İşkembe Nasıl Temizlenir? En Kolay Püf Noktası!

İşkembe Nasıl Temizlenir? En Kolay Püf Noktası! Tarifi

Evde Dana, Kuzu İşkembe Temizleme ve Yıkama

İşkembe, geviş getiren hayvanların midelerindeki 4 bölümden biridir. Bu bölümde, hayvanların yeme eyleminin bir kısmı gerçekleşir. Besinlerin sindirilmesine yardım eden işkembe, insanlar için yenilebilir bir besin haline gelmektedir.

İşkembe Nasıl Temizlenir?

  • Temiz ve Taze İşkembe Alın.
  • Tüm Kirini Soğuk Suyla Arındırın.
  • Tortuları Kirleri Kaya Tuzuyla Kazıyın.
  • Kazıma İşlemine Bıçakla Devam Edin.
  • Ön Yıkamayı Beyaz Sirkeyle Yapın.
  • Karbonatlı Sıcak Suda Bekletin.
  • Karbonatlı Suyu İşkembeden Arındırın.
  • Doğranan İşkembeyi Son Kez Sudan Geçirin.

Tüketime uygun olması için geviş getiren inek, dana, kuzu ya da koyun gibi hayvanların kurallara göre kesilmesi ve işkembe bölümünün iyi şekilde temizlenmesi gerekir. Çünkü işkembenin ilk hali tüketime uygun değildir. İçindeki zararlı maddelerin steril şekilde temizlenmesi sonrasında insanlar için tüketime uygun hale gelir. Peki, işkembe nasıl temizleniyor? Bu konuda işkembe temizleyecek kişilere en doğru bilgileri vermek için buradayız.

İşkembe tüketmeyi seven birçok kişi var. Bu seven kesim için işkembenin lezzetli ve temiz pişirilmesi önemli. Temizlik aşamasında sizlere yardım edeceğimiz gibi işkembe tarifleri aşamasında da yine yanınızda olacağız. Ama önce en kolay işkembe nasıl temizlenir sorusuna yanıt verelim.

Kuzu yahut dana işkembe nasıl temizlenir diyenler, her şeyden önce hijyene dikkat etmelidir. İşkembe içinde bulunan atıkların temizlenmesi, güzelce yıkanması, ön haşlama işlemiyle tüm bakterilerin arınması sağlanmalıdır. İşkembenin taze olması ve güvenilir bir kasaptan alınması da sağlıklı tüketim için ihmal edilmemelidir. İşte işkembe temizliğinde bilmeniz gereken püf noktalar!

işkembe nasıl temizlenir

İşkembe Nasıl Temizlenir? En Kolay Püf Noktası!

1) Temiz ve Taze İşkembe Alın

İşkembenin lezzetli ve sağlıklı şekilde tüketilmesi için temiz olması gerekir. Bu temizliği öncelikle alacağınız yerde sağlayabilirsiniz. Hijyenine güvendiğiniz market ve kasaplardan dilediğiniz kadar işkembe alabilirsiniz. Aldığınız işkembenin taze olmasına ve üzerinde yabancı maddelerin olmamasına dikkat ederek temizleme tekniklerine geçebilirsiniz.

işkembe nasıl temizlenir

2) Tüm Kirini Soğuk Suyla Arındırın

Dana ve kuzu işkembe nasıl temizlenir diyenler için her iki türün de temizlik yönteminin aynı olduğunu ifade edelim. Öncelikle işkembeyi musluk suyu altında bolca suyla güzelce yıkayın. Bu aşamada ilk kirini kabaca almış olacaksınız. Ortalama 5 dakika boyunca musluk suyu altında yıkayarak işkembeyi detaylı temizlik için hazır hale getirmiş olacaksınız.

dana işkembe temizleme

3) Tortuları Kirleri Kaya Tuzuyla Kazıyın

Birçok kişi tuzla işkembe nasıl temizlenir diye düşünmekte. Tuz olarak kaya tuzu kullanmanız daha pratik temizlik sağlayacaktır. Suda kirlerini arındırdığınız işkembenin her iki yönünü 1 avuç kaya tuzuyla güzelce ovun. Bu işlem sayesinde işkembe derisinin içinde hapsolmuş kirleri aşındırmış olacaksınız. Her iki yüzeyi de güzelce kaya tuzuyla ovduktan sonra diğer işleme geçebilirsiniz.

kaya tuzu

4) Kazıma İşlemine Bıçakla Devam Edin

Şimdi de kaya tuzunu ve kirleri güzelce işkembeden uzaklaştırın. Bu işlem için kalın ve geniş yapılı bıçak kullanmanız önerilir. Bıçağın rahat yüzüyle kaya tuzunu deriden silin. Bu aşamada işkembe derisinde bulunan kirleri de ince tabaka halinde kazımış olacaksınız. Tüketime uygun hale getirmek için işkembe derinin kıyısını ve ortasını güzelce tuzdan arındırın.

dana işkembe temizleme

5) Ön Yıkamayı Beyaz Sirkeyle Yapın

İşkembe nasıl temizlenir en kolay nasıl yapılır diyenler evinde mutlaka beyaz sirke bulundurmalıdır. Beyaz sirkenin kokusu da çok hafif olduğu için işkembede koku bırakmadan temizlik sağlar. Kaya tuzu aşamasından sonra işkembenin her yerine beyaz sirke dökün. Beyaz sirke var olan mikropları temizleyerek güvenli bir işkembe elde edilmesine yardım edecektir. Dilerseniz işkembeyi beyaz sirke dolu bir kap içinde 10 dakika bekletebilirsiniz.

beyaz sirke

6) Karbonatlı Sıcak Suda Bekletin

Karbonatla işkembe nasıl temizlenir sorusuna yanıt vermeye geldik. Karbonat kullanarak işkembe temizlemek için az önce belirttiğimiz tüm işlemleri yapmanız önerilir. Ardından bir tencere içinde sıcak su hazırlayın. Suyun içine işkembeyi atın ve üzerine 1 yemek kaşığı karbonat dökün. Tüm karbonatı işkembe derisine yedirmek için tahta kaşıkla tencereyi karıştırın. Bu yöntem için işkembenin karbonatlı suyun içinde 20 dakika kadar beklemesi gerekir. Karbonatlı suda bekleyen işkembeyi arındırma aşamasına geçebilirsiniz.

karbonat

7) Karbonatlı Suyu İşkembeden Arındırın

Şu ana kadar işkembenin tertemiz olması için birçok adımı geçtiniz. Şimdi de karbonatlı suyun işkembeden arınması için kolları sıvama zamanı. Musluk suyu altında tüm işkembeyi birkaç defa yıkayın ve durulayın. Süzgeçte bekleterek suyunun süzülmesini sağlayın. Suyunu bırakan işkembeyi, çorbalık ya da yahnilik olacak şekilde doğrayın. Doğrama aşamasında gözünüze çarpan rahatsız edici bölgeleri atabilirsiniz.

işkembe temizliği

8) Doğranan İşkembeyi Son Kez Sudan Geçirin

İşkembe parçalarını son defa sudan geçirebilirsiniz. Bu adım özellikle öneriliyor; çünkü doğrama esnasında bıçağa ve doğrama tahtasına temas eden bölgeler oluyor. Her yönüyle tertemiz bir işkembe yemek için doğradıktan sonra 1-2 defa sudan geçirip süzmeyi tercih edebilirsiniz.

işkembe temizleme

Kireçle İşkembe Nasıl Temizlenir?

Çok eski zamanlarda kireç kullanarak işkembe temizleme yöntemi yaygındı. Bu yöntemi daha kırsal kesimlerde genellikle kurban kesiminden sonra deneyenler epey fazlaydı. Kireçle işkembe temizlemek artık steril bulunmasa da birçok bölgede hala kireçle temizlik yapanlar mevcut. İşkembeyi kireçle temizleme hakkında bilgi sahibi olmak isteyenlere kısaca bahsedelim:

  • Bol suyla yıkanan işkembe süzgeçte bekletilir ve suyunun süzülmesi beklenir.
  • Toz kireç suyla karıştırılır ardından macun kıvamına getirilir.
  • Macun kıvamına gelen kireçle işkembenin her yüzeyi güzelce silinir.
  • Tıpkı bir sabun kullanır gibi işkembe kireç macunuyla temizlenir.
  • Ortalama 30 dakika boyunca kireçli işkembe dinlenir. Bu işlem bitince işkembe bol suyla durulanır.
  • Tüm yüzeyi kireçten arınan işkembe beyaz sirkeyle tekrar yıkanır.
  • Son yıkama işlemi ise yine musluk altında bol suyla gerçekleşir.
  • Kireç, işkembenin kokusunu aldığı ve bakterileri temizlediği için geleneksel bir yöntem olarak tercih edilir.

Stor Perde Nasıl Yıkanır? Evde En Kolay Nasıl Temizlenir?

Bulaşık Makinesi Nasıl Temizlenir? Kolay ve Sağlıklı 3 Çözüm

Döküm Tava Nasıl Temizlenir? Doğru Kullanımına Dair İpuçları

Fırın Nasıl Temizlenir? Yağ ve Kirden Arındıracak 5 Kolay Yöntem

Buzdolabı Temizliği Püf Noktaları 7 Pratik Adımda Tertemiz Sonuçlar!

--

Nefis Yemek Tarifleri WhatsApp kanalı açıldı, hemen siz de katılın.

5 milyon'dan fazla kişinin takip ettiği Youtube kanalımızda videolu tariflerimizi bulabilirsiniz.

15 milyondan fazla kişinin indirdiği Nefis Yemek Tarifleri uygulaması ile 850.000'den fazla denenmiş tarif her zaman yanınızda. Hemen siz de indirin.

Okuyucunun Dikkatine

Blog sayfamızda mutfakta ve ev yaşamında size zaman kazandırabilecek püf noktalarını kapsayan yazılar genel bilgilendirme amaçlıdır. Kategoride doğal temizlik tavsiyelerinden butik sebze meyve yetiştiriciliğine, besinleri kolay ayıklama ve uzun süre muhafaza etme tekniklerinden yemeklerde lezzeti artıran ipuçlarına değin hızlı çözüm önerileri yer almaktadır. Evde kolaylıkla uygulayabileceğiniz bu tavsiyeler aşama aşama resimli maddelerle özel olarak düzenlenmiştir. Sunmuş olduğumuz bilgiler öneri niteliğindedir. Yazı yayına alındıktan sonra, zaman içerisinde güncelliğini ve geçerliliğini yitirebilir. İlgili ürüne karşı alerjiniz olup olmadığını önceden test etmeli, tavsiyeleri uygularken dikkatli olmaya özen göstermelisiniz. Aksi durumda yaşanabilecek olumsuz durumlardan sitemizin sorumlu tutulamayacağını önemle hatırlatırız.

Yorumlar

İlk yorumu sen yaz.

Yaptığın yorumlarla diğerlerine yardımcı ol.

NYT Yazar
Bunlar da İlginizi Çekebilir
İşkembe Nasıl Temizlenir Tarifi

İşkembe Nasıl Temizlenir

4-6 kişilik, 10dk Hazırlık, 10dk Pişirme
Nane Kurutma (Püf Noktası İle) Tarifi

Nane Kurutma (Püf Noktası İle)

1-2 kişilik, 15dk Hazırlık, Pişirme yok
Nane Kurutma ( Püf Noktası İle) Tarifi

Nane Kurutma ( Püf Noktası İle)

12-14 kişilik, 20dk Hazırlık, Pişirme yok
Mücver Yapımı Ve Püf Noktası Tarifi

Mücver Yapımı Ve Püf Noktası

2-4 kişilik, 5dk Hazırlık, 15dk Pişirme
Karışık Turşu ( Püf Noktası İle) Tarifi

Karışık Turşu ( Püf Noktası İle)

4-6 kişilik, 1 saat Hazırlık, Pişirme yok
İşkembe Yemeği Tarifi

İşkembe Yemeği

4-6 kişilik, 50dk Hazırlık, 2 saat 30dk Pişirme
Bebeklerde Ek Gıdaya Geçiş Nasıl Olmalı, İlk Ne Verilir? Tarifi
Bebeklerde Ek Gıdaya Geçiş Nasıl Olmalı, İlk Ne Verilir?

Bebeklerde Ay Ay Ek Gıdaya Geçiş Tablosu Yenidoğan bebekler için temel yaşam kaynağı olan anne…

Düdüklü Tencere Nasıl Kullanılır? Püf Noktaları, Resimli & Videolu Tarifi
Düdüklü Tencere Nasıl Kullanılır? Püf Noktaları, Resimli & Videolu

Düdüklü Tencere Kullanım İpuçları Düdüklü tencereler aktif durumdaki hemen her mutfağın vazgeçilmez yemek pişirme aletleri…

İyot Nedir? Eksikliği, Faydaları, İçeren Besinler Tarifi
İyot Nedir? Eksikliği, Faydaları, İçeren Besinler

İyot Nedir, Ne İşe Yarar? İyot, tiroid fonksiyonlarından metabolizmaya, sinir sistemi gelişiminden enerji seviyelerine kadar…

Hacamat Günleri: 2024 Hacamat Takvimi Tarifi
Hacamat Günleri: 2024 Hacamat Takvimi

Hacamat Altın Günleri ve Takvimi Arapça kökenli "hijamah" kelimesinden gelen hacamat, kan alma işlemi olarak…

Derin Dondurucu Nasıl Temizlenir? Tarifi
Derin Dondurucu Nasıl Temizlenir?

Derin Dondurucu Temizliği Nasıl Yapılır? Yiyecekleri taptaze saklamanın en kolay yolunu sunan derin dondurucular, günümüzde…

Mutfak Dolabı Nasıl Boyanır? Tarifi
Mutfak Dolabı Nasıl Boyanır?

Mutfak Dolabı Boyama Teknikleri Evin kalbi mutfakta atar! Mutfak dolapları sık kullanıma bağlı olarak zaman…

Bebeklerde Ek Gıdaya Geçiş Nasıl Olmalı, İlk Ne Verilir? Tarifi
Bebeklerde Ek Gıdaya Geçiş Nasıl Olmalı, İlk Ne Verilir?

Bebeklerde Ay Ay Ek Gıdaya Geçiş Tablosu Yenidoğan bebekler için temel yaşam kaynağı olan anne…

Düdüklü Tencere Nasıl Kullanılır? Püf Noktaları, Resimli & Videolu Tarifi
Düdüklü Tencere Nasıl Kullanılır? Püf Noktaları, Resimli & Videolu

Düdüklü Tencere Kullanım İpuçları Düdüklü tencereler aktif durumdaki hemen her mutfağın vazgeçilmez yemek pişirme aletleri…

İyot Nedir? Eksikliği, Faydaları, İçeren Besinler Tarifi
İyot Nedir? Eksikliği, Faydaları, İçeren Besinler

İyot Nedir, Ne İşe Yarar? İyot, tiroid fonksiyonlarından metabolizmaya, sinir sistemi gelişiminden enerji seviyelerine kadar…

Hacamat Günleri: 2024 Hacamat Takvimi Tarifi
Hacamat Günleri: 2024 Hacamat Takvimi

Hacamat Altın Günleri ve Takvimi Arapça kökenli "hijamah" kelimesinden gelen hacamat, kan alma işlemi olarak…

Derin Dondurucu Nasıl Temizlenir? Tarifi
Derin Dondurucu Nasıl Temizlenir?

Derin Dondurucu Temizliği Nasıl Yapılır? Yiyecekleri taptaze saklamanın en kolay yolunu sunan derin dondurucular, günümüzde…

Mutfak Dolabı Nasıl Boyanır? Tarifi
Mutfak Dolabı Nasıl Boyanır?

Mutfak Dolabı Boyama Teknikleri Evin kalbi mutfakta atar! Mutfak dolapları sık kullanıma bağlı olarak zaman…

Bebeğe Kilo Aldıran Besinler Nelerdir? Tarifi
Bebeğe Kilo Aldıran Besinler Nelerdir?

Anne Karnında Bebeğe Kilo Aldıran Yiyecekler Anne adaylarının ve yakın çevresinin en çok merak ettiği…

Emzirmeyi Bıraktıkan Sonra Annedeki Değişiklikler Tarifi
Emzirmeyi Bıraktıkan Sonra Annedeki Değişiklikler

Emzirmeyi Bırakan Annedeki Değişiklikler Emzirmek, bir annenin bebeğiyle kurduğu en özel bağlardan biridir. Emzirme zamanları…

Anne Sütü Alan Bebeğe Ne Kadar Mama Verilmeli? Tarifi
Anne Sütü Alan Bebeğe Ne Kadar Mama Verilmeli?

Bebek İçin Anne Sütü ve Mama Kombini Anne sütü, ilk 6 ay bebeklerin en doğal…

Gebelikte Ay Ay Sağlıklı ve Dengeli Beslenme Tablosu Tarifi
Gebelikte Ay Ay Sağlıklı ve Dengeli Beslenme Tablosu

Hamilelikte Ay Ay Beslenme Programı Gebelikte ay ay değişen beslenme ihtiyaçlarını bilmek, sağlıklı bir hamilelik…

Hamilelikte Beslenme: Hamileler Ne Yemeli, Ne Yememeli? Tarifi
Hamilelikte Beslenme: Hamileler Ne Yemeli, Ne Yememeli?

Hamilelikte Sağlıklı Beslenme Listesi Hamilelik, hayatınızın en heyecan verici ve duygusal yolculuklarından biri. Bu dönemde…

Buzdolabı Kokusu Nasıl Giderilir? Doğal Çözümler Tarifi
Buzdolabı Kokusu Nasıl Giderilir? Doğal Çözümler

Buzdolabı Kokusu Giderme Yöntemleri Mutfakların olmazsa olmazı buzdolabı, gün içinde pek çok yemeği soğutmak ve…

Tarifler Geri
Videolar Geri