Ödem Nedir? Ödem Atıcı Öneriler

Ödem Nedir? Ödem Atıcı Öneriler Tarifi

Yazıyı Okuyanlarda Şişkinlik Kalmayacak:

Ödem Nedir? Nasıl Tedavi Edilir?

Zaman zaman hepimizin başına gelen şişkinlik hali özellikle sıcak havalarda vücutta su ve tuz tutulumunun artmasına bağlı olarak daha çok hissedilir. Birçok kişi tarafından ödem oluşumu pek fazla önemsenme de bazı kronik hastalıkların habercisi olabilir. Bu nedenle tedavisi ve takibinin mutlaka yapılması gerekir.

Detoks Suyu

Ödem Nedir?

Ödemin en basit tanımı vücudun belirli bölgelerinde görülen şişliklerdir. Daha geniş tanımı ise vücutta dokularda, hücrelerde ve hücreler arası mesafelerde normalde olması gereken sıvı miktarından daha fazla sıvı bulunmasıdır. Vücudumuz yaklaşık olarak %65 ile %70 oranında su miktarına sahiptir. Hücre içinde yer alan sıvılar hücre dışına çıktığında doku aralarında ve cilt altında sıvı birikmesi oluşur. Gözle görülen bir şişlik durumunda vücutta yaklaşık olarak 3 litrelik bir sıvı tutulumu vardır.

Ödem genel olarak bilek, kol, el, bacak ve ayak gibi bedenin eklem bölgelerinde görülür. Bunlara ek olarak kalp zarı, akciğer, karın boşluğu, beyin omurilik mesafesi, hücreler arası mesafe, kan damarları gibi vücudun iç kısımlarında da görülebilir. Büyük olasılıkla bu şişlikler kilo alımı ile karıştırılır. Sabah ve akşam arasında kilo ölçümündeki ekstrem artışların sebebi genel olarak ödemdir. Vücuttan atılamayan sıvılar eklemlere yerleşerek ani kilo değişimlerine neden olabilir.

Elma Detoksu

Ödem Neden Olur?

Ödemin oluşma nedenleri oldukça fazladır. Hareketsiz bir yaşam sonucu kan dolaşımının yetersizliği ödeme yol açabilir. Uzun süre oturarak çalışmak, eklemlerin hareketsiz kalmasına yol açar ve özellikle ayak ve bileklerde ödem oluşur. İklim değişikliği, aşırı miktarda tuz tüketimi ve soda gibi mineral yoğunluğu fazla olan içeceklerin içilmesi ödeme neden olabilir. Hamilelikte ve regl dönemlerinde yaşanan hormonal değişiklikler vücudun sıvı elektrolit dengesini bozar ve ödeme neden olabilir.

Ödem basit nedenlerle ortaya çıkabildiği gibi ciddi rahatsızlıkların habercisi de olabilir. Kalp yetmezliği sonucu ayak bileği ve bacaklarda başlayan sıvı artışı daha sonra kalçalara ve karın içine geçer. Daha da ilerisi akciğerlerde ödem oluşur.

Böbrek hastalıklarında protein kaçağı söz konusu olduğunda ayak bilekleri, yüz, göz kapaklarında ödem oluşabilir. Karaciğer hastalıklarından biri olan siroz hastalığında bacaklarda ve belirgin olarak karında ödem oluşur. Kortizon, bazı kalsiyum kanal bloklayıcılar, östrojen hormon ilaçları ve bazı romatizma ilaçları vücutta ödem oluşmasına neden olur. Varis rahatsızlığında, meme kanseri ameliyatı sonrası, iltihaplı romatizma gibi hastalıklarda da ödem görülebilir.

Yoğurt Detoksu

Vücuttaki Ödem Nasıl Anlaşılır?

Belirli bir sebep olmaksızın stres kaynaklı ödemler de gözlenebilir.

Ödem:

  • yumuşak,
  • orta sert
  • sert olmak üzere karakterize edilir.

Yumuşak ödemi cilde parmak ile bastırarak kolaylıkla ayırt edebilirsiniz. Bacak, bilek veya ayak bölgelerine parmağınızı bastırdığınızda deriniz çöker. Bu çukurlaşma süresi uzunsa ve parmağınızın izini bir müddet görebiliyorsanız ödem belirtileri vardır. Ancak sert ödemde bu teknikle ödemin varlığını hissedemeyebilirsiniz. Ayrıca ödem sadece ayak, ayak bileği ve el gibi bölgelerde görülmez. Bağırsaklarda, beyin, karaciğer, böbrek, akciğer ve kalpte görülebilir. El ile yapılan tetkik ile ödemin teşhisi yeterli değildir. Ödemin fark edildiği anlarda mutlaka doktora başvurulması gereklidir. Ödemin basit nedenlerinin yanı sıra ciddi hastalıkların habercisi olduğu unutulmamalıdır.

Ödem Atıcı Detoks Suyu

Ödem Nasıl Atılır? Ödem Tedavisi

Ödemin tedavisi nedenine yönelik yapılır. Ödem oluşmasına neden olan ciddi bir rahatsızlık olup olmadığının bilinmesi önem taşır. Doktor kontrolü ile eğer gerekli görülürse ödem söktürücü ilaç tedavisi başlatılabilir. Bu ilaçlarla ilgili en çok sorulan sorulardan biri ödem söktürücü ilaçlar zayıflatır mı sorusudur. Ödem söktürücü hap çeşitleri vücutta oluşan fazla sıvının dışarıya atılmasını sağladığı için birkaç kilo verilmesine yardımcıdır. Ancak verilen kilo yağ değildir. Sadece vücudun atamadığı ve biriken sıvıdır. Dolayısıyla zayıflatıcı etkileri yoktur.

Ödem söktürücü ilaç kullananlar potasyum takviyesi almalıdır. Potasyumdan beslenerek hücre içi sıvı tutulumunu arttırabilir ve ilacın etkisini destekleyebilirler. Ödem tedavisinde en önemli etkenlerden biri de beslenmedir. Ödem söktürücü diyet yaparak vücutta oluşan fazla suyun atımını hızlandırabilirsiniz. Bunlara ek olarak ödem dağıtıcı kremler bölgesel olarak gelişen ödemlerin tedavisinde kullanılabilir.

Karın Düzleştiren Detoks

Ödemi Azaltmak İçin Nasıl Beslenmeli?

Ödem atmak için ideal kilonuzu korumanız gerekir. Yüksek kilo vücutta sıvı birikmesine yol açar. Düzenli olarak günde en az 8-10 bardak su tüketmeniz gerekmektedir. Vücudun sıvı dengesini düzenlemek için düzenli egzersiz yaparak, tuz ve tuzlu gıda tüketimini minimuma çekmeniz önerilir. Sofranızdaki tuzluğa elveda diyerek turşu, salamura gibi besinlerden uzak durmaya çalışın. Hazır çorbalar, et suyu tabletler, hazır salata sosları, soya sosu ve içeriğini bilmediğiniz gıdaları tüketmeyin. Yüksek protein içeren besinleri kullanmayın. Özellikle sucuk, salam, sosis gibi işlem görmüş gıdalardan kaçınmanız tavsiye edilir.

Nişastalı ve şekerli ürünler de uzak durulması gereken yiyecekler arasındadır. Beyaz ekmek, hamur işleri, börek, çörek, lokum, şekerleme, makarna gibi besinler yerine tam tahıllı ekmek, kepekli undan yapılmış ürünleri tercih edin.

Yüksek posa içeriğine sahip koyu yeşil yapraklı sebzeler, kabak, salatalık, maydanoz gibi sebzeler ile nar, kabuklu armut, ananas gibi ödem söktürücü meyveler tüketmek de oldukça faydalıdır. Alkol ve gazlı içeceklerden uzak durun. Yüksek oranda kafein içeren kola, kahve ve hazır kahve tüketimini sıfırlayın. Bunların yerine maydanoz sapı, ısırgan otu, kiraz sapı, adaçayı, yeşil çay, tarçın, defneyaprağı ve mısır püskülü gibi ödem söktürücü bitki çayları içmeyi tercih edebilirsiniz.

Özellikle hamilelik döneminde ödeme çok sık rastlanılır. Ancak hassas bir dönem olduğu için hamilelikte ilaç ve bitkisel ürünlerin kullanımına dikkat edilmelidir. Hamilelikte ödem söktürücü olarak hem etkili hem de zararsız olan maydanoz tüketilebilir.

Kırmızı Detoks İçeceği

Hızlı Ödem Söktürücü Kürler

Vücutta oluşan ödem atma yöntemleri arasında ödem söktürücü kürler yaygın olarak kullanılır. Ödem söktürücü bitki çeşitleri kullanılarak hazırlanan kürler vücutta biriken sıvının dışarı atılmasını hızlandırır. Rezene, tarçın ve yeşil elma gibi ödem atıcı özelliğe sahip besinler kullanılarak hazırlanan ödem söktürücü çay hem içeriğindeki antioksidanlar ile sağlıklıdır hem de vücuttaki fazla sıvının dışarı atılmasına yardımcı olmaktadır.

Ödem söktürücü su kürleri de hızlı bir şekilde sorunu çözmektedir. Ödem söktürücü bitkiler nelerdir sorusunun akla ilk gelen cevabı olan maydanoz ile hazırlanan ödem söktürücü maydanoz suyu özellikle aç karnına içilmesi önerilen etkili bir içecektir. Zencefil kullanılarak hazırlanan ödem söktürücü İbrahim Saraçoğlu tarafından tavsiye edilen bir kürdür. Saraçoğlu hazırladığı ödem söktürücü küründe zencefile ek olarak maden suyu, maydanoz, yeşil elma ve limon da kullanmaktadır.

Limon, taze nane ve salatalık gibi hızlı ödem söktürücü bitkiler kullanılarak hazırlanan ödem söktürücü detox suyu soğuk olarak da içilir ve vücuttaki fazla suyu atmasının yanı sıra metabolizmayı hızlandıran yapısı ile zayıflamaya yardımcı olur.

Çilek Detoksu

Ödem Söktürücü İçecek Tarifleri

1) Sağlıklı ve Hızlı Yağ Yakan Detoks Suyu İçin:

Kendinizi yorgun ve halsiz hissediyorsanız, salatalık, limon, yeşil elma, maydanoz, zencefil ve salatalık ile ödem söktürücü detoks suyu hazırlayabilirsiniz. Ödem söktürücü detoks suyunun etkili olması için düzenli olarak içilmesi önerilmektedir. Ödem Söktürücü Detoks Suyu

Tarif: Ödem Söktürücü Detoks Suyu

2) Ödem Söktürücü İçinizi Isıtan Çay İçin:

Tarçın, rezene, karnıyarık tohumu ve yeşil elma ile hem lezzetli hem de sağlıklı bir ödem söktürücü çay, gün boyu süren yorgunluğunuzu alır. Ödem Söktürücü Çay

Tarif: Ödem Söktürücü Çay

--

Nefis Yemek Tarifleri WhatsApp kanalı açıldı, hemen siz de katılın.

5 milyon'dan fazla kişinin takip ettiği Youtube kanalımızda videolu tariflerimizi bulabilirsiniz.

15 milyondan fazla kişinin indirdiği Nefis Yemek Tarifleri uygulaması ile 850.000'den fazla denenmiş tarif her zaman yanınızda. Hemen siz de indirin.

Okuyucunun Dikkatine

Blog sayfamızda sağlıklı yaşam, diyet ve kişisel bakım konularını kapsayan yazılar genel bilgilendirme amaçlıdır. Kategoride çeşitli hastalıklar için evde bitkisel çözüm önerileri, besleyici fonksiyonel gıda takviyeleri, doğal cilt ve saç bakımı maskesi tarifleri ile uygulanışları, kilo kontrolüne yardımcı diyet listeleri ve sağlıklı beslenme programları yer almaktadır. İlgili besinin, ürünün ya da diyet listesinin etkileri her bünyede değişkenlik gösterebilir. Yazı yayına alındıktan sonra, zaman içerisinde güncelliğini ve geçerliliğini yitirebilir. Sunmuş olduğumuz bilgiler hiçbir zaman doktor teşhisinin yerini tutmaz, reçete niteliği taşımaz. Bilgileri uygulamadan önce alanında uzman görüşü almanızı tavsiye eder; aksi durumda oluşabilecek yan etkilerden sitemizin sorumlu tutulamayacağını önemle hatırlatırız.

9. Gün İftar Menüsü

En güzel ramazan yemekleri tarifleri vermeye 9. günde de devam ediyoruz! Bugün iftar menüsü için başlangıcı bol vitaminli yöresel toyga çorbası ile yapıyoruz. Sonrasında göz alıcı ve etli rulo patlıcan ve yanında çıtır nohutlu semizotu salatası var. Çok beğenilen iftar tatlıları arasında ce ...

Tüm menüyü gör
Yorumlar (3)
Yeni Gelen Yorumlar
  • Profil fotoğrafı

    çok güzel bir yazı olmuş çok sağolun benim de ödemin var 2 aydır diyettisyene gidiyorum daha 4 kilo verdim bu haftada 700 grm almışım moralim bozuldu doktor yağdan gitmiş dedi ama insan tartıda görmek istiyor

    • Selen Paça

      Merhaba, kilo verme sürecinizde kolaylıklar diliyoruz :) Yağdan gitmesi istenilen bir durum değil mi? Bence motivasyonunuzu hiç düşürmeyin… Bir anda verdiğiniz kilolar geri yerine bir o kadar hızlı gelecektir maalesef, zamana yayılmış bir zayıflama süreci daha sağlıklı.

NYT Yazar
Bunlar da İlginizi Çekebilir
Ödem Atıcı Tarifi

Ödem Atıcı

1-2 kişilik, 5dk Hazırlık, Pişirme yok
Ödem Atıcı Smoothie Tarifi

Ödem Atıcı Smoothie

1-2 kişilik, 5dk Hazırlık, Pişirme yok
Ödem Atıcı Sote Tarifi

Ödem Atıcı Sote

1-2 kişilik, 5dk Hazırlık, 20dk Pişirme
Ödem Atıcı Su Tarifi

Ödem Atıcı Su

1-2 kişilik, 5dk Hazırlık, Pişirme yok
Ödem Atıcı Smoothie Tarifi

Ödem Atıcı Smoothie

2-4 kişilik, 10dk Hazırlık, Pişirme yok
Ödem Atıcı İçecek Tarifi

Ödem Atıcı İçecek

1-2 kişilik, 5dk Hazırlık, Pişirme yok
Ödem Atıcı Karışım Tarifi

Ödem Atıcı Karışım

1-2 kişilik, 5dk Hazırlık, Pişirme yok
Ödem Atıcı Yemek Tarifi

Ödem Atıcı Yemek

1-2 kişilik, 5dk Hazırlık, 20dk Pişirme
Elmalı Ödem Atıcı İçecek Tarifi

Elmalı Ödem Atıcı İçecek

1-2 kişilik, 10dk Hazırlık, Pişirme yok
Ramazan Bayramı Namazı Saat Kaçta? Nasıl Kılınır? 2024 Tarifi
Ramazan Bayramı Namazı Saat Kaçta? Nasıl Kılınır? 2024

Ramazan Bayramı Namaz Saatleri 2024 Her yıl küçükten büyüğe herkesin heyecanla ve coşkuyla karşıladığı bayramlarda…

Ramazan ve Oruçla İlgili Hadisler, Ayetler Tarifi
Ramazan ve Oruçla İlgili Hadisler, Ayetler

Mübarek Ramazanı Taçlandıran Ayet ve Hadisler Tüm bir yılın bolluk ve bereket açısından en değerli…

Oruçluyken Saç Boyamak Orucu Bozar Mı? Tarifi
Oruçluyken Saç Boyamak Orucu Bozar Mı?

Oruçluyken Saç Boyatılır Mı? Ramazan ayı içerisinde, orucu bozan durumlar çok sık gündeme gelmektedir. İnananlar…

Seferi iken Oruç Tutulur Mu, Kaç Km Geçerli? Şartları Tarifi
Seferi iken Oruç Tutulur Mu, Kaç Km Geçerli? Şartları

Diyanet Açıkladı: Seferi Oruç Tutabilir Mi? Ramazan ayı geldiğinde insanların oruçlarının kabul olması için pek…

Tekne Orucu Nedir? Nasıl, Kaç Yaşına Kadar Tutulur? Tarifi
Tekne Orucu Nedir? Nasıl, Kaç Yaşına Kadar Tutulur?

Tekne Orucu: Çocuklar İçin Alıştırma Orucu Ramazan ayı geldiğinde, büyüklerinin oruç tutmasına özenen çocuk sayısı…

Oruçluyken Ağda Yaptırılır Mı? Diyanet Yanıtladı Tarifi
Oruçluyken Ağda Yaptırılır Mı? Diyanet Yanıtladı

Ağda Yapmak Orucu Bozar Mı? Ramazanın gelmesiyle beraber oruç tutacak kişiler tarafından oruçluyken nelerin yapılıp…

Ramazan Bayramı Namazı Saat Kaçta? Nasıl Kılınır? 2024 Tarifi
Ramazan Bayramı Namazı Saat Kaçta? Nasıl Kılınır? 2024

Ramazan Bayramı Namaz Saatleri 2024 Her yıl küçükten büyüğe herkesin heyecanla ve coşkuyla karşıladığı bayramlarda…

Ramazan ve Oruçla İlgili Hadisler, Ayetler Tarifi
Ramazan ve Oruçla İlgili Hadisler, Ayetler

Mübarek Ramazanı Taçlandıran Ayet ve Hadisler Tüm bir yılın bolluk ve bereket açısından en değerli…

Oruçluyken Saç Boyamak Orucu Bozar Mı? Tarifi
Oruçluyken Saç Boyamak Orucu Bozar Mı?

Oruçluyken Saç Boyatılır Mı? Ramazan ayı içerisinde, orucu bozan durumlar çok sık gündeme gelmektedir. İnananlar…

Seferi iken Oruç Tutulur Mu, Kaç Km Geçerli? Şartları Tarifi
Seferi iken Oruç Tutulur Mu, Kaç Km Geçerli? Şartları

Diyanet Açıkladı: Seferi Oruç Tutabilir Mi? Ramazan ayı geldiğinde insanların oruçlarının kabul olması için pek…

Tekne Orucu Nedir? Nasıl, Kaç Yaşına Kadar Tutulur? Tarifi
Tekne Orucu Nedir? Nasıl, Kaç Yaşına Kadar Tutulur?

Tekne Orucu: Çocuklar İçin Alıştırma Orucu Ramazan ayı geldiğinde, büyüklerinin oruç tutmasına özenen çocuk sayısı…

Oruçluyken Ağda Yaptırılır Mı? Diyanet Yanıtladı Tarifi
Oruçluyken Ağda Yaptırılır Mı? Diyanet Yanıtladı

Ağda Yapmak Orucu Bozar Mı? Ramazanın gelmesiyle beraber oruç tutacak kişiler tarafından oruçluyken nelerin yapılıp…

Oruçluyken Burun Kanaması Orucu Bozar Mı? Tarifi
Oruçluyken Burun Kanaması Orucu Bozar Mı?

Burun Kanadığında Oruç Bozulur Mu? Oruç tutarken herhangi bir nedenden burnunuz kanadığında orucun bozulup bozulmadığı…

Nafile Orucu Nedir? Ne Zaman Niyet Edilir, Bozunca Kefaret Gerekir Mi? Tarifi
Nafile Orucu Nedir? Ne Zaman Niyet Edilir, Bozunca Kefaret Gerekir Mi?

Nafile Oruçlar: Sünnet Kabul Edilen İbadet Manevi doygunluk veren ibadetlerden biri olan oruç, birden fazla…

Ramazan Pidesi Kaç Kalori? 1 Dilim, 1 Adet, Yarım Tarifi
Ramazan Pidesi Kaç Kalori? 1 Dilim, 1 Adet, Yarım

Ramazan Pidesi: İftar Sofralarının Baş Tacı Ramazan ayını özel kılan detaylardan biridir ramazan pidesi. İftara…

Güllaç Kalori ve Besin Değerleri, Kilo Aldırır Mı? Tarifi
Güllaç Kalori ve Besin Değerleri, Kilo Aldırır Mı?

1 Dilim - Porsiyon Güllaç Kaç Kalori? Güllaç, asırlardır ramazan ayının en sevilen tatlısı olma…

Yaş, Kuru Hurma Kaç Kalori? Besin Değerleri Tarifi
Yaş, Kuru Hurma Kaç Kalori? Besin Değerleri

Hurma: İftar Sofralarının Yıldız Tatlısı! Cennet meyvesi olarak bilinen hurma, güzel tadı ile evlere sık…

Arefe Günü Oruç Tutulur Mu? Fazileti Nedir? Tarifi
Arefe Günü Oruç Tutulur Mu? Fazileti Nedir?

Arefe Günü Oruç Tutmanın Fazileti ve Sevabı Arefe günü nedir ve Arefe günü ne zaman…

Tarifler Geri
Videolar Geri