Buğday Çimi Suyu Nedir? Nasıl Yapılır? Faydaları Nelerdir?

Buğday Çimi Suyu Nedir? Nasıl Yapılır? Faydaları Nelerdir?

Topraktan Gelen Yemyeşil Tazelik Buğday Çimi Suyu

Doğal beslenmeyi önemsiyorsanız, şifa deposu gıdalar arasında kendine has bir yeri olan buğday çimi ve suyunun ününü bir yerlerde mutlaka duymuş olmalısınız. Adeta yoğunlaştırılmış bir vitamin ve mineral kaynağı olan bu gıda, genellikle suyu çıkartılarak tüketilir.

Birçok faydalı sebze gibi buğday çimi suyunun da tadı bazılarına hoş gelmeyebilir. Tadı çok çekici olmayan buğday çimi suyu, içeriği ve yararlarıyla sahip olduğu ilgiyi fazlasıyla hak etmektedir.

Buğday çimeni suyunu taze içmek isteyenler için de kolayı var. Bu eşsiz bitkiyi evinizde üretebilir, böylece dilediğinizde kesip suyunu çıkarabilir ve rahatça içebilirsiniz.

Buğday Çimi Nedir?

Buğday çimleri, buğday tohumlarının yetiştirilmesi sonucu ilk çıkan yapraklarından elde edilir. Triticum Aestivum türündeki buğday tohumları ile gerçekleştirilen bu süreç sonucunda uzamaya başlayan çimler, 15-20 santimetreye eriştiklerinde kesilir ve tohum kısmından ayrılır.

Peki, buğday çimi ne işe yarar? Bu sorunun cevabı buğday çiminin sahip olduğu yoğun besin değerinde saklıdır. Vitamin, mineral ve birçok farklı değerli besin ögesini barındıran buğday çimi, iyi bir şifa kaynağıdır. Hakkında çok fazla bilimsel çalışma yapılmamakla birlikte eski çağlarda da kullanılmış olabileceği düşünülen önemli bir gıdadır.

Bu şifalı bitkiden yararlanmak isteyenlerin aklına hemen buğday çimi yenir mi, sorusu gelecektir. Buğday çimi direkt olarak yenmez, bunun yerine suyu çıkarılarak içilmektedir. Çeşitli yöntemler kullanılarak çıkarılan buğday çimi suyu, az miktarında bile ideal oranda vitamin ve mineral bulundurur.

İnternetten okunabilecek buğday çimi suyu içenlerin yorumları da birçok insanın bu bitkiyi merak ettiğini ve evinde yetiştirmek istediğini göstermektedir. Pratik bir büyüme süreci olan buğday çimi, uygun koşular sağlandığında kolayca yetişebilir. Kendi buğday çiminizi yetiştirdiğinizde, taze çimenlerin suyunu çıkarıp rahatlıkla tüketebilirsiniz.

Buğday çimi yoğun miktarda klorofil barındırır. İçerdiği vitamin ve mineraller nedeniyle iyi bir besin takviyesi olarak görülmektedir. A, C ve E vitaminlerine de sahip olan buğday çimi, potasyum bakımından da zengindir.

Ayrıca demir, kalsiyum ve fosfor gibi birçok minerali de bünyesinde barındırır. Bu besleyici gıda, iyi bir lif kaynağı olarak da öne çıkmaktadır. Buğday çimi, içindeki besin ögeleriyle gün geçtikçe adından daha çok söz ettirmektedir. Buğday çiminin faydalarından ideal biçimde istifade etmek isteyenler, suyunu sıkıp taze biçimde içmektedirler.

Detaylı bilgi için: Evde Buğday Çimlendirme Nasıl Yapılır? Resimli Püf Noktalı Anlatım

Buğday Çimi Yetiştirme: Buğday Çimi Nasıl Ekilir?

Buğday çimini yetiştirmek için öncelikle buğday çimi tohumu edinmek gerekir. Bu evrede tohumları organik pazarlardan almak iyi bir seçenek olabilir.

Tohum alırken kesinlikle aşurelik buğday tohumları seçilmemelidir; çünkü bu tohumlar çimlenmezler. Aldığınız tohumları öncelikle bir süre suda bekletmeniz gerekecektir. Oda sıcaklığında gerçekleştirebileceğiniz bu işlemin ardından su süzülür. Kimi kaynaklarda bu aşamadan sonra hemen toprağa ekilebileceği söylense de bazı kaynaklarda önce bir tülbentte filizlendirilmesi de önerilebilmektedir. Doğrudan toprağa ekilecekse, toprak kalınlığının çok derin olmasına gerek yoktur.

Toprağı sermek için tepsiler kullanılabilir. Tohumlar boşluk kalmayacak biçimde toprak üstüne serilir. Tohumların üzerinde de hafif bir toprak katmanı oluşturulur. Ardından düzenli ve gerekli ölçüde sulama işlemi yapılmalıdır. Ortamın yeterince aydınlatılması ama direkt güneş ışığı almıyor olması gerekmektedir. Küf oluşmaması için hava akşının sağlanabildiği ortamlar seçilmelidir. Büyüyen çimler 10-15 cm olduğunda kesilir.

Kesilen buğday çimleri çoğunlukla suyu çıkarılarak içilir ama salatalara katarak da tüketilebilmektedir. Buğday çimi yetiştirme işlemi topraksız olarak, sulu tarım uygulamaları eşliğinde de gerçekleştirilebilmektedir. Eğer toprak kullanılacaksa, ilaçsız ve temiz olmasına dikkat edilmelidir.

Buğday Çimi Nasıl Yapılır?

Buğday çimi yapmak için buğday tohumları alınarak evlerde yetiştirilebilmektedir. Yetişen çimler uzayınca kesilerek çoğunlukla sıvı halde tüketilir. Buğday çimi suyu nasıl elde edilir sorusuna verilebilecek birçok cevap vardır.

Bu işlem için blender kullananlar olsa da çimen suyu çıkartmak için özel olarak üretilmiş buğday çimi sıkacağı kullanmak daha iyi sonuç verir. Buğday çimi suyu sıkacağı ile pratik bir biçimde çıkarılan suyun taze olarak ve içine başka bir şey katmadan tüketilmesi tavsiye edilmektedir.

Buğday Çimi Nasıl Tüketilir?

Buğday çiminin en sık tercih edilen tüketim biçimi, sıkılarak suyunun içilmesi şeklindedir. Yetiştirilen buğday çimleri kesilerek, uygun makinelerde suyu çıkarılabilir. Buğday çiminde bulunan besin değerinden tam olarak faydalanmak için kesildikten hemen sonra suyunun sıkılması ve elde edilen suyun da bir an önce tüketilmesi önerilir.

Bu suya kimi yerlerde buğday çimi şırası ismi de verilebilmektedir. Bazı yörelerde bu besleyici gıda ile yapılan buğday çimi marmelatı oldukça meşhurdur. Birçok yararlı vitamin ve mineral çeşidine sahip olan buğday çimi suyunun doktor kontrolünde tüketilmesi önerilir.

Buğday Çiminin Faydaları Nelerdir?

  • Buğday çimi suyu faydaları arasında en çok bilineni, vücut için arındırıcı bir etkiye sahip olması ve vücudun toksinlerden arınmasında önemli bir yardımcı görevi üstlenmesidir.
  • Bağışıklık sistemini güçlendirmesi de buğday çimi faydaları içinde ilk sıralarda yer almaktadır.
  • Sindirim sistemini rahatlatır, mide ve bağırsakların düzgün çalışmasına yardım eder.
  • Buğday çimi zayıflatır mı şeklinde birçok soru sorulabilmektedir. Buğday çimi metabolizmayı hızlandırır ve ayrıca güçlü bir de lif kaynağıdır. Bu nedenlerden ötürü formuna dikkat edenler tarafından tüketilebilse de zayıflama açısından direkt bir etkisi yoktur. Buğday çimi kürü ve buğday çimi suyu diyeti gibi önerilere rağbet etmemeniz ve kilo alma problemleriniz için mutlaka doktorunuzdan yardım almanız tavsiye edilir.
  • İçeriğindeki yoğun demir miktarı ile demir eksikliği gibi sorunların çözülmesine destek olabilmektedir.
  • Ağız ve diş sağlığı üzerinde oldukça olumlu etkileri bulunmaktadır.
  • Buğday çimi suyunun cildin yenilenmesine yardımcı olduğu düşünülmektedir.
  • Buğday çimi kanser hastaları tarafından merak edilen ve araştırılan bir besindir. Bu gıdanın kansere iyi geleceğine dair bir kanıt yoktur. Kanser gibi ciddi bir rahatsızlığa sahip olanlar, mutlaka donanımlı hastanelerde tedavi görmeli ve buğday çimi de dahil olmak üzere yiyecekleri gıdaları uzman doktorlarına danışıp tüketmelidir.
  • Sahip olduğu vitamin ve minerallerden en iyi şekilde faydalanmak ve olumsuz etkilerden kaçınmak için, buğday çimini ve buğday çimi suyunu doktor kontrolünde tüketiniz.

Buğday Çimi Zararları Nelerdir?

Buğday çimi suyu özelikle ilk kez içildiğinde mide bulantısı yapabilir. Bunun dışında, çim alerjisi olanlar buğday çimi tüketmemelidir. Bu gıda piyasada, buğday çimi tozu ya da organik buğday çimi tozu gibi birçok farklı şekilde karşınıza çıkabilir.

Gerek toz halini gerekse buğday çimi hapı ya da buğday çimi tableti tercih etmeyip, evinizde kendiniz yetiştirip taze olarak tüketmeyi seçebilirsiniz.

Buğday Çimi Nerede Satılır?

Buğday çimi faydaları İbrahim Saraçoğlu gibi isimlerin bahsettiği birçok sebzenin faydaları gibi oldukça merak edilmektedir. Buğday çimi fiyat olarak çok pahalı bir gıda değildir ve rahatlıkla üretilebilir.

Öğütülmüş buğday çimi ya da buğday çimi yağı gibi farklı çeşitleri de birçok yerde karşınıza çıkabilir. Dondurulmuş buğday çimi suyu da kimi yerlerde satılabilmektedir.

Fakat hazır almak yerine evde yetiştirip sıkarak elde edeceğiniz suyu içmeniz daha iyi olacaktır. Birçok buğday çimi tarifi ile kendi buğday çimlerinizi yetiştirip, taze suyunu yapabilirsiniz.

Tarif: Buğday Çimi Ispanak Salatası

--

Nefis Yemek Tarifleri WhatsApp kanalı açıldı, hemen siz de katılın.

5 milyon'dan fazla kişinin takip ettiği Youtube kanalımızda videolu tariflerimizi bulabilirsiniz.

15 milyondan fazla kişinin indirdiği Nefis Yemek Tarifleri uygulaması ile 850.000'den fazla denenmiş tarif her zaman yanınızda. Hemen siz de indirin.

Okuyucunun Dikkatine

Blog sayfamızda faydalı bilgiler kategorisini kapsayan yazılar genel bilgilendirme amaçlıdır. Kategoride söz konusu içeriğin açıklayıcı tanımlamalarına, en belirgin faydalı özelliklerine, doğru ve etkili kullanım tavsiyelerine kolaylıkla tek yazıdan ulaşabilirsiniz. Yazı yayına alındıktan sonra, zaman içerisinde güncelliğini ve geçerliliğini yitirebilir. İlgili besinin ya da ürünün faydaları her bünyede farklı etkiler gösterebilir. Sunmuş olduğumuz bilgiler hiçbir zaman doktor teşhisinin yerini tutmaz, reçete niteliği taşımaz. Bilgileri uygulamadan önce alanında uzman görüşü almanızı tavsiye eder; aksi durumda oluşabilecek sorunlardan sitemizin sorumlu tutulamayacağını önemle hatırlatırız.

Yorumlar (1)
Yeni Gelen Yorumlar
NYT Yazar
Bunlar da İlginizi Çekebilir
Kemik suyu nasıl yapılır? Faydaları Nelerdir? Tarifi

Kemik suyu nasıl yapılır? Faydaları Nelerdir?

6-8 kişilik, 30dk Hazırlık, 4 saat ve üzeri Pişirme
Starbucks Da Neymiş Tarifi

Starbucks Da Neymiş

12-14 kişilik, 30dk Hazırlık, 30dk Pişirme
Ne Buldum Tatlısı Tarifi

Ne Buldum Tatlısı

4-6 kişilik, 15dk Hazırlık, 10dk Pişirme
Akıtma (Krepte Neymiş) Tarifi

Akıtma (Krepte Neymiş)

2-4 kişilik, 10dk Hazırlık, 10dk Pişirme
Bebeklerde Ek Gıdaya Geçiş Nasıl Olmalı, İlk Ne Verilir? Tarifi
Bebeklerde Ek Gıdaya Geçiş Nasıl Olmalı, İlk Ne Verilir?

Bebeklerde Ay Ay Ek Gıdaya Geçiş Tablosu Yenidoğan bebekler için temel yaşam kaynağı olan anne…

Düdüklü Tencere Nasıl Kullanılır? Püf Noktaları, Resimli & Videolu Tarifi
Düdüklü Tencere Nasıl Kullanılır? Püf Noktaları, Resimli & Videolu

Düdüklü Tencere Kullanım İpuçları Düdüklü tencereler aktif durumdaki hemen her mutfağın vazgeçilmez yemek pişirme aletleri…

İyot Nedir? Eksikliği, Faydaları, İçeren Besinler Tarifi
İyot Nedir? Eksikliği, Faydaları, İçeren Besinler

İyot Nedir, Ne İşe Yarar? İyot, tiroid fonksiyonlarından metabolizmaya, sinir sistemi gelişiminden enerji seviyelerine kadar…

Hacamat Günleri: 2024 Hacamat Takvimi Tarifi
Hacamat Günleri: 2024 Hacamat Takvimi

Hacamat Altın Günleri ve Takvimi Arapça kökenli "hijamah" kelimesinden gelen hacamat, kan alma işlemi olarak…

Derin Dondurucu Nasıl Temizlenir? Tarifi
Derin Dondurucu Nasıl Temizlenir?

Derin Dondurucu Temizliği Nasıl Yapılır? Yiyecekleri taptaze saklamanın en kolay yolunu sunan derin dondurucular, günümüzde…

Mutfak Dolabı Nasıl Boyanır? Tarifi
Mutfak Dolabı Nasıl Boyanır?

Mutfak Dolabı Boyama Teknikleri Evin kalbi mutfakta atar! Mutfak dolapları sık kullanıma bağlı olarak zaman…

Bebeklerde Ek Gıdaya Geçiş Nasıl Olmalı, İlk Ne Verilir? Tarifi
Bebeklerde Ek Gıdaya Geçiş Nasıl Olmalı, İlk Ne Verilir?

Bebeklerde Ay Ay Ek Gıdaya Geçiş Tablosu Yenidoğan bebekler için temel yaşam kaynağı olan anne…

Düdüklü Tencere Nasıl Kullanılır? Püf Noktaları, Resimli & Videolu Tarifi
Düdüklü Tencere Nasıl Kullanılır? Püf Noktaları, Resimli & Videolu

Düdüklü Tencere Kullanım İpuçları Düdüklü tencereler aktif durumdaki hemen her mutfağın vazgeçilmez yemek pişirme aletleri…

İyot Nedir? Eksikliği, Faydaları, İçeren Besinler Tarifi
İyot Nedir? Eksikliği, Faydaları, İçeren Besinler

İyot Nedir, Ne İşe Yarar? İyot, tiroid fonksiyonlarından metabolizmaya, sinir sistemi gelişiminden enerji seviyelerine kadar…

Hacamat Günleri: 2024 Hacamat Takvimi Tarifi
Hacamat Günleri: 2024 Hacamat Takvimi

Hacamat Altın Günleri ve Takvimi Arapça kökenli "hijamah" kelimesinden gelen hacamat, kan alma işlemi olarak…

Derin Dondurucu Nasıl Temizlenir? Tarifi
Derin Dondurucu Nasıl Temizlenir?

Derin Dondurucu Temizliği Nasıl Yapılır? Yiyecekleri taptaze saklamanın en kolay yolunu sunan derin dondurucular, günümüzde…

Mutfak Dolabı Nasıl Boyanır? Tarifi
Mutfak Dolabı Nasıl Boyanır?

Mutfak Dolabı Boyama Teknikleri Evin kalbi mutfakta atar! Mutfak dolapları sık kullanıma bağlı olarak zaman…

Bebeğe Kilo Aldıran Besinler Nelerdir? Tarifi
Bebeğe Kilo Aldıran Besinler Nelerdir?

Anne Karnında Bebeğe Kilo Aldıran Yiyecekler Anne adaylarının ve yakın çevresinin en çok merak ettiği…

Emzirmeyi Bıraktıkan Sonra Annedeki Değişiklikler Tarifi
Emzirmeyi Bıraktıkan Sonra Annedeki Değişiklikler

Emzirmeyi Bırakan Annedeki Değişiklikler Emzirmek, bir annenin bebeğiyle kurduğu en özel bağlardan biridir. Emzirme zamanları…

Anne Sütü Alan Bebeğe Ne Kadar Mama Verilmeli? Tarifi
Anne Sütü Alan Bebeğe Ne Kadar Mama Verilmeli?

Bebek İçin Anne Sütü ve Mama Kombini Anne sütü, ilk 6 ay bebeklerin en doğal…

Gebelikte Ay Ay Sağlıklı ve Dengeli Beslenme Tablosu Tarifi
Gebelikte Ay Ay Sağlıklı ve Dengeli Beslenme Tablosu

Hamilelikte Ay Ay Beslenme Programı Gebelikte ay ay değişen beslenme ihtiyaçlarını bilmek, sağlıklı bir hamilelik…

Hamilelikte Beslenme: Hamileler Ne Yemeli, Ne Yememeli? Tarifi
Hamilelikte Beslenme: Hamileler Ne Yemeli, Ne Yememeli?

Hamilelikte Sağlıklı Beslenme Listesi Hamilelik, hayatınızın en heyecan verici ve duygusal yolculuklarından biri. Bu dönemde…

Buzdolabı Kokusu Nasıl Giderilir? Doğal Çözümler Tarifi
Buzdolabı Kokusu Nasıl Giderilir? Doğal Çözümler

Buzdolabı Kokusu Giderme Yöntemleri Mutfakların olmazsa olmazı buzdolabı, gün içinde pek çok yemeği soğutmak ve…

Tarifler Geri
Videolar Geri