Beyaz Şarap Sirkesi Nerede Bulunur? Nasıl Kullanılır?

Beyaz Şarap Sirkesi Nerede Bulunur? Nasıl Kullanılır? Tarifi

Beyaz Şarap Sirkesi Hakkında Merak Edilen Her Şey

Sirkenin mutfaktaki yeri her zaman ayrıdır ve ayrı kalacaktır. Yiyecek hazırlamada, turşu kullanımında, beyaz eşya temizliğinde ve kokuları gidermede başvurulan en doğal sıvıdır tabi sudan sonra. Sirkenin geçmişi çok eski zamanlara kadar uzanmaktadır.

Eski zamanlarda, günümüzden yıllar öncesinde sirke sadece sofrada kullanılmamıştır. Tarım toplumundan gelmenin etkisi ile tarla ve bahçede çalışanlar, deniz ve karadaki insanlar sıcak havalarda serinletici bir içecek olarak tüketirlermiş. Hem içecek hem de sağlık için faydalı bir ilaç olarak tüketilen sirke, günümüzde en çok yemeklerde kullanılmaktadır.

Elma sirkesi, üzüm sirkesi, hurma sirkesi ve balsamik sirke listesine bu yazı ile beyaz şarap sirkesini ekleyebilirsiniz. Adını yeni yeni duyuran beyaz şarap sirkesinin faydaları ve kullanım alanları bu yazı ile elinizin altında olacak.

beyaz şarap sirkesi

Beyaz Şarap Sirkesi Nasıl Yapılır?

Sirkenin tarihi geçmişi şarap kadar eskidir. Sirke; şarap bünyesinde var olan etil alkolün sirkedeki bakteriler sayesinde oluşan asit fermantasyon ürünüdür. Fermantasyon işlemlerinden geçerek çeşitli şekillerde kullanılmaktadır. Alkol üretiminde kullanılan mayalar, çeşitli işlemlerden geçerek sirke üretiminde de kullanılabilir. Bu durum beyaz şarap için de geçerlidir. Beyaz şarap içinde var olan maya, sirkeye dönüşebilir.

Beyaz şarap sirkesi ile beyaz sirke birbiriyle karıştırılan iki sirke türüdür. Aralarında ufak farklar bulunan bu sirkelerden, yapımı biraz daha zahmetli olan beyaz şarap sirkesidir. Beyaz şarap sirkesinin kokusu ve aroması daha yoğundur.

Beyaz şarap sirkesi, beyaz şarap için üretilen taze ve beyaz üzümlerden elde edilmektedir. Beyaz şarap birkaç kimyasal işlemden geçirilir. Bu işlemler sayesinde içindeki alkol seyreltilir ve sirkeye dönüştürülür. Sirke fabrikalarında bu işlem daha detaylı ve hızlı şekilde gerçekleştirilir. Fabrika ortamlarında beyaz şarap sirkesinin daha lezzetli ve kaliteli olması için meşe ağacından yapılan fıçılarda kalması gerekmektedir.

Evde yapılmak istendiğinde ise beyaz şarap bir kap içinde dökülür. Kap üzeri temiz bir tülbent ile örtülür. Hava ile temas etmemesi gerekir. Birkaç hafta sonra beyaz şarap, sirke halini almış olacaktır. Bu süre ortalama 4-5 haftayı bulabilir. Sirke elde edildikten sonra çeşitli amaçlarla kullanılır.

beyaz şarap sirkesi

Beyaz Şarap Sirkesi Nasıl Kullanılır?

Tıbbın büyük alimi olarak bilinen Hipokrat, her türlü sirkeyi hastalarına ilaç olarak önermiştir. Hastalarının iyileştiğini ve şikayetlerinin sonlandığını gören Hipokrat, sirke konusunda epey çalışma yapmıştır. Sirke türlerinin insan sağlığı için oldukça faydalı olduğunu anlatmıştır.

Sirkeler genellikle temizlik alanında ve salata soslarında kullanılmaktadır. Elma sirkesi, üzüm sirkesi nasıl bu amaçla kullanılıyorsa beyaz şarap sirkesi de temizlik ve gıda alanında tercih edilir. Salatalarınızı lezzetlendireceğiniz soslarda kullanabilirsiniz. Salamura veya turşu yapacağınız durumlarda da beyaz şarap sirkesinden faydalanabilirsiniz.

Beyaz eşyaların temizliğinde kimyasal ürünleri tercih etmeyenler, genellikle sirkeli su ile temizlik yaparlar. Beyaz şarap sirkesini bu alanda da rahatlıkla kullanabilirsiniz. Özellikle buzdolabı içi temizliğinde oldukça iş görecektir. Düzenli olarak çamaşır makinesi temizliği yapmak, makinenin ömrünü uzatmaktadır. Çamaşır makinesini temizlerken beyaz şarap sirkesinden faydalanabilirsiniz. Aynı durum bulaşık makineniz için de geçerli olacaktır.

Beyaz şarap sirkesini ütü temizliğinde de kullanabilirsiniz. Ütünüzün su haznesine bir miktar beyaz şarap sirkesi ekleyin. Daha sonra yüksek ısıda ütünüzü çalıştırın. Hazne tükenene kadar buhar yapmaya devam edin. Ütünüzdeki kireçlenme gidecektir.

beyaz şarap sirke nasıl kullanılır

Beyaz Şarap Sirkesi Nerede Bulunur?

Beyaz şarap sirkesi organik ürünler satan yerlerde bulunmaktadır. Büyük marketlerde de yine satışı yapılan beyaz şarap sirkesi fiyatı 500 ml için 20 TL ile 30 TL arasında değişmektedir. Rakamlardaki farklılık üretici firmalara bağlıdır. Bulunduğunuz şehirde ve civarda beyaz şarap sirkesini bulamadıysanız, internet üzerinden satış imkanı sunan sitelerle iletişime geçebilirsiniz. Güvenli kargo ve paketleme hizmeti ile internet alışverişi yaparak temin edebilirsiniz. Temin ettiğiniz beyaz şarap sirkesini gıda ve temizlik alanında kullanabilirsiniz.

Beyaz Şarap Sirkesi Yerine Ne Kullanılabilir?

Doğada ve mutfakta her şeyin bir karşılığı vardır. Aranılan bir malzeme bulunamadığında yerine farklı fakat aynı işlevi gören yardımcı ürünler kullanılabilir. Beyaz şarap sirkesi bulamadığınız durumlarda beyaz sirke de kullanabilirsiniz. Beyaz sirke gibi, elma sirkesi ve üzüm sirkesi de yine beyaz şarap sirkesinin yerine kullanacağınız tercihlerden olmaktadır. Temizlik ve yiyeceklerdeki kullanımı da yine aynı şekilde olacaktır.

Beyaz Şarap Sirkesi Helal Mi?

Ülkemizde helal gıdalar konusunda, mezhepler farklı fikirler beyan etmektedirler. Beyaz şarap sirkesi de şaraptan elde edildiği için helal mi haram mı konusunda ikiye ayırmıştır. Bu konuyu netleştiren fetvalar, bu durumu şu şekilde ifade etmiştir:

Alkollü bir içecekten elde edilen sirkeler, haram özelliğini kaybedip helal bir gıda olmuştur. Bunun sebebi ise sirke sarhoş edici bir sıvı gıda özelliğini taşımamaktadır. Şaraptan tamamen başka bir ürüne dönüştüğü için din alimleri beyaz şarabın helal olduğu konusunda yorumlar da bulunmaktadır. En doğru bilgiler için din bilginine başvurunuz.

beyaz şarap sirkesi

Beyaz Şarap Sirkesi ve Faydaları

  • Sirkeler genel olarak bakteri yok edici özelliğe sahiptir. Bu durum beyaz şarap sirkesi için de geçerlidir. Temizlik alanında kullanıldığında temas ettiği yerdeki mikropları öldürür. Tüketildiğinde ise bağırsak enfeksiyonlarını ortadan kaldırır.
  • Salatalarda tüketildiğinde tansiyon dengeleyici özelliği ile faydalı olmaktadır.
  • Etlerinizi marine ederken beyaz şarap sirkesinden faydalanabilirsiniz. Böylece etiniz daha yumuşak ve lezzetli olacaktır.
  • Antibakteriyel özelliği sayesinde vücuttaki zararlı maddeleri dışarı atmanızda size yardımcı olur. Olası bir hastalıktan koruyucu bir görev üstlenir.
  • Sinirlerde oluşan iltihapları da giderdiği bilinmektedir.
  • Beyaz şarap sirkesi, kişiyi gergin anlarında rahatlatmaktadır. Gerginliği yok eder ve sakinleştirir. Böylece öğrenme algısını da kuvvetlendirir.

--

Nefis Yemek Tarifleri WhatsApp kanalı açıldı, hemen siz de katılın.

5 milyon'dan fazla kişinin takip ettiği Youtube kanalımızda videolu tariflerimizi bulabilirsiniz.

15 milyondan fazla kişinin indirdiği Nefis Yemek Tarifleri uygulaması ile 850.000'den fazla denenmiş tarif her zaman yanınızda. Hemen siz de indirin.

Okuyucunun Dikkatine

Blog sayfamızda faydalı bilgiler kategorisini kapsayan yazılar genel bilgilendirme amaçlıdır. Kategoride söz konusu içeriğin açıklayıcı tanımlamalarına, en belirgin faydalı özelliklerine, doğru ve etkili kullanım tavsiyelerine kolaylıkla tek yazıdan ulaşabilirsiniz. Yazı yayına alındıktan sonra, zaman içerisinde güncelliğini ve geçerliliğini yitirebilir. İlgili besinin ya da ürünün faydaları her bünyede farklı etkiler gösterebilir. Sunmuş olduğumuz bilgiler hiçbir zaman doktor teşhisinin yerini tutmaz, reçete niteliği taşımaz. Bilgileri uygulamadan önce alanında uzman görüşü almanızı tavsiye eder; aksi durumda oluşabilecek sorunlardan sitemizin sorumlu tutulamayacağını önemle hatırlatırız.

18. Gün İftar Menüsü

Nefis Yemek Tarifleri en lezzetli iftar menüsü seçenekleriyle 18. günde de yanınızda! Pratik ve iştahınızı açacak iftar çorbaları tariflerinden mis gibi lezzetiyle tavuklu sebze çorbası, ana yemekte farklı ramazan yemekleri arayanlar için çok leziz mantar kebabı yanında rengiyle iştah açan pancar ...

Tüm menüyü gör
Yorumlar (1)
Yeni Gelen Yorumlar
NYT Yazar
Bunlar da İlginizi Çekebilir
Elma Sirkesi Nasıl Yapılır

Elma Sirkesi Nasıl Yapılır

12-14 kişilik, 30dk Hazırlık, Pişirme yok
Elma Sirkesi Nasıl Yapılır?

Elma Sirkesi Nasıl Yapılır?

8-10 kişilik, 5dk Hazırlık, Pişirme yok
Sıcak Şarap Tarifi

Sıcak Şarap

6-8 kişilik, 5dk Hazırlık, 20dk Pişirme
Beyaz Supangle Nasıl Yapılır?

Beyaz Supangle Nasıl Yapılır?

4-6 kişilik, 15dk Hazırlık, 10dk Pişirme
Elma Sirkesi Tarifi

Elma Sirkesi

1-2 kişilik, 20dk Hazırlık, Pişirme yok
Alıç Sirkesi Tarifi

Alıç Sirkesi

4-6 kişilik, 15dk Hazırlık, 5dk Pişirme
Elma Sirkesi Tarifi

Elma Sirkesi

12-14 kişilik, 10dk Hazırlık, Pişirme yok
Ananas Sirkesi Tarifi

Ananas Sirkesi

12-14 kişilik, 5dk Hazırlık, Pişirme yok
Dolmalık Beyaz Lahana Nasıl Haşlanır Tarifi

Dolmalık Beyaz Lahana Nasıl Haşlanır

1-2 kişilik, 5dk Hazırlık, 15dk Pişirme
Kinoa Nedir? Faydaları Nelerdir? 12 Önemli Faydası Tarifi
Kinoa Nedir? Faydaları Nelerdir? 12 Önemli Faydası

Kinoa: Lif ve Protein Zengini, Glütensiz! Besleyici özellikleri ile öne çıkan kinoa, 7 bin yıllık…

Kefir Nedir? Kefirin Faydaları, Ne İşe Yarar? Tarifi
Kefir Nedir? Kefirin Faydaları, Ne İşe Yarar?

Kefir: Sindirim Dostu Probiyotik Kaynağı! Hafif ekşi bir tada sahip olan kefir günümüzde Kafkasya ile…

Dut Kurusu Çayı Faydaları, Neye İyi Gelir? Nasıl Yapılır?
Dut Kurusu Çayı Faydaları, Neye İyi Gelir? Nasıl Yapılır?

Dut Kurusu Çayı: Bağışıklık Dostu Gizli Formül! Dut kurusu, meyveleri yaz aylarında olgunlaşan dut ağacından…

Anneler Günü Etkinlikleri: Evde En İyi Aktiviteler Tarifi
Anneler Günü Etkinlikleri: Evde En İyi Aktiviteler

Anneler Günü’ne Özel Etkinlik Önerileri Her yıl mayıs ayının ikinci haftası Anneler Günü olarak kutlanıyor.…

Anneler Günü Şiirleri: Resimli, Kısa, Anlamlı Tarifi
Anneler Günü Şiirleri: Resimli, Kısa, Anlamlı

Anneler Günü İçin En Güzel Şiirler Tüm anneler ve çocuklar için senenin en güzel günü…

Anneler Günü Sözleri: Anneye Resimli Sözler Tarifi
Anneler Günü Sözleri: Anneye Resimli Sözler

Anneler Günü İçin Resimli Kutlama Sözleri En kıymetli varlıklarımız, annelerimizin gönlünü hoş tutmak ve onları…

Kinoa Nedir? Faydaları Nelerdir? 12 Önemli Faydası Tarifi
Kinoa Nedir? Faydaları Nelerdir? 12 Önemli Faydası

Kinoa: Lif ve Protein Zengini, Glütensiz! Besleyici özellikleri ile öne çıkan kinoa, 7 bin yıllık…

Kefir Nedir? Kefirin Faydaları, Ne İşe Yarar? Tarifi
Kefir Nedir? Kefirin Faydaları, Ne İşe Yarar?

Kefir: Sindirim Dostu Probiyotik Kaynağı! Hafif ekşi bir tada sahip olan kefir günümüzde Kafkasya ile…

Dut Kurusu Çayı Faydaları, Neye İyi Gelir? Nasıl Yapılır?
Dut Kurusu Çayı Faydaları, Neye İyi Gelir? Nasıl Yapılır?

Dut Kurusu Çayı: Bağışıklık Dostu Gizli Formül! Dut kurusu, meyveleri yaz aylarında olgunlaşan dut ağacından…

Anneler Günü Pastaları: Çok Beğenilen 25 Tarif Tarifi
Anneler Günü Pastaları: Çok Beğenilen 25 Tarif

Anneler gününde hediyenin yeri ayrı, özenle hazırlanmış bir pastanın yeri ayrı! Kendi yaptığı Anneler Günü…

Anneler Günü Etkinlikleri: Evde En İyi Aktiviteler Tarifi
Anneler Günü Etkinlikleri: Evde En İyi Aktiviteler

Anneler Günü’ne Özel Etkinlik Önerileri Her yıl mayıs ayının ikinci haftası Anneler Günü olarak kutlanıyor.…

Anneler Günü Şiirleri: Resimli, Kısa, Anlamlı Tarifi
Anneler Günü Şiirleri: Resimli, Kısa, Anlamlı

Anneler Günü İçin En Güzel Şiirler Tüm anneler ve çocuklar için senenin en güzel günü…

Anneler Günü Sözleri: Anneye Resimli Sözler Tarifi
Anneler Günü Sözleri: Anneye Resimli Sözler

Anneler Günü İçin Resimli Kutlama Sözleri En kıymetli varlıklarımız, annelerimizin gönlünü hoş tutmak ve onları…

Anneler Günü Mesajları: Resimli, Kısa, Duygusal Tarifi
Anneler Günü Mesajları: Resimli, Kısa, Duygusal

Anneler Günü İçin En İyi Mesajlar 2024 Hiç kuşkusuz yılın en önemli günlerinden biri mayıs…

Anneler Günü Hediyeleri: Anneye Özel En İyi Fikirler Tarifi
Anneler Günü Hediyeleri: Anneye Özel En İyi Fikirler

Anneler Günü İçin Hediye Ne Alabilirim? Her sene mayıs ayı geldiğinde, çocukları ve eşleri tatlı…

Anneler Günü Yemekleri: Pratik ve Leziz 30 Tarif Tarifi
Anneler Günü Yemekleri: Pratik ve Leziz 30 Tarif

Anneleri hem gururlandıran hem duygulandıran nefis bir sofra hazırlamak ve onu şımartmak böylesi özel bir…

Anneler Günü Tatlıları: Özenli ve Kolay 30 Tarif Tarifi
Anneler Günü Tatlıları: Özenli ve Kolay 30 Tarif

12 Mayıs 2024 Anneler Günü gibi sevgi dolu özel bir gün için, yapılan hazırlıklara destek…

Anneler Günü Ne Zaman, Hangi Gün? 2024 Tarifi
Anneler Günü Ne Zaman, Hangi Gün? 2024

Anneler Günü Hangi Güne Denk Geliyor? Pek çok kişinin merakla beklediği anneler günü, çok yakın…

Tarifler Geri
Videolar Geri