Biberiye Yağı Faydaları Nelerdir? Zayıflatır Mı? Ne İşe Yarar?

Biberiye Yağı Faydaları Nelerdir? Zayıflatır Mı? Ne İşe Yarar? Tarifi

Kanser Karşıtı Dezenfektan Biberiye Yağı

Son yıllarda şifalı bitkiler kategorisinde adından sıkça bahsettiren biberiye, ballıbabagiller familyasından bir tür olup iğneye benzeyen ince yaprakları ile yaz kış yeşil kalmayı başaran insan vücuduna faydalı bir bitkidir.

Daha çok Akdeniz iklimine özgü yetişen bitkinin Latince deniz nemi anlamına gelen “Rosmarinus Officinalis” kelimesi ile kullanıldığı bilinir. Birçok yemeğe bitki çayına ve yağa dönüşebilen biberiyenin hem yaprakları hem çiçeği alternatif tıpta şifa olarak kullanılır. Evinizin balkonunda dahi rahatlıkla yetiştirebileceğiniz biberiyeyi sayısız şekilde kullanabilirsiniz. Kendi kategorisinde oldukça güçlü etkileri ile bilinen biberiye yağını kullanırken dikkat etmekte fayda var.

biberiye yağı faydaları

Biberiye Yağı Nasıl Yapılır?

Yapımı son derece kolay olan biberiye yağını pek çok alanda değerlendirerek doğal çözümler oluşturabilirsiniz. Kurutulmuş biberiye yapraklarını temizledikten sonra bir kaba alıp üzerine geçecek kadar zeytinyağı konur. Kapağı kapatılan kap beş dakika boyunca hızla sallanır. Daha sonra güneş görmeyen karanlık ve bir o kadar sıcak bir ortamda iki hafta kadar bekletilir.

Beklenen sürenin ardından bir süzgeç yardımı ile yağ ve biberiye yaprakları birbirinden ayrılır. Elde edilen sıvı biberiye yağıdır. Aktarlarda ve eczanelerde de bulunan biberiye yağı fiyatları ortalama değerlerdedir.

biberiye

Biberiye Yağı Faydaları Nelerdir?

Sağlık açısından geniş kapsamlı bir bitki özellikleri sergileyen biberiye yağı faydaları bir zamanlar sadece tat ve sos olarak kullanılmasıyla başlar. Özellikle tavuklu ve patatesli yemeklerde kullanılması lezzet arttırıcı olarak bilinen biberiye Akdeniz sofra geleneklerinde en çok kullanılan çeşni türlerinden biridir.

Organik asitler ve uçucu yağlar bakımından zengin olan biberiyenin ister içeriden ister dışarıdan alınacak olsun faydaları sayısızdır:

  • Antiseptik ve antibakteriyel özelliklere sahip olan biberiye mikrop gidericidir. Bu özelliği hem yaralarda hem de ev temizliğinde gönül rahatlığı ile kullanılabilir.
  • Dezenfektan özellikleri nedeni ile pek çok hastalığa karşı kalkan görevi vardır.
  • Rahatlatıcı özellikleri sayesinde eklem ve kas ağrılarını dindirir.
  • Kanser karşıtı bir bitkidir.
  • Enfeksiyon önler ve gripten korur.
  • Vücutta meydana gelen mantar oluşumuna ve kaşıntıya mani olur.
  • Ciltteki renk değişikliklerine iyi geldiği bilinen biberiye yağı morluk tedavisinde de kullanılarak iyileşme sürecini hızlandırır.
  • Antioksidan özellikleri ile vücutta hücre yenileyici bir işlevi bulunur.
  • Kalp ve damar sağlığı açısından faydalı bir bitkidir.
  • Özellikle karaciğer hastalarına önerilen biberiye karaciğer enzimlerinin doğru çalışmasına yardımcı olur.
  • Yaşlılıkla birlikte gelen pek çok hastalığa şifa olduğu gibi romatizma ağrılarına karşı da kuvvetli bir ilaçtır.
  • Balgam söktürücü etkileri nedeni ile bronşit ve sinüzit tedavisinde kullanılabilir.
  • Saç derisine masaj yapılarak kullanılan biberiye yağı saç dökülmesine engel olur ve içerdiği vitamin ve minerallerle saç oluşumuna katkıda bulunur.
  • Kan dolaşımını arttıran etkileri nedeni ile masaj yolu ile uygulandığı taktirde selülit oluşumunu engeller.
  • İdrar söktürücü ve gaz giderici etkileri ile biberiye mide ağrılarına iyi gelir.
  • Dikkat dağınıklığını önler ve zihni açar, bu açıdan Alzheimer gibi rahatsızlıkları da tedavi eder.
  • Akneli ve lekeli ciltlerde düzenli kullanımı fayda sağlar.
  • İyi bir idrar söktürücüdür.
  • Yağ yakıcı etkileri ile zayıflama konusunda kişiye destek olur.
  • Psikolojik olarak depresyonda olanların bileğine biberiye yağı damlatarak koklaması zihinlerini sakinleştirerek rahatlama sağlar.

toz biberiye

Biberiye Yağının Cilde Faydaları Nelerdir?

Birçok alanda değerlendirilebilen biberiyeden elde edilen yağ sayesinde cilde yapılan masaj hem kokusu hem dokusu ile farklıdır. Çeşitli yağlarla birleştirilerek de kullanılabilen biberiye yağı, çeşitli kürler halinde uygulandığında faydasını kısa süre içerisinde gösterir.

Cilde masaj yapılarak uygulanan biberiye yağı ile daha rahatlamış daha canlı ve daha parlak bir cilde sahip olunabilir. Sivilce izleri ve düzenli sivilce oluşumundan da rahatsız olan kişilerin biberiye yağını kullanması önerilir. Zira biberiye yağı cilt lekeleri açısından tüm yağ ve kalıntılarla savaşması açısından fayda sağlar. Kilolu kişilerin biberiye yağı ile masaj yapacakları bölgeler daha kolay erimeye başlar.

biberiye yağı ne işe yarar

Biberiye Yağı Ne İşe Yarar? Nasıl Kullanılır?

Tazesi, kurusu, çayı ve kolonyası ile farklı kullanım alanlarına sahip olan biberiye, yağ olarak da pek çok derde deva olarak evlerde bulundurulur. Özellikle biberiye yağı antibakteriyel olması nedeni ile yara temizliğinde oldukça güvenilir bir sterilizasyon sağlar.

Hoş ve baskın kokusu ile solunum yollarını açıcı etkileri açısından biberiye yağı sinüzit açma konusunda kişiye destek olur. Biberiye yağı sigara bağımlısı kişilere koklatıldığı taktirde de zihni uyararak sigara isteğini azaltıcı etkilere sahiptir.

Saçları dökülen kişiler için biberiye yağı saç çıkartıcı özellikleri ile sıklıkla kullanılır. Hem derideki yağı hem de ölü deriyi atabilmesi açısından olumlu özellikler taşıyan biberiye yağı sivilce oluşumunu da engeller. Biberiye yağını şişelerde, kavanozda saklayarak pamuk veya peçete yardımı ile dışarıdan kullanabilirsiniz.

İster ovalayarak ister koklayarak olsun biberiye yağı her şekilde de kullanılabilir. Çeşitli açılardan bakıldığında genel olarak biberiye yağı, solunum rahatsızlıklarından deri hastalıklarına; psikolojiden rahatlamaya kadar pek çok alanda kişiye fayda sağlayıcı özellikler içerir.

biberiye yağı zayıflatır mı

Biberiye Yağı Zayıflatır Mı?

Genel olarak biberiye yağı zayıflama kilo verme sürecini hızlandırdığı için popüler yöntemlerden biridir. Biberiye yağının kan dolaşımını arttıran, metabolizma hızlandıran ve yağ yakan etkileri vücutta depolanan yağın rahat bir şekilde vücuttan atılmasına destek olur.

Özellikle yağ biriktiren bölgelere yapılan düzenli masaj sayesinde biberiye yağı ile göbek eritme mümkündür. Dahası içerisinde bulunan etken maddeler ile bağ dokuları güçlendiren ve ölü deriden kurtulmayı hızlandıran biberiye yağının yağ yakıcı etkileri ile genellikle göbek bölgesinde oluşan yağ birikiminden kurtulabilirsiniz.

Kimi zaman basen ve bacak bölgesi de kadınlar açısından sorun yaratabilir. Bu durumda bacaklarınızı biberiye yağı ile bacak inceltme işlemleri için kolayca hazırlayabilirsiniz. Bacaklarınızı masaj yaparak bir süre biberiye yağı ile yağladıktan sonra streçle sarılan ve kalınca kıyafetlerle ısınması sağlanan bölgenin doğal olarak erimesi beklenir.

Belli bir müddet boyunca aynı sırada tekrarlanan işlemler, kişinin daha rahat ve daha dingin hissetmesine zemin hazırlar. Cilt için sıkılaştırıcı bir tonik görevi gören biberiye yağını yaşlanma karşıtı ürün olarak kremlerin içerisinde de kullanabilirsiniz. Böylece her an her yerde yürürken dahi yağ yakmanız daha basit bir hal alır.

biberiye bitkisi

Biberiye Yağı Zararları Nelerdir?

Her bitkide olduğu gibi biberiyenin de hastalıklar karşısında kullanımı konusunda titiz olmak gerekir. Biberiye yağının bilinçli tüketiminden herhangi bir problem oluşmayacağı gibi bilinçsizce kullanımı kişileri iyileştirmekten ziyade daha da hasta edebilir.

  • Hamilelik döneminde sürülen biberiye yağı düşük tetikleyici etkileri nedeni ile önerilmez.
  • Emzirme döneminde anne sütünden bebeğe geçebileceği endişesi ile lohusa dönemde de kullanımı tavsiye edilmez.
  • Aşırı biberiye yağı kullanımı akciğerlerde ödeme neden olabilir.
  • Kanamalı olan kişilerde kan hızlandırıcı etkileri nedeni ile tavsiye edilmez.
  • Yüksek tansiyon hastası kişilerin biberiye yağından uzak durması gerekir.
  • Genellikle vücuda masaj yolu ile kullanılması gereken biberiye yağı için ağız yolu ile kullanım önerilemez.
  • Mide problemleri yaşayanların da biberiyeden uzak durması gerekir.
  • En keskin yağlardan biri olduğu için yağı kullanırken az ve öz almak herhangi bir zarara yakalanma riskini düşürür.

Biberiye Nedir? Faydaları Nelerdir? yazımızı inceleyebilirsiniz.

--

5 milyon'dan fazla kişinin takip ettiği Youtube kanalımızda videolu tariflerimizi bulabilirsiniz.

15 milyondan fazla kişinin indirdiği Nefis Yemek Tarifleri uygulaması ile 850.000'den fazla denenmiş tarif her zaman yanınızda. Hemen siz de indirin.

Okuyucunun Dikkatine

Blog sayfamızda faydalı bilgiler kategorisini kapsayan yazılar genel bilgilendirme amaçlıdır. Kategoride söz konusu içeriğin açıklayıcı tanımlamalarına, en belirgin faydalı özelliklerine, doğru ve etkili kullanım tavsiyelerine kolaylıkla tek yazıdan ulaşabilirsiniz. Yazı yayına alındıktan sonra, zaman içerisinde güncelliğini ve geçerliliğini yitirebilir. İlgili besinin ya da ürünün faydaları her bünyede farklı etkiler gösterebilir. Sunmuş olduğumuz bilgiler hiçbir zaman doktor teşhisinin yerini tutmaz, reçete niteliği taşımaz. Bilgileri uygulamadan önce alanında uzman görüşü almanızı tavsiye eder; aksi durumda oluşabilecek sorunlardan sitemizin sorumlu tutulamayacağını önemle hatırlatırız.

Yorumlar (1)
Yeni Gelen Yorumlar
NYT Yazar
Bunlar da İlginizi Çekebilir
Kemik suyu nasıl yapılır? Faydaları Nelerdir? Tarifi

Kemik suyu nasıl yapılır? Faydaları Nelerdir?

6-8 kişilik, 30dk Hazırlık, 4 saat ve üzeri Pişirme
Közlenmiş Biberiye Turşusu Tarifi

Közlenmiş Biberiye Turşusu

6-8 kişilik, 20dk Hazırlık, Pişirme yok
Kışta Ne Yapayım Diye Soranlara Tarifi

Kışta Ne Yapayım Diye Soranlara

4-6 kişilik, 10dk Hazırlık, 25dk Pişirme
Kendi Mayonezinizi Kendiniz Yapmaya Ne Dersiniz ? Tarifi

Kendi Mayonezinizi Kendiniz Yapmaya Ne Dersiniz ?

2-4 kişilik, 5dk Hazırlık, Pişirme yok
Kışlık Kahvaltılık Tarifi

Kışlık Kahvaltılık

16 Kişi ve üstü kişilik, 45dk Hazırlık, 1 saat 30dk Pişirme
Tavuk Eti Marinesi Tarifi

Tavuk Eti Marinesi

4-6 kişilik, 5dk Hazırlık, Pişirme yok
Cennet Hurmasının Faydaları: Neye İyi Gelir, Ne İşe Yarar? Tarifi
Cennet Hurmasının Faydaları: Neye İyi Gelir, Ne İşe Yarar?

Cennet Hurması: C Vitamini Deposu Doğal Tatlı! Türkiye’de Trabzon hurması adıyla bilinen cennet hurması, botanik…

Brokoli Faydaları: Brokoli Yemek Neye İyi Gelir? Tarifi
Brokoli Faydaları: Brokoli Yemek Neye İyi Gelir?

Brokoli: Faydalarıyla Sizi Şaşırtacak Lif Deposu! Turpgiller (Brassicaceae) familyasının en gözde sebzelerinden biri olan brokoli,…

Biberiye Çayının Faydaları: Neye İyi Gelir, Ne İşe Yarar? Tarifi
Biberiye Çayının Faydaları: Neye İyi Gelir, Ne İşe Yarar?

Biberiye Çayı: Fiziksel ve Ruhsal Sağlığa Birebir! Akdeniz mutfağının vazgeçilmez tatlarından olan biberiye hem taze…

Ayvanın Faydaları: Ayva Yemek Neye İyi Gelir? Tarifi
Ayvanın Faydaları: Ayva Yemek Neye İyi Gelir?

Ayva: C Vitamini ve Lif Zengini, Antioksidan! Ayva, Rosaceae ailesine ait bir ağacın meyvesidir ve…

Avokadonun Faydaları: Avokado Yemek Neye İyi Gelir? Tarifi
Avokadonun Faydaları: Avokado Yemek Neye İyi Gelir?

Avokado: Besleyici, Lif ve Vitamin Zengini! Avokado, Persea americana adlı ağaçtan gelen meyve olarak bilinir.…

Yeşil Çayın Faydaları: Ne İşe Yarar, Zayıflatır Mı? Ne Zaman İçilir? Tarifi
Yeşil Çayın Faydaları: Ne İşe Yarar, Zayıflatır Mı? Ne Zaman İçilir?

Yeşil Çay: 5000 Yıllık Antioksidan Kaynağı Yeşil çay, Camellia sinensis bitkisinin yapraklarından elde edilen bir…

Cennet Hurmasının Faydaları: Neye İyi Gelir, Ne İşe Yarar? Tarifi
Cennet Hurmasının Faydaları: Neye İyi Gelir, Ne İşe Yarar?

Cennet Hurması: C Vitamini Deposu Doğal Tatlı! Türkiye’de Trabzon hurması adıyla bilinen cennet hurması, botanik…

Brokoli Faydaları: Brokoli Yemek Neye İyi Gelir? Tarifi
Brokoli Faydaları: Brokoli Yemek Neye İyi Gelir?

Brokoli: Faydalarıyla Sizi Şaşırtacak Lif Deposu! Turpgiller (Brassicaceae) familyasının en gözde sebzelerinden biri olan brokoli,…

Biberiye Çayının Faydaları: Neye İyi Gelir, Ne İşe Yarar? Tarifi
Biberiye Çayının Faydaları: Neye İyi Gelir, Ne İşe Yarar?

Biberiye Çayı: Fiziksel ve Ruhsal Sağlığa Birebir! Akdeniz mutfağının vazgeçilmez tatlarından olan biberiye hem taze…

Ayvanın Faydaları: Ayva Yemek Neye İyi Gelir? Tarifi
Ayvanın Faydaları: Ayva Yemek Neye İyi Gelir?

Ayva: C Vitamini ve Lif Zengini, Antioksidan! Ayva, Rosaceae ailesine ait bir ağacın meyvesidir ve…

Avokadonun Faydaları: Avokado Yemek Neye İyi Gelir? Tarifi
Avokadonun Faydaları: Avokado Yemek Neye İyi Gelir?

Avokado: Besleyici, Lif ve Vitamin Zengini! Avokado, Persea americana adlı ağaçtan gelen meyve olarak bilinir.…

Yeşil Çayın Faydaları: Ne İşe Yarar, Zayıflatır Mı? Ne Zaman İçilir? Tarifi
Yeşil Çayın Faydaları: Ne İşe Yarar, Zayıflatır Mı? Ne Zaman İçilir?

Yeşil Çay: 5000 Yıllık Antioksidan Kaynağı Yeşil çay, Camellia sinensis bitkisinin yapraklarından elde edilen bir…

Propolisin Faydaları: Ne İşe Yarar, Neye İyi Gelir? Tarifi
Propolisin Faydaları: Ne İşe Yarar, Neye İyi Gelir?

Antioksidan Propolis: Güçlü Bağışıklığın Anahtarı! Propolis Yunanca bir kelimedir. "Korunan bölge, şehir" anlamını taşır. Arılar…

Narın Faydaları: Nar Yemek Neye İyi Gelir? Tarifi
Narın Faydaları: Nar Yemek Neye İyi Gelir?

Nar: Antioksidan Zengini Süper Meyve! Nar, Punica granatum adı verilen bir ağaç türünün meyvesidir ve…

Muzun Faydaları: Muz Yemek Neye İyi Gelir? Tarifi
Muzun Faydaları: Muz Yemek Neye İyi Gelir?

Muz: Potasyum ve Lif Zengini Mucize Meyve! Dünyada buğday, pirinç ve mısırdan sonra en çok…

Kuşburnu Çayı Faydaları: Neye İyi Gelir? Nasıl Yapılır?
Kuşburnu Çayı Faydaları: Neye İyi Gelir? Nasıl Yapılır?

Kuşburnu Çayı: C Vitamini Kaynağı Doğallık! Kuşburnu güzel kokusu ve rengiyle tanınan bir bitkidir. Gülgiller…

Hindistan Cevizi Yağı Faydaları: Neye İyi Gelir? Tarifi
Hindistan Cevizi Yağı Faydaları: Neye İyi Gelir?

Hindistan Cevizi Yağı: Doğanın Şifalı Kozmetiği! Hindistan cevizi yağı, Hindistan cevizi (Cocos nucifera) meyvesinin içinden…

Balık Yağı Faydaları: Neye İyi Gelir? Nasıl Kullanılır? Tarifi
Balık Yağı Faydaları: Neye İyi Gelir? Nasıl Kullanılır?

Balık Yağı: Omega 3 ve D Vitamini Takviyesi Omega 3 içeriği yüksek yağlı balık çeşitlerini…

Tarifler Geri
Videolar Geri