Yumuşak İçimli Bol Köpüklü Dibek Kahvesi
Güne kahve içmeden başlayamam diyenler, kahve molası olmadan günüm güzel geçmez diyenler burada mı? O halde bu mis gibi kahve kokulu yazımız tam size göre. Dibek kahvesi hakkında merak edilen soruları cevaplıyoruz. Kahve diyarında adım adım dolaşarak faydalarından bahsediyoruz, dibek kahvesi içimi için ideal mekanları keşfediyoruz. Üstelik yazının sonunda ödül niteliğinde nefis bir kahve tarifimiz de var!
Öğrenmeyen Kalmasın: Dibek Kahvesi Nedir? İçindekiler Nelerdir?
Dibek kahvesi bir kahve çeşidi değildir, kahvenin öğütülme şeklidir.
Peki, dibek kahvesi nasıl yapılır? Kavrulmuş kahve çekirdekleri, tahta veya taş dibeklerde el emeği ile dövülür, böylelikle kahve, yağını kendi bünyesinde muhafaza eder. Dibek kahvesi ismini de bu öğütülme yönteminden alır. Aslında çok eskiden tahıl öğütmek için kullanılan havanlarda zaman içinde kahve de dövülmeye başlanmış ancak kahve değirmeninin icadıyla bu işlem yaygınlığını yitirmiştir.
Kahve değirmenlerinde hazırlanan dibek kahvesinin kıvamı da içerisindeki yağın etkisiyle klasik Türk kahvesine göre daha yoğundur. Ayrıca dibek kahvesini içerken minik kahve çekirdeği parçaları size eşlik eder ki bu da kahve molanızı her yudumda şenlendirebilir!
Dibek kahvesi içindekiler bölümünü incelendiğinizde göreceksiniz ki bu kahve, birçok farklı aromanın birleşimiyle zenginleştirilmeye müsaittir. İçerisinde:
- Türk kahvesi
- Keçiboynuzu
- Menengiç
- Kakao
- Zahter
- Krema
- Salep
gibi birbirinden farklı aromalara sahip bitki ve kahveler bulunduran dibek kahvesi çeşitleri arasında damak tadınıza göre damla sakızlı dibek kahvesi, kakuleli dibek kahvesi de yer alır.
Bunların dışında ülkemizde Mardin yöresinde sıkça tercih edilen Süryani Dibek Kahvesi ise çifte kavrulmuş yoğun aromalı kahve çekirdekleriyle birlikte kakule kullanılarak elde edilir. İçimi klasik Türk kahvesinden daha sert olan bu kahve kakule ile farklı bir aroma kazanır. Böylelikle dibek kahvesinin içinde ne var? merak eden ilgili okuyucularımızın sorusunu da cevaplandırmış olduk.
Dibek kahvesi ile Türk kahvesinin farkı ise çok belirgindir. Dibek kahvesi geleneksel Türk kahvesine göre çok daha açık renklidir. Türk kahvesi koyu kahverengi (adı üstünde kahve rengi) iken dibek kahvesi krem renklidir. Bir diğer dibek kahvesi özelliği de Türk kahvesine göre daha köpüklü, içerisinde yer alan bitkilerin etkisiyle de daha yumuşak içimli olmasıdır.
İçmek İçin Daha Çok Sebep Arayanlara: Dibek Kahvesinin Faydaları Nelerdir?
- Her gün düzenli olarak tüketildiğinde hazmı hızlandırır, midenin daha verimli çalışmasına katkı sağlayarak sindirimi kolaylaştırır. Ayrıca dibek kahvesi içeriğinde bulunan faydalı bitkilerle sizi daha uzun süre tok tutmaya yardımcı olur.
- Dibek kahvesi sosyal yaşamda olumsuzluklar yaratabilecek rahatsız edici ağız kokularını önler.
- Dibek kahvesini içtikten sonra telvesini yüz maskesi olarak kullanabilirsiniz. Yüzünü yıkayıp kuruladıktan sonra dibek telvesini nazik hareketlerle göz çevrenize yaklaştırmadan cildinize uygulayabilirsiniz. Bu maskeyi birkaç dakika yüzünüzde bulundurduktan sonra fazla bekletmeden yıkamanız gerekir.
- Dibek kahvesi yatıştırıcı bir etkiye sahiptir, stresli bir anınızda bu kahveyi tercih edebilirsiniz. Aynı zamanda ağrı kesici etkiye de sahiptir.
- İçeriğinde üzüm çekirdeği yer alan dibek kahveleri hafızayı kuvvetlendirir.
Günde üç fincandan fazla tüketilmesi önerilmeyen dibek kahvesi, fazla içildiğinde ağrı kesici etkisini yoğunlaştırarak bitkinlik yapabilir, kalp çarpıntısına neden olabilir. Bu gibi durumlarda bolca su içerek fazla kahveyi vücudunuzdan atabilirsiniz. Eğer şikayetleriniz artarsa size en yakın doktora başvurmanızı öneririz.
Dibek kahvesi kalori ve besin değerleri 1 fincan (15gr) için:
- 75 kcal kalori
- 3,81gr yağ
- 9,43gr karbonhidrat
- 0,91gr protein içerir.
Dibek Kahvesinin Çıkış Noktası: Dibek Kahvesi Nerenin Kahvesidir?
- Dibek kahvesi genellikle ülkemiz sınırları içerisinde görülen bir kahve olup, Güneydoğu Anadolu ve Ege Bölgesi’nde oldukça sık tercih edilir.
- Aslında birbirinden uzak iki bölge olmalarına karşın dibek kahvesinin çıkış noktası Diyarbakır ve İzmir yöreleridir. Diyarbakır ilinde dibek kahvesi Ege Bölgesi’nden farklı olarak, Urfa ve Maraş’ta daha çok içilen Menengiç kahvesi karıştırılarak tüketilir.
- Elbette dibek kahvesi de mutfak sektöründeki diğer birçok gıda ürünü gibi artık kolayca erişim sağlanabildiği için tüm Türkiye’de tanınmıştır.
Gezgin Gurmelere Özel: Dibek Kahvesi İçebileceğiniz Mekanlar
- Çanakkale Gökçeada Zeytinliköy ‘Madamın Kahvesi’
- Balıkesir Ayvalık Cunda Adası ‘Taşkahve’
- İzmir Foça Kozbeyli Köyü ‘Şakir’in Kahvesi’
- İzmir Konak ‘Kızlarağası Hanı’
- İzmir Kemeraltı ‘Şükrü Bey’in Yeri’
- Tarihi Gaziantep Tahmis Kahvecisi
- Tarihi Gaziantep Kır Kahvecisi
- Safranbolu ‘Boncuk Arasta Kahvesi’
Dibek kahvesi fiyat açısından bütçenizi zorlamaz. Genellikle 200-250 ve 500 gramlık kilitli paketlerde satışa sunulan dibek kahvesi fiyatları 6tl civarından başlar. Değişen markalar ve gramajlara göre bu fiyat 8-10 tl arasında değişkenlik gösterebilir.
Bu bilgilerden sonra dibek kahvesi nerede satılır? , dibek kahvesi nereden alınır? gibi sorular soracağınızı öngörerek cevaplıyoruz: Dibek kahvesini tüm marketlerden, aktarlardan ve kahve zincirlerinden kolaylıkla satın alabilir, internet üzerinden de sipariş edebilirsiniz.
Kahve Saatinize Yetiştik Mi? Adım Adım Dibek Kahvesi Nasıl Yapılır?
Temel olarak yapılışı Türk kahvesi ile aynıdır. Dibek kahvesi ambalajlı paketleri içerisinde ölçü kaşığı yer alır. (Eğer yoksa veya kaybettiyseniz tatlı kaşığı da kullanabilirsiniz. Kahve miktarını fazla tutmanız elde edeceğiniz lezzeti bir o kadar arttırır.) Bu ölçü kaşığını kullanarak cezvenize veya kahve makinenize kahve ekleyebilirsiniz.
Kişi sayısına, fincan büyüklüğüne ve damak zevkinize göre kahve miktarını ayarlayabilirsiniz.
(Tek Kişilik Dibek Kahvesi Tarifi ölçüleri uygulanmıştır.)
- 1 ölçü dibek kahvesi ölçü kaşığını kahve ile doldurarak cezvenizin içine koyunuz.
- Kahve fincanınızı mümkünse arıtılmış ve soğuk su ile doldurunuz, cezveye ekleyiniz.
- Şekerli veya orta şekerli tercihinize göre şeker miktarınızı ayarlayınız. Orta şekerli için 1 ölçü kahveye 1 küp şeker, şekerli için 2 küp şeker yeterli olacaktır. Sade tercih edenler şeker koymayabilir elbette.
- Kahve, su ve eğer eklediyseniz şekeri cezve içinde nazikçe birkaç saniye karıştırıp ocağa alınız.
- Ağır ateşte kaynamasını bekleyiniz, bu esnada köpükleri kaybetmemek açısından kahveyi karıştırmayınız.
- Kahve kaynayıp köpüğü kabarınca dikkatlice servis ediniz. Afiyet Olsun!

Dibek kahvesi ile hazırlanan tarifler için sitemizi ziyaret edebilirsiniz.
Türk Kahvesinin Faydaları Nelerdir? Türk Kahvesi Çeşitleri ve Özellikleri
Türk Kahvesi Zayıflatır Mı? Türk Kahvesi Diyeti, 7 Günlük Diyet Listesi
Türk Kahvesinin Zararları, Aşırı Tüketimin Hiç Duymadığınız 9 Riski
Püf Noktalarıyla Türk Kahvesi Yapımı ve Sunumu
Yeşil Kahve Zayıflatır Mı? Faydası Nedir?
Kahvenin Faydaları: Hangi Kahve Neye İyi Gelir?
Kahve Çeşitleri Nelerdir? Türk ve Dünya Kahveleri Resimli Anlatım
--
4.9 milyon kişinin takip ettiği Youtube kanalımızda videolu tariflerimizi bulabilirsiniz.
15 milyondan fazla kişinin indirdiği Nefis Yemek Tarifleri uygulaması ile 850.000'den fazla denenmiş tarif her zaman yanınızda. Hemen siz de indirin.
İlk yorumu sen yaz.
Yaptığın yorumlarla diğerlerine yardımcı ol.