Karnabahar Yemek Neye İyi Gelir?
Karnabahar, kış mevsiminin en özel sebzelerinden biridir. Kendine özgü kokusu ve lezzeti ile kış sofralarının vazgeçilmez sebzelerinden biridir. Yemeğinin yanı sıra turşusu, salatası, kısırı, kızartması ve mücveri gibi çeşitli biçimlerde değerlendirilebilen karnabahar, kış mevsiminin müjdecisidir. Ekim ayından itibaren raflarda ve pazarlarda yerini almaya başlayan sebze, estetik görüntüsü ve bembeyaz rengi ile oldukça sevimlidir.
Hemen hemen her şekilde pişirilebilen karnabahar ile yapılan yemekler arasında kıymalı karnabahar yemeği, karnabahar graten, karnabahar köftesi, fırında beşamel soslu karnabahar, karnabahar salatası, karnabahar çorbası ve karnabahar kızartması en sık yapılan karnabahar tarifleri olarak dikkat çeker.
Karnabahar besin değeri yüksek ve lifli bir sebzedir. Karnabaharda bulunan gefernato maddesi antioksidan özelliği ile başta kolon kanseri olmak üzere, ülsere ve gastrite faydalıdır. Ayrıca idrar yolları enfeksiyonlarının tedavisinde de vücudu destekleyici rol oynar.
Karnabahar Nedir? Çeşitleri Nelerdir?
Ana vatanı Doğu Akdeniz havzası olan karnabahar, turpgiller familyasına ait lahanadan türeyen bir kış sebzesidir. Karnabahar ya da karnabit olarak da bilinen karnabahar çiçeği yenen, beyaz, pembe, mor ve sarı çiçeklere sahip olan, kendine has aroması bulunan ve faydaları ile dikkat çeken bir bitkidir.
Ülkemizde kışlık, mart ve turfanda karnabahar olmak üzere üç çeşit karnabahar yetiştirilir. Diğer karnabahar çeşitleri ise Fremont F1, Barkha F1, Baldo F1, Arizona F1 ve Amiata F1 olarak sayılabilir.
Karnabahar Kalori ve Besin Değerleri
Kalori değeri oldukça düşük bir bitkidir. 100 gram karnabahar 27 kalori ve 5,2 gram karbonhidrat içerir. Protein içeriği açısından diğer sebzelere göre daha zengindir, 100 gram karnabaharda 2,7 gram protein bulunur.
100 gramında 1 gram lif bulunan karnabahar vitaminler açısından da iyi bir kaynaktır. A vitamini, B1 vitamini, B2 vitamini, B3 vitamini ve C vitamini içerir. Ayrıca fosfor, folik asit, kalsiyum, magnezyum, demir ve potasyumdan da zengin olan karnabahar vitamin K, Omega -3 yağ asidi ve sülfür içeriği ile de dikkat çekmektedir.
Detaylı bilgi için: Karnabahar Kaç Kalori?
Karnabahar Faydaları Nelerdir?
- Karnabahar, kalp hastalıkları riskini azaltır ve cinsel gücü arttırıcı özellik gösterir.
- Kan şekerinin düzenlenmesinde etkin bir rol oynayan karnabahar ayrıca karaciğerin görevlerini yapmasında yardımcı olur.
- Yüksek lif oranından dolayı bağırsak hareketlerini düzenler, kabızlık ve hazımsızlık gibi problemlerin tedavisini destekler.
- Karnabaharın faydaları arasında detoks etkisi de bulunmaktadır. Toksin maddelerin vücuttan atılmasına yardımcı olur.
- Karnabahar, beyin fonksiyonlarının gelişimini destekleyerek zekâyı geliştirir. Alzheimer’e karşı koruyucu görev üstlenir.
- Sağlıklı kemik gelişimini destekleyen karnabahar, romatizma ve eklem ağrılarının tedavisine yardımcıdır.
Karnabahar Kürü Zayıflatır Mı?
Karnabahar kürü, 250-300 gram karnabahar ile 750 mililitre suyun kaynatılması ile elde edilen karnabahar suyu karışımıdır.
Her gün taze olarak tüketilmesi önerilen karnabahar suyu zayıflatır mı? Karnabahar suyunun antioksidan içeriği metabolizmanın hızlanmasını sağlayarak zayıflamaya yardımcı olur. Kronikleşen idrar yolları enfeksiyonlarını tedavi eden karnabahar kürünün faydaları arasında kanser hücrelerinin yayılmasını önleme etkisi de yer almaktadır.
Karnabahar Diyeti Nasıl Yapılır?
Karnabahar kalorisi düşük bir sebzedir. Bu özelliğinden dolayı karnabahar diyet listelerinde en çok tercih edilen sebzeler arasında yer alır. 1 küçük karnabahar iri parçalara bölünür ve 15 dakika soğuk su içinde bekletilir. Soğuk sudan çıkarılan karnabaharlar tencereye konularak haşlanır ve üzerine sarımsaklı yoğurt eklenerek tüketilir.
Faydaları ile ön plana çıkan karnabahar zayıflatır mı? Hazırlanan karnabahar yemeği kalori açısından oldukça düşüktür ve yemeklerden önce birer kâse tüketildiğinde ana yemekten fazla yenmesini önleyerek zayıflamaya yardımcı olur. Karnabahar ile zayıflayanlar tekrar kilo almamak için ayda 1 kaç kez bu diyeti yapmalıdır.
Karnabahar Nasıl Temizlenir, Doğranır?
Karnabahar yemekleri hazırlayabilmek için karnabaharın yıkanıp, ayıklanması gerekir. Karnabahar yaprağı da yenilebilen bir sebzedir. Yapraklarını yemeklerinize ekleyebilir ve daha sağlıklı öğünler hazırlayabilirsiniz. Dış yapraklarını kopardığınız karnabaharı doğrayabilmek için saplarının birleştiği noktadan ayırmalısınız.
Karnabaharın kenarlarında kahverengi lekeler var ise ayıklamalı ve kurt çıkabilme ihtimaline karşı pişirmeden 15 dakika önce tuzlu ya da sirkeli suda bekletmelisiniz. Karnabaharı çiçek kısımlarından tek tek veya istediğiniz boyutlarda ayırarak doğrayabilirsiniz.
Peki, karnabahar nasıl haşlanır ve karnabahar nasıl yapılır? Çiçek dallarına ayırdığınız karnabaharı su dolu tencere içine bir iki dilim limon ile birlikte haşlayabilirsiniz, limon karnabaharın renginin daha da beyaz olmasına yardımcı olur.
Karnabahar Nasıl Saklanır?
Karnabahar mevsimi içinde tüketildiğinde çok daha sağlıklıdır. Satın alınan karnabahar hemen kullanılmayacaksa, buzdolabında kâğıt ya da plastik bir torba içinde bir hafta boyunca saklanabilir. Dikkat edilmesi gereken nokta ise karnabaharın nemden etkilenmemesi için, köküyle birlikte muhafaza edilmesidir.
Karnabahar çiçeklerine ayrılarak buzdolabına konulduğunda bir iki gün içinde tazeliğini kaybeder. Bu sebeple hemen tüketilmeli ve yemeği yapıldıktan sonra en geç iki-üç gün içinde bitirilmelidir.
Uzmanlar tarafından kış mevsimlerinde mutlaka tüketilmesi önerilen karnabahar zararları da olan bir sebzedir. Özellikle akut bağırsak hastalığı olanlar ve gut hastalarının karnabahar tüketimine dikkat etmeleri gerekir. Bazı bünyelerde alerjik reaksiyonlara neden olabilen karnabahar tiroit fonksiyon bozukluğu olanlar tarafından da sınırlı olarak tüketilmelidir.
Karnabahar Nasıl Yazılır?
Karnabahar konusunda merak uyandıran bir diğer nokta ise karnabahar nasıl yazılır sorusudur. Günlük hayatta karnıbahar olarak kullanılmasına rağmen Türk Dil Kurumu’na göre doğru yazımı “karnabahar” olarak kabul edilir.
Karnabahar Fiyatı Ne Kadar?
Karnabahar yetiştiriciliği için en temel koşul uygun sıcaklık aralığıdır. Karnabahar fidesi -10 derece sıcaklığa kısa süreli olarak dayanır ancak hasat mevsimi yaklaştıkça 0 derecenin altındaki sıcaklıklarda karnabaharın taç kısımları oluşumlarını tamamlayamaz.
Karnabahar tohumu nisan, mayıs, haziran ve temmuz aylarında ılık ve soğuk yastıklara ekilir. Yetiştiriciliği oldukça kolay olan karnabahar fiyatları mevsimine, o seneki ürün hasadına göre değişiklik gösterir. Genel olarak tane şeklinde satılan karnabahar fiyatı tane başına 5 lira ile 12 lira arasında değişir.
En Beğenilen 10 Leziz Karnabahar Yemeği
1) Karnabaharın En Lezzetli Hali: Karnabahar Kızartması
Karnabahardan yapılan en pratik yemeklerden biri olan karnabahar kızartması lezzeti ve çiçek şeklindeki muhteşem görüntüsü ile sofralarınızda fark yaratır. Karnabahar Kızartması
2) Karnabaharın En Sağlıklı Hali: Beşamel Soslu Karnabahar
Sağlığa faydaları ile ön plana çıkan karnabaharın en sağlıklı pişirme yöntemlerinden olan fırında beşamel soslu karnabahar hem ana yemek hem de yardımcı yemek olarak sofralarınız süsler. Fırında Beşamel Soslu Karnabahar
3) Sofranın Assolisti: Karnabahar Köftesi
Karnabahar, yumurta, soğan, maydanoz, pirinç ve baharatlardan oluşan karnabahar köftesi muhteşem lezzeti ile sevmeyenlerin bile iştahını açar. Farklı bir sofra deneyimi yaşamak için karnabahar köftesi yapabilirsiniz. Karnabahar Köftesi
4) Sofralarınızda Bembeyaz Bir Görüntü: Karnabahar Salatası
Karnabahar, mayonez, yoğurt, sarımsak kullanılarak hazırlanan karnabahar salatası sağlıklı olmasının yanı sıra sofraya getirdiği bembeyaz görüntüsüyle iştahınızı açar. Karnabaharın alternatif bir kullanımı olan karnabahar salatasını mutlaka denemelisiniz. Karnabahar Salatası
5) Toksinlerden Kurtulmanın En Lezzetli Yolu: Karnabahar Salatası
Dereotu, karnabahar, yoğurt, mısır ve sarımsak kullanılarak hazırlanan karnabahar salatası lezzeti bir yana vücudu toksinlerden arındıran özelliği ile sofralarınıza sağlık getirir. Misafirlerinizi sağlık dolu karnabahar salatası ile ağırlayabilirsiniz. Karnabahar Salatası
6) Karnabaharın En Puf Hali: Karnabahar Mücveri
Muhteşem lezzeti ve puf puf kabaran görünümü ile özellikle çocukların dikkatini çeken karnabahar mücveri, çay saatlerinde ve kahvaltılarda tüketilebilir. Kolay ve pratik bir çay saati çözümü olan karnabahar mücveri deneyebilirsiniz. Puf Puf Karnabahar Mücveri
7) Karnabaharın En Çiçek Hali: Fırında Bütün Karnabahar
Yoğurt, yağ ve sıvı yağ kullanılarak hazırlanan fırında bütün karnabahar yavaş yavaş pişerek lezzetini her hücresine yedirir. Karnabaharın bütün olarak fırına atıldığı fırında bütün karnabahar ile lezzetli, pratik ve muhteşem bir görünüme sahip öğünlere sahip olabilirsiniz. Fırında Bütün Karnabahar
8) Karnabaharın En Kalorisiz Hali: Karnabahar Kısır
Bulgur yerine karnabahar kullanılarak hazırlanan karnabahar kısırı, karbonhidrat içermediğinden dolayı Dukan diyeti yapanların gözdesidir. Çay saatlerinizi düşük kalorili karnabahar kısırı ile daha lezzetli hale getirebilirsiniz. Dukan Diyetine Uygun Karnabahar Kısırı
9) Karnabaharın En Beyaz Hali: Kıymalı Karnabahar Graten
Karnabahar, kıyma, soğan salça ve beşamel sos ile hazırlanan karnabahar graten kış aylarında sofralarınızı süsleyen sımsıcak bir yemektir. Bembeyaz görüntüsü ve lezzeti ile sofralarınıza sağlık getiren karnabahar graten her kaşıkta sağlığınızı da korur. Kıymalı Karnabahar Graten
10) Karnabaharın En Şaşırtan Hali: Fırında Börek Tadında Karnabahar
Karnabahar, yumurta, un, baharat ve zeytinyağı kullanılarak hazırlanan fırında karnabahar böreği farklı lezzeti ile misafirlerinizi şaşırtır. Çay saatlerinizi sağlıklı bir hale getirmek için fırında karnabahar böreğini denemelisiniz. Fırında Börek Tadında Karnabahar
Karnabahar ile hazırlanan tarifler için sitemizi ziyaret edebilirsiniz.
İlk yorumu sen yaz.
Yaptığın yorumlarla diğerlerine yardımcı ol.