Florür İçeren Besinler, 7 Zararlı Etkisi

Florür İçeren Besinler, 7 Zararlı Etkisi Tarifi

Florür: Kansere, Zeka Geriliğine Davetiye Çıkarır!

Tükettiğiniz yiyeceklerin içeriğinde neler olduğunu araştırdığınız oldu mu? Eğer bir besini tüketmeden önce yapısını inceliyorsanız, ne yediğinizin farkındasınız. Gıdaların içeriğinde bulunan faydalı ve zararlı maddeler, insanlar için pek çok etkiye sahiptir. Faydalı maddelerin yer aldığı gıdalar, vücut sistemini korurken sağlık için tehlikeli maddeler barındıran yiyecekler hayati risk arz eder.

Gıda alanında adı sıkça geçen florürden bahsedeceğiz size. Florür içeren gıdalar ve içeceklerin vücuda olan etkilerini duyduktan sonra daha bilinçli besleneceksiniz. Eğer aklınızda florür hangi besinlerde var sorusu oluşuyorsa; bu sayfadaki bilgileri okuduktan sonra pek çok soruya yanıt bulacaksınız.

Şimdi sizlerle florür hangi besinlerde bulunur inceleyelim. Daha bilinçli beslenmek ve vücudunuzu korumak için florür nelerde var sorusuna bu satırlarda yanıt bulacağız.

florürsüz diş macunu

Florür Nedir?

  • Doğada yer alan, dünyanın pek çok noktasında bulunan doğal bir mineraldir florür.
  • Genellikle diş macunu ve ağız bakım ürünlerinde adı geçen florür, diş çürümesini engellediği için çeşitli şekillerde kullanılmaktadır.
  • Gıda ve kozmetik alanında oldukça tartışma konusu olan florür aslında sanıldığı kadar faydalı bir madde değildir. Yapılan araştırmalar bu konuyu destekleyen ifadeleri açıklamıştır.
  • Anlatılan hikayelere göre I. Dünya Savaşı sırasında Almanlar ve Ruslar, Farben adlı şirketin ürettiği florürü hapistekileri daha ‘etkisiz ve aptal’ yapmak için içme sularına katmışlar.
  • Beyinde hasara ve bazı hastalıklara neden olduğunu fark ettiklerinde, artık kimyasal bir ilaç haline gelmiş.
  • Tıp dünyasında bazı sakinleştirici ilaçların yapısını inceleyen araştırmacılar, sakinleştirici ilaçların çok az miktarda florür içerdiğini ifade ederler.
  • Diş çürümesini, diş minesinin yapısını korumak için kullanılan florür çocuklarda ve yetişkinlerde diş sağlığını korumaktadır.
  • Uzun bir süre gelişen dişlerde birikme özelliği olan florür, dişlerin yapısını ve sağlığını güvence altına almaktadır.
  • Bazı ülkelerde içme suyuna florür eklenir. Bu şekilde içme suyunu içenlerin dişlerinin daha sağlıklı olması hedeflenir.
  • İçme suyuna florür eklenmeyen şehirlerdeki insanlara, florür içeren diş macunu ve tabletler önerilmektedir. Bu sayede çürüme ve ağız kokusunun önüne geçilir.
  • Bazı su kaynaklarında doğal olarak florür bulunmaktadır. Herhangi bir kimyasal ve yapay işlem görmeyen bu içme suları sağlık için faydalı ilan edilmektedir.
  • Dünya genelinde florür kullanımı incelendiğinde, Çin, Avusturya, Belçika, Finlandiya, Danimarka, Norveç, İsveç, Hollanda, Macaristan ve Japonya gibi bazı ülkeler içme suyuna florür eklenmesini yasaklamıştır.
  • Florür fazla alındığında oldukça zararlı hale geliyor. Bu nedenle Dünya Sağlık Örgütü’nün içme sularında güvenli bulduğu florür miktarı 0,5 – 1,7 mg/lt. olarak belirleniyor. Bu rakamın dışındaki değerler sağlığı tehdit etmektedir.

Florür Hangi Besinlerde Bulunur?

Florür bazı besinlerde doğal olarak yer almaktadır. Bu besinleri tüketirken ölçülü olmanız önerilir. Vücuda alınan fazla florür beyin yapısını etkileyeceği için sağlık açısından tehlikeli hale gelmektedir.

  • Paketlenmiş, doğal olmayan şeker içeren meyve suları
  • Gazlı ve asitli içecekler
  • Dondurulmuş gıdalar
  • Hazır çorbalar
  • Tavuk ve et bulyon
  • Sigara
  • Çay
  • Bebek maması
florür hangi besinlerde bulunur

Florür Zararları ve Yan Etkileri: 7 Tehlike!

Florür belirli bir oranda alındığında faydalı; yüksek dozda alındığında zararlı oluyor. Şimdi zararlarına değinelim.

  • Kanseri tetiklemektedir. Yüksek dozda florür içeren gıdaların tüketimi, belirli bir süre sonra vücudu kansere açık hale getirir.
  • Florür kemiklerde uzun süre biriktiğinde Skeletal Florozis adı verilen bir kas hastalığına neden olmaktadır. Bu hastalık romatizmayla aynı etkileri göstermektedir. Florür alımı azaldığında ve durduğunda bu hastalık da kendiliğinden ortadan kalkıyor.
  • Yapılan araştırmalara göre florürlü diş macunu kullanan kişilerde kemik hastalıklarının daha çok yaşandığı gözlemlenmiştir. Bu nedenle florürlü diş macunu kullanımı kısıtlanmalıdır.
  • Florürlü besinler aşırı tüketildiğinde tiroid bezlerini etkilemektedir. Bazı tiroid hastalıkları florür nedeniyle yaşanmaktadır. Florür, bedeninizi yakından etkiler.
  • Erken yaşta ergenliğe geçişin nedenlerinden biri de florür alımıdır. Dünya genelinde ergenlik yaşı incelendiğinde florürlü içme suyu alan ülkelerde ergenlik yaşının daha da düştüğü görülmüştür.
  • Beyin hücrelerini yormaktadır. IQ seviyesini etkileyen florür, zeka gelişimini bozmaktadır. Sağlıklı bireyler için florür kullanımına karşı hassas olmanız önerilir.
  • Üreme sistemini etkileyen florür, üreme hormonlarının salgılanmasını önlemektedir. Gıdaları tüketirken florür içermeyen gıdaları tercih edebilirsiniz.
florür zararları

Laksatif Etki Yapan 9 Sağlıklı Yiyecek

Progesteron Yükselten 12 Sağlıklı Besin

Niasin Nedir? Faydaları, İçeren Besinler

Fenilalanin Nedir? Diyeti, İçeren Gıdalar

Taurin Nedir? Faydaları, İçeren Besinler

--

Nefis Yemek Tarifleri WhatsApp kanalı açıldı, hemen siz de katılın.

5 milyon'dan fazla kişinin takip ettiği Youtube kanalımızda videolu tariflerimizi bulabilirsiniz.

15 milyondan fazla kişinin indirdiği Nefis Yemek Tarifleri uygulaması ile 850.000'den fazla denenmiş tarif her zaman yanınızda. Hemen siz de indirin.

Okuyucunun Dikkatine

Blog sayfamızda faydalı bilgiler kategorisini kapsayan yazılar genel bilgilendirme amaçlıdır. Kategoride söz konusu içeriğin açıklayıcı tanımlamalarına, en belirgin faydalı özelliklerine, doğru ve etkili kullanım tavsiyelerine kolaylıkla tek yazıdan ulaşabilirsiniz. Yazı yayına alındıktan sonra, zaman içerisinde güncelliğini ve geçerliliğini yitirebilir. İlgili besinin ya da ürünün faydaları her bünyede farklı etkiler gösterebilir. Sunmuş olduğumuz bilgiler hiçbir zaman doktor teşhisinin yerini tutmaz, reçete niteliği taşımaz. Bilgileri uygulamadan önce alanında uzman görüşü almanızı tavsiye eder; aksi durumda oluşabilecek sorunlardan sitemizin sorumlu tutulamayacağını önemle hatırlatırız.

Yorumlar (1)
Yeni Gelen Yorumlar
  • Profil fotoğrafı

    Dr.Oramix Kids Florürsüz Diş Macunu 75ml. Vegan: Doğal bitki özleri içerir. 0-2 yaş çocuklarda ilk süt dişlerinin çıkışından itibaren, diş fırçasına ince bir tabaka sürülerek ebeveyn kontrolünde günde birkez diş/dişlerin temizliğinin yapılması tavsiye edilir.
    Uzman diş hekimleri önderliğinde geliştirilen 0-6 yaş arası çocuklar için etkili bir diş macunudur. Çileğin beğenilen tadı ile çocukları düzenli olarak diş fırçalama alışkanlığını kazanmasına yardımcı olur.
    FLORÜR, PARABEN, SLS, FORMALDEHIT, TRICLOSAN, SUNİ RENKLENDİRİCİ ve YAPAY TADLANDIRICI İÇERMEZ.
    Kalsiyum diş minesini güçlendirir, doğal beyazlığına döner
    İçeriğindeki bitkisel bileşellerle diş minesinin kalsiyum ve fosfor kaybetmesini önler ve yoğun mineral içeriği sayesinde besleyerek güçlenmesine yardımcı olur. Bu noktada diş macununun hızlı bir şekilde koruyucu bir tabaka oluşturabilme özelliği çok önemlidir çünkü çoğu çocuk uzun süre diş fırçalamaya devam etmez.
    • Ağız hijyeni için günlük kullanıma uygundur.
    • Çürüklere karşı korumaya yardımcıdır.
    • Diş minesini mineraller ile doygunlaşırır. Dişe daha beyaz ve parlak gözükmesini sağlar.
    • Diş minesini parlatır ve beyazlatır
    • Diş dokularını güçlendirir ve çürüğe karşı korur.
    • Ağız içi yara oluşumunu engeler.
    • Uzun süreli diş ve diş eti temizliği sağlar
    • Diş plağı ve diş taşı oluşumunu engeller.
    • Nefesi ferahlatır
    Bileşiğinde kullanılan maddelerimiz bitki özlerinden ve minerallerden elde edilir.
    AROMA: Çilek özü ile çocukların diş fırçlama alışkanlığını severek, kazanmalarını sağlar,
    CAMELLIA SINENSIS LEAF EXTRACT: Yeşil Çay, günümüzde en sık karşılaşılan sağlık sorunları da dahil olmak üzere birçok hastalığa karşı koruma özelliği bulunan çok değerli bir besindir. Bunun en önemli nedeni ise içeriğinde barındırdığı antioksidan bileşenlerdir. Güçlü etkiler sağlayan antioksidan bileşenler sayesinde beyin fonksiyonlarının iyileştirilmesi, pek çok kanser türüne karşı koruma sağlanması, kardiyovasküler hastalıklara yakalanma riskinin azaltılması ve daha pek çok faydayı da beraberinde getirir, Beyinde dopamin ve alfa dalgalarının üretimini de arttırarak bilişsel faaliyetleri güçlendirir,
    SALVIA OFFICINALIS LEAF EXTRACT: Adaçayı, ada çayı; A, B3, B6, B9, E, ve K vitaminlerinin yanı sıra bakır, çinko, demir, kalsiyum, manganez ve potasyum mineralleri bakımından da zengindir. Antimikrobiyal ve antioksidan içeriğinden dolayı özellikle, diş problemleri ve ağız yaralarının giderilmesi diş eti çekilmeleri, diş eti kanamalarını engellemesi gibi pek çok rahatsızlığın tedavisi giderilmesinde önemli bir bitkisel doğal tedavi edici etkiye sahiptir.
    Diş bakımının tüm gerekliliklerini karşılamayı amaçlayan Dr.Oramix Diş Macunu; yapay tatlandırıcı, sentetik hammadde ve renklendiriciler içermez. İçeriğindeki bitkisel özlerin tümü, doğal yollarla elde edilmiştir. Hayvansal hiçbir katkı barındırmaz. İçeriğindeki hammaddeler ve üretim prosesi, hem helal, hem de vegan sertifikalandırılma koşullarına uygundur.

NYT Yazar
Bunlar da İlginizi Çekebilir
Bebek Muhallebisi +7 Tarifi

Bebek Muhallebisi +7

1-2 kişilik, 5dk Hazırlık, 10dk Pişirme
Tavuklu Pilav +7 Tarifi

Tavuklu Pilav +7

1-2 kişilik, 5dk Hazırlık, 30dk Pişirme
Havuç Püresi +7 Tarifi

Havuç Püresi +7

1-2 kişilik, 10dk Hazırlık, 5dk Pişirme
Bebek Çorbası +7 Tarifi

Bebek Çorbası +7

1-2 kişilik, 10dk Hazırlık, 10dk Pişirme
7 Dakikada Sufle Tarifi

7 Dakikada Sufle

2-4 kişilik, 5dk Hazırlık, 10dk Pişirme
Sebze Çorbası (+7) Tarifi

Sebze Çorbası (+7)

1-2 kişilik, 5dk Hazırlık, 15dk Pişirme
Baby Pankek+7 Tarifi

Baby Pankek+7

1-2 kişilik, 5dk Hazırlık, 5dk Pişirme
7 Dakikada Sufle Tarifi

7 Dakikada Sufle

2-4 kişilik, 5dk Hazırlık, 10dk Pişirme
Espresso Nedir? Nasıl Yapılır ve İçilir? Çeşitleri, Faydaları
Espresso Nedir? Nasıl Yapılır ve İçilir? Çeşitleri, Faydaları

Espresso: Küçük Fincanda Yoğun Lezzet! Tüm dünyaya İtalya'dan yayılan espresso kahvesi, oldukça yoğun aromalı ve…

Mineral Nedir? İçeren Besinler, Görevleri, Özellikleri Tarifi
Mineral Nedir? İçeren Besinler, Görevleri, Özellikleri

Mineraller: Sağlığınızı Güçlendiren Gizli Hazineler! Sağlıklı beslenme söz konusu olduğunda vitamin ve minerallerin görevleri hayati…

Kapsül Kahve Nedir? Nasıl Yapılır? Çeşitleri, Kullanımı
Kapsül Kahve Nedir? Nasıl Yapılır? Çeşitleri, Kullanımı

Kapsül Kahve: Pratik & İşlevsel Kahve Deneyimi Kahve kültürü modern yaşamın vazgeçilmez rutinleri arasında yerini…

L Karnitin Nedir, Ne İşe Yarar? Faydaları, Zararları, Kullanımı Tarifi
L Karnitin Nedir, Ne İşe Yarar? Faydaları, Zararları, Kullanımı

 L Karnitin: Yağ Yakan ve Enerji Veren Amino Asit Spor salonlarında zaman geçirenler, yağ yakmak…

D3 Vitamini Nedir, Ne İşe Yarar? Eksikliği Belirtileri, Faydaları Tarifi
D3 Vitamini Nedir, Ne İşe Yarar? Eksikliği Belirtileri, Faydaları

D3 Vitamini (Kolekalsiferol) D vitamini, insan sağlığı için kritik bir rol oynayan ve birçok önemli…

B6 Vitamini Nedir? Ne İşe Yarar? Nelerde Var? Eksikliği Belirtileri Tarifi
B6 Vitamini Nedir? Ne İşe Yarar? Nelerde Var? Eksikliği Belirtileri

B6 Vitamini (Piridoksin) B6 vitamini (piridoksin) bir B vitamin kompleksinin parçasıdır ve insan sağlığı için…

Espresso Nedir? Nasıl Yapılır ve İçilir? Çeşitleri, Faydaları
Espresso Nedir? Nasıl Yapılır ve İçilir? Çeşitleri, Faydaları

Espresso: Küçük Fincanda Yoğun Lezzet! Tüm dünyaya İtalya'dan yayılan espresso kahvesi, oldukça yoğun aromalı ve…

Mineral Nedir? İçeren Besinler, Görevleri, Özellikleri Tarifi
Mineral Nedir? İçeren Besinler, Görevleri, Özellikleri

Mineraller: Sağlığınızı Güçlendiren Gizli Hazineler! Sağlıklı beslenme söz konusu olduğunda vitamin ve minerallerin görevleri hayati…

Kapsül Kahve Nedir? Nasıl Yapılır? Çeşitleri, Kullanımı
Kapsül Kahve Nedir? Nasıl Yapılır? Çeşitleri, Kullanımı

Kapsül Kahve: Pratik & İşlevsel Kahve Deneyimi Kahve kültürü modern yaşamın vazgeçilmez rutinleri arasında yerini…

L Karnitin Nedir, Ne İşe Yarar? Faydaları, Zararları, Kullanımı Tarifi
L Karnitin Nedir, Ne İşe Yarar? Faydaları, Zararları, Kullanımı

 L Karnitin: Yağ Yakan ve Enerji Veren Amino Asit Spor salonlarında zaman geçirenler, yağ yakmak…

D3 Vitamini Nedir, Ne İşe Yarar? Eksikliği Belirtileri, Faydaları Tarifi
D3 Vitamini Nedir, Ne İşe Yarar? Eksikliği Belirtileri, Faydaları

D3 Vitamini (Kolekalsiferol) D vitamini, insan sağlığı için kritik bir rol oynayan ve birçok önemli…

B6 Vitamini Nedir? Ne İşe Yarar? Nelerde Var? Eksikliği Belirtileri Tarifi
B6 Vitamini Nedir? Ne İşe Yarar? Nelerde Var? Eksikliği Belirtileri

B6 Vitamini (Piridoksin) B6 vitamini (piridoksin) bir B vitamin kompleksinin parçasıdır ve insan sağlığı için…

1 Saat Yürüyüş Kaç Kalori Yakar? Zayıflatır Mı? Faydaları Nelerdir? Tarifi
1 Saat Yürüyüş Kaç Kalori Yakar? Zayıflatır Mı? Faydaları Nelerdir?

1 Saat Yürüyerek Kaç Kalori Harcarım? Dünya Sağlık Örgütü (WHO), 2018 verilerine göre dünya nüfusunun…

Bayram Tatlıları: En İyi, Resimli ve Videolu Tarifler Tarifi
Bayram Tatlıları: En İyi, Resimli ve Videolu Tarifler

Bayramın neşesini ve birlikteliğini en leziz bayram tatlıları ile taçlandırmaya hazır mısınız? Bayram paylaştıkça güzel…

Pek Food’tan Pek İyi Ramazan Tarifleri Tarifi
Pek Food’tan Pek İyi Ramazan Tarifleri

Pek Food pratik ve çeşitli ürünleriyle sofralarınızı renklendirmeye geliyor! Yenilikçi çözümleri sayesinde dakikalar içinde pişirilmeye…

Chia Tohumu Faydaları: Ne İşe Yarar, Neye İyi Gelir? Tarifi
Chia Tohumu Faydaları: Ne İşe Yarar, Neye İyi Gelir?

Chia Tohumu: Sağlıklı Beslenme Trendi Süper Gıda! Chia tohumu, "Salvia hispanica" adlı bitkinin tohumlarından elde…

Yoğurtlu Çorba Tarifleri: Lezzet Garantili 30 Çeşit Tarifi
Yoğurtlu Çorba Tarifleri: Lezzet Garantili 30 Çeşit

Nefis Yemek Tarifleri mutfağından, en beğenilen yoğurtlu çorba tarifleri huzurlarınızda! Ana malzemesi yoğurt olan ve…

Madımak Otu Nedir? Faydaları Nelerdir, Neye İyi Gelir? Tarifi
Madımak Otu Nedir? Faydaları Nelerdir, Neye İyi Gelir?

Madımak: Anadolu'nun Binbir Şifalı Tarla Bitkisi! Madımak otu, Orta Anadolu mutfağında yaygın bir kullanıma sahip olan…

Tarifler Geri
Videolar Geri