Kıyma ve Kıymalı Yemekler Hakkında Her Şey

Kıyma ve Kıymalı Yemekler Hakkında Her Şey Tarifi

Ana Yemeklerin Leziz Üyesi Kıyma ve Muhteşem Tarifler

Kıyma, geleneksel mutfağımızın birbirinden leziz ana yemeklerinde kullanılan başlıca malzemelerdendir. Öyle ki tariflerimize hep kıymayı kavurarak giriş yaparız. Kıymayı daha doğru ve etkili kullanmak için altın değerinde öneriler ve kıyma ile hazırlayabileceğiniz lezzetli tarifler sunuyoruz.

Kıyma ile lezzetli bir yolculuğa çıkmaya hazır mısınız?

Kıyma Nedir? Çeşitleri Nelerdir?

Kıyma, beyaz veya kırmızı etin elle yahut kıyma makinesi ile çekilmesi ile elde edilen, özellikle ana yemeklerimizde en çok kullanılan besin değeri yüksek temel malzemelerden biridir. Çekilmiş et olarak da bilinir.

Kıyma bıçağı, zırh veya satır olarak çeşitli şekillerde adlandırılan aletlerle elle çekilen kıymaya zırh veya satır kıyması denilir.

Kıyma Çeşitleri

1) Dana Kıyması
Gerdan Kıyma:

Hayvanın gerdan yani boyun kısmından alınan etlerden yapılan kıyma çeşididir. Bu bölgedeki etler yumuşaktır ve daha çok tercih edilir. Tercihe göre yağlı ve yağsız olarak elde edilebilen bu kıyma çeşidi köftelerde lezzetli sonuçlar verir.

Göğüs Kıyması:

Hayvanın göğüs kısmında bulunan yağlı kısımdan elde edilen kıyma çeşididir. Bu bölümdeki etler yağlı ve lezzetli olduğundan kıyma için idealdir. Göğü kıymayı tercih etmeniz durumunda herhangi yardımcı baharat eklemenize gerek kalmayacaktır.

2) Koyun Kıyması

Koyun Gerdan:

Koyunun boyun kısmından elde edilen az yağlı etlerin kıyma haline getirilmesi ile oluşan kıyma çeşididir.

Koyun Kol:

Koyunun kol kısmına doğru olan bölgedeki kemiksiz yerlerden elde edilen kıyma çeşididir. Bu bölgedeki etlerin az yağlı olmasının yanında, yağlı bölümlerinden alınan etler kıyma için daha idealdir ve lezzetlidir.

Kıyma Kalori ve Besin Değeri Nedir?

Kıyma besin değeri ve kalorisi 100 gramlık porsiyon için:

Kalori (kcal) 240
Toplam yağ 15 g
Trans yağ 0,8 g
Kolesterol 66 mg
Sodyum 73 mg
Potasyum 241 mg
Karbonhidrat 0 g
Diyet Lifi 0 g
Şeker 0 g
Protein 24 g
Ortalama 60 gr olan bir adet köfte (dana kıyma için) 61kcal değerindedir

Kıyma Nasıl Yapılır? Nasıl Çekilir?

Kıyma çekmek için, kıyma makinesi, elektrikli veya elle çalışan dişli öğütücü, zırh veya evlerde bulunan çok amaçlı mutfak robotu kullanılır.

Kıymanın kullanılacağı yemeğe göre dana, kuzu ve koyunun farklı bölümlerinden, istenen kalitede ve yağ oranında kıymalar çekilebilir.

Bunun dışında beyaz et olarak adlandırılan tavuk ve hindi etinden de kıyma çekilebilir.

Özel olarak yağsız ve iyi kalite kırmızı etin ince bir şekilde çekilmesiyle çiğ köftelik kıyma veya çiğ köftelik et olarak bildiğimiz kıyma elde edilebilir.

kıyma nasıl yapılır

Kıyma Nasıl Saklanır? Kolay Bozulur Mu?

Kıyma uygun şekilde saklanmadığında bütün ete göre daha kolay bozulan bir üründür. 

Kabaca kıyma kasaptan veya marketten eve getirildikten sonra mümkünse aynı gün içinde kullanılmalı veya en fazla 1 gece buzdolabında +4 derecede saklanmalıdır. Eğer daha uzun süre beklemesi gerekirse mutlaka derin dondurucuda muhafaza edilmesi veya kavrularak saklanması uygun olur.

Kıyma neden kararır? Tazeliğini yitirmiş veya doğru muhafaza edilmemiş, havayla devamlı temas etmiş olan kıymalar kararmaya ve bozulmaya başlar. Bunun nedeni etin üzerinde bakteri oluşmasıdır.

Derin Dondurucuda Kıyma Saklama

Kıyma Dondurucuda Ne Kadar Saklanır?

Kıymayı bozulmadan uzun süre saklamak gerekiyorsa ya derin dondurucuda saklamak ya da pişirerek muhafaza etmek uygun olacaktır.

Derin dondurucuda saklamak için dikkat edilmesi gereken püf noktalardan kısaca bahsedelim:

Kıyma hazırlandıktan sonra 1 defalık kullanılacak miktarlarda ayrılarak buzdolabı poşetlerine yerleştirilir ve üzerine mutlaka tarih yazılarak derin dondurucuda -18 derecede muhafaza edilir.

Uygun şekillerde hazırlanıp dondurucuya yerleştirilen kıyma 3-4 ay kadar dondurucuda sağlıklı bir şekilde saklanabilir.

Bunun dışında kıyma kavurma yönetimi ile de kıymayı pişirerek yemeklerde kullanmak mümkündür. 

Derin dondurucudan veya buzluktan alınarak çözdürülen kıyma asla tekrar dondurucuya kaldırılmaz.

Buzluktan Çıkan Dondurulmuş Kıyma Nasıl Çözülür?

Bu konuda çok farklı yöntemler bulunmaktadır:

En doğrusu kullanımdan 1 gün önce buzdolabının normal bölümüne alarak, kendiliğinden yavaşça çözülmesini sağlamaktır.

Ancak bunu yapmamışsanız ve aceleniz varsa, içi normal su dolu bir kaba koyarak erimesini sağlamak en sık başvurulan çözümlerden biridir. Suyun içine ekleyeceğiniz bir miktar tuz da erimeyi hızlandıracaktır. Veya üzerine ağırlık yapacak bir alet koyarak, örneğin bir tencere oturtarak basınç uygularsanız da çözülme hızını artırabilirsiniz.

Bunun dışında son yıllarda mikrodalga kullanarak donmuş gıdaları çözdürmek de yaygın bir yöntem haline gelmiştir. Ancak unutmamak da fayda var, nasıl çözdürürseniz çözdürün asla kalan kıymayı tekrar dondurmaya kalkışmayın.

Bu sebeple mutlaka dondurucuya kaldıracağınız et ve kıymaları kullanabileceğiniz miktarlarda ayırarak poşetlemeniz gerekmektedir.

Bu konuda pratik bir bilgi daha verelim:

Kıymanızı dondururken top şeklinde değil de mümkün olduğunca yassı şekilde poşetlemek çözülmesini çok daha kolay hale getirir, bunu da aklınızın bir köşesinde bulundurmanızda fayda olabilir.

Bozuk Kıyma Nereden Anlaşılır? Kıymanın Bozulduğunu Nasıl Anlaşılır?

Kıymanın bozulduğunu anlamanın iki kolay göstergesi vardır: kokusu ve rengi.

İlk bakışta hızlıca gözlemlenebilir. Eğer kıymanın rengi kırmızıdan siyaha veya griye doğru dönmüş ve hatta yeşilimsi bölümler varsa, kokladığınızda burnunuza keskin ve ekşi bozuk et kokusu geliyorsa kıymanız bozulmuş demektir.

Unutmamak gerekir, kıyma buzdolabında en çok 1 gün, dondurucuda ise 3 ay saklanır.

Burada önemli olan özellikle yaz aylarında kıyma satın alındığı andan itibaren eve getirilişine kadar geçen süre de çok önemlidir. Marketten veya kasaptan aldığınız kıymayı en kısa sürede buzdolabınıza yerleştirmeniz gerekir, mümkünse soğuk tutan poşetlerde taşınması uygun olur ancak maalesef bu poşetlerin kullanımı ülkemizde çok yaygın değildir, bu sebeple özellikle sıcak havalarda eve ulaşıncaya kadar dış ortamda beklemek zorunda kalan kıymalar hızla bozulabilmektedir.

Bunun dışında her gıda ürününde olduğu gibi özellikle et ve kıyma alırken de en çok dikkat edilmesi gereken noktalardan biri de aldığınız yerin güvendiğiniz bir satış noktası olmasıdır. Marketten veya kasaptan da alsanız size tavsiyemiz, mümkünse kıymayı alırken gözünüzün önünde yeni çekilmesini istemenizdir.

Hangi Yemeğe Hangi Kıyma Kullanılır?

  • Köftelik kıyma orta yağlı dana eti veya yağsız dana eti ile kuzu döş etinin karıştırılması ile yapılır. Yöreden yöreye ve köftenin türüne göre farklılıklar olabilse de genelde kasabınızdan köftelik kıyma istediğinizde size bu şekilde hazırlayacaktır.
  • Hamburger yapacaksanız örneğin dana döş eti ile hazırlanmış kıyma isteyebilirsiniz.
  • Sulu köfte gibi yemeklerde kullanacağınız kıyma ise az yağlı veya yağsız olursa daha iyi olur.

Köftelik kıyma genelde bir kez çektirilir, yağlı kıymalar ise 2 kez çektirilerek hem renginin daha güzel olması hem de daha homojen bir yapıda olması sağlanır. Az yağlı kıyma ile yapılan köfteler lezzet bakımından zayıf kalırken çok yağlı kıyma kullanılması durumunda ise pişerken yağlar eriyeceği için köfteler küçülecek, olanca yağı eriyip gidecektir.

Özetle yağ oranı güzelce ayarlanmış kıymalar ile nefis köfteler hazırlanabilir. Bunun dışında çiğ köftelik kıyma daha doğrusu çiğ köftelik et seçimi çok daha hassas bir konudur. Her kasap da hakiki çiğ köftelik kıyma bulamayabilirsiniz. Bunun için güvendiğiniz kasapları tercih etmenizi öneririz, çünkü çiğ köftelik kıymayı dana butunun kesilerek açılması ile ortaya çıkan yağsız kastan hazırlarlar. Aslında bu et dövülerek kıyma haline getirilir ama kasaptan alacaksanız mutlaka makinenin önceden güzelce yıkanmış ve etin defalarca çekilmiş olması gerekir ki bu da tahmin edebileceğiniz gibi her an her kasapta kolayca yaptıramayacağınız bir işlemdir.

Kıyma pişirirken kıyma kokusunu gidermek için çeşitli baharatlar ekleyebilirsiniz.

Kıyma Nasıl Kavrulur?

Yemek yapmaya başlarken önce kıyma mı yoksa soğan mı kavrulur?

Kıyma kavurmak için öncelikle yanmaz-yapışmaz bir tava en ideal seçiminiz olacaktır.

Bu aşamadan sonrası yemeği yağlı veya yağsız tüketmenize göre değişebilecek bir durum. Eğer önce soğanları kavurarak yemeğe başlıyorsanız, soğanları yağsız kavuramayacağınız için yağ eklemek gerekecektir. Böylelikle yemeğin yağ oranını yükseltmiş olursunuz. Eğer yağlı yemekler tercihinizse önce soğanları kavurarak başlamanız da mümkün.

Ancak en ideal yöntem önce kıymaları yanmaz-yapışmaz bir tavada yağ eklemeden kavurmak olacaktır. Kıymaları kavurmaya devam ederken kıymanın saldığı suyunu tekrar çekmesi önemli bir aşamadır. Kıymanın suyunu çekmesi için beklemeniz ve düzenli olarak karıştırmaya devam etmeniz gerekir. Eğer kıyma suyunu çekmeden soğanları hemen eklerseniz, soğanları kıymanın suyunda haşlamış olursunuz. Bu da bir çeşit haşlama işlemidir ve  “kavurma” lezzetini gölgeler. Kıyma suyunu çektikten sonra yağı kalır ve bu yağ ile soğanlarınızı kavurabilirisniz.

Kıyma miktarınız soğana göre çok daha az ise (soğanınızın boyutu büyük ise) bu durumda kıyma ve soğanları aynı anda kavurabilirsiniz. Bu aşamada önce yüksek ateşte başlayıp sonra kısık ateşte devam edebilirsiniz.

Kıymayı kavurmaya başlarken kaşığın tersiyle nazikçe ezerek topaklanan et parçalarını birbirinden ayırmalısınız. Böylelikle kıymanız yemeğinizde tane tane görünecektir.

Kavurma işlemi bittikten sonra dilediğiniz miktarda tuz ve damak tadınıza göre seçtiğiniz baharatları ve ardından salçayı ekleyebilirsiniz.

Kıyma Fiyatları Nasıldır?

Dana kıyma fiyat: Et ve Süt Kurumu Ocak 2017 verilerine göre kıyma kilosu 28.75 TL dir. Kuzu kıyma fiyatı ise 43.13 TL dir.

Kıyma Nasıl Pişirilir? Pratik ve Lezzetli Kıymalı Yemekler

Kıymalı makarna, kıymalı pide, kıymalı patates, kıymalı yumurta, kıymalı ıspanak, kıyma ile yapılan yemekler ve kıymalı kebap tarifleri ilk akla gelen kıyma tarifleri arasında yer alır. Kıyma yemekleri herkesin seveceği lezzetli, sağlıklı yemek tarifleridir.

1) Kıyma ile yapabileceğiniz en beğenilen yemek tariflerimizden seçerek sizler için bir kıymalı yemekler listesi hazırladık, beğeneceğinizi düşündüğümüz tarif listesine buradan ulaşabilirsiniz:

Kıymalı 10 Muhteşem Tarif

2) Beyaz et veya kırmızı et ile hazırlanmış kıymadan yapılan en çok beğeni alan köfte tarifleri listemizi de buradan inceleyebilirsiniz:

Farklı Pratik Köfte Tarifleri

3) Videolu kıyma yemekleri ve köfte tariflerimize de buradan ulaşabilirsiniz:

Videolu Köfte Tarifleri

Eğer şu an mutfağınızda yeteri kadar kıymanız varsa ve kıymalı kolay yemek tarifi arıyorsanız size önerimiz tencerede kıymalı patates oturtma yemeği , patlıcan musakka veya karnıyarık olabilir.

Köfteli bir yemek tercih ediyorsanız İzmir köfte veya sulu köfte yemeğimizi de tavsiye edebiliriz.

--

Nefis Yemek Tarifleri WhatsApp kanalı açıldı, hemen siz de katılın.

5 milyon'dan fazla kişinin takip ettiği Youtube kanalımızda videolu tariflerimizi bulabilirsiniz.

15 milyondan fazla kişinin indirdiği Nefis Yemek Tarifleri uygulaması ile 850.000'den fazla denenmiş tarif her zaman yanınızda. Hemen siz de indirin.

Okuyucunun Dikkatine

Blog sayfamızda faydalı bilgiler kategorisini kapsayan yazılar genel bilgilendirme amaçlıdır. Kategoride söz konusu içeriğin açıklayıcı tanımlamalarına, en belirgin faydalı özelliklerine, doğru ve etkili kullanım tavsiyelerine kolaylıkla tek yazıdan ulaşabilirsiniz. Yazı yayına alındıktan sonra, zaman içerisinde güncelliğini ve geçerliliğini yitirebilir. İlgili besinin ya da ürünün faydaları her bünyede farklı etkiler gösterebilir. Sunmuş olduğumuz bilgiler hiçbir zaman doktor teşhisinin yerini tutmaz, reçete niteliği taşımaz. Bilgileri uygulamadan önce alanında uzman görüşü almanızı tavsiye eder; aksi durumda oluşabilecek sorunlardan sitemizin sorumlu tutulamayacağını önemle hatırlatırız.

9. Gün İftar Menüsü

En güzel ramazan yemekleri tarifleri vermeye 9. günde de devam ediyoruz! Bugün iftar menüsü için başlangıcı bol vitaminli yöresel toyga çorbası ile yapıyoruz. Sonrasında göz alıcı ve etli rulo patlıcan ve yanında çıtır nohutlu semizotu salatası var. Çok beğenilen iftar tatlıları arasında ce ...

Tüm menüyü gör
Yorumlar (2)
Yeni Gelen Yorumlar
  • Profil fotoğrafı

    Herkese kolay gelsin. Kıymayı kavururken ortaya çıkan o tuhaf etsi kokuyu nasıl gideriyorsunuz? Yanlış anlama olmasın. Kıymanın bozuk olduğu için kokmasından bahsetmiyorum.

  • merve akbulut

    kiymaya siviyag koydugim butun yemekler kokuyor acaba nedeni nedir dolma biber musakka.kiymali borek lutfen cok rica ediyorhm bi oneriniz varsa yardimci olun yeniyim

NYT Yazar
Bunlar da İlginizi Çekebilir
Her Şeyden Bir Kaşık Çorbası Tarifi

Her Şeyden Bir Kaşık Çorbası

4-6 kişilik, 10dk Hazırlık, 15dk Pişirme
Pembe Ayva Tatlısı (Her Şey Doğal) Tarifi

Pembe Ayva Tatlısı (Her Şey Doğal)

12-14 kişilik, 10dk Hazırlık, 30dk Pişirme
Ağlayan Kek (Her Şeyiyle Ev Yapımı) Tarifi

Ağlayan Kek (Her Şeyiyle Ev Yapımı)

12-14 kişilik, 20dk Hazırlık, 20dk Pişirme
Yumurtalı Kıyma Yemeği Tarifi

Yumurtalı Kıyma Yemeği

2-4 kişilik, 5dk Hazırlık, 15dk Pişirme
Kıymalı Pirinçli Kıyma Mantı Tarifi

Kıymalı Pirinçli Kıyma Mantı

4-6 kişilik, 45dk Hazırlık, 35dk Pişirme
Her Yemeğe Yakışan Sosum Tarifi

Her Yemeğe Yakışan Sosum

2-4 kişilik, 20dk Hazırlık, 10dk Pişirme
Ramazan ve Oruçla İlgili Hadisler, Ayetler Tarifi
Ramazan ve Oruçla İlgili Hadisler, Ayetler

Mübarek Ramazanı Taçlandıran Ayet ve Hadisler Tüm bir yılın bolluk ve bereket açısından en değerli…

Oruçluyken Saç Boyamak Orucu Bozar Mı? Tarifi
Oruçluyken Saç Boyamak Orucu Bozar Mı?

Oruçluyken Saç Boyatılır Mı? Ramazan ayı içerisinde, orucu bozan durumlar çok sık gündeme gelmektedir. İnananlar…

Seferi iken Oruç Tutulur Mu, Kaç Km Geçerli? Şartları Tarifi
Seferi iken Oruç Tutulur Mu, Kaç Km Geçerli? Şartları

Diyanet Açıkladı: Seferi Oruç Tutabilir Mi? Ramazan ayı geldiğinde insanların oruçlarının kabul olması için pek…

Tekne Orucu Nedir? Nasıl, Kaç Yaşına Kadar Tutulur? Tarifi
Tekne Orucu Nedir? Nasıl, Kaç Yaşına Kadar Tutulur?

Tekne Orucu: Çocuklar İçin Alıştırma Orucu Ramazan ayı geldiğinde, büyüklerinin oruç tutmasına özenen çocuk sayısı…

Oruçluyken Ağda Yaptırılır Mı? Diyanet Yanıtladı Tarifi
Oruçluyken Ağda Yaptırılır Mı? Diyanet Yanıtladı

Ağda Yapmak Orucu Bozar Mı? Ramazanın gelmesiyle beraber oruç tutacak kişiler tarafından oruçluyken nelerin yapılıp…

Oruçluyken Burun Kanaması Orucu Bozar Mı? Tarifi
Oruçluyken Burun Kanaması Orucu Bozar Mı?

Burun Kanadığında Oruç Bozulur Mu? Oruç tutarken herhangi bir nedenden burnunuz kanadığında orucun bozulup bozulmadığı…

Ramazan ve Oruçla İlgili Hadisler, Ayetler Tarifi
Ramazan ve Oruçla İlgili Hadisler, Ayetler

Mübarek Ramazanı Taçlandıran Ayet ve Hadisler Tüm bir yılın bolluk ve bereket açısından en değerli…

Oruçluyken Saç Boyamak Orucu Bozar Mı? Tarifi
Oruçluyken Saç Boyamak Orucu Bozar Mı?

Oruçluyken Saç Boyatılır Mı? Ramazan ayı içerisinde, orucu bozan durumlar çok sık gündeme gelmektedir. İnananlar…

Seferi iken Oruç Tutulur Mu, Kaç Km Geçerli? Şartları Tarifi
Seferi iken Oruç Tutulur Mu, Kaç Km Geçerli? Şartları

Diyanet Açıkladı: Seferi Oruç Tutabilir Mi? Ramazan ayı geldiğinde insanların oruçlarının kabul olması için pek…

Tekne Orucu Nedir? Nasıl, Kaç Yaşına Kadar Tutulur? Tarifi
Tekne Orucu Nedir? Nasıl, Kaç Yaşına Kadar Tutulur?

Tekne Orucu: Çocuklar İçin Alıştırma Orucu Ramazan ayı geldiğinde, büyüklerinin oruç tutmasına özenen çocuk sayısı…

Oruçluyken Ağda Yaptırılır Mı? Diyanet Yanıtladı Tarifi
Oruçluyken Ağda Yaptırılır Mı? Diyanet Yanıtladı

Ağda Yapmak Orucu Bozar Mı? Ramazanın gelmesiyle beraber oruç tutacak kişiler tarafından oruçluyken nelerin yapılıp…

Oruçluyken Burun Kanaması Orucu Bozar Mı? Tarifi
Oruçluyken Burun Kanaması Orucu Bozar Mı?

Burun Kanadığında Oruç Bozulur Mu? Oruç tutarken herhangi bir nedenden burnunuz kanadığında orucun bozulup bozulmadığı…

Nafile Orucu Nedir? Ne Zaman Niyet Edilir, Bozunca Kefaret Gerekir Mi? Tarifi
Nafile Orucu Nedir? Ne Zaman Niyet Edilir, Bozunca Kefaret Gerekir Mi?

Nafile Oruçlar: Sünnet Kabul Edilen İbadet Manevi doygunluk veren ibadetlerden biri olan oruç, birden fazla…

Ramazan Pidesi Kaç Kalori? 1 Dilim, 1 Adet, Yarım Tarifi
Ramazan Pidesi Kaç Kalori? 1 Dilim, 1 Adet, Yarım

Ramazan Pidesi: İftar Sofralarının Baş Tacı Ramazan ayını özel kılan detaylardan biridir ramazan pidesi. İftara…

Güllaç Kalori ve Besin Değerleri, Kilo Aldırır Mı? Tarifi
Güllaç Kalori ve Besin Değerleri, Kilo Aldırır Mı?

1 Dilim - Porsiyon Güllaç Kaç Kalori? Güllaç, asırlardır ramazan ayının en sevilen tatlısı olma…

Yaş, Kuru Hurma Kaç Kalori? Besin Değerleri Tarifi
Yaş, Kuru Hurma Kaç Kalori? Besin Değerleri

Hurma: İftar Sofralarının Yıldız Tatlısı! Cennet meyvesi olarak bilinen hurma, güzel tadı ile evlere sık…

Arefe Günü Oruç Tutulur Mu? Fazileti Nedir? Tarifi
Arefe Günü Oruç Tutulur Mu? Fazileti Nedir?

Arefe Günü Oruç Tutmanın Fazileti ve Sevabı Arefe günü nedir ve Arefe günü ne zaman…

Sahurda Tok Tutan Yiyecekler: Ne Yersek Acıkmayız? Tarifi
Sahurda Tok Tutan Yiyecekler: Ne Yersek Acıkmayız?

Sahurda Uzun Süre Tok Tutan Besinler Ramazanın en önemli öğünü sahurdur. Uzun süreli açlığa dayanabilmenin…

Tarifler Geri
Videolar Geri