Krem Sürmek Orucu Bozar Mı? Diyanet Cevabı

Krem Sürmek Orucu Bozar Mı? Diyanet Cevabı Tarifi

Oruç Tutarken Merhem veya Krem Sürülür Mü?

Yaz aylarında güneşten korunmak için güneş kremi, cildimizi nemlendirmek için nemlendirici kremler, saçlar için besleyici kremler ya da ağrılara karşı kas gevşetici kremler kullanmaktayız. Oruç tutarken de krem sürebilir miyiz? Krem sürmek orucu bozar mı?

Krem sürmek orucu bozar mı Diyanet İşleri bu konuda ne diyor diye merak ediliyor ve yetkililerden açıklama her yıl yapılıyor. Vücuda krem sürmek orucu bozar mı sorusuna en doğru cevap ise Diyanet İşleri Başkanlığından geldi. İşte Diyanet İşleri Başkanlığının bu konuyla ilgili resmi web sitesinde yaptığı açıklamalar…

İlginizi çekebilir: Orucu Bozan Şeyler Nelerdir? Diyanet Soru Cevap

krem sürmek orucu bozar mı

Krem Sürmek Orucu Bozar Mı? Diyanet Cevabı

Krem bir gıda maddesi değildir. Vücuda dışarıdan besin sağlamadığı için oruçluyken krem sürmek orucu bozmaz. Ancak ağız ve dudak çevresine yoğun kokulu, aromalı, esanslı (çilekli, naneli, ballı vs.) krem sürmemekte fayda vardır.

Krem sürmek orucu bozar mı Diyanet İşleri Başkanlığının bu konuyla ilgili cevabı aynen şu şekildedir:

Din İşleri Yüksek Kurulu

‘‘Deri üzerindeki gözenekler ve deri altındaki kılcal damarlar yoluyla vücuda sürülen yağ, merhem ve benzeri şeyler emilerek kana karışmaktadır. Ancak cildin bu emişi, çok az ve yavaş olmaktadır.

Diğer taraftan bu işlem, yeme içme anlamına da gelmemektedir. Bu itibarla, deri üzerine sürülen merhem, yapıştırılan ilaçlı bantlar orucu bozmaz (DİYK 22. 09. 2005 tarihli karar: bkz. Merğînânî, el-Hidâye, II, 263-264; Kâsânî, Bedâî’, II, 98; İbn bidîn, Reddü’l-muhtâr, III, 366, 367)’’

Kaynak: kurul.diyanet.gov.tr

İlginizi çekebilir: Oruç Tutarken En Çok Yapılan 8 Hata

Yüze Krem Sürmek Orucu Bozar Mı?

Yüze krem sürmek orucu bozar mı, bu konu özellikle merak edilmektedir; çünkü yüz ağız bölgesini de içine almaktadır. Bu yüzden ağız çevresinden krem içeriğinin birazının sindirime de geçebileceğinden endişe duyanlar olabilmektedir.

Yüz bölgesinin dışında ele krem sürmek orucu bozar mı, ayağa krem sürmek orucu bozar mı, buruna krem sürmek orucu bozar mı, ağza krem sürmek orucu bozar mı ve bölge fark etmeksizin vücuda krem sürmek orucu bozar mı soruları da oruç tutacak kişilerin kafasını karıştırabilmektedir.

Oruç tutarken vücudunuza ya da yüzünüze kremlerinizi çekinmeden sürebilirsiniz. Krem sürmek cilt yüzeyinde gerçekleşir. Krem sürerken boğaza ya da mideye bir gıda girmesi mümkün değildir. Bu nedenle krem sürmek orucu bozan durumların içinde yer almaz.

Aynı zamanda makyaj yapmak, saç bakımı yapmak ya da saç boyamak da orucu bozmamaktadır. Yaraya krem sürmek orucu bozar mı sorusunun cevabı da bu çerçevede hayır bozmaz. Yara kremleri cilt tarafından emilse de onlar da yeme içme anlamı taşımadığından oruç bozulmaz.

Oruç kefareti, orucun mazeret olmaksızın bilinçli ve keyfi bozulması sonrasında ramazan ayı haricinde altmış gün ya da iki kameri oruç tutmaktır. Bir mazeret olmadan bozulan oruçların mutlaka kaza edilmesi gerekir. Krem sürmek orucu bozmadığı için kefaret edilmesine gerek yoktur.

Konumuzu özetlemek ve krem sürmek orucu bozar mı sorusuna en net yanıtı vermek gerekirse; krem bir besin maddesi değildir. Besin maddesi olmayan krem ve merhem orucu bozmamaktadır. Kana karışması cilt yoluyla gerçekleşir; ancak yeme içme eylemi olmadığı için ve kana karışması çok yavaş gerçekleştiği için orucu bozan durumlardan sayılmaz.

Krem sürmek abdesti bozar mı sorusu da aklınıza gelmiş olabilir. Bu soruya Diyanet cevabı şu şekildedir:

“Abdest alırken yıkanması gereken bir organın üzerine tedavi maksadıyla sürülen, ancak tabaka oluşturan merhem vb. maddelerin yıkanması, yapılan tedaviye engel teşkil etmiyorsa, bu organın yıkanması gerekir. Eğer yıkamak zarar veriyorsa, ıslak elle üzerine mesh edilir. Mesh etmek de zararlı ise o da terk edilir (İbn bidîn, Reddü’l-muhtâr, I, 217, 472). Bu maddeler deri üzerinde bir tabaka oluşturmuyorsa, abdestin geçerliliğine etki etmez.”

Peki, orucu bozan şeyler nelerdir? İşte Diyanet İşleri Başkanlığının açıkladığı orucu bozan durumlar:

‘‘Orucun temel unsuru, yeme, içme ve cinsel ilişkiden uzak durmak, nefsi bunlardan mahrum bırakmak olduğu için, oruçlu iken bunlar ve bu anlama gelecek davranışlar orucu bozar. Yemek ve içmek, yenilip içilmesi mûtat olan her şeyi kapsamı içine alır. Sigara, nargile gibi keyif veren tütün kökenli dumanlı maddeler ile uyuşturucular ve tiryakilik gereği alınan tüm maddeler oruç yasakları kapsamına girer (İbn bidîn, Reddü’l-muhtâr, III, 386-387). Her ne sebeple olursa olsun, ağızdan alınan ilaçlar da aynı hükme tabidir.’’

İlginizi çekebilir: Oruç Tutmanın Sağlığınız İçin 7 Bilimsel Faydası

Dudağa Krem Sürmek Orucu Bozar mı?

Dudak kremi sürmek orucu bozar mı sorusunu bazı önemli koşullara dikkat çekerek cevaplamak uygun olur. Sağlık için kullanılan dudak kremleri tatsızsa ve aroma içermiyorsa yeme, içme maksadı taşımadıklarından orucu bozmazlar. Tedavi amaçlı kullanılıyor ise aromasız kremleri tercih etmekte fayda vardır.

Cilt Bakım Kremleri Orucu Bozar Mı?

Cilt onarıcı ve antibiyotik etkili kremlerin kana karıştığını, nemlendirici kremlerin cildi rahatlattığını düşündüğünüzde bu ürünler orucunuzu etkilemez. Ayrıca Diyanet tarafından da bu konu sık sık gündeme geldiği için ihmal edilecek bir konu değildir. Krem ve merhem kullanmak istediğiniz günlerde, orucun bozulmadığından emin şekilde orucunuza devam edebilirsiniz. Özellikle de yaz günlerinde güneş kremi kullanarak orucu tutabilirsiniz.

Krem Sürmek Orucu Mekruh Eder mi?

Sağlık amacıyla krem sürmek orucu mekruh etmez.

Oruç Tutarken Makyaj Yapmak Orucu Bozar mı?

Diyanet makyaj yapmak orucu bozar mı sorusu için şöyle cevap vermiştir: “Oruç, bir şey yemek, içmek ve cinsel ilişkide bulunmaktan dolayı bozulur. Makyaj, saç boyamak ve saç bakımı bu kapsamda olmadığından orucu bozmaz.” Makyaj yapma içerisinde ruj sürmenin de olduğu düşünülerek bu cevap yorumlanabilir.

Nemlendirici Krem Sürmek Orucu Bozar mı?

Hayır, nemlendirici krem sürmek orucu bozmaz. Tahriş olan, kuruyan veya düzenli krem kullanması gereken hassas ciltler ramazan ayında nemlendirici krem kullanabilirler.

makyaj yapmak orucu bozar mı

Kusmak Orucu Bozar Mı? Diyanet Cevabı

Göz, Kulak, Burun Damlası Orucu Bozar Mı?

Seferi iken Oruç Tutulur Mu, Kaç Km Geçerli?

Kan Vermek Orucu Bozar Mı? Diyanet Cevabı

Diş Fırçalamak Orucu Bozar Mı? Diyanet Cevabı

--

Nefis Yemek Tarifleri WhatsApp kanalı açıldı, hemen siz de katılın.

5 milyon'dan fazla kişinin takip ettiği Youtube kanalımızda videolu tariflerimizi bulabilirsiniz.

15 milyondan fazla kişinin indirdiği Nefis Yemek Tarifleri uygulaması ile 850.000'den fazla denenmiş tarif her zaman yanınızda. Hemen siz de indirin.

Okuyucunun Dikkatine

Blog sayfamızda faydalı bilgiler kategorisini kapsayan yazılar genel bilgilendirme amaçlıdır. Kategoride söz konusu içeriğin açıklayıcı tanımlamalarına, en belirgin faydalı özelliklerine, doğru ve etkili kullanım tavsiyelerine kolaylıkla tek yazıdan ulaşabilirsiniz. Yazı yayına alındıktan sonra, zaman içerisinde güncelliğini ve geçerliliğini yitirebilir. İlgili besinin ya da ürünün faydaları her bünyede farklı etkiler gösterebilir. Sunmuş olduğumuz bilgiler hiçbir zaman doktor teşhisinin yerini tutmaz, reçete niteliği taşımaz. Bilgileri uygulamadan önce alanında uzman görüşü almanızı tavsiye eder; aksi durumda oluşabilecek sorunlardan sitemizin sorumlu tutulamayacağını önemle hatırlatırız.

9. Gün İftar Menüsü

En güzel ramazan yemekleri tarifleri vermeye 9. günde de devam ediyoruz! Bugün iftar menüsü için başlangıcı bol vitaminli yöresel toyga çorbası ile yapıyoruz. Sonrasında göz alıcı ve etli rulo patlıcan ve yanında çıtır nohutlu semizotu salatası var. Çok beğenilen iftar tatlıları arasında ce ...

Tüm menüyü gör
Yorumlar

İlk yorumu sen yaz.

Yaptığın yorumlarla diğerlerine yardımcı ol.

NYT Yazar
Bunlar da İlginizi Çekebilir
Diyet Bozar (Kısır) Tarifi

Diyet Bozar (Kısır)

1-2 kişilik, 10dk Hazırlık, Pişirme yok
Amerikan Salatası Mı? Rus Salatası Mı? Tarifi

Amerikan Salatası Mı? Rus Salatası Mı?

4-6 kişilik, 15dk Hazırlık, 20dk Pişirme
Krem Çikolatalı Krem Şokolo Tarifi

Krem Çikolatalı Krem Şokolo

4-6 kişilik, 20dk Hazırlık, 20dk Pişirme
Havuçlu Tarçınlı Cevizli Kek ( Ezber Bozar) Tarifi

Havuçlu Tarçınlı Cevizli Kek ( Ezber Bozar)

6-8 kişilik, 10dk Hazırlık, 30dk Pişirme
Krem Şokola Tarifi

Krem Şokola

4-6 kişilik, 5dk Hazırlık, 15dk Pişirme
Krem Karamel Tarifi

Krem Karamel

2-4 kişilik, 20dk Hazırlık, 20dk Pişirme
Krem Şokola Tarifi

Krem Şokola

4-6 kişilik, 10dk Hazırlık, 15dk Pişirme
Ramazan ve Oruçla İlgili Hadisler, Ayetler Tarifi
Ramazan ve Oruçla İlgili Hadisler, Ayetler

Mübarek Ramazanı Taçlandıran Ayet ve Hadisler Tüm bir yılın bolluk ve bereket açısından en değerli…

Oruçluyken Saç Boyamak Orucu Bozar Mı? Tarifi
Oruçluyken Saç Boyamak Orucu Bozar Mı?

Oruçluyken Saç Boyatılır Mı? Ramazan ayı içerisinde, orucu bozan durumlar çok sık gündeme gelmektedir. İnananlar…

Seferi iken Oruç Tutulur Mu, Kaç Km Geçerli? Şartları Tarifi
Seferi iken Oruç Tutulur Mu, Kaç Km Geçerli? Şartları

Diyanet Açıkladı: Seferi Oruç Tutabilir Mi? Ramazan ayı geldiğinde insanların oruçlarının kabul olması için pek…

Tekne Orucu Nedir? Nasıl, Kaç Yaşına Kadar Tutulur? Tarifi
Tekne Orucu Nedir? Nasıl, Kaç Yaşına Kadar Tutulur?

Tekne Orucu: Çocuklar İçin Alıştırma Orucu Ramazan ayı geldiğinde, büyüklerinin oruç tutmasına özenen çocuk sayısı…

Oruçluyken Ağda Yaptırılır Mı? Diyanet Yanıtladı Tarifi
Oruçluyken Ağda Yaptırılır Mı? Diyanet Yanıtladı

Ağda Yapmak Orucu Bozar Mı? Ramazanın gelmesiyle beraber oruç tutacak kişiler tarafından oruçluyken nelerin yapılıp…

Oruçluyken Burun Kanaması Orucu Bozar Mı? Tarifi
Oruçluyken Burun Kanaması Orucu Bozar Mı?

Burun Kanadığında Oruç Bozulur Mu? Oruç tutarken herhangi bir nedenden burnunuz kanadığında orucun bozulup bozulmadığı…

Ramazan ve Oruçla İlgili Hadisler, Ayetler Tarifi
Ramazan ve Oruçla İlgili Hadisler, Ayetler

Mübarek Ramazanı Taçlandıran Ayet ve Hadisler Tüm bir yılın bolluk ve bereket açısından en değerli…

Oruçluyken Saç Boyamak Orucu Bozar Mı? Tarifi
Oruçluyken Saç Boyamak Orucu Bozar Mı?

Oruçluyken Saç Boyatılır Mı? Ramazan ayı içerisinde, orucu bozan durumlar çok sık gündeme gelmektedir. İnananlar…

Seferi iken Oruç Tutulur Mu, Kaç Km Geçerli? Şartları Tarifi
Seferi iken Oruç Tutulur Mu, Kaç Km Geçerli? Şartları

Diyanet Açıkladı: Seferi Oruç Tutabilir Mi? Ramazan ayı geldiğinde insanların oruçlarının kabul olması için pek…

Tekne Orucu Nedir? Nasıl, Kaç Yaşına Kadar Tutulur? Tarifi
Tekne Orucu Nedir? Nasıl, Kaç Yaşına Kadar Tutulur?

Tekne Orucu: Çocuklar İçin Alıştırma Orucu Ramazan ayı geldiğinde, büyüklerinin oruç tutmasına özenen çocuk sayısı…

Oruçluyken Ağda Yaptırılır Mı? Diyanet Yanıtladı Tarifi
Oruçluyken Ağda Yaptırılır Mı? Diyanet Yanıtladı

Ağda Yapmak Orucu Bozar Mı? Ramazanın gelmesiyle beraber oruç tutacak kişiler tarafından oruçluyken nelerin yapılıp…

Oruçluyken Burun Kanaması Orucu Bozar Mı? Tarifi
Oruçluyken Burun Kanaması Orucu Bozar Mı?

Burun Kanadığında Oruç Bozulur Mu? Oruç tutarken herhangi bir nedenden burnunuz kanadığında orucun bozulup bozulmadığı…

Nafile Orucu Nedir? Ne Zaman Niyet Edilir, Bozunca Kefaret Gerekir Mi? Tarifi
Nafile Orucu Nedir? Ne Zaman Niyet Edilir, Bozunca Kefaret Gerekir Mi?

Nafile Oruçlar: Sünnet Kabul Edilen İbadet Manevi doygunluk veren ibadetlerden biri olan oruç, birden fazla…

Ramazan Pidesi Kaç Kalori? 1 Dilim, 1 Adet, Yarım Tarifi
Ramazan Pidesi Kaç Kalori? 1 Dilim, 1 Adet, Yarım

Ramazan Pidesi: İftar Sofralarının Baş Tacı Ramazan ayını özel kılan detaylardan biridir ramazan pidesi. İftara…

Güllaç Kalori ve Besin Değerleri, Kilo Aldırır Mı? Tarifi
Güllaç Kalori ve Besin Değerleri, Kilo Aldırır Mı?

1 Dilim - Porsiyon Güllaç Kaç Kalori? Güllaç, asırlardır ramazan ayının en sevilen tatlısı olma…

Yaş, Kuru Hurma Kaç Kalori? Besin Değerleri Tarifi
Yaş, Kuru Hurma Kaç Kalori? Besin Değerleri

Hurma: İftar Sofralarının Yıldız Tatlısı! Cennet meyvesi olarak bilinen hurma, güzel tadı ile evlere sık…

Arefe Günü Oruç Tutulur Mu? Fazileti Nedir? Tarifi
Arefe Günü Oruç Tutulur Mu? Fazileti Nedir?

Arefe Günü Oruç Tutmanın Fazileti ve Sevabı Arefe günü nedir ve Arefe günü ne zaman…

Sahurda Tok Tutan Yiyecekler: Ne Yersek Acıkmayız? Tarifi
Sahurda Tok Tutan Yiyecekler: Ne Yersek Acıkmayız?

Sahurda Uzun Süre Tok Tutan Besinler Ramazanın en önemli öğünü sahurdur. Uzun süreli açlığa dayanabilmenin…

Tarifler Geri
Videolar Geri