmaz, reçete niteliği taşımaz. Bilgileri uygulamadan önce alanında uzman görüşü almanızı tavsiye eder; aksi durumda oluşabilecek sorunlardan sitemizin sorumlu tutulamayacağını önemle hatırlatırız.

Yorumlar (1)
Yeni Gelen Yorumlar
NYT Yazar
Bunlar da İlginizi Çekebilir
Elma Sirkesi Nasıl Yapılır

Elma Sirkesi Nasıl Yapılır

12-14 kişilik, 30dk Hazırlık, Pişirme yok
Sıcak Şarap Tarifi

Sıcak Şarap

6-8 kişilik, 5dk Hazırlık, 20dk Pişirme
Beyaz Supangle Nasıl Yapılır?

Beyaz Supangle Nasıl Yapılır?

4-6 kişilik, 15dk Hazırlık, 10dk Pişirme
Alıç Sirkesi Tarifi

Alıç Sirkesi

4-6 kişilik, 15dk Hazırlık, 5dk Pişirme
Elma Sirkesi Tarifi

Elma Sirkesi

6-8 kişilik, 30dk Hazırlık, Pişirme yok
İğde Sirkesi Tarifi

İğde Sirkesi

6-8 kişilik, 30dk Hazırlık, Pişirme yok
Elma Sirkesi Yapımı Tarifi

Elma Sirkesi Yapımı

12-14 kişilik, 10dk Hazırlık, Pişirme yok
Ballı Elma Sirkesi Tarifi

Ballı Elma Sirkesi

8-10 kişilik, 10dk Hazırlık, Pişirme yok
Bebeklerde Ek Gıdaya Geçiş Nasıl Olmalı, İlk Ne Verilir? Tarifi
Bebeklerde Ek Gıdaya Geçiş Nasıl Olmalı, İlk Ne Verilir?

Bebeklerde Ay Ay Ek Gıdaya Geçiş Tablosu Yenidoğan bebekler için temel yaşam kaynağı olan anne…

Düdüklü Tencere Nasıl Kullanılır? Püf Noktaları, Resimli & Videolu Tarifi
Düdüklü Tencere Nasıl Kullanılır? Püf Noktaları, Resimli & Videolu

Düdüklü Tencere Kullanım İpuçları Düdüklü tencereler aktif durumdaki hemen her mutfağın vazgeçilmez yemek pişirme aletleri…

İyot Nedir? Eksikliği, Faydaları, İçeren Besinler Tarifi
İyot Nedir? Eksikliği, Faydaları, İçeren Besinler

İyot Nedir, Ne İşe Yarar? İyot, tiroid fonksiyonlarından metabolizmaya, sinir sistemi gelişiminden enerji seviyelerine kadar…

Hacamat Günleri: 2024 Hacamat Takvimi Tarifi
Hacamat Günleri: 2024 Hacamat Takvimi

Hacamat Altın Günleri ve Takvimi Arapça kökenli "hijamah" kelimesinden gelen hacamat, kan alma işlemi olarak…

Derin Dondurucu Nasıl Temizlenir? Tarifi
Derin Dondurucu Nasıl Temizlenir?

Derin Dondurucu Temizliği Nasıl Yapılır? Yiyecekleri taptaze saklamanın en kolay yolunu sunan derin dondurucular, günümüzde…

Mutfak Dolabı Nasıl Boyanır? Tarifi
Mutfak Dolabı Nasıl Boyanır?

Mutfak Dolabı Boyama Teknikleri Evin kalbi mutfakta atar! Mutfak dolapları sık kullanıma bağlı olarak zaman…

Bebeklerde Ek Gıdaya Geçiş Nasıl Olmalı, İlk Ne Verilir? Tarifi
Bebeklerde Ek Gıdaya Geçiş Nasıl Olmalı, İlk Ne Verilir?

Bebeklerde Ay Ay Ek Gıdaya Geçiş Tablosu Yenidoğan bebekler için temel yaşam kaynağı olan anne…

Düdüklü Tencere Nasıl Kullanılır? Püf Noktaları, Resimli & Videolu Tarifi
Düdüklü Tencere Nasıl Kullanılır? Püf Noktaları, Resimli & Videolu

Düdüklü Tencere Kullanım İpuçları Düdüklü tencereler aktif durumdaki hemen her mutfağın vazgeçilmez yemek pişirme aletleri…

İyot Nedir? Eksikliği, Faydaları, İçeren Besinler Tarifi
İyot Nedir? Eksikliği, Faydaları, İçeren Besinler

İyot Nedir, Ne İşe Yarar? İyot, tiroid fonksiyonlarından metabolizmaya, sinir sistemi gelişiminden enerji seviyelerine kadar…

Hacamat Günleri: 2024 Hacamat Takvimi Tarifi
Hacamat Günleri: 2024 Hacamat Takvimi

Hacamat Altın Günleri ve Takvimi Arapça kökenli "hijamah" kelimesinden gelen hacamat, kan alma işlemi olarak…

Derin Dondurucu Nasıl Temizlenir? Tarifi
Derin Dondurucu Nasıl Temizlenir?

Derin Dondurucu Temizliği Nasıl Yapılır? Yiyecekleri taptaze saklamanın en kolay yolunu sunan derin dondurucular, günümüzde…

Mutfak Dolabı Nasıl Boyanır? Tarifi
Mutfak Dolabı Nasıl Boyanır?

Mutfak Dolabı Boyama Teknikleri Evin kalbi mutfakta atar! Mutfak dolapları sık kullanıma bağlı olarak zaman…

Bebeğe Kilo Aldıran Besinler Nelerdir? Tarifi
Bebeğe Kilo Aldıran Besinler Nelerdir?

Anne Karnında Bebeğe Kilo Aldıran Yiyecekler Anne adaylarının ve yakın çevresinin en çok merak ettiği…

Emzirmeyi Bıraktıkan Sonra Annedeki Değişiklikler Tarifi
Emzirmeyi Bıraktıkan Sonra Annedeki Değişiklikler

Emzirmeyi Bırakan Annedeki Değişiklikler Emzirmek, bir annenin bebeğiyle kurduğu en özel bağlardan biridir. Emzirme zamanları…

Anne Sütü Alan Bebeğe Ne Kadar Mama Verilmeli? Tarifi
Anne Sütü Alan Bebeğe Ne Kadar Mama Verilmeli?

Bebek İçin Anne Sütü ve Mama Kombini Anne sütü, ilk 6 ay bebeklerin en doğal…

Gebelikte Ay Ay Sağlıklı ve Dengeli Beslenme Tablosu Tarifi
Gebelikte Ay Ay Sağlıklı ve Dengeli Beslenme Tablosu

Hamilelikte Ay Ay Beslenme Programı Gebelikte ay ay değişen beslenme ihtiyaçlarını bilmek, sağlıklı bir hamilelik…

Hamilelikte Beslenme: Hamileler Ne Yemeli, Ne Yememeli? Tarifi
Hamilelikte Beslenme: Hamileler Ne Yemeli, Ne Yememeli?

Hamilelikte Sağlıklı Beslenme Listesi Hamilelik, hayatınızın en heyecan verici ve duygusal yolculuklarından biri. Bu dönemde…

Buzdolabı Kokusu Nasıl Giderilir? Doğal Çözümler Tarifi
Buzdolabı Kokusu Nasıl Giderilir? Doğal Çözümler

Buzdolabı Kokusu Giderme Yöntemleri Mutfakların olmazsa olmazı buzdolabı, gün içinde pek çok yemeği soğutmak ve…

Tarifler Geri
Videolar Geri