Kuru Soğanın Faydaları Nelerdir?

Kuru Soğanın Faydaları Nelerdir? Tarifi

Kuru Soğan Tüketiminizi Arttıracak Faydalı Bilgiler

Türk mutfağının vazgeçilmez sebzelerinden biri olan kuru soğan, yeri geldiğinde kuru fasulye ile çiğ olarak, yeri geldiğinde lahmacuna dost olarak, yeri geldiğinde de balık sofrasına meze olarak tüketilir. Hemen hemen her sulu yemeğin ana malzemesi olan kuru soğan yemekleri lezzetlendiren muhteşem aromasının yanı sıra sağlıklı içeriği ile de dikkat çeker.

Kuru soğan vitaminler ve özellikle de B,A ve C vitaminleri açısından önemli bir kaynaktır. Ayrıca potasyum, magnezyum, kalsiyum, kükürt, iyot ve fosfor mineralleri açısından da zengindir. Yapısındaki kükürt içeren ropanthial-S-oksit içeriği nedeniyle gözyaşına neden olan kuru soğan doğal bir antibiyotik ve doğal ağrı kesici özelliklere sahiptir.

Kuru soğan kalori içeriği neredeyse yok denecek kadar az olan sebzelerden biridir. Kuru soğandaki vitaminler enfeksiyonlara karşı vücudu korur.

kuru soğan

Kuru Soğanın Faydaları Nelerdir?

  • Lezzeti ile adından söz ettiren kuru soğan neye iyi gelir? Vücudun bağışıklık sistemini güçlendirerek vücut direnci arttıran kuru soğan soğuk algınlıklarına faydalıdır. Peki, kuru soğan mikropları öldürür mü? Kuru soğan doğal bir antibiyotik olduğu için mikropları yok etme konusunda oldukça etkilidir.
  • Antioksidan içeriği nedeniyle kansere karşı vücudu korur. Özellikle kolon kanserini önleyici özelliği kuru soğanın faydaları arasındadır.
  • Balgam söktürücü özelliği kuru soğanın faydası olarak ön plana çıkar. Kuru soğan burun tıkanıklığı önleyen etkisi ile de soğuk algınlığı tedavisinde önemlidir.
  • Ayakların altına kuru soğan koyarak uyunduğunda ertesi gün daha dinç ve canlı kalkılır. Kuru soğanın ayağa faydaları sadece bununla kalmaz.
  • Süreklilik arz eden öksürük kesilir ve cildin nemlenmesi sağlanır. Ayrıca kuru soğan ateş düşürür mü sorusuna cevap olarak gece çorabınızın içine kuru soğan koymayı deneyebilirsiniz. Ertesi gün ateşinizin düştüğüne şaşıracaksınız.
  • Kuru soğan adet söktürücü özelliğe sahiptir. Peki, kuru soğan süt yapar mı? Kuru soğan emziren anneler tarafından çiğ olarak tüketildiğinde bebekte gaza sebep olabilir. Pişmiş soğan tüketilmesi anne sütünü arttırıcı etkiye sahiptir.
Soğan Suyu Kürü

Kuru Soğan Suyunun Faydaları Nelerdir?

  • Kuru soğan kadar kuru soğanın suyunun faydaları da dikkat çekmektedir. Kan dolaşımını hızlandırarak kolesterolü düşürmesi ve kalp damar hastalıkları riskini azaltması kuru soğan suyunun faydaları arasında yer alır. Peki, kuru soğan suyu nasıl hazırlanır? Kuru soğanlar dilimlenerek klorsuz su içinde 10 dakika kaynatılır. Kaynayıp soğuyan su süzülerek kullanılır.
  • Kuru soğan suyu özellikle adet söktürücü etkiye sahiptir.
  • Cildin ihtiyaç duyduğu nemi sağlayarak kırışıklıkları azaltır ve yaşlanma etkilerini geciktirir.

kuru soğan faydaları

Kuru Soğan Kabuğunun Faydaları Nelerdir?

  • Kuru soğan kabuğu kullanılarak hazırlanan kuru soğan kabuğu çayı karaciğer fonksiyonlarını düzenler. Kan basıncını düzenleyerek yüksek tansiyonu dengeler.
  • Cinsel gücü arttırıcı etkiye sahiptir ve kuru soğan kabuğu suyu ile cilt temizlendiğinde ciltte bulunan sivilce ve akneler yol olur.
  • Sinir sistemini güçlendirir ve özellikle uyku problemleri için oldukça faydalıdır.
  • Ağızda gargara yapıldığında diş ve diş eti problemlerinin azalması, saçlar yıkandığında saç diplerini besleyerek saçları canlandırıp uzamasına yardımcı olması kuru soğan kabuğunun faydaları arasında yer alır.

Kuru Soğan Zayıflatır Mı?

Faydaları ile hemen hemen her öğünümüzde yer alan kuru soğan zayıflatır mı? Kuru soğan içeriğinde yer alan enzimler nedeniyle termojenik bir etkiye sahiptir. Yani vücut ısısını arttırıcı bir etki anlamına gelen termojenik etki ile metabolizma hızı artar.

Vücutta biriken toksin maddelerin ve suyun atımını kolaylaştıran kuru soğan bu özellikleri ile kilo kontrolünde önemli rol oynar. Ayrıca çiğ olarak tüketildiğinde midede daha geç sindirilir. Uzun süre tokluk hissi sağlaması kuru soğanı çiğ yemenin faydaları arasında yer alır.

kuru soğan zayıflatır mı

Kuru Soğan Kürü Nasıl Yapılır?

Kuru soğanların suyla kaynatılarak suyunun süzülmesi ile elde edilen soğan suyunun 15 gün boyunca öğle ve akşam yemeklerinden önce birer bardak içilmesi ile karakterize olan kuru soğan kürü, özellikle adet söktürücü etkisi ile ön plana çıkar.

Soğan kürü İbrahim Saraçoğlu tarafından polikistik over ve miyom problemi olan kadınlara önerilmektedir. Soğanı kabukları ile birlikte kaynatılan soğan kürü Ahmet Maranki tarafından özellikle rahim kisti olan ve rahimde iltihaplanma problemi yaşayan kadınlara önerilmektedir.

Soğan kürü ve hamilelik arasında da önemli bir ilişki söz konusudur. Soğan kürü ile hamile kalanlar yumurtlama dönemlerinde soğan kürü kullandıklarını belirtmektedirler. Soğan kürü regl döneminde adet sancılarını azaltır. Soğan kürü miyom oluşumunu engeller ve menopoz şikâyetlerini azaltır.

Soğan kürü cilt lekeleri üzerinde de azaltıcı etkiye sahiptir. Soğan kürü ile zayıflama diyetlerinin etkinliği arttırılabilir. Boğaz ağrısına, göğüs ağrısına iyi gelmesi soğan kürü etkileri arasındadır.

Kuru Soğanın Zararları Nelerdir?

Kuru soğan kanamayı arttırabilir ve özellikle basur kanamalarını şiddetlendirici etkisinden dolayı basuru olanların dikkatli tüketmesinde fayda vardır.

Peki, kuru soğan baş ağrısı yapar mı? Aşırı soğan tüketilmesi migren şikâyetlerini arttırır ve baş ağrısına neden olabilir. Kuru soğanda bulunan kükürtlü bileşikler aşırı tüketildiğinde zehirlenmeye benzer etkiler yaratabilir.

Peki, kuru soğan mideye neden dokunur? Kuru soğanda bulunan bazı maddeler mide de sindirilemez ve rahatsızlık hissi yaratır. Mide rahatsızlığı olanların özellikle çiğ soğan tüketimine dikkat etmeleri gerekir.

kuru soğan zararları

Kuru Soğan Nasıl Yetiştirilir?

Kuru soğan ile ilgili en sık sorulan sorulardan biri de kuru soğan nasıl yetiştirilir sorusudur. Kuru soğan yetiştiriciliği iki şekilde olur. Birincisi kuru soğan tohumundan yani arpacık soğanının dikimi ikincisi de filizlenen soğan fidelerinin tarlaya dikimidir.

Peki, kuru soğan ne zaman ekilir? Kuru soğan ekimi kısa gün soğanları ve uzun gün soğanları çeşidine göre farklılık gösterir. Kısa gün soğanları için en uygun ekim tarihi 10 Eylül ve 10 Ekim tarihleri arasındadır. Uzun gün soğanları içinse ocak ve mart aylarıdır.

Soğan yetiştiriciliği ile ilgili bir diğer soru da kuru soğan hangi ayda sökülür sorusudur. Tohumlar ekildikten sonraki 5-6 ay içinde kuru soğanlar sökülecek kadar büyür. Ülkemizde kuru soğan açısından zengin bir ülkedir. Yurt dışına kuru soğan ihracatı yüksek oranda yapılmaktadır.

Kuru Soğan Çeşitleri Nelerdir?

Halk arasında kuru soğan çeşitleri yazlık soğan, kışlık soğan, mor soğan, kırmızı soğan ve arpacık soğan olarak kullanılır. Salatalarda çoğunlukla yeşil soğan, kebap tarzı yemeklerde arpacık soğan ve diğer tüm soğan çeşitleri de her türlü yemekte kullanılır.

Kuru soğan ülkemizde yaygın olarak yetiştirildiğinden uygun fiyatlıdır. Kuru soğan fiyatı o seneki ürün verimine, nereden satın alındığına ve yurt dışına ihraç miktarına göre farklık gösterir. Kuru soğan hal fiyatları kilogramı 1,5 lira ile 5 lira arasında değişiklik gösterir.

Kuru Soğan Nasıl Saklanır?

Fazla olarak satın alınan kuru soğan nasıl saklanır? Fazla olarak satın alındığında genel olarak çuvalda saklanan kuru soğan, güneş almayan karanlık alanlarda saklanmalıdır ve kuru soğanı saklarken dikkat edilmesi gereken en önemli nokta betona temas ettirilmemesidir.

Ayrıca soğan kabukları soyulup buzdolabı poşetlerine alınarak derin dondurucuda saklanabilir. Soğanlar dilimlenerek saklanmak istenirse havası alınmış kaplarda derin donduruculara yerleştirilebilir. Kuru soğan kurutularak da uzun süre muhafaza edilebilir.

Peki kuru soğan nasıl kurutulur? Kuru soğanlar ay şeklinde dilimlenerek temiz bir tülbente serilir ve üzerine yine tülbent örtülerek gölgede kurumaya bırakılır. Tülbentler ıslandıkça değiştirilmelidir. Diğer bir kurutma şekli ise fırında kurutmadır. Dilimlenen kuru soğanlar fırın tepsisine yağlı kâğıt üzerine dizilerek kurutulabilir. Kuruyan soğanları koyu renk cam kavanoza alarak nem içermeyen karanlık bir ortamda saklayabilirsiniz.

En Beğenilen 10 Farklı Kuru Soğan Tarifi

1) Çıtır Çıtır Lezzet: Çıtır Soğan Halkası

Kendine has kaplamaya batırılarak kızgın yağda kızartılan çıtır soğan halkalarını, ana yemeklerinizin yanına garnitür olarak kullanabilirsiniz. Lezzeti ve görüntüsü ile iştah arttıran soğan halkaları sofralarınıza renk getirir. Çıtır Soğan Halkası

Tarif: Çıtır Soğan Halkası

2) Lokum Gibi Yumuşacık: Soğan dolması

Faydaları ile göz yaşartan soğan ile hazırlanan soğan dolması enfes lezzeti ile sofralarınızda fark yaratır. Kolay ve pratik hazırlanan kuru soğan dolması ile lezzetli ve sağlıklı öğünler hazırlayabilirsiniz. Soğan Dolması

Tarif: Soğan Dolması

3) Yahninin En Soğanlı Hali: Etli Soğan Yahnisi

Arpacık soğan, kuşbaşı et ve sirke ile hazırlanan etli soğan yahnisi hem görünümü hem de muhteşem lezzeti ile sofralarınızda şölen havası yaratır. Etli Soğan Yahnisi

Tarif: Etli Soğan Yahnisi

4) Kâse Kâse Sıcacık Sağlık: Soğan Çorbası

İştah açıcı özelliğinin yanını doğal bir antibiyotik olan soğan çorbası özellikle soğuk kış akşamları için tam bir vitamin deposu. Lezzetli ve sağlıklı soğan çorbası ile sofralarınıza sağlıklı dokunuşlar getirin. Soğan Çorbası

Tarif: Soğan Çorbası

5) Ölüsü Bile Lezzetli: Soğan Öldürmesi

Domates, biber, yumurta, kuru soğan ve tereyağı ile hazırlanan soğan öldürmesi özellikle kahvaltıların aranılan lezzetidir. Kahvaltılarınıza farklı bir alternatif olarak soğan öldürmesi deneyebilirsiniz. Soğan Öldürmesi

Tarif: Soğan Öldürmesi

6) Maydanoz ve Sumağın Soğan ile Muhteşem Dansı: Soğan Salatası

Kırmızı soğan, maydanoz, zeytinyağı ve sumak kullanılarak hazırlanan soğan salatası özellikle et ve balık yemeklerinin vazgeçilmezidir. Doğal ağrı kesici etkiye sahip soğan salatası ile lezzetli öğünler hazırlayabilirsiniz. Soğan Salatası

Tarif: Soğan Salatası

7) Kremanın Soğan İle Enfes Birlikteliği: Kremalı Soğan Çorbası

Krema ve kuru soğan kullanılarak hazırlanan kremalı soğan çorbası enfes lezzeti ve besleyici özelliği ile öğünlerinize sağlık getirir. Kremalı Soğan Çorbası

Tarif: Kremalı Soğan Çorbası

8) Soğanlı Lezzet Bombası: Gaziantep Usulü Soğan Kebabı

Arpacık soğan ve kıyma kullanılarak hazırlanan Gaziantep usulü soğan kebabı, nar ekşili sosu ile denediğinizde ortaya çıkan lezzete inanamazsınız. Özel misafirleriniz için farklı bir lezzet arayışı içindeyseniz mutlaka denemelisiniz. Soğan Kebabı

Tarif: Soğan Kebabı

9) Basit ve Pratik: Soğan Piyazı

Kuru soğan, sumak, zeytinyağı ve nar ekşisi ile hazırlanan soğan piyazı pratik ve kolay hazırlanışı ile sofralarınıza renk getirir. Soğan Piyazı

Tarif: Soğan Piyazı

10) Kahvaltınıza Renk Getirin: Soğanlı Biberli Omlet

Kuru soğan, biber, yumurta ve kaşar kullanılarak hazırlanan soğanlı biberli omlet ile kahvaltılarınız gökkuşağı tadında olur. Lezzetli, pratik ve sağlıklı bir kahvaltı için farklı bir alternatif olan soğanlı biberli omleti mutlaka denemelisiniz. Soğanlı Biberli Omlet

Tarif: Soğanlı Biberli Omlet

Soğan tarifleri için sitemizi ziyaret edebilirsiniz.

--

Nefis Yemek Tarifleri WhatsApp kanalı açıldı, hemen siz de katılın.

5 milyon'dan fazla kişinin takip ettiği Youtube kanalımızda videolu tariflerimizi bulabilirsiniz.

15 milyondan fazla kişinin indirdiği Nefis Yemek Tarifleri uygulaması ile 850.000'den fazla denenmiş tarif her zaman yanınızda. Hemen siz de indirin.

Okuyucunun Dikkatine

Blog sayfamızda faydalı bilgiler kategorisini kapsayan yazılar genel bilgilendirme amaçlıdır. Kategoride söz konusu içeriğin açıklayıcı tanımlamalarına, en belirgin faydalı özelliklerine, doğru ve etkili kullanım tavsiyelerine kolaylıkla tek yazıdan ulaşabilirsiniz. Yazı yayına alındıktan sonra, zaman içerisinde güncelliğini ve geçerliliğini yitirebilir. İlgili besinin ya da ürünün faydaları her bünyede farklı etkiler gösterebilir. Sunmuş olduğumuz bilgiler hiçbir zaman doktor teşhisinin yerini tutmaz, reçete niteliği taşımaz. Bilgileri uygulamadan önce alanında uzman görüşü almanızı tavsiye eder; aksi durumda oluşabilecek sorunlardan sitemizin sorumlu tutulamayacağını önemle hatırlatırız.

Yorumlar

İlk yorumu sen yaz.

Yaptığın yorumlarla diğerlerine yardımcı ol.

NYT Yazar
Bunlar da İlginizi Çekebilir
Fırında Kuru Soğan Tarifi

Fırında Kuru Soğan

4-6 kişilik, 15dk Hazırlık, 30dk Pişirme
Kuru Patlıcan Soğan Dolması Tarifi

Kuru Patlıcan Soğan Dolması

8-10 kişilik, 15dk Hazırlık, 15dk Pişirme
Kırmızı Kuru Soğan Turşusu Tarifi

Kırmızı Kuru Soğan Turşusu

4-6 kişilik, 10dk Hazırlık, Pişirme yok
Pişmiş Kuru Soğan Salatası Tarifi

Pişmiş Kuru Soğan Salatası

4-6 kişilik, 15dk Hazırlık, 15dk Pişirme
Kemik suyu nasıl yapılır? Faydaları Nelerdir? Tarifi

Kemik suyu nasıl yapılır? Faydaları Nelerdir?

6-8 kişilik, 30dk Hazırlık, 4 saat ve üzeri Pişirme
Kuru Üzümlü Karamelize Soğan Tarifi

Kuru Üzümlü Karamelize Soğan

2-4 kişilik, 10dk Hazırlık, 15dk Pişirme
Nusret Burger Menü Fiyatları Tarifi
Nusret Burger Menü Fiyatları

Nusr-Et Burger Hamburger Fiyatları Alıştığınız tüm burger lezzetlerini unutun ve kendinizi Nusret Burger’in enfes burgerlerine…

Burger King Menü Fiyat Listesi Tarifi
Burger King Menü Fiyat Listesi

Burger King Menü Fiyatları 1954'te Amerika’da lezzet zincirinin halkalarını oluşturan Burger King, 1995 senesinde Türkiye’yi…

Quick China Menü Fiyat Listesi Tarifi
Quick China Menü Fiyat Listesi

Quick China Menüsü Yaklaşık 23 yıl önce Ankara'da başlayan Quick China hikayesi, bugün sayılı Uzak…

Midyeci Ahmet Fiyat Listesi: Midye, Kokoreç Tarifi
Midyeci Ahmet Fiyat Listesi: Midye, Kokoreç

Midyelerin Efendisi Midyeci Ahmet Menü Fiyatları Midyeciliği, anne ve babasından öğrenen Midyeci Ahmet, bu iş…

Nusret Steakhouse Menü Fiyat Listesi Tarifi
Nusret Steakhouse Menü Fiyat Listesi

Nusret Steakhouse Menü Fiyatları Nusret Steakhouse, Türkiye’de ve birçok dünya ülkesinde et ile tanınan oldukça…

Mado Menü Fiyat Listesi Tarifi
Mado Menü Fiyat Listesi

MADO Menüsü Fiyatları Mado, günümüzde birçok şehirde kurumsal olarak faaliyet gösteren dondurma merkezli kafelerden biridir.…

Nusret Burger Menü Fiyatları Tarifi
Nusret Burger Menü Fiyatları

Nusr-Et Burger Hamburger Fiyatları Alıştığınız tüm burger lezzetlerini unutun ve kendinizi Nusret Burger’in enfes burgerlerine…

Burger King Menü Fiyat Listesi Tarifi
Burger King Menü Fiyat Listesi

Burger King Menü Fiyatları 1954'te Amerika’da lezzet zincirinin halkalarını oluşturan Burger King, 1995 senesinde Türkiye’yi…

Quick China Menü Fiyat Listesi Tarifi
Quick China Menü Fiyat Listesi

Quick China Menüsü Yaklaşık 23 yıl önce Ankara'da başlayan Quick China hikayesi, bugün sayılı Uzak…

Midyeci Ahmet Fiyat Listesi: Midye, Kokoreç Tarifi
Midyeci Ahmet Fiyat Listesi: Midye, Kokoreç

Midyelerin Efendisi Midyeci Ahmet Menü Fiyatları Midyeciliği, anne ve babasından öğrenen Midyeci Ahmet, bu iş…

Nusret Steakhouse Menü Fiyat Listesi Tarifi
Nusret Steakhouse Menü Fiyat Listesi

Nusret Steakhouse Menü Fiyatları Nusret Steakhouse, Türkiye’de ve birçok dünya ülkesinde et ile tanınan oldukça…

Mado Menü Fiyat Listesi Tarifi
Mado Menü Fiyat Listesi

MADO Menüsü Fiyatları Mado, günümüzde birçok şehirde kurumsal olarak faaliyet gösteren dondurma merkezli kafelerden biridir.…

Folat Nedir? Eksikliği ve Yüksekliği, Hangi Besinlerde Bulunur? Tarifi
Folat Nedir? Eksikliği ve Yüksekliği, Hangi Besinlerde Bulunur?

Folat (B9 Vitamini) Ne Demek? Folat, B9 vitamini olarak da bilinen, vücut için önemli bir…

Starbucks Yiyecek Menüsü Güncel Fiyat Listesi 2024 Tarifi
Starbucks Yiyecek Menüsü Güncel Fiyat Listesi 2024

Starbucks Yiyecekleri, Tatlıları Ne Kadar? Starbucks, kahve denildiğinde akla gelenler listesinde yerini çoktan zirveye taşımış…

Köfteci Yusuf Menü Fiyat Listesi Tarifi
Köfteci Yusuf Menü Fiyat Listesi

Köfteci Yusuf Menüsü Fiyat Listesi Köfteci Yusuf, Avrupa standartları çerçevesinde Türkiye’nin en büyük köfte markalarındandır.…

Aspava Menü Fiyatları Listesi Tarifi
Aspava Menü Fiyatları Listesi

Aspava Menüsü Fiyatları Ankara'da çok sayıda şubesi bulunan bu kuruluş, döner konusunda oldukça popülerdir. Dönerin…

B12 Vitamini Nelerde Var? Tarifi
B12 Vitamini Nelerde Var?

B12 Vitamini Nelerde Var? B12 vitamini, vücutta önemli roller üstlenen, eksikliğinde bazı sağlık sorunlarına yol…

Folik Asit Eksikliği Nedir? Belirtileri, Neden Olur? Tarifi
Folik Asit Eksikliği Nedir? Belirtileri, Neden Olur?

Folik Asit Düşüklüğü Nedir? Folik asit, vücut için öneme sahip bir B vitamini türüdür. Hücrelerin…

Tarifler Geri
Videolar Geri