1890’dan Günümüze! En Eski Gazlı İçeceğimiz: Gazoz
Gazoz birçok kişinin çocukluğunda meşhur olan, yaz sıcaklarında aranan, kan şekerini dengeleyen bir soğuk içecek olarak tarihte yerini almıştır. Piyasanın canlanmasıyla beraber ortaya çıkan çeşitli aromalı içecekler bir yana dursun; gazoz bir yana!
Gazoz bir kültür, bir geçmiştir. Sahilde çekirdek ve gazoz keyfini yaşayanlar, mahallede arkadaşları ile buluştuğunda herkese gazoz ısmarlayanlar gazonun bir samimiyet ikramı olduğunu çok iyi bilir.
Belirli bir rengi olmayan ve oldukça saydam görünen gazoz, bardağında ya da şişesinde yüzlerce baloncuk oluşturur. Bir dönemlerde -ayılana gazoz bayılana limon- sözleri ile meşhur olan Roman havası, gazoz içeceğini daha da popüler hale getirmiştir. Hatta takvimler 2005 senesini gösterdiğinde gazoz bu şarkı ile anılmaya başlandı.
Gazoz Nedir?
- Gazoz içerisinde karbon asidi yer alan bir şerbettir.
- Şekerli içecekler arasında yerini alır. Gazoz içindekiler listesine göz atıldığında glikoz şurubu ve karbondioksit dikkat çeker. Su oranı yüksektir.
- Fransızca’da gazlı su anlamına gelen gazoz, serin yerde korunması ve soğuk içilmesi gereken bir içecektir.
- 18. yüzyılda suya hava karıştırma fikri ile keşfedilen gazoz, Osmanlı zamanında “Mısıroğlu” markası ile tanıtılmıştır.
- 1890 yılında maden suyu ile adını duyuran gazoz, hazmı kolaylaştıran içeceklerden biri olduğu için yemek sonrasında tercih edilmektedir.
- Şekerli tadı olduğu için sık sık tüketilmesi zararlı olacağı için gazoz ölçülü şekilde tüketmek her zaman iyi bir karar olmaktadır.
- Gazoz tek bir maddeden elde edilmez. Bu nedenle gazoz homojen mi sorunuza yanıtımız evet olacaktır.
- Gazoz asit mi baz mı diye düşünebilirsiniz. Asidik maddelerden oluştuğu için gazoz bir asittir. Eğer asitli içeceklere karşı hassassanız, gazozdan uzak durmanızı hatırlatalım.
- Gazozun yapısı incelendiğinde gazoz ph değeri de ifade edilmelidir. Gazoz asit olduğu için pH değeri de yaklaşık 4.3 ölçülmüştür.
Gazoz Nasıl Yapılır?
Gazozu evde kolayca deneyip buzdolabında içime hazır hale getirebilirsiniz. Sıcak günlerde ikram edebileceğiniz gazoz, tansiyonu dengeleyen yapısı ile çok sevilecektir. Bir de buz eklendiğinde serinlik etkisi oluşturacağı için birçok evde tercih edilmektedir. Şimdi evdeki malzemeler ile kolayca gazoz yapmayı deneyelim:
Malzemeler:
- 2 bardak soğuk su
- 2 bardak maden suyu
- 2 tatlı kaşığı limon tuzu
- 1 çay kaşığı karbonat
Hazırlanışı:
- Bir havanda karbonatı ve limon tuzunu güzelce ezerek işe başlayınız.
- Soda ve suyu bir sürahiye dökünüz. Dilerseniz ağzı kapalı bir şişe ya da karaf da kulllanabilirsiniz. Eğer hemen tüketecekseniz sürahi işini görecektir.
- Havanda ezdiğiniz malzemeleri de sürahi içine ekleyiniz. Eklerden karıştırmaya başlayabilirsiniz.
- Tüm malzemeleri birkaç dakika karıştırınız ve içindeki malzemelerin erimesini sağlayınız.
- Karıştırma işlemi bittikten sonra sürahiyi buzdolabında dinlendiriniz ve soğuk şekilde tüketiniz.
- Eğer aromalı gazoz hazırlamak isterseniz; içine birkaç dilim limon ve nane de ekleyebilirsiniz.
- Meyve dilimleri ile de gazoza aroma katabilirsiniz. Yaz meyveleri eklenen gazoz, daha da sevilerek tüketilebilir.
Gazoz Çeşitleri Nelerdir?
Gazoz sade tadıyla tüketildiğinde çok sevilmektedir. Yapılan geliştirmeler sonucunda meyve aromaları eklenmiştir ve birbirinden lezzetli gazoz çeşitleri piyasaya sunulmuştur. Hangi meyve ile aranız iyiyse; o meyvenin tadını bulabileceğiniz gazoz çeşitleri şöyledir:
- Elmalı gazoz
- Limonlu gazoz
- Zencefilli gazoz
- Çilekli gazoz
- Portakallı gazoz
- Vişneli gazoz
- Mandalinalı gazoz
- Frambuazlı gazoz
Gazoz Kaç Kalori?
Soğuk tüketilmesi önerilen alkolsüz içecek gazoz, belirli bir kalori içermektedir. Eğer çok seviyorsanız ve gün içinde birkaç şişe tüketiyorsanız; içerdiği kaloriyi öğrenmek isteyebilirsiniz. Diyette olanların ve beslenmesinde kalori hesabı yapanların merak ettiği gazoz kalori değerleri şu rakamlarla ifade edilecek. İçmeden önce kalorisine göz atmanızı tavsiye ederiz.
- 1 su bardağı gazoz: 190 kalori
- 1 kutu gazoz: 314 kalori
- 100 ml gazoz: 95 kalori
- 150 ml gazoz: 143 kalori
1 su bardağı gazozda bulunan mineraller ise:
- 47.8 gram Karbonhidrat
- 14 mg Sodyum
- 2 mg Potasyum
- 10 mg Kalsiyum
- 0.78 gram Demir
Yaz Kış Serinleten Gazozun Faydaları
Gazoz bazı uzmanlar tarafından tüketilmesi sakıncalı bulunan bir içecektir. Tabi ev yapımı olduğunda bu ifadeler değişebilir. Eğer ev yapımı gazoz tüketirseniz; sağlığınız için faydalı olabilir. Marketlerden alınan şişe gazozlar ise sağlık için oldukça tehlikeli alarmlar verecektir. Gazozun faydalarına değinecek olursak şu yorumlar yansımaktadır:
- Sıcaklarda su ihtiyacını tam olarak karşılamasa da serin bir içecek olduğu için vücuda enerji verir.
- Eğer ev yapımı gazoz içilecekse, maden suyundan hazırlandığı için vücudun mineral ihtiyacını karşılar.
- Limonlu gazoz, hazmı kolaylaştırırken zencefilli gazoz vücuttaki iltihabı temizlemektedir. Çilekli gazoz ise cildinizi güzelleştirecektir.
- Çok sıcak geçen günlerde tansiyon düşmesine önlem almak için gazoz tüketilebilir. Serin bir lezzet olan gazoz, anlık kurtarıcıdır.
Fazla Gazoz İçmenin Zararları
Doktorlar kola ve gazozun aynı etkilere sahip olduğu kanısındadırlar. Genellikle yasaklı listede yer alan gazoz, fazla tüketildiğinde sağlık sorunlarına yol açabilir. Gazozun vücudunuza olumsuz etkileri nedir dediğinizde; sizlere şu listeyi sunabiliriz:
- Satın alınan gazozların yapısında E21 kodlu koruyucu maddeler yer alır.
- E21 koruyucu maddesi DNA onarımına zarar verecek özelliğe sahiptir. Bu madde ise paketli gıdalarda sıkça kullanılmaktadır.
- Tatlı bir aroma vermesi için de eklenen şeker ilavesi, şeker hastalığına davet çıkarmaktadır.
- Çok fazla gazoz tüketen kişilerin ileri yaşlarında parkinson gibi hastalıkları da yaşama ihtimalinin yüksek olduğu ifade edilir.
Buz Gibi Serinleten Ev Yapımı 3 Gazoz Tarifi
Yaz kış demeden gazoz tüketirim diyorsanız; en iyisi doğal bir gazoz içmek olmalı. Meyve aromaları ile lezzetlenen, buz ile serinlik etkisi oluşturan gazozların en güzel hali bu tariflerde. Koruyucu maddelerden uzak, anne eli değmiş leziz gazozların sırrı bu tariflerde! Taklitlerinden kaçının, en doğalını siz hazırlayın!
1) Hazırlarını Unutturur: Ev Yapımı Meyveli Gazoz
Yaz mevsimi geldiğinde birçok kişi soğuk içecekler içmek ister. Sıcak günlerde enerjinizi yenileyen, C vitamini desteği sağlayan bu özel tarifimiz paketli ürünlerden daha sağlıklı ve lezzetli. Çok kolay aşamalardan geçerek hazırlanan ev yapımı meyveli gazozu denediğinizde, favori içeceğinizi belirleyeceksiniz. Soğuk bir şeyler getir de içelim diyenlere özel; meyveli gazoz bu tarifte! Ev Yapımı Meyveli Gazoz
2) Hem Serin Hem Vitaminli! Doğal Meyveli Gazoz
Reyhan bitkisinin faydalarını içeren, içinizi ferahlatan serin bir lezzet daha sizinle. Ramazan sofralarında ikram edilen, davetlerde masayı renklendiren reyhanlı gazoz mideyi rahatlama özelliği ile çok sevilecek. Birkaç dakika içinde hazırlanan bu özel gazozu deneyerek, sağlıklı bir içeceği buzdolabında konuk edebilirsiniz. Unutmayın, reyhan midenizin dostudur. Doğal Meyveli Gazoz
3) Doğal Enerji İçeceği Ev Yapımı Portakallı Gazoz
Portakalları değerlendirmenin etkili yollarından biri de ev yapımı portakallı gazoz yapmak olacak. Balkon keyiflerini lezzetlendiren, sıcak günleri serinleten içeceğiniz olan portakallı gazoz asitli olmaması yönüyle de seviyor. Yemeklere eşlik eden, sindirimi kolaylaştıran nefis bir içecek arıyorsanız; portakallı gazozu siz de deneyebilirsiniz. Ev Yapımı Portakallı Gazoz
Soğuk İçecekler kategorisini ziyaret edebilirsiniz.
İftar Sofralarınız İçin Ferahlatan 13 İçecek
Soğuk Kahve Çeşitleri Nelerdir? Ev Yapımı Soğuk Kahve Tarifleri
Soda – Maden Suyu Kaç Kalori? Sade, Limonlu, Meyveli Soda Kalorileri
Kolanın Zararları, Kola İçtikten Sonra Vücutta Neler Oluyor?
Maden Suyu Faydaları, Cilde Faydaları – Çok Şaşıracağınız Bilgiler
İlk yorumu sen yaz.
Yaptığın yorumlarla diğerlerine yardımcı ol.