Kestanenin Faydaları Nelerdir? Kalori ve Besin Değeri, Çeşitleri

Kestanenin Faydaları Nelerdir? Kalori ve Besin Değeri, Çeşitleri Tarifi

Kış Kokusu Kestane Hakkında Faydalı Bilgiler

Kestanenin faydalarını öğrenmeye hazır mısınız? Kestane rengi ile renk kartelalarına giren, meyvesiyle yemeklerimizi şenlendiren, gölgesi ile dinlendiren kestane ağacı, aynı zamanda şifa kaynağı olarak bilinir. Kestaneyi yakından tanıyarak mutfaklarınızda, bahçelerinizde bu meyveye daha çok yer açabilirsiniz.

Kestane Nedir?

Kestane kayıngillerden bir ağaçtır. Uzun ve heybetli olan ağaçların meyveleri dikenli bir kapsül içinde çıkar. Kabuk kırıldığında içinden çıkan yemişler çiğ veya pişirilerek tüketilir. Kabuk ve yapraklar da kaynatılarak çay yapılır ve tüketilebilir. Türk mutfağında yemeklerin içinde de sıklıkla kullanılan kestane hem tatlılara hem de tuzlulara lezzet katmak için kullanılır. Faydaları ile şifa kaynağı olan yemiş, hem Türkiye’de hem de dünyada pek çok tarifle alternatif tıp geleneğinin de vazgeçilmezleri arasındadır.

Kestanenin her türü yemeye uygun değildir. At kestanesi olarak bilinen kestane türünün tüketilmesi zehirlenmelere neden olmaktadır. Kestane tadının keskin olarak hissedildiği koyu kestane balları da özellikle kahvaltılarda tüketilir. Çiçek balından daha yararlı, yoğun ve keskin bir tadı olan bal ayrıca tatlılarda da kullanılır.

 Kestanenin Faydaları Nelerdir?

  • Lif oranı yüksek olan kestane tok tutarken kan şekerini yükseltmez.
  • Kompleks karbonhidrat içeriği ile enerji kaynağıdır.
  • Demir kansızlığına birebir olan meyve, demir eksikliği olanlarca sıklıkla tüketilmelidir.
  • Magnezyum ve fosfor içeriği ile kemik metabolizmasını destekler.
  • Sakinleştirici etkisi bilinen kestane vitamin dolu içeriğinin yanı sıra stres için de şifa kaynağıdır.
  • Kestane yemek dişler, kemikler ve kan dolaşımı için yararlıdır. İçeriğindeki C vitamini tüm vücuda sağlık kaynağıdır.
  • Kestane potasyum kaynağıdır.
  • Folik asit yönünden zengindir, kandaki alyuvar sayısını artırır. Karaciğer ve mide için yararlı, sindirim düzenleyicidir.
  • Kestane ishal yapar? mı sorusu yaygın olsa da yanıt tam tersidir. Kestane az yenildiği durumlarda ishalin çaresidir. Aşırı ishal ve su kaybı durumunda ise doktora başvurulması gerekir.
  • Alzheimer hastalığının önlenmesi ve unutkanlığın giderilmesi için önerilen yiyecekler arasındadır.
  • Bağışıklığı güçlendirir. Bol vitaminli içerik cildi güzelleştirir. Hücrelerin yaşlanmasını geciktirir, bedeni genç kılar.
  • Kestane balı özellikle öksürük sorununa iyi gelir.

Fazla Tüketime Dikkat! İşte Kestanenin Zararları

Aşırı tüketimde ishal yapabilen kestane zararları arasında yüksek tansiyon ve şeker yükselmesi dikkat çeker. Kan inceltici ilaç kullananların doktoruna danışmadan kestane tüketmemesi gerekir. Kestane yağı da yoğunluğu sebebiyle doktor tavsiyesi olmadan kullanılmamalıdır.

Ciddi rahatsızlığı olan, diyet takibi gereken hastaların kestane tüketmeden önce doktorlardan onay alması tavsiye edilir. Özellikle kestane şekeri ve kestane balı gibi tatlılar yenmeden önce diyabet hastalarının dikkat etmesi önerilir. Kestane balının keskin tadı ve yüksek besin değeri nedeniyle çocuklara yedirilmeden önce çocuk doktorlarından görüş alınması salık verilir. Yabani tür kestane olan at kestanesinin tüketimi ise kesinlikle tavsiye edilmez; at kestanesi zehirlidir, asla yenmemelidir.

Kestane Besin Değeri ve Kalorisi

Kestane karbonhidrat açısından zengin, yağ ve protein oranı düşük bir yemiştir. Nişasta, lif, protein, potasyum, fosfor ve kalsiyum içeren meyve B1, B2 ve C vitaminleri bulundurur. 100 gramı ortalama 160 kalori olan yiyecek 34 gram karbonhidrat, 3.2 gram protein, 1.8 gram yağ, 8 – 10 gram lif bulundurur.

Kestane kalori değeri ile standart diyet listelerine pek uygun görülmez. Karbonhidrat içeriği nedeniyle diğer karbonhidrat kaynağı olan pirinç, patates, havuç gibi yiyeceklerle tüketilmesi önerilmeyen kestane et yemeklerine eşlik edebilir. Hamur işleri içinde de sıklıkla yer edinen yemişin besin değerleri açısından karbonhidrat kaynağı olan hamurla beraber yenmemesi tavsiye edilir. Enerji kaynağı özelliği ile yoğun kondisyon gerektiren aktivitelerden önce tüketilebilen yiyecek, ara öğün olarak da tüketilebilir.

Mutfaklar Kadar Bahçeleri de Şenlendiren Kestane Nerede Yetişir?

Kestane ağacı ılıman ve sıcak iklim koşullarında yetişebilir. Yoğun nem seven ağaç Türkiye’de Marmara, Ege, Doğu Karadeniz bölgelerinde yetiştirilir. Ağır topraklı ve kireçli alanları sevmeyen kestane bu nedenle toprağı geçirgen ve gevşek olan arazilerde yaşayabilir. Türkiye’nin kestane yetiştiriciliğinde bir numara olan ili ise Aydın olarak bilinir.

Geçim kaynağı olarak gösterilen kestanenin Anadolu iklimine uygun olması sıklıkla görülmesini ve neredeyse her bölgede yetiştirilmesini mümkün kılar. 400 metre rakımda yetiştirilmesi gereken ağaçlar, yoğun yağış alan Doğu Karadeniz’de de geniş arazileri kaplar. Kökleri kuvvetli olan ağaçların geniş aralıklarla dikilmesi şart olurken, ağaçlar kayalık zeminlere bile tutunarak yaşayabilir. Kestaneler dünyada ise özellikle Çin, Güney Avrupa, Doğu ve Güneybatı Asya’da yetiştirilir.

Bakımı Kolay Olan Kestane Nasıl Yetişir?

Kestane ağacı fide olarak dikilir. Önceden derin sürüm yapılmış alanlar idealdir. Arazide iki ağaç arasında ortalama 10 metre kadar boşluk olması tavsiye edilir. Toprakta 50 x 50 cm büyüklüğünde bir çukur açmak fide için yeterlidir. Fide dikildikten sonra 3 ayda bir 3 kez sulanır. Sonrasında doğal yağmur suyu ağacın gürleşmesi için yeterli olacak, sulamaya gerek kalmayacaktır. Hasat genellikle eylül ortalarında yapılır.

Hasat zamanı kestane nasıl toplanır karar vermek için meyvenin renginin açık olup olmadığına bakılır. Ağaçtan toplanan dikenli meyveler, kabukları soyularak ince kabuklu yemişe ulaşılır. Kestanenin yetişmesi yıllar alır. Sabır isteyen yetiştiricilik düşük maliyeti ile dikkat çekmektedir. Geniş arazilerde yer tutan kestane ağaçları yetişkinliğe ulaştıktan sonra geniş gövdeleri ile gölge oluşturmak için de uygun bir bahçe ağacıdır.

Birbirinden Leziz Kestane Çeşitleri

  • Marrone, en yüksek kaliteli ve iri meyveli kestane çeşidi olarak bilinir.
  • Chataigne, düşük kaliteli küçük meyveli kestanedir, tohum zarının meyvenin içine girmesi mümkündür.
  • Hacıömer adı verilen kestane verimli ve yayvan türde meyve verir. Orta irilikteki kestaneler taze ve hamur içinde kullanılabilir.
  • Mahmutmolla dikine gelişen bir kestane türüyken, eylül sonunda hasat edilmesiyle tanınır. Taze olarak kolaylıkla soyulabilir.
  • Sarıaşılama ise bir diğer dikine gelişen kestanedir, orta iri ve iri olan kestaneler ince kahverengi kabuğu ile ayırt edilir.
  • Osmanoğlu ve Hacıibiş ise ülkemizde yetişen son kestane türleridir. Osmanoğlu geniş oval şekilde olan ve kestane şekeri üretiminde kullanılan kestanedir. Hacıibiş yayvandır, kabukları kalın ve çok küçüktür.
    Dünyanın pek çok yerinde farklı kestane türleri bulunur.
  • İtalya’da pesio, chiusa, val susa, luserna, castel del rio;
  • Fransa’da sardonne, montagne, bouche de bétizac, marsol, comballe, bournette, maraval, maridonne, marigoule;
  • İspanya’da famosa, amarelante, longal, garrida, ınxerta, loura;
  • Japonya’da ise tsukuba, ginyose, Ishizuki, tanzawadır türü kestaneler yetişir.

Damak Çatlatan Lezzeti ile Geleneksel Bir Tat: Kestane Şekeri

Kestane nerede meşhur? diye düşünenler olabilir.

Kestane tatlısı da denilen kestane şekeri özellikle Bursa’da meşhurdur. Uludağ’ın kestane ağaçlarından imal edilen şekerler, şerbet içinde kaynatılan kestane yemişinden yapılır. Kestane haşlama işleminin ardından şerbetlenerek yemeye hazır hale gelir. Günümüzde çikolata kaplı çeşitleri de bulunan şeker, özel günlerde, bayramlarda ve ev ziyaretlerinde hediye olarak sıklıkla götürülür.

Krokanlı, helvalı, cevizli kestane şekerleri de farklı çeşitler oluşturmaktadır. Günlük tüketim için tekli ve üçlü paketler de neredeyse Türkiye’nin her yerinde marketlerde yer alır. Genelde endüstriyel üretimle tüketicilerle buluşan şekerlerin yanı sıra kestane reçeli de raflarda kendine yer bulmaktadır. Kestane şekeri kalori değeri 100 gramda 204 kcal hesaplanır.

Detaylı bilgi için: Kestane Şekeri Yapımı, Kalori Değeri ve Faydaları

Her Cebe Uygun Farklı Çeşitleri ile Kestane Fiyatı

Kestane fiyatı mevsime, kestanenin çeşidine, çiğ veya pişirilmiş olarak satılmasına göre değişir. Kestane pişirme işlemi sokak satıcıları tarafından da yapılabilir ve kestaneler gram üzerinden satılır. Pazarda, marketlerde de bulunabilen kestanelerin kilo fiyatı yıllık verimliliğe göre belirlenir.

Kestane şekeri fiyatı ise çiğ kestaneye göre daha yüksektir. Markalara, paket gramajlarına göre kestane şekeri fiyatları değişebilir. Yapım esnasında kırılan, parçalanan kestane şekerleri de farklı paketlerde, diğer şekerlemelerden daha uygun fiyatlarla alıcı bulmaktadır. Krokan, çikolata, fıstık ve cevizle tatlandırılan kestane şekerlerinin ise sade olanlardan daha pahalı olması mümkündür.

Alışkanlık Yaratacak 4 Değişik Kestane Tarifi

1) Nerede O Eski Kışlar! Teflon Tencerede Kestane Pişirmek İçin:

Kestane kabuğu açılarak içindeki yemişe ulaşılır. Kestane çizmek özellikle yılbaşında bir gelenektir. Kabuğu yarılan kestane soba üstünde veya tavada pişirilerek hazırlanır. Teflon tencerede kestane ile günümüz imkanlarından yararlanarak soba lezzetinde kestaneyi tadabilirsiniz. Teflon Tencerede Kestane Pişirmesi

Tarif: Teflon Tencerede Kestane Pişirmesi

2) Kokusuz ve Temiz: Fırın Torbasında Kestane Pişirmek İçin:

Bir diğer tarifte ise fırın torbasında kestane pişirerek yanık kabuk kokusu önlenebilir ve suyunu kaybetmeyen kestaneler tüm lezzetiyle yemeye hazır hale gelir. Yıkanarak fırın torbasının içine atılan kestaneler dakikalar içinde zahmetsizce sofrada yerini almaya hazır olur. Fırın Torbasında Kestane Pişirme

Tarif: Fırın Torbasında Kestane Pişirme

3) Bir Tanesiyle Asla Yetinemeyeceğiniz: Kestane Şekeri Tarifi İçin:

Tatlı olarak kestane tüketmek isteyenler kestaneli pasta, kestaneli kek ve kestane şekeri yapabilir. Haşlanan kestaneler birçok tatlının içinde yer alabilir. Kestane şekerinin şerbetinin şekerlenmemesi için birkaç damla limon suyu kullanılması özellikle tavsiye edilir. Kestane Şekeri

Tarif: Kestane Şekeri

4) Lezzet Garantisini Veriyoruz Deneyenler Pişman Olmayacak: Kestaneli Pilav İçin:

Özellikle et yemeklerine eşlik eden kestaneli pilav ve kestane püresi geleneksel Türk yemekleri arasında sayılabilir. Hem tuzlu hem de tatlılara yakışanyemiş, pilava yalnız lezzet değil estetik de katar. Pilava karabiberin de çok yakıştığının altını çizmek gerekir.Kestaneli Pilav

Tarif: Kestaneli Pilav

Kestane ile hazırlanan tarifler için sitemizi ziyaret edebilirsiniz.

Kestane Nasıl Pişirilir?

Kestane Balı Faydaları, Bu Balın Girdiği Eve Hastalık Giremez!

At Kestanesi Yağı Faydaları Nelerdir? Nasıl Yapılır? Nasıl Kullanılır?

--

Nefis Yemek Tarifleri WhatsApp kanalı açıldı, hemen siz de katılın.

5 milyon'dan fazla kişinin takip ettiği Youtube kanalımızda videolu tariflerimizi bulabilirsiniz.

15 milyondan fazla kişinin indirdiği Nefis Yemek Tarifleri uygulaması ile 850.000'den fazla denenmiş tarif her zaman yanınızda. Hemen siz de indirin.

Okuyucunun Dikkatine

Blog sayfamızda faydalı bilgiler kategorisini kapsayan yazılar genel bilgilendirme amaçlıdır. Kategoride söz konusu içeriğin açıklayıcı tanımlamalarına, en belirgin faydalı özelliklerine, doğru ve etkili kullanım tavsiyelerine kolaylıkla tek yazıdan ulaşabilirsiniz. Yazı yayına alındıktan sonra, zaman içerisinde güncelliğini ve geçerliliğini yitirebilir. İlgili besinin ya da ürünün faydaları her bünyede farklı etkiler gösterebilir. Sunmuş olduğumuz bilgiler hiçbir zaman doktor teşhisinin yerini tutmaz, reçete niteliği taşımaz. Bilgileri uygulamadan önce alanında uzman görüşü almanızı tavsiye eder; aksi durumda oluşabilecek sorunlardan sitemizin sorumlu tutulamayacağını önemle hatırlatırız.

Yorumlar

İlk yorumu sen yaz.

Yaptığın yorumlarla diğerlerine yardımcı ol.

NYT Yazar
Bunlar da İlginizi Çekebilir
Çeşit Çeşit Kurabiye Tarifi

Çeşit Çeşit Kurabiye

6-8 kişilik, 10dk Hazırlık, 20dk Pişirme
Çeşit Çeşit Magnolia Tarifi

Çeşit Çeşit Magnolia

8-10 kişilik, 25dk Hazırlık, 20dk Pişirme
Çeşit Çeşit Kurabiyelerim Tarifi

Çeşit Çeşit Kurabiyelerim

6-8 kişilik, 35dk Hazırlık, 25dk Pişirme
Gözleme Çeşitleri Ve Katmer Tarifi

Gözleme Çeşitleri Ve Katmer

10-12 kişilik, 45dk Hazırlık, Pişirme yok
Kemik suyu nasıl yapılır? Faydaları Nelerdir? Tarifi

Kemik suyu nasıl yapılır? Faydaları Nelerdir?

6-8 kişilik, 30dk Hazırlık, 4 saat ve üzeri Pişirme
Çeşit Çeşit Pastane Kurabiyesi Tarifi

Çeşit Çeşit Pastane Kurabiyesi

4-6 kişilik, 35dk Hazırlık, 15dk Pişirme
Çeşit Çeşit Pastane Tuzlusu Tarifi

Çeşit Çeşit Pastane Tuzlusu

4-6 kişilik, 20dk Hazırlık, 20dk Pişirme
Bayatlamayan Çeşit Çeşit Kurabiyeler Tarifi

Bayatlamayan Çeşit Çeşit Kurabiyeler

2-4 kişilik, 15dk Hazırlık, 25dk Pişirme
Çeşit Çeşit Mini Cheescake Tarifi

Çeşit Çeşit Mini Cheescake

8-10 kişilik, 10dk Hazırlık, 20dk Pişirme
Bebeklerde Ek Gıdaya Geçiş Nasıl Olmalı, İlk Ne Verilir? Tarifi
Bebeklerde Ek Gıdaya Geçiş Nasıl Olmalı, İlk Ne Verilir?

Bebeklerde Ay Ay Ek Gıdaya Geçiş Tablosu Yenidoğan bebekler için temel yaşam kaynağı olan anne…

Düdüklü Tencere Nasıl Kullanılır? Püf Noktaları, Resimli & Videolu Tarifi
Düdüklü Tencere Nasıl Kullanılır? Püf Noktaları, Resimli & Videolu

Düdüklü Tencere Kullanım İpuçları Düdüklü tencereler aktif durumdaki hemen her mutfağın vazgeçilmez yemek pişirme aletleri…

İyot Nedir? Eksikliği, Faydaları, İçeren Besinler Tarifi
İyot Nedir? Eksikliği, Faydaları, İçeren Besinler

İyot Nedir, Ne İşe Yarar? İyot, tiroid fonksiyonlarından metabolizmaya, sinir sistemi gelişiminden enerji seviyelerine kadar…

Hacamat Günleri: 2024 Hacamat Takvimi Tarifi
Hacamat Günleri: 2024 Hacamat Takvimi

Hacamat Altın Günleri ve Takvimi Arapça kökenli "hijamah" kelimesinden gelen hacamat, kan alma işlemi olarak…

Derin Dondurucu Nasıl Temizlenir? Tarifi
Derin Dondurucu Nasıl Temizlenir?

Derin Dondurucu Temizliği Nasıl Yapılır? Yiyecekleri taptaze saklamanın en kolay yolunu sunan derin dondurucular, günümüzde…

Mutfak Dolabı Nasıl Boyanır? Tarifi
Mutfak Dolabı Nasıl Boyanır?

Mutfak Dolabı Boyama Teknikleri Evin kalbi mutfakta atar! Mutfak dolapları sık kullanıma bağlı olarak zaman…

Bebeklerde Ek Gıdaya Geçiş Nasıl Olmalı, İlk Ne Verilir? Tarifi
Bebeklerde Ek Gıdaya Geçiş Nasıl Olmalı, İlk Ne Verilir?

Bebeklerde Ay Ay Ek Gıdaya Geçiş Tablosu Yenidoğan bebekler için temel yaşam kaynağı olan anne…

Düdüklü Tencere Nasıl Kullanılır? Püf Noktaları, Resimli & Videolu Tarifi
Düdüklü Tencere Nasıl Kullanılır? Püf Noktaları, Resimli & Videolu

Düdüklü Tencere Kullanım İpuçları Düdüklü tencereler aktif durumdaki hemen her mutfağın vazgeçilmez yemek pişirme aletleri…

İyot Nedir? Eksikliği, Faydaları, İçeren Besinler Tarifi
İyot Nedir? Eksikliği, Faydaları, İçeren Besinler

İyot Nedir, Ne İşe Yarar? İyot, tiroid fonksiyonlarından metabolizmaya, sinir sistemi gelişiminden enerji seviyelerine kadar…

Hacamat Günleri: 2024 Hacamat Takvimi Tarifi
Hacamat Günleri: 2024 Hacamat Takvimi

Hacamat Altın Günleri ve Takvimi Arapça kökenli "hijamah" kelimesinden gelen hacamat, kan alma işlemi olarak…

Derin Dondurucu Nasıl Temizlenir? Tarifi
Derin Dondurucu Nasıl Temizlenir?

Derin Dondurucu Temizliği Nasıl Yapılır? Yiyecekleri taptaze saklamanın en kolay yolunu sunan derin dondurucular, günümüzde…

Mutfak Dolabı Nasıl Boyanır? Tarifi
Mutfak Dolabı Nasıl Boyanır?

Mutfak Dolabı Boyama Teknikleri Evin kalbi mutfakta atar! Mutfak dolapları sık kullanıma bağlı olarak zaman…

Bebeğe Kilo Aldıran Besinler Nelerdir? Tarifi
Bebeğe Kilo Aldıran Besinler Nelerdir?

Anne Karnında Bebeğe Kilo Aldıran Yiyecekler Anne adaylarının ve yakın çevresinin en çok merak ettiği…

Emzirmeyi Bıraktıkan Sonra Annedeki Değişiklikler Tarifi
Emzirmeyi Bıraktıkan Sonra Annedeki Değişiklikler

Emzirmeyi Bırakan Annedeki Değişiklikler Emzirmek, bir annenin bebeğiyle kurduğu en özel bağlardan biridir. Emzirme zamanları…

Anne Sütü Alan Bebeğe Ne Kadar Mama Verilmeli? Tarifi
Anne Sütü Alan Bebeğe Ne Kadar Mama Verilmeli?

Bebek İçin Anne Sütü ve Mama Kombini Anne sütü, ilk 6 ay bebeklerin en doğal…

Gebelikte Ay Ay Sağlıklı ve Dengeli Beslenme Tablosu Tarifi
Gebelikte Ay Ay Sağlıklı ve Dengeli Beslenme Tablosu

Hamilelikte Ay Ay Beslenme Programı Gebelikte ay ay değişen beslenme ihtiyaçlarını bilmek, sağlıklı bir hamilelik…

Hamilelikte Beslenme: Hamileler Ne Yemeli, Ne Yememeli? Tarifi
Hamilelikte Beslenme: Hamileler Ne Yemeli, Ne Yememeli?

Hamilelikte Sağlıklı Beslenme Listesi Hamilelik, hayatınızın en heyecan verici ve duygusal yolculuklarından biri. Bu dönemde…

Buzdolabı Kokusu Nasıl Giderilir? Doğal Çözümler Tarifi
Buzdolabı Kokusu Nasıl Giderilir? Doğal Çözümler

Buzdolabı Kokusu Giderme Yöntemleri Mutfakların olmazsa olmazı buzdolabı, gün içinde pek çok yemeği soğutmak ve…

Tarifler Geri
Videolar Geri