Kalsiyum Nedir? Eksikliği Nasıl Anlaşılır? Faydaları, Görevleri

Kalsiyum Nedir? Eksikliği Nasıl Anlaşılır? Faydaları, Görevleri Tarifi

Kemik ve Diş Sağlığının Temel Kaynağı

Kalsiyum

Vücudumuzun her bir organı birbiri ile bağlantı içindedir. Muhteşem bir iletişim içinde olan organlarımız, sağlıklı yaşam için bir arada hareket ederler. Tüketilen besinleri iş birliği içinde parçalayarak, gerekli olan maddeleri alır zararlı olanları ise atarlar. Bu anatomik uyum içinde etken olan bazı mineraller ve elementler bulunur. Bizler bu yazıda kemik ve diş sağlığının korunmasında büyük role sahip olan “kalsiyum” elementini inceledik.

Her yaştan insan için gerekli olan kalsiyum adına, merak ettiğiniz ne varsa hepsi sizler için bu satırlarda. Daha sağlıklı bir yaşam için dengeli beslenirken, kalsiyum sizin için büyük etkiye sahip. İşte tüm detaylar…

kalsiyumun simgesi

Kalsiyum Nedir?

Kalsiyum, anne karnından itibaren vücudumuzda yer alan bir elementtir. Kas ve diş oluşumunda önemli bir role sahiptir. İnsanların vücudunda bulunan kalsiyumun %99’u kemik ve dişlerde bulunmaktadır. Kalan %1’lik kısım ise dokularda, kanın pıhtılaşmasında ve sinir sisteminde aktif olarak yer almaktadır. Vücudun ihtiyaç duyduğu en önemli elementler arasında yer alması kalsiyum özellikleri olarak dikkat çeker.

Kalsiyum çocuklardan yetişkinlere kadar alınması gereken, eksikliğinde çeşitli rahatsızlıkları meydana getiren önemli bir mineral türüdür. Kemiklerin yapısında bulunarak onları daha güçlü hale getirmek için çalışır. İnsanlar kalsiyumu 2 farklı şekilde alabilirler. Kemiklerin kendi yapısında bulunan kalsiyum, organlar sayesinde vücutta aktif hale gelir. Kemiklerin dışında almanız gereken kalsiyumu ise besinler aracılığı ile alabilirsiniz. Bunun için yemek yerken, kalsiyum açısından zengin olan besinleri seçmelisiniz.

kalsiyum kaynakları

Kalsiyum Faydaları ve Görevleri

Hayati önem taşıyan kalsiyum görevleri ve faydaları sizler için bu listede:

  • Kalsiyum anne karnındaki bebeğin kemik gelişimini destekler. Bu görev doğumdan sonra da devam eder. Annenin emzirme döneminde kalsiyum içeren besinler tüketmesi, bebeğin kemiklerinin daha sağlıklı gelişmesini ve diş yapısının daha sağlıklı olmasını destekler.
  • Gebelik döneminde alınan kalsiyum, doğumun daha rahat geçmesini sağlar.
  • Kadın ve erkeklerde ileri yaşlardan sonra görülen kemik erimesini kalsiyum önlemektedir. Kalsiyum kemik kütlesini en üst seviyeye ulaştırdığı için, kalsiyum alan kişilerde kemik erimesi görülme ihtimali çok düşüktür.
  • Kalsiyum; kanın vücuda dağılmasında da görevlidir. Bu nedenle vücut organlarının işleyişinden de sorumludur.
  • Kalsiyum ağırlıklı beslenen kişilerin, vücut yağ oranları oldukça düşüktür. Bu nedenle kilo alımları normal değerde olur.
  • Kalsiyum süt ve süt ürünleri ile alınabilir. Beslenmesinde kalsiyuma ağırlık veren kişilerin kolon kanserine yakalanma ihtimali çok azdır.
  • Hamilelik döneminde kalsiyumun önemi daha büyüktür. Anne adaylarının kalsiyum içeren besinleri tüketmesi durumunda gebeliğe bağlı yüksek tansiyon riskini en aza indirdiği de bilinmektedir.
  • Düzenli ve yeterli miktarda alınan kalsiyum, bağışıklık sisteminizi güçlendireceği gibi metabolik faaliyetlerinizin de düzenlenmesini sağlar. Kan akışınızda etkisi olması sebebiyle daha sağlıklı bir vücuda sahip olmanız, kalsiyuma bağlıdır.
  • Aynı zamanda kalsiyum, bağırsaklarınızın daha aktif çalışmasını da sağlar. Bağırsak problemlerinizi kalsiyum içeren besinlerle giderebilirsiniz.

kalsiyum eksikliği

Kalsiyum Eksikliği Nasıl Anlaşılır?

Dünya genelinde bakıldığında kalsiyum düşüklüğü sıkça görülen bir durumdur. Kalsiyum içeren besinlerin tüketilmediği durumlarda, kalsiyum eksikliğinin görülmesi oldukça normal bir durumdur. Raşitizm; kalsiyum eksikliğinin neden olduğu sıkça görülen bir hastalıktır. Kalsiyum eksikliğini anlamak için şu işaretlere dikkat etmek gereklidir:

  • Kemik ve kas ağrıları,
  • Uzun süre devam eden kalp çarpıntıları,
  • Tırnaklarda görülen çatlamalar ve kırılmalar,
  • Diş çürükleri ve diş yapısındaki hasarlar,
  • Egzama ve stres,
  • Cilt kurumaları ve göğüs ağrısı,
  • Uyku problemi ve yüksek tansiyon kalsiyum eksikliğinde görülmektedir.

Kan değerlerinizde kalsiyum miktarı ideal değerden düşük görüldüğünde doktorunuz tarafından kalsiyum ilaçları ile destek sağlanacaktır. Aynı zamanda beslenme listenize kalsiyum içeren besinlerin de eklenmesi daha sağlıklı bir adım olacaktır. Kalsiyum eksikliği doğum sonrası oluşan kanamaların şiddetini artıran bir durumdur.

Kemik erimesini ve diğer hastalıkları önleyecek kalsiyum hapı ve kalsiyum tablet gibi takviyeler size uzun bir süre iyi gelecektir. Fakat bu ilaçlar; besinlerden doğal yolla kalsiyum aldığınız gibi güçlü olamayacaktır. Doktorların görüşüne göre doğal ve temiz beslenerek vücudunuza kalsiyum kazandırmalısınız.

Detaylı bilgi için: Kalsiyum Eksikliğinin En Yaygın 10 Belirtisi

kalsiyum içeren besinler

Kalsiyum Kaynakları Nelerdir?

  • Süt ve süt ürünleri: Vücudunuz için gerekli olan kalsiyumu, kalsiyum kaynağı olan besinlerden karşılayabilirsiniz. Tüm besinler arasında kalsiyum değeri en yüksek olan grup süt ve süt ürünleridir. Bu grup içinde süt çeşitleri, peynir çeşitleri ve yoğurt aklınıza gelebilir. Fakat hepsi doğal ürünler olmalıdır. İşlenmiş gıdalardan alabileceğin kalsiyum miktarı oldukça düşük olacaktır.
  • Lahana, bamya, brokoli, alabalık, keten tohumu, ceviz, sardalye, kuşkonmaz, koyu yeşil renkli sebzelerin tamamı da kalsiyum açısından yüksek yiyeceklerdendir. Ayrıca ara öğünlerinizde ve çay saatlerinizde kuru yemiş, tatlı badem tüketerek de kalsiyum ihtiyacınızı karşılayabilirsiniz. Bu listeye Şam fıstığı ve incir de eklenebilir.
  • Yemeklere eşlik etmesi için şalgam tüketirseniz, kalsiyum desteği alabilirsiniz. Son olarak sıkça yemeklerde kullanılan kuru baklagiller de kalsiyum kaynakları arasında yerini almaktadır.
  • Kadınlarda menopoz döneminin başlamasıyla kemik erimesi riski ortaya çıkar. Bu durumu önlemek için menopoz döneminde kadınların, daha yoğun kalsiyum kaynaklarından faydalanması tavsiye edilmektedir.

Kalsiyum İçeren Besinler Nelerdir? Kalsiyum Oranı Yüksek 10 Besin

kalsiyum

Günlük Kalsiyum İhtiyacı Nasıl Karşılanır?

Gün içinde karşılanması gereken kalsiyum miktarı, yaşa ve cinsiyete bağlı olarak değişmektedir. Alınması gereken günlük kalsiyum miktarı ise şu şekilde olmalıdır:

  • 0-6 aylık: 200 mg
  • 7-12 aylık: 260 mg
  • 1-3 yaş: 700 mg
  • 4-8 yaş: 1000 mg
  • 9-18 yaş: 1300
  • 19-50 yaş: 1000 mg
  • 51-70 yaş (kadın): 1200 mg
  • 51-70 yaş (erkek): 1000 mg
  • 71 yaş ve üzeri: 1200 mg

Kalsiyum içeren besinleri, öğünlerinize dağıtarak gerekli ihtiyacı karşılayabilirsiniz. Örnek verecek olursak 1 kase az yağlı yoğurt, 415 mg kalsiyum içermektedir. 100 gram kuru fasulye ise 17 mg kalsiyum içermektedir. Buna benzer değerler ile günlük kalsiyum alımınızı dengeleyebilirsiniz. Kahvaltılarınızda süt ve peynir tüketerek bu ihtiyacı karşılayabilirsiniz.

kalsiyum yüksekliği

Kalsiyum Yüksekliği Nasıl Düşürülür?

Kandaki kalsiyumun ayarlanması, böbreğin işleyişine bağlıdır. Eğer böbrekler işlevini kaybederse, vücut için gerekli kalsiyum alımı gerçekleşemeyecektir. Düzenli ve yoğun olarak kalsiyum destekli beslenenlerde, bir süre sonra kalsiyum fazlalığı görülecektir. Nasıl ki kalsiyum eksikliği çeşitliği hastalıklara neden oluyorsa; kalsiyumun fazla alınması da yine rahatsızlıklara sebep olacaktır. Fazla miktarda kalsiyum alındığında öncelikle böbrek taşı ve kireçlenmesi kişiyi rahatsız edecektir.

Kalsiyum değeri fazla ölçülen kişilere öncelikle kalsiyum diyeti yaptırılır. Bu diyet içerisinde kalsiyum açısından yüksek besinlere yer verilmez. Kalsiyum normal değeri yakalandığında kişi daha sağlıklı bir beslenme programına başlar. Ayrıca doktorlar tarafından bolca su içmesi, spor yapması ve hareket etmesi tavsiye edilir.

Kalsiyum alımında denge sağlanamadığı durumda kalsiyum zararları kişiyi bir süre rahatsız edecektir. Böbrek rahatsızlıkları en çok rastlanan şikayetlerdendir. Kalsiyumun kişi için tehlike arz etmemesi adına, gün içinde alınan kalsiyum kadar bolca su içilmesi önerilmektedir. Böbreklerde bir hasar meydana geldiğinde temel minerallerin vücut tarafından emilimi de engellenir.

--

Nefis Yemek Tarifleri WhatsApp kanalı açıldı, hemen siz de katılın.

5 milyon'dan fazla kişinin takip ettiği Youtube kanalımızda videolu tariflerimizi bulabilirsiniz.

15 milyondan fazla kişinin indirdiği Nefis Yemek Tarifleri uygulaması ile 850.000'den fazla denenmiş tarif her zaman yanınızda. Hemen siz de indirin.

Okuyucunun Dikkatine

Blog sayfamızda sağlıklı yaşam, diyet ve kişisel bakım konularını kapsayan yazılar genel bilgilendirme amaçlıdır. Kategoride çeşitli hastalıklar için evde bitkisel çözüm önerileri, besleyici fonksiyonel gıda takviyeleri, doğal cilt ve saç bakımı maskesi tarifleri ile uygulanışları, kilo kontrolüne yardımcı diyet listeleri ve sağlıklı beslenme programları yer almaktadır. İlgili besinin, ürünün ya da diyet listesinin etkileri her bünyede değişkenlik gösterebilir. Yazı yayına alındıktan sonra, zaman içerisinde güncelliğini ve geçerliliğini yitirebilir. Sunmuş olduğumuz bilgiler hiçbir zaman doktor teşhisinin yerini tutmaz, reçete niteliği taşımaz. Bilgileri uygulamadan önce alanında uzman görüşü almanızı tavsiye eder; aksi durumda oluşabilecek yan etkilerden sitemizin sorumlu tutulamayacağını önemle hatırlatırız.

Yorumlar

İlk yorumu sen yaz.

Yaptığın yorumlarla diğerlerine yardımcı ol.

NYT Yazar
Bunlar da İlginizi Çekebilir
Kalsiyum Deposu Roka Salatası Tarifi

Kalsiyum Deposu Roka Salatası

1-2 kişilik, 5dk Hazırlık, Pişirme yok
Enfes Güllaç (Anlaşılır Tarif) Tarifi

Enfes Güllaç (Anlaşılır Tarif)

8-10 kişilik, 15dk Hazırlık, Pişirme yok
Ne Var Ne Yoksa Çöreği Tarifi

Ne Var Ne Yoksa Çöreği

4-6 kişilik, 10dk Hazırlık, 25dk Pişirme
Cacık Nasıl Yapılır?

Cacık Nasıl Yapılır?

2-4 kişilik, 10dk Hazırlık, Pişirme yok
Islak Sandviç Kurabiye (Ne Pasta Ne Kurabiye) Tarifi

Islak Sandviç Kurabiye (Ne Pasta Ne Kurabiye)

12-14 kişilik, 20dk Hazırlık, 15dk Pişirme
Ne Bulduysam Keki Tarifi

Ne Bulduysam Keki

6-8 kişilik, 15dk Hazırlık, 40dk Pişirme
Akıtma (Krepte Neymiş) Tarifi

Akıtma (Krepte Neymiş)

2-4 kişilik, 10dk Hazırlık, 10dk Pişirme
Mineral Nedir? İçeren Besinler, Görevleri, Özellikleri Tarifi
Mineral Nedir? İçeren Besinler, Görevleri, Özellikleri

Mineraller: Sağlığınızı Güçlendiren Gizli Hazineler! Sağlıklı beslenme söz konusu olduğunda vitamin ve minerallerin görevleri hayati…

Kapsül Kahve Nedir? Nasıl Yapılır? Çeşitleri, Kullanımı
Kapsül Kahve Nedir? Nasıl Yapılır? Çeşitleri, Kullanımı

Kapsül Kahve: Pratik & İşlevsel Kahve Deneyimi Kahve kültürü modern yaşamın vazgeçilmez rutinleri arasında yerini…

L Karnitin Nedir, Ne İşe Yarar? Faydaları, Zararları, Kullanımı Tarifi
L Karnitin Nedir, Ne İşe Yarar? Faydaları, Zararları, Kullanımı

 L Karnitin: Yağ Yakan ve Enerji Veren Amino Asit Spor salonlarında zaman geçirenler, yağ yakmak…

D3 Vitamini Nedir, Ne İşe Yarar? Eksikliği Belirtileri, Faydaları Tarifi
D3 Vitamini Nedir, Ne İşe Yarar? Eksikliği Belirtileri, Faydaları

D3 Vitamini (Kolekalsiferol) D vitamini, insan sağlığı için kritik bir rol oynayan ve birçok önemli…

B6 Vitamini Nedir? Ne İşe Yarar? Nelerde Var? Eksikliği Belirtileri Tarifi
B6 Vitamini Nedir? Ne İşe Yarar? Nelerde Var? Eksikliği Belirtileri

B6 Vitamini (Piridoksin) B6 vitamini (piridoksin) bir B vitamin kompleksinin parçasıdır ve insan sağlığı için…

Chia Tohumu Faydaları: Ne İşe Yarar, Neye İyi Gelir? Tarifi
Chia Tohumu Faydaları: Ne İşe Yarar, Neye İyi Gelir?

Chia Tohumu: Sağlıklı Beslenme Trendi Süper Gıda! Chia tohumu, "Salvia hispanica" adlı bitkinin tohumlarından elde…

Mineral Nedir? İçeren Besinler, Görevleri, Özellikleri Tarifi
Mineral Nedir? İçeren Besinler, Görevleri, Özellikleri

Mineraller: Sağlığınızı Güçlendiren Gizli Hazineler! Sağlıklı beslenme söz konusu olduğunda vitamin ve minerallerin görevleri hayati…

Kapsül Kahve Nedir? Nasıl Yapılır? Çeşitleri, Kullanımı
Kapsül Kahve Nedir? Nasıl Yapılır? Çeşitleri, Kullanımı

Kapsül Kahve: Pratik & İşlevsel Kahve Deneyimi Kahve kültürü modern yaşamın vazgeçilmez rutinleri arasında yerini…

L Karnitin Nedir, Ne İşe Yarar? Faydaları, Zararları, Kullanımı Tarifi
L Karnitin Nedir, Ne İşe Yarar? Faydaları, Zararları, Kullanımı

 L Karnitin: Yağ Yakan ve Enerji Veren Amino Asit Spor salonlarında zaman geçirenler, yağ yakmak…

D3 Vitamini Nedir, Ne İşe Yarar? Eksikliği Belirtileri, Faydaları Tarifi
D3 Vitamini Nedir, Ne İşe Yarar? Eksikliği Belirtileri, Faydaları

D3 Vitamini (Kolekalsiferol) D vitamini, insan sağlığı için kritik bir rol oynayan ve birçok önemli…

B6 Vitamini Nedir? Ne İşe Yarar? Nelerde Var? Eksikliği Belirtileri Tarifi
B6 Vitamini Nedir? Ne İşe Yarar? Nelerde Var? Eksikliği Belirtileri

B6 Vitamini (Piridoksin) B6 vitamini (piridoksin) bir B vitamin kompleksinin parçasıdır ve insan sağlığı için…

1 Saat Yürüyüş Kaç Kalori Yakar? Zayıflatır Mı? Faydaları Nelerdir? Tarifi
1 Saat Yürüyüş Kaç Kalori Yakar? Zayıflatır Mı? Faydaları Nelerdir?

1 Saat Yürüyerek Kaç Kalori Harcarım? Dünya Sağlık Örgütü (WHO), 2018 verilerine göre dünya nüfusunun…

Bayram Tatlıları: En İyi, Resimli ve Videolu Tarifler Tarifi
Bayram Tatlıları: En İyi, Resimli ve Videolu Tarifler

Bayramın neşesini ve birlikteliğini en leziz bayram tatlıları ile taçlandırmaya hazır mısınız? Bayram paylaştıkça güzel…

Pek Food’tan Pek İyi Ramazan Tarifleri Tarifi
Pek Food’tan Pek İyi Ramazan Tarifleri

Pek Food pratik ve çeşitli ürünleriyle sofralarınızı renklendirmeye geliyor! Yenilikçi çözümleri sayesinde dakikalar içinde pişirilmeye…

Chia Tohumu Faydaları: Ne İşe Yarar, Neye İyi Gelir? Tarifi
Chia Tohumu Faydaları: Ne İşe Yarar, Neye İyi Gelir?

Chia Tohumu: Sağlıklı Beslenme Trendi Süper Gıda! Chia tohumu, "Salvia hispanica" adlı bitkinin tohumlarından elde…

Yoğurtlu Çorba Tarifleri: Lezzet Garantili 30 Çeşit Tarifi
Yoğurtlu Çorba Tarifleri: Lezzet Garantili 30 Çeşit

Nefis Yemek Tarifleri mutfağından, en beğenilen yoğurtlu çorba tarifleri huzurlarınızda! Ana malzemesi yoğurt olan ve…

Madımak Otu Nedir? Faydaları Nelerdir, Neye İyi Gelir? Tarifi
Madımak Otu Nedir? Faydaları Nelerdir, Neye İyi Gelir?

Madımak: Anadolu'nun Binbir Şifalı Tarla Bitkisi! Madımak otu, Orta Anadolu mutfağında yaygın bir kullanıma sahip olan…

2024 Ramazan Bayramı Ne Zaman, Hangi Gün? Kaç Gün Tatil? Tarifi
2024 Ramazan Bayramı Ne Zaman, Hangi Gün? Kaç Gün Tatil?

2024 Ramazan Bayramı Ne Zaman, Hangi Gün? Her sene büyük bir heyecanla beklenen ramazan ayı,…

Tarifler Geri
Videolar Geri