Kireçlenme Nedir? Ne İyi Gelir? Tedavi Yöntemleri Nelerdir?

Kireçlenme Nedir? Ne İyi Gelir? Tedavi Yöntemleri Nelerdir? Tarifi

Kemik ve Eklem Rahatsızlığı Kireçlenmeye Dair Bilgiler

Vücudunuz size verilen en kutsal hediyedir. Hücrelerinizden tırnağınıza kadar sorumlu olduğunuz bedeniniz, yaşam boyunca sizden ilgi bekler. Sağlıklı ve dinç kalarak iyi bir yaşam sürmek için ona iyi bakmalısınız. Beslenme, spor ve zihinsel açıdan kendinize iyi bakarsanız; size verilen bu hediyeye de sahip çıkmış olursunuz.

Zaman geçtikçe vücudunuz yorulacak ve yorgun düşecektir. Yaşlı kişilerdeki bu sessizlik ve sakinlik hali de zamanın bir yansımasıdır. Ciltte görülen kırışıklıklar, kemiklerde meydana gelen rahatsızlıklara ve yıpranmalara eşlik edecektir. Doğanın bir kanunu olan olgunlaşma ve yaşlanma sonucunda bazı rahatsızlıklar da sizi ziyaret edebilir.

Vücudunuzun iskelet yapısını oluşturan kemiklerinizin sağlığını korumak adına hazırladığımız bu yazıda, genellikle yaşlı kişilerde görülen kireçlenme rahatsızlığını ele aldık. Bu yazıda merak ettiğiniz kireçlenme tedavisi ve kireçlenme ağrısı konuları incelenmektedir. Daha iyi bir yaşam için almanız gereken önlemleri de sizler için satır aralarına ekledik. Vücudunuzdaki ağrıların sebebi kireçlenme olabilir. Aman dikkat diyelim.

Kemik ve Eklem Rahatsızlığı

Kireçlenme Nedir?

Kireçlenme, halk arasında sıkça duyulan ve şikayet edilen bir rahatsızlıktır. Eklemlerde meydana gelen bu hastalık, hareketleri kısıtlar ve ağrı etkisi oluşturur. Kişide, zaman içinde eklemlerin yapısının bozulmasıyla ve yıpranmasıyla ortaya çıkan bir durumdur. Bu hastalık sonucunda kıkırdaklar görevlerini tam anlamıyla yapamaz. Kıkırdaklar kaygan bir yapıya sahiptir ve kireçlenme meydana geldiğinde bu yapısını kaybeder. Bundan dolayı ağrı ve hareketlerde zorlanma meydana getirir.

Kemiklerimizin yapısında ince ve kaygan bir koruyucu tabaka vardır. Bu tabakalar kıkırdak olarak bilinir. Kıkırdaklar esnektir ve kemiklerinizi darbelerden korumaktadır. Aynı zamanda hareket halinde iken, kemiklerinizin birbirine sürtünmesini ve aşınmasını engeller. Bu kıkırdaklar zamana ve yaşa bağlı olarak eskimeye başlar. Eskiyen ve yıpranan kıkırdaklar da, kişide ağrılı günlerin yaşanmasına neden olur.

Kireçlenme tıp alanında “osteoartrit” olarak ifade edilmektedir. Kireçlenme durumu eklemin olduğu her bölgede yaşanabilir. El parmaklarında, omurgalarda, dizlerde, kalçada ve ayakta olmak üzere, neredeyse tüm vücutta oluşma riski vardır. Eklem kireçlenmesi özellikle;

  • Masa başı iş yapan kişilerde,
  • Stres ve gerilimli ortamlarda çalışanlarda,
  • Kilosu fazla ve hareketi az olan insanlarda,
  • Nem ve rutubetin fazla olduğu yerlerde görev yapanlarda,
  • Dengesiz ve sağlıksız beslenenlerde,
  • Eklemlerini hor ve bilinçsiz kullananlarda görülmektedir.

röntgen

Kireçlenme Nedenleri Nelerdir?

  • Kireçlenmenin en büyük iki nedeni yaş ve fazla kilodur. Yaş ilerledikçe kemikler fazla kilolardan rahatsızlık duyacaktır. Vücudu taşırken zorlanacak ve eklemler yıpranacaktır. Yıpranan eklemler ise zamanla kişinin hareketlerini kısıtlamaktadır. Hareketsiz yaşam kireçlenmenin ciddi bir nedenidir.
  • Eklemlerde belirli bir sıvı bulunmaktadır. Bu eklemlerde biriken iltihaplı sıvılar ve ideal sıvısının azalması da nedenler arasındadır.
  • El parmaklarında görülen kireçlenmenin nedeni ise elleri sıklıkla kullanmaktır. El işi yapma, örgü örme ve bilgisayar ile çalışma bu duruma neden olabilir.
  • Omurgadaki kireçlenme ise genelde ayakta çalışan insanların iş temposundan kaynaklanmaktadır.
  • Hareketsiz kalmak ve sürekli oturmak, özellikle kalça ve dizlerde kireçlenme meydana getirebilir. Masa başında çalışan insanlarda bu sebepten dolayı kireçlenme meydana gelmektedir.
  • Tedavisi tam olarak bitmeyen ve yapılmayan kalça çıkıklıkları da kireçlenme nedenidir.
  • Genetik faktörlerle beraber uzun süre kortizon kullanımı da kişide kireçlenme sebepleri arasındadır.

kireçlenme belirtileri

Kireçlenme Belirtileri Nelerdir?

  • Tüm vücutta uzun süre hissedilen ağrılar,
  • Eklemlerde meydana gelen şişlikler ve şekil bozukluğu,
  • Sabah vakitlerinde uyanmada zorlanma ve ağrılar içinde uyanma,
  • Hareket esnasında kemiklerin birbirine sürtmesinden meydana gelen ses ve acı,
  • Yere oturma ve eğilme hareketlerinde zorlanma,
  • Uzun yürüyüşler sırasındaki tutulmalar kireçlenmenin işaretleridir.

doktor

Kireçlenme Tedavisi Nasıl Yapılır?

Ağrılarından şikayetçi olan hastanın öncelikle vakası tespit edilmelidir. Bunun için uzman bir ortopedi doktoru tarafından kontrol edilmesi önerilir. Doktor, hastanın bilgisayarlı tomografi ve MR kontrollerinden geçmesini isteyecektir. Eğer hastanın kilosu ideal kilodan fazlaysa öncelikle bir diyetisyen desteği ile kilo vermesi sağlanır. Bununla beraber günlük yaşamına hareket katması için kireçlenme egzersizleri önerilir. Gün içinde 45 dakika yürüyüş ile başlayan bu spor desteği, günlük hareketlerin kolaylaşmasını sağlar.

Hasta için sağlıklı tercihler de önemlidir. Doğru ayakkabı seçimi ile kireçlenme ağrıları en aza indirilir. Eğer yaşlı bir hasta ise doğru baston kullanımı ile hareketleri kontrol altına alınır. İlaçsız tedavinin yetmediği durumlarda ilaç desteği verilir. Öncelikle ağrıların şiddetini azaltmak için ağrı kesici gibi takviyeler kullanılır. lokal uygulanan kireçlenme kremi ise doktor tarafından hastanın özelliğine göre tavsiye edilmektedir. Bu kremler eklemlerdeki ağrıları azaltır ve hastanın kendisini daha iyi hissetmesini sağlar. Özellikle parmaklarda kireçlenme tedavisi için krem en sağlıklı tercih olacaktır.

Kireçlenme için fizik tedavi yöntemleri de sağlıklı bir seçenek olacaktır. Sıcak ve soğuk uygulamalar, kaplıca ve diğer hidroterapiler, kremlerle uygulanan masajlar hastanın sağlığını olumlu yönde etkileyecektir. Bu tedavilerin son durağı, cerrahi müdahale olacaktır. Cerrahi müdahaleler ise hastalığın boyutu ciddiyete ulaştığında gerçekleşir. Eklem yenileme yani protez ve kireçlenme ameliyatı ile hasta eski sağlığına uzman doktorlar tarafından kavuşturulur.

şifalı bitkiler

Kireçlenme Bitkisel Tedavisi: Kireçlenmeye İyi Gelen Bitkiler

Kireçlenme rahatsızlığınız için, doğada sizi iyileştirmek adına var olan bitkilerin de olduğunu biliyor musunuz? İlaçsız kireçlenme tedavisi uygulamak istediğinizde, bu yazımız aklınızda olsun. Ağrılarınızı dindirecek ve kireçlenme şikayetlerinizi en aza indirecek doğal mucizeler işte sizlerle:

1) Çınar Yaprağı

Sadece 2 adet çınar yaprağı ile hazırlayacağınız bir kür sayesinde, kireçlenme ağrılarınız gidebilir. Kireçlenme çınar yaprağı ile son bulsun istiyorsanız, 2 çınar yaprağını ufak parçalar haline getirin ve bir bardak su ile kaynatın. Kaynayan suyu süzerek, gece yatmadan ve akşam yemeğinden önce içebilirsiniz. Her iki içim arasında 3 saat olmasına özen gösterdiğinizde etkisini görebilirsiniz.

2) Aloe Vera

Aloe vera bitkisi, kireçlenme ve romatizma ağrılarınızı dindirecek şifalı bitkiler arasında yerini alıyor. Pek çok rahatsızlığın tedavisinde kullanılan bu mucize bitki, jel olarak ağrılı bölgeye uygulandığında kireçlenme ağrısını zamanla azaltıyor.

3) Okaliptüs

Okaliptüs kireçlenme bitkisel tedavisi için tercih edilen ferahlatıcı bir tercih olacaktır. Kireçlenmeden meydana gelen şişlikleri okaliptüs yağı ve kremi ile yok edebilirsiniz.

4) Kedi Pençesi

Amazon ormanlarından gelen bu odunsu bitki, kireçlenme rahatsızlığınızı iyileştirecektir. Kireçlenme kaynaklı şişlikleri giderdiği gibi bağışıklık sistemini de güçlendirir.

5) Kırkkilit Otu

Kireçlenmeye iyi gelen bitki listesinde yer alan kırkkilit otundan elde edilen çayı, ağrı hissettiğiniz günlerde tüketirseniz vücudunuzda rahatlama hisseder ve ağrıları giderebilirsiniz. Bu bitki çayını bal ile karıştırıp tüketebilirsiniz.

Ahmet Maranki Önerisi

Ahmet Maranki her türlü ağrı için bitkisel kaynaklı yağların şifa olabileceğini vurgulamaktadır. Kireçlenme için de hazırladığı kürün, kullananlar tarafından olumlu yorumlar aldığı söylenmektedir. İşte o şifalı kürün listesi:

Yarım çay bardağı sızma zeytinyağı, 1 yemek kaşığı çörek otu yağı, 1 tatlı kaşığı limon yağı, 2 tatlı kaşığı biberiye yağı ve 1 tatlı kaşığı kekik yağı derin bir cam kasede karıştırılır. Kireçlenme olan bölgeye bu karışım sürülür ve beklenir. Kullanımdan sonra yıkamanıza gerek yoktur. Dilerseniz sürülen bölgeyi streç film ile sarabilirsiniz.

Romatizma Nedir? Belirtileri Nelerdir? yazımızı inceleyebilirsiniz.

--

Nefis Yemek Tarifleri WhatsApp kanalı açıldı, hemen siz de katılın.

5 milyon'dan fazla kişinin takip ettiği Youtube kanalımızda videolu tariflerimizi bulabilirsiniz.

15 milyondan fazla kişinin indirdiği Nefis Yemek Tarifleri uygulaması ile 850.000'den fazla denenmiş tarif her zaman yanınızda. Hemen siz de indirin.

Okuyucunun Dikkatine

Blog sayfamızda sağlıklı yaşam, diyet ve kişisel bakım konularını kapsayan yazılar genel bilgilendirme amaçlıdır. Kategoride çeşitli hastalıklar için evde bitkisel çözüm önerileri, besleyici fonksiyonel gıda takviyeleri, doğal cilt ve saç bakımı maskesi tarifleri ile uygulanışları, kilo kontrolüne yardımcı diyet listeleri ve sağlıklı beslenme programları yer almaktadır. İlgili besinin, ürünün ya da diyet listesinin etkileri her bünyede değişkenlik gösterebilir. Yazı yayına alındıktan sonra, zaman içerisinde güncelliğini ve geçerliliğini yitirebilir. Sunmuş olduğumuz bilgiler hiçbir zaman doktor teşhisinin yerini tutmaz, reçete niteliği taşımaz. Bilgileri uygulamadan önce alanında uzman görüşü almanızı tavsiye eder; aksi durumda oluşabilecek yan etkilerden sitemizin sorumlu tutulamayacağını önemle hatırlatırız.

Yorumlar

İlk yorumu sen yaz.

Yaptığın yorumlarla diğerlerine yardımcı ol.

NYT Yazar
Bunlar da İlginizi Çekebilir
Ne Var Ne Yoksa Çöreği Tarifi

Ne Var Ne Yoksa Çöreği

4-6 kişilik, 10dk Hazırlık, 25dk Pişirme
Islak Sandviç Kurabiye (Ne Pasta Ne Kurabiye) Tarifi

Islak Sandviç Kurabiye (Ne Pasta Ne Kurabiye)

12-14 kişilik, 20dk Hazırlık, 15dk Pişirme
Starbucks Da Neymiş Tarifi

Starbucks Da Neymiş

12-14 kişilik, 30dk Hazırlık, 30dk Pişirme
Ne Bulduysam Keki Tarifi

Ne Bulduysam Keki

6-8 kişilik, 15dk Hazırlık, 40dk Pişirme
Akıtma (Krepte Neymiş) Tarifi

Akıtma (Krepte Neymiş)

2-4 kişilik, 10dk Hazırlık, 10dk Pişirme
Kızartma Da Neymiş? Tarifi

Kızartma Da Neymiş?

2-4 kişilik, 5dk Hazırlık, 35dk Pişirme
Espresso Nedir? Nasıl Yapılır ve İçilir? Çeşitleri, Faydaları
Espresso Nedir? Nasıl Yapılır ve İçilir? Çeşitleri, Faydaları

Espresso: Küçük Fincanda Yoğun Lezzet! Tüm dünyaya İtalya'dan yayılan espresso kahvesi, oldukça yoğun aromalı ve…

Mineral Nedir? İçeren Besinler, Görevleri, Özellikleri Tarifi
Mineral Nedir? İçeren Besinler, Görevleri, Özellikleri

Mineraller: Sağlığınızı Güçlendiren Gizli Hazineler! Sağlıklı beslenme söz konusu olduğunda vitamin ve minerallerin görevleri hayati…

Kapsül Kahve Nedir? Nasıl Yapılır? Çeşitleri, Kullanımı
Kapsül Kahve Nedir? Nasıl Yapılır? Çeşitleri, Kullanımı

Kapsül Kahve: Pratik & İşlevsel Kahve Deneyimi Kahve kültürü modern yaşamın vazgeçilmez rutinleri arasında yerini…

L Karnitin Nedir, Ne İşe Yarar? Faydaları, Zararları, Kullanımı Tarifi
L Karnitin Nedir, Ne İşe Yarar? Faydaları, Zararları, Kullanımı

 L Karnitin: Yağ Yakan ve Enerji Veren Amino Asit Spor salonlarında zaman geçirenler, yağ yakmak…

D3 Vitamini Nedir, Ne İşe Yarar? Eksikliği Belirtileri, Faydaları Tarifi
D3 Vitamini Nedir, Ne İşe Yarar? Eksikliği Belirtileri, Faydaları

D3 Vitamini (Kolekalsiferol) D vitamini, insan sağlığı için kritik bir rol oynayan ve birçok önemli…

B6 Vitamini Nedir? Ne İşe Yarar? Nelerde Var? Eksikliği Belirtileri Tarifi
B6 Vitamini Nedir? Ne İşe Yarar? Nelerde Var? Eksikliği Belirtileri

B6 Vitamini (Piridoksin) B6 vitamini (piridoksin) bir B vitamin kompleksinin parçasıdır ve insan sağlığı için…

Espresso Nedir? Nasıl Yapılır ve İçilir? Çeşitleri, Faydaları
Espresso Nedir? Nasıl Yapılır ve İçilir? Çeşitleri, Faydaları

Espresso: Küçük Fincanda Yoğun Lezzet! Tüm dünyaya İtalya'dan yayılan espresso kahvesi, oldukça yoğun aromalı ve…

Mineral Nedir? İçeren Besinler, Görevleri, Özellikleri Tarifi
Mineral Nedir? İçeren Besinler, Görevleri, Özellikleri

Mineraller: Sağlığınızı Güçlendiren Gizli Hazineler! Sağlıklı beslenme söz konusu olduğunda vitamin ve minerallerin görevleri hayati…

Kapsül Kahve Nedir? Nasıl Yapılır? Çeşitleri, Kullanımı
Kapsül Kahve Nedir? Nasıl Yapılır? Çeşitleri, Kullanımı

Kapsül Kahve: Pratik & İşlevsel Kahve Deneyimi Kahve kültürü modern yaşamın vazgeçilmez rutinleri arasında yerini…

L Karnitin Nedir, Ne İşe Yarar? Faydaları, Zararları, Kullanımı Tarifi
L Karnitin Nedir, Ne İşe Yarar? Faydaları, Zararları, Kullanımı

 L Karnitin: Yağ Yakan ve Enerji Veren Amino Asit Spor salonlarında zaman geçirenler, yağ yakmak…

D3 Vitamini Nedir, Ne İşe Yarar? Eksikliği Belirtileri, Faydaları Tarifi
D3 Vitamini Nedir, Ne İşe Yarar? Eksikliği Belirtileri, Faydaları

D3 Vitamini (Kolekalsiferol) D vitamini, insan sağlığı için kritik bir rol oynayan ve birçok önemli…

B6 Vitamini Nedir? Ne İşe Yarar? Nelerde Var? Eksikliği Belirtileri Tarifi
B6 Vitamini Nedir? Ne İşe Yarar? Nelerde Var? Eksikliği Belirtileri

B6 Vitamini (Piridoksin) B6 vitamini (piridoksin) bir B vitamin kompleksinin parçasıdır ve insan sağlığı için…

1 Saat Yürüyüş Kaç Kalori Yakar? Zayıflatır Mı? Faydaları Nelerdir? Tarifi
1 Saat Yürüyüş Kaç Kalori Yakar? Zayıflatır Mı? Faydaları Nelerdir?

1 Saat Yürüyerek Kaç Kalori Harcarım? Dünya Sağlık Örgütü (WHO), 2018 verilerine göre dünya nüfusunun…

Bayram Tatlıları: En İyi, Resimli ve Videolu Tarifler Tarifi
Bayram Tatlıları: En İyi, Resimli ve Videolu Tarifler

Bayramın neşesini ve birlikteliğini en leziz bayram tatlıları ile taçlandırmaya hazır mısınız? Bayram paylaştıkça güzel…

Pek Food’tan Pek İyi Ramazan Tarifleri Tarifi
Pek Food’tan Pek İyi Ramazan Tarifleri

Pek Food pratik ve çeşitli ürünleriyle sofralarınızı renklendirmeye geliyor! Yenilikçi çözümleri sayesinde dakikalar içinde pişirilmeye…

Chia Tohumu Faydaları: Ne İşe Yarar, Neye İyi Gelir? Tarifi
Chia Tohumu Faydaları: Ne İşe Yarar, Neye İyi Gelir?

Chia Tohumu: Sağlıklı Beslenme Trendi Süper Gıda! Chia tohumu, "Salvia hispanica" adlı bitkinin tohumlarından elde…

Yoğurtlu Çorba Tarifleri: Lezzet Garantili 30 Çeşit Tarifi
Yoğurtlu Çorba Tarifleri: Lezzet Garantili 30 Çeşit

Nefis Yemek Tarifleri mutfağından, en beğenilen yoğurtlu çorba tarifleri huzurlarınızda! Ana malzemesi yoğurt olan ve…

Madımak Otu Nedir? Faydaları Nelerdir, Neye İyi Gelir? Tarifi
Madımak Otu Nedir? Faydaları Nelerdir, Neye İyi Gelir?

Madımak: Anadolu'nun Binbir Şifalı Tarla Bitkisi! Madımak otu, Orta Anadolu mutfağında yaygın bir kullanıma sahip olan…

Tarifler Geri
Videolar Geri