Mersin’de Ne Yenir? Tantuni ve Cezerye Cennetinde En İyi 10 Mekan

Mersin’de Ne Yenir? Tantuni ve Cezerye Cennetinde En İyi 10 Mekan Tarifi

Nefis Yemek Tarifleri Gezgin Gurme Serisi: Mersin

Nefis Yemek Tarifleri gezgin gurme ekibi bugün Akdeniz’in güneşi batmayan şehri Mersin’de. “Nem çok nem!” cümlesinin bolca kullanıldığı, gün içinde litrelerce suyun tüketildiği, beyaz tenli gelenlerin bir süre sonra esmerleşerek ayrıldığı Akdeniz’in şirin şehri Mersin sizlerle. Akdeniz akşamlarının bir başka olduğu bu şehirde, hele bir de aylardan temmuz ise evden çıkmak için on defa düşünebilirsiniz. Malum nem çok nem!

Mersin adının tarihine bakıldığında, çok eski çağlarda Myrtus ağacından yani Mersin ağacından geldiği bilinmektedir. Tarihi kaynaklarda aynı zamanda Mersinoğulları adındaki bir Türkmen ailesinden geldiği de yer almaktadır. Eskiden İçel olarak bilinen bu şehir, şimdilerde tantuninin cenneti, sahil keyiflerinin merkezi olmuş durumda.

Milli Mücadele döneminde de büyük kahramanlıklara şahit olan Mersin, pek çok bölgesinde silahlı birlik oluşturup Fransızlara karşı ülkeyi korumuştur. 3 Ocak 1922’de Fransız işgalinden kurtulmuş ve bağımsızlığını ilan etmiştir. Her zaman güçlü bir şehir olarak tarihe adını yazdırmıştır.

Son yıllarda hızla gelişip kendini değiştiren Mersin, çevre illerden göç de alarak aktif ve kalabalık şehirlerden biri olmuştur. Mersin hem gezilecek tarihi dokularıyla, hem yaz günlerinde sıcak deniziyle, hem de dillerden düşmeyen yemekleri ile yerli ve yabancı pek çok turist tarafından ziyaret edilmektedir. Şimdi sizi, stresli ve koşuşturma içindeki hayatınıza kısa bir mola verip Mersin’i gezmeye davet ediyoruz. Mersin’de ne yenir nereye gidilir diye ön araştırma yapanlara, rehber olacak yazımız burada. Çantalar kapatıldıysa Mersin’e doğru yola çıkalım!

mersin marina

Yemek Rehberi

  • Tantuni
  • Kebap
  • İçli Köfte
  • Lahmacun
  • Cezerye
  • Şalgam Suyu
  • Meyan Şerbeti
  • Tarsusî Kahve
  • Kerebiç
  • Batırık
  • Üçgen Pide
  • Sıkma
  • Silifke Yoğurdu
  • Yüksük Çorbası
  • Bulgurlu Topalak Çorbası
  • Mamül
  • Karsambaç
  • Bici Bici
  • Dikenli İncir
  • Anamur Muzu
  • Kayakoruğu Turşusu

Tarif için: Mersin Et Tantuni (Gerçek Tantuni)

Mekan Rehberi

1) Özkan Tantuni

Bugün günlerden Mersin ise Mersin’de ne yenir sorusuna ilk cevabımız elbette tantuni olacaktır. Şehrin simgesi haline gelmiş tantuni, Mersin’de tavuk ve dana etinden yapılır. Özel olarak hazırlanan tandır lavaşının arasında, baharatlı ve soğanlı ufak etler yer alır. Yoğurt seven biriyseniz, tantuniyi yoğurtlu şekilde yemenizi önereceğiz. Rulo halinde dilimlenen tantuni üzerindeki yoğurt ile servis edilir. Bu yoğurda sıcak tereyağı ile buluşan kırmızı biber eşlik eder. Tantuni yanında şalgam içilmesi de Mersin’de çok meşhurdur. Karnım doysun, Mersin’den tok ayrılayım diyorsanız gideceğiniz adreslerden biri de Özkan Tantuni olacaktır. Hem leziz hem ekonomik bir mekan için işte adres:

Adres: Güvenevler Mahallesi 1. Cadde Zorlu Apt. No: 45, Yenişehir, Mersin

İletişim: 0324 327 00 30

özkan tantuni

2) Has Develiler Baklavacısı

Mersin’de nerede ne yenir sohbetimize biraz tatlı molası verelim istedik. Mersin’e özgü olan kerebiç tatlısı, çöven otu aroması ile tadanları mest ediyor. İlk defa yiyenler çok şekerli bir tatlı olduğunu düşünebilir. Krema köpüğü ile servis edilen kerebiç, hem fıstıklı hem de cevizli şekilde hazırlanmaktadır. Bir çeşit kurabiye olarak da düşünebileceğiniz kerebiç tatlısı, Mersin’de kan şekeri düşenlere çare olacak. Hem kerebiç hem de birbirinden lezzetli baklavaları yemek istediğinizde gitmeniz gereken yerlerden biri de Has Develiler Baklavacısı olabilir. Künefesi de pek meşhur. Kerebiç veya şöbiyet tatmadan Mersin’den ayrılmayın deriz.

Adres: 2. Çevre yolu üzeri Hüseyin Okan Merkezci Bulvarı, Baymar market yanı

İletişim: 0324 329 44 55

has develi baklavacısı

3) Gündoğdu İskender

1968’den günümüze kadar kalitesinden asla ödün vermeyen bir mekan olan Gündoğdu İskender, samimi personelleri ve lezzetli yemekleri ile gelen misafirlerini memnun etmeye devam ediyor. İskender konusunda Mersin’in en lezzetli yeri olduğu bilinmektedir. Bu cümlenin doğruluk payını, gittiğinizde boş masa bulmakta zorlandığınız an anlayabilirsiniz. Mersin Metropol çarşıdaki 3 katlı şubesi ve Pozcu şubesi, en işlek mekanlardan biri olmakta. Her cebe hitap eden menüsünden iskender ve kıymalı börekleri favori lezzetlerinize ekleyebilirsiniz. Servis için ikram edilen biber turşuları ve salatası iştahı daha da açıyor.

Adres: Silifke Caddesi Gürhan İş Hanı No: 22- 23

İletişim: 0324 231 96 77

gündoğdu iskender

4) Memoşcan Tantuni

Mersin’de tantuni nerede yenir? Mersin’de her sokakta tantunici görebilirsiniz. Bu mekanlardan biri de Memoşcan Tantuni olacaktır. Tantuninin lezzetini en iyi şekilde almak için, şalgam ile tantuniyi daha da lezzetlendirmek için hatta ve hatta çok ekonomik şekilde yemek yiyebilmeniz için sizleri Memoşcan Tantuni’ye davet ediyoruz. Masadaki bolca salata ve kırmızı lahana turşusu ile önce gözleriniz doyacak; sıcacık tantuni dürümler geldiğinde ise midenizde bayram havası oluşacak. Kişi başı ortalama 15 TL ile nefis bir tantuni keyfi yaşayabilirsiniz. Mersin, yemek yemenin en güzel olduğu şehirlerden biri!

Adres: Eğriçam Mahallesi N. Kodallı Caddesi Behiyegür Apartmanı altı 27 / A Yenişehir, Mersin

İletişim: 0324 326 26 58

memoşcan tantuni

5) Ciğerci Yakup

Akdeniz’e doğru yolunuz düştüğünde bolca ciğerci tabelasını görebilirsiniz. Mersin de ciğer ve kebap konusunda oldukça başarılı illerden biri. Özellikle de tek şube ile yıllarca ayakta kalmış Ciğerci Yakup, gelen misafirlerini yoğun ikramları ile hoşnut etmekte. Biberli lavaş, biberli soğan, köz salata, mevsim salatası, acılı ezme, sumaklı soğan ve lezzetli ciğer şişleri görenlerin iştahını açıyor. Ciğer tercih etmeyenler için kebap ve tavuk eti de bulunuyor. Samimi ve sıcak bir mekanda doya doya ciğer yemek için Mersin’deki durağınız Ciğerci Yakup olabilir.

Adres: Palmiye Mahallesi İsmet İnönü Bulvarı Mersin

İletişim: 0324 328 90 33

ciğerci yakup

6) Çağlar Köy Konağı

En doğal ürünlerle, Mersin’in has lezzeti olan sıkma ile güne başlamak için kahvaltı mekanınız Mersin Üniversitesi civarındaki Çağlar Köy Konağı! Kahvaltı zamanı dışında doyurucu bir yemek yemek istediğinizde de tercih edebilirsiniz. Kişi başı ortalama 25 TL ödeyerek karnınız tok, keyfiniz çok şekilde Çağlar Köy Konağı’ndan ayrılabilirsiniz. Zengin menüsü ve konforlu mekanı ile, Mersin’de en iyi şekilde ağırlanacağınızı belirtmek isteriz. Çağlar Köy Konağı çocuklu aileleri de düşünerek güvenli şekilde vakit geçirmeleri için oyun alanını da hizmete sunmuştur.

Adres: Çiftlikköy Mahallesi, Şakir Son Caddesi 33110 Yenişehir, Mersin

İletişim: 0505 978 3725

çağlar köy konağı

7) İzzet’in Yeri Balık Restoran

Mersin’e gelip balık yememek olmaz değil mi? Üstelik şöyle denize karşı. Dalga seslerinin eşlik edeceği balık ziyafetini Mersin’de İzzet’in yerinde yaşayabilirsiniz. Kalamar, balık türleri, çeşit çeşit salata ve eşsiz huzur için sizi merkezin biraz dışına doğru çağırıyoruz. Erdemli civarında hizmet veren İzzet’in Yeri, denize girmek isteyen müşteriler için plaj imkanını da sunuyor. Dilerseniz masanızı kıyı içinde de hazırlatabilirsiniz. Tüm stresinizi denize bırakın ve bu anı yaşayın deriz :)

Adres: Kumkuyu Mahallesi, Erdemli, Mersin

İletişim: 0324 525 80 57

izzet balık restaurant

8) Cezeryeci Kadir

Havuç, şeker ve kuru yemişin harika karışımı olarak adlandırılan cezerye, Mersin’in en çok ikram edilen ve tüketilen tatlılarından biri. Lokum deseniz değil, pestil deseniz hiç değil. Bu cezerye bambaşka! Mersin’de Cezeryeci Kadir yıllardır cezerye geleneğini devam ettirmekte. Her köşede bir şubesini bulabileceğiniz Cezerye Kadir’i sevdiklerinize hediye paketi yaptırmak için ziyaret edebilirsiniz. Fıstıklı, fındıklı, sütlü, kivili ve cevizli şekilde üretilen cezeryelerin kilosu ortalama 25 TL’dir. Mersin’e geldiğinizi duyan çevrenize, bir kutu cezerye götürmek adettendir derler :)

Adres: Gazi Mustafa Kemal Bulvarı Pozcu Halk Bankası Karşısı No: 363 / B Yenişehir, Mersin

İletişim: 0324 404 0 324

Web: www.cezeryecikadir.com

cezeryeci kadir

9) Narlıkuyu Kayraçtepe Kahvaltı Evi

Mersin’de her sokak denize açılır sözünden yola çıktık ve sizlere kahvaltı için nefis bir mekan önerisi ile geldik. Narlıkuyu’da bulunan Kayraçtepe Kahvaltı Evi, sizlere deniz manzarası eşliğinde bol vitaminli ve lezzetli kahvaltı imkanı sunuyor. Taze şekilde hazırlanan sıkmalar, tereyağında hazırlanmış omlete eşlik ediyor. Mersin’de her öğünde afiyetle tüketilen kayakoruğu turşusu da sağlığınıza sağlık katıyor. Bir kişi için kahvaltı ücreti ise 25 TL. Güne dinç ve tok bir şekilde devam etmek için adresiniz: Kayraçtepe!

Adres: Narlıkuyu Mahallesi, Atatürk Caddesi No: 108 Silifke, Mersin

İletişim: 0535 254 7086

narlıkuyu kayraç tepe köy kahvaltısı

10) Kervan Humus

Mersin’den yaklaşık 30 km uzağa gidelim ve Tarsus ilçesinde meşhur fındık lahmacun tadına varalım ister misiniz? Tarsus merkezde fındık lahmacun ve humus sıkça tüketilen yemeklerdendir. Humus ise pastırmalı haliyle bile Mersin sıcaklarında favori lezzetlerden biri olmuştur. Ufacık lahmacunlar yani meşhur fındık lahmacunlar ise, yedikçe yedirten türden. Kaç tane yiyebilirsiniz bir anda bilemiyoruz fakat Kervan Humus’tan aç kalkmayacağınız kesin. Bir porsiyon fındık lahmacun için yaklaşık 15 TL ödeyebilirsiniz. Tarsus’ta bulunan tarihi dokuları gezerken yemek molası için Kervan Humus’u öneriyoruz.

Adres: Caminur Mahallesi, 801 Sokak Abacı İş Hanı, 33440 Tarsus, Mersin

İletişim: (0324) 614 09 43

kervan humus

Gezi Rehberi

  • Kleopatra Kapısı Tarsus
  • Mersin Arkeoloji Müzesi
  • Mersin Atatürk Evi Müzesi
  • Soli Pompeiopolis Antik Kenti
  • Kanlıdivane Erdemli
  • Adam Kayalar
  • Roma Yolu ve Kilikya Zafer Takı
  • Tarsus Müzesi
  • Kırk Kaşık Bedesteni
  • Tarihi Tarsus Evleri
  • Refah Şehitleri Anıtı
  • Latin İtalyan Katolik Kilisesi
  • Yumuktepe Höyüğü
  • Tarsus Şelalesi
  • Yedi Uyurlar Mağarası
  • Şahmeran Hamamı
  • Tarsus Ulu Cami
  • St. Paul Kuyusu
  • St. Paul Kilisesi
  • Kızkalesi, Silifke
  • Göksu Deltası, Silifke
  • Cennet – Cehennem Obrukları
  • Astım Mağarası
  • Olba Antik Kenti
  • Aya Tekla Kilisesi
  • Anemurium Antik Kenti
  • Mamure Kalesi
  • Cambazlı Kilisesi
  • Narlıkuyu
  • Boğsak Koyu
  • Tekir Ambarı Sarnıcı
  • Eshab-ı Kehf

Gezi Rehberi ve Nerede Ne Yenir? kategorilerini ziyaret edebilirsiniz.

Adana’da Ne Yenir? Nereye Gidilir? Kebap Cennetinde En İyi 10 Restoran

Şanlıurfa’da Ne Yenir? Dillere Destan 11 Yöresel Lezzet – En İyi Mekanlar

Mardin’de Ne Yenir? Damağınızda İz Bırakacak 10 Yöresel Lezzet Durağı

Gaziantep’te Ne Yenir? Kesinlikle Tatmanız Gereken 10 Yöresel Lezzet

Hatay’da Nerede Ne Yenir? Gitmeniz Gereken 11 Meşhur Lezzet Durağı

--

Nefis Yemek Tarifleri WhatsApp kanalı açıldı, hemen siz de katılın.

5 milyon'dan fazla kişinin takip ettiği Youtube kanalımızda videolu tariflerimizi bulabilirsiniz.

15 milyondan fazla kişinin indirdiği Nefis Yemek Tarifleri uygulaması ile 850.000'den fazla denenmiş tarif her zaman yanınızda. Hemen siz de indirin.

Okuyucunun Dikkatine

Blog sayfamızda nerede ne yenir sorunuza yanıt verebilecek yemek & mekan rehberi konularını kapsayan yazılar genel bilgilendirme amaçlıdır. Kategoride yurt içi ve yurt dışından pek çok farklı şehir için derlediğiniz restoran ve yemek mekanlarına, söz konusu şehrin mutfak kültürüne, tadılması gereken meşhur yemeklerine dair bilgilere tek yazı içerisinden kolaylıkla ulaşabilirsiniz. Ziyaret etmeyi planladığınız şehir veya bölge için özel olarak listelenmiş fotoğraflı lezzet durakları, adres ve iletişim bilgileri, ün salmış yemekleri içeren rehber yazılar seyahatinizi kolaylaştırmayı hedefler. Sunmuş olduğumuz bilgiler öneri niteliğindedir. Yazı yayına alındıktan sonra bilgilerin zaman içerisinde güncelliğini ve geçerliliğini yitirebileceğini önemle hatırlatırız.

Yorumlar

İlk yorumu sen yaz.

Yaptığın yorumlarla diğerlerine yardımcı ol.

NYT Yazar
Bunlar da İlginizi Çekebilir
Evde Mersin Tantuni Tarifi

Evde Mersin Tantuni

4-6 kişilik, 1 saat Hazırlık, 50dk Pişirme
Evde Mersin Tantuni Tarifi

Evde Mersin Tantuni

10-12 kişilik, 30dk Hazırlık, 1 saat Pişirme
Enfes Mersin Tantuni Tarifi

Enfes Mersin Tantuni

2-4 kişilik, 20dk Hazırlık, 45dk Pişirme
Cennet Hurmalı Cezerye Tarifi

Cennet Hurmalı Cezerye

6-8 kişilik, 20dk Hazırlık, Pişirme yok
Mersin Tantuni (Hakiki Meşhur Mersin Tantunisi) Tarifi

Mersin Tantuni (Hakiki Meşhur Mersin Tantunisi)

4-6 kişilik, 1 saat Hazırlık, 1 saat Pişirme
Mersin’in Meşhur Lezzeti Tantuni Tarifi

Mersin’in Meşhur Lezzeti Tantuni

6-8 kişilik, 20dk Hazırlık, 30dk Pişirme
Mersin Tantuni (Parmak Isırtır) Tarifi

Mersin Tantuni (Parmak Isırtır)

2-4 kişilik, 10dk Hazırlık, 20dk Pişirme
Teremyağlı Muhteşem Mersin Tavuk Tantuni Tarifi

Teremyağlı Muhteşem Mersin Tavuk Tantuni

2-4 kişilik, 20dk Hazırlık, 20dk Pişirme
Çikolatalı Cezerye (10 Dakikada) Tarifi

Çikolatalı Cezerye (10 Dakikada)

12-14 kişilik, 10dk Hazırlık, 5dk Pişirme
Mineral Nedir? İçeren Besinler, Görevleri, Özellikleri Tarifi
Mineral Nedir? İçeren Besinler, Görevleri, Özellikleri

Mineraller: Sağlığınızı Güçlendiren Gizli Hazineler! Sağlıklı beslenme söz konusu olduğunda vitamin ve minerallerin görevleri hayati…

Kapsül Kahve Nedir? Nasıl Yapılır? Çeşitleri, Kullanımı
Kapsül Kahve Nedir? Nasıl Yapılır? Çeşitleri, Kullanımı

Kapsül Kahve: Pratik & İşlevsel Kahve Deneyimi Kahve kültürü modern yaşamın vazgeçilmez rutinleri arasında yerini…

L Karnitin Nedir, Ne İşe Yarar? Faydaları, Zararları, Kullanımı Tarifi
L Karnitin Nedir, Ne İşe Yarar? Faydaları, Zararları, Kullanımı

 L Karnitin: Yağ Yakan ve Enerji Veren Amino Asit Spor salonlarında zaman geçirenler, yağ yakmak…

D3 Vitamini Nedir, Ne İşe Yarar? Eksikliği Belirtileri, Faydaları Tarifi
D3 Vitamini Nedir, Ne İşe Yarar? Eksikliği Belirtileri, Faydaları

D3 Vitamini (Kolekalsiferol) D vitamini, insan sağlığı için kritik bir rol oynayan ve birçok önemli…

B6 Vitamini Nedir? Ne İşe Yarar? Nelerde Var? Eksikliği Belirtileri Tarifi
B6 Vitamini Nedir? Ne İşe Yarar? Nelerde Var? Eksikliği Belirtileri

B6 Vitamini (Piridoksin) B6 vitamini (piridoksin) bir B vitamin kompleksinin parçasıdır ve insan sağlığı için…

Chia Tohumu Faydaları: Ne İşe Yarar, Neye İyi Gelir? Tarifi
Chia Tohumu Faydaları: Ne İşe Yarar, Neye İyi Gelir?

Chia Tohumu: Sağlıklı Beslenme Trendi Süper Gıda! Chia tohumu, "Salvia hispanica" adlı bitkinin tohumlarından elde…

Mineral Nedir? İçeren Besinler, Görevleri, Özellikleri Tarifi
Mineral Nedir? İçeren Besinler, Görevleri, Özellikleri

Mineraller: Sağlığınızı Güçlendiren Gizli Hazineler! Sağlıklı beslenme söz konusu olduğunda vitamin ve minerallerin görevleri hayati…

Kapsül Kahve Nedir? Nasıl Yapılır? Çeşitleri, Kullanımı
Kapsül Kahve Nedir? Nasıl Yapılır? Çeşitleri, Kullanımı

Kapsül Kahve: Pratik & İşlevsel Kahve Deneyimi Kahve kültürü modern yaşamın vazgeçilmez rutinleri arasında yerini…

L Karnitin Nedir, Ne İşe Yarar? Faydaları, Zararları, Kullanımı Tarifi
L Karnitin Nedir, Ne İşe Yarar? Faydaları, Zararları, Kullanımı

 L Karnitin: Yağ Yakan ve Enerji Veren Amino Asit Spor salonlarında zaman geçirenler, yağ yakmak…

D3 Vitamini Nedir, Ne İşe Yarar? Eksikliği Belirtileri, Faydaları Tarifi
D3 Vitamini Nedir, Ne İşe Yarar? Eksikliği Belirtileri, Faydaları

D3 Vitamini (Kolekalsiferol) D vitamini, insan sağlığı için kritik bir rol oynayan ve birçok önemli…

B6 Vitamini Nedir? Ne İşe Yarar? Nelerde Var? Eksikliği Belirtileri Tarifi
B6 Vitamini Nedir? Ne İşe Yarar? Nelerde Var? Eksikliği Belirtileri

B6 Vitamini (Piridoksin) B6 vitamini (piridoksin) bir B vitamin kompleksinin parçasıdır ve insan sağlığı için…

1 Saat Yürüyüş Kaç Kalori Yakar? Zayıflatır Mı? Faydaları Nelerdir? Tarifi
1 Saat Yürüyüş Kaç Kalori Yakar? Zayıflatır Mı? Faydaları Nelerdir?

1 Saat Yürüyerek Kaç Kalori Harcarım? Dünya Sağlık Örgütü (WHO), 2018 verilerine göre dünya nüfusunun…

Bayram Tatlıları: En İyi, Resimli ve Videolu Tarifler Tarifi
Bayram Tatlıları: En İyi, Resimli ve Videolu Tarifler

Bayramın neşesini ve birlikteliğini en leziz bayram tatlıları ile taçlandırmaya hazır mısınız? Bayram paylaştıkça güzel…

Pek Food’tan Pek İyi Ramazan Tarifleri Tarifi
Pek Food’tan Pek İyi Ramazan Tarifleri

Pek Food pratik ve çeşitli ürünleriyle sofralarınızı renklendirmeye geliyor! Yenilikçi çözümleri sayesinde dakikalar içinde pişirilmeye…

Chia Tohumu Faydaları: Ne İşe Yarar, Neye İyi Gelir? Tarifi
Chia Tohumu Faydaları: Ne İşe Yarar, Neye İyi Gelir?

Chia Tohumu: Sağlıklı Beslenme Trendi Süper Gıda! Chia tohumu, "Salvia hispanica" adlı bitkinin tohumlarından elde…

Yoğurtlu Çorba Tarifleri: Lezzet Garantili 30 Çeşit Tarifi
Yoğurtlu Çorba Tarifleri: Lezzet Garantili 30 Çeşit

Nefis Yemek Tarifleri mutfağından, en beğenilen yoğurtlu çorba tarifleri huzurlarınızda! Ana malzemesi yoğurt olan ve…

Madımak Otu Nedir? Faydaları Nelerdir, Neye İyi Gelir? Tarifi
Madımak Otu Nedir? Faydaları Nelerdir, Neye İyi Gelir?

Madımak: Anadolu'nun Binbir Şifalı Tarla Bitkisi! Madımak otu, Orta Anadolu mutfağında yaygın bir kullanıma sahip olan…

2024 Ramazan Bayramı Ne Zaman, Hangi Gün? Kaç Gün Tatil? Tarifi
2024 Ramazan Bayramı Ne Zaman, Hangi Gün? Kaç Gün Tatil?

2024 Ramazan Bayramı Ne Zaman, Hangi Gün? Her sene büyük bir heyecanla beklenen ramazan ayı,…

Tarifler Geri
Videolar Geri