Lif Zengini Karnabahar Kalorisi ve Diyette Tüketimi
Karnabaharı bu kadar popüler yapan şey, patatese benzer bir dokuya sahip olması; ancak karbonhidrat içermemesidir. Amerikan Kanser Araştırmaları Enstitüsü karnabaharı kanserle savaşan sebzeler listesine yerleştirdi. Turpgillerden oluşan bir sebze, mükemmel bir Vitamin B, C, K, manganez, potasyum, foliat ve ayrıca omega 3 ve klor kaynağı olduğu söylenir. İlginç olarak, neredeyse portakal kadar C vitamini içerir.
Son olarak, lezzet bakımından nötrdür, bu da istediğiniz şekilde pişirebileceğiniz ve istediğiniz zaman pişirebileceğiniz anlamına gelir. Bu çok yönlü sebze, kilo vermeye veya sabit kilonuzu korumanıza yardımcı olur. Karnabahar, leptin salgılanmasını uyararak insüline tepkiyi artırabilen omega 3 yağ asitleri açısından zengindir. Leptin, vücut ağırlığını düzenleyen ve metabolizmayı artıran hormonlardan biridir. Karnabahar, kalori miktarı olarak düşüktür fakat pişme yöntemine göre farklılık gösterir.
Karnabahar Kaç Kalori?
Kilo vermeye çalışırken, karnabahar gibi nişastalı sebzeler sınırsız miktarlarda tüketilebilecek az miktarda gıdalardan biridir.
Peki tüketebileceğiniz taze çiğ karnabahar kaç kalori?
- 1 yarım porsiyon taze karnabaharın kalorisi 19 kcal’dir.
- 1 kg karnabahar 250 kaloriye tekabül eder.
- 1 tabak taze karnabahar ise 38 kcal civarındadır.
Lahana ailesinin kralı olarak nitelendirilen karnabahar, buharda pişirmek, kızartmak ve kavurmak gibi çeşitli yöntemlerle hazırlanabilir. Bu durumda, karnabahar kaç kalori sorusu pişirme yönteminize ve ilave edeceğiniz malzemeye göre değişebilir.
Karnabahar Yemekleri: Sağlıklı ve Leziz 26 Tarif
Karnabahar Besin Değeri
Diyetlerin vazgeçilmez sebzesi karnabaharın besin değeri tablosu incelendiğinde faydalarını yakından görmek mümkün. Tok tutucu özelliğiyle liften zengin karnabahar, tek bir porsiyonuyla bile besleyici bir tabak sunuyor. 100 gram karnabahar besin değeri şöyledir:
- Karbonhidrat: 4,97 g
- Protein: 1,92 g
- Yağ: 0,28 g
- Lif: 2 g
- Kalsiyum: 22 mg
- C vitamini: 48, 2 mg
Haşlanmış Karnabahar Kaç Kalori?
Yeşil kuzeni brokoli gibi karnabahar da sadece haşlanarak da tüketilebilen sebzeler arasındadır. Fakat aşırı pişirme, özellikle C vitamini gibi besin maddelerinin kaybına neden olabilir. İyi haşlanan karnabaharın düşük kalorili olması çoğu kişinin karnabaharı tercih etme sebeplerindendir.
Pişmiş karnabahar kaç kalori sorusunun yanıtına aşağıda göz atabilirsiniz.
- 1 yarım porsiyon haşlanmış karnabahar 17 kcal’dir.
- 1 orta porsiyon haşlanmış karnabahar ortalama 35 kcal’dir.
- 500 gr haşlanmış karnabahar 115 kaloriye denk gelmektedir.
Tarif için: Karnabahar Haşlama
Karnabahar Kızartması Kaç Kalori?
Kızarmış tavuğun alternatifi olarak görülen karnabahar kızartması lezzetli yemeklerden biridir. Fakat pişirme aşamasında yağ kullanılması nedeniyle kalori miktarı, diğer yöntemlere göre biraz daha fazladır.
- Tercih edeceğiniz 100 gramlık 1 orta porsiyon karnabahar kızartması 185 kcal’dir.
- 30 gramlık 1 adet karnabahar kızartmanın kalorisi 55-60 kcal arasındadır.
- Büyük boy karnabahar kızartması kalori bakımından yüksektir ve miktarı 220 kcal’dir.
Tarif için: Karnabahar Kızartması
Fırında Karnabahar Kaç Kalori?
Fırın karnabahar, dışarıdan hoş ve gevrek olan, içeriden yumuşak ve nemli olan lezzetli ve sağlıklı bir seçenektir.
- 1 tabak fırın karnabahar, ekleyeceğiniz beşamel sos ve ya kaşar peyniri ile 213 kcal’e kadar ulaşır.
- Yarım porsiyon fırınlanmış karnabahar 60 kcal’dir.
- Yarım porsiyonunuzu biraz genişlettiğinizde ise kalori miktarı 70-80 kcal kadar çıkabilir.
Tarif için: Fırında Karnabahar
Kıymalı Karnabahar Kaç Kalori?
Çoğu sebze yemeğine katılan kıyma, karnabahara da eşlik edebilir. Kıymalı karnabaharda kaç kalori var? Sağlıklı ve doyurucu kıymalı karnabahar kalori miktarları şu şekildedir:
- Haşlanmış haline göre daha yağlı olan kıymalı karnabahar orta porsiyon tercihinizin kalori karşılığı 330 kcal’dir.
- Porsiyonların küçük tutulması halinde, yarım porsiyondan az kıymalı karnabahar 100 kcal’dir.
- 100 gr kıymalı karnabahar 110-120 kcal civarındadır.
Tarif için: Kıymalı Karnabahar Yemeği
Karnabaharı En Sağlıklı Pişirmenin İpuçları
Karnabahar çeşitli yöntemler kullanılarak pişirilebilir. Bazı yaygın yöntemler buharda pişirme, kaynatma, soteleme, kızartma ve mikrodalga fırınlamadır. Karnabahar, hassas bir hale gelene kadar pişirilmelidir. Çok uzun bir süre pişirilirse, çiçekler birbirinden uzaklaşır ve buğulanır. Yaprak, sap ve çiçeği çiğ veya pişmiş olarak yenebilir. Ham, kendi başına kesilmiş ve salatalara eklenmiş olarak yenilebilir. Pişirildiğinde, tek başına ya da herhangi bir sos ile bir garnitür olarak yenebilir. Ayrıca, kızartmalar, makarnalar, tatlılar, omletler, çorbalar ve güveçler gibi diğer yemeklere de sıklıkla eklenir.
Karnabahar içeren diyetinizi uygularken de sebzenin besin değerini kaybetmemesi için gözden kaçırmamanız gereken bir takım ipuçları vardır:
- Karnabaharı fazla pişirmeyin. Aşırı pişirme, parçalanmasına, renginin kaybolmasına, tadı azalmasına ve birçok besin maddesinin kaybedilmesine neden olacaktır.
- Karnabahar beyazlatırken veya pişerken, 1 veya 2 çorba kaşığı limon suyu, 1 çorba kaşığı sirke veya 1 bardak süt ilave ederek beyazı koruyun. Süt aynı zamanda karnabaharı daha tatlı bir lezzet verecektir.
- Leziz bir garnitür için, peynir soslu karnabahar servis edebilirsiniz.
- Karnabahar bütün olarak pişirirken, yaprakları ve çekirdeğin bir kısmını kestikten sonra, pişirme süresini hızlandırmak için çekirdeğin altından yaklaşık 1/2 (yarım) parmak derinlikte bir “X” işareti yapabilirsiniz.
- Karnabahar pişirirken suya birkaç parça ekmek atmak rahatsız edici kokuyu giderir.
- Karnabahardaki kimyasallar tencerelerdeki metallerle reaksiyona girdiğinden ve karnabaharın renginin solmasına neden olduğundan, alüminyum veya demir kapta karnabahar pişirmeyin.
Diyet Tarifleri: Düşük Kalorili ve Sağlıklı 30 Fit Tarif
Karnabaharın Aşırı Tüketimi Nelere Yol Açar?
- Karnabahar gibi turpgilleri çok fazla yerseniz, vücudunuzun iyot emilimini engelleyebilir.
- Metabolizma, soğuk hassasiyeti, kuru saç ve cilt problemleri, düşünmede zorluk ve kilo alımı ile karakterize olan hipotiroidizm, neredeyse tamamen turpgillerden oluşan bir beslenmeyi yerseniz ortaya çıkabilir.
- Çok fazla karnabahar tüketiminin bir başka potansiyel yan etkisi ise gaz. Gaza eşlik eden şişkinlik ve abdominal sorunlar da sizi rahatsız edebilir.
- Kan seyreltici ilaç kullanıyorsanız, çok fazla karnabahar ilacın etkinliğini engelleyebilir. Tek bir yiyeceğe konsantre olmaktan ziyade, yuvarlanmış bir diyet uygulamak her zaman daha iyidir.
Karnabahar ile Hazırlanan Diyete Uygun 5 Tarif
Karnabahar kalori bakımından ve lezzet açısından diyet yapanlara en uygun sebzelerden biridir. Sote edilme kabiliyetinden tutun da hemen hemen her şeye karıştırılma özelliği ile, karnabaharın bu kadar popüler olması şaşırtıcı değil. Kolay karnabahar yemeğinden karnabahar pizzaya kadar, bu şahane tariflerin her birini favorilerinize eklemek isteyeceksiniz.
1) Sofraların Vazgeçilmezi Karnabahar Yemeği
Şişkinliği yitirmek ve kilo vermeyi desteklemek için sağlıklı sindirim şarttır. Neyse ki karnabahar, lif açısından doğal olarak yüksek olan bir sebzedir, bu yüzden diyetinize ekleyerek kilo kontrolünüzü sağlayabilirsiniz. Lezzetli bir karnabahar yemeği, hem sofralarınızı süsler hem de midenizi rahatlatır.
2) Vakit Kaybetmeden Masanızda: Fırında Kaşarlı Karnabahar
Fırında pişirilmiş kaşarlı karnabahar hem tek başına tüketebileceğiniz bir yemektir hem de et yemeklerine eşlik eden çok iyi bir garnitürdür. Bu kolay peynirli karnabahar tarifi, zengin peynir sosla pişmiş karnabahar çiçeklerini birleştiren mükemmel ve klasik bir sebze yemeğidir.
3) Doyurucu ve Renkli Karnabahar Brokoli Havuç Salatası
Sadece tek bir sebze ile yetinmek istemeyenler, karnabahar salatasını havuç ve brokoli ile daha renkli halde tercih edebilir. Güzel renkleri ile iştah kabartan salata, vitamin deposu olma özelliği ile diyet listelerinde sıklıkla yer alır.
4) Bir Dilim Daha Diyenlere Diyet Karnabahar Pizza
Çoğu insan sağlık için lezzetten ödün vermekten bıkmıştır. İşte bu yüzden iştahınızı tatmin edecek, yağ ve un kullanılmadan hazırlanan diyet karnabahar pizza ile sağlıklı yaşam tarzınızı koruyabilirsiniz. Karnabahar pizza sizi sağlığınız için vazgeçtiğiniz tatlara ulaştırır.
5) Mantının En Masum Hali: Karnabahar Mantısı
Milli lezzetimiz mantının biraz farklılaştırılmış hali diyet listelerinin favorisi olma yolunda. Mantıdan vazgeçemeyen fakat kilo almaktan çekinenler için karnabahar mantı tüketmek için ideal bir lezzettir. Sağlıklı bir şekilde hazırladığınız karnabahar mantınıza yoğurt ve sos eklemeyi unutmayın.
Karnabaharın Yanına Çok Yakışacak 10 Tarif
Brokoli Kaç Kalori? Salatası, Çorbası, Yemeği
Resimli Videolu: Karnabahar Nasıl Temizlenir, Kesilir?
İlk yorumu sen yaz.
Yaptığın yorumlarla diğerlerine yardımcı ol.