Elmanın Faydaları: Elma Yemek Neye İyi Gelir?

Elmanın Faydaları: Elma Yemek Neye İyi Gelir? Tarifi

Elmanın Faydaları: İyi Gelmediği Hastalık Yok!

Mutfakların sevilen meyveleri arasında yer alan elmanın faydaları saymakla bitmez. Vitamini kabuğundadır diyerek taze taze yiyebileceğiniz elmanın çayından, suyundan ve kurusundan da istifade edebilirsiniz. Elma, Rosaceae familyasına aittir ve dünya genelinde yaygın olarak yetiştirilmektedir. Elma, Malus cinsine ait, genellikle kırmızı, yeşil veya sarı renkte olan, yuvarlak veya hafifçe oval şekilli bir meyvedir. Ülkemizdeki iklim koşulları sayesinde bolca yetişme imkanı bulan elma nelere iyi gelir? Elma yemenin faydaları nelerdir? Birlikte inceleyelim:

Elmanın Faydaları

  • Yüksek lif içeriğine sahiptir.
  • Antioksidan kaynağıdır.
  • Vitamin ve mineral bakımından zengindir.
  • Bağırsakları çalıştırır.
  • Sindirim sistemini düzenler.
  • Ağız ve diş sağlığını korur.
  • Kolesterolü dengeler.
  • Yüksek tansiyonu düşürür.
  • Kan şekerini dengeler.
  • Kabızlığa iyi gelir.
  • Kanser riskini azaltır.
  • Bağışıklık sistemini güçlendirir.
  • Böbrek taşlarını düşürmeye yardımcıdır.
  • Cildi besler ve gençleştirir.
  • Uyku kalitesini artırır.
  • Bilişsel sağlığı korur; Parkinson ve Alzheimer riskini önler.

En doğru bilgiler ve sağlıklı sonuçlar için uzman doktor desteği alınız. İçeriğimizde yer alan bilgiler reçete niteliği taşımaz. Sağlıklı günler dileriz…

Bazı bünyeler elmaya karşı hassas olabilir.

Kullanım öncesi sağlık profesyoneline danışınız.

Yüksek Lif İçeriğine Sahiptir

Elma, çözünür ve çözünmez lifler açısından zengindir. Sindirim sistemi sorunlarının azaltılması sürecinde olumlu etkileri bulunur.

Antioksidan Kaynağıdır

Elmalar, antioksidanlar açısından zengin bir kaynaktır. Antioksidan maddelere sahip olan elma, karaciğer sağlığı ve kolesterolün dengelenmesi gibi konularda oldukça faydalıdır. Vücudun toksin maddelerden arındırılmasına katkı sağlar.

Vitamin ve Mineral Bakımından Zengindir

Elma; C vitamini, potasyum, A vitamini ve çeşitli B vitaminleri gibi önemli vitamin ve mineraller içerir. Bu besin öğeleri, bağışıklık sistemini güçlendirebilir, cilt sağlığını destekleyebilir ve metabolizmayı düzenleyebilir.

Bağırsakları Çalıştırır

Elmada bulunan lifler, var olan iyi bakterileri besleyerek bağırsak florasını güçlendirebilir. Lifli yapısı ile elma tüketmek bağırsakları çalıştırmak konusunda etkili olabilir.

Sindirim Sistemini Düzenler

Elma, yüksek oranda lif içeren bir meyvedir. Lifler, sindirim sisteminin düzenlenmesine yardımcı olabilir.

Ağız ve Diş Sağlığını Korur

Elma faydaları arasında en çok bilineni, diş sağlığına olan yararlarıdır. Isırarak tüketilen taze elma, ağız ve diş sağlığı için olumlu etkilere sahiptir. Elma, ağız içinin temiz kalmasına yardımcı olur.

Kolesterolü Dengeler

Elmaların içerdiği çözünür lifler, kandaki kötü kolesterolü azaltarak kalp sağlığını destekler. Çözünür lif içeriği nedeniyle elmaların kötü kolesterolü düşürebilme etkisi olabilir.

Yüksek Tansiyonu Düşürür

Elma; potasyum, lif ve antioksidan bakımından önemli besin içeriğine sahiptir. Düzenli olarak lif, potasyum ve antioksidan alımı yüksek tansiyon değerlerinde dengeleyici olabilir.

Kan Şekerini Dengeler

Elmanın düşük glisemik indeksi vardır ve içerdiği lifler sayesinde kan şekerini dengede tutabilir. Düşük glisemik indeks, elmanın içindeki besleyici ögelerin kana karışma hızını yavaşlatır. Bu özelliği ise uzun süre tokluk hissi vererek fazladan atıştırmanın önüne geçebilir, iştahı kontrol altına alabilir.

Kabızlığa İyi Gelir

Evet, elma kabızlıkla mücadelede yardımcı olabilir çünkü lif içeriği yüksektir. İki tür lif içerir: çözünür ve çözünmez lifler. Bu lifler bağırsak hareketlerini düzenlemeye, dışkının yumuşamasına ve bağırsak sağlığını desteklemeye yardımcı olabilir.

Elmanın kabızlığa iyi gelmesini aşağıdaki nedenlerle açıklayabiliriz:

  • Çözünür lifler
  • Çözünmez lifler
  • Su içeriği

Kanser Riskini Azaltır

Elmalar, özellikle C vitamini, quercetin ve flavonoidler gibi antioksidanlar açısından zengindir. Antioksidanlar, serbest radikallerle savaşarak hücre hasarını azaltabilir ve bu da kanser oluşumunu engellemeye yardımcı olabilir.

Bağışıklık Sistemini Güçlendirir

A, E, B6, C ve K vitaminlerine ve birçok minerale sahip olan elma, bağışıklığı güçlendirir. İdeal miktarda tüketilen elma, bünyenizin hastalıklar karşısında daha kuvvetli olmasını sağlayacaktır. Elma, C vitamini zengini olduğundan dolayı özellikle kış aylarında karşılaşabileceğiniz hastalıklardan korunmanıza yardımcı olacaktır.

Böbrek Taşlarını Düşürmeye Yardımcıdır

Elmadaki yüksek su içeriği, böbreklerin düzenli çalışmasını ve idrarın seyrek olmasını teşvik edebilir. İdrar seyrekliği, böbrek taşlarının oluşma riskini azaltabilir. Elmada bulunan lif, idrar yollarının düzenli temizlenmesine ve taş oluşumunu önlemeye yardımcı olabilir.

Cildi Besler ve Gençleştirir

C vitamini, elma içinde bulunan bir besin maddesidir ve cildin kolajen üretimini artırarak cildin esnek ve sıkı kalmasına yardımcı olabilir.

Elmanın yüksek su içeriği, cildin nem dengesini korumaya yardımcı olabilir. İyi hidrasyon, cildin canlı ve sağlıklı görünmesine katkıda bulunabilir.

Uyku Kalitesini Artırır

Elma, melatonin adı verilen bir hormon içerir. Melatonin, uyku düzenlemesinde önemli bir rol oynar ve uyku kalitesini artırabilir.

Bilişsel Sağlığı Korur; Parkinson ve Alzheimer Riskini Önler

Elma tüketimi sinir sistemine iyi gelmektedir. İçindeki mineral ve vitaminler, yaşlılığın beyin üzerinde yarattığı olumsuz bazı etkilerin azalmasına yardımcı olabilmektedir.

Elma, quercetin adlı bir flavonoid içerir. Quercetin, antioksidan özelliklere sahiptir ve iltihaplanma ile mücadele edebilir. Bazı çalışmalar, iltihaplanmanın nörodejeneratif hastalıkların gelişiminde rol oynayabileceğini öne sürmektedir.

elmanın faydaları

Elmanın Faydaları Hakkında Bilimsel Çalışmalar

Antioksidan İçeriği

Kaynak: Boyer, J., & Liu, R. H. (2004). Apple phytochemicals and their health benefits. Nutrition Journal, 3(1), 5.

Bulgular: Elmanın antioksidan içeriği, hücre hasarını önleyebilir ve kronik hastalıkların riskini azaltabilir.

Kolesterol Kontrolü

Kaynak: Hyson, D. A. (2002). A comprehensive review of apples and apple components and their relationship to human health. Advances in Nutrition, 3(3), 447-467.

Bulgular: Elma tüketimi, kötü kolesterol seviyelerini düşürebilir ve kalp sağlığını olumlu yönde etkileyebilir.

Şeker Kontrolü

Kaynak: Johnston, C. S., & White, A. M. (2007). Vinegar ingestion at mealtime reduced fasting blood glucose concentrations in healthy adults at risk for type 2 diabetes. Journal of Functional Foods, 1(4), 375-382.

Bulgular: Elma sirkesinin içinde bulunan asetik asit, kan şekerini düzenleyebilir ve insülin duyarlılığını artırabilir.

Kabızlık ve Sindirim Sağlığı

Kaynak: Attaluri, A., Donahoe, R., Valestin, J., Brown, K., Rao, S. S., & Coss Adame, E. (2011). Randomised clinical trial: dried plums (prunes) vs. psyllium for constipation. Alimentary Pharmacology & Therapeutics, 33(7), 822-828.

Bulgular: Lif içeriği yüksek olan elma, sindirim sistemini düzenleyebilir ve kabızlık sorunlarını azaltabilir.

Kilo Kontrolü

Kaynak: Flood-Obbagy, J. E., & Rolls, B. J. (2009). The effect of fruit in different forms on energy intake and satiety at a meal. Appetite, 52(2), 416-422.

Bulgular: Elmanın lif içeriği, tokluk hissi sağlayarak abur cubur tüketimini azaltabilir ve kilo kontrolüne yardımcı olabilir.

Bu çalışmaların hepsi, elmanın sağlık üzerinde olumlu etkileri olduğunu göstermekle birlikte, elmanın sağlığa olan tam etkilerini anlamak için daha fazla araştırmaya ihtiyaç vardır. Elma, dengeli bir diyetin bir parçası olarak tüketildiğinde, genel sağlık üzerinde olumlu bir etkiye sahip olabilir. Ancak, sağlık sorunları veya özel diyet ihtiyaçları olan bireylerin bir sağlık profesyoneliyle görüşmesi her zaman önerilir.

elmanın faydaları

Elma Kabuğu Faydaları Nelerdir?

  • Elma cilt için faydaları olan bir meyvedir. Elma kabuğunun içerdiği bileşenler ciltteki ölü derinin atılmasına ve cildin canlılığını korumasına yardım eder.
  • Elmanın faydaları cilde bıraktığı olumlu etkilerle kısa sürede görünür olmaya başlar. Hem elma yemek hem de kabuğundan maske yapmak ışıltınızı artırır. Soyulmuş elma kabukları ile hazırlanabilen maskeler, cildin parlak ve sağlıklı bir görünüme kavuşmasına destek olur.
  • Soyulmuş elma kabukları ile hazırlanabilen maskeler, cildin parlak ve sağlıklı bir görünüme kavuşmasına destek olur.
  • Haşlanmış elma faydaları, özellikle kabuğu ile yapılan çayda kendisini fazlasıyla gösterir. Elma çayı balgam söktürücü etkisi ile bilinir. Öksürüğe de iyi gelen elma kabuğu çayına, ıhlamur ve tarçın gibi bitkiler de eklenebilmektedir.
  • Elma kabuğu ile hazırlanan çay vitamin ve mineral açısından oldukça zengindir. Vücudun kuvvet kazanmasına yardımcı olacak bu çay toksinlerden kurtulmayı da kolaylaştırır.
  • Elmanın bağırsağa faydaları da bulunmaktadır. Lifli yapısı sayesinde bu meyve sindirim sistemindeki iyi bakterilerin çalışmasına destek olur ve zararlı bakterilerden ve toksinlerden kurtulmamıza yardım eder.
elma kabuğunun faydaları

Elma Suyunun Faydaları Nelerdir?

  • Elma suyunda yer alan bileşenlerden bazıları solunum sistemi için oldukça faydalıdır. Elma suyu, akciğerlerinizin güçlenmesine ve solunum sisteminizin düzgün çalışmasına katkıda bulunabilir.
  • Adelelerde oluşan ağrıların azaltılmasına yardımcı olacak elma suyunun, romatizma problemlerine de iyi geldiği düşünülmektedir.
  • Elma suyu faydaları arasında normal elma yediğimizde de olan göz, cilt, akciğer, karaciğer sağlığına iyi gelmesi vardır.

İlginizi çekebilir: Elma Suyunun Sizi Şaşırtacak 12 Faydası

elma suyunun faydaları

Elma Kurusu Faydaları Nelerdir?

  • Elmanın faydaları oldukça fazladır ve elma kurusunda da bu faydaların birçoğu yoğun şekilde bulunmaktadır. Vitamin ve mineral açısından zengin olan elma kurusu, sağlıklı bir bünyeye sahip olabilmenizi kolaylaştırır.
  • Elma kurusu lif zengini yapısı ile öne çıkmaktadır. Bu sayede tokluk hissi verir ve sindirim sistemi için son derece yararlıdır.
  • Elma kurusu, bağışıklığı kuvvetlendirici etkilerinin yanı sıra enerji verici özelliklere de sahiptir.
elma kurusunun faydaları

Elma Kalori ve Besin Değerleri

Besin Öğesi Miktar (Ortalama 182 g Elma)
Kalori 95 kcal
Protein 0.5 g
Yağ 0.3 g
Karbonhidrat 25 g
Lif 4 g
Şeker 19 g
C Vitamini 14.9 mg
Kalsiyum 11.2 mg
Demir 0.2 mg
Potasyum 195 mg
A Vitamini (beta karoten) 1.5 mcg

İlginizi çekebilir: Elma Kaç Kalori?

elmanın faydaları

Elmanın Faydaları Hakkında Sıkça Sorulan Sorular

Elma Hangi Organa İyi Gelir?

Elma, sindirim sistemi üzerinde pozitif etkilere sahip bir meyvedir. İçeriğindeki yüksek lif değeri ile bağırsakları çalıştırır ve dolayısıyla kabızlığı önler. Mide ve sindirim sorunlarını hafifletebilir. Düşük glisemik indeksi ile tok tutma özelliğine sahiptir.

Günde 1 Tane Elma Yemenin Faydaları Nelerdir?

Elma; C vitamini, antioksidan ve lif bakımından zengin bir meyve olması sebebiyle bağışıklık sistemi üzerinde etkilidir. Akciğer ve kolon başta olmak üzere çeşitli kanser türlerinin oluşma riskini önlediği bilinmektedir. Kanser hücrelerinin büyümesini engellediği yönünde görüşler vardır.

Günde Kaç Tane Elma Yenir?

Ortalama 1 adet elma 95 kalori içerir ve diyet programına göre günde 2 veya en fazla 3 elma yenebilir. Ara öğünlerde paketli gıdalar yerine tercih edilebilecek sağlıklı bir alternatiftir. Kabuğu ile birlikte taze tüketilmesi ve tüketilmeden önce iyice yıkanması tavsiye edilir.

elmanın faydaları

Elmalı Tarifler: Kurabiyeden Turtaya 41 Çeşit

Elma Sirkesi Nasıl Yapılır? Faydaları Nelerdir?

Yeşil Elma Diyeti 3 Günlük Şok Diyet Listesi ile Zayıflama

Elma Çayı Nasıl Yapılır? Faydaları Nelerdir? Neye İyi Gelir?

Elma Sirkesi İçmenin Faydaları: Neye İyi Gelir, Ne İşe Yarar?

--

Nefis Yemek Tarifleri WhatsApp kanalı açıldı, hemen siz de katılın.

5 milyon'dan fazla kişinin takip ettiği Youtube kanalımızda videolu tariflerimizi bulabilirsiniz.

15 milyondan fazla kişinin indirdiği Nefis Yemek Tarifleri uygulaması ile 850.000'den fazla denenmiş tarif her zaman yanınızda. Hemen siz de indirin.

Okuyucunun Dikkatine

Blog sayfamızda faydalı bilgiler kategorisini kapsayan yazılar genel bilgilendirme amaçlıdır. Kategoride söz konusu içeriğin açıklayıcı tanımlamalarına, en belirgin faydalı özelliklerine, doğru ve etkili kullanım tavsiyelerine kolaylıkla tek yazıdan ulaşabilirsiniz. Yazı yayına alındıktan sonra, zaman içerisinde güncelliğini ve geçerliliğini yitirebilir. İlgili besinin ya da ürünün faydaları her bünyede farklı etkiler gösterebilir. Sunmuş olduğumuz bilgiler hiçbir zaman doktor teşhisinin yerini tutmaz, reçete niteliği taşımaz. Bilgileri uygulamadan önce alanında uzman görüşü almanızı tavsiye eder; aksi durumda oluşabilecek sorunlardan sitemizin sorumlu tutulamayacağını önemle hatırlatırız.

Yorumlar (1)
Yeni Gelen Yorumlar
NYT Yazar
Bunlar da İlginizi Çekebilir
Kırıntılı Elma (Elma Crumble) Tarifi

Kırıntılı Elma (Elma Crumble)

6-8 kişilik, 20dk Hazırlık, 30dk Pişirme
Elma Topları Tarifi

Elma Topları

4-6 kişilik, 10dk Hazırlık, Pişirme yok
Elma Topları Tarifi

Elma Topları

8-10 kişilik, 10dk Hazırlık, Pişirme yok
Elma Tatlısı Tarifi

Elma Tatlısı

4-6 kişilik, 5dk Hazırlık, 20dk Pişirme
Elma Güzeli Tarifi

Elma Güzeli

4-6 kişilik, 10dk Hazırlık, 30dk Pişirme
Elma Tatlısı Tarifi

Elma Tatlısı

2-4 kişilik, 15dk Hazırlık, 25dk Pişirme
Elma Gülü Tarifi

Elma Gülü

4-6 kişilik, 15dk Hazırlık, 30dk Pişirme
Elma Tatlısı Tarifi

Elma Tatlısı

2-4 kişilik, 30dk Hazırlık, 30dk Pişirme
Elma Tatlısı Tarifi

Elma Tatlısı

8-10 kişilik, 20dk Hazırlık, 30dk Pişirme
Mineral Nedir? İçeren Besinler, Görevleri, Özellikleri Tarifi
Mineral Nedir? İçeren Besinler, Görevleri, Özellikleri

Mineraller: Sağlığınızı Güçlendiren Gizli Hazineler! Sağlıklı beslenme söz konusu olduğunda vitamin ve minerallerin görevleri hayati…

Kapsül Kahve Nedir? Nasıl Yapılır? Çeşitleri, Kullanımı
Kapsül Kahve Nedir? Nasıl Yapılır? Çeşitleri, Kullanımı

Kapsül Kahve: Pratik & İşlevsel Kahve Deneyimi Kahve kültürü modern yaşamın vazgeçilmez rutinleri arasında yerini…

L Karnitin Nedir, Ne İşe Yarar? Faydaları, Zararları, Kullanımı Tarifi
L Karnitin Nedir, Ne İşe Yarar? Faydaları, Zararları, Kullanımı

 L Karnitin: Yağ Yakan ve Enerji Veren Amino Asit Spor salonlarında zaman geçirenler, yağ yakmak…

D3 Vitamini Nedir, Ne İşe Yarar? Eksikliği Belirtileri, Faydaları Tarifi
D3 Vitamini Nedir, Ne İşe Yarar? Eksikliği Belirtileri, Faydaları

D3 Vitamini (Kolekalsiferol) D vitamini, insan sağlığı için kritik bir rol oynayan ve birçok önemli…

B6 Vitamini Nedir? Ne İşe Yarar? Nelerde Var? Eksikliği Belirtileri Tarifi
B6 Vitamini Nedir? Ne İşe Yarar? Nelerde Var? Eksikliği Belirtileri

B6 Vitamini (Piridoksin) B6 vitamini (piridoksin) bir B vitamin kompleksinin parçasıdır ve insan sağlığı için…

Chia Tohumu Faydaları: Ne İşe Yarar, Neye İyi Gelir? Tarifi
Chia Tohumu Faydaları: Ne İşe Yarar, Neye İyi Gelir?

Chia Tohumu: Sağlıklı Beslenme Trendi Süper Gıda! Chia tohumu, "Salvia hispanica" adlı bitkinin tohumlarından elde…

Mineral Nedir? İçeren Besinler, Görevleri, Özellikleri Tarifi
Mineral Nedir? İçeren Besinler, Görevleri, Özellikleri

Mineraller: Sağlığınızı Güçlendiren Gizli Hazineler! Sağlıklı beslenme söz konusu olduğunda vitamin ve minerallerin görevleri hayati…

Kapsül Kahve Nedir? Nasıl Yapılır? Çeşitleri, Kullanımı
Kapsül Kahve Nedir? Nasıl Yapılır? Çeşitleri, Kullanımı

Kapsül Kahve: Pratik & İşlevsel Kahve Deneyimi Kahve kültürü modern yaşamın vazgeçilmez rutinleri arasında yerini…

L Karnitin Nedir, Ne İşe Yarar? Faydaları, Zararları, Kullanımı Tarifi
L Karnitin Nedir, Ne İşe Yarar? Faydaları, Zararları, Kullanımı

 L Karnitin: Yağ Yakan ve Enerji Veren Amino Asit Spor salonlarında zaman geçirenler, yağ yakmak…

D3 Vitamini Nedir, Ne İşe Yarar? Eksikliği Belirtileri, Faydaları Tarifi
D3 Vitamini Nedir, Ne İşe Yarar? Eksikliği Belirtileri, Faydaları

D3 Vitamini (Kolekalsiferol) D vitamini, insan sağlığı için kritik bir rol oynayan ve birçok önemli…

B6 Vitamini Nedir? Ne İşe Yarar? Nelerde Var? Eksikliği Belirtileri Tarifi
B6 Vitamini Nedir? Ne İşe Yarar? Nelerde Var? Eksikliği Belirtileri

B6 Vitamini (Piridoksin) B6 vitamini (piridoksin) bir B vitamin kompleksinin parçasıdır ve insan sağlığı için…

1 Saat Yürüyüş Kaç Kalori Yakar? Zayıflatır Mı? Faydaları Nelerdir? Tarifi
1 Saat Yürüyüş Kaç Kalori Yakar? Zayıflatır Mı? Faydaları Nelerdir?

1 Saat Yürüyerek Kaç Kalori Harcarım? Dünya Sağlık Örgütü (WHO), 2018 verilerine göre dünya nüfusunun…

Bayram Tatlıları: En İyi, Resimli ve Videolu Tarifler Tarifi
Bayram Tatlıları: En İyi, Resimli ve Videolu Tarifler

Bayramın neşesini ve birlikteliğini en leziz bayram tatlıları ile taçlandırmaya hazır mısınız? Bayram paylaştıkça güzel…

Pek Food’tan Pek İyi Ramazan Tarifleri Tarifi
Pek Food’tan Pek İyi Ramazan Tarifleri

Pek Food pratik ve çeşitli ürünleriyle sofralarınızı renklendirmeye geliyor! Yenilikçi çözümleri sayesinde dakikalar içinde pişirilmeye…

Chia Tohumu Faydaları: Ne İşe Yarar, Neye İyi Gelir? Tarifi
Chia Tohumu Faydaları: Ne İşe Yarar, Neye İyi Gelir?

Chia Tohumu: Sağlıklı Beslenme Trendi Süper Gıda! Chia tohumu, "Salvia hispanica" adlı bitkinin tohumlarından elde…

Yoğurtlu Çorba Tarifleri: Lezzet Garantili 30 Çeşit Tarifi
Yoğurtlu Çorba Tarifleri: Lezzet Garantili 30 Çeşit

Nefis Yemek Tarifleri mutfağından, en beğenilen yoğurtlu çorba tarifleri huzurlarınızda! Ana malzemesi yoğurt olan ve…

Madımak Otu Nedir? Faydaları Nelerdir, Neye İyi Gelir? Tarifi
Madımak Otu Nedir? Faydaları Nelerdir, Neye İyi Gelir?

Madımak: Anadolu'nun Binbir Şifalı Tarla Bitkisi! Madımak otu, Orta Anadolu mutfağında yaygın bir kullanıma sahip olan…

2024 Ramazan Bayramı Ne Zaman, Hangi Gün? Kaç Gün Tatil? Tarifi
2024 Ramazan Bayramı Ne Zaman, Hangi Gün? Kaç Gün Tatil?

2024 Ramazan Bayramı Ne Zaman, Hangi Gün? Her sene büyük bir heyecanla beklenen ramazan ayı,…

Tarifler Geri
Videolar Geri