Seferi iken Oruç Tutulur Mu, Kaç Km Geçerli? Şartları

Seferi iken Oruç Tutulur Mu, Kaç Km Geçerli? Şartları Tarifi

Diyanet Açıkladı: Seferi Oruç Tutabilir Mi?

Ramazan ayı geldiğinde insanların oruçlarının kabul olması için pek çok hususa dikkat edilir. En hassas şekilde orucu tutmak isteyenler, akıllarındaki soru işaretlerine güvenilir ve net yanıtları ararlar. 11 ayın sultanı, ayların en bereketlisi ramazan ayında sıkça gündeme gelen sorulardan biri de seferi iken oruç tutulur mu olmaktadır. Seferi oruç tutulur mu yani yolda oruç tutulur mu sorusunun cevabını sizin için araştırdık.

Dini konularda merak edilenlerle ilgili en yetkili mercilerden bilgi almak önemlidir. Seferi oruç Diyanet İşleri tarafından da çerçevesi anlatılan bir ibadettir. Seferi iken oruç tutulur mu Diyanet tarafından yanıtlanan ve her sene gündeme gelen bir konu olmuştur. Bu sene de Diyanet İşleri Başkanlığı tarafından gündeme gelmiştir ve insanların oruç tutma konusundaki merakları giderilmiştir.

Seferi oruç nasıl olur seferi oruç şartları nelerdir ve seferi oruç kaç km yolculuklarda geçerlidir diyenler için hazırladığımız bu yazıda seferi oruca dair merak edilen detaylar yer alıyor. Eğer ramazan ayında bir şehirden diğer şehre gitmek isterseniz bu satırlardaki bilgileri hatırlayıp oruç tutma eylemini netleştirebilirsiniz.

İlginizi çekebilir: Göz, Kulak, Burun Damlası Orucu Bozar Mı?

seferi oruç

Seferi Oruç Nedir?

Seferi oruç, bir kişinin bulunduğu şehirden farklı bir şehre yolculuk etmesi durumunda kazaya bırakacağı oruçtur. Ramazan ayı dönemi içinde kişiler çeşitli nedenlerden dolayı seyahat halinde olabilir.

Mesleği şoförlük olan ya da iş için şehirleri gezen birisi oruç tutma konusunda tereddüt edebilir. Gidilen uzun yollar, aç ve susuz halde farklı şehirlerde bulunmak insanları biraz düşündürse de İslam dininde bu durumun da bir kolaylığı sağlanmıştır.

Eğer ramazan günlerinde evinizden farklı bir şehirde ve evde 15 gün geçirecekseniz ve bulunduğunuz şehirden 90 km uzağa gidecekseniz daha sonra tutmak üzere seferi orucunu kazaya bırakabilirsiniz.

Seferi oruç niyeti nasıl yapılır, sefere çıkılma durumu varsa hiç niyet yapılmamalı mıdır sorusunu Diyanet cevaplamıştır. Yanıt şöyledir:

Din İşleri Yüksek Kurulu

Ramazan’da sefer mesafesi (en az 90 km.) bir yere gitmek için yola çıkacak olan kimse, geceden oruca niyet etmeyebilir. Fakat niyet ettikten sonra gündüzün yolculuğa çıksa bu yolculuk esnasında meşru başka bir mazereti bulunmazsa orucunu bozmamalıdır.

Başlanan bir ibadetin mazeret yoksa tamamlanması gerekir. Buna rağmen sefer bir mazeret olduğu için kişi orucunu seferîliği başladıktan sonra bozarsa kendisine keffâret gerekmeyip sadece kaza gerekir (İbn Âbidîn, Reddü’l-muhtâr, 2/421-424).

Hz. Peygamber’in (s.a.s.) Mekke’nin fethi için sefere çıktığında oruçlu iken, Kedîd denilen yere varınca orucunu bozması (Buhârî, Savm, 34 [1944]; Müslim, Sıyâm, 88 [1113]) savaş şartlarının gereği olarak değerlendirilebilir.

Kaynak: kurul.diyanet.gov.tr

İlginizi çekebilir: Kan Vermek Orucu Bozar Mı? Diyanet Cevabı

seferi iken oruç tutulur mu

Seferi Oruç Kaç Km İçin Geçerli?

Seferi oruç kaç km diyenler için 90 km şartının altını çizebiliriz. 

Seferi oruç, kişinin evinden en az 90 km uzaklıkta olmalıdır ve yolculuğun yapılacağı yerde konaklama planlanmalıdır. Konaklama süresi 15 günden az ise kişi orada misafir sayılır. Yolculuk bitiminde kaç gün oruç tutulmadıysa, o günlerin kaza orucunun tutulması gerekir.

seferi oruç kaç km

Seferi Oruç Şartları Nelerdir?

İslam dininde seferi oruç şartları belirlenmiştir. Bir kişinin seferi orucunu tutması için şu durumları yerine getirmesi gereklidir:

Seferi oruç şartları arasında en önemlisi yolculuk mesafesiyle ilgilidir:

  • Yaşanılan şehrin dışında en az 90 km uzaklıkta bir yere yolculuk yapılacaksa seferi oruç tutulabilir.
  • Kişi yolculuk yaptığı şehirde 15 günden fazla kalacaksa, o artık gittiği yerde misafir değildir ve orada oruç tutma görevini taşımaktadır.
  • Eğer 15 günden daha az bir süre kalacaksa gidilen yerde misafir olarak kabul edilir ve oruç tutma zorunda değildir. Dilerse bu orucu kazaya bırakabilir ve sonrasında tutabilir.

Seferi Oruç Diyanet Açıklaması

Ramazan’da sefer mesafesi (en az 90 km.) bir yere gitmek için yola çıkacak olan kimse, geceden oruca niyet etmeyebilir. Fakat niyet ettikten sonra gündüzün yolculuğa çıksa bu yolculuk esnasında meşru başka bir mazereti bulunmazsa orucunu bozmamalıdır.

Başlanan bir ibadetin mazeret yoksa tamamlanması gerekir. Sefer bir mazeret olduğu için, eğer orucunu seferîliği başladıktan sonra bozarsa kendisine keffâret gerekmez, sadece kaza gerekir. (İbn Âbidîn, Reddü’l-muhtâr, III, 402-405).

Hz. Peygamberin (s.a.s.) Mekke’nin fethi için sefere çıktığında oruçlu iken, Kadîd denilen yere varınca orucunu bozması (Buhârî, Savm, 34; Müslim, Sıyâm, 88) savaş şartlarının gereği olarak değerlendirilebilir.

Bilgi kaynak: kurul.diyanet.gov.tr

Seferi İken Oruç Tutulur Mu?

Seferi iken oruç tutulabilir. Şayet oruç tutan kişinin işleri aksamayacak ve sağlığına herhangi bir zarar gelmeyecekse ramazan ayında tuttuğu orucun sevabı büyüktür.

Ancak, uzun yolculuk yapacak kişiler, özellikle de şoförler hem kendilerinin hem de diğerlerinin sağlığını korumak ve uyanık kalmak, kaza yapmamak adına yeme içme eylemine devam etmelidir.

90 km uzaklığa gidecek olanlar, eğer dayanacak haldeyse ramazan orucunu tutup gittiği yerde iftarını yapabilir. Seferde iken oruç tutulur mu sorusunun cevabı evettir; ancak kazaya bırakmak da caizdir yani dinen bir sakıncası yoktur.

Ramazanda seferi orucu tutan nafile oruç tutmuş gibi düşünülerek nafile sevabı alıyor diye yorumlanmaz, Diyanet İşleri, farz sevabı alınacağını belirtmiştir.

İlginizi çekebilir: Diş Fırçalamak Orucu Bozar Mı? Diyanet Cevabı

seferi orucu

Seferi İken Oruç Bozmak Günah Mı?

Orucu bilinçli şekilde bozmak günahtır; 61 gün kefaret orucu tutmak gerekir. Fakat bazı durumlarda oruç istemsiz şekilde bozulabilir. Hastalık halleri bu durum içindedir. Zaruri bir durumda doktor kesin gerekli dediğinde gıda takviyeli serum alınırsa ya da iğne yapılırsa seferi oruç bozmak zorunda kalır ve sonradan orucun kazası gerekir.

Seferi iken oruç bozmak istenirse ne yapılır? Niyetlenmiş orucu bozmak günah olarak bilinir. Fakat daha sonra tutmak amacıyla kazaya bırakılırsa günahı affedilir. Yolculuğa çıkmadan niyetlenen, aniden yolculuğa çıkması gereken kişi sefer halinde olduğu için orucunu bozabilir.

seferi oruç

Seferi Oruç Ayeti

Kuran’ı Kerim’de seferi oruçla ilgili şu ayet yer almaktadır:

“(O sayılı günler), insanlar için bir hidayet rehberi, doğru yolun ve hak ile batılı birbirinden ayırmanın apaçık delilleri olarak Kur’an’ın kendisinde indirildiği ramazan ayıdır. Öyle ise içinizden kim bu aya ulaşırsa, onu oruçla geçirsin. Kim de hasta veya yolcu olursa, tutamadığı günler sayısınca başka günlerde tutsun. Allah, size kolaylık diler, zorluk dilemez. …” (Bakara Suresi, 185)

Rivayet edilir ki Hz. Aişe anlatıyor:

“Hamza ibni Amr el-Eslemi Radiyallâhu Anh, Resulullah Sallallâhu Aleyhi Vesellem’den yolculuk sırasında tutulan orucu sordu. Kendisi çok oruç tutan birisiydi.”

Resulullah Sallallâhu Aleyhi Vesellem şöyle cevap verdiler:

“Dilersen tut, dilersen tutma.”

(Buhari, Savm: 33; Müslim, Sıyâm: 103; Muvatta, Siyâm: 24; Tirmizî, Savm: 19; Ebu Dâvud, Savm: 42)

Bir başka rivayete göre:

Hz. Enes anlatıyor:

“Biz Resulullah Sallallâhu Aleyhi Vesellem ile beraber (seferde) idik. Bir kısmımız oruçlu, bir kısmımız oruçsuz idi. Ne oruçlu oruçsuzu ayıplıyor, ne de oruçsuz oruçluyu kınıyordu.”

(Buhari, Savm: 37; Müslim, Sıyâm: 98; Muvatta: 23; Ebu Dâvud, Savm: 42)

seferi iken oruç tutulur mu

Seferi Oruç Nasıl Açılır?

Seferi haldeyken yani yoldayken seferi oruç tutulduysa ve şehir değiştirildiyse orucun hangi saatte açılacağı konusu da kafa karıştırabilmektedir. Bu konuda Diyanet İşleri açıklamasına göre gidilen yerin iftar vaktinde oruç açılmalıdır.

Eğer iftar saatlerine yakın oruçlu kişi uçakla yolculuk ediliyorsa yani yüksekte ise orucunu açmak için güneşin batmasını beklemelidir. Karada yolculuk ediliyorsa geçilen yerin iftar saatine göre oruç açılır.

Seferi iken oruç nasıl açılır, bulunduğumuz vasıta çeşidine göre değişiklik var mıdır diyenler için özet bir cevap da verelim. Otobüs, arabada ya da gemide yolculuk ediliyorsa geçilen yerde iftar saati olduğunda oruç açılabilir. Uçakla yolculuk ediliyorsa orucu açmak için güneşin kaybolması yani batması esas alınır.

seferi oruç nasıl açılır

Seferiye Oruç Farz Mı?

Yolculuğa çıkan bir kişinin, oruç tutmaması caizdir. Şayet kişinin üzerinde oruç farzı varsa; kişi orucunu sonraki günlerde tutmak adına kazaya bırakabilir.

Seferi Oruç Kaç Gün Sürebilir?

Kişi gideceği yerde 15 günden fazla bir sürede kalacaksa; artık seferi olmaktan çıkıyor. 15 günden fazla kaldığı durumda oruç tutma yükümlülüğü hatırlatılır. Şayet çeşitli nedenlerden dolayı 15 günden az kalacaksa oruç tutma zorunluluğu yoktur.

Seferi Oruç Neye Göre Açılır? İftar Saatini Ne Belirler?

Diyanet tarafından yapılan açıklamaya göre eğer yolculuk uçakla yapılıyorsa iftar saatinin olduğu sürede uçağın bulunduğu şehir iftarı belirler. Şayet araçla yapılan bir yolculuksa, iftar vakti geldiğinde hangi konumdaysanız o saate göre iftar yapabilirsiniz.

seferi iken oruç tutulur mu

Oruç Tutarken En Çok Yapılan 8 Hata

Oruç Tutmanın 6 Kolay ve Sağlıklı Yolu

6 Adımda Vücudunuzu Oruca Hazırlayın

Orucu Bozan Şeyler Nelerdir? Diyanet Soru Cevap

Oruç Tutmanın Sağlığınız İçin Bilimsel 14 Faydası

--

Nefis Yemek Tarifleri WhatsApp kanalı açıldı, hemen siz de katılın.

5 milyon'dan fazla kişinin takip ettiği Youtube kanalımızda videolu tariflerimizi bulabilirsiniz.

15 milyondan fazla kişinin indirdiği Nefis Yemek Tarifleri uygulaması ile 850.000'den fazla denenmiş tarif her zaman yanınızda. Hemen siz de indirin.

Okuyucunun Dikkatine

Blog sayfamızda faydalı bilgiler kategorisini kapsayan yazılar genel bilgilendirme amaçlıdır. Kategoride söz konusu içeriğin açıklayıcı tanımlamalarına, en belirgin faydalı özelliklerine, doğru ve etkili kullanım tavsiyelerine kolaylıkla tek yazıdan ulaşabilirsiniz. Yazı yayına alındıktan sonra, zaman içerisinde güncelliğini ve geçerliliğini yitirebilir. İlgili besinin ya da ürünün faydaları her bünyede farklı etkiler gösterebilir. Sunmuş olduğumuz bilgiler hiçbir zaman doktor teşhisinin yerini tutmaz, reçete niteliği taşımaz. Bilgileri uygulamadan önce alanında uzman görüşü almanızı tavsiye eder; aksi durumda oluşabilecek sorunlardan sitemizin sorumlu tutulamayacağını önemle hatırlatırız.

18. Gün İftar Menüsü

Nefis Yemek Tarifleri en lezzetli iftar menüsü seçenekleriyle 18. günde de yanınızda! Pratik ve iştahınızı açacak iftar çorbaları tariflerinden mis gibi lezzetiyle tavuklu sebze çorbası, ana yemekte farklı ramazan yemekleri arayanlar için çok leziz mantar kebabı yanında rengiyle iştah açan pancar ...

Tüm menüyü gör
Yorumlar

İlk yorumu sen yaz.

Yaptığın yorumlarla diğerlerine yardımcı ol.

NYT Yazar
Bunlar da İlginizi Çekebilir
Yumoş mu Yumoş Poğaça Tarifi

Yumoş mu Yumoş Poğaça

6-8 kişilik, 1 saat Hazırlık, 25dk Pişirme
Hoş Mu Erim (Hoşmerim ) Tarifi

Hoş Mu Erim (Hoşmerim )

4-6 kişilik, 5dk Hazırlık, 35dk Pişirme
Tek Seferde Açma Tarifi (Videolu)

Tek Seferde Açma Tarifi (Videolu)

8-10 kişilik, 10dk Hazırlık, 25dk Pişirme
Mayasız Pişi (Çok Mu Çok Pratik) Tarifi

Mayasız Pişi (Çok Mu Çok Pratik)

8-10 kişilik, 10dk Hazırlık, 20dk Pişirme
Enfes Kremalı Makarna (Tek Seferde Pişen) Tarifi

Enfes Kremalı Makarna (Tek Seferde Pişen)

2-4 kişilik, 10dk Hazırlık, 25dk Pişirme
Tek Seferde Pratik Tavuklu Saç Tava Tarifi

Tek Seferde Pratik Tavuklu Saç Tava

4-6 kişilik, 10dk Hazırlık, 30dk Pişirme
Goji Berry Nedir? Faydaları Nelerdir? Neye İyi Gelir? Tarifi
Goji Berry Nedir? Faydaları Nelerdir? Neye İyi Gelir?

Goji Berry (Kurt Üzümü) Gizli Antioksidan! Goji berry Çin tıbbında uzun süredir kullanılan bir besindir…

Kinoa Nedir? Faydaları Nelerdir? 12 Önemli Faydası Tarifi
Kinoa Nedir? Faydaları Nelerdir? 12 Önemli Faydası

Kinoa: Lif ve Protein Zengini, Glütensiz! Besleyici özellikleri ile öne çıkan kinoa, 7 bin yıllık…

Kefir Nedir? Kefirin Faydaları, Ne İşe Yarar? Tarifi
Kefir Nedir? Kefirin Faydaları, Ne İşe Yarar?

Kefir: Sindirim Dostu Probiyotik Kaynağı! Hafif ekşi bir tada sahip olan kefir günümüzde Kafkasya ile…

Dut Kurusu Çayı Faydaları, Neye İyi Gelir? Nasıl Yapılır?
Dut Kurusu Çayı Faydaları, Neye İyi Gelir? Nasıl Yapılır?

Dut Kurusu Çayı: Bağışıklık Dostu Gizli Formül! Dut kurusu, meyveleri yaz aylarında olgunlaşan dut ağacından…

Anneler Günü Etkinlikleri: Evde En İyi Aktiviteler Tarifi
Anneler Günü Etkinlikleri: Evde En İyi Aktiviteler

Anneler Günü’ne Özel Etkinlik Önerileri Her yıl mayıs ayının ikinci haftası Anneler Günü olarak kutlanıyor.…

Anneler Günü Şiirleri: Resimli, Kısa, Anlamlı Tarifi
Anneler Günü Şiirleri: Resimli, Kısa, Anlamlı

Anneler Günü İçin En Güzel Şiirler Tüm anneler ve çocuklar için senenin en güzel günü…

Goji Berry Nedir? Faydaları Nelerdir? Neye İyi Gelir? Tarifi
Goji Berry Nedir? Faydaları Nelerdir? Neye İyi Gelir?

Goji Berry (Kurt Üzümü) Gizli Antioksidan! Goji berry Çin tıbbında uzun süredir kullanılan bir besindir…

Kinoa Nedir? Faydaları Nelerdir? 12 Önemli Faydası Tarifi
Kinoa Nedir? Faydaları Nelerdir? 12 Önemli Faydası

Kinoa: Lif ve Protein Zengini, Glütensiz! Besleyici özellikleri ile öne çıkan kinoa, 7 bin yıllık…

Kefir Nedir? Kefirin Faydaları, Ne İşe Yarar? Tarifi
Kefir Nedir? Kefirin Faydaları, Ne İşe Yarar?

Kefir: Sindirim Dostu Probiyotik Kaynağı! Hafif ekşi bir tada sahip olan kefir günümüzde Kafkasya ile…

Dut Kurusu Çayı Faydaları, Neye İyi Gelir? Nasıl Yapılır?
Dut Kurusu Çayı Faydaları, Neye İyi Gelir? Nasıl Yapılır?

Dut Kurusu Çayı: Bağışıklık Dostu Gizli Formül! Dut kurusu, meyveleri yaz aylarında olgunlaşan dut ağacından…

Anneler Günü Pastaları: Çok Beğenilen 25 Tarif Tarifi
Anneler Günü Pastaları: Çok Beğenilen 25 Tarif

Anneler gününde hediyenin yeri ayrı, özenle hazırlanmış bir pastanın yeri ayrı! Kendi yaptığı Anneler Günü…

Anneler Günü Etkinlikleri: Evde En İyi Aktiviteler Tarifi
Anneler Günü Etkinlikleri: Evde En İyi Aktiviteler

Anneler Günü’ne Özel Etkinlik Önerileri Her yıl mayıs ayının ikinci haftası Anneler Günü olarak kutlanıyor.…

Anneler Günü Şiirleri: Resimli, Kısa, Anlamlı Tarifi
Anneler Günü Şiirleri: Resimli, Kısa, Anlamlı

Anneler Günü İçin En Güzel Şiirler Tüm anneler ve çocuklar için senenin en güzel günü…

Anneler Günü Sözleri: Anneye Resimli Sözler Tarifi
Anneler Günü Sözleri: Anneye Resimli Sözler

Anneler Günü İçin Resimli Kutlama Sözleri En kıymetli varlıklarımız, annelerimizin gönlünü hoş tutmak ve onları…

Anneler Günü Mesajları: Resimli, Kısa, Duygusal Tarifi
Anneler Günü Mesajları: Resimli, Kısa, Duygusal

Anneler Günü İçin En İyi Mesajlar 2024 Hiç kuşkusuz yılın en önemli günlerinden biri mayıs…

Anneler Günü Hediyeleri: Anneye Özel En İyi Fikirler Tarifi
Anneler Günü Hediyeleri: Anneye Özel En İyi Fikirler

Anneler Günü İçin Hediye Ne Alabilirim? Her sene mayıs ayı geldiğinde, çocukları ve eşleri tatlı…

Anneler Günü Yemekleri: Pratik ve Leziz 30 Tarif Tarifi
Anneler Günü Yemekleri: Pratik ve Leziz 30 Tarif

Anneleri hem gururlandıran hem duygulandıran nefis bir sofra hazırlamak ve onu şımartmak böylesi özel bir…

Anneler Günü Tatlıları: Özenli ve Kolay 30 Tarif Tarifi
Anneler Günü Tatlıları: Özenli ve Kolay 30 Tarif

12 Mayıs 2024 Anneler Günü gibi sevgi dolu özel bir gün için, yapılan hazırlıklara destek…

Tarifler Geri
Videolar Geri