Beyaz Sirke Nedir? Nerede Kullanılır? Faydaları, İçilir Mi?

Beyaz Sirke Nedir? Nerede Kullanılır? Faydaları, İçilir Mi? Tarifi

Beyaz Sirke: Doğal ve Sağlıklı Temizlik Malzemesi

Mısırlılar ve Yunanlılar başta olmak üzere dünya üzerinde yaşamış tüm eski medeniyetlerde sirke birçok farklı alanda kullanılan özel bir maddedir. Geçmiş dönemlerde yemeklerde lezzet verici olarak kullanılmasının yanı sıra ilaç yapımında da kullanılmıştır.

Temizlik malzemesi olarak da kullanılan sirke çeşitleri, günümüzde de popülerliğini korumaktadır. Farklı alanlarda kullanılabilen beyaz sirke ise üretiminin kolaylığı nedeniyle oldukça ekonomik bir sirkedir. Ucuzluğunun yanı sıra beyaz sirke insan sağlığına zararlı madde içermeyen yapısından dolayı temizlik işlemlerinde de güvenle kullanılabilir.

Peki, beyaz sirke içilir mi? Beyaz sirke içeriğinde yer alan antioksidan vitaminler ve asetik asitten dolayı oldukça faydalı bir sirkedir. Günlük olarak sulandırılarak içilen beyaz sirke birçok sağlık probleminin tedavisini destekler.

beyaz sirke nedir

Beyaz Sirke Nedir?

Beyaz sirke mısır şekeri ya da şeker pancarından elde edilen bir fermantasyon ürünüdür. Şekerin birtakım işlemlerden geçerek alkol oranı yoğun bir yapı oluşturması ile oluşur. Bu bir çeşit fermantasyon aşamasıdır; bu adımda alkol asetik asite dönüşür.

Diğer sirkelere oranla daha şeffaf bir renge sahip olan beyaz sirke, sirke ruhu olarak da bilinir. Ekonomikliğinden dolayı yaygın olarak kullanılan beyaz sirke kullanım alanları de dikkat çekicidir. Ülkemizde çok fazla sirke çeşidi olduğundan dolayı beyaz sirke kullanımı yurt dışında daha popülerdir.

Beyaz sirke ile elma sirkesi aynı mı diye merak etmiş olabilirsiniz. Renkleri benzeyebildiği için iki sirkenin de aynı olduğu düşünülebilmektedir; ama elma sirkesi elmadan yapılır, beyaz sirke ise farklıdır. Mısır ya da şeker pancarının fermente edilmesi sonucu elde edilen beyaz sirkenin alkol oranı yüksektir ve bu nedenle dezenfektan olarak da kullanılabilir.

Saç derisinde yer alan kepekten, evde bulunan her tülü eşyanın temizliğine kadar her alanda etkili olan beyaz sirke, salatalara da farklı bir aroma verir. Sağlığa faydaları ile ön plana çıkan bu sirke, etkili ve doğal temizleyici özelliği ile lavabo ve tuvalet temizliğinde de kullanılabilir.

İçilebilen bir ürün olmasından dolayı özellikle çevre sağlığı konusunda hassas olan kişiler bol bol beyaz sirke ile temizlik yapmayı tercih etmektedir. Yüksek karbonhidrat içeriğine sahip olan tahıllar kullanılarak yapıldığından, diğer sirke türlerine oranla daha hafif bir kokuya ve tada sahiptir.

beyaz sirke nerede kullanılır

Beyaz Sirke Nerede Kullanılır, Ne İşe Yarar?

Çok yönlü kullanımı ile adından söz ettiren beyaz sirke ne işe yarar? Beyaz sirke ile ev temizliği oldukça basit ve pratiktir. Önce beyaz sirke temizlik için nasıl kullanılır sorusunu yanıtlayalım:

  • Beyaz sirke temizlik suyu içerisine eklenerek tüm yer yüzeylerinin temizliğinde kullanılabilir. Doğal bir dezenfektan olan ve asit içeren beyaz sirke ile banyo temizliği yapılabilir.
  • Zararlı mikroorganizmaların ortadan kalkmasını sağlayan beyaz sirke ütü temizliği konusunda da oldukça faydalıdır.
  • Deterjanlı su içine eklenen beyaz sirke halı temizliği için de kullanılabilir.
  • Eşit miktarda un ve tuz koyularak hazırlanan hamurun içine beyaz sirke ekleyerek tencere ve tavaların iç ve dış yüzeyleri temizlenebilir.
  • Mutfakta en çok kirlenen aletlerden biri olan kesme tahtalarını dezenfekte etmek için karbonat ile birlikte beyaz sirke kullanabilirsiniz.
  • Makineden lekeli çıkan bardakları beyaz sirke ile parlatabilirsiniz.
  • Beyaz sirke bulaşık makinesi içerine eklenerek bulaşıkların daha iyi bir şekilde temizlenmesini sağlar.
  • Beyaz sirke yumuşatıcı olarak da kullanılabilir. Bir bardak beyaz sirke, iki bardak su, yarım bardak karbonat ve birkaç damla bitki yağı ile yumuşatıcı hazırlayabilir, çamaşırlarınızı kimyasal etkilerden koruyabilirsiniz.
  • Beyaz sirke cam temizliği konusunda da oldukça etkilidir.
  • Çaydanlık, cezve gibi eşyalarda kireçlenme ile mücadele etmek için de beyaz sirkeli sudan faydalanabilirsiniz.
  • Beyaz sirkenin en çok kullanıldığı alanlardan biri de sebze, yeşillik ve meyvelerin yıkanmasındadır. Yıkama suyunun içerisine eklenen beyaz sirke ile sebze, yeşillik ve meyveler temizlenerek güvenle kullanılır.
beyaz sirke nerede kullanılır

Beyaz Sirke Faydaları Nelerdir?

  • İçeriğinde yer alan asetik asitten dolayı tüketilen gıdaların şekere dönüşümünü yavaşlatan beyaz sirke kandaki glikoz seviyesini düzenleyerek antidiyabetik etki gösterir.
  • Kolesterolü düşürücü etkiye sahip olan beyaz sirke, inme ve kalp krizi gibi hastalıklara yakalanma riskini azaltır.
  • Kalsiyumun kemikler tarafından daha yüksek oranda emilmesini sağlar.
  • Düzenli olarak beyaz sirke tüketimi beyin dokularının gelişimini sağlar ve aynı zamanda bilişsel yeteneği geliştirir.
  • Vücudu zararlı mikroorganizmalardan korur. Bu özelliği ile beyaz sirke tırnak mantarı tedavisinde etkin bir rol oynar.
  • Riboflavin, B1 vitamini ve çeşitli mineraller açısından zengin olan beyaz sirke antioksidan özelliğe sahiptir. İçeriğinde yer alan asetik asit, kanseri önleyici etki gösterir.
  • Siğillerin tedavisinde kullanılır. Banyo suyuna eklenen beyaz sirke ciltte meydana gelen kaşıntıları geçirmeye yardımcı olur.
  • Antibakteriyel özelliğinden dolayı yaraların iyileşmesine yardımcıdır.
  • Saç derisinde yer alan kepeklenmeyi önler ve saçların daha canlı, parlak görünmesini sağlar.
  • Diş macununuza eklediğiniz beyaz sirke dişler için oldukça faydalıdır. Dişlerin beyazlaşmasını sağlar ve ağız kokularını giderir.
  • Başta boğaz problemleri olmak üzere birçok hafif sindirim sistemi rahatsızlığına iyi gelir.
  • Peki, beyaz sirke yüze sürülür mü? İçeriğindeki asetik asit cilt gözeneklerinin sıkılaşmasını sağlar ve cilt lekelerine de faydalıdır. Bu yüzden temiz bir pamuğa eklediğiniz su ile seyreltilmiş beyaz sirke cilt bakımı için kullanılabilir.
  • Beyaz sirke cilt üzerinde oluşan güneş lekelerinin hafifletilmesine de yardımcıdır.
  • Beyaz sirke dolaylı yoldan kalori yakıcı ve kilo vermeye yardımcı etki gösterir. Tokluk hissi oluşturduğundan daha az yemenizi sağlar ve metabolizmayı hızlandırarak daha kolay yağ yakılmasını destekler.

Beyaz sirke direkt olarak içilmesi veya cilde uygulanması dahilinde tahrişe neden olabilir; su ile seyrelterek ve doktor onayı alarak tüketebilirsiniz.

beyaz sirke içilir mi

Beyaz Sirke İçilir Mi?

Beyaz sirke, tamamen doğal malzemelerle üretildiğinde doktor onayı alındıktan sonra içilebilir. Ancak mutlaka su ile seyreltilmesi gerekir; salt olarak içildiğinde içerisindeki asit miktarı ağız içi, boğaz, mide gibi bölgelerde tahrişe neden olabilir. Örneğin 1 çay bardağı su içerisine en fazla 1 çay kaşığı beyaz sirke eklemelisiniz.

İlginizi çekebilir: Üzüm Sirkesinin Az Bilinen 10 İnanılmaz Faydası

beyaz sirke nedir

Beyaz Sirke Zayıflatır Mı?

Kan şekerini düzenleyici etkisinden dolayı beyaz sirke zayıflama konusunda destekleyicidir. İçeriğinde yer alan antioksidanlar toksin maddelerin vücuttan dışarı atımını sağlar. Böylece vücuttan ödem atımı da hızlanır. Ayrıca metabolizmayı hızlandıran beyaz sirke düzenli olarak tüketildiğinde kilo vermeyi kolaylaştırır. Yemeklerden önce su içerisine eklenerek tüketilen beyaz sirke iştahın kontrol altına alınmasını sağlar.

Salatalara eklendiğinde midede doygunluk hissi yaratan ürün karbonhidratların yağ olarak depolanmalarını önler. Kendine has bir hafif aroması ile bazı yemeklere ve soslara da farklı bir lezzet getiren beyaz sirke aç karnına sabahları tüketildiğinde daha etkilidir. Ancak mide problemi yaşayanların aç karnına beyaz sirke tüketimine dikkat etmeleri gerekir. İçeriğindeki asit, ülser ya da gastrit gibi hastalıklarda zararlı olabilir.

İlginizi çekebilir: Karaciğeri Koruyan Enginar Sirkesinin 7 Faydası

beyaz sirke nasıl kullanılır

Beyaz Sirke Nasıl Yapılır?

Beyaz sirke ile ilgili merak edilen konulardan biri ise beyaz sirke neden yapılır sorusudur. Üretiminde mısır ya da şeker pancarı şekeri kullanılan beyaz sirke %5 asetik asit içeren bir sirke çeşididir. Fermantasyon işlemi sonucu elde edilen beyaz sirke yapımı oldukça kolaydır.

Evde beyaz sirke yapımı için sirke anası denilen bir yapıya ihtiyaç vardır. Ev şartlarında sirke yapmak için emek ve sabır gerekir. Marketlerde bulunan sirke çeşitleri rafinasyon ürünü olduğu için daha kısa sürede yapılır:

  • Sirke ilk kurulduğu zaman üzerinde jelimsi bir tabaka oluşur. Bu tabaka sirke anası olarak tanımlanır.
  • Bu tabakanın oluşması için temiz su, mısır ya da şeker pancarı ve bulgur ya da nohut gibi bakliyatlar gerekir.
  • Bu malzemeleri karıştırarak cam bir kavanozun içine alın ve kavanozun kapağını iyice kapatarak oda sıcaklığında güneş almayan bir yere kaldırın.
  • 20 gün boyunca sadece bir kez beyaz sirke anasını karıştırın.
  • Daha sonra dilediğiniz kadar temiz suyun içine beyaz sirke anasını ekleyin.
  • Ağzını sıkıca kapatarak 20 gün boyunca bekletin.
  • Daha sonra sirkenizi süzün ve işte ev yapımı beyaz sirkeniz hazır.

İlginizi çekebilir: Sirke Anası Nedir? Nasıl Saklanır, Yapılır? Faydaları

Beyaz Sirke Nerede Satılır? Fiyatı Ne Kadar?

Faydaları ve geniş kullanım alanı ile fark yaratan beyaz sirke nerede bulunur? Beyaz sirke hemen hemen tüm alışveriş merkezlerinde bulunur.

Peki, beyaz sirke nereden alınır? Organik ürün satan dükkânlardan ya da aktarlardan da beyaz sirke satın alınabilir. Dilerseniz de internet üzerinden online ürün satan mağazalardan ve organik ürün satan firmalardan beyaz sirke siparişi verebilirsiniz.

Beyaz sirkeyi kendiniz de yapabilirsiniz. Biraz sabır ve biraz emek ile hazırlayacağınız beyaz sirke daha ekonomik olur. Beyaz sirke maliyeti en düşük sirke çeşididir. Bu nedenle beyaz sirke fiyatları diğer sirke çeşitlerine göre oldukça ucuzdur.

İlginizi çekebilir: Organik Bal Sirkesi Faydaları, Yapılışı ve Kullanımı

beyaz sirke ne işe yarar

Elma Sirkesi İçmenin 10 Mucizevi Faydası

Elma Sirkesi Nasıl Yapılır? Faydaları Nelerdir?

Doğal Temizlik: Pirinç Sirkesi Faydaları, Kullanımı

Nar Sirkesi Nasıl Yapılır? Faydaları Nelerdir? Ne İşe Yarar?

Alıç Sirkesi Faydaları Nelerdir? Nasıl Yapılır? Zayıflatır Mı?

--

Nefis Yemek Tarifleri WhatsApp kanalı açıldı, hemen siz de katılın.

5 milyon'dan fazla kişinin takip ettiği Youtube kanalımızda videolu tariflerimizi bulabilirsiniz.

15 milyondan fazla kişinin indirdiği Nefis Yemek Tarifleri uygulaması ile 850.000'den fazla denenmiş tarif her zaman yanınızda. Hemen siz de indirin.

Okuyucunun Dikkatine

Blog sayfamızda faydalı bilgiler kategorisini kapsayan yazılar genel bilgilendirme amaçlıdır. Kategoride söz konusu içeriğin açıklayıcı tanımlamalarına, en belirgin faydalı özelliklerine, doğru ve etkili kullanım tavsiyelerine kolaylıkla tek yazıdan ulaşabilirsiniz. Yazı yayına alındıktan sonra, zaman içerisinde güncelliğini ve geçerliliğini yitirebilir. İlgili besinin ya da ürünün faydaları her bünyede farklı etkiler gösterebilir. Sunmuş olduğumuz bilgiler hiçbir zaman doktor teşhisinin yerini tutmaz, reçete niteliği taşımaz. Bilgileri uygulamadan önce alanında uzman görüşü almanızı tavsiye eder; aksi durumda oluşabilecek sorunlardan sitemizin sorumlu tutulamayacağını önemle hatırlatırız.

Yorumlar (2)
Yeni Gelen Yorumlar
NYT Yazar
Bunlar da İlginizi Çekebilir
Sirkeyle Ev Yapımı Beyaz Peynir Tarifi

Sirkeyle Ev Yapımı Beyaz Peynir

2-4 kişilik, 30dk Hazırlık, Pişirme yok
Sirke Tarifi

Sirke Tarifi

4-6 kişilik, 10dk Hazırlık, 50dk Pişirme
Kemik suyu nasıl yapılır? Faydaları Nelerdir? Tarifi

Kemik suyu nasıl yapılır? Faydaları Nelerdir?

6-8 kişilik, 30dk Hazırlık, 4 saat ve üzeri Pişirme
Bakla (Kabaklı, Sirke Soslu) Tarifi

Bakla (Kabaklı, Sirke Soslu)

2-4 kişilik, 10dk Hazırlık, 20dk Pişirme
Ev Yapımı Sirke Yapımı Tarifi

Ev Yapımı Sirke Yapımı

12-14 kişilik, 10dk Hazırlık, Pişirme yok
Turşu Sirke İle Yapımı Tarifi

Turşu Sirke İle Yapımı

1-2 kişilik, 30dk Hazırlık, Pişirme yok
D3 Vitamini Nedir, Ne İşe Yarar? Eksikliği Belirtileri, Faydaları Tarifi
D3 Vitamini Nedir, Ne İşe Yarar? Eksikliği Belirtileri, Faydaları

D3 Vitamini (Kolekalsiferol) D vitamini, insan sağlığı için kritik bir rol oynayan ve birçok önemli…

B6 Vitamini Nedir? Ne İşe Yarar? Nelerde Var? Eksikliği Belirtileri Tarifi
B6 Vitamini Nedir? Ne İşe Yarar? Nelerde Var? Eksikliği Belirtileri

B6 Vitamini (Piridoksin) B6 vitamini (piridoksin) bir B vitamin kompleksinin parçasıdır ve insan sağlığı için…

Chia Tohumu Faydaları: Ne İşe Yarar, Neye İyi Gelir? Tarifi
Chia Tohumu Faydaları: Ne İşe Yarar, Neye İyi Gelir?

Chia Tohumu: Sağlıklı Beslenme Trendi Süper Gıda! Chia tohumu, "Salvia hispanica" adlı bitkinin tohumlarından elde…

Madımak Otu Nedir? Faydaları Nelerdir, Neye İyi Gelir? Tarifi
Madımak Otu Nedir? Faydaları Nelerdir, Neye İyi Gelir?

Madımak: Anadolu'nun Binbir Şifalı Tarla Bitkisi! Madımak otu, Orta Anadolu mutfağında yaygın bir kullanıma sahip olan…

2024 Ramazan Bayramı Ne Zaman, Hangi Gün? Kaç Gün Tatil? Tarifi
2024 Ramazan Bayramı Ne Zaman, Hangi Gün? Kaç Gün Tatil?

2024 Ramazan Bayramı Ne Zaman, Hangi Gün? Her sene büyük bir heyecanla beklenen ramazan ayı,…

2024 Ramazan ve Ramazan Bayramı Kaç Gün Sürecek? Tarifi
2024 Ramazan ve Ramazan Bayramı Kaç Gün Sürecek?

Bu Yıl Ramazanda Kaç Gün Oruç Tutacağız? Her sene hasretle beklenen 11 ayın sultanı ramazan…

D3 Vitamini Nedir, Ne İşe Yarar? Eksikliği Belirtileri, Faydaları Tarifi
D3 Vitamini Nedir, Ne İşe Yarar? Eksikliği Belirtileri, Faydaları

D3 Vitamini (Kolekalsiferol) D vitamini, insan sağlığı için kritik bir rol oynayan ve birçok önemli…

B6 Vitamini Nedir? Ne İşe Yarar? Nelerde Var? Eksikliği Belirtileri Tarifi
B6 Vitamini Nedir? Ne İşe Yarar? Nelerde Var? Eksikliği Belirtileri

B6 Vitamini (Piridoksin) B6 vitamini (piridoksin) bir B vitamin kompleksinin parçasıdır ve insan sağlığı için…

1 Saat Yürüyüş Kaç Kalori Yakar? Zayıflatır Mı? Faydaları Nelerdir? Tarifi
1 Saat Yürüyüş Kaç Kalori Yakar? Zayıflatır Mı? Faydaları Nelerdir?

1 Saat Yürüyerek Kaç Kalori Harcarım? Dünya Sağlık Örgütü (WHO), 2018 verilerine göre dünya nüfusunun…

Bayram Tatlıları: En İyi, Resimli ve Videolu Tarifler Tarifi
Bayram Tatlıları: En İyi, Resimli ve Videolu Tarifler

Bayramın neşesini ve birlikteliğini en leziz bayram tatlıları ile taçlandırmaya hazır mısınız? Bayram paylaştıkça güzel…

Pek Food’tan Pek İyi Ramazan Tarifleri Tarifi
Pek Food’tan Pek İyi Ramazan Tarifleri

Pek Food pratik ve çeşitli ürünleriyle sofralarınızı renklendirmeye geliyor! Yenilikçi çözümleri sayesinde dakikalar içinde pişirilmeye…

Chia Tohumu Faydaları: Ne İşe Yarar, Neye İyi Gelir? Tarifi
Chia Tohumu Faydaları: Ne İşe Yarar, Neye İyi Gelir?

Chia Tohumu: Sağlıklı Beslenme Trendi Süper Gıda! Chia tohumu, "Salvia hispanica" adlı bitkinin tohumlarından elde…

Yoğurtlu Çorba Tarifleri: Lezzet Garantili 30 Çeşit Tarifi
Yoğurtlu Çorba Tarifleri: Lezzet Garantili 30 Çeşit

Nefis Yemek Tarifleri mutfağından, en beğenilen yoğurtlu çorba tarifleri huzurlarınızda! Ana malzemesi yoğurt olan ve…

Madımak Otu Nedir? Faydaları Nelerdir, Neye İyi Gelir? Tarifi
Madımak Otu Nedir? Faydaları Nelerdir, Neye İyi Gelir?

Madımak: Anadolu'nun Binbir Şifalı Tarla Bitkisi! Madımak otu, Orta Anadolu mutfağında yaygın bir kullanıma sahip olan…

2024 Ramazan Bayramı Ne Zaman, Hangi Gün? Kaç Gün Tatil? Tarifi
2024 Ramazan Bayramı Ne Zaman, Hangi Gün? Kaç Gün Tatil?

2024 Ramazan Bayramı Ne Zaman, Hangi Gün? Her sene büyük bir heyecanla beklenen ramazan ayı,…

2024 Ramazan ve Ramazan Bayramı Kaç Gün Sürecek? Tarifi
2024 Ramazan ve Ramazan Bayramı Kaç Gün Sürecek?

Bu Yıl Ramazanda Kaç Gün Oruç Tutacağız? Her sene hasretle beklenen 11 ayın sultanı ramazan…

En İyi Nespresso Kahve Makineleri, Kullanımı ve Temizliği Tarifi
En İyi Nespresso Kahve Makineleri, Kullanımı ve Temizliği

Nespresso Kahve Makinesi İncelemeleri Nespresso kahve makineleri, kahve tutkunlarının favori seçimlerinden biridir ve evde, ofiste…

Yaz Çorbaları: Pratik ve Çok Hafif 30 Tarif Tarifi
Yaz Çorbaları: Pratik ve Çok Hafif 30 Tarif

Yaz ayları, hafif ve ferahlatıcı tariflerin vazgeçilmez olduğu dönemlerdir. Özellikle sıcak havalarda ağır yemeklerden kaçınmak…

Tarifler Geri
Videolar Geri