Bronşit Nedir? Ne İyi Gelir? Belirtileri, Tedavisi

Bronşit Nedir? Ne İyi Gelir? Belirtileri, Tedavisi Tarifi

Bronşit Hakkında Merak Edilenler ve Çözüm Önerileri

Bir öksürükle başlayan hastalık günleriniz, bronşite dönüşebilir. Toplumun büyük bir çoğunluğunda görülen bu hastalık ihmal edildiği durumda kronik bir hal alır ve ömür boyu sizinle gelir. Akciğerden başlayıp tüm hayatınızı etkileyen bronşit hastalığını ele aldığımız bu yazıda, bronşit hastalarının sıkça sorduğu soruları cevaplıyoruz. Uzman doktorların görüşlerinden derlenen bu yazımızda sizler için bolca şifa yer alıyor.

Bronşit nedir? Bronşite ne iyi gelir? Bronşit ilaçları nelerdir? gibi sorularınıza ek olarak bronşit hastalığı hakkında tüm merak edilenleri şimdi sizler için cevaplıyoruz. Şifa ile kalın.

bronşit nedir

Bronşit Nedir?

Akciğerlere taşınan hava, bronş tüpü adı verilen solunum boruları ile taşınmaktadır. Bronş tüplerinin iç yüzeyindeki zarlar hasar gördüğünde ve iltihaplanma meydana geldiğinde, bronşit adı verilen solunum ve akciğer hastalığı yaşanır. Akut ve kronik olarak iki farklı türü olan bronşit her yaştan kişide görülebilir.

Akut bronşit, bir hastalık esnasında görülebilir. Genellikle grip, kızamık ve boğmaca gibi hastalıklarla beraber yaşanır. Hastalıkla beraber kısa süre içinde geçer. Kronik bronşit ise daha ciddi boyuttadır. Kronik bronşitte solunum borularında büyük derecede iltihaplanma görülür. Kendiliğinden geçmesi beklenmeden tedavi edilmelidir. Bronşit tedavi edilmediğinde ilerleyecek ve kalp damarlarına kadar etki edecektir.

bronşite ne iyi gelir

Bronşite Ne İyi Gelir?

  • Bronşitin etkilerini azaltmak için vücudunuzdaki su dengesini korumalısınız. Bu nedenle kahve ve asitli içeceklerden uzak durmanız hastalığa iyi gelecektir. Bu dönemde bol sıvı tüketmelisiniz.
  • Bağışıklık sisteminiz zayıfsa beslenmenize dikkat edin ve vitaminli gıdalar tüketin.
  • Gün içinde en az 8 saat uyuyarak bakterilerin vücudunuzda yayılmasını engelleyin.
  • Sigara ve alkol tüketimi alışkanlığı bu hastalığı tetikler. Sigara ve alkolden uzak durmak bronşite iyi gelecektir.
  • Soğuk havalar bronşite bağlı öksürükleri şiddetlendirecektir. Bu nedenle nemli ve sıcak ortamlarda kalmanız tavsiye edilir. Kış mevsiminde boğaz çevrenizi şal veya atkı ile korumalısınız.
  • Bu önlemler ile bronşitin etkilerini azaltabilir ve kendinizi daha sağlıklı hissedebilirsiniz.
  • Çok geçmeden bir doktora görünmeniz en iyi yanıtı verecektir. Doktorunuz hastalığın şiddetine göre bronşit iğnesi yaparak kendinizi daha iyi hissetmenizi sağlayacaktır. İğne ile vücutta dolaşan bakteriler yok edilir ve iyileşme süreciniz hızlanır.
  • Son zamanlarda piyasada yer alan bronşit atleti de hastalığa iyi gelmektedir. Fakat çocuklarda bu etkiyi ne yazık ki her zaman gösteremiyor. Uzmanlar bronşit atletini giyenlerin vücudunda terlemeden dolayı daha çok bakteri ürediğini belirtir. Gün içinde birkaç defa yeni kıyafet giymenin daha sağlıklı olduğunu ifade eder.

bronşit belirtileri

Bronşit Belirtileri Nelerdir?

  • Bronşit kısa kısa öksürükler ile başlar. Bu öksürükler zaman içinde kuru öksürüklere dönüşür. Zaman zaman da balgamlı öksürükler ile kendini belli eder.
  • Hasta zaman zaman öksürük krizlerine gireceği için bir süre sonra göğüs kafesinde ve karın bölgesinde kasılmalar meydana gelir.
  • Öksürürken hırıltı hissedilir. Bu duruma hırıltılı solunum denilir.
  • Bronşitin belirtileri olan balgamlı öksürük ise genellikle şeffaf renkte görülür. Kimi durumlarda sarı renkli balgamlar da bronşitin habercisidir.
  • Öksürmelerden kaynaklı halsizlik, yorgunluk, uyku hali ve ateş görülebilir.
  • Göğüs kafesi sıkıştığından nefes almada güçlük yaşanır.
  • Eklem, kas ve baş ağrısı da bronşitin belirtileri arasındadır.
  • Burunda tıkanıklık hissedilir.
  • Hastalık halinden kaynaklı iştahsızlık da en belirgin özelliğidir.

bronşit hastalığı

Bronşit Neden Olur?

Bronşite virüsler neden olmaktadır. Solunum borularına yerleşen virüsler, solunum borusunda iltihap oluşturur. Büyük oranda grip ve soğuk algınlığı ile yaşanan bu durum akciğer enfeksiyonları sonrasında kendini gösterir. Enfeksiyon dışında tozlu ortamda kalmak, hava kirliliği ve sigara etkisinden dolayı bronşit meydana gelmektedir.

Bronşit akciğerde leke yaparmı diye bir endişe içinde olanlar için bu konuya açıklık getirelim. Bronşit iltihaplanmalarına bağlı olarak bir süre sonra lekelenme meydana gelir.

bronşit ne iyi gelir

Bronşit Bitkisel Tedavisi, Evde Çözüm

Bronşit öksürüğüne ne iyi gelir diye merak ediyorsanız, evinizde kolayca hazırlayabileceğiniz bitkisel ilaçlarınızın listesi burada sizlerle olacak. İşte sıcak su ile aynı bardakta demlendiğinde mucize gibi etkilere sahip bitkisel bronşit ilaçları:

  • Hatmi çiçeği: 1 bardak sıcak sütün içine bir tutam hatmi çiçeği ekleyin ve karıştırın. Yaklaşık 5 dakika demledikten sonra sütü süzerek tüketebilirsiniz. Boğaz yolunu yumuşatan etkili bir içecek olarak aklınızda bulunsun.
  • Kuru incir: Hazır suyun içinde yaklaşık 10 adet kuru inciri kaynatın. Bir süre bekleyen kuru incirleri çıkarın ve içinde dinlediği suyu, bronşit günlerinde için. İncirleri gün içinde ara öğünlerinizde yiyebilirsiniz.
  • Kekik: Kekik vücuttaki bakterileri yok eden harika bir bitkidir. Astım bronşite ne iyi gelir denildiğinde akıllara hemen kekik ve bal macunu gelir. Yapışmaz bir tava içinde 4 kaşık kekik ısıtılır. Sonrasında 1.5 bardak bal tavaya ilave edilir. Kekikle karışan bal ayrı bir kavanozda saklanır. Bronşit etkisini gidermek ve boğazı yumuşatmak için günde 1 kaşık tüketilir.
  • Ebegümeci: Ebegümeci çok etkili balgam sökücü bir bitkidir. Günde 3 bardak içilen ebegümeci çayı ile balgamlardan kurtulabilirsiniz. Sıcak suyun içine bir tutam ebegümeci otu atın ve 5 dakika dinlendirin. Sıcağını bıraktığında çayınızı içebilirsiniz.
  • Nane: Solunum yolunu açmak için nane çayı içebilirsiniz. Aynı zamanda nanenin etkisi ile nefes de açılacaktır. Bir fincan sıcak suyun içine taze nane yaprakları atın ve demlenmesini bekleyin. Sonrasında nane çayını içerek nefesinizi rahatlatabilirsiniz.
  • Öksürüklerinizi hafifletmek adına ibuprofen ve naproksen ilaçlarını kullanabilirsiniz.
  • Kuru öksürüklerinizi gidermek için nemli ve sıcak ortamda kalmalısınız. Ayrıca bakterilerin çoğalmaması için bulunduğunuz ortamın hijyenine özen göstermenizi de tavsiye ederiz.

Bronşit Bulaşıcı Mı?

Bronşit kişilerde iki türde meydana gelebilir. Sigara gibi zararlı maddelerden kaynaklı kronik bronşit bulaşıcı değildir. Fakat enfeksiyonlardan dolayı yaşanan akut bronşit bulaşıcı hastalıklardandır. Hasta ile aynı ortamı paylaşmak, hastanın kullandığı eşyaları kullanmak ve yakın mesafeden iletişime geçmek bu hastalığın hava yoluyla bir başkasına bulaşmasına neden olabilir. Bu nedenle dikkatli olmakta ve hastaya çok yaklaşmamakta fayda vardır.

bronşit olan bebeklere ne yapılmalı

Bronşit Olan Bebeklere Ne Yapılmalı?

Bronşit hastalığı, bebeklerde genellikle kış döneminde görülmektedir. Bağışıklık sistemi yeni yeni oluşan bebekler bu hastalığa çok çabuk yakalanabilir. Eğer bronşit bebek sağlığını etkilemeye başladıysa şu maddelere dikkat etmeniz gereklidir:

  • Evin hijyenine daha çok özen göstermelisiniz. Bebeğin temas ettiği cisimlerin de temiz olmasına önem vermelisiniz. Bebekler dokundukları cisimleri ağız çevresine götürdükleri için hastalıkları daha da şiddetlenebilir.
  • Ellerinizi bol bol yıkayın ve bebeğinize temiz eller ile temas edin. Özellikle bez değiştirme esnasından sonra el temizliğinize daha çok dikkat edin.
  • Odadaki nem miktarını dengeleyin. Bunun için bebek odalarındaki nemi koruma cihazlarını alabilirsiniz. Nemli havada bebeğin burnunda bulunan mukuslar daha rahat temizlenecektir. Burun tıkanıklığını gidermek için bebeklere özel solüsyonları kullanabilirsiniz.
  • Boğaz ağrısı ve balgam olacağından dolayı, doktorun reçete ile önerdiği ilaçları kullanmaya devam edin.
  • Bebeği sigara dumanından, tozdan ve alerjiye neden olacak tüm maddelerden uzak tutun.
  • Bronşit olan bebeğinizi sürekli kontrol altında tutmanız iyi olacaktır. Bebeğinizin sağlıklı günlerine sizin de huzurlu günlerinize kavuşmanız için, doktor tavsiyelerine de uymanızı belirtebiliriz.

Astım Nedir? Astımın Belirtileri Nelerdir?

--

Nefis Yemek Tarifleri WhatsApp kanalı açıldı, hemen siz de katılın.

5 milyon'dan fazla kişinin takip ettiği Youtube kanalımızda videolu tariflerimizi bulabilirsiniz.

15 milyondan fazla kişinin indirdiği Nefis Yemek Tarifleri uygulaması ile 850.000'den fazla denenmiş tarif her zaman yanınızda. Hemen siz de indirin.

Okuyucunun Dikkatine

Blog sayfamızda sağlıklı yaşam, diyet ve kişisel bakım konularını kapsayan yazılar genel bilgilendirme amaçlıdır. Kategoride çeşitli hastalıklar için evde bitkisel çözüm önerileri, besleyici fonksiyonel gıda takviyeleri, doğal cilt ve saç bakımı maskesi tarifleri ile uygulanışları, kilo kontrolüne yardımcı diyet listeleri ve sağlıklı beslenme programları yer almaktadır. İlgili besinin, ürünün ya da diyet listesinin etkileri her bünyede değişkenlik gösterebilir. Yazı yayına alındıktan sonra, zaman içerisinde güncelliğini ve geçerliliğini yitirebilir. Sunmuş olduğumuz bilgiler hiçbir zaman doktor teşhisinin yerini tutmaz, reçete niteliği taşımaz. Bilgileri uygulamadan önce alanında uzman görüşü almanızı tavsiye eder; aksi durumda oluşabilecek yan etkilerden sitemizin sorumlu tutulamayacağını önemle hatırlatırız.

Yorumlar

İlk yorumu sen yaz.

Yaptığın yorumlarla diğerlerine yardımcı ol.

NYT Yazar
Bunlar da İlginizi Çekebilir
Ne Var Ne Yoksa Çöreği Tarifi

Ne Var Ne Yoksa Çöreği

4-6 kişilik, 10dk Hazırlık, 25dk Pişirme
Islak Sandviç Kurabiye (Ne Pasta Ne Kurabiye) Tarifi

Islak Sandviç Kurabiye (Ne Pasta Ne Kurabiye)

12-14 kişilik, 20dk Hazırlık, 15dk Pişirme
Starbucks Da Neymiş Tarifi

Starbucks Da Neymiş

12-14 kişilik, 30dk Hazırlık, 30dk Pişirme
Ne Bulduysam Keki Tarifi

Ne Bulduysam Keki

6-8 kişilik, 15dk Hazırlık, 40dk Pişirme
Akıtma (Krepte Neymiş) Tarifi

Akıtma (Krepte Neymiş)

2-4 kişilik, 10dk Hazırlık, 10dk Pişirme
Espresso Nedir? Nasıl Yapılır ve İçilir? Çeşitleri, Faydaları
Espresso Nedir? Nasıl Yapılır ve İçilir? Çeşitleri, Faydaları

Espresso: Küçük Fincanda Yoğun Lezzet! Tüm dünyaya İtalya'dan yayılan espresso kahvesi, oldukça yoğun aromalı ve…

Mineral Nedir? İçeren Besinler, Görevleri, Özellikleri Tarifi
Mineral Nedir? İçeren Besinler, Görevleri, Özellikleri

Mineraller: Sağlığınızı Güçlendiren Gizli Hazineler! Sağlıklı beslenme söz konusu olduğunda vitamin ve minerallerin görevleri hayati…

Kapsül Kahve Nedir? Nasıl Yapılır? Çeşitleri, Kullanımı
Kapsül Kahve Nedir? Nasıl Yapılır? Çeşitleri, Kullanımı

Kapsül Kahve: Pratik & İşlevsel Kahve Deneyimi Kahve kültürü modern yaşamın vazgeçilmez rutinleri arasında yerini…

L Karnitin Nedir, Ne İşe Yarar? Faydaları, Zararları, Kullanımı Tarifi
L Karnitin Nedir, Ne İşe Yarar? Faydaları, Zararları, Kullanımı

 L Karnitin: Yağ Yakan ve Enerji Veren Amino Asit Spor salonlarında zaman geçirenler, yağ yakmak…

D3 Vitamini Nedir, Ne İşe Yarar? Eksikliği Belirtileri, Faydaları Tarifi
D3 Vitamini Nedir, Ne İşe Yarar? Eksikliği Belirtileri, Faydaları

D3 Vitamini (Kolekalsiferol) D vitamini, insan sağlığı için kritik bir rol oynayan ve birçok önemli…

B6 Vitamini Nedir? Ne İşe Yarar? Nelerde Var? Eksikliği Belirtileri Tarifi
B6 Vitamini Nedir? Ne İşe Yarar? Nelerde Var? Eksikliği Belirtileri

B6 Vitamini (Piridoksin) B6 vitamini (piridoksin) bir B vitamin kompleksinin parçasıdır ve insan sağlığı için…

Espresso Nedir? Nasıl Yapılır ve İçilir? Çeşitleri, Faydaları
Espresso Nedir? Nasıl Yapılır ve İçilir? Çeşitleri, Faydaları

Espresso: Küçük Fincanda Yoğun Lezzet! Tüm dünyaya İtalya'dan yayılan espresso kahvesi, oldukça yoğun aromalı ve…

Mineral Nedir? İçeren Besinler, Görevleri, Özellikleri Tarifi
Mineral Nedir? İçeren Besinler, Görevleri, Özellikleri

Mineraller: Sağlığınızı Güçlendiren Gizli Hazineler! Sağlıklı beslenme söz konusu olduğunda vitamin ve minerallerin görevleri hayati…

Kapsül Kahve Nedir? Nasıl Yapılır? Çeşitleri, Kullanımı
Kapsül Kahve Nedir? Nasıl Yapılır? Çeşitleri, Kullanımı

Kapsül Kahve: Pratik & İşlevsel Kahve Deneyimi Kahve kültürü modern yaşamın vazgeçilmez rutinleri arasında yerini…

L Karnitin Nedir, Ne İşe Yarar? Faydaları, Zararları, Kullanımı Tarifi
L Karnitin Nedir, Ne İşe Yarar? Faydaları, Zararları, Kullanımı

 L Karnitin: Yağ Yakan ve Enerji Veren Amino Asit Spor salonlarında zaman geçirenler, yağ yakmak…

D3 Vitamini Nedir, Ne İşe Yarar? Eksikliği Belirtileri, Faydaları Tarifi
D3 Vitamini Nedir, Ne İşe Yarar? Eksikliği Belirtileri, Faydaları

D3 Vitamini (Kolekalsiferol) D vitamini, insan sağlığı için kritik bir rol oynayan ve birçok önemli…

B6 Vitamini Nedir? Ne İşe Yarar? Nelerde Var? Eksikliği Belirtileri Tarifi
B6 Vitamini Nedir? Ne İşe Yarar? Nelerde Var? Eksikliği Belirtileri

B6 Vitamini (Piridoksin) B6 vitamini (piridoksin) bir B vitamin kompleksinin parçasıdır ve insan sağlığı için…

1 Saat Yürüyüş Kaç Kalori Yakar? Zayıflatır Mı? Faydaları Nelerdir? Tarifi
1 Saat Yürüyüş Kaç Kalori Yakar? Zayıflatır Mı? Faydaları Nelerdir?

1 Saat Yürüyerek Kaç Kalori Harcarım? Dünya Sağlık Örgütü (WHO), 2018 verilerine göre dünya nüfusunun…

Bayram Tatlıları: En İyi, Resimli ve Videolu Tarifler Tarifi
Bayram Tatlıları: En İyi, Resimli ve Videolu Tarifler

Bayramın neşesini ve birlikteliğini en leziz bayram tatlıları ile taçlandırmaya hazır mısınız? Bayram paylaştıkça güzel…

Pek Food’tan Pek İyi Ramazan Tarifleri Tarifi
Pek Food’tan Pek İyi Ramazan Tarifleri

Pek Food pratik ve çeşitli ürünleriyle sofralarınızı renklendirmeye geliyor! Yenilikçi çözümleri sayesinde dakikalar içinde pişirilmeye…

Chia Tohumu Faydaları: Ne İşe Yarar, Neye İyi Gelir? Tarifi
Chia Tohumu Faydaları: Ne İşe Yarar, Neye İyi Gelir?

Chia Tohumu: Sağlıklı Beslenme Trendi Süper Gıda! Chia tohumu, "Salvia hispanica" adlı bitkinin tohumlarından elde…

Yoğurtlu Çorba Tarifleri: Lezzet Garantili 30 Çeşit Tarifi
Yoğurtlu Çorba Tarifleri: Lezzet Garantili 30 Çeşit

Nefis Yemek Tarifleri mutfağından, en beğenilen yoğurtlu çorba tarifleri huzurlarınızda! Ana malzemesi yoğurt olan ve…

Madımak Otu Nedir? Faydaları Nelerdir, Neye İyi Gelir? Tarifi
Madımak Otu Nedir? Faydaları Nelerdir, Neye İyi Gelir?

Madımak: Anadolu'nun Binbir Şifalı Tarla Bitkisi! Madımak otu, Orta Anadolu mutfağında yaygın bir kullanıma sahip olan…

Tarifler Geri
Videolar Geri