Kuşburnunun Faydaları Nelerdir? Neye İyi Gelir?

Kuşburnunun Faydaları Nelerdir? Neye İyi Gelir? Tarifi

Her Derde Deva Şifalı Kuşburnu

Kışın içinizi ısıtan lezzetiyle şifa dağıtan, yazın soğuk şerbetiyle serinlik vadeden kuşburnu, haşlanarak veya doğranarak kullanılır. Yüzyıllardır Anadolu topraklarında yaşayanların şifa kaynağıdır. 300 yıl kadar yaşayan kuşburnu ağacı varlığı bilinirken, ortalama bitki ömrü 30 – 40 yıldır.

Milattan önceki yıllarda Akdeniz’de saflığın simgesi olarak sembolikleşen kuşburnu, Roma döneminde karın ağrısını geçirmek için kullanılmıştır. Ortaçağ’da diş eti kanaması, böbrek ve safra taşı hastalıkları için tercih edilen kuşburnundan eski çağlarda kek, reçel ve şarap yapılmıştır. Dünyada 70 kadar çeşidi olduğu bilinen bitkinin ülkemizde 27 türü hayat bulmaktadır.

Bitkinin dünyadaki gen merkezi Anadolu’dur. Tokat, Gümüşhane, Samsun ve Kastamonu’da endüstriyel kuşburnu üretimi yapılmaktadır.

Kuşburnu Nedir?

Köpekgülü, rosa canini, dog rose ve eglantier adıyla da anılan kuşburnu meyvesi gülgiller familyasında sınıflandırılır. Yabani gül de denilen kuşburnu, olgunlaşan çiçeklerin dökülen taç yapraklarının ardından ortaya çıkan meyvenin adıdır. 1,5 – 2 cm uzunluğundaki kırmızı meyvelerin içinde beyaz renkli tüylü çekirdekler yer alır.

Anadolu’nun yerli bitkilerinden olan kuşburnu kayalık ve kırsal alanlarda kendiliğinden yetişir. Sonbaharda dökülen taç yaprakların ardından kurutulan meyveler toplanarak kurutulur.

Kuşburnunun Faydaları Nelerdir?

  • Kuşburnu faydaları arasında ilk sırada yoğun C vitamini içeriğinden bahsedilebilir. Soğuk algınlığına karşı kuvvetli bir koruyucudur. Enerji verir, güçsüzlük, yorgunluk ve bitkinlik durumlarında tercih edilir.
  • Yalnızca 5 gram kuru kuşburnu alındığında günlük C vitamini ihtiyacının yaklaşık %35, A vitamini ihtiyacının %5, kalsiyumun %1’ini ve lif ihtiyacının %5 karşılanmış olur. Besleyicidir.
  • Böbrek, mesane ve safra kesesi sorunlarında harici olarak kullanılır. Metabolizmayı hızlandırır. İdrar söktürücü etkisi mevcuttur.
  • Kan basıncını düzenler. Tansiyon hastalarının tansiyonunu düşürdüğü bilinir. Hastaların doktor kontrolünde bitkiyi tüketmesi önemlidir.
  • Romatizmal ağrıların hafiflemesine yardımcıdır. Özellikle iltihaplı eklem romatizması için tercih edilir.
  • Çay olarak içildiğinde boğaz enfeksiyonlarını yatıştırır.
  • Kötü kolesterolü düşürür. Kolesterol hastalarının doktorlarına danışarak bitkiyi tüketmesi tavsiye edilir.
  • Cilde parlaklık verir, içeriğindeki A vitamini saç ve cildin parlaklığı için vücuda destek olur.
  • Doğal antioksidan içeriği sayesinde toksinlerin atımına yardımcıdır.
  • Lösemi ve mide kanserinin yayılmasını önlediğine dair makaleler yayımlanmıştır. Kanser hastaları doktor onayıyla kuşburnu içerek tedavilerini destekleyebilir.
  • Kuşburnu cinsel isteği artırmaktadır.
  • Kür olarak içimi basur hastaları için tavsiye edilir.
  • Kuşburnu süt yapar mı sorusunun yanıtı olumludur. Sütün besin değerini artıran kuşburnunu kullanmadan önce doktora danışılması önerilir.

Her Derde Deva Şifalı Kuşburnu

Kuşburnu Zayıflatır Mı? Besin Değeri Nedir?

“Kuşburnu zayıflatır mı?” sorusunun yanıtı dolaylı olarak evettir. Sıcak suyun vücuttan atımı soğuk suya göre daha geç olduğundan sıcak bitki çayı içmek daha uzun süre tok hissettirir. Vücuttan ödem atımına yardımcı olan kuşburnu kalori anlamında da oldukça düşük değerlere sahiptir. 100 gramı 162 kaloridir.

Kuşburnu C vitamini açısından zengin, fosfor ve potasyum bakımından depo niteliğindedir. A vitamini, B1, B2, E ve K vitamini bulunduran içecek mineral yönünden ise sodyum, kalsiyum, magnezyum, demir, mangan, bakır ve çinko içerir. Sülfat, klorür, nitrat da kuşburnunun içeriğinde yer alır.

Kuşburnu Nasıl Kullanılır?

  • Kuşburnu fidanı farklı kullanım alanları ile tam anlamıyla zenginlik sunar.
  • Hem şifa kaynağı olarak alternatif tıpta hem de mutfaklarda kullanılabilen kuşburnu ağacının kökü, kurutulduktan sonra çay şeklinde demlenerek içilebilir. Çay tarçın, karanfil ve bal ile lezzetlendirilebilir ve böylece kuşburnunun hafif ekşi tadı aromalandırılabilir.
  • Çayın yanı sıra kuşburnu şerbeti de yapılabilecek diğer bir içecektir.
  • Marmelat ve reçel olarak da yenebilen kuşburnu tart ve keklerin içine de katılabilir. Marmelat ve reçeller ekmek üzerine sürülerek yenebildiği gibi kurabiyelerin içine konularak da servis edilebilir. Hamur işlerine yakışan ekşi – tatlı lezzet, serpilecek pudra şekeriyle daha da tatlı hale getirilir.
  • Kuşburnundan pekmez de yapılabilir. Üzüm, dut, elma gibi pekmezi yapılan diğer meyveler gibi kuşburnu pekmezi de şifa kaynağıdır. Tahin ile karıştırılmaya uygun olmayan ekşi kuşburnu pekmezi sade olarak yenebilir. Eser miktarda konularak tavuk yemeklerini de çeşnilendirebilir.
  • Kuşburnu sirkesi de meyveden yapılan bir diğer kullanışlı üründür. Piyasada nadir bulunan kuşburnu sirkesi, temizlikte kullanılabileceği gibi yemek ve salatalara da dökülebilir.
  • Kuşburnu çeşitleri arasındaki kuşburnu tozu da içecek olarak tercih edilebilir ancak sentetik olan içecek doğal kuşburnu çayından daha az yarar sunar.
  • Meyve suyu da yapılabilen kuşburnu cilt temizliğinde de tercih edilebilir. Soğuttuğunuz kuşburnu çayını tonik olarak kullanarak cildinizi canlandırabilirsiniz.
  • Kuşburnu çekirdeğinden elde edilen yağ da cilt için oldukça besleyicidir. Kuşburnu yağı cildin genç görünmesi, parlaması ve sağlıklı görünüm sergilemesi için kullanılabilir.

Kuşburnu Kürü Nasıl Yapılır?

Kuşburnu kürü, birçok hastalığın tedavisinde alternatif tıp alanında kullanılır. Özellikle diz kapağı ağrılarını sağaltan kür, düzenli uygulanmalıdır. Vücuda yüksek oranda C vitamini desteği veren kuşburnu, 1 ay kadar düzenli içilmelidir.

Kürün hazırlanması için 1 su bardağı suya ve kuşburnuna ihtiyaç vardır. Aktarda satılan kuşburnunun kullanılabileceği yapım işleminde çay yapılmadan önce kuşburnu meyveleri çatlatılır. Kaynamış suya bir tatlı kaşığı kadar kuşburnu eklenir ve on beş dakika demlenmeye bırakılır. Günde iki veya üç defa içilmesi önerilir.

Kuşburnu Zararları Nelerdir?

Kuşburnu suyu bilinen herhangi bir zararı olmayan bir içecektir. Dikkatli tüketmek ve aşırıya kaçmamak önemlidir. Hastaların doktor kontrolünde kuşburnu tüketmesi tavsiye edilir.

  • Hamileler ve emziren anneler de aşırı kuşburnu içiminden kaçınmalıdır.
  • Vücuttan su atımını hızlandıran içeceğin fazla alımı susuz kalınmasına neden olabilir.
  • Alerjik reaksiyon uyandırabilen kuşburnu tansiyon düşürür, çok düşük tansiyonlu kimselerin kuşburnu içmesi sakıncalı olabilmektedir.
  • Çok fazla kuşburnu tüketmek, böbrek taşı oluşturabilir. Kuşburnunun fazla tüketimi ishal, bulantı, baş ağrısı, yorgunluk yapabilir.

Kuşburnu Fiyatları Ne Kadar?

Kuşburnu fiyatları genel itibarıyla uygundur. Kuşburnu tohumu doğada, yol kenarlarında, ağaçlık bölgelerde bulunabildiğinden kırsal alanda yaşayan kimseler kuşburnunu doğadan toplayarak kullanır.

Kurutulup elenmiş kuşburnunun kilo fiyatı 8 – 10 lira arasındadır. Şehirde ise marketlerde, aktar ve organik pazarlarda kuşburnu bulunabilir. Kiloluk ve gramlık paketlerle alıcı bulan kuşburnu ekonomik bir içecektir.

Kimi organik besin desteği firmaları kuşburnu kapsülü sunmaktadır. Vitamin ve mineral desteği olarak kullanılan kuşburnu kapsülleri eczanelerde de bulunabilir. Ek gıda olarak alınabilecek olan ilaçlar doktor kontrolünde kullanılmalıdır.

Kuşburnu ile Şifalı ve Leziz 3 Tarif

1) 3 Tas Has Hoşaf Kuşburnu Hoşafı

Kuşburnu farklı tariflerde hazırlanarak mutfaklara şifa getirir. Kuşburnu hoşafı gibi sıcak içecek yapılarak soğuk kış günlerinde bağışıklık güçlendirici bir içecek olarak tüketilir. Vitamin açısından zengin olan hoşafın içine damak zevkine göre karanfil, tarçın gibi tatlandırıcılar da atılabilir. Kuşburnu Hoşafı

Tarif: Kuşburnu Hoşafı

2) Krem Kıvamında Reçel Kuşburnu Marmelatı

Kahvaltıda kuşburnu yemek isteyenler, kuşburnu marmelatı ile sofralarına renk katabilir. Tereyağı ve lor peyniri ile beraber ekmeğe sürülerek yenen marmelat, her yaştan tüketici tarafından güvenle yenebilir. Marmelatın şeker oranı damak tadına göre belirlenir. Kuşburnu Marmelatı

Tarif: Kuşburnu Marmelatı

3) Şifa Kaynağı Kuşburnu Çayı

En bilinen kuşburnu tarifi ise elbette kuşburnu çayı olarak bilinir. Suda demlenen ve süzülerek içime hazırlanan kuşburnu düzenli tüketildiğinde çok faydalıdır. Sindirim sistemini düzenleyen, diz rahatsızlıklarını onaran, bağışıklığı kuvvetlendiren kuşburnu çayı yazın buzla beraber soğuk olarak da tüketilebilir. Kuşburnu Çayı

Tarif: Kuşburnu Çayı

Kuşburnu ile hazırlanan tarifler için sitemizi ziyaret edebilirsiniz.

Kuşburnu Çayı Nasıl Yapılır? Faydaları Nelerdir? Zayıflatır Mı?

--

Nefis Yemek Tarifleri WhatsApp kanalı açıldı, hemen siz de katılın.

5 milyon'dan fazla kişinin takip ettiği Youtube kanalımızda videolu tariflerimizi bulabilirsiniz.

15 milyondan fazla kişinin indirdiği Nefis Yemek Tarifleri uygulaması ile 850.000'den fazla denenmiş tarif her zaman yanınızda. Hemen siz de indirin.

Okuyucunun Dikkatine

Blog sayfamızda faydalı bilgiler kategorisini kapsayan yazılar genel bilgilendirme amaçlıdır. Kategoride söz konusu içeriğin açıklayıcı tanımlamalarına, en belirgin faydalı özelliklerine, doğru ve etkili kullanım tavsiyelerine kolaylıkla tek yazıdan ulaşabilirsiniz. Yazı yayına alındıktan sonra, zaman içerisinde güncelliğini ve geçerliliğini yitirebilir. İlgili besinin ya da ürünün faydaları her bünyede farklı etkiler gösterebilir. Sunmuş olduğumuz bilgiler hiçbir zaman doktor teşhisinin yerini tutmaz, reçete niteliği taşımaz. Bilgileri uygulamadan önce alanında uzman görüşü almanızı tavsiye eder; aksi durumda oluşabilecek sorunlardan sitemizin sorumlu tutulamayacağını önemle hatırlatırız.

Yorumlar (2)
Yeni Gelen Yorumlar
NYT Yazar
Bunlar da İlginizi Çekebilir
Kuşburnu Çayı Ve Kuşburnu Faydaları (Videolu) Tarifi

Kuşburnu Çayı Ve Kuşburnu Faydaları (Videolu)

2-4 kişilik, 5dk Hazırlık, 20dk Pişirme
Ne Var Ne Yoksa Çöreği Tarifi

Ne Var Ne Yoksa Çöreği

4-6 kişilik, 10dk Hazırlık, 25dk Pişirme
Kemik suyu nasıl yapılır? Faydaları Nelerdir? Tarifi

Kemik suyu nasıl yapılır? Faydaları Nelerdir?

6-8 kişilik, 30dk Hazırlık, 4 saat ve üzeri Pişirme
Ne Bulduysam Keki Tarifi

Ne Bulduysam Keki

6-8 kişilik, 15dk Hazırlık, 40dk Pişirme
Kuşburnu Marmelati Tarifi

Kuşburnu Marmelati

12-14 kişilik, 3 saat 30dk Hazırlık, 4 saat Pişirme
Kuşburnu Çayı Tarifi

Kuşburnu Çayı

2-4 kişilik, 5dk Hazırlık, 5dk Pişirme
Espresso Nedir? Nasıl Yapılır ve İçilir? Çeşitleri, Faydaları
Espresso Nedir? Nasıl Yapılır ve İçilir? Çeşitleri, Faydaları

Espresso: Küçük Fincanda Yoğun Lezzet! Tüm dünyaya İtalya'dan yayılan espresso kahvesi, oldukça yoğun aromalı ve…

Mineral Nedir? İçeren Besinler, Görevleri, Özellikleri Tarifi
Mineral Nedir? İçeren Besinler, Görevleri, Özellikleri

Mineraller: Sağlığınızı Güçlendiren Gizli Hazineler! Sağlıklı beslenme söz konusu olduğunda vitamin ve minerallerin görevleri hayati…

Kapsül Kahve Nedir? Nasıl Yapılır? Çeşitleri, Kullanımı
Kapsül Kahve Nedir? Nasıl Yapılır? Çeşitleri, Kullanımı

Kapsül Kahve: Pratik & İşlevsel Kahve Deneyimi Kahve kültürü modern yaşamın vazgeçilmez rutinleri arasında yerini…

L Karnitin Nedir, Ne İşe Yarar? Faydaları, Zararları, Kullanımı Tarifi
L Karnitin Nedir, Ne İşe Yarar? Faydaları, Zararları, Kullanımı

 L Karnitin: Yağ Yakan ve Enerji Veren Amino Asit Spor salonlarında zaman geçirenler, yağ yakmak…

D3 Vitamini Nedir, Ne İşe Yarar? Eksikliği Belirtileri, Faydaları Tarifi
D3 Vitamini Nedir, Ne İşe Yarar? Eksikliği Belirtileri, Faydaları

D3 Vitamini (Kolekalsiferol) D vitamini, insan sağlığı için kritik bir rol oynayan ve birçok önemli…

B6 Vitamini Nedir? Ne İşe Yarar? Nelerde Var? Eksikliği Belirtileri Tarifi
B6 Vitamini Nedir? Ne İşe Yarar? Nelerde Var? Eksikliği Belirtileri

B6 Vitamini (Piridoksin) B6 vitamini (piridoksin) bir B vitamin kompleksinin parçasıdır ve insan sağlığı için…

Espresso Nedir? Nasıl Yapılır ve İçilir? Çeşitleri, Faydaları
Espresso Nedir? Nasıl Yapılır ve İçilir? Çeşitleri, Faydaları

Espresso: Küçük Fincanda Yoğun Lezzet! Tüm dünyaya İtalya'dan yayılan espresso kahvesi, oldukça yoğun aromalı ve…

Mineral Nedir? İçeren Besinler, Görevleri, Özellikleri Tarifi
Mineral Nedir? İçeren Besinler, Görevleri, Özellikleri

Mineraller: Sağlığınızı Güçlendiren Gizli Hazineler! Sağlıklı beslenme söz konusu olduğunda vitamin ve minerallerin görevleri hayati…

Kapsül Kahve Nedir? Nasıl Yapılır? Çeşitleri, Kullanımı
Kapsül Kahve Nedir? Nasıl Yapılır? Çeşitleri, Kullanımı

Kapsül Kahve: Pratik & İşlevsel Kahve Deneyimi Kahve kültürü modern yaşamın vazgeçilmez rutinleri arasında yerini…

L Karnitin Nedir, Ne İşe Yarar? Faydaları, Zararları, Kullanımı Tarifi
L Karnitin Nedir, Ne İşe Yarar? Faydaları, Zararları, Kullanımı

 L Karnitin: Yağ Yakan ve Enerji Veren Amino Asit Spor salonlarında zaman geçirenler, yağ yakmak…

D3 Vitamini Nedir, Ne İşe Yarar? Eksikliği Belirtileri, Faydaları Tarifi
D3 Vitamini Nedir, Ne İşe Yarar? Eksikliği Belirtileri, Faydaları

D3 Vitamini (Kolekalsiferol) D vitamini, insan sağlığı için kritik bir rol oynayan ve birçok önemli…

B6 Vitamini Nedir? Ne İşe Yarar? Nelerde Var? Eksikliği Belirtileri Tarifi
B6 Vitamini Nedir? Ne İşe Yarar? Nelerde Var? Eksikliği Belirtileri

B6 Vitamini (Piridoksin) B6 vitamini (piridoksin) bir B vitamin kompleksinin parçasıdır ve insan sağlığı için…

1 Saat Yürüyüş Kaç Kalori Yakar? Zayıflatır Mı? Faydaları Nelerdir? Tarifi
1 Saat Yürüyüş Kaç Kalori Yakar? Zayıflatır Mı? Faydaları Nelerdir?

1 Saat Yürüyerek Kaç Kalori Harcarım? Dünya Sağlık Örgütü (WHO), 2018 verilerine göre dünya nüfusunun…

Bayram Tatlıları: En İyi, Resimli ve Videolu Tarifler Tarifi
Bayram Tatlıları: En İyi, Resimli ve Videolu Tarifler

Bayramın neşesini ve birlikteliğini en leziz bayram tatlıları ile taçlandırmaya hazır mısınız? Bayram paylaştıkça güzel…

Pek Food’tan Pek İyi Ramazan Tarifleri Tarifi
Pek Food’tan Pek İyi Ramazan Tarifleri

Pek Food pratik ve çeşitli ürünleriyle sofralarınızı renklendirmeye geliyor! Yenilikçi çözümleri sayesinde dakikalar içinde pişirilmeye…

Chia Tohumu Faydaları: Ne İşe Yarar, Neye İyi Gelir? Tarifi
Chia Tohumu Faydaları: Ne İşe Yarar, Neye İyi Gelir?

Chia Tohumu: Sağlıklı Beslenme Trendi Süper Gıda! Chia tohumu, "Salvia hispanica" adlı bitkinin tohumlarından elde…

Yoğurtlu Çorba Tarifleri: Lezzet Garantili 30 Çeşit Tarifi
Yoğurtlu Çorba Tarifleri: Lezzet Garantili 30 Çeşit

Nefis Yemek Tarifleri mutfağından, en beğenilen yoğurtlu çorba tarifleri huzurlarınızda! Ana malzemesi yoğurt olan ve…

Madımak Otu Nedir? Faydaları Nelerdir, Neye İyi Gelir? Tarifi
Madımak Otu Nedir? Faydaları Nelerdir, Neye İyi Gelir?

Madımak: Anadolu'nun Binbir Şifalı Tarla Bitkisi! Madımak otu, Orta Anadolu mutfağında yaygın bir kullanıma sahip olan…

Tarifler Geri
Videolar Geri