Düşük Karbonhidratlı Besinlerin Listesi
Karbonhidrat, vücudun temel işlevlerinin yerine getirilmesi için alınması gereken önemli bir moleküldür. Hareket etmek için, spor yaparken, tempolu yaşam için gerekli olan karbonhidrat; besinler aracılığı ile alınmaktadır. Bedeninizde enerji oluşması için karbonhidratın yer alması gerekir. Bilimsel verilere göre 1 gram karbonhidrat 4 kalori enerji demektir.
Gün içinde karbonhidrat içeren besinler ile beslenirseniz, kanın asit ve baz dengesini korumuş olursunuz. Bu nedenle uzmanlar her öğünde yeterli miktarda karbonhidrat almanızı tavsiye eder. Tüketirken beden kitle oranınıza göre porsiyonlar seçmek de sağlıklı bir adım olacaktır. Her şeyin fazlasının zarar olduğu gibi karbonhidrat alımının da fazlası vücudunuzda sağlık problemlerine yer açabilir.
Yediğiniz besinlerden alınan karbonhidrat, sindirim sisteminiz sayesinde glikoza dönüşmektedir. Glikoz organlarınızın sağlıklı şekilde çalışmasını ve yeni hücrelerin oluşmasını sağlayacaktır. Fazla olan glikoz karaciğerde depolanır ve sonra kullanılır.
Karbonhidratın kilo aldırdığına dair söylemler bulunmaktadır. Aldığınız her karbonhidrat kilo aldırmaz. Sadece ölçüyü kaçırdığınız durumda sindirim sisteminizi etkiler. Böylece vücudunuzda kilo oluşumu meydana gelir. Sağlıklı beslenmeniz adına hazırlanan bu yazımızda karbonhidrat içeren meyveler, sebzeler, tahıl ürünleri ve tüm besinler yer alıyor. İşte karbonhidrat yiyecekler listesi:
Karbonhidrat Oranı En Düşük 14 Sağlıklı Besin
1) Enginar
Kalp sağlığı için mucize bir besin olan enginar, mevsiminde tüketildiğinde oldukça faydalıdır. 120 gramlık orta boy bir enginarda 14 gram karbonhidrat bulunmaktadır. 10 gramı lif olduğu için bağırsak sisteminiz için etkili sebzeler arasında yerini alır.
2) Lahana
Mide sağlığınızı korumak için lahanayı salatalarınızda bile kullanabilirsiniz. Çünkü lahana C ve K vitamini açısından güçlü bir sebzedir. Yaklaşık 1 su bardağı doğranmış lahana tükettiğinizde, 5 gram karbonhidrat almış olursunuz.
3) Patlıcan
Lezzetli yemeklerin favori sebzesi olan patlıcan, kalp sağlığı konusunda dikkat çekmektedir. Antioksidan özelliği de bulunan 100 gram patlıcanın pişmiş halinde 8 gram karbonhidrat bulunmaktır.
4) Soğan
Türk yemeklerinin ve birçok salatanın ana maddesi olan soğan, doğal antibiyotik olması yönüyle sıkça tüketilmesi gereken bir sebzedir. Yemeklerinizi yaparken ufak da olsa soğan ekleyerek gün içinde almanız gereken karbonhidratı karşılayabilirsiniz.
5) Turp
C vitamini ve karbonhidrat kaynağı olan turp, karaciğer detoksu yapmak isteyenler için de ideal bir besindir. Ayrıca kadın sağlığı açısından da önemli bir paya sahip olan turp, meme kanserinden koruyan sebzeler arasındadır. 110 gram turp tüketildiğinde 3 gram karbonhidrat alınmış olur.
6) Brokoli
Diyet listelerinin gözde ürünü olan brokoli tam bir lif kaynağıdır. 90 gram brokoli tüketiminde yaklaşık 6 gram karbonhidrat karşılanmaktadır. Salata ve çorbalarda sağlıklı bir tercih olabilir. Antioksidan etkili brokoli ile sağlıklı kalabilirsiniz.
7) Mantar Çeşitleri
Sotelerin, makarnaların, çorbaların en hafif besini olan mantar metabolik sorunları ortadan kaldırmak için tüketilmelidir. 70 gram mantarda 2 gram karbonhidrat yer almaktadır.
8) Karnabahar
Karnabahar da düşük karbonhidrat içeren yiyecekler arasında yerini alıyor. Sağlıklı beslenme programlarında sıkça tüketilen karnabaharın 100 gramında 5 gram karbonhidrat bulunuyor.
9) Brüksel Lahanası
Minik sağlık depoları olarak adlandırılan Brüksel lahanası, gün içinde almanız gereken C ve K vitaminine sahiptir. 80 gram Brüksel lahanasında 6 gram karbonhidrat bulunuyor.
10) Domates
Yemekleri renklendiren, kan hücrelerinin artışını sağlayan domates de karbonhidrat açısından düşük yiyecekler arasında yer alıyor. Doğal olarak yetiştirilen ve hormonsuz aldığınız domatesler vücudunuz için tüketilmesi gereken bir besin. Orta boy domates 6 gram karbonhidrat kazandırmaktadır.
11) Yoğurt
Evde yaptığınız doğal yoğurtlar karbonhidrat kaynakları arasında yer alıyor. Yağsız yoğurt tüketimi bağırsak sisteminiz için tavsiye edilmektedir. Yağ yakımınızı hızlandırmak adına her gün öğünlerinize yoğurt ekleyebilirsiniz. 100 gramlık yoğurtta 3 gram karbonhidrat bulunmaktadır.
12) Somon Balığı
Deniz ürünleri Omega-3 yağ asitleri açısından zengin besinlerdir. Düşük karbonhidratlı bir balık tüketmek istediğinizde somonu tercih edebilirsiniz. 100 gramlık bir somon diliminde neredeyse hiç karbonhidrat bulunmuyor.
13) Limon
C vitamini açısından yüksek olan antioksidan limon; karbonhidrat miktarı açısından da oldukça tatmin edici. Tam bir sağlık kaynağı olan limonun 100 gramında 8 gram karbonhidrat yer alıyor.
14) Çilek
Yaz meyvesi olarak bilinen çileğin 100 gramında 8 gram karbonhidrat bulunuyor. Cilt güzelliğiniz ve metabolizmanızın sağlığı için bu yazı fırsata çevirebilirsiniz.
İlk yorumu sen yaz.
Yaptığın yorumlarla diğerlerine yardımcı ol.