İncir Nerede, Hangi Koşullarda Yetişir?

İncir Nerede, Hangi Koşullarda Yetişir? Tarifi

Ülkemizde İncir Yetiştiriciliği Nasıl Yapılır?

İncir, sağlığa olan sayısız faydaları sayesinde çok sevilen bir meyvedir. Büyük incir ağaçlarından toplanan bu meyve, mutfağımıza çeşitli şekillerde konuk olur. Olgunlaşma döneminde yeşil ve sert dokulu olan incir; hasat zamanı geldiğinde mor ya da kırmızı renkli kabuklarıyla ilgileri üzerine toplar.

İncir ağacının çevresinden ya da çok yakınından geçtiğinize, burnunuza gelen o tatlı ve aromatik koku sizi incir yemeye teşvik edebilir. Özenle yetişen incirlerin sırrı nedir diyenlerdenseniz; sizlere bu satırlarda daha önce belki de hiç duymadığınız bilgileri vereceğiz.

İncir nerede yetişir soru işaretini gidermek adına hazırladığımız bu yazıda incir için gerekli iklim koşulları ve meyvenin kalitesini artıran bilgiler yer alıyor. Tatlı ve etli bir meyvesi olan inciri daha yakından tanımak için sayfanın sonuna kadar okumanız tavsiye edilir. Ege Bölgesi ile ünlenen, birçok kıyı kesimde bolca yetişen incir doğaya ve size faydalı olmak için can bulmaya devam ediyor.

incir yetişme koşulları

İncir Nerede Yetişir?

Türkiye’de incir en çok Ege Bölgesi illerinde yetişir. Kış aylarının ılıman, yaz aylarının sıcak geçtiği iklimlerde yetişen incir için en düşük sıcaklık 7, en yüksek sıcaklık ise 40 derecedir. Yıl içindeki ortalama sıcaklığın 18-20 derece civarlarında seyretmesi beklenir.

Ülkemizde incir üretiminde büyük rol oynayan iller Aydın ve İzmir’dir. Bu iki önemli ili takip eden Bursa da incir yetiştirme alanlarıyla ve üretim miktarıyla ön plana çıkar.

İncir, Akdeniz ve Batı Asya ülkelerinde yerli bir meyvedir. Bu meyvenin ağacı, bulunduğu ülkelerde kutsal ve bereketli kabul edilir. Dünya genelinde incir tarımına değinecek olduğumuzda bu tarımın en çok Türkiye’de gerçekleştiğini ifade edebiliriz. Türkiye kadar çok yoğun olmasa da Mısır, Fas ve Cezayir ülkeleri de incir üretiminde söz sahibidir.

Şehirlere dikkat ederek incirin hangi iklimde yetiştiğini az çok tahmin edebilirsiniz. İncir hangi şehirde yetişir sorusuna verdiğimiz yanıtlarda ılıman ve sıcak şehirler dikkat çeker. İncir ağacının verimli şekilde büyümesi ve meyve vermesi için ılık mevsimlerin yaşandığı bölgeler tercih edilmelidir. Marmara ve Ege illeri, incir üretiminde önemli konumlardır.

İncir Nasıl Kurutulur? Detaylı Resimli 2 Yöntem

incir hangi iklimde yetişir

İncir Hangi Koşullarda Yetişir?

Antioksidan ve vitamin açısından çok zengin olan incir yetişme koşulları nelerdir peki? İncir ağacı toprağa tutunmak için hangi özellikleri istemektedir? Bu konuya tek tek açıklık getirelim:

  • İncir ağacının kış mevsiminde ılık günler geçirmesi gerekir. Yaz mevsiminde ise sıcaklık ve kuraklık sever.
  • İncir hangi mevsimde yetişir sorusuna yanıt vermek için büyüme ve olgunlaşma dönemlerinden bahsetmek gerekmektedir.
  • Yıllık ortalama sıcaklığın 20 derece olduğu iklimlerde, bahar ve yaz aylarında incirin yetişmesi daha sağlıklıdır.
  • Maksimum 40 derece sıcaklığa dayanabilen incir ağacı, soğuk günlerde 7-8 derece hava sıcaklığına karşı dirençli olabilir. Bu rakamlar değiştikçe ve sınırlar aşıldıkça incir zarar görmeye başlayabilir.
  • İncir çeşitlerinden birkaçı -5 dereceye kadar canlı kalabilir. Ancak yapısı gereği buzlanma ve sert soğuk alan incir; tadından ödün verecektir.
  • Toprak seçiminde üreticiyi yormayan incir pek çok toprak türünde büyüyebilir.
  • Dallarının güçlenmesi için bolca mineralli toprağı görse daha verimli büyür.
  • Şayet inciri yetiştirmek için kireçli topraklar mevcutsa; bu topraklarda incir verimle büyümeye başlar.

İncirin Faydaları – Bakış Açınızı Değiştirecek 10 Mucizevi Özelliği

incir nerede yetişir

İncir Hangi Mevsimde Yetişir?

Özenle bakılan ve yetişen incir ne zaman olur? Bu sorunun yanıtı, incirin hasat edilmesi için mühimdir. İncir ağaçlarıyla dolu bir bölgede yaşıyorsanız; mahalleyi saran incir yapraklarının ve meyvesinin kokusu size bazı haberleri verecektir.

Yaz meyvesi olan incir yazın ilk haftalarında erkencileri vermeye başlar. Haziran ayının ilk haftasında, ilk hasat yapılır. Ağustos ayının ilk haftasında ise; ballı kıvama gelen incirler dikkatleri çeker.

Çeşitlerine göre meyvelerin olgunlaşma süresi de değişmektedir. Örnek verecek olursak; sarılop türü incir sonbaharın ilk haftalarında hasat edilebilir. Eylül ayı bu tür için idealdir. Bursa siyahı, morgüz ve Sultan Selim inciri türleri yazın son demlerinde toplanır. Ağustos bu türler için tam hasat zamanıdır.

Temmuz sonuna doğru yediveren incirleri hasat edilmek için dallarda bekler. Hemen hemen bütün incir türleri yaz mevsiminde olgunlaşır ve sonbaharın ilk haftalarına kadar dalda canlı kalabilir. İnciri lezzetli ve tam kıvamında yemek isteyenler, yaz aylarının ortalarına kadar bekleyebilir.

İncir Nasıl Dikilir?

İncir ağaçlarının dikimi için tozlaşma etkendir. Bu nedenle ağaçlardan 1 dişi 1 erkek seçilmelidir. Aynı bölgede dikim sağlandığında, bitki verimli şekilde toprağa tutunacaktır.

  • Dikim için en uygun dönem ilkbahar aylarıdır. Çünkü kış aylarında incir ağaçları yaprak vermez. Büyük ağaçlar var olan yapraklarını döker.
  • Kış döneminin ılık ve nemli geçtiği şehirlerde, ilkbahar aylarında incir dikimi fideden yapılabilir.
  • Fidanları ölçüm yaparak dikerseniz; daha iyi sonuçlar alabilirsiniz. En, boy ve derinlik ölçüsünün 50 cm civarında olması; fideler için uygundur.
  • Gübreli toprağa incir fidesi dikerken toprağın azot miktarının mümkün olduğunca çok az olması önerilir.
  • İncir fidanının dikileceği toprakta doğal mineralli gübre olması, köklenme için etkendir.
  • Fidanları diktikten sonra mutlaka en az 5 litre can suyu verilmelidir. İncir, suyu sevdiği için can suyunun önemi sayesinde kısa sürede toprağa tutunacaktır.

İncir Yaprağının Bilmediğiniz 10 Faydası

incir nerede yetişir

İncir Nasıl Yetişir?

Kaliteli tohumdan incir fidesi hazırladınız. En uygun gördüğünüz alana fideyi diktiniz. Can suyunu da yeterli miktarda verdikten sonra büyümesi için bekliyorsunuz. Emeklerinizin karşılığını dallardaki meyvelerle görmek için bazı püf noktaları bilmeniz gerekir.

İncir nasıl yetişir sorusunun sırlarını sizlere burada açıklayalım. Ege ve Marmara illerinde özellikle dikkat edilen bazı hususlar var:

  • İncirin toprağında kireç varsa; dalların güçlenmesine yardım edebilir. Bu nedenle toprak seçiminde hassas olmamalısınız. Karma toprakları tercih edebilirsiniz.
  • Ülkemizin dünya incir üretiminde 1. sırada yer aldığını hatırlayabilirsiniz. Bu sıralamayı uzun süre korumak için incir ağaçlarınıza bakım yapmayı unutmayınız.
  • Budama işlemlerini diğer dalların nefes alması için ihmal etmemelisiniz.
  • Bol güneş ve nem seven incir ağacı, seçici bir meyve değildir esasında. Akdeniz ve Marmara illerinde rahatça yetişmektedir.
  • Ağaçlar, şehir merkezlerinden uzak alanda yetiştiğinde kimyasal etkenlerden de uzak kalacağı için sağlıklı meyveler verir.
  • İncir meyvelerinin olgunlaşma döneminden sonra kurutma dönemi gelir. Dalda kendini gösteren meyveler, ortalama %50 nemin altında büyümeye devam ettiğinde etkili şekilde kurur. Çok fazla nem, bu dönemde meyvelerin çürümesine neden olabilir.
  • Verimli yetişmesi için incir ağaçlarının sulanması da gözden kaçmamalıdır. Meyvenin tatlı ve sulu olması, tüm sene ağacın iyi şekilde sulanmasıyla sağlanır.

İncir Kürü Faydaları: Her Derde Şifa 18 Özelliği

incir ne zaman olur

Enginar Hangi Mevsimde, Nasıl Yetişir?

Türkiye’de En Çok Fındık Nerede Yetişir?

Türkiye’de Pamuk En Çok Nerede Yetişir?

Nar Hangi Mevsimde Yetişir? Nasıl Ekilir, Yetiştirilir?

Turunçgiller Nelerdir? Nerede Yetişir? Faydaları ve Çeşitleri

--

Nefis Yemek Tarifleri WhatsApp kanalı açıldı, hemen siz de katılın.

5 milyon'dan fazla kişinin takip ettiği Youtube kanalımızda videolu tariflerimizi bulabilirsiniz.

15 milyondan fazla kişinin indirdiği Nefis Yemek Tarifleri uygulaması ile 850.000'den fazla denenmiş tarif her zaman yanınızda. Hemen siz de indirin.

Okuyucunun Dikkatine

Blog sayfamızda mutfakta ve ev yaşamında size zaman kazandırabilecek püf noktalarını kapsayan yazılar genel bilgilendirme amaçlıdır. Kategoride doğal temizlik tavsiyelerinden butik sebze meyve yetiştiriciliğine, besinleri kolay ayıklama ve uzun süre muhafaza etme tekniklerinden yemeklerde lezzeti artıran ipuçlarına değin hızlı çözüm önerileri yer almaktadır. Evde kolaylıkla uygulayabileceğiniz bu tavsiyeler aşama aşama resimli maddelerle özel olarak düzenlenmiştir. Sunmuş olduğumuz bilgiler öneri niteliğindedir. Yazı yayına alındıktan sonra, zaman içerisinde güncelliğini ve geçerliliğini yitirebilir. İlgili ürüne karşı alerjiniz olup olmadığını önceden test etmeli, tavsiyeleri uygularken dikkatli olmaya özen göstermelisiniz. Aksi durumda yaşanabilecek olumsuz durumlardan sitemizin sorumlu tutulamayacağını önemle hatırlatırız.

18. Gün İftar Menüsü

Nefis Yemek Tarifleri en lezzetli iftar menüsü seçenekleriyle 18. günde de yanınızda! Pratik ve iştahınızı açacak iftar çorbaları tariflerinden mis gibi lezzetiyle tavuklu sebze çorbası, ana yemekte farklı ramazan yemekleri arayanlar için çok leziz mantar kebabı yanında rengiyle iştah açan pancar ...

Tüm menüyü gör
Yorumlar

İlk yorumu sen yaz.

Yaptığın yorumlarla diğerlerine yardımcı ol.

NYT Yazar
Bunlar da İlginizi Çekebilir
İncir Tatlısı (İncir Dolması) Tarifi

İncir Tatlısı (İncir Dolması)

8-10 kişilik, 10dk Hazırlık, 25dk Pişirme
Deli İncir Reçeli (Ham İncir) Tarifi

Deli İncir Reçeli (Ham İncir)

6-8 kişilik, 10dk Hazırlık, 45dk Pişirme
İncir Reçeli Tarifi

İncir Reçeli

12-14 kişilik, 5dk Hazırlık, 1 saat Pişirme
İncir Reçeli Tarifi

İncir Reçeli

6-8 kişilik, 15dk Hazırlık, 45dk Pişirme
İncir Reçeli Tarifi

İncir Reçeli

12-14 kişilik, 15dk Hazırlık, 5dk Pişirme
İncir Tatlısı Tarifi

İncir Tatlısı

6-8 kişilik, 5dk Hazırlık, 20dk Pişirme
İncir Dolması Tarifi

İncir Dolması

4-6 kişilik, 10dk Hazırlık, 10dk Pişirme
İncir Kavurması Tarifi

İncir Kavurması

1-2 kişilik, 5dk Hazırlık, 5dk Pişirme
İncir Reçeli Tarifi

İncir Reçeli

6-8 kişilik, 10dk Hazırlık, 35dk Pişirme
Goji Berry Nedir? Faydaları Nelerdir? Neye İyi Gelir? Tarifi
Goji Berry Nedir? Faydaları Nelerdir? Neye İyi Gelir?

Goji Berry (Kurt Üzümü) Gizli Antioksidan! Goji berry Çin tıbbında uzun süredir kullanılan bir besindir…

Kinoa Nedir? Faydaları Nelerdir? 12 Önemli Faydası Tarifi
Kinoa Nedir? Faydaları Nelerdir? 12 Önemli Faydası

Kinoa: Lif ve Protein Zengini, Glütensiz! Besleyici özellikleri ile öne çıkan kinoa, 7 bin yıllık…

Kefir Nedir? Kefirin Faydaları, Ne İşe Yarar? Tarifi
Kefir Nedir? Kefirin Faydaları, Ne İşe Yarar?

Kefir: Sindirim Dostu Probiyotik Kaynağı! Hafif ekşi bir tada sahip olan kefir günümüzde Kafkasya ile…

Dut Kurusu Çayı Faydaları, Neye İyi Gelir? Nasıl Yapılır?
Dut Kurusu Çayı Faydaları, Neye İyi Gelir? Nasıl Yapılır?

Dut Kurusu Çayı: Bağışıklık Dostu Gizli Formül! Dut kurusu, meyveleri yaz aylarında olgunlaşan dut ağacından…

Anneler Günü Etkinlikleri: Evde En İyi Aktiviteler Tarifi
Anneler Günü Etkinlikleri: Evde En İyi Aktiviteler

Anneler Günü’ne Özel Etkinlik Önerileri Her yıl mayıs ayının ikinci haftası Anneler Günü olarak kutlanıyor.…

Anneler Günü Şiirleri: Resimli, Kısa, Anlamlı Tarifi
Anneler Günü Şiirleri: Resimli, Kısa, Anlamlı

Anneler Günü İçin En Güzel Şiirler Tüm anneler ve çocuklar için senenin en güzel günü…

Goji Berry Nedir? Faydaları Nelerdir? Neye İyi Gelir? Tarifi
Goji Berry Nedir? Faydaları Nelerdir? Neye İyi Gelir?

Goji Berry (Kurt Üzümü) Gizli Antioksidan! Goji berry Çin tıbbında uzun süredir kullanılan bir besindir…

Kinoa Nedir? Faydaları Nelerdir? 12 Önemli Faydası Tarifi
Kinoa Nedir? Faydaları Nelerdir? 12 Önemli Faydası

Kinoa: Lif ve Protein Zengini, Glütensiz! Besleyici özellikleri ile öne çıkan kinoa, 7 bin yıllık…

Kefir Nedir? Kefirin Faydaları, Ne İşe Yarar? Tarifi
Kefir Nedir? Kefirin Faydaları, Ne İşe Yarar?

Kefir: Sindirim Dostu Probiyotik Kaynağı! Hafif ekşi bir tada sahip olan kefir günümüzde Kafkasya ile…

Dut Kurusu Çayı Faydaları, Neye İyi Gelir? Nasıl Yapılır?
Dut Kurusu Çayı Faydaları, Neye İyi Gelir? Nasıl Yapılır?

Dut Kurusu Çayı: Bağışıklık Dostu Gizli Formül! Dut kurusu, meyveleri yaz aylarında olgunlaşan dut ağacından…

Anneler Günü Pastaları: Çok Beğenilen 25 Tarif Tarifi
Anneler Günü Pastaları: Çok Beğenilen 25 Tarif

Anneler gününde hediyenin yeri ayrı, özenle hazırlanmış bir pastanın yeri ayrı! Kendi yaptığı Anneler Günü…

Anneler Günü Etkinlikleri: Evde En İyi Aktiviteler Tarifi
Anneler Günü Etkinlikleri: Evde En İyi Aktiviteler

Anneler Günü’ne Özel Etkinlik Önerileri Her yıl mayıs ayının ikinci haftası Anneler Günü olarak kutlanıyor.…

Anneler Günü Şiirleri: Resimli, Kısa, Anlamlı Tarifi
Anneler Günü Şiirleri: Resimli, Kısa, Anlamlı

Anneler Günü İçin En Güzel Şiirler Tüm anneler ve çocuklar için senenin en güzel günü…

Anneler Günü Sözleri: Anneye Resimli Sözler Tarifi
Anneler Günü Sözleri: Anneye Resimli Sözler

Anneler Günü İçin Resimli Kutlama Sözleri En kıymetli varlıklarımız, annelerimizin gönlünü hoş tutmak ve onları…

Anneler Günü Mesajları: Resimli, Kısa, Duygusal Tarifi
Anneler Günü Mesajları: Resimli, Kısa, Duygusal

Anneler Günü İçin En İyi Mesajlar 2024 Hiç kuşkusuz yılın en önemli günlerinden biri mayıs…

Anneler Günü Hediyeleri: Anneye Özel En İyi Fikirler Tarifi
Anneler Günü Hediyeleri: Anneye Özel En İyi Fikirler

Anneler Günü İçin Hediye Ne Alabilirim? Her sene mayıs ayı geldiğinde, çocukları ve eşleri tatlı…

Anneler Günü Yemekleri: Pratik ve Leziz 30 Tarif Tarifi
Anneler Günü Yemekleri: Pratik ve Leziz 30 Tarif

Anneleri hem gururlandıran hem duygulandıran nefis bir sofra hazırlamak ve onu şımartmak böylesi özel bir…

Anneler Günü Tatlıları: Özenli ve Kolay 30 Tarif Tarifi
Anneler Günü Tatlıları: Özenli ve Kolay 30 Tarif

12 Mayıs 2024 Anneler Günü gibi sevgi dolu özel bir gün için, yapılan hazırlıklara destek…

Tarifler Geri
Videolar Geri