Oruç Tutarken En Çok Yapılan 8 Hata

Oruç Tutarken En Çok Yapılan 8 Hata Tarifi

Oruç Tutarken Nelere Dikkat Etmeliyiz?

Ramazanın gelişiyle birlikte, en doğru oruç tutma yöntemleri gündem oldu. Daha fazla tok tutan yemekler, iftar için hazırlanacak nefis tarifler, tatlılar, tuzlular, iftardan sonra içilecek çayların keyfi şimdiden hayalleri süslemeye başladı. Fakat tüm bu yeme-içme fasıllarının arka perdesinde dikkat etmemiz gereken çok mühim noktalar da yok değil. Oruç tutarken yapılması gerekenler çok önemli ve onun kadar önemli olan diğer konu başlığı da yapılmaması gerekenler.

Oruç Tutarken Yapılan 8 Hata

  • Sahura Kalkmamak
  • Sahurdan Hemen Sonra Uyumak
  • Karbonhidratlı Gıdalara Yönelmek
  • Su Tüketimini İhmal Etmek
  • Tüm Günü Uyuyarak Geçirmek
  • Aniden Yemeğe Yüklenmek
  • Hareketsiz Kalmak
  • Yemekleri Çiğnemeden Yutmak
oruç tutarken yapılan hatalar

Bu yazımızda, “oruç tutarken bu hataları yapmayın” diyeceğimiz bazı noktalara değineceğiz. Oruç tutarken ne yapmalıyız diye düşünürken aslında oruç tutarken ne yapmamalıyız sorusu için cevaplar da bilinmelidir. Eğer bu dönemi kilo almadan ve sağlığınızı bozmadan geçirmek istiyorsanız, vereceğimiz önerilere kulak asmanızda fayda var.

Ramazan ayını, dinlenmiş ve arınmış bir vücutla geçirebilmek için uzmanların önerilerini yerine getirmeniz yeterli. Böylece oruç tutarken yaşayabileceğiniz bazı rahatsızlık veren durumların önüne geçmiş olacaksınız. Eğer ramazanda kilo alanlardansanız, önerilerimizle bu durumun da önüne geçebilirsiniz. Hatta bu dönemde kilo bile verebilirsiniz!

Oruç tutarken nelere dikkat edilir? Merak ediyorsanız okumaya devam edin. Bol huzurlu, bol sağlıklı bir ramazan geçirmeniz dileğiyle… İşte oruç tutarken dikkat edilmesi gereken hususlar!

İlginizi çekebilir: 6 Adımda Vücudunuzu Oruca Hazırlayın

Oruç Tutarken En Çok Yapılan 8 Hata

Oruç tutarken yapılan yanlışlar ve beslenme konusunda uygulanan hatalı yöntemler bu ay sağlığınıza zarar verebilir. Sahura hiç kalkmadan oruç tutmaya çalışmak, iftarda mideye hızlıca ve aşırı yüklenmek, iftar ve sahur arasında çok az su tüketmek, sahurdan hemen sonra uykuya geri dönmek gibi hatalar oruç tutarken size iyi gelmeyecektir. Ramazan ayı boyunca beslenme biçiminizi oruç diyeti gibi bir başlıkta düzenlerseniz rahat ve hafif günler geçirebilirsiniz.

Oruç tutarken en sık yapılan hataları sizler için listeledik. İşte o faydalı bilgiler!

1) Sahura Kalkmamak

Ramazan ayında çoğumuzun yaptığı hata, tüm günü tek öğünle geçirmek. İftarda çok fazla yiyip, sahura kalkmadan tekrar oruç tutmaya başlamak aslında hiç de sağlıklı değil.

Hem acıkmamak için fazlaca besine maruz kalan mide bu besinleri öğütme konusunda zorlanmış oluyor, hem de vücudumuz tek öğünle beslenince bazı sağlık sorunlarının alarmını vermiş oluyor. Bu durum saç dökülmesi gibi basit görünen bir problemden, kas erimesi gibi ciddi sorunlara kadar kendini gösterebilir.

Yanı sıra, sahura kalkmadan tutulan oruç sonucunda açlık oranı daha fazla olacağı için iftarda yemek yemenin kontrolü sağlanamaz. Bu da kilo alma olarak bedeninize geri döner.

Oruç başlangıcı sahurla yapıldığında ve hafif bir iftar ile oruç açıldığında en sağlıklı döngüyü tamamlamış oluruz. Oruç tutarken yapılan hatalar arasında sahura kalkmamakla birlikte gece geç saatte bir şeyler atıştırıp uyumak da vardır. Geç yemek gün boyunca acıkmamak için destekleyici olabilir diye düşünebilirsiniz ama yedikten sonra hemen uyumak pek de sağlıklı değildir.

sahur

2) Sahurdan Hemen Sonra Uyumak

Elbette sahurda gün boyu ihtiyacımız olacak tüm besinleri tüketmeye çalışıyoruz. Daha uzun süre tok kalmak için yedikçe yiyoruz. Fakat sonrasında yediğimiz fazla besinler, midede yanma veya çarpıntı gibi belirli rahatsızlıklar verebiliyor.

Özellikle tıka basa yedikten sonra uyumak bu rahatsızlıkları daha da belirgin hale getiriyor. Bu nedenle sahurdan sonra hemen uyumamak iyi bir yöntem. Fakat eğer uykusuzluk konusunda problem yaşıyorsanız, başınızı yaklaşık olarak 15-20 cm yukarıda tutarsanız bu sorunların önüne geçebilirsiniz.

Oruç tutarken yapılması gerekenler arasında rahat ve konforlu geçirilecek uyku saatleri de gelir. Ne kadar iyi uyursanız oruç boyunca kendinizi o kadar dingin hissedersiniz. Uzmanlar erken yatarak iyi bir gece uykusu çektikten sonra sahur ardından tekrar yatmamanın iyi bir seçenek olabileceğini söylemektedir. Sahur sonrası uyunacaksa da en azından 1 saat oyalanmak iyi olur.

İlginizi çekebilir: Oruç Tutmanın 6 Kolay ve Sağlıklı Yolu

uyku

3) Karbonhidratlı Gıdalara Yönelmek

Oruç tutarken dikkat edilmesi gereken durumlar arasında besin içerikleri dengesini korumak da bulunuyor. İftara fazlasıyla acıkmış bir şekilde oturduğumuz için genelde yağlı ve karbonhidrat ağırlıklı, doyuruculuk oranı yüksek olan yiyeceklere elimiz gidiyor.

Ama her ne kadar özel bir ayda olsak da, vücudumuzun ihtiyaçları değişmiyor. Vitamin, mineral, protein gibi diğer besin türlerini de mutlaka tüketmek gerekiyor.

Özellikle de sindirim sisteminin dinlenme fırsatı bulduğu bu dönemde, ona fazla yüklenmemek ve ağırlıklı olarak hafif yiyeceklerle beslenmek doğru seçim olacaktır. Aksi takdirde, kilo alımı ve halsizlik gibi sorunlar görülmeye başlayabilir.

oruç tutarken yapılan hatalar

4) Su Tüketimini İhmal Etmek

Oruçta dikkat edilmesi gereken hususlar arasında su içmeye dikkat etmek büyük önem taşır. Yemek yemenin yanı sıra sıvı tüketimi de ramazan ayı boyunca dikkat etmemiz gereken bir konu.

Su içmenin vücudumuza faydaları zaten kanıtlanmış bir gerçek. Bedenimizdeki tüm fonksiyonların düzgün bir şekilde çalışması, sağlıklı olması, zararlı hücrelerden arınabiliyor olması için düzenli olarak su tüketmek şart.

Vücudun doğal bir ihtiyacı olan sıvı tüketimini, çay- kahve, şekerli meşrubat ya da asitli içeceklerle karşılamak ise yarardan çok zarar veriyor. Kısacası sıvı ihtiyacı yüksek oranda sudan karşılanmalı. Ek olarak, su tüketimini iftarla sahur arasına yayacak şekilde yapmak gerekiyor. Bir anda çok fazla su içmek sadece fazla olanın idrar yoluyla dışarı çıkarılmasıyla son bulacaktır. Oruç tutarken nelere dikkat etmeliyiz sorusunun en temel cevaplarından biri de yeterince su içmek olur. İftardan sahura kadar olan süreçte düzenli aralıklarla oda sıcaklığında temiz içme suyu tüketmelisiniz.

İlginizi çekebilir: Ramazanda Metabolizma Hızlandırmanın 5 Yolu

su içmek

5) Tüm Günü Uyuyarak Geçirmek

Oruç tutarken beslenmemizde yaptığımız düzenlemeler kadar hayat biçimimizi düzenlemek de önemlidir. Oruç tutarken dikkat edilmesi gereken durumlar arasında uyku saatlerini en verimli hale getirmek de vardır. Çoğumuz, zamanın daha hızlı geçmesi için günün büyük bir kısmını uyuyarak geçirmeyi tercih ediyoruz. Fakat bu vücudun ramazanı sağlıklı bir şekilde geçirmesine engel olacak bir eylem.

Aksine, günlük hayatta ne gibi aktiviteler yapılıyorsa oruç tutma sürecinde de aynı şekilde devam etmeli. Çünkü uyurken, vücudun metabolizma sistemi de kendini durduruyor. Daha sonrasında iftarla beraber gelen fazla besin alımıyla birden çalışmaya başlayan vücut, beraberinde fazla kiloları da getiriyor.

Özellikle oruç tutarken aç kalmamak için daha doğrusu açlık hissiyle mücadele süresini biraz kısaltmak için daha geç uyananlar da olabilmektedir. Halbuki oruç normal hayat rutinine devam edilerek tutulduğunda hem fiziki hem manevi olarak faydalarını en yüksek şekilde gösterir. Oruçlu olma hali açlığı hissetme, açın halini idrak etmeyi de içerir ama tüm gün uykuyla geçirilirse derin anlama hali de mümkün olmaz.

uyku

6) Aniden Yemeğe Yüklenmek

Oruç tutarken dikkat edilmesi gereken hususlar arasında oruç süresince yapılacaklar kadar oruç açarken yapılacaklar da mühimdir. Tüm gün boyunca yemeklerin hayalini kurmak ve açlıkla savaşmak elbette iftar sofrasına gelince hızımızı alamamayı beraberinde getiriyor. Fakat uzun saatler sonrasında aniden yemek yemek, ciddi sağlık problemlerine davetiye olabilir.

Özellikle de risk grubundaki bireylerde, kalp krizi ya da felç gibi çözümü olmayan sorunlara sebep olacağı söyleniyor. Bu konuda, iftarınızı çorba gibi hafif bir yiyecekle açtıktan sonra bir süre bekleyerek midenizi rahatlatmanız öneriliyor. Daha sonra diğer yiyeceklere yine zamana yayarak devam edebilirsiniz. Böylece aniden yemek yemenin yaratacağı problemleri minimuma indirmiş oluyorsunuz.

iftar

7) Hareketsiz Kalmak

Oruç tutarken gün içerisinde yaptığımız aktivitelerde bir miktar azalma olması normal. Açlığa direnen bünyemiz, çok fazla aktif olmayı gerektiren işlere girişmeyi pek istemiyor. Fakat bu, iftardan sonra da hareketsiz kalacağız anlamına gelmiyor. Hatta iftardan sonra mutlaka egzersiz yapılmalı.

Vücudun daha sağlıklı olması ve değişen düzenine daha kolay uyum sağlayabilmesi için basit egzersizler yapmak şart. Elbette bunun da dozunu iyi belirlemek gerekiyor. Başlangıç seviyesinde yapılacak egzersiz hareketleriyle, ramazan boyunca kilo alımı tehlikesinin de önüne geçilebilir.

Özetle oruç tutarken hareketsiz kalmamalıyız, peki oruç tutarken spor yapılır mı diyorsanız, uzun saatler boyunca, ağır sporlar yapmak uygun değildir ama iftar sonrası yapılacak tempolu yürüyüşler uygun olacaktır.

tv izlemek

8) Yemekleri Çiğnemeden Yutmak

Yemek yerken çok çiğnemeye özen göstermek sadece ramazanda değil tüm hayatımız boyunca dikkat etmemiz gereken bir adım. Çünkü çiğnenmeden yutulan besin hazımsızlık sorunu yaratıyor.

Üstelik mide, bu besinleri öğütmek için normalden çok daha fazla enerji harcıyor. Bu durumun yarattığı bir başka sorun ise çiğnenmeden yutulan besinlerin tokluk hissi vermediği konusunda. Dolayısıyla çiğnemeden yutarak, fazla kilo almaya kapı açmış oluyoruz.

Sahur sofrası kurulduğunda hızlıca yemek yiyip tekrar uykuya dönmek ne kadar sağlıksızsa iftarda da açlığın etkisiyle yemekleri çiğnemeden yutacak duruma gelmek o kadar sağlıksızdır.

Sahura vakitlice kalkmak imsağa kadar acele etmeden yemek yemek için faydalı olur. İftar sofrası kurulduğunda ise yavaş yemek yiyebilmek için porsiyonlar küçük tutulabilir.

iftar yapmak

Niyet Etme Vakti Ne Zaman Biter, Oruç Ne Zaman Kabul Olmaz?

Diyanet cevabı şu şekildedir: “İmsak vaktine kadar niyet edilmemişse o günün orucu geçerli olmaz. Nafile oruçlara ise güneş tepe noktasına gelmeden öncesine kadar niyet edilebilir (Şirâzî, el-Mühezzeb, I, 331-332).”

Oruç Tutarken Neler Yapılmaz?

Orucun kısa tanımı içerisinde oruç tutarken yapılmayacak şeyler yer alır. Oruç; tan yerinin ağarması ile güneş batışı arasın sürede yeme, içme ve cinsel ilişkiden uzak durulan ibadettir.

Oruç Tutarken Neler Günahtır?

Oruç tutarken neler günahtır sorusuna olan cevaplar aslında oruç tutmadığımız zamanlar için de geçerlidir. Bunlar arasında yalan, gıybet, kötü söz söylemek, kul hakkı yemek, harama bakmak, kumar oynamak vb. davranışlar sayılabilir. Oruç tutmanın fiziksel olarak olduğu kadar davranışsal olarak da arınmaya vesile olarak görülmesi ve günah olan her şeyden uzak durmak için özen gösterilmesi uygundur.

oruç tutarken yapılan hatalar

İftar Mesajları: En Güzel İftar Sözleri

Sahur Nedir? Ne Zaman Başlar, Biter?

Ramazan Diyeti Listesi: 8 Sağlıklı Menü

Osmanlı’dan Günümüze 10 Ramazan Geleneği

Oruç Tutmanın Sağlığınız İçin Bilimsel 10 Faydası

--

Nefis Yemek Tarifleri WhatsApp kanalı açıldı, hemen siz de katılın.

5 milyon'dan fazla kişinin takip ettiği Youtube kanalımızda videolu tariflerimizi bulabilirsiniz.

15 milyondan fazla kişinin indirdiği Nefis Yemek Tarifleri uygulaması ile 850.000'den fazla denenmiş tarif her zaman yanınızda. Hemen siz de indirin.

Okuyucunun Dikkatine

Blog sayfamızda sağlıklı yaşam, diyet ve kişisel bakım konularını kapsayan yazılar genel bilgilendirme amaçlıdır. Kategoride çeşitli hastalıklar için evde bitkisel çözüm önerileri, besleyici fonksiyonel gıda takviyeleri, doğal cilt ve saç bakımı maskesi tarifleri ile uygulanışları, kilo kontrolüne yardımcı diyet listeleri ve sağlıklı beslenme programları yer almaktadır. İlgili besinin, ürünün ya da diyet listesinin etkileri her bünyede değişkenlik gösterebilir. Yazı yayına alındıktan sonra, zaman içerisinde güncelliğini ve geçerliliğini yitirebilir. Sunmuş olduğumuz bilgiler hiçbir zaman doktor teşhisinin yerini tutmaz, reçete niteliği taşımaz. Bilgileri uygulamadan önce alanında uzman görüşü almanızı tavsiye eder; aksi durumda oluşabilecek yan etkilerden sitemizin sorumlu tutulamayacağını önemle hatırlatırız.

9. Gün İftar Menüsü

En güzel ramazan yemekleri tarifleri vermeye 9. günde de devam ediyoruz! Bugün iftar menüsü için başlangıcı bol vitaminli yöresel toyga çorbası ile yapıyoruz. Sonrasında göz alıcı ve etli rulo patlıcan ve yanında çıtır nohutlu semizotu salatası var. Çok beğenilen iftar tatlıları arasında ce ...

Tüm menüyü gör
Yorumlar

İlk yorumu sen yaz.

Yaptığın yorumlarla diğerlerine yardımcı ol.

NYT Yazar
Bunlar da İlginizi Çekebilir
Hanım Tatlısı Tarifi

Hanım Tatlısı

4-6 kişilik, 10dk Hazırlık, 25dk Pişirme
Kabakla Yapılan En Güzel Tarif Tarifi

Kabakla Yapılan En Güzel Tarif

2-4 kişilik, 5dk Hazırlık, 30dk Pişirme
Hanım Göbeği Tarifi

Hanım Göbeği

6-8 kişilik, 10dk Hazırlık, 20dk Pişirme
Hanım Göbeği Tarifi

Hanım Göbeği

2-4 kişilik, 5dk Hazırlık, 5dk Pişirme
Hanım Kek Tarifi

Hanım Kek

8-10 kişilik, 15dk Hazırlık, 30dk Pişirme
Hanım Göbeği Tarifi

Hanım Göbeği

6-8 kişilik, 10dk Hazırlık, 20dk Pişirme
Hanım Göbeği Tarifi

Hanım Göbeği

6-8 kişilik, 15dk Hazırlık, Pişirme yok
Hanım Göbeği Tatlısı Tarifi

Hanım Göbeği Tatlısı

1-2 kişilik, 5dk Hazırlık, Pişirme yok
Ramazan ve Oruçla İlgili Hadisler, Ayetler Tarifi
Ramazan ve Oruçla İlgili Hadisler, Ayetler

Mübarek Ramazanı Taçlandıran Ayet ve Hadisler Tüm bir yılın bolluk ve bereket açısından en değerli…

Oruçluyken Saç Boyamak Orucu Bozar Mı? Tarifi
Oruçluyken Saç Boyamak Orucu Bozar Mı?

Oruçluyken Saç Boyatılır Mı? Ramazan ayı içerisinde, orucu bozan durumlar çok sık gündeme gelmektedir. İnananlar…

Seferi iken Oruç Tutulur Mu, Kaç Km Geçerli? Şartları Tarifi
Seferi iken Oruç Tutulur Mu, Kaç Km Geçerli? Şartları

Diyanet Açıkladı: Seferi Oruç Tutabilir Mi? Ramazan ayı geldiğinde insanların oruçlarının kabul olması için pek…

Tekne Orucu Nedir? Nasıl, Kaç Yaşına Kadar Tutulur? Tarifi
Tekne Orucu Nedir? Nasıl, Kaç Yaşına Kadar Tutulur?

Tekne Orucu: Çocuklar İçin Alıştırma Orucu Ramazan ayı geldiğinde, büyüklerinin oruç tutmasına özenen çocuk sayısı…

Oruçluyken Ağda Yaptırılır Mı? Diyanet Yanıtladı Tarifi
Oruçluyken Ağda Yaptırılır Mı? Diyanet Yanıtladı

Ağda Yapmak Orucu Bozar Mı? Ramazanın gelmesiyle beraber oruç tutacak kişiler tarafından oruçluyken nelerin yapılıp…

Oruçluyken Burun Kanaması Orucu Bozar Mı? Tarifi
Oruçluyken Burun Kanaması Orucu Bozar Mı?

Burun Kanadığında Oruç Bozulur Mu? Oruç tutarken herhangi bir nedenden burnunuz kanadığında orucun bozulup bozulmadığı…

Ramazan ve Oruçla İlgili Hadisler, Ayetler Tarifi
Ramazan ve Oruçla İlgili Hadisler, Ayetler

Mübarek Ramazanı Taçlandıran Ayet ve Hadisler Tüm bir yılın bolluk ve bereket açısından en değerli…

Oruçluyken Saç Boyamak Orucu Bozar Mı? Tarifi
Oruçluyken Saç Boyamak Orucu Bozar Mı?

Oruçluyken Saç Boyatılır Mı? Ramazan ayı içerisinde, orucu bozan durumlar çok sık gündeme gelmektedir. İnananlar…

Seferi iken Oruç Tutulur Mu, Kaç Km Geçerli? Şartları Tarifi
Seferi iken Oruç Tutulur Mu, Kaç Km Geçerli? Şartları

Diyanet Açıkladı: Seferi Oruç Tutabilir Mi? Ramazan ayı geldiğinde insanların oruçlarının kabul olması için pek…

Tekne Orucu Nedir? Nasıl, Kaç Yaşına Kadar Tutulur? Tarifi
Tekne Orucu Nedir? Nasıl, Kaç Yaşına Kadar Tutulur?

Tekne Orucu: Çocuklar İçin Alıştırma Orucu Ramazan ayı geldiğinde, büyüklerinin oruç tutmasına özenen çocuk sayısı…

Oruçluyken Ağda Yaptırılır Mı? Diyanet Yanıtladı Tarifi
Oruçluyken Ağda Yaptırılır Mı? Diyanet Yanıtladı

Ağda Yapmak Orucu Bozar Mı? Ramazanın gelmesiyle beraber oruç tutacak kişiler tarafından oruçluyken nelerin yapılıp…

Oruçluyken Burun Kanaması Orucu Bozar Mı? Tarifi
Oruçluyken Burun Kanaması Orucu Bozar Mı?

Burun Kanadığında Oruç Bozulur Mu? Oruç tutarken herhangi bir nedenden burnunuz kanadığında orucun bozulup bozulmadığı…

Nafile Orucu Nedir? Ne Zaman Niyet Edilir, Bozunca Kefaret Gerekir Mi? Tarifi
Nafile Orucu Nedir? Ne Zaman Niyet Edilir, Bozunca Kefaret Gerekir Mi?

Nafile Oruçlar: Sünnet Kabul Edilen İbadet Manevi doygunluk veren ibadetlerden biri olan oruç, birden fazla…

Ramazan Pidesi Kaç Kalori? 1 Dilim, 1 Adet, Yarım Tarifi
Ramazan Pidesi Kaç Kalori? 1 Dilim, 1 Adet, Yarım

Ramazan Pidesi: İftar Sofralarının Baş Tacı Ramazan ayını özel kılan detaylardan biridir ramazan pidesi. İftara…

Güllaç Kalori ve Besin Değerleri, Kilo Aldırır Mı? Tarifi
Güllaç Kalori ve Besin Değerleri, Kilo Aldırır Mı?

1 Dilim - Porsiyon Güllaç Kaç Kalori? Güllaç, asırlardır ramazan ayının en sevilen tatlısı olma…

Yaş, Kuru Hurma Kaç Kalori? Besin Değerleri Tarifi
Yaş, Kuru Hurma Kaç Kalori? Besin Değerleri

Hurma: İftar Sofralarının Yıldız Tatlısı! Cennet meyvesi olarak bilinen hurma, güzel tadı ile evlere sık…

Arefe Günü Oruç Tutulur Mu? Fazileti Nedir? Tarifi
Arefe Günü Oruç Tutulur Mu? Fazileti Nedir?

Arefe Günü Oruç Tutmanın Fazileti ve Sevabı Arefe günü nedir ve Arefe günü ne zaman…

Sahurda Tok Tutan Yiyecekler: Ne Yersek Acıkmayız? Tarifi
Sahurda Tok Tutan Yiyecekler: Ne Yersek Acıkmayız?

Sahurda Uzun Süre Tok Tutan Besinler Ramazanın en önemli öğünü sahurdur. Uzun süreli açlığa dayanabilmenin…

Tarifler Geri
Videolar Geri