Kaya Tuzu Faydaları ve Kullanımı, Radyasyon Emici Mineral Kaynağı

Kaya Tuzu Faydaları ve Kullanımı, Radyasyon Emici Mineral Kaynağı Tarifi

Sağlıklı Bir Tuz Olabileceği Aklınıza Gelir Miydi?

O Halde, Kaya Tuzu ile Tanıştıralım!

Doğanın temiz olduğu ve insanlar tarafından kirletilmediği milyonlarca yıl öncesinde kendiliğinden oluşan kaya tuzu çok değerli mineraller topluluğudur. Üzerinde biriken toprak tabakasıyla korunan ve bozulmadan günümüze kadar gelen kaya tuzu insan sağlığı için önemlidir.

İç Hastalıkları ve Kardiyoloji Uzmanı Prof. Dr. Canan Karatay tarafından kullanımı önerilen kaya tuzuna insan vücudunun ihtiyacı vardır. Yazımızı sonuna kadar okuyarak kaya tuzu özellikleri hakkında ayrıntılı bilgi sahibi olabilirsiniz!

kaya tuzu

Kaya Tuzu Nedir?

Kaya tuzu insan sağlığı için en önemli bileşenleri bünyesinde toplayan doğal mineral kaynağıdır. Vücudumuzda bulunan 92 mineralden 84 tanesi bu tuzun içeriğinde yer alır. Kaya tuzu Canan Karatay tarafından bir tuz çeşidi olarak görülmez. Hocaya göre çok önemli bir mineral deposudur. Kalsiyum, potasyum, magnezyum, bakır, çinko ve selenyum gibi en önemli mineralleri içerir. Profesör Karatay, Çankırı kaya tuzu faydaları konusunda oldukça ısrarcıdır.

Rafine tuzlar vücutta ödeme neden olurken doğal kaya tuzu ödem oluşumunu engeller. Radyasyon emici özelliği vardır. Radyasyon yayan cihazların yanında büyük bir parça kaya tuzu ya da lambası bulundurursanız faydasını görebilirsiniz.

Bu özel tuz genellikle kirli beyaz, esmer, gri ya da nadiren saydam görünümlüdür. Deniz ve göl tuzları gibi ağır metalleri bünyesinde barındırmaz. Onun için en saf tuzdur veya rafine edilmeyen tuzdur şeklinde tanımlamalar da yapılır.

kaya tuzu faydaları

Kaya Tuzu Faydaları Nelerdir?

Deniz ve gölden elde edilen tuzlar fazla kullanılırsa insan sağlığı için tehdit oluşturur. Oysa bilinçli şekilde kullanılan kaya tuzu oldukça faydalıdır. Kaya tuzu faydaları arasında öncelikli olanlar şöyle sıralanabilir:

  • Kan basıncını dengeler ve kan dolaşımını hızlandırır. Böbrek ve mesane taşlarına iyi geldiği söylenir.
  • Sindirim sistemini rahatlatır, mide ekşimesine, bulantı ve kusmaya iyi gelir. İştah arttırıcı etkisi vardır.
  • Kas krampları, romatizma, kas ve kemik ağrıları için faydalıdır. Damar sağlığını korumada ve kan şekerini dengelemede etkili olduğu düşünülür.
  • Kaya tuzu limon suyu ile birlikte tüketildiğinde bağırsak solucanlarını vücuttan atar.
  • Su ve minerallerin hücresel emilimini artıran kaya tuzu vücudun pH dengesini koruyarak toksinlerin atılmasına yardımcı olur.
  • Gut hastalığı ve stres için de etkili olduğu konusunda görüşler vardır.
  • Bağışıklık sisteminin güçlenmesine yardım eder. Dişlerin beyazlatılması için kullanılır.
  • Uykusuzluğa karşı etkilidir. Solunum hastalıklarına iyi gelir. Cilt sağlığı için de faydalıdır.

Kronik hastalıklarınız varsa kaya tuzunu tüketmeye başlamadan önce doktorunuza danışmanız gerektiğini unutmamalısınız.

kaya tuzu lambası

Kaya Tuzu Lambasının Faydaları Nelerdir?

Kaya tuzu lambası doğal kaya tuzundan yapılan ve şifası için kullanılan bir lambadır. Ev ve ofis gibi kapalı ortamlarda kullanılan tuz lambası havanın temizlenmesine önemli katkılar yapar. Hoş bir görsele sahip olan tuz lambalarının birçok faydası vardır:

  • Kaya tuzu lambası havada bulunan pozitif iyonlara karşı negatif iyon yayarak ortamdaki elektriği ve zararlı bakterileri azaltır. Negatif iyonlar pozitif iyonlarla birleşerek ortamı nötr hale getirir.
  • Radyasyon yayan cihazların yanında bulunduracağınız tuz lambası, ortamın elektrik yükünü hafifleterek baş ağrısından, gerginlikten ve uykusuzluktan kurtulmanıza yardımcı olur.
  • Televizyon, akıllı telefon, bilgisayar ve modem gibi cihazlar pozitif iyon yayan teknolojik aletlerdir. Kaya tuzu lambası kullanarak bu olumsuz etkileri azaltabilirsiniz.
  • Kaya tuzunun içerisine yerleştirilen lamba yandığı zaman tuz hafifçe ısınır ve çevreye negatif iyon yaymaya başlar. Etkisini daha çabuk hissetmenizi sağlar.
  • Yatak odasında tuz lambası kullanımı nezle, migren ve astım gibi hastalıkların tedavisinde etkili olur.
  • Yorgunluğu alıp vücuda zindelik verir.

kaya tuzu nedir

Kaya Tuzu Sabunu Faydaları Nelerdir?

Mineral kaynağı kaya tuzundan yapılan sabunlar, cilt sağlığı ve güzelliği konusunda oldukça faydalıdır. Cildi derinlemesine temizleyerek ölü deri tabakasından arındırır ve canlanmasına yardımcı olur. Kaya tuzu sabunu faydalarını şöyle sıralamak mümkündür:

  • Ergenlik döneminde görülen sivilce ve akne gibi cilt sorunlarının tedavisinde etkilidir.
  • Kaya tuzunda bulunan mineraller cildin pH dengesini düzenleyerek sağlıklı bir yapıya kavuşmasını kolaylaştırır.
  • Kuru bir cildiniz varsa nemlendirici özelliğinden yararlanmak için kullanabilirsiniz.
  • Kaya tuzu sabunu doğal bir koku önleyicidir. Kaya tuzunda bulunan negatif iyonlar koku yapan bakterileri yok eder. Bu nedenle koltuk altı ter kokularını engellemek amacıyla kullanabilirsiniz.
  • Koltuk altınıza ıslak olarak uyguladığınızda bir koruyucu tabaka oluşturur. Bu bölgedeki gözenekleri tıkamadan temiz kalmasına yardımcı olur.
  • Cilt üzerindeki güneş lekelerini gidermede etkili olduğu söylenir.
  • Kuru ciltleri yumuşatır ve besler. Çok yağlı ciltlerin de yağ fazlalığını alarak sivilce oluşmasını engeller.
  • Hamilelik lekelerinin giderilmesinde etkilidir.
  • Sağlıklı ve ışıltılı bir cildinizin olmasını mümkün kılar. Cilt hücrelerinin yenilenmesine yardımcı olur.

Hassas ve alerjik bir cildiniz varsa kaya tuzu sabununu cildinize uygulamadan önce doktorunuza danışmanız gerekir.

kaya tuzu faydaları

Kaya Tuzunu Odaya Koymak Neye İyi Gelir?

  • Kaya tuzunu lamba formatıyla ya da iri parçalar halinde odalarınızda kullanabilirsiniz. Çünkü kapalı alandaki havayı temizleme özelliğine sahiptir.
  • Yaydığı negatif iyonlar sayesinde odadaki fazla elektriği ve kötü bakterileri temizleyerek size temiz bir hava sağlar.
  • Baş ağrısı, yorgunluk ve halsizliğe iyi gelir, zindelik kazandırır.
  • Teknolojik cihazların yaydığı radyasyonu emerek size temiz bir ortam sunar.
  • Solunum yolu rahatsızlıklarında rahatlatıcı etki yapar. Akciğerlerinizin daha verimli çalışmasını kolaylaştırır.
  • Astım ve nefes darlığı sorunu yaşayan hastalar için tuz odası terapileri önerilen bir tedavi yöntemidir. Ayrıca kaya tuzu mağaraları da astım tedavisinde kullanılan alanlardır.

kaya tuzunu odaya koymak

Kaya Tuzu Yemeklerde Nasıl Kullanılır?

Yemek yapımında kullanılmak üzere rafine edilmemiş kaya tuzu satışı yapan markalar vardır. Mineral kaynağı olan ve zararlı madde içermeyen kaya tuzunu mutfağınızda rahatlıkla kullanabilirsiniz. Öğütülmüş kaya tuzu alabileceğiniz gibi kendiniz de öğüterek yemeklerinize katabilirsiniz.

Kaya tuzu alırken güvenli bir yerden almaya özen göstermenizde fayda vardır. Rafine edilmiş kaya tuzu kimyasal işlemlerden geçtiği için doğallığını kaybeder. Mineral yapısında bozulmalar olur. Bu nedenle işlenmemiş kaya tuzu kullanmanız gerekir.

Normal tuzdan daha sert tadı olan kaya tuzunu sınırlı miktarda kullanmaya özen gösterebilirsiniz. Her şey gibi onun da fazlası zararlı olur. Kaya tuzu zararları olan bir madde değildir fakat aşırı kullanılırsa böbrek, kalp ve hipertansiyon gibi hastalıklara yol açabilir. Yüksek tansiyon hastalarının dikkatli biçimde tüketmesi gerekir.

Merak edilen bir diğer konu, kaya tuzu iyotlu mudur yoksa iyotsuz mudur sorusunun cevabıdır. İşlem görmemiş kaya tuzu doğal iyot içerir ve katkı maddesi barındırmaz. İyotsuz ürün seçenekleri de vardır. Prof. Dr. Canan Karatay’a göre günde belli bir miktar kaya tuzu tüketmek hazmı kolaylaştırır, gaz giderir, mide yanmasını, gastriti, reflüyü önler ve vücudun tuz dengesini en doğal seviyeye getirir.

kaya tuzu

Kaya Tuzu Fiyatı Ne Kadar? Nerede Satılır?

Kaya tuzu fiyat seçenekleri ürünün markasına, miktarına ve kalitesine göre değişim gösterir. Kilogram fiyatı ise satış noktalarına göre farklılıklar içerir. 15 – 40 TL arasında değişen fiyatlarla karşılaşabilirsiniz. Önemli olan güvenilir bir kaynaktan doğal kaya tuzu temin etmektir. Çankırı kaya tuzu firmaları tercih edebileceğiniz seçenekler arasında öncelikli sırayı alabilir. İnternet üzerinden faaliyet gösteren birçok site kaya tuzu satışı yapar.

Yaşadığınız yerde devamlı alışveriş yaptığınız aktarınız varsa ondan da temin edebilirsiniz. Son yıllarda bu tuza olan ilgi çok arttığı için kolayca bulmanız mümkündür. Büyük market zincirleri alabileceğiniz bir diğer satış noktalarıdır.

kaya tuzu

Himalaya Tuzu Faydaları Nelerdir? Nasıl Kullanılır?

Çin Tuzu Nedir? Zararları Nelerdir? Nerede Satılır?

Deniz Tuzu Nedir? Faydaları Nelerdir? Nerede Satılır?

Tuzun Zararları, Yemeğe Fazladan Ektiğiniz Tuzun Taşıdığı 7 Ciddi Risk

--

Nefis Yemek Tarifleri WhatsApp kanalı açıldı, hemen siz de katılın.

5 milyon'dan fazla kişinin takip ettiği Youtube kanalımızda videolu tariflerimizi bulabilirsiniz.

15 milyondan fazla kişinin indirdiği Nefis Yemek Tarifleri uygulaması ile 850.000'den fazla denenmiş tarif her zaman yanınızda. Hemen siz de indirin.

Okuyucunun Dikkatine

Blog sayfamızda faydalı bilgiler kategorisini kapsayan yazılar genel bilgilendirme amaçlıdır. Kategoride söz konusu içeriğin açıklayıcı tanımlamalarına, en belirgin faydalı özelliklerine, doğru ve etkili kullanım tavsiyelerine kolaylıkla tek yazıdan ulaşabilirsiniz. Yazı yayına alındıktan sonra, zaman içerisinde güncelliğini ve geçerliliğini yitirebilir. İlgili besinin ya da ürünün faydaları her bünyede farklı etkiler gösterebilir. Sunmuş olduğumuz bilgiler hiçbir zaman doktor teşhisinin yerini tutmaz, reçete niteliği taşımaz. Bilgileri uygulamadan önce alanında uzman görüşü almanızı tavsiye eder; aksi durumda oluşabilecek sorunlardan sitemizin sorumlu tutulamayacağını önemle hatırlatırız.

Yorumlar

İlk yorumu sen yaz.

Yaptığın yorumlarla diğerlerine yardımcı ol.

NYT Yazar
Bunlar da İlginizi Çekebilir
Yemeklik Tuz ile Tuzda Tavuk Tarifi

Yemeklik Tuz ile Tuzda Tavuk

2-4 kişilik, 10dk Hazırlık, 1 saat 30dk Pişirme
Tuzda Balık Tarifi

Tuzda Balık

2-4 kişilik, 5dk Hazırlık, Pişirme yok
Tuzda Çupra Tarifi

Tuzda Çupra

2-4 kişilik, 15dk Hazırlık, 55dk Pişirme
Kaya Lagosu Balığı Tarifi

Kaya Lagosu Balığı

4-6 kişilik, 5dk Hazırlık, 10dk Pişirme
Tuzda Kestane Pişirme Tarifi

Tuzda Kestane Pişirme

1-2 kişilik, 5dk Hazırlık, 25dk Pişirme
Acı Biberli Tuz Tarifi

Acı Biberli Tuz

1-2 kişilik, 5dk Hazırlık, Pişirme yok
Mahlepli Tuz Kurabiye Tarifi

Mahlepli Tuz Kurabiye

8-10 kişilik, 5dk Hazırlık, 20dk Pişirme
Şifa Kaynağı Çorba Tarifi

Şifa Kaynağı Çorba

4-6 kişilik, 10dk Hazırlık, 1 saat Pişirme
Espresso Nedir? Nasıl Yapılır ve İçilir? Çeşitleri, Faydaları
Espresso Nedir? Nasıl Yapılır ve İçilir? Çeşitleri, Faydaları

Espresso: Küçük Fincanda Yoğun Lezzet! Tüm dünyaya İtalya'dan yayılan espresso kahvesi, oldukça yoğun aromalı ve…

Mineral Nedir? İçeren Besinler, Görevleri, Özellikleri Tarifi
Mineral Nedir? İçeren Besinler, Görevleri, Özellikleri

Mineraller: Sağlığınızı Güçlendiren Gizli Hazineler! Sağlıklı beslenme söz konusu olduğunda vitamin ve minerallerin görevleri hayati…

Kapsül Kahve Nedir? Nasıl Yapılır? Çeşitleri, Kullanımı
Kapsül Kahve Nedir? Nasıl Yapılır? Çeşitleri, Kullanımı

Kapsül Kahve: Pratik & İşlevsel Kahve Deneyimi Kahve kültürü modern yaşamın vazgeçilmez rutinleri arasında yerini…

L Karnitin Nedir, Ne İşe Yarar? Faydaları, Zararları, Kullanımı Tarifi
L Karnitin Nedir, Ne İşe Yarar? Faydaları, Zararları, Kullanımı

 L Karnitin: Yağ Yakan ve Enerji Veren Amino Asit Spor salonlarında zaman geçirenler, yağ yakmak…

D3 Vitamini Nedir, Ne İşe Yarar? Eksikliği Belirtileri, Faydaları Tarifi
D3 Vitamini Nedir, Ne İşe Yarar? Eksikliği Belirtileri, Faydaları

D3 Vitamini (Kolekalsiferol) D vitamini, insan sağlığı için kritik bir rol oynayan ve birçok önemli…

B6 Vitamini Nedir? Ne İşe Yarar? Nelerde Var? Eksikliği Belirtileri Tarifi
B6 Vitamini Nedir? Ne İşe Yarar? Nelerde Var? Eksikliği Belirtileri

B6 Vitamini (Piridoksin) B6 vitamini (piridoksin) bir B vitamin kompleksinin parçasıdır ve insan sağlığı için…

Espresso Nedir? Nasıl Yapılır ve İçilir? Çeşitleri, Faydaları
Espresso Nedir? Nasıl Yapılır ve İçilir? Çeşitleri, Faydaları

Espresso: Küçük Fincanda Yoğun Lezzet! Tüm dünyaya İtalya'dan yayılan espresso kahvesi, oldukça yoğun aromalı ve…

Mineral Nedir? İçeren Besinler, Görevleri, Özellikleri Tarifi
Mineral Nedir? İçeren Besinler, Görevleri, Özellikleri

Mineraller: Sağlığınızı Güçlendiren Gizli Hazineler! Sağlıklı beslenme söz konusu olduğunda vitamin ve minerallerin görevleri hayati…

Kapsül Kahve Nedir? Nasıl Yapılır? Çeşitleri, Kullanımı
Kapsül Kahve Nedir? Nasıl Yapılır? Çeşitleri, Kullanımı

Kapsül Kahve: Pratik & İşlevsel Kahve Deneyimi Kahve kültürü modern yaşamın vazgeçilmez rutinleri arasında yerini…

L Karnitin Nedir, Ne İşe Yarar? Faydaları, Zararları, Kullanımı Tarifi
L Karnitin Nedir, Ne İşe Yarar? Faydaları, Zararları, Kullanımı

 L Karnitin: Yağ Yakan ve Enerji Veren Amino Asit Spor salonlarında zaman geçirenler, yağ yakmak…

D3 Vitamini Nedir, Ne İşe Yarar? Eksikliği Belirtileri, Faydaları Tarifi
D3 Vitamini Nedir, Ne İşe Yarar? Eksikliği Belirtileri, Faydaları

D3 Vitamini (Kolekalsiferol) D vitamini, insan sağlığı için kritik bir rol oynayan ve birçok önemli…

B6 Vitamini Nedir? Ne İşe Yarar? Nelerde Var? Eksikliği Belirtileri Tarifi
B6 Vitamini Nedir? Ne İşe Yarar? Nelerde Var? Eksikliği Belirtileri

B6 Vitamini (Piridoksin) B6 vitamini (piridoksin) bir B vitamin kompleksinin parçasıdır ve insan sağlığı için…

1 Saat Yürüyüş Kaç Kalori Yakar? Zayıflatır Mı? Faydaları Nelerdir? Tarifi
1 Saat Yürüyüş Kaç Kalori Yakar? Zayıflatır Mı? Faydaları Nelerdir?

1 Saat Yürüyerek Kaç Kalori Harcarım? Dünya Sağlık Örgütü (WHO), 2018 verilerine göre dünya nüfusunun…

Bayram Tatlıları: En İyi, Resimli ve Videolu Tarifler Tarifi
Bayram Tatlıları: En İyi, Resimli ve Videolu Tarifler

Bayramın neşesini ve birlikteliğini en leziz bayram tatlıları ile taçlandırmaya hazır mısınız? Bayram paylaştıkça güzel…

Pek Food’tan Pek İyi Ramazan Tarifleri Tarifi
Pek Food’tan Pek İyi Ramazan Tarifleri

Pek Food pratik ve çeşitli ürünleriyle sofralarınızı renklendirmeye geliyor! Yenilikçi çözümleri sayesinde dakikalar içinde pişirilmeye…

Chia Tohumu Faydaları: Ne İşe Yarar, Neye İyi Gelir? Tarifi
Chia Tohumu Faydaları: Ne İşe Yarar, Neye İyi Gelir?

Chia Tohumu: Sağlıklı Beslenme Trendi Süper Gıda! Chia tohumu, "Salvia hispanica" adlı bitkinin tohumlarından elde…

Yoğurtlu Çorba Tarifleri: Lezzet Garantili 30 Çeşit Tarifi
Yoğurtlu Çorba Tarifleri: Lezzet Garantili 30 Çeşit

Nefis Yemek Tarifleri mutfağından, en beğenilen yoğurtlu çorba tarifleri huzurlarınızda! Ana malzemesi yoğurt olan ve…

Madımak Otu Nedir? Faydaları Nelerdir, Neye İyi Gelir? Tarifi
Madımak Otu Nedir? Faydaları Nelerdir, Neye İyi Gelir?

Madımak: Anadolu'nun Binbir Şifalı Tarla Bitkisi! Madımak otu, Orta Anadolu mutfağında yaygın bir kullanıma sahip olan…

Tarifler Geri
Videolar Geri