İyotlu Tuz Gerçekten Sağlıklı Mı?
İyot sağlık için ayrı bir yere sahiptir. Sofra tuzlarına belli oranlarda katılan iyot sadece tuzda değil birçok farklı besinde de yer alır. İyot, insan vücudunun büyümesi ve gelişmesi için gerekli besin maddelerinden biridir. İyot insan vücudunda az miktarlarda bulunur ve vücuda tüketilen yiyecekler ve içecekler ile alınır. Peki, iyotlu tuz hakkında yeterince bilgi sahibi misiniz?
İyotlu tuz sağlıklı mı diye merak ediyorsanız doğru adrestesiniz. Bu yazımızda iyotlu tuz hakkındaki soru işaretlerine cevap bulabilirsiniz.
İlginizi çekebilir: İyot Nedir? Eksikliği, Faydaları, İçeren Besinler
İyotlu Tuz Nedir?
- Sağlık için oldukça önemli mikro elementlerden biri olan iyot, belirli bir oranda sofra tuzunda bulunur. İyot eksikliği birçok sağlık problemine neden olur. Yetişkin birinin gün içinde 150 mikrogram iyot alması gerekir.
- İyot eksikliği birçok önemli sağlık sorununun ana kaynaklarından biridir. İhtiyacınız olan günlük iyot miktarını vücuda alabilmek için iyotlu tuz tüketilmesi gerekir. Uzmanlara göre günlük tuz tüketimi 5 – 6 gramdan fazla olmamalıdır.
- Ülkemiz yüksek oranda tuz tüketen ülkeler arasındadır. Fazla tuz tüketimi; ekmek, zeytin, peynir ve hazır gıdalardan kaynaklanmaktadır. Bunlara salatalara ve akşam yemeklerine eklenen tuz da dahil olunca günlük tuz tüketimi daha da artmaktadır.
- Tuz tüketimine bir sınır koyarken günlük iyot ihtiyacını atlamamalısınız. 0 – 5 yaş arası çocuklar günlük 90 mikrogram, 6-12 yaş arası çocuklar günlük 120 mikrogram, Yetişkinler günlük 150 mikrogram iyot almalıdır.
- İyot ihtiyacının %90’ı yiyeceklerden geri kalan %10’u sudan karşılanmalıdır.
- Anne karnında iyot eksikliği; bebeklerde tiroit bezi yetersizliğine, beyin gelişiminde yetersizliğe, düşük doğum ağırlığına, belde açıklık gibi malformasyonlara ve baş çevresinin küçük olmasına yol açabilir.
- Çocuklarda iyot eksikliği; ileri yaşlarda otizme, hiperaktivite problemlerine dikkat eksikliğine yol açabilir.
- İyot eksikliği doğurganlık çağındaki kadınlarda kısırlığa neden olmaktadır. Gebelikte hipertansiyona, düşüklere ve gebelik zehirlenmesine zemin hazırlar.
- İyot eksikliği soğuğa karşı tahammülsüzlük, cilt kuruluğu, kabızlık, yorgunluk, konsantrasyon bozukluğu, kilo artışı, saç dökülmesi, saç ve tırnaklarda kırılma, gebe kalmada güçlük, unutkanlık, zihinsel gelişim zorluğu depresyon ve guatr gibi sorunlara neden olur.
İyotlu Tuz mu İyotsuz Tuz mu Sağlıklı?
- İyotlu tuz mu iyotsuz tuz mu sorusu birçok kişinin aklını kurcalıyor. Uzmanlara göre beslenmede temel iyot kaynağı tuzdur. İyot eksikliğini gidermek için iyotlu sofra tuzu kullanılması gerekir.
- Salatalarda yeterli miktarda iyotlu tuzun kullanılmasında bir sakınca yoktur. Ancak tuz yemek pişerken atılırsa iyot buharlaşır ve kaybolur. Bu sebeple tuzun içindeki iyottan yararlanabilmek için yemek piştikten sora tuz konulmalıdır.
İyotlu Tuzun Faydaları Nelerdir?
Vücuttaki iyodun %60’ı tiroid bezinde depolanır. Zihinsel gelişimde önemli bir rol oynayan ve metabolizma hızını ayarlayan tiroid hormonları iyottan yapılmaktadır. Bu nedenle iyotlu tuzun faydaları oldukça fazladır.
İyot insan vücudu için oldukça önemlidir. İyot:
- Toksinlerin vücuttan atılmasına,
- Vücudun enerji seviyesinin düzenlenmesine,
- Minerallerin yararlı hale gelmesine,
- Bağışıklık sağlığının güçlenmesine,
- Cilt ve saç sağlığının desteklenmesine ve
- Kanserden korumaya kadar birçok alanda önemli rol oynar.
İyotlu Tuz Zararları ve Yan Etkileri
- Her şeyin olduğu gibi iyotlu tuzun da fazla tüketilmesi zararlıdır.
- İyotlu tuz tiroid bezi sorunu yaşayanlarda tiroid bezinin fazla çalışmamasına yani hipertiroidizme neden olur
- Tuz iyotlu mu olmalı diye merak ediyorsanız tiroid sorununuz yoksa iyotlu tuz kullanabilirsiniz.
- Özellikle tiroid sorunu olanlar iyotlu tuz kullanırken dikkatli olmalı ve önce bir uzmana danışılmalıdır.
- İyotlu tuz genelde şeffaf ışık geçiren paketlerde satılmaktadır. Işık geçirmeyen paketlerde satılan iyotlu tuzu satın almalısınız.
- Evde iyotlu tuzu muhafaza ederken de ışık geçirmeyen bir kapta kapalı olarak saklamalısınız.
Kristal Tuz Nedir? 6 Faydası ve Kullanımı
Himalaya Tuzu Faydaları Nelerdir? Nasıl Kullanılır?
Epsom Tuzu Nedir? Bilmediğiniz 7 Faydası, Kullanımı
Deniz Tuzu Nedir? Faydaları Nelerdir? Nerede Satılır?
Kaya Tuzu Faydaları ve Kullanımı, Radyasyon Emici Mineral Kaynağı
İlk yorumu sen yaz.
Yaptığın yorumlarla diğerlerine yardımcı ol.