Çeçil Peyniri Tel Tel Ayrılan Yumuşak Lezzet

Çeçil Peyniri Tel Tel Ayrılan Yumuşak Lezzet Tarifi

Çeçil (Civil) Peyniri: Kolay Erir, Lezzeti Hafif

Kahvaltı başta olmak üzere peynir her sofraya lezzet katan bir yiyecektir. Bunun dışında börek, makarna, omlet gibi farklı yemeklerle birlikte tüketilir. Beyaz peynir ve kaşar peyniri kadar Kars, Ardahan, Erzurum’da yaygın olarak üretilen çeçil peynirinin de mutfağımız için yeri özeldir.

“Çeçil peyniri nerenin?” sorusuna ise doğu illerimiz demek daha doğru olabilir. Çeçil peyniri özellikleri arasında en çok ön planda olanı diğer peynirler gibi dilim dilim değil tel tel yeniyor olmasıdır. Tel tel olması nedeniyle tel peynir olarak da bilinen bu peynir çeşidini artık büyük marketlerde de bulmak oldukça kolay. Çeçil peyniri ile yapılan yemekler ise daha da lezzetli hale gelebilir.

Çeçil Peyniri Nasıl Yapılır?

  • Bembeyaz rengiyle dikkat çeken bu leziz peynir çeşidi, genelde yağı alınmış sütten yapılmaktadır.
  • Doğu Anadolu’da bolca üretilen bu tadı yaratmak için gerekli olan malzemeler süt, termofilik kültür (yoksa yoğurt kullanılabilir) ve peynir mayasıdır.
  • 30 dereceye gelmiş inek sütünün içerisine termofilik kültür ilave edilir ve yaklaşık 15 saat kadar sütün olgunlaşması için beklenir.
  • Bu sırada sütün kaymağının alınması gerekir. Soğuk ortamda olgunlaşan süte peynir mayası eklenir ve 15 dakika pıhtının oluşması beklenir.
  • Yaklaşık 45 dakika süt ocakta karıştırılarak telemenin oluşması sağlanır. Kepçeye sarılan teleme bir kaba alınarak yoğrulur. Bu sırada da sıcaklığın 60 derecede sabit tutulmasına özen gösterilmelidir.
  • Çeçil peyniri yapımı ile ilgili en çok merak edilen de nasıl tel tel olacak forma getirildiğidir.
  • Yoğurma işlemi sırasında peynir çekme ile tel tel hale getirilir. Tel tel olan peynir yaklaşık 2 saat bekletildikten sonrasında %12 oranında tuzlu salamuraya yatırılır.
  • Çeçil peyniri yapımı birçok peynir çeşidinden biraz daha zorlu olabilir ancak yine de ev ortamında da yapılması mümkündür.
çeçil peyniri

Çeçil Peyniri Kalori ve Besin Değerleri

  • Birçok peynir türü ile karşılaştırıldığında tel peynirin daha az kaloriye sahip olduğu görülmektedir.
  • Çeçil peyniri kalori bakımından masum denilebilecek peynirler arasında yer almaktadır. Bu peynirin 100 gramında yaklaşık olarak 140 kalori bulunmaktadır.
  • Elbette ki yağ miktarına göre bu sayı artış gösterebilir. Bu nedenle yediklerine dikkat edenlerin peynirin yağ oranına göz atmaları her zaman önerilmektedir.
  • Bu lezzetli peynirin 100 gramında 24 gr protein, 25 gr yağ bulunurken karbonhidrat oranın ise 1 gr olduğu söylenebilir.
  • Çeçil peynirinde yağ oranının yanı sıra tuz oranına da bakılmasında fayda olabilir, fazla tuzlu peynirler bazı hastalıklara sahip kişilere önerilmemektedir, bu nedenle çeçil peyniri tüketenlerin bu bilgilere dikkat etmesi sağlık açısından yarar sağlayabilir.
  • Çeçil peyniri protein açısından da değerli bir kaynak olarak bilinmektedir.
  • Çeçil peyniri kilor aldırır mı diye merak ediyorsanız bu peynirin genellikle az yağlı sütten yapıldığını söyleyebiliriz.
  • Yine de diyette çeçil peyniri tüketip tüketmemeye karar vermek için uzmana danışmanız en doğrusu olur.
  • Farklı markaların çeçil peyniri besin değeri farklı olabileceği için kalori incelemesi yapmak için paketteki değerlere bakmanızı öneririz.
çeçil peyniri kalori

Çeçil Peyniri Faydaları Nelerdir?

  • Diğer peynirlerle karşılaştırıldığı zaman çeçil peyniri yüksek potasyum oranıyla ön plana çıkmaktadır. Bu sayede bazı peynirler gibi kemik erimesini önlemeye yardımcı olur.
  • Çeçil peyniri küflü haliyle de tüketilirken bu çeşidinin faydaları oldukça fazladır.
  • Yeşil peynir olarak da adlandırılan bu çeşidinin insan vücudunda penisilin görevi gördüğü söylenmektedir.
  • Kolay hazmedilmesi ile bilinen küflü çeçil peynirinin faydaları arasında fosfor içermesi de yer almaktadır.
  • Diş sağlığına da iyi gelen bu lezzet, yapılış biçimine göre laktoz içermemektedir.
  • Tüm bu özelliklerinin yanı sıra “çeçil peyniri nedir” sorusuna ise tam bir mineral ve vitamin kaynağıdır cevabı da verilebilir.

Çeçil Peyniri Nasıl Yenir? Nerelerde Kullanılır?

  • Civil peyniri olarak da bilinen bu peynirin sıcak sudan geçirilerek tüketilmesi tavsiye edilmektedir.
  • Salamura bir peynir çeşidi olduğundan sudan geçirilmiş olarak yenmesi tansiyon hastaları için de daha faydalı olabilir.
  • Taze tüketilmek yerine bu lezzetli peynirin olgunlaştıktan sonra yenmesinin sağlık açısından daha iyi olduğu söylenmektedir.
  • Çeçil peyniri; birçok diğer peynir çeşidi gibi börek, yumurta, kek gibi yiyeceklerin hazırlanmasında sıkça kullanılan bir malzemedir.
çeçil peyniri nasıl yapılır

Çeçil Peynir Nasıl Saklanır? Nasıl Tuzlanır?

  • Çeçil peyniri dondurucu veya buzluk bölümü olmamak şartıyla buzdolabında saklanabilir. Sıcaklığı diğer bölümlere göre daha fazla olduğu için sebzelik bölümünde tutulduğu zaman daha uzun ömürlü olabilir.
  • Çeçil peyniri buzlukta saklanır mı sorusunun cevabının hayır olmasının nedeni bu peynirin buz tuttuktan sonra tekrar çözüldüğünde lezzetinin bozulmasıdır.
  • Bazı peynir çeşitlerine göre tuz oranı daha yüksek olan bu peynir, diğer peynirlere oranla daha uzun süre saklanabilir.
  • Tercihinize göre salamura edilmiş halini de saklayabilirsiniz.
  • Tuzlama işlemi denilen bu süreçte dilerseniz peyniri küflenene kadar da bekletebilirsiniz.

Çeçil Peyniri Nerede Satılır? Fiyatı Ne Kadar?

  • Çeçil peyniri nereden alınır diye endişe etmenize hiç gerek yok zira bu peynir türüne her yerden ulaşmak oldukça kolaydır.
  • Doğu illerimizde yaygınca görülen bu peynir çeşidi artık birçok büyük marka sayesinde neredeyse her şehirde bulunan büyük marketlerde satılmaktadır.
  • Pazarlarda açık şekilde de bulunabilen bu besine kolayca ulaşabilirsiniz. Saçak saçak olması nedeniyle yöreye göre saçak peynir olarak da bilinen bu peynirin kilosunun ortalama fiyatı ise 70-80 TL civarındadır.

Çeçil Peyniri ile Lezzeti Yerinde 10 Değişik Tarif

Mutfak kültürümüzde peynir ile yapılan birçok tarif olduğu gibi çeçil peyniri de basit veya zor birbirinden lezzetli yemekleri zenginleştirmektedir. Hem kahvaltı sofralarına farklı bir tat getirecek hem de diğer öğünlerde de tüketebileceğiniz tariflere sitemizden ulaşabilirsiniz.

1) Kahvaltılık Çeçil Peynirli Salamlı Kek ve Muffin

Özellikle kahvaltılarda farklı bir lezzet arayanlar bu tarifi deneyebilirler. Küçük muffin kek kalıplarına dökerek hazırlayabileceğiniz bu kek, puf puf olması ile damakları şenlendirmektedir. Sabahları peynir tüketmeyen çocuk veya büyükler için de güzel bir alternatif olabilecek bu tarife ulaşmak için linke tıklayabilirsiniz. Çeçil Peynirli Salamlı Kek ve Muffin

Çeçil Peynirli Salamlı Kek ve Muffin

2) Çok Pratik: Tavada Çeçil Peynirli Börek

Malzemeleri ve hazırlanış biçimi ile kolay bir tarif denilebilecek bu böreği, çok vaktinizin olmadığı anlarda kurtarıcı bir ikramlık olarak düşünebilirsiniz. Bunun yanı sıra bu leziz börek, 5 çaylarında hazırlayacağınız menünüze de çok yakışabilir. Hem leziz hem de doyurucu olan çeçil peynirli börek yapmaya karar verirseniz mutfakta şipşak hazırlıkla, sıcacık ve mis gibi sonuçlar alabilirsiniz. Tavada Çeçil Peynirli Börek

Tavada Çeçil Peynirli Börek

3) Çeçil Peynirli Sosisli Lokmalık Milföyler

İçerisinde sosis de bulunan bu lezzetli mini börekler milföy hamuruyla hazırlanmaktadır. Hamurları hemen her markette paketlenmiş şekilde bulabilirsiniz. Şekilleri ve içeriği ile çocukların vazgeçilmez yemekleri arasında yer alabilir. Çeçil Peynirli Sosisli Lokmalık Milföyler

Çeçil Peynirli Sosisli Lokmalık Milföyler

4) Karadeniz Esintili Çeçil Peynirli Mıhlama

Mıhlama Karadeniz’in Trabzon ilinde üretilen özel peynirlerle hazırlanan bu mükemmel lezzeti çeçil peyniri ile de hazırlayabilirsiniz.

Kahvaltıya misafiriniz geldiğinde veya pazar sabahları hazırlayabileceğiniz bu tarif ile ailenizi ve misafirlerinizi özel hissettirebilirsiniz. Çeçil peyniri ile mıhlama tarifini hemen deneyebilirsiniz. Çeçil Peynirli Mıhlama

Çeçil Peynirli Mıhlama

5) Kars Kaşarı ve Çeçil Peynirli Makarna

Makarna birçok farklı malzeme ile lezzetli bir hale dönüşebilir. Makarnayı bir de bu tarifte olduğu gibi Kars kaşarı ve çeçil peyniri ile de hazırlayabilirsiniz.

Bu iki peynirin birbirine olan uyumunu da mutlaka tatmalısınız. Makarnalarınıza ayrı bir tat katacak tarif için hemen tıklayabilirsiniz. “Çeçil peyniri erir mi?” sorusuna ise bu tarif ile yanıt bulabilirsiniz. Kars Kaşarı ve Çeçil Peynirli Makarna

Kars Kaşarı ve Çeçil Peynirli Makarna

6) Deneyenler Memnun: Çeçil Peynirli Su Böreği

Su böreği mutfağımızın yıldızlarından biridir. Genelde beyaz peynir ile hazırlanan ve katman katman olma özelliğiyle bilinen bu leziz böreği bir de çeçil peyniri ile deneyebilirsiniz. Tarifin tüm detaylarına link üzerinden kolayca ulaşabilirsiniz. Çeçil Peynirli Su Böreği

Tarif: Çeçil Peynirli Su Böreği

7) Bol Peynirli Çeçil Makarna

Pratik olduğu kadar bir o kadar da lezzetli olan bu makarna tarifini özellikle peynir yemekten hoşlanmayanlara dahi yedirebilirsiniz. Makarna ve peynirin birbiriyle buluşmasından sonra eritilmiş tereyağının üzerine dökülmesiyle klasik makarna tarifinden de ayrışan bu tarifi denemek için sadece birkaç malzemeye ihtiyacınız olduğunu da bilmelisiniz. Çeçil Peynirli Makarna

Çeçil Peynirli Makarna

8) Günaydın Lezzeti Çeçil Peynirli Yumurta

Protein deposu ve kahvaltıların vazgeçilmezi yumurtayı daha da lezzetli hale getirmek için civil peynirinden de faydalanabilirsiniz. Hem sabahları hem de diğer öğünlerde doyurucu bir öğün olarak tüketilebilecek bu kolay tarife sayfamızdan kolayca ulaşabilirsiniz. Çeçil Peynirli Yumurta

Çeçil Peynirli Yumurta

9) Sağlıklı ve Fit Dereotlu Çeçil Omlet

Misafirleriniz için hazırlayacağınız kahvaltılarda değişik bir tarif denemek istiyorsanız yumurtayı bu şekilde hazırlayabilirsiniz. Çeçil peyniri ile hazırlayacağınız omletinize dereotu da ayrı bir lezzet katabilir. Dereotlu Çeçil Omlet

Dereotlu Çeçil Omlet

10) Pizzanın Bol Peynirlisi: Çeçil Peynirli Pizza

İtalyanların dillere destan lezzeti pizzayı bir de çeçil peyniri ile hazırlamalısınız. Bu leziz peynirin pizza hamuruyla olan uyumunu denemek için hemen mutfağa girebilirsiniz. Fırında çeçil peyniri eritme işlemini de gözlemleyebilirsiniz. Çeçil Peynirli Pizza

Çeçil Peynirli Pizza

Çeçil peyniri ile hazırlanan tarifler için sitemizi ziyaret edebilirsiniz.

Yöresel Tulum Peyniri Nedir? Nasıl Yapılır?

Dil Peyniri Nedir? Nasıl Yapılır, Yenir? Erir Mi?

Künefe Peyniri Adı Nedir, Hangisi? Nasıl Yapılır?

Beyaz Peynir Nedir? Besleyici 7 Muhteşem Faydası

Sepet Peyniri Nasıl Yapılır? Özellikleri Nelerdir? Nasıl Yenir?

--

Nefis Yemek Tarifleri WhatsApp kanalı açıldı, hemen siz de katılın.

5 milyon'dan fazla kişinin takip ettiği Youtube kanalımızda videolu tariflerimizi bulabilirsiniz.

15 milyondan fazla kişinin indirdiği Nefis Yemek Tarifleri uygulaması ile 850.000'den fazla denenmiş tarif her zaman yanınızda. Hemen siz de indirin.

Okuyucunun Dikkatine

Blog sayfamızda faydalı bilgiler kategorisini kapsayan yazılar genel bilgilendirme amaçlıdır. Kategoride söz konusu içeriğin açıklayıcı tanımlamalarına, en belirgin faydalı özelliklerine, doğru ve etkili kullanım tavsiyelerine kolaylıkla tek yazıdan ulaşabilirsiniz. Yazı yayına alındıktan sonra, zaman içerisinde güncelliğini ve geçerliliğini yitirebilir. İlgili besinin ya da ürünün faydaları her bünyede farklı etkiler gösterebilir. Sunmuş olduğumuz bilgiler hiçbir zaman doktor teşhisinin yerini tutmaz, reçete niteliği taşımaz. Bilgileri uygulamadan önce alanında uzman görüşü almanızı tavsiye eder; aksi durumda oluşabilecek sorunlardan sitemizin sorumlu tutulamayacağını önemle hatırlatırız.

9. Gün İftar Menüsü

En güzel ramazan yemekleri tarifleri vermeye 9. günde de devam ediyoruz! Bugün iftar menüsü için başlangıcı bol vitaminli yöresel toyga çorbası ile yapıyoruz. Sonrasında göz alıcı ve etli rulo patlıcan ve yanında çıtır nohutlu semizotu salatası var. Çok beğenilen iftar tatlıları arasında ce ...

Tüm menüyü gör
Yorumlar (1)
Yeni Gelen Yorumlar
NYT Yazar
Bunlar da İlginizi Çekebilir
Tel Tel Ayrılan Katmer Tarifi

Tel Tel Ayrılan Katmer

1-2 kişilik, 30dk Hazırlık, 10dk Pişirme
Tel Tel Ayrılan Milföy Tarifi

Tel Tel Ayrılan Milföy

6-8 kişilik, 5dk Hazırlık, 10dk Pişirme
Tel Tel Ayrılan Açma Tarifi

Tel Tel Ayrılan Açma

6-8 kişilik, 10dk Hazırlık, 30dk Pişirme
Katmer (Tel Tel Ayrılan) Tarifi

Katmer (Tel Tel Ayrılan)

2-4 kişilik, 20dk Hazırlık, 10dk Pişirme
Tel Tel Ayrılan Poğaça Tarifi

Tel Tel Ayrılan Poğaça

8-10 kişilik, 15dk Hazırlık, 25dk Pişirme
Tel Tel Ayrılan Poğaça Tarifi

Tel Tel Ayrılan Poğaça

6-8 kişilik, 30dk Hazırlık, 30dk Pişirme
Tel Tel Ayrılan Haşhaşlı Tarifi

Tel Tel Ayrılan Haşhaşlı

6-8 kişilik, 1 saat 30dk Hazırlık, 40dk Pişirme
Tel Tel Ayrılan Çörek Tarifi

Tel Tel Ayrılan Çörek

6-8 kişilik, 1 saat Hazırlık, 45dk Pişirme
Tel Tel Ayrılan Açma Tarifi

Tel Tel Ayrılan Açma

4-6 kişilik, 30dk Hazırlık, 30dk Pişirme
Ramazan ve Oruçla İlgili Hadisler, Ayetler Tarifi
Ramazan ve Oruçla İlgili Hadisler, Ayetler

Mübarek Ramazanı Taçlandıran Ayet ve Hadisler Tüm bir yılın bolluk ve bereket açısından en değerli…

Oruçluyken Saç Boyamak Orucu Bozar Mı? Tarifi
Oruçluyken Saç Boyamak Orucu Bozar Mı?

Oruçluyken Saç Boyatılır Mı? Ramazan ayı içerisinde, orucu bozan durumlar çok sık gündeme gelmektedir. İnananlar…

Seferi iken Oruç Tutulur Mu, Kaç Km Geçerli? Şartları Tarifi
Seferi iken Oruç Tutulur Mu, Kaç Km Geçerli? Şartları

Diyanet Açıkladı: Seferi Oruç Tutabilir Mi? Ramazan ayı geldiğinde insanların oruçlarının kabul olması için pek…

Tekne Orucu Nedir? Nasıl, Kaç Yaşına Kadar Tutulur? Tarifi
Tekne Orucu Nedir? Nasıl, Kaç Yaşına Kadar Tutulur?

Tekne Orucu: Çocuklar İçin Alıştırma Orucu Ramazan ayı geldiğinde, büyüklerinin oruç tutmasına özenen çocuk sayısı…

Oruçluyken Ağda Yaptırılır Mı? Diyanet Yanıtladı Tarifi
Oruçluyken Ağda Yaptırılır Mı? Diyanet Yanıtladı

Ağda Yapmak Orucu Bozar Mı? Ramazanın gelmesiyle beraber oruç tutacak kişiler tarafından oruçluyken nelerin yapılıp…

Oruçluyken Burun Kanaması Orucu Bozar Mı? Tarifi
Oruçluyken Burun Kanaması Orucu Bozar Mı?

Burun Kanadığında Oruç Bozulur Mu? Oruç tutarken herhangi bir nedenden burnunuz kanadığında orucun bozulup bozulmadığı…

Ramazan ve Oruçla İlgili Hadisler, Ayetler Tarifi
Ramazan ve Oruçla İlgili Hadisler, Ayetler

Mübarek Ramazanı Taçlandıran Ayet ve Hadisler Tüm bir yılın bolluk ve bereket açısından en değerli…

Oruçluyken Saç Boyamak Orucu Bozar Mı? Tarifi
Oruçluyken Saç Boyamak Orucu Bozar Mı?

Oruçluyken Saç Boyatılır Mı? Ramazan ayı içerisinde, orucu bozan durumlar çok sık gündeme gelmektedir. İnananlar…

Seferi iken Oruç Tutulur Mu, Kaç Km Geçerli? Şartları Tarifi
Seferi iken Oruç Tutulur Mu, Kaç Km Geçerli? Şartları

Diyanet Açıkladı: Seferi Oruç Tutabilir Mi? Ramazan ayı geldiğinde insanların oruçlarının kabul olması için pek…

Tekne Orucu Nedir? Nasıl, Kaç Yaşına Kadar Tutulur? Tarifi
Tekne Orucu Nedir? Nasıl, Kaç Yaşına Kadar Tutulur?

Tekne Orucu: Çocuklar İçin Alıştırma Orucu Ramazan ayı geldiğinde, büyüklerinin oruç tutmasına özenen çocuk sayısı…

Oruçluyken Ağda Yaptırılır Mı? Diyanet Yanıtladı Tarifi
Oruçluyken Ağda Yaptırılır Mı? Diyanet Yanıtladı

Ağda Yapmak Orucu Bozar Mı? Ramazanın gelmesiyle beraber oruç tutacak kişiler tarafından oruçluyken nelerin yapılıp…

Oruçluyken Burun Kanaması Orucu Bozar Mı? Tarifi
Oruçluyken Burun Kanaması Orucu Bozar Mı?

Burun Kanadığında Oruç Bozulur Mu? Oruç tutarken herhangi bir nedenden burnunuz kanadığında orucun bozulup bozulmadığı…

Nafile Orucu Nedir? Ne Zaman Niyet Edilir, Bozunca Kefaret Gerekir Mi? Tarifi
Nafile Orucu Nedir? Ne Zaman Niyet Edilir, Bozunca Kefaret Gerekir Mi?

Nafile Oruçlar: Sünnet Kabul Edilen İbadet Manevi doygunluk veren ibadetlerden biri olan oruç, birden fazla…

Ramazan Pidesi Kaç Kalori? 1 Dilim, 1 Adet, Yarım Tarifi
Ramazan Pidesi Kaç Kalori? 1 Dilim, 1 Adet, Yarım

Ramazan Pidesi: İftar Sofralarının Baş Tacı Ramazan ayını özel kılan detaylardan biridir ramazan pidesi. İftara…

Güllaç Kalori ve Besin Değerleri, Kilo Aldırır Mı? Tarifi
Güllaç Kalori ve Besin Değerleri, Kilo Aldırır Mı?

1 Dilim - Porsiyon Güllaç Kaç Kalori? Güllaç, asırlardır ramazan ayının en sevilen tatlısı olma…

Yaş, Kuru Hurma Kaç Kalori? Besin Değerleri Tarifi
Yaş, Kuru Hurma Kaç Kalori? Besin Değerleri

Hurma: İftar Sofralarının Yıldız Tatlısı! Cennet meyvesi olarak bilinen hurma, güzel tadı ile evlere sık…

Arefe Günü Oruç Tutulur Mu? Fazileti Nedir? Tarifi
Arefe Günü Oruç Tutulur Mu? Fazileti Nedir?

Arefe Günü Oruç Tutmanın Fazileti ve Sevabı Arefe günü nedir ve Arefe günü ne zaman…

Sahurda Tok Tutan Yiyecekler: Ne Yersek Acıkmayız? Tarifi
Sahurda Tok Tutan Yiyecekler: Ne Yersek Acıkmayız?

Sahurda Uzun Süre Tok Tutan Besinler Ramazanın en önemli öğünü sahurdur. Uzun süreli açlığa dayanabilmenin…

Tarifler Geri
Videolar Geri