Enginar Nasıl ve Ne Zaman Yetişir?
Karaciğer dostu enginar, sağlığa faydalı olması yönüyle uzmanların ve araştırmacıların gündeminde olan bir besin. Özellikle de sağlıklı bedene sahip olmak isteyenlerin evinden eksik etmediği enginar sayesinde birçok hastalık önlenebilir.
Tepeden tırnağa kendine iyi bakmak isteyenlerin yardım aldığı enginar besini, salata ve yemeklerin lezzet sırlarından biri olarak Nefis Yemek Tariflerinde de sık kullanılır. Bu faydalı sebze ülkemizde kolayca yetişmekte. Peki, enginar yetiştiriciliği nasıl yapılır? Bu sorunun yanıtını arayanlar için özel bir yazı hazırladık!
Enginar cilt ve iç organlarını yüksek oranda koruma gücüne sahip bir besin. Erken yaşta enginar tüketen kişilerin, ileri yaşlarda daha az sağlık problemi yaşadığı bilinmekte. Özellikle de serbest radikallerle savaşma söz konusu olduğunda enginarın faydaları ve yetiştirme koşulları merak konusu oluyor.
Şimdi akıllarda soru işaretine neden olan enginar yetiştirme bilgilerine değinerek pek çok kişinin enginarı daha iyi tanımasına yardım edelim.

Enginar Hangi Mevsimde Yetişir?
Ege ve Akdeniz illerinde mutfaklardan eksik olmayan enginar, sıcak ve soğuk servislerle masaya konuk olur. Bu faydalı besini yetiştirmek için özellikle de ılıman iklimleri çok sever. Sadece Türkiye’de değil pek çok ılıman ülkede yetişme imkanı bulan enginar mevsimi keskin çizgiler taşımaz. Enginar hangi mevsimde yetişir sorusuna şöyle bir yanıt verebiliriz:
Hava sıcaklığının 0 derece altına düştüğü bölgeleri ve mevsimleri sevmez. Bu nedenle sert geçen kış mevsimi enginar için uygun olmayabilir. Akdeniz ve Ege’de yaşanan kış ayları daha ılıman olduğu için belirli bölgelerde kış aylarında yetişebilir.
Bahar ve yaz aylarında 20 derecenin üzerinde sıcaklık yaşanan illerde ise enginar bitkisinin yaprakları yumuşar ve solmaya hazır hale gelir. Genellikle Akdeniz ve Marmara illerinde yaşanan mevsimlerde daha iyi şekilde yetişmektedir.
Kuraklığı da sevmediği için enginarın Güney illerinde yetişmesi bir hayli zor olabilir. Ilıman iklimleri, yazların nemli ve ılık olduğu ayları enginar çok sevmektedir. Yetişmesi için bahar ve ılık yaz günleri idealdir. Kış dönemlerinde donma ve buzlanma olmayan her dönemde enginar yetişmeye devam etmektedir.
Çuvalda Patates Nasıl Yetiştirilir? 4 Kolay Adım

Enginar Ne Zaman Ekilir?
Enginarı doğru zamanda ekmek ve doğru zamanda hasat etmek çok mühim bir konu. Özellikle de bu işin tarımı yapılıyorsa; verimli sonuçlar almak için enginarı ekme zamanı iyi ayarlanmalı. Bunun için çiftçilerin şu süreci takip etmesi önemli olacaktır:
- Akdeniz ve Ege illeri için eylül sonu ile ekim – kasım ayları uygun görülürken; Marmara illerinde ise mart – nisan aylarında ekim dönemi daha sağlıklı sonuçlar verecektir.
- Ekilen enginarların ortalama %55’lik kısmı Ege illerinde, %45’lik kısmı da Akdeniz illerde yapılmaktadır.
4 Kolay Adım: Evde Salatalık Nasıl Yetiştirilir?

Enginar Ne Zaman Çıkar, Yenir?
Mart ayı başladığında büyümesine devam eden enginarı, en uygun zamanda toplamak gerekir. Mayıs ayının son günlerine kadar enginarın toplanması gerekir. İlerleyen süreçlerde yapısı bozulabilir. Enginarı toplamak için yazın ilk günlerine kadar vakit vardır denilebilir.
Kış ve ilkbahar sebzesi olarak tüketilen enginar, tüm sene sağlığa faydalı olsun diyenler için dondurucu sebzesi halinde saklanabilir. Taze ve tam tadında enginarı tüketmek isteyenler, mayıs ayının son haftasına kadar hasat yapmış olmalıdır. Enginarı tüketmek için yılın her anını değerlendirebilirsiniz. Derin dondurucudan çıkan enginarlar, lezzetli tarifler sayesinde yaz kış tüketime hazır hale gelir.

Enginar Nasıl Yetiştirilir?
Bahar aylarının en güzel dönemlerini değerlendirmek, taze taze enginar yemek için enginarın nasıl yetiştiği hakkında bilgi sahibi olabilirsiniz. Şayet kendi bahçenizde ya da tarım alanınızda enginar yetiştirmek isterseniz; sizlere detaylı bilgi vererek sizi bekleyen süreçleri açıklayabiliriz:
- Enginar için kullanılacak arazinin ya da bahçenin derin sürülmesi ve gübrelenmesi çok önemli.
- Sağlıklı ve verimli sonuçlar almak için gübrenin doğal olmasına dikkat edilmeli.
- Toprak sürüldükten sonra tırmıkla düzleme işlemi yapılmalı. Bu işlem tohumlar için faydalı olacak.
- Çok yıllık bir bitki olan enginarın, her sene bitki kökleri açılır. Kuvvetli 1-2 sürgün bırakma da ihmal edilmez.
- Zaman zaman özellikle de sonbaharda yabancı otların temizlenmesi unutulmamalı. Bu yöntem sayesinde enginarlar daha iyi büyür.
- Enginarın gelişme döneminde yeterli su yoksa ya da yağış olmadıysa; el ile sulama yapılmalıdır.
- Sulama sırasında diplere ölçülü su verilir. Çamurlaşan toprak, enginarın tadını ve büyümesini etkileyecektir.
Saksıda Organik Domates Nasıl Yetiştirilir?

Enginar Yaprağının 10 İnanılmaz Faydası
Enginar Macununun Detoks Etkili 10 Faydası
Karaciğeri Koruyan Enginar Sirkesinin 7 Faydası
Enginarın Faydaları Nelerdir? Nasıl Temizlenir, Soyulur?
Enginar Suyu Faydaları Nelerdir? Nasıl Yapılır? Zayıflatır Mı?
--
5 milyon'dan fazla kişinin takip ettiği Youtube kanalımızda videolu tariflerimizi bulabilirsiniz.
15 milyondan fazla kişinin indirdiği Nefis Yemek Tarifleri uygulaması ile 850.000'den fazla denenmiş tarif her zaman yanınızda. Hemen siz de indirin.
Blog sayfamızda mutfakta ve ev yaşamında size zaman kazandırabilecek püf noktalarını kapsayan yazılar genel bilgilendirme amaçlıdır. Kategoride doğal temizlik tavsiyelerinden butik sebze meyve yetiştiriciliğine, besinleri kolay ayıklama ve uzun süre muhafaza etme tekniklerinden yemeklerde lezzeti artıran ipuçlarına değin hızlı çözüm önerileri yer almaktadır. Evde kolaylıkla uygulayabileceğiniz bu tavsiyeler aşama aşama resimli maddelerle özel olarak düzenlenmiştir. Sunmuş olduğumuz bilgiler öneri niteliğindedir. Yazı yayına alındıktan sonra, zaman içerisinde güncelliğini ve geçerliliğini yitirebilir. İlgili ürüne karşı alerjiniz olup olmadığını önceden test etmeli, tavsiyeleri uygularken dikkatli olmaya özen göstermelisiniz. Aksi durumda yaşanabilecek olumsuz durumlardan sitemizin sorumlu tutulamayacağını önemle hatırlatırız.
İlk yorumu sen yaz.
Yaptığın yorumlarla diğerlerine yardımcı ol.