Her Derde Deva Şifalı Kuşburnu
Kışın içinizi ısıtan lezzetiyle şifa dağıtan, yazın soğuk şerbetiyle serinlik vadeden kuşburnu, haşlanarak veya doğranarak kullanılır. Yüzyıllardır Anadolu topraklarında yaşayanların şifa kaynağıdır. 300 yıl kadar yaşayan kuşburnu ağacı varlığı bilinirken, ortalama bitki ömrü 30 – 40 yıldır.
Milattan önceki yıllarda Akdeniz’de saflığın simgesi olarak sembolikleşen kuşburnu, Roma döneminde karın ağrısını geçirmek için kullanılmıştır. Ortaçağ’da diş eti kanaması, böbrek ve safra taşı hastalıkları için tercih edilen kuşburnundan eski çağlarda kek, reçel ve şarap yapılmıştır. Dünyada 70 kadar çeşidi olduğu bilinen bitkinin ülkemizde 27 türü hayat bulmaktadır.
Bitkinin dünyadaki gen merkezi Anadolu’dur. Tokat, Gümüşhane, Samsun ve Kastamonu’da endüstriyel kuşburnu üretimi yapılmaktadır.
Kuşburnu Nedir?
Köpekgülü, rosa canini, dog rose ve eglantier adıyla da anılan kuşburnu meyvesi gülgiller familyasında sınıflandırılır. Yabani gül de denilen kuşburnu, olgunlaşan çiçeklerin dökülen taç yapraklarının ardından ortaya çıkan meyvenin adıdır. 1,5 – 2 cm uzunluğundaki kırmızı meyvelerin içinde beyaz renkli tüylü çekirdekler yer alır.
Anadolu’nun yerli bitkilerinden olan kuşburnu kayalık ve kırsal alanlarda kendiliğinden yetişir. Sonbaharda dökülen taç yaprakların ardından kurutulan meyveler toplanarak kurutulur.
Kuşburnunun Faydaları Nelerdir?
- Kuşburnu faydaları arasında ilk sırada yoğun C vitamini içeriğinden bahsedilebilir. Soğuk algınlığına karşı kuvvetli bir koruyucudur. Enerji verir, güçsüzlük, yorgunluk ve bitkinlik durumlarında tercih edilir.
- Yalnızca 5 gram kuru kuşburnu alındığında günlük C vitamini ihtiyacının yaklaşık %35, A vitamini ihtiyacının %5, kalsiyumun %1’ini ve lif ihtiyacının %5 karşılanmış olur. Besleyicidir.
- Böbrek, mesane ve safra kesesi sorunlarında harici olarak kullanılır. Metabolizmayı hızlandırır. İdrar söktürücü etkisi mevcuttur.
- Kan basıncını düzenler. Tansiyon hastalarının tansiyonunu düşürdüğü bilinir. Hastaların doktor kontrolünde bitkiyi tüketmesi önemlidir.
- Romatizmal ağrıların hafiflemesine yardımcıdır. Özellikle iltihaplı eklem romatizması için tercih edilir.
- Çay olarak içildiğinde boğaz enfeksiyonlarını yatıştırır.
- Kötü kolesterolü düşürür. Kolesterol hastalarının doktorlarına danışarak bitkiyi tüketmesi tavsiye edilir.
- Cilde parlaklık verir, içeriğindeki A vitamini saç ve cildin parlaklığı için vücuda destek olur.
- Doğal antioksidan içeriği sayesinde toksinlerin atımına yardımcıdır.
- Lösemi ve mide kanserinin yayılmasını önlediğine dair makaleler yayımlanmıştır. Kanser hastaları doktor onayıyla kuşburnu içerek tedavilerini destekleyebilir.
- Kuşburnu cinsel isteği artırmaktadır.
- Kür olarak içimi basur hastaları için tavsiye edilir.
- Kuşburnu süt yapar mı sorusunun yanıtı olumludur. Sütün besin değerini artıran kuşburnunu kullanmadan önce doktora danışılması önerilir.
Kuşburnu Zayıflatır Mı? Besin Değeri Nedir?
“Kuşburnu zayıflatır mı?” sorusunun yanıtı dolaylı olarak evettir. Sıcak suyun vücuttan atımı soğuk suya göre daha geç olduğundan sıcak bitki çayı içmek daha uzun süre tok hissettirir. Vücuttan ödem atımına yardımcı olan kuşburnu kalori anlamında da oldukça düşük değerlere sahiptir. 100 gramı 162 kaloridir.
Kuşburnu C vitamini açısından zengin, fosfor ve potasyum bakımından depo niteliğindedir. A vitamini, B1, B2, E ve K vitamini bulunduran içecek mineral yönünden ise sodyum, kalsiyum, magnezyum, demir, mangan, bakır ve çinko içerir. Sülfat, klorür, nitrat da kuşburnunun içeriğinde yer alır.
Kuşburnu Nasıl Kullanılır?
- Kuşburnu fidanı farklı kullanım alanları ile tam anlamıyla zenginlik sunar.
- Hem şifa kaynağı olarak alternatif tıpta hem de mutfaklarda kullanılabilen kuşburnu ağacının kökü, kurutulduktan sonra çay şeklinde demlenerek içilebilir. Çay tarçın, karanfil ve bal ile lezzetlendirilebilir ve böylece kuşburnunun hafif ekşi tadı aromalandırılabilir.
- Çayın yanı sıra kuşburnu şerbeti de yapılabilecek diğer bir içecektir.
- Marmelat ve reçel olarak da yenebilen kuşburnu tart ve keklerin içine de katılabilir. Marmelat ve reçeller ekmek üzerine sürülerek yenebildiği gibi kurabiyelerin içine konularak da servis edilebilir. Hamur işlerine yakışan ekşi – tatlı lezzet, serpilecek pudra şekeriyle daha da tatlı hale getirilir.
- Kuşburnundan pekmez de yapılabilir. Üzüm, dut, elma gibi pekmezi yapılan diğer meyveler gibi kuşburnu pekmezi de şifa kaynağıdır. Tahin ile karıştırılmaya uygun olmayan ekşi kuşburnu pekmezi sade olarak yenebilir. Eser miktarda konularak tavuk yemeklerini de çeşnilendirebilir.
- Kuşburnu sirkesi de meyveden yapılan bir diğer kullanışlı üründür. Piyasada nadir bulunan kuşburnu sirkesi, temizlikte kullanılabileceği gibi yemek ve salatalara da dökülebilir.
- Kuşburnu çeşitleri arasındaki kuşburnu tozu da içecek olarak tercih edilebilir ancak sentetik olan içecek doğal kuşburnu çayından daha az yarar sunar.
- Meyve suyu da yapılabilen kuşburnu cilt temizliğinde de tercih edilebilir. Soğuttuğunuz kuşburnu çayını tonik olarak kullanarak cildinizi canlandırabilirsiniz.
- Kuşburnu çekirdeğinden elde edilen yağ da cilt için oldukça besleyicidir. Kuşburnu yağı cildin genç görünmesi, parlaması ve sağlıklı görünüm sergilemesi için kullanılabilir.
Kuşburnu Kürü Nasıl Yapılır?
Kuşburnu kürü, birçok hastalığın tedavisinde alternatif tıp alanında kullanılır. Özellikle diz kapağı ağrılarını sağaltan kür, düzenli uygulanmalıdır. Vücuda yüksek oranda C vitamini desteği veren kuşburnu, 1 ay kadar düzenli içilmelidir.
Kürün hazırlanması için 1 su bardağı suya ve kuşburnuna ihtiyaç vardır. Aktarda satılan kuşburnunun kullanılabileceği yapım işleminde çay yapılmadan önce kuşburnu meyveleri çatlatılır. Kaynamış suya bir tatlı kaşığı kadar kuşburnu eklenir ve on beş dakika demlenmeye bırakılır. Günde iki veya üç defa içilmesi önerilir.
Kuşburnu Zararları Nelerdir?
Kuşburnu suyu bilinen herhangi bir zararı olmayan bir içecektir. Dikkatli tüketmek ve aşırıya kaçmamak önemlidir. Hastaların doktor kontrolünde kuşburnu tüketmesi tavsiye edilir.
- Hamileler ve emziren anneler de aşırı kuşburnu içiminden kaçınmalıdır.
- Vücuttan su atımını hızlandıran içeceğin fazla alımı susuz kalınmasına neden olabilir.
- Alerjik reaksiyon uyandırabilen kuşburnu tansiyon düşürür, çok düşük tansiyonlu kimselerin kuşburnu içmesi sakıncalı olabilmektedir.
- Çok fazla kuşburnu tüketmek, böbrek taşı oluşturabilir. Kuşburnunun fazla tüketimi ishal, bulantı, baş ağrısı, yorgunluk yapabilir.
Kuşburnu Fiyatları Ne Kadar?
Kuşburnu fiyatları genel itibarıyla uygundur. Kuşburnu tohumu doğada, yol kenarlarında, ağaçlık bölgelerde bulunabildiğinden kırsal alanda yaşayan kimseler kuşburnunu doğadan toplayarak kullanır.
Kurutulup elenmiş kuşburnunun kilo fiyatı 8 – 10 lira arasındadır. Şehirde ise marketlerde, aktar ve organik pazarlarda kuşburnu bulunabilir. Kiloluk ve gramlık paketlerle alıcı bulan kuşburnu ekonomik bir içecektir.
Kimi organik besin desteği firmaları kuşburnu kapsülü sunmaktadır. Vitamin ve mineral desteği olarak kullanılan kuşburnu kapsülleri eczanelerde de bulunabilir. Ek gıda olarak alınabilecek olan ilaçlar doktor kontrolünde kullanılmalıdır.
Kuşburnu ile Şifalı ve Leziz 3 Tarif
1) 3 Tas Has Hoşaf Kuşburnu Hoşafı
Kuşburnu farklı tariflerde hazırlanarak mutfaklara şifa getirir. Kuşburnu hoşafı gibi sıcak içecek yapılarak soğuk kış günlerinde bağışıklık güçlendirici bir içecek olarak tüketilir. Vitamin açısından zengin olan hoşafın içine damak zevkine göre karanfil, tarçın gibi tatlandırıcılar da atılabilir. Kuşburnu Hoşafı
2) Krem Kıvamında Reçel Kuşburnu Marmelatı
Kahvaltıda kuşburnu yemek isteyenler, kuşburnu marmelatı ile sofralarına renk katabilir. Tereyağı ve lor peyniri ile beraber ekmeğe sürülerek yenen marmelat, her yaştan tüketici tarafından güvenle yenebilir. Marmelatın şeker oranı damak tadına göre belirlenir. Kuşburnu Marmelatı
3) Şifa Kaynağı Kuşburnu Çayı
En bilinen kuşburnu tarifi ise elbette kuşburnu çayı olarak bilinir. Suda demlenen ve süzülerek içime hazırlanan kuşburnu düzenli tüketildiğinde çok faydalıdır. Sindirim sistemini düzenleyen, diz rahatsızlıklarını onaran, bağışıklığı kuvvetlendiren kuşburnu çayı yazın buzla beraber soğuk olarak da tüketilebilir. Kuşburnu Çayı
Kuşburnu ile hazırlanan tarifler için sitemizi ziyaret edebilirsiniz.
Kuşburnu Çayı Nasıl Yapılır? Faydaları Nelerdir? Zayıflatır Mı?
paylaşım için çok teşekkür ederim
gerçekten çok faydalı bilgiler eklemişsiniz.
emeğinize sağlık
Biz teşekkür ederiz, takipte kalın :)