Nefis Yemek Tarifleri Gezgin Gurme Serisi: Büyükada
Özellikle hafta sonu yaşanan yoğunluğun artmasıyla Büyükada yeme içme anlamında da birçok farklı alternatif ile bezendi. Vapurdan inip adaya ayak bastığınızda güzel bir kahvaltı ile güne başlayabilirsiniz.
Bunun için portakal ağaçlarının dibinde bir kahvaltı mekânı seçebileceğiniz gibi deniz kenarında bir mekânda serpme kahvaltı siparişi verip kahvaltı keyfini uzatabilirsiniz. Büyükada’da bazı kahvaltıcılarda Adalılar tarafından el ile yapılan biber ve süt reçeli gibi farklı tatları da deneyebilirsiniz.
Öğlen yemeğinde ise Aya Yorgi Manastırı etrafındaki manzaralı mekânları tercih edebilirsiniz. Yemek sonrasında manzaraya karşı bir çay içmenin keyfini de çıkarmayı unutmayın. Farklı alternatifleri ile yemek problemi yaşatmayan adada çeşitli esnaf lokantaları da farklı lezzetleri ile denemeye değerdir. Dört tarafı denizle çevrili bir yere gidildiğine göre deniz ürünleri de güvenle tercih edilebilir. Adanın her yanında taze ahtapot, kalamar ve lakerda gibi deniz ürünleri bulabilirsiniz.
Tatlı söz konusu olduğunda ise, ada özellikle dondurma konusunda zengin çeşitliliğe sahip. Sunum ve lezzet anlamında unutulmaz bir deneyim yaşatacak rengârenk dondurmalarınız ile sahilde bir yürüyüş yaparak rahatlayabilirsiniz. Ada’nın birçok yerindeki dondurmacıları bulmanız ise zor olmayacak. Hem uygun fiyatları hem de leziz dondurmaları ile neredeyse her dondurmacının önündeki uzun kuyruklar dikkatinizi çekecektir.
Yavaş yavaş akşam olmaya başladığına göre birkaç kadeh rakı ve lezzetli mezeler ile günün yorgunluğunu atabilirsiniz. Dostlarınız ve aileniz ile Büyükada’da dingin bir akşamüstü keyfi yapmak için birçok alternatif mevcut. Canlı müzik, fasıl gibi eğlenceye dayalı tercihler yapılabileceği gibi deniz kenarındaki sakin mekânlarda sohbet ile geçen saatleri de tercih edebilirsiniz. Ada’nın barındırdığı farklı kültürlerin mutfağa yansımasını beyaz örtülü bir sofrada keşfedebilirsiniz.
İşte, Ada’nın En İyi 10 Lezzet Durağı!
Büyükada’da ne yenir sorusuna verilecek cevaplar 10’u aşkın olsa da birçok mekân arasından mutlaka uğramanız gereken 10 tanesini derledik!
1) Ada Kahvaltı
Ada’ya iner inmez “İyi ki gelmişim!” dedirten Ada Kahvaltı, kendinizi evinizde gibi hissedeceğiniz bir mekân. Tarihi bir Rum köşkünün bahçesinde yer alan Ada Kahvaltı oldukça şirin masaları, renkli çiçeklerle bezenmiş ağaçları ve güler yüzlü çalışanları ile Ada’ya keyifli bir başlangıç yapmanızı sağlıyor. Doyurucu porsiyonları ile dikkat çeken mekânda sınırsız kahvaltı seçeneğini tercih ederek yorucu bir gün için enerji depolayabilirsiniz. Dekorasyonu ve ortamı ile de ilgi odağı olan Ada Kahvaltı Büyükada’da tercih edilebilecek en iyi kahvaltı mekânları arasında yer alıyor. Peynirli omlet, acuka ve sızma zeytinyağı mutlaka tadılması gereken lezzetler arasında.
Adres: Akdemir Sokak No:6
İletişim: 0216 382 16 62
2) Mio Amore
Ada’nın en çok sevilen kahvaltıcıları arasında yer alan Mio Amore sahile oldukça yakın bir konumda. Kahvaltı yaparken bir yandan da manzara keyfi yaşamak istiyorsanız Mio Amore oldukça ideal. Mekanda kahvaltı tabağı yumurta, beyaz peynir, kaşar peyniri, zeytin çeşitleri, domates, salatalık, reçel, bal, tereyağ, tahin, pekmez, salam, kuru kayısı, zeytin ezmesi ve çaydan oluşuyor, ancak doymayacağını düşünenler yanına omlet veya menemen siparişi verebilir.
Adres: Nizam Mah. İskele Cad. No:4
İletişim: 0216 382 28 24
3) Tarihi Prinkipo Dondurma & Waffle
Ada’da dondurma keyfini doya doya yaşayabileceğiniz mekânların başında yer alan Prinkipo uzun dondurma kuyruğu ile sizi şaşırtabilir. Fakat beklemeniz durumunda oldukça lezzetli bir dondurma yiyeceğinize emin olabilirsiniz. Sıra beklerken hangi dondurmayı seçeceğinizi düşünebilirsiniz çünkü çok farklı çeşitlerde dondurmalar var ve dondurmalara ulaşmak için de biraz zamanınız var.
Adres: İskele Caddesi, No: 2, Büyükada, İstanbul
İletişim: 0216 382 24 54
4) Roma Dondurma
Özellikle yazın içinizi serinletecek, doyumsuz lezzeti ile Ada gezinizi unutulmaz kılacak Roma Dondurma, Büyükada’nın en sevilen dondurmacıları arasında. Fiyatlarının diğer dondurmacılara göre daha ucuz oluşu sebebiyle önündeki kuyruk da oldukça uzun olabilir.
Adres: Nizam Mahallesi, İskele Caddesi, Altınordu Sokak, No: 5/C
İletişim: 0216 382 86 80
5) Beyaz Bahçe Restoran
Yerli ve yabancı içki çeşitleri, konaklama imkânları ve canlı müziği ile Büyükada’da önemli bir restoran alternatifi olan Beyaz Bahçe Restoran denize sıfır konumu ve leziz menüsü ile Büyükada’nın önemli restoranları arasında giren mekânın kapasitesi ise 100 kişi. Özellikle haftasonu gidilecekse rezervasyon gerekebilir.
Adres: Maden Mahallesi, Kumsal Caddesi, No: 21
İletişim: 0216 382 12 59
6) Milano Restaurant
Milano Restaurant yaklaşık 80 yıllık tarihi ile Büyükada’nın en eski balık restoranlarından biri. Bir aile
işletmesi olan restoranın huzurlu ortamında Rum mezeleri eşliğinde bir akşam yemeği yiyebilirsiniz. Balık, fava ve karides gibi lezzetleri deneyebileceğiniz mekân aynı zamanda eşsiz bir yakamoz manzarası da sunuyor.
Adres: Nizam Mh, Gülistan Cd. No: 89
İletişim: 0216 382 63 52
7) Façyo Restaurant
Tıpkı Milano gibi Büyükada’nın köklü restoranları arasında yer alan Façyo, deniz kenarında akşam yemeğinin keyfini çıkarabileceğiniz bir konumda yer alır. Midye tava, deniz börülcesi ve semiz gibi hem sağlıklı hem lezzetli yemeklerden oluşan menüsünün yanında Façyo’da güler yüzlü bir hizmet de göreceksiniz.
Adres: Maden Mah. Gülistan Cad. No: 83
İletişim: 0216 382 60 63
8) By Şükrü Restaurant
Büyükada’da meyhane denince akla gelen yerlerin başında By Şükrü yer alır. Bu popüler meyhanenin mezeleri arasında sarımsaklı, cevizli ekmekler, balık kokoreç gibi farklı lezzetler yer aldığı için daha önce tatmadığınız mezeleri deneyebilirsiniz. Büyükada’daki birçok meyhane gibi burada da denizin kokusunu içinize çekebilirsiniz.
Adres: Gülistan Caddesi No: 16
İletişim: 0216 382 12 45
9) Ali Baba Restaurant
Ada tekiri gibi yerel lezzetler ile rakınızı yudumlayabileceğiniz Ali Baba’da kendinizi Türk sanat müziğine bırakabilirsiniz. Büyükada gezinizi lezzetli mezeler ve deniz havası eşliğinde gerçekleşecek unutulmaz bir akşamla taçlandırabilirsiniz. Akşamüstü fonda Türk sanat müziği çalarken gün batımını seyretmeyi unutmayın.
Adres: Maden Mahallesi, Gülistan Caddesi, No: 89
İletişim: 0216 382 37 33
10) Prinkipo Meyhanesi
Tıpkı aynı isimdeki dondurmacı gibi adını Ada’nın eski isminden alan mekân, Büyükada’daki önemli
meyhaneler arasında yer alır. Canlı müzik ve fasıl imkânı ile Prinkipo, Ada’ya gelen misafirlere unutulmaz bir gece yaşatır. Kapari, kalamata zeytinli meze, vişneli bademli yaprak sarma, iç baklalı enginar gibi lezzetleri tatmayı unutmayın.
Adres: Maden Mahallesi, Gülistan Caddesi, No: 11
İletişim: 0216 382 35 91
Sıralama gelişigüzel verilmiştir; değer teşkil etmez.
Büyükada’nın Tarihçesi
Büyükada’nın geçmişi Antik döneme kadar uzansa da Büyükada tarihi söz konusu olduğunda ilk olarak Bizanslılar ve onların Adalar’da inşa ettirdikleri manastırlar bilinir. Bu manastırlar sürgün edilen imparatorlar, imparatoriçeler ve patrikler sayesinde bugün hâlâ ününü korur. 700 yıl boyunca Bizans tarafından sürgün yeri olarak kullanılan Büyükada’nın tarihi taht kavgaları, sürgünler ve siyasi anlaşmazlıklar ile doludur. Arap istilaları, Haçlı Seferleri gibi dönemlerin ardından Osmanlı egemenliğine girildiğinde ise görece güvenli bir atmosfere kavuşur. Türklerin ve Rumların birlikte yaşadığı adaya 1875’te düzenlenen seferler ile adaya yerleşen sayısı da artar. Büyükada’ya yerleşen ve burada yalılar, köşkler yaptıran zengin Türkler ile adanın çehresi değişir.
Büyükada’nın sürgünlerle anılan geçmişinde Lev Troçki gibi dünya tarihi için çok önemli isimler bulunur. Troçki’nin sürgün edildiği 4 yıl boyunca yaşadığı ev Büyükada’dadır. Stalin’in sürgüne yolladığı Troçki’nin sürgün hayatı yaşadığı evi ise Nizam Mahallesi’ndedir. Büyükada aynı zamanda İstanbul’un ilk çağdaş müzesine de ev sahipliği yapar. Adaların oluşumundan bugüne tüm belge, fotoğraf ve objeler Aya Nikola bölgesindeki eski hangar alanının üzeye dönüştürülmesi ile sergilenir.
Aya Yorgi Kilisesi’nin Büyükada tarihi için de önemi oldukça fazladır. 23 Nisan ve 24 Eylül gibi Ortodokslar için oldukça önemli günlerde sadece dua etmek için birçok kişi tepeye çıkar. Ortodoks papazlar tarafından yönetilen tarihi kilise, adanın geçmiş ile bağlarına, farklı dinlerin yaşayışına tanıklık eder.
1894 depremi ve 1900’lü yılların başındaki İstanbul yangını sonucu toparlanmasını hızlı gerçekleştiren adanın birçok yeri 1984 yılı sonrasında koruma altına alınır. Tarihi ve turistik yerlerin özenle korunması sayesinde ada bugünlere gelir.
Gezi Rehberi ve Nerede Ne Yenir? kategorilerini ziyaret edebilirsiniz.
Karaköy Kafeleri – Orijinal ve Nezih! En İyi 10 Mekan Tavsiyesi
Kınalıada Nerede Ne Yenir? En Meşhur 3 Mekan – Gezilecek Yerler
Heybeliada Gezilecek Yerler – Mutlaka Görmeniz Gereken 10 Mekan
Yeldeğirmeni Mekanları – Sizi Mutlu Edecek En Gözde 10 Adres
İstanbul’a Yakın Tatil Yerleri – Tam Kafa Dinlemelik 10 Süper Tavsiye
İlk yorumu sen yaz.
Yaptığın yorumlarla diğerlerine yardımcı ol.