Mide Ekşimesine Ne İyi Gelir? Neden Olur? İyi Gelen Yiyecekler, Bitkiler

Mide Ekşimesine Ne İyi Gelir? Neden Olur? İyi Gelen Yiyecekler, Bitkiler Tarifi

Mide Ekşimesine İyi Gelecek Ferahlatan Bilgiler

Mide ekşimesi yaygın olarak yaşanan bir sağlık sorunudur. Geçici bir durum olabileceği gibi ciddi bir sindirim sistemi hastalığı habercisi de olabilir. Mide ekşimesi midede sindirilen besinlerin mide asidi eşliğinde yemek borusuna geri gelmesi nedeniyle göğüs ve karın bölgesinde ortaya çıkan yanma hissidir. Boğazın arka kısmında acı bir tat ve yutkunma zorluğu yaratabilir. Yanma hissi şiddetini artırıyor ve nefes almada güçlük yaşanıyorsa hemen bir uzman doktora başvurmak gerekir. Mide ekşimesi hakkında öğrenmek isteyeceğiniz tüm ayrıntıları bu yazımızda bulabilirsiniz.

mide ekşimesi ne iyi gelir

Mide Ekşimesine Ne İyi Gelir? İyi Gelen Yiyecekler

Mide ekşimesi yanması sorununu ilk kez yaşıyorsanız geçmesi için biraz su içebilirsiniz. Ağızda ekşimsi bir tat bırakan mide asidi su ile yıkanıp gideceği için rahatlayabilirsiniz. Sorun tekrarlarsa ve uzun sürerse kesinlikle bir uzman doktora başvurmanız gerekir. Çünkü devam eden mide ekşimesi reflü, ülser veya gastrit gibi hastalıkların habercisi olabilir. Doktorunuzun önereceği mide asidini azaltan ilaçlar kullanarak bu sorundan kurtulabilirsiniz. Kendi kendinize alabileceğiniz en önemli tedbir ise mide asidini dengeleyen ve asit oranı az olan yiyecekleri tüketmektir. Mide yanmasına iyi gelen yiyecekler şöyle sıralanabilir:

  • Lifli ve posalı meyveler çok faydalıdır. Muz, kavun, armut ve şeftali gibi meyveleri sıkça tüketirseniz sindirim sisteminizin rahat ve hızlı biçimde çalışmasına yardımcı olabilirsiniz.
  • İyileştirici özelliklere sahip olan aloe vera bitkisini kullanabilirsiniz. Bitkinin jelini su ile karıştırarak içebilirsiniz. Mide ekşimesi sorununu azaltmada etkilidir.
  • Su tüketiminizi artırmanız önemlidir. Günde 1,5 – 2 litre su tüketirseniz sindirim sisteminiz sağlıklı çalışacağı için mide ekşimesi ve bulantı gibi sorunlar yaşama riskiniz azalır.
  • Lif oranı yüksek olduğu için bağırsakların aktif olarak çalışmasına imkân tanıyan ıspanak, lahana ve karnabahar gibi sebzeler, mide ekşimesi ve yanması sorununa iyi gelen yiyeceklerdir. Yeşil yapraklı sebzeleri haşlayarak tüketebilirsiniz.
  • Baklagiller ve tam tahıllı gıdalar asit oluşumunu engellediği için yiyebilecekleriniz arasında yer alır. Mercimek ve fasulye gibi baklagiller bioflavionid maddesi içerir. Bu madde midenin aşırı miktarda asit üretmesini engeller. Beslenme programınıza alabilirsiniz. Tam tahıllı ekmekler de mide ekşimesi için önerilen gıdalardır.

mide ekşimesine ne iyi gelir

Mide Ekşimesine İyi Gelen Şifalı Bitkiler, Doğal Çözüm

Mide ekşimesine bitkisel çözüm sunan bazı uygulamalar size fayda sağlayabilir. Doktorunuzun da onayını aldıktan sonra bu uygulamaları deneyebilirsiniz:

  • Kekik ve Zencefil: Kekik ve zencefil çayının mide yanmasına karşı etkili olduğu kabul edilir. Yemeklerden yarım saat sonra taze olarak demlediğiniz kekik veya zencefil çayını içebilirsiniz. Böylece sindirim sisteminiz daha hızlı çalışacaktır.
  • Patates Suyu: Çiğ patates suyu içmeyi deneyebilirsiniz. Midedeki aşırı asidin kurumasına yardımcı olan patates suyu asit oranını düşürerek size faydalı olabilir. Bir adet çiğ patatesi soyup katı meyve sıkacağında sıkarak suyunu elde edebilir ve aç karnına tüketebilirsiniz.
  • Yumurta Beyazı: Haşlanmış yumurta beyazı yiyebilirsiniz. Yumurtanın beyaz kısmı, mide asidi ile oluşan iltihaplanmayı azaltan glutamin amino asidine sahip olduğu için size iyi gelebilir.
  • Bal: Bal mide ekşimesi ve yanmasına iyi gelen bir gıdadır. Hakiki bal mide asidi, ülser ve gastrit gibi hastalıklara karşı önerilen bir besindir. Günde 1 çay kaşığı doğal bal tüketmeye devam edebilirsiniz.
  • Maden Suyu: Aşırı yemekten kaynaklanan hazımsızlık ve mide yanmaları için maden suyu içebilirsiniz. Yemekten 15-20 dakika sonra içerseniz mideniz rahatlayabilir. Fakat reflü, ülser ve gastrit kaynaklı mide ekşimeleri için maden suyu içmek sakıncalıdır.
  • Hindistan Cevizi Sütü: Mide asidi fazlalığı ile oluşan ekşime ve yanmalar için günde bir kez Hindistan cevizi sütü içmeyi de deneyebilirsiniz.
  • Süt: Birkaç yudum süt içmek mide yanmasına iyi gelen pratik çözümlerden bir tanesidir. Sütün fazla miktarda içilmesi ise önerilmez.
  • Sakız: Şekersiz sakız çiğneyerek fazla mide asidinin temizlenmesine yardımcı olabilirsiniz.

mide ekşimesi neden olur

Mide Ekşimesi Neden Olur?

Mide ekşimesinin nedeni yemek borusu ile mideyi ayıran kasın görevini tam olarak yapamaması durumudur. Bu kas verimli çalışmaz ise midede bulunan besinlerin salgıladığı asitler, yemek borusuna doğru çıkarak göğüs boşluğunda yanmaya ve ağızda acı bir tat oluşumuna neden olur. Tedavi edilmeyen yanmalar ve ekşimeler sonucunda yemek borusunda yaralar oluşabilir hatta kansere bile yol açabilir.

  • Mide ekşimesi ve gaz sorunu asitli yiyeceklerden olabileceği gibi gıda alerjisi, bakteriyel enfeksiyonlar, mide ülseri, reflü, safra kesesi hastalıkları ve stres gibi nedenlerden de olabilir.
  • Mide ekşimesinin en önemli nedenlerden biri yanlış gıda tüketimidir.
  • Bir diğer neden aşırı miktarda kullanılan aspirin ve romatizma ilaçlarıdır. Bu ilaçların yoğun biçimde kullanımı mide yüzeyinin aşınmasına neden olabilir.
  • Safra reflüsü de mide ekşimesine yol açabilir. Bu durum safra yolları aracılığıyla bağırsağa giden safranın geri kaçarak mide yanmasına zemin hazırlamasıdır.
  • Yaygın kanser çeşitlerinden olan mide ve özofagus (yemek borusu) kanserinin en önemli belirtisinin mide yanması olduğunu da unutmamak gerekir.
  • Hormonal ve fizyolojik değişimlerin yaşandığı hamilelik döneminde sıklıkla mide ekşimesi ve yanması sorunu yaşanabilir. Bol bol su içilerek hamilelik dönemi mide yanmalarından kurtulabilirsiniz.

mide ekşimesi neden oluyor

Mide Ekşimesi Belirtileri, Nasıl Anlaşılır?

Mide ekşimesi belirtileri ve gelişim süreci kişilere göre değişim gösterir. Çünkü sorunun kaynağı her hastada farklı nedenlere bağlıdır. Genel olarak belirtiler şöyle sıralanabilir:

  • Hazımsızlık oluşur: Midenin üst bölümünde oluşan hazımsızlık ağrı, şişkinlik, geğirme, kusma, mide ekşimesi ve bulantı gibi belirtiler gösterebilir.
  • Mide yanması: Midede oluşan fazla asit göğüs kemiğine kadar gelerek mide yanmasına yol açabilir. Asit boğaza kadar ulaşabilmektedir. Yemeklerden sonra hissedilir ve birkaç saat sürebilir.
  • Boğaz ağrısı yapabilir: Gastroözofageal reflü hastalığının en önemli belirtisidir. Mide ekşimesinden sonra gelişen bir sorundur. Mide asidinin yemek borusundan boğaza ulaşması ile meydana gelen tahrişin neden olduğu bir ağrıdır. Hastanın yutkunması da zorlaşabilir.
  • Ağızda oluşan acı tat: Mide suyu acı ve asidik özelliktedir. Boğaza yükseldiği zaman ağızda kötü bir tat bırakır. Mide ekşimesinin önemli bir belirtisidir.

Bu belirtilerin yanı sıra mideden boğaza kadar gelen asidik mide suyu, hastanın kesik biçimde öksürmesine de yol açabilir. Özofagusa (yemek borusu) geri gelen mide asidi solunum yollarını ve akciğerleri tahriş ederek kişide hırıltılı solumaya yol açabilir.

Kendinizde bu belirtileri görüyorsanız en kısa sürede bir uzman doktora başvurmanız gerektiğini bilmelisiniz. Mide ekşimesi haftada en az iki kere oluyorsa, mide asidi düzenleyen ilaçlar kullanmanıza rağmen ekşime geçmiyorsa, yutma sorunu yaşıyorsanız, mide ekşimesi ve ishal nedeniyle kilo kaybınız olduysa hemen bir doktora gitmeniz gerekir.

mide ekşimesi ve gaz

Mide Ekşimesi Nasıl Önlenir?

  • Alkol, kahve, çikolata ve sigaradan uzak durabilirsiniz.
  • Portakal suyu ve diğer asitli meyve sularını tüketmek mide asidinizi artıracaktır.
  • Domates, portakal ve greyfurt gibi asidik gıdaları mümkün olduğunca az tüketebilirsiniz.
  • Yağlı veya kızarmış gıdalardan uzak durmanız oldukça faydalıdır.
  • Karabiber, hardal ve baharatlı yiyecekler mide ekşimesini tetikleyen unsurlardır.
  • Fazla kilolarınız varsa onlardan kurtulmaya çalışabilirsiniz.
  • Sık fakat az yemek yeme ve yiyeceklerinizi iyice çiğnedikten sonra yutma alışkanlığı kazanabilirsiniz.
  • Gece yatmadan iki saat öncesine kadar tüm yeme ve içme işlerinizi bitirmeniz de oldukça önemlidir.

mide ekşimesi hamilelik belirtisi mi

Mide Ekşimesi Hamilelik Belirtisi Mi?

Mide ekşimesi hamilelikte görülebilen bir sorundur. İlk aylardan itibaren görüldüğü için hamilelik belirtisi olabilir. Mide yanması ilk aylarda görülüp bitebileceği gibi tüm gebelik boyunca da devam edebilir.

Hamilelik süresinde oluşan hormonal değişiklikler mide asidinin artmasına yol açar. Gebelik döneminde progesteron hormonu artarak mide ile yemek borusu arasındaki kapakçığı gevşetebilir. Bu durum mide asidinin yemek borusuna ve boğaza kadar gelmesine neden olur ve mide ekşimesi meydana gelir. Anne adayları dikkatli beslenerek ve bol su içerek bu sorundan kurtulabilir. Doktor kontrolünde asit düzenleyici ilaç kullanmaları da mümkündür.

Mide Bulantısına Ne İyi Gelir?

Mide Yanmasına Neler İyi Gelir?

Mide Üşütmesine Ne İyi Gelir? Belirtileri Nelerdir? Evde Çözüm

Mide Ağrısına Ne İyi Gelir? Evde Doğal Çözümler, Uzman Tavsiyeleri

Mide Şişkinliğine Ne İyi Gelir? Nasıl Geçer? Evde Bitkisel Çözüm

--

Nefis Yemek Tarifleri WhatsApp kanalı açıldı, hemen siz de katılın.

5 milyon'dan fazla kişinin takip ettiği Youtube kanalımızda videolu tariflerimizi bulabilirsiniz.

15 milyondan fazla kişinin indirdiği Nefis Yemek Tarifleri uygulaması ile 850.000'den fazla denenmiş tarif her zaman yanınızda. Hemen siz de indirin.

Okuyucunun Dikkatine

Blog sayfamızda sağlıklı yaşam, diyet ve kişisel bakım konularını kapsayan yazılar genel bilgilendirme amaçlıdır. Kategoride çeşitli hastalıklar için evde bitkisel çözüm önerileri, besleyici fonksiyonel gıda takviyeleri, doğal cilt ve saç bakımı maskesi tarifleri ile uygulanışları, kilo kontrolüne yardımcı diyet listeleri ve sağlıklı beslenme programları yer almaktadır. İlgili besinin, ürünün ya da diyet listesinin etkileri her bünyede değişkenlik gösterebilir. Yazı yayına alındıktan sonra, zaman içerisinde güncelliğini ve geçerliliğini yitirebilir. Sunmuş olduğumuz bilgiler hiçbir zaman doktor teşhisinin yerini tutmaz, reçete niteliği taşımaz. Bilgileri uygulamadan önce alanında uzman görüşü almanızı tavsiye eder; aksi durumda oluşabilecek yan etkilerden sitemizin sorumlu tutulamayacağını önemle hatırlatırız.

Yorumlar

İlk yorumu sen yaz.

Yaptığın yorumlarla diğerlerine yardımcı ol.

NYT Yazar
Bunlar da İlginizi Çekebilir
Bağırsaklara İyi Gelen Smoothie Tarifi

Bağırsaklara İyi Gelen Smoothie

1-2 kişilik, 5dk Hazırlık, Pişirme yok
Saraydan Gelen Çeşm-i Nigar Çorbası Tarifi

Saraydan Gelen Çeşm-i Nigar Çorbası

4-6 kişilik, 30dk Hazırlık, 35dk Pişirme
Ne Var Ne Yoksa Çöreği Tarifi

Ne Var Ne Yoksa Çöreği

4-6 kişilik, 10dk Hazırlık, 25dk Pişirme
İnce Bulgur Salatası Tarifi

İnce Bulgur Salatası

2-4 kişilik, 10dk Hazırlık, Pişirme yok
Mineral Nedir? İçeren Besinler, Görevleri, Özellikleri Tarifi
Mineral Nedir? İçeren Besinler, Görevleri, Özellikleri

Mineraller: Sağlığınızı Güçlendiren Gizli Hazineler! Sağlıklı beslenme söz konusu olduğunda vitamin ve minerallerin görevleri hayati…

Kapsül Kahve Nedir? Nasıl Yapılır? Çeşitleri, Kullanımı
Kapsül Kahve Nedir? Nasıl Yapılır? Çeşitleri, Kullanımı

Kapsül Kahve: Pratik & İşlevsel Kahve Deneyimi Kahve kültürü modern yaşamın vazgeçilmez rutinleri arasında yerini…

L Karnitin Nedir, Ne İşe Yarar? Faydaları, Zararları, Kullanımı Tarifi
L Karnitin Nedir, Ne İşe Yarar? Faydaları, Zararları, Kullanımı

 L Karnitin: Yağ Yakan ve Enerji Veren Amino Asit Spor salonlarında zaman geçirenler, yağ yakmak…

D3 Vitamini Nedir, Ne İşe Yarar? Eksikliği Belirtileri, Faydaları Tarifi
D3 Vitamini Nedir, Ne İşe Yarar? Eksikliği Belirtileri, Faydaları

D3 Vitamini (Kolekalsiferol) D vitamini, insan sağlığı için kritik bir rol oynayan ve birçok önemli…

B6 Vitamini Nedir? Ne İşe Yarar? Nelerde Var? Eksikliği Belirtileri Tarifi
B6 Vitamini Nedir? Ne İşe Yarar? Nelerde Var? Eksikliği Belirtileri

B6 Vitamini (Piridoksin) B6 vitamini (piridoksin) bir B vitamin kompleksinin parçasıdır ve insan sağlığı için…

Chia Tohumu Faydaları: Ne İşe Yarar, Neye İyi Gelir? Tarifi
Chia Tohumu Faydaları: Ne İşe Yarar, Neye İyi Gelir?

Chia Tohumu: Sağlıklı Beslenme Trendi Süper Gıda! Chia tohumu, "Salvia hispanica" adlı bitkinin tohumlarından elde…

Mineral Nedir? İçeren Besinler, Görevleri, Özellikleri Tarifi
Mineral Nedir? İçeren Besinler, Görevleri, Özellikleri

Mineraller: Sağlığınızı Güçlendiren Gizli Hazineler! Sağlıklı beslenme söz konusu olduğunda vitamin ve minerallerin görevleri hayati…

Kapsül Kahve Nedir? Nasıl Yapılır? Çeşitleri, Kullanımı
Kapsül Kahve Nedir? Nasıl Yapılır? Çeşitleri, Kullanımı

Kapsül Kahve: Pratik & İşlevsel Kahve Deneyimi Kahve kültürü modern yaşamın vazgeçilmez rutinleri arasında yerini…

L Karnitin Nedir, Ne İşe Yarar? Faydaları, Zararları, Kullanımı Tarifi
L Karnitin Nedir, Ne İşe Yarar? Faydaları, Zararları, Kullanımı

 L Karnitin: Yağ Yakan ve Enerji Veren Amino Asit Spor salonlarında zaman geçirenler, yağ yakmak…

D3 Vitamini Nedir, Ne İşe Yarar? Eksikliği Belirtileri, Faydaları Tarifi
D3 Vitamini Nedir, Ne İşe Yarar? Eksikliği Belirtileri, Faydaları

D3 Vitamini (Kolekalsiferol) D vitamini, insan sağlığı için kritik bir rol oynayan ve birçok önemli…

B6 Vitamini Nedir? Ne İşe Yarar? Nelerde Var? Eksikliği Belirtileri Tarifi
B6 Vitamini Nedir? Ne İşe Yarar? Nelerde Var? Eksikliği Belirtileri

B6 Vitamini (Piridoksin) B6 vitamini (piridoksin) bir B vitamin kompleksinin parçasıdır ve insan sağlığı için…

1 Saat Yürüyüş Kaç Kalori Yakar? Zayıflatır Mı? Faydaları Nelerdir? Tarifi
1 Saat Yürüyüş Kaç Kalori Yakar? Zayıflatır Mı? Faydaları Nelerdir?

1 Saat Yürüyerek Kaç Kalori Harcarım? Dünya Sağlık Örgütü (WHO), 2018 verilerine göre dünya nüfusunun…

Bayram Tatlıları: En İyi, Resimli ve Videolu Tarifler Tarifi
Bayram Tatlıları: En İyi, Resimli ve Videolu Tarifler

Bayramın neşesini ve birlikteliğini en leziz bayram tatlıları ile taçlandırmaya hazır mısınız? Bayram paylaştıkça güzel…

Pek Food’tan Pek İyi Ramazan Tarifleri Tarifi
Pek Food’tan Pek İyi Ramazan Tarifleri

Pek Food pratik ve çeşitli ürünleriyle sofralarınızı renklendirmeye geliyor! Yenilikçi çözümleri sayesinde dakikalar içinde pişirilmeye…

Chia Tohumu Faydaları: Ne İşe Yarar, Neye İyi Gelir? Tarifi
Chia Tohumu Faydaları: Ne İşe Yarar, Neye İyi Gelir?

Chia Tohumu: Sağlıklı Beslenme Trendi Süper Gıda! Chia tohumu, "Salvia hispanica" adlı bitkinin tohumlarından elde…

Yoğurtlu Çorba Tarifleri: Lezzet Garantili 30 Çeşit Tarifi
Yoğurtlu Çorba Tarifleri: Lezzet Garantili 30 Çeşit

Nefis Yemek Tarifleri mutfağından, en beğenilen yoğurtlu çorba tarifleri huzurlarınızda! Ana malzemesi yoğurt olan ve…

Madımak Otu Nedir? Faydaları Nelerdir, Neye İyi Gelir? Tarifi
Madımak Otu Nedir? Faydaları Nelerdir, Neye İyi Gelir?

Madımak: Anadolu'nun Binbir Şifalı Tarla Bitkisi! Madımak otu, Orta Anadolu mutfağında yaygın bir kullanıma sahip olan…

2024 Ramazan Bayramı Ne Zaman, Hangi Gün? Kaç Gün Tatil? Tarifi
2024 Ramazan Bayramı Ne Zaman, Hangi Gün? Kaç Gün Tatil?

2024 Ramazan Bayramı Ne Zaman, Hangi Gün? Her sene büyük bir heyecanla beklenen ramazan ayı,…

Tarifler Geri
Videolar Geri