Romatizma Nedir? Belirtileri Nelerdir?

Romatizma Nedir? Belirtileri Nelerdir? Tarifi

Romatizma: Tanıdan Tedaviye İşlevsel Bilgiler

Romatizma, halk arasında yaşlılarda oluşan ağrılar için genelleme terimi olarak kullanılmaktadır. Romatizmanın ağrılı hastalıklarla ilgisi olsa da vücutta oluşan tüm ağrılar romatizma olarak kabul edilemez. Romatizmanın ileri yaş hastalığı olarak görülmesi de toplumda görülen bir yanılgıdır. İleri yaşlarda romatizma riski artıyor olsa bile bu gruptaki hastalıklar her yaş grubunda görülebilmektedir.

romatizma nedir

Romatizma Nedir?

  • Romatizma, genel anlamda kas ve eklemlerde ortaya çıkan ağrılı hastalıkların tümünü kapsayan bir hastalık grubudur. Tek başına bir hastalığı ifade etmeyen romatizma terimi, Yunanca’da kötü özellikli sıvı anlamında kullanılan “rheuma” kelimesinden türemiştir.
  • Kas, eklem, eklem dokuları, kemik ve sinir köklerini saran tüm ağrılı hastalıkları kapsayan romatizma, yaklaşık olarak 200 çeşit hastalığa verilen genel bir hastalık grubu adıdır. Romatizma hastalığı grubuna dahil bazı hastalıklar iç organları dahi etkileyebilmektedir.
  • Romatizmal hastalıklar denince akla ilk olarak dizleri ağrıyan yaşlılar gelse de bu hastalıklarla farklı yaşlarda vücudun çok çeşitli bölgelerini etkileyecek rahatsızlıklara neden olacak şekilde ortaya çıkabilmektedir.

Eklem Ağrıları Neden Olur? Ne İyi Gelir?

Romatizma Belirtileri Nelerdir?

  • Romatizma hastalıklarının bazılarında belirtiler sabahları kendini gösterir. Bazılarında ise gün içindeki hareketlilik sonucunda belirtiler ortaya çıkar.
  • Romatizmanın başlıca belirtisi, ağrılı hastalıkları kapsamasından da anlaşılacağı gibi ağrılardır. Bu ağrılara özel olarak romatizma ağrısı adı da verilir.
  • Fakat vücutta, eklemlerde, kaslarda ya da herhangi bir bölgede ortaya çıkan her ağrı, romatizma olarak kabul edilemez. Ağrıya neden olan pek çok hastalık grubu ve dış etken vardır.
  • Bunun dışında romatizma hastalarının en çok şikayet ettiği durum ağrılardır. Romatizma şişlikleri de romatizmanın başlıca belirtilerinden birisidir.
  • Romatizma hastalarının eklemlerinde ağrı ile birlikte şişlikler meydana gelir ve bu durum hareket kısıtlılığına sebep olur.
  • Romatizma, çeşitli bölgelerde çeşitli belirtiler göstermektedir.
  • Eklemlerde sertlik belirtisi görülürken deride de hem sertlik hem de döküntüler meydana gelir.
  • Deride oluşabilecek her türlü döküntü romatizma hastalıklarının habercisi olabilir.
  • Romatizma hastalıkları gözleri de etkilemektedir. Bu gruptaki hastalıklara maruz kalan hastaların gözlerinde kızarma ve sulanma ile birlikte görme kaybı da oluşmaktadır.
  • Kasları da önemli derecede kendini belli eden romatizma hastalıkları, güçsüzlük, halsizlik, yorgunluk gibi belirtilerle kendini gösterir. Ayrıca yüksek tansiyon, yüksek ateş, ağız kuruluğu, öksürük ve nefes darlığı da romatizma hastalıklarının belirtileri arasındadır.

Romatizma Neden Olur?

  • Romatizma, genellikle nedeni bilinmeyen bir şekilde ortaya çıkar. Romatizmaya neden olan bazı faktörler bulunsa da romatizma tanısı konmuş hastaların hastalık nedenleri çoğu zaman bilinmez.
  • Romatizmaya neden olarak en sık gösterilen faktörlerden birisi yaşlılıktır. Oysaki romatizma bir yaşlılık hastalığı değildir. Her yaş grubunda görülebilmektedir fakat ileri yaşlarda risk biraz daha fazla olduğundan yaşlılık romatizma nedenleri arasında gösterilebilir.
  • Romatizmanın kadınlarda daha çok görülmesi, cinsiyet faktörünün de nedenler arasında kabul edilmesine sebep olmaktadır. Bazı romatizma hastalıkları ise erkeklerde daha fazla görülebilmektedir. Romatizma hastalıklarının oluşumunda en önemli etkenlerden birisi de genetiktir. Genetik olarak aileden geçen pek çok romatizma hastalığı vardır. Ayrıca aşırı kilolu insanlarda da sıklıkla romatizma hastalıklarına rastlanmaktadır.
  • Çevresel faktörler de romatizma nedenlerinden birisi olarak sayılmaktadır. En önemli çevresel faktörler arasında eklemlere alınan darbeler vardır. Düşme ve çarpma gibi eklemlerin darbe aldığı durumlar, romatizmanın oluşabileceği durumlardır. Kimi zaman hava şartları da çevresel faktör olarak kabul edilmektedir. Fakat bu durum halk arasında dolaşan yanlış bir bilgidir. Hava şartları romatizmaya neden olmamaktadır. Yine de romatizma ve nemli hava arasında bir ilişki vardır.
  • Nemli ve soğuk havalarda eklem içi sıvılarının akış yönü ve hızı değişebilmektedir. Bu durum ise sağlıklı insanlarda dahi ağrılara yol açabilir.
  • Romatizma hastalarında bu durumun sık görülmesi, nemli ve soğuk havaların romatizmaya neden olduğu yanılgısını doğurmuştur.

Kas Gevşetici 8 Bitkisel Öz Yağ ve Kullanımı

romatizma neden olur

Romatizma Çeşitleri Nelerdir?

  • Romatizma, çok sayıda çeşide sahip bir hastalık grubudur. Pek çok romatizma hastalığının nedeni bilinmemekle birlikte bazıları da belirti göstermeyebilir. Bu nedenle geniş kapsamlı çeşitlendirmesinin yapılması zor olan romatizma, iki ana başlık altında çeşitlendirilir.
  • Romatizmanın mekanik ve iltihaplı olmak üzere iki ana çeşidi vardır.
  • Mekanik romatizma, eklemlerin sık kullanılması ve aşınması sonucu ortaya çıkan hastalıkları kapsar. İltihaplı romatizma ise mikroplar ve enfeksiyonlar sonucu ortaya çıkan hastalıkları kapsayan gruptur.
  • Mekanik romatizma, vücuttaki ağrı alıcılarında sıkışmaya ve gerilmeye neden olarak ağrıları ortaya çıkartır. Bu gruptaki hastalıklar genellikle eklem hastalıklarıdır. Hareketsiz yaşam tarzı ya da aşırı hareketli yaşam tarzı bu hastalıklara yol açabilir. Genellikle bu gruptaki romatizma belirtileri diz bölgesinde görülse de diğer eklemler de etkilenebilmektedir.
  • Kaza, düşme, çarpma gibi darbeler sonucu oluşan bu hastalıklar, eklemlerin incelmesine ve aşınmasına neden olmaktadır. En çok görülen mekanik romatizma hastalığı çeşitleri artoz (kireçlenme) ve fibromiyaljidir.
  • İltihaplı romatizma, mikroplar sonucu oluştuğu için daha tehlikeli bir hastalıktır. Mikropların oluşturduğu enfeksiyondan dolayı vücudun bağışıklık sistemi bozulur. Ayrıca ürik asit gibi maddeler de iltihaplı romatizma oluşturmaktadır. İltihaplı romatizma neredeyse tüm organlarda görülebilir ve şiddetli sancılara sebep olabilir. Bebeklerde ve çocuklarda görülen romatizma hastalıkları genellikle iltihaplıdır.
  • Peki, romatizma genetik mi? Romatizma anneden çocuğa geçer mi ya da babadan geçer mi? Bu soruların cevaplarını iltihaplı romatizma hastalıkları vermektedir.
  • Bebeklerde ve çocuklarda görülen iltihaplı romatizma hastalıkları genellikle aileden geçen genetik hastalıklardır.
  • Bunun dışında romatizmal hastalıkların genetik bir yatkınlıkla ebeveynden çocuğa geçişi olduğuna dair kapsayıcı bir kesinlik tıpta yoktur.
  • İltihaplı romatizma hastalıklarına gut hastalığı, behçet hastalığı, sistemik lupus eritematozus (SLE), ankilozan spondilit, romatoid artrit (RA), skleroderma, Sjörgen sendromu ve Reiter sendromu gibi hastalıklar örnek gösterilebilir.

Kulunç Ağrısını Geçiren 7 Bitkisel Yağ

romatizma belirtileri

Romatizmaya Ne İyi Gelir?

  • Her hastalığın olduğu gibi romatizmanın da alternatif tıpta tedavisi mevcuttur. Romatizma bitkisel tedavisi için şifalı olduğu düşünülen pek çok bitkiden yararlanılır. Bu bitkilerin karıştırılması ile romatizma kürü ve romatizma çayı gibi çeşitli ilaçlar yapılır. Sarımsak, badem, lahana, patates ve soğan gibi yiyeceklerin ezilerek ağrılı bölgeye sürülmesi en çok bilinen romatizma kürleri arasındadır.
  • Romatizmal hastalıklar genelde kas ve kemik dokusu sorunlarıyla ilgilidir ve bu dokuları en çok güçlendiren vitaminlerden birisi B vitaminidir.
  • Romatizma B vitamini ile direkt tedavi edilmese de hastalık riskini azaltmak ya da semptomları hafifletmek için önerilmektedir.
  • Romatizma çayı olarak kullanılan ve içilmesinin iyi geldiği düşünülen çaylar ise zencefil, nane, biberiye, kekik, kuşburnu ve adaçayı gibi bitkilerle yapılan çaylardır. Ayrıca enginar, pancar, yumurta, keten tohumu ve frenk üzümünün de romatizmaya iyi geldiği söylenmektedir. Romatizma bitkisel tedavi çerçevesinde halk arasında uygulanan bu tedavi yöntemlerinin bilimsel dayanağı olmadığı için öncelikle doktora danışılması faydalı olacaktır.
  • Bitkiler dışında taşlar ve madenler de geçmişten günümüze romatizmal ağrılara karşı kullanılmışlardır.
  • Romatizma bileziği de bu süreçte ortaya çıkmış ağrı kesiciler arasındadır. Bakırdan, özel taşlar ve mıknatıs gibi farklı maddelerden yapılan çeşitleri bulunan bu bileziklerin de romatizmaya iyi geldiğine dair bilimsel kanıtlar olmasa da fayda sağladığını söyleyen kullanıcılar bulunmaktadır.
  • Romatizmaya en iyi gelen şeylerden birisi de spor ve egzersiz yapmaktır. Bir hastanın hayatında romatizma ve spor aynı anda yer buluyor ise bu hastanın dikkat etmesi gereken bazı noktalar vardır. Spor yapmak fiziksel faydanın yanında zihinsel fayda da sağlamaktadır. Bu nedenle romatizma hastalarının moral ve motivasyon açısından spor yapması faydalıdır. Fakat yanlış spor yapmak hastalığın şiddetlenmesine neden olabilir.
  • Bu aşamada hasta, romatizma uzmanı bir doktora başvurmalı ve romatizma için egzersiz programı oluşturulmalıdır. Bunun dışında bazı romatizma hastalıklarında sıcak, bazılarında ise soğuk uygulama iyi gelebilir. Sıcak uygulamaların en yaygın yöntemi ise kaplıcalara girmektir.

Konu hakkında detaylı bilgi için:

Romatizmaya İyi Gelen En Etkili 13 Besin

romatizma tedavisi

Romatizma Tedavisi Nasıl Yapılır?

  • Romatizma nasıl geçer sorusunun net bir cevabı ne yazık ki bulunmamaktadır. Romatizma grubuna dahil olan hastalıkların büyük bir kısmı tam anlamıyla tedavi edilememektedir. Tamamen ortadan kaldırılması mümkün olmayan bu hastalıkların tedavisindeki amaç hastanın şikayetlerini azaltarak yaşam kalitesini yükseltmektir. Bu minvalde romatizma ağrısına ne iyi gelir gibi soruların yanıtı olacak yöntemler izlenir.
  • Etkili ve faydalı tedavi için en önemli nokta erken teşhistir. Teşhis konulmasının ardından romatizma tedavisi başlar. Romatizma tedavisinde genellikle romatizma ilaçları kullanılmaktadır. Bu ilaçlara örnek olarak romatizma ağrı kesici ilaçlar ve romatizma iğnesi gösterilebilir. Romatizma ilaçları yan etkileri ise iğnelerin uzun süre kullanımı sonucunda ortaya çıkmaktadır.
  • Romatizma ağrısı nasıl geçer sorusunu soranlar için farklı alternatifler uzmanlar tarafından önerilebilmektedir diyebiliriz. Tedavi sürecinde kas ağrılarını azaltma amacıyla romatizma jeli, romatizma kremi ve romatizma merhemleri de kullanılmaktadır. Bu ilaçların etkisiz kaldığı şiddetli romatizma durumlarında ise narkotik ilaçlar kullanılmaktadır. Narkotik ilaçlar sadece doktor kontrolünde kullanılmalıdır. Bu tedavilerin yanı sıra fizik tedavi ve romatizma diyeti de yardımcı tedavi yöntemleri olarak kullanılmaktadır.
  • Romatizma aşısı olan bir rahatsızlık değildir. Herhangi bir hastalık için aşı olmak da romatizmal hastalıkları tetiklemez ya da romatizmal hastalığı olanların kesinlikle aşı olmaması gerekir gibi bir kural da yoktur.
romatizma tedavisi

Evde En İyi 5 Doğal Masaj Yağı Yapımı

Küme Baş Ağrısını Evde Geçiren 10 Çözüm

Fibromiyaljiye İyi Gelen 10 Beslenme Tedavisi

Vücut Kırgınlığına İyi Gelen 15 Bitkisel Çözüm

Hafif Kas Yırtılmasını Geçiren 7 Bitkisel Tedavi

--

Nefis Yemek Tarifleri WhatsApp kanalı açıldı, hemen siz de katılın.

5 milyon'dan fazla kişinin takip ettiği Youtube kanalımızda videolu tariflerimizi bulabilirsiniz.

15 milyondan fazla kişinin indirdiği Nefis Yemek Tarifleri uygulaması ile 850.000'den fazla denenmiş tarif her zaman yanınızda. Hemen siz de indirin.

Okuyucunun Dikkatine

Blog sayfamızda sağlıklı yaşam, diyet ve kişisel bakım konularını kapsayan yazılar genel bilgilendirme amaçlıdır. Kategoride çeşitli hastalıklar için evde bitkisel çözüm önerileri, besleyici fonksiyonel gıda takviyeleri, doğal cilt ve saç bakımı maskesi tarifleri ile uygulanışları, kilo kontrolüne yardımcı diyet listeleri ve sağlıklı beslenme programları yer almaktadır. İlgili besinin, ürünün ya da diyet listesinin etkileri her bünyede değişkenlik gösterebilir. Yazı yayına alındıktan sonra, zaman içerisinde güncelliğini ve geçerliliğini yitirebilir. Sunmuş olduğumuz bilgiler hiçbir zaman doktor teşhisinin yerini tutmaz, reçete niteliği taşımaz. Bilgileri uygulamadan önce alanında uzman görüşü almanızı tavsiye eder; aksi durumda oluşabilecek yan etkilerden sitemizin sorumlu tutulamayacağını önemle hatırlatırız.

Yorumlar

İlk yorumu sen yaz.

Yaptığın yorumlarla diğerlerine yardımcı ol.

NYT Yazar
Bunlar da İlginizi Çekebilir
Starbucks Da Neymiş Tarifi

Starbucks Da Neymiş

12-14 kişilik, 30dk Hazırlık, 30dk Pişirme
Ne Buldum Tatlısı Tarifi

Ne Buldum Tatlısı

4-6 kişilik, 15dk Hazırlık, 10dk Pişirme
Akıtma (Krepte Neymiş) Tarifi

Akıtma (Krepte Neymiş)

2-4 kişilik, 10dk Hazırlık, 10dk Pişirme
Evde Ne Varsa Keki Tarifi

Evde Ne Varsa Keki

10-12 kişilik, 15dk Hazırlık, 35dk Pişirme
Evde Ne Varsa Çorbası Tarifi

Evde Ne Varsa Çorbası

6-8 kişilik, 40dk Hazırlık, 30dk Pişirme
Bebeklerde Ek Gıdaya Geçiş Nasıl Olmalı, İlk Ne Verilir? Tarifi
Bebeklerde Ek Gıdaya Geçiş Nasıl Olmalı, İlk Ne Verilir?

Bebeklerde Ay Ay Ek Gıdaya Geçiş Tablosu Yenidoğan bebekler için temel yaşam kaynağı olan anne…

Düdüklü Tencere Nasıl Kullanılır? Püf Noktaları, Resimli & Videolu Tarifi
Düdüklü Tencere Nasıl Kullanılır? Püf Noktaları, Resimli & Videolu

Düdüklü Tencere Kullanım İpuçları Düdüklü tencereler aktif durumdaki hemen her mutfağın vazgeçilmez yemek pişirme aletleri…

İyot Nedir? Eksikliği, Faydaları, İçeren Besinler Tarifi
İyot Nedir? Eksikliği, Faydaları, İçeren Besinler

İyot Nedir, Ne İşe Yarar? İyot, tiroid fonksiyonlarından metabolizmaya, sinir sistemi gelişiminden enerji seviyelerine kadar…

Hacamat Günleri: 2024 Hacamat Takvimi Tarifi
Hacamat Günleri: 2024 Hacamat Takvimi

Hacamat Altın Günleri ve Takvimi Arapça kökenli "hijamah" kelimesinden gelen hacamat, kan alma işlemi olarak…

Derin Dondurucu Nasıl Temizlenir? Tarifi
Derin Dondurucu Nasıl Temizlenir?

Derin Dondurucu Temizliği Nasıl Yapılır? Yiyecekleri taptaze saklamanın en kolay yolunu sunan derin dondurucular, günümüzde…

Mutfak Dolabı Nasıl Boyanır? Tarifi
Mutfak Dolabı Nasıl Boyanır?

Mutfak Dolabı Boyama Teknikleri Evin kalbi mutfakta atar! Mutfak dolapları sık kullanıma bağlı olarak zaman…

Bebeklerde Ek Gıdaya Geçiş Nasıl Olmalı, İlk Ne Verilir? Tarifi
Bebeklerde Ek Gıdaya Geçiş Nasıl Olmalı, İlk Ne Verilir?

Bebeklerde Ay Ay Ek Gıdaya Geçiş Tablosu Yenidoğan bebekler için temel yaşam kaynağı olan anne…

Düdüklü Tencere Nasıl Kullanılır? Püf Noktaları, Resimli & Videolu Tarifi
Düdüklü Tencere Nasıl Kullanılır? Püf Noktaları, Resimli & Videolu

Düdüklü Tencere Kullanım İpuçları Düdüklü tencereler aktif durumdaki hemen her mutfağın vazgeçilmez yemek pişirme aletleri…

İyot Nedir? Eksikliği, Faydaları, İçeren Besinler Tarifi
İyot Nedir? Eksikliği, Faydaları, İçeren Besinler

İyot Nedir, Ne İşe Yarar? İyot, tiroid fonksiyonlarından metabolizmaya, sinir sistemi gelişiminden enerji seviyelerine kadar…

Hacamat Günleri: 2024 Hacamat Takvimi Tarifi
Hacamat Günleri: 2024 Hacamat Takvimi

Hacamat Altın Günleri ve Takvimi Arapça kökenli "hijamah" kelimesinden gelen hacamat, kan alma işlemi olarak…

Derin Dondurucu Nasıl Temizlenir? Tarifi
Derin Dondurucu Nasıl Temizlenir?

Derin Dondurucu Temizliği Nasıl Yapılır? Yiyecekleri taptaze saklamanın en kolay yolunu sunan derin dondurucular, günümüzde…

Mutfak Dolabı Nasıl Boyanır? Tarifi
Mutfak Dolabı Nasıl Boyanır?

Mutfak Dolabı Boyama Teknikleri Evin kalbi mutfakta atar! Mutfak dolapları sık kullanıma bağlı olarak zaman…

Bebeğe Kilo Aldıran Besinler Nelerdir? Tarifi
Bebeğe Kilo Aldıran Besinler Nelerdir?

Anne Karnında Bebeğe Kilo Aldıran Yiyecekler Anne adaylarının ve yakın çevresinin en çok merak ettiği…

Emzirmeyi Bıraktıkan Sonra Annedeki Değişiklikler Tarifi
Emzirmeyi Bıraktıkan Sonra Annedeki Değişiklikler

Emzirmeyi Bırakan Annedeki Değişiklikler Emzirmek, bir annenin bebeğiyle kurduğu en özel bağlardan biridir. Emzirme zamanları…

Anne Sütü Alan Bebeğe Ne Kadar Mama Verilmeli? Tarifi
Anne Sütü Alan Bebeğe Ne Kadar Mama Verilmeli?

Bebek İçin Anne Sütü ve Mama Kombini Anne sütü, ilk 6 ay bebeklerin en doğal…

Gebelikte Ay Ay Sağlıklı ve Dengeli Beslenme Tablosu Tarifi
Gebelikte Ay Ay Sağlıklı ve Dengeli Beslenme Tablosu

Hamilelikte Ay Ay Beslenme Programı Gebelikte ay ay değişen beslenme ihtiyaçlarını bilmek, sağlıklı bir hamilelik…

Hamilelikte Beslenme: Hamileler Ne Yemeli, Ne Yememeli? Tarifi
Hamilelikte Beslenme: Hamileler Ne Yemeli, Ne Yememeli?

Hamilelikte Sağlıklı Beslenme Listesi Hamilelik, hayatınızın en heyecan verici ve duygusal yolculuklarından biri. Bu dönemde…

Buzdolabı Kokusu Nasıl Giderilir? Doğal Çözümler Tarifi
Buzdolabı Kokusu Nasıl Giderilir? Doğal Çözümler

Buzdolabı Kokusu Giderme Yöntemleri Mutfakların olmazsa olmazı buzdolabı, gün içinde pek çok yemeği soğutmak ve…

Tarifler Geri
Videolar Geri