Kurban Eti Nasıl, Kaç Saat Dinlendirilir? Neden Kokar?

Kurban Eti Nasıl, Kaç Saat Dinlendirilir? Neden Kokar? Tarifi

Kurban Eti Nasıl Dinlendirilmeli?

Kurban eti dinlendirme işlemi, kesim sonrasında etin dinlenmesi ve olgunlaşması için yapılan bir uygulamadır. Kurban kesildikten sonra et, dinlendirme süresine ihtiyaç duyar; çünkü kesim sırasındaki stres ve hareketlilik etin sertleşmesine neden olur. Kurban etini dinlendirmek, kaslarında biriken sıvıların dengelenmesine ve etin daha lezzetli hale gelmesine yardımcı olur.

Dinlendirme süresi genellikle etin tipine, kesim yöntemine ve amaca bağlı olarak değişebilir; ancak genellikle 2 ila 24 saat arasında değişir. Et, güneş almayan karanlık ve serin bir yerde, uygun sıcaklıkta (genellikle buzdolabı) bekletilir. Bu süre zarfında etin içerisindeki sıvılar daha homojen bir şekilde dağılır, kasların gevşemesi ve etin daha yumuşak olması sağlanır. Dinlendirme süreci, kurban etinin lezzetini ve kalitesini artırmak için önemli bir adımdır.

İlginizi çekebilir: Kurban Eti Nasıl Pişirilir? En İyi 7 Püf Noktası

kurban eti nasıl dinlendirilir

Kurban Eti Nasıl Dinlendirilir?

Uzmanların, kurban eti dinlenmeli mi sorusuna yaptığı açıklamalar dinlemeyen etlerin daha sonra çözüldüğünde sert ve yemesi zor bir halde olacağı yönünde gerçekleşir. Kurban eti kaç saat dinlendirilmeli sorusuna 24 saat yani 1 gün cevabını verebiliriz. Kesilen etin hemen birkaç saat içinde yenilmemesi daha sağlıklıdır.

Taze kesilen kurban etinde ölüm katılığı (rigormortis) adı verilen bir durum yaşanır ve bu aşamada etteki proteinin sindirimi zorlaşır. Bu nedenle et dinlendirilmeli ve ertesi gün tüketilmelidir.

Kesim alanından kanlar içinde gelen etlerin mutlaka hava alan bir kapta 4-5 saat veya mümkünse 1 gün dinlendirilip etin yemeklik parçalanmasından evvel 40 dereceye kadar olan vücut ısısını 14 dereceye kadar azaltmak gerekir.

Kurban etini dinlendirme süresi, etin daha lezzetli ve kaliteli olması için önemlidir. Ancak kesim sonrasında etin hijyenik koşullarda saklanması da önemlidir. Etin dinlendirme süresi boyunca uygun sıcaklıkta bekletilerek taze ve sağlıklı bir şekilde tüketilmesi sağlanmalıdır.

kurban eti nasıl dinlendirilir

Kurban Eti Neden Kokar?

Kurban etinin kokmasının nedeni: Kurban eti çok taze bir et olduğundan ve aynı gün kesildiği için kasaptan ya da marketten satın aldığınız dinlendirilmiş etlerden koku olarak daha yoğundur. Genel olarak kurban eti saklama süresi içerisinde dolaba kaldırılmamış etler bakteri üreterek yeşillenme yapacağı için koku da kaçınılmaz olur. Hatta eğer etler poşette veya kapalı bir kap içerisinde bekletiliyor ise de yine kurban eti kokusu tüm dolabınızı sarabilir.

Yeni kesilen taze eti kokutmadan işlemlerini bitirmek en akıllıca çözümdür aksi halde koku dayanılmaz hale gelebilir. Kurban etinin pişirilirken kokmasını önlemek için 1 gece, üzerini kapatmadan veya bir poşete koymadan herhangi temiz ve korunaklı bir kabın içinde dinlendirmelisiniz. Dinlenmiş etten koku da yavaş yavaş dağılacaktır.

Kurban Etinin Pişerken Kokmaması İçin:

Tencerenin, tavanın içerisine 1-2 adet defne yaprağı veya biberiye ekleyebilirsiniz. Bu baharatlar ete çok yakışan ve kokusuna aroma kazandıran niteliktedir. Dilerseniz 1 çay kaşığı kadar tarçın da ilave edebilirsiniz. Et piştikten sonra tarçın ya da defne yaprağı, biberiye tadını yoğun şekilde almazsınız; amaç koku vermektir.

kurban eti neden kokar

Kurban Eti Neden Yeşillenir?

Kurban eti yeşillenmesi neden yaşanır? Kurban eti, kesilip parçalandıktan sonra 1 gece dinlendirilmeden hemen poşetlenir ve dondurucuya konulursa yeşillenir. Kurban eti, kesildiği ilk saatlerde 40 dereceye kadar çıkan bir sıcaklığa sahiptir. Eğer bu sıcaklığın düşmesi beklenmeden buzdolabına yerleştirilirse dolaptaki soğukluk, sıcak etin içine işlemez ve zamanla et yeşillenmeye başlar, çabucak bozulur; ardından koku yayar.

Kesilen kurban etinin en az 4-5 saat en iyi koşulda 1 gece korunaklı, serin ve güneş almayan bir yerde dinlendirilmesi yeşillenme ve çabuk bozulma risklerinin önüne geçecektir.

kurban eti kaç saat dinlendirilir

Kurban Eti Ne Zaman Dolaba Konur?

Kurban eti en az 4-5 saat – en uygun 1 gün güneş almayan serin, korunaklı açık havada bozulmadan bekleyebilir, sonra da buzdolabına kaldırmak uygun görülür. Bu yüzden de kurban eti hemen dolaba konur mu demek yerine eti dinlendirip koymak gerek.

Et kendini salıp gevşedikten sonra, sıcaklığı düştükten sonra buzdolabına alınabilir. Burada da 3-4 günden fazla durduğunda bozulma belirtileri gösteren etlerin mümkün mertebe süreyi geçirmeden kurban eti poşeti ile buzluğa alınması icap eder.

kurban eti ne zaman buzdolabına konur

Kurban Eti Ne Zaman Kıyma Yapılmalı?

Kurban etinden verimli şekilde pay çıkarmak istiyorsanız, eti 1 gün kadar 4 derece sıcaklıkta hijyenik bir ortamda dinlendirmelisiniz. Bu şartları karşıladıktan sonra etinizi dilediğiniz gibi kuşbaşı, parça et veya kıyma olarak muhafaza edebilirsiniz.

Kurban eti kıyması için en uygun zaman kesimin ertesi günüdür. Böylece et dinlenmiş olacaktır. Kurban eti kıyma olarak çektirildikten sonra köfte yapılıp buzlukta saklanabilir, yemeklik pay edilerek yine dondurucuda saklanabilir.

Detaylı bilgi için: Kurban Eti Nasıl Saklanır? En Pratik Çözümler

Tarif için: Sade Kavurma Tarifi (2kg Et ile Lokum Gibi Kavurma)

Kurban Eti Nasıl Parçalanır?

  • Kurban etini parçalara ayırmak için keskin bir et bıçağı kullanın.
  • Genellikle büyükbaş hayvanlardan elde edilen eti, büyük kemikleri takip ederek dilimlere veya parçalara ayırabilirsiniz.
  • Küçükbaş hayvanlardan elde edilen eti ise daha küçük parçalara veya dilimlere ayırabilirsiniz.
  • Etin kemiklerinden ayrılması ve yağlı bölgelerin kesilmesi gerekebilir.
kurban eti nasıl parçalanır

Kurban Eti Kaç Günde Tüketilmeli?

Kurban eti sağlıklı koşulların korunması açısından 1 günden fazla açıkta bekletilmemelidir. Kurban etlerini dinlendirdikten sonra arzu ettiğiniz şekilde tüketebilirsiniz. Kurban etini saklama koşullarına uyarak parçalara ayırıp poşetledikten sonra buzluğa kaldırmanız en mantıklı seçim olacaktır. Hayvan eti buzlukta kapalı, hava almayan poşetlerde olduğu müddetçe ortalama (en çok) 1 yıl boyunca çözdürülüp tüketilebilir.

Kurban Eti Kaç Günde Bozulur?

Kurbanda yeni kesilmiş taze et bakterilerin çoğalması için en uygun yerdir. Kurban kestiyseniz eğer kurban eti paylaşımı da ivedilikle yapılmalıdır. Etin içeriğindeki bakteri ve virüsler 2 gün sonra hala açıkta bekletilmeye devam edilirse kendilerini göstermeye başlayarak etin yenilmesi halinde besin zehirlenmesi yaparlar.

Etin kanı çekilince ve 1 gece bekletilince doğru yöntemle pişirilmesi veya küçük parçalar halinde koruyucu poşetler içinde hemen buzluğa konulması gerekir.

İlginizi çekebilir: Kurban Eti ile Yapılan En İyi Yemek Tarifleri

kurban eti kaç günde tüketilmeli

Kırmızı Et Yemekleri kategorisinden pamuk gibi yumuşacık et tariflerine ulaşabilirsiniz!

Kurban Kesmek Farz mı Vacip mi? Kime Düşer?

Kurban Bayramı Namazı Saat Kaçta? Nasıl Kılınır?

Kurban Bayramı Mesajları, En Güzel Hayırlı Dilekler

Kurban Bayramı Hakkında En Çok Merak Edilen 20 Bilgi

Kurban Nasıl Kesilir? İslami Kurallara Uygun Kurban Kesimi

--

Nefis Yemek Tarifleri WhatsApp kanalı açıldı, hemen siz de katılın.

5 milyon'dan fazla kişinin takip ettiği Youtube kanalımızda videolu tariflerimizi bulabilirsiniz.

15 milyondan fazla kişinin indirdiği Nefis Yemek Tarifleri uygulaması ile 850.000'den fazla denenmiş tarif her zaman yanınızda. Hemen siz de indirin.

Okuyucunun Dikkatine

Blog sayfamızda faydalı bilgiler kategorisini kapsayan yazılar genel bilgilendirme amaçlıdır. Kategoride söz konusu içeriğin açıklayıcı tanımlamalarına, en belirgin faydalı özelliklerine, doğru ve etkili kullanım tavsiyelerine kolaylıkla tek yazıdan ulaşabilirsiniz. Yazı yayına alındıktan sonra, zaman içerisinde güncelliğini ve geçerliliğini yitirebilir. İlgili besinin ya da ürünün faydaları her bünyede farklı etkiler gösterebilir. Sunmuş olduğumuz bilgiler hiçbir zaman doktor teşhisinin yerini tutmaz, reçete niteliği taşımaz. Bilgileri uygulamadan önce alanında uzman görüşü almanızı tavsiye eder; aksi durumda oluşabilecek sorunlardan sitemizin sorumlu tutulamayacağını önemle hatırlatırız.

9. Gün İftar Menüsü

En güzel ramazan yemekleri tarifleri vermeye 9. günde de devam ediyoruz! Bugün iftar menüsü için başlangıcı bol vitaminli yöresel toyga çorbası ile yapıyoruz. Sonrasında göz alıcı ve etli rulo patlıcan ve yanında çıtır nohutlu semizotu salatası var. Çok beğenilen iftar tatlıları arasında ce ...

Tüm menüyü gör
Yorumlar

İlk yorumu sen yaz.

Yaptığın yorumlarla diğerlerine yardımcı ol.

NYT Yazar
Bunlar da İlginizi Çekebilir
Kurban Etinden Et Yemeği Tarifi

Kurban Etinden Et Yemeği

4-6 kişilik, 10dk Hazırlık, 15dk Pişirme
Kurban Eti Kavurması Tarifi

Kurban Eti Kavurması

1-2 kişilik, 10dk Hazırlık, 45dk Pişirme
Ev Yapımı Et Döner (Kurban Etinden) Tarifi

Ev Yapımı Et Döner (Kurban Etinden)

2-4 kişilik, 15dk Hazırlık, 45dk Pişirme
Kurban Etinden Kavurma (Derin Donduruculuk) Tarifi

Kurban Etinden Kavurma (Derin Donduruculuk)

6-8 kişilik, 4 saat üzeri Hazırlık, 2 saat 30dk Pişirme
Kurban Kavurması Tarifi

Kurban Kavurması

4-6 kişilik, 25dk Hazırlık, 30dk Pişirme
Kurban Etinden Buzluk İçin Kıyma Kavurma Tarifi

Kurban Etinden Buzluk İçin Kıyma Kavurma

8-10 kişilik, 25dk Hazırlık, 45dk Pişirme
Maden Suyu İle Kurban Eti Kavurması Tarifi

Maden Suyu İle Kurban Eti Kavurması

2-4 kişilik, 35dk Hazırlık, 40dk Pişirme
Kurban Bayramı Özel Nefis Et Kavurma Tarifi

Kurban Bayramı Özel Nefis Et Kavurma

2-4 kişilik, 10dk Hazırlık, 10dk Pişirme
Ramazan ve Oruçla İlgili Hadisler, Ayetler Tarifi
Ramazan ve Oruçla İlgili Hadisler, Ayetler

Mübarek Ramazanı Taçlandıran Ayet ve Hadisler Tüm bir yılın bolluk ve bereket açısından en değerli…

Oruçluyken Saç Boyamak Orucu Bozar Mı? Tarifi
Oruçluyken Saç Boyamak Orucu Bozar Mı?

Oruçluyken Saç Boyatılır Mı? Ramazan ayı içerisinde, orucu bozan durumlar çok sık gündeme gelmektedir. İnananlar…

Seferi iken Oruç Tutulur Mu, Kaç Km Geçerli? Şartları Tarifi
Seferi iken Oruç Tutulur Mu, Kaç Km Geçerli? Şartları

Diyanet Açıkladı: Seferi Oruç Tutabilir Mi? Ramazan ayı geldiğinde insanların oruçlarının kabul olması için pek…

Tekne Orucu Nedir? Nasıl, Kaç Yaşına Kadar Tutulur? Tarifi
Tekne Orucu Nedir? Nasıl, Kaç Yaşına Kadar Tutulur?

Tekne Orucu: Çocuklar İçin Alıştırma Orucu Ramazan ayı geldiğinde, büyüklerinin oruç tutmasına özenen çocuk sayısı…

Oruçluyken Ağda Yaptırılır Mı? Diyanet Yanıtladı Tarifi
Oruçluyken Ağda Yaptırılır Mı? Diyanet Yanıtladı

Ağda Yapmak Orucu Bozar Mı? Ramazanın gelmesiyle beraber oruç tutacak kişiler tarafından oruçluyken nelerin yapılıp…

Oruçluyken Burun Kanaması Orucu Bozar Mı? Tarifi
Oruçluyken Burun Kanaması Orucu Bozar Mı?

Burun Kanadığında Oruç Bozulur Mu? Oruç tutarken herhangi bir nedenden burnunuz kanadığında orucun bozulup bozulmadığı…

Ramazan ve Oruçla İlgili Hadisler, Ayetler Tarifi
Ramazan ve Oruçla İlgili Hadisler, Ayetler

Mübarek Ramazanı Taçlandıran Ayet ve Hadisler Tüm bir yılın bolluk ve bereket açısından en değerli…

Oruçluyken Saç Boyamak Orucu Bozar Mı? Tarifi
Oruçluyken Saç Boyamak Orucu Bozar Mı?

Oruçluyken Saç Boyatılır Mı? Ramazan ayı içerisinde, orucu bozan durumlar çok sık gündeme gelmektedir. İnananlar…

Seferi iken Oruç Tutulur Mu, Kaç Km Geçerli? Şartları Tarifi
Seferi iken Oruç Tutulur Mu, Kaç Km Geçerli? Şartları

Diyanet Açıkladı: Seferi Oruç Tutabilir Mi? Ramazan ayı geldiğinde insanların oruçlarının kabul olması için pek…

Tekne Orucu Nedir? Nasıl, Kaç Yaşına Kadar Tutulur? Tarifi
Tekne Orucu Nedir? Nasıl, Kaç Yaşına Kadar Tutulur?

Tekne Orucu: Çocuklar İçin Alıştırma Orucu Ramazan ayı geldiğinde, büyüklerinin oruç tutmasına özenen çocuk sayısı…

Oruçluyken Ağda Yaptırılır Mı? Diyanet Yanıtladı Tarifi
Oruçluyken Ağda Yaptırılır Mı? Diyanet Yanıtladı

Ağda Yapmak Orucu Bozar Mı? Ramazanın gelmesiyle beraber oruç tutacak kişiler tarafından oruçluyken nelerin yapılıp…

Oruçluyken Burun Kanaması Orucu Bozar Mı? Tarifi
Oruçluyken Burun Kanaması Orucu Bozar Mı?

Burun Kanadığında Oruç Bozulur Mu? Oruç tutarken herhangi bir nedenden burnunuz kanadığında orucun bozulup bozulmadığı…

Nafile Orucu Nedir? Ne Zaman Niyet Edilir, Bozunca Kefaret Gerekir Mi? Tarifi
Nafile Orucu Nedir? Ne Zaman Niyet Edilir, Bozunca Kefaret Gerekir Mi?

Nafile Oruçlar: Sünnet Kabul Edilen İbadet Manevi doygunluk veren ibadetlerden biri olan oruç, birden fazla…

Ramazan Pidesi Kaç Kalori? 1 Dilim, 1 Adet, Yarım Tarifi
Ramazan Pidesi Kaç Kalori? 1 Dilim, 1 Adet, Yarım

Ramazan Pidesi: İftar Sofralarının Baş Tacı Ramazan ayını özel kılan detaylardan biridir ramazan pidesi. İftara…

Güllaç Kalori ve Besin Değerleri, Kilo Aldırır Mı? Tarifi
Güllaç Kalori ve Besin Değerleri, Kilo Aldırır Mı?

1 Dilim - Porsiyon Güllaç Kaç Kalori? Güllaç, asırlardır ramazan ayının en sevilen tatlısı olma…

Yaş, Kuru Hurma Kaç Kalori? Besin Değerleri Tarifi
Yaş, Kuru Hurma Kaç Kalori? Besin Değerleri

Hurma: İftar Sofralarının Yıldız Tatlısı! Cennet meyvesi olarak bilinen hurma, güzel tadı ile evlere sık…

Arefe Günü Oruç Tutulur Mu? Fazileti Nedir? Tarifi
Arefe Günü Oruç Tutulur Mu? Fazileti Nedir?

Arefe Günü Oruç Tutmanın Fazileti ve Sevabı Arefe günü nedir ve Arefe günü ne zaman…

Sahurda Tok Tutan Yiyecekler: Ne Yersek Acıkmayız? Tarifi
Sahurda Tok Tutan Yiyecekler: Ne Yersek Acıkmayız?

Sahurda Uzun Süre Tok Tutan Besinler Ramazanın en önemli öğünü sahurdur. Uzun süreli açlığa dayanabilmenin…

Tarifler Geri
Videolar Geri