Oruç Açma ve Oruca Niyet Duası Nasıl Edilir?

Oruç Açma ve Oruca Niyet Duası Nasıl Edilir? Tarifi

Ramazanda Hayırlı Oruç Duaları Nasıl Yapılır?

İftar ezanına dakikalar kala, sofra başında edilen oruç açma duası sayesinde gönüller rahatlar ve yemeklerin kıymeti bir kez daha anlaşılır. Oruç tutma duası bilenler için Arapça edilebilir. Türkçe kelimelerle de dilden dökülen oruç duası iftar vaktinin kıymetli anlarından biridir.

Oruç duası Arapça ve Türkçe edildiğinde gönüllerdeki yeri aynıdır. Türkçe iftar duası ederken duanın manasını iyice kavramak insanı rahatlatır. Yemek ve iftar duası yemeklere kavuşmanın, Allah rızası için oruç tutmanın karşılığı dilden ve kalpten dökülen dualardır. Oruç duaları için de tüm dualar için de elbette mühim nokta niyetin saf ve temiz olmasıdır.

İlginizi çekebilir: Niyet Etmeden Oruç Tutulur Mu? Diyanet Cevabı

Oruç Açma Duası Nasıl Edilir?

Oruç açmadan önce edilen duaların sevabı büyüktür. Oruç açarken edilen dua acele etmeden, duanın manevi değeri de gözetilerek okunmalıdır. Eğer duanızı Arapça etmek isterseniz, din alimlerinin de sıkça dile getirdiği şu duayı söyleyebilirsiniz:

Arapça Okunuşu

“Allahümme yâ vâsi’al-mağfireh iğfirlî ve li-vâlideyye ve li-üstâziyye ve lil-müminîne vel müminât yevme yekûmülhisâb.”

Türkçe Anlamı

“Ey mağfireti çok geniş olan Allah’ım! Kıyamet günü hesaba çekilirken, beni, ana babamı, hocamı, erkek ve kadın bütün müminleri affet!”

İlk lokmanızı aldıktan sonra ise şu duayı edebilirsiniz:

Arapça Okunuşu

“Zehebezzama’ vebtelletil urûk ve sebe-tel-ecr inşâallahü teâlâ.”

Türkçe Anlamı

“Açlık, susuzluk bitti. İnşallah sevabına da kavuştuk. (İbni Mace)”

Peygamber efendimizin oruç açmadan önce ettiği duayı da okuyabilirsiniz:

Arapça Okunuşu

“Allahümme leke sumtü ve bike âmentü ve aleyke tevekkeltü ve alâ rızkıke eftartü, fe tekabbel minnâ. İnneke entes-semiül âlim.”

Türkçe Anlamı

“Yâ Rabbî, rızan için oruç tuttum. Sana iman ettim, sana güvenip dayandım. Rızkınla iftar ettim, ibadetimi kabul et! Elbette sen, her şeyi işiten ve bilensin.” (Ebu Davud)

İftar duanıza ekleyebileceğiniz bir diğer dua da şöyledir:

Arapça Okunuşu

“Allahümme leke sumtü ve bike amentü ve aleyke tevekkeltü, sübhaneke ve ala rızkıke eftartü veli savmel’ ğadin min şehri ramazane neveytü fağfirli ma kaddemtü vema ahhertü.”

Türkçe Anlamı

“Allah’ım! Senin için oruç tuttum, sana inandım, sana dayandım, senin verdiğin rızıkla orucumu açtım. Yarının orucuna da niyet ettim, benim geçmiş ve gelecek günahlarımı bağışla.”

Ezan okunmadan önce Türkçe ve Arapça dua etmek isterseniz bu dua aklınızda bulunsun:

Arapça Okunuşu

“Bismillâhirrahmânirrahîm. Elhamdülillâhi’llezî et’amenâ ve sekânâ ve cealnâ minel müslimîn. Nimetu celillullah, Berakati Halillullah Şefaat ya Rasulullah, Külû ve’şrabû ve lâ tüsrifû, İnnehû lâ yuhibbü’l müsrifîn. Allahumme zid velâ tengus bi-hürmeti-l Fatiha…”

Türkçe Anlamı

“Hamd Allah’a mahsustur. Hamd Allah’a mahsustur. Hamd Allah’a mahsustur. Hamd bizi doyuran, içiren, ve bizi Müslümanlardan eyleyen Allah’a mahsustur. Yiyin, için ve israf etmeyin. Çünkü O, israf edenleri sevmez. Allah’ım Fatiha suresi hürmetine arttır eksiltme. Amin…”

Muaz ibni Zühre Radiyallâhu Anh anlatısına göre Peygamberimizin iftar duası şu şekildedir:

Arapça Okunuşu

“Allahümme leke sumtü ve alâ rızkıke eftartü.” (Ebû Dâvud, Savm: 22)

Türkçe Anlamı

Ey Allah’ım, Senin rızan için oruç tuttum ve Senin rızkınla orucumu açıyorum.

oruç açma duası

Oruç Tutma Niyet Duası Nasıl Edilir?

Ramazan ayı içinde edilen duaların sevabı çoktur. Sahurda ve iftarda dua edilmesi önerilir. Özellikle de sahur vaktinde edilecek oruç niyet duası tutulacak orucun bereketini artırır. Ayrıca oruç niyet duası yaradan ile aradaki bağ da hatırlanıp güçlendirilmesi için de anlamlı bir vesiledir.

Oruç bedenen, zihnen ve ruhen insanları besleyen bir ibadettir. Dua da tekamül yolunda önemli araçlardan olduğundan oruç tutarken dua etmek ve oruç açarken dua etmek de çok kıymetlidir.

Oruç duası sahur zamanında nasıl edilmeli diyorsanız; listedeki duaları okuyabilirsiniz:

Peygamber Efendimiz tarafından edilen sahur duası:

“Ey bu gecenin ve biraz sonra olacak sahurun Rabbi olan Allah’ımız.. Bizi iftarlara ulaştırırken günahlarımızdan arınmış olarak orucumuzu açmayı nasip eyle Amin.”

Okuyabileceğiniz bir diğer dua ise:

Arapça Okunuşu

“Ya mefzei inde kurbetiy, veya ğavsi inde şiddeti, ileyke fezi’tu ve bike isteğestu, ve bike luztu la eluuzu bi sivake vela etlubu’l ferece illa minke, fe eğisni ve ferric enni, ya men yekbelu’l yesire ve ye’fu eni’l kesiri, ikbel minni’l yesire, ve’fu enni’l kesire, inneke ente’l ğafuru’r Rahim, Allahumme inniy es’eluke iymanen tubaşiru bihi kalbi, ve yakinen hetta a’leme ennehu len yusiybeni illa ma ketebte liy, ve razzini mine’l ayşi bima kasemte li, ya erheme’r rahimin. Ya uddeti fi kurbeti veya sahibi fi şiddeti ve ya veliyyü fi ni’meti ve ya ğayeti fi rağbeti ente’s satiru avreti, ve’l aminu rev’eti ve’l mukiylu asreti, fağfir li ğatieti ya erhamerrahimin.”

Türkçe Anlamı

“Ey bela ve sıkıntı zamanında sığınağım ve ey zorluk zamanında imdadım! Sana yalvarıp yakarıyorum. Senden imdat diliyor ve sana sığınıyorum, başkasına değil. Sıkıntı ve zorluklardan çıkışı ancak senden diliyorum. O halde imdadıma yetiş ve beni sıkıntılardan kurtar. Ey az ameli kabul edip, çok günahı affeden! Benim az amelimi kabul et ve çok günahımı bağışla. Şüphesiz sen bağışlayan ve merhametlisin.

Allah’ım! Senden kalbimle birleşen bir iman diliyorum ve birlikteliğinde ancak bana yazdığın şeylerin ulaşacağına kanaat getirebileceğim bir yaqin istiyorum. Ey merhametlilerin en merhametlisi! Hayatımda bana kısmet ettiğin şeylere beni razı kıl. Ey sıkıntılı anımda birikimim, zorluk zamanımda yaverim, nimetli günümde velinimetim, rağbet ve iştiyakımın doruk noktası olan Rabbim! Sensin kusurumu örtecek, korkumu emniyete çevirecek ve sürçmemi affedecek olan. O halde benim hatamı bağışla. Ey merhametlilerin en merhametlisi.”

oruç açma duası

Oruç Açtıktan Sonra Edilecek Dua

Arapça: “Elhamdülillahillezî et amenâ ve sekenâ ve cealenâ minel müslimin.”

Anlamı: “Açlığımızı ve susuzluğumuzu gideren ve bizi Müslüman kılan Allah’a hamdolsun.”

Orucu Açarken Ne Demeli?

Orucu açarken söyleneceklere dair bir kural yoktur, oruç açma duaları önerilerinin ortak noktası şükürdür.

Oruç Duası Ne İçin Okunur?

Oruç duası, hem oruca başlarken edilen niyet duasını hem oruç açarken edilen şükür duasını kapsayan bir başlıktır. Oruç duaları oruca niyeti koymak ve tutulan orucun bitim zamanında şükrü hatırlamak ve ibadetin manasında derinleşmek için edilir.

Sahur Duası Nasıl Okunur?

Sahur duası, bir diğer adıyla oruç tutma niyet duası duası, oruç tutulacağına niyet etmenin açıkça ifade edileceği şekilde okunur. Özellikle ilk oruç duası ramazan ayı başlangıcında tüm ay boyunca orucu kaçırmadan tutabilmek adına güç toplamaya yardımcı olur.

Recep Ayı Oruç Duası, Şaban Ayı Oruç Duası Nasıl Olmalı?

Ramazan dışında tutulan 3 aylar oruçları gibi diğer oruçlarda da ramazan orucunda edilen niyet ve oruç açma duaları biraz dönüştürülerek kullanılabilir.

oruç açma duası

Faziletli Ramazan Duaları Arapça, Türkçe

Kurban Kesme Duası Nasıl Yapılır? Ayeti, Türkçesi

İftar Duası Arapça Okunuşu, Türkçe Anlamı, Diyanet

Sahur Duası Nasıl Yapılır? Arapça Okunuşu, Türkçe Anlamı

Ramazanın İlk Günü: İbadetler, Tespihler, Okunacak Dualar

--

Nefis Yemek Tarifleri WhatsApp kanalı açıldı, hemen siz de katılın.

5 milyon'dan fazla kişinin takip ettiği Youtube kanalımızda videolu tariflerimizi bulabilirsiniz.

15 milyondan fazla kişinin indirdiği Nefis Yemek Tarifleri uygulaması ile 850.000'den fazla denenmiş tarif her zaman yanınızda. Hemen siz de indirin.

Okuyucunun Dikkatine

Blog sayfamızda faydalı bilgiler kategorisini kapsayan yazılar genel bilgilendirme amaçlıdır. Kategoride söz konusu içeriğin açıklayıcı tanımlamalarına, en belirgin faydalı özelliklerine, doğru ve etkili kullanım tavsiyelerine kolaylıkla tek yazıdan ulaşabilirsiniz. Yazı yayına alındıktan sonra, zaman içerisinde güncelliğini ve geçerliliğini yitirebilir. İlgili besinin ya da ürünün faydaları her bünyede farklı etkiler gösterebilir. Sunmuş olduğumuz bilgiler hiçbir zaman doktor teşhisinin yerini tutmaz, reçete niteliği taşımaz. Bilgileri uygulamadan önce alanında uzman görüşü almanızı tavsiye eder; aksi durumda oluşabilecek sorunlardan sitemizin sorumlu tutulamayacağını önemle hatırlatırız.

Yorumlar

İlk yorumu sen yaz.

Yaptığın yorumlarla diğerlerine yardımcı ol.

NYT Yazar
Bunlar da İlginizi Çekebilir
Oruçta Tok Tutan İçeçek Tarifi

Oruçta Tok Tutan İçeçek

1-2 kişilik, 5dk Hazırlık, Pişirme yok
Açma Nasıl Yapılır?

Açma Nasıl Yapılır?

4-6 kişilik, 10dk Hazırlık, 30dk Pişirme
Açma Ve Poğaça Tarifi

Açma Ve Poğaça

12-14 kişilik, 1 saat 30dk Hazırlık, 30dk Pişirme
Kayseri Açma Kete Nasıl Yapılır?

Kayseri Açma Kete Nasıl Yapılır?

12-14 kişilik, 10dk Hazırlık, 30dk Pişirme
Patatesli Ve Sade Açma Tarifi

Patatesli Ve Sade Açma

6-8 kişilik, 15dk Hazırlık, 1 saat 30dk Pişirme
Puf Poğaça Ve Açmalar Tarifi

Puf Poğaça Ve Açmalar

8-10 kişilik, 30dk Hazırlık, 30dk Pişirme
Peynirli Ve Çikolatalı Açma Tarifi

Peynirli Ve Çikolatalı Açma

12-14 kişilik, 1 saat Hazırlık, 30dk Pişirme
Espresso Nedir? Nasıl Yapılır ve İçilir? Çeşitleri, Faydaları
Espresso Nedir? Nasıl Yapılır ve İçilir? Çeşitleri, Faydaları

Espresso: Küçük Fincanda Yoğun Lezzet! Tüm dünyaya İtalya'dan yayılan espresso kahvesi, oldukça yoğun aromalı ve…

Mineral Nedir? İçeren Besinler, Görevleri, Özellikleri Tarifi
Mineral Nedir? İçeren Besinler, Görevleri, Özellikleri

Mineraller: Sağlığınızı Güçlendiren Gizli Hazineler! Sağlıklı beslenme söz konusu olduğunda vitamin ve minerallerin görevleri hayati…

Kapsül Kahve Nedir? Nasıl Yapılır? Çeşitleri, Kullanımı
Kapsül Kahve Nedir? Nasıl Yapılır? Çeşitleri, Kullanımı

Kapsül Kahve: Pratik & İşlevsel Kahve Deneyimi Kahve kültürü modern yaşamın vazgeçilmez rutinleri arasında yerini…

L Karnitin Nedir, Ne İşe Yarar? Faydaları, Zararları, Kullanımı Tarifi
L Karnitin Nedir, Ne İşe Yarar? Faydaları, Zararları, Kullanımı

 L Karnitin: Yağ Yakan ve Enerji Veren Amino Asit Spor salonlarında zaman geçirenler, yağ yakmak…

D3 Vitamini Nedir, Ne İşe Yarar? Eksikliği Belirtileri, Faydaları Tarifi
D3 Vitamini Nedir, Ne İşe Yarar? Eksikliği Belirtileri, Faydaları

D3 Vitamini (Kolekalsiferol) D vitamini, insan sağlığı için kritik bir rol oynayan ve birçok önemli…

B6 Vitamini Nedir? Ne İşe Yarar? Nelerde Var? Eksikliği Belirtileri Tarifi
B6 Vitamini Nedir? Ne İşe Yarar? Nelerde Var? Eksikliği Belirtileri

B6 Vitamini (Piridoksin) B6 vitamini (piridoksin) bir B vitamin kompleksinin parçasıdır ve insan sağlığı için…

Espresso Nedir? Nasıl Yapılır ve İçilir? Çeşitleri, Faydaları
Espresso Nedir? Nasıl Yapılır ve İçilir? Çeşitleri, Faydaları

Espresso: Küçük Fincanda Yoğun Lezzet! Tüm dünyaya İtalya'dan yayılan espresso kahvesi, oldukça yoğun aromalı ve…

Mineral Nedir? İçeren Besinler, Görevleri, Özellikleri Tarifi
Mineral Nedir? İçeren Besinler, Görevleri, Özellikleri

Mineraller: Sağlığınızı Güçlendiren Gizli Hazineler! Sağlıklı beslenme söz konusu olduğunda vitamin ve minerallerin görevleri hayati…

Kapsül Kahve Nedir? Nasıl Yapılır? Çeşitleri, Kullanımı
Kapsül Kahve Nedir? Nasıl Yapılır? Çeşitleri, Kullanımı

Kapsül Kahve: Pratik & İşlevsel Kahve Deneyimi Kahve kültürü modern yaşamın vazgeçilmez rutinleri arasında yerini…

L Karnitin Nedir, Ne İşe Yarar? Faydaları, Zararları, Kullanımı Tarifi
L Karnitin Nedir, Ne İşe Yarar? Faydaları, Zararları, Kullanımı

 L Karnitin: Yağ Yakan ve Enerji Veren Amino Asit Spor salonlarında zaman geçirenler, yağ yakmak…

D3 Vitamini Nedir, Ne İşe Yarar? Eksikliği Belirtileri, Faydaları Tarifi
D3 Vitamini Nedir, Ne İşe Yarar? Eksikliği Belirtileri, Faydaları

D3 Vitamini (Kolekalsiferol) D vitamini, insan sağlığı için kritik bir rol oynayan ve birçok önemli…

B6 Vitamini Nedir? Ne İşe Yarar? Nelerde Var? Eksikliği Belirtileri Tarifi
B6 Vitamini Nedir? Ne İşe Yarar? Nelerde Var? Eksikliği Belirtileri

B6 Vitamini (Piridoksin) B6 vitamini (piridoksin) bir B vitamin kompleksinin parçasıdır ve insan sağlığı için…

1 Saat Yürüyüş Kaç Kalori Yakar? Zayıflatır Mı? Faydaları Nelerdir? Tarifi
1 Saat Yürüyüş Kaç Kalori Yakar? Zayıflatır Mı? Faydaları Nelerdir?

1 Saat Yürüyerek Kaç Kalori Harcarım? Dünya Sağlık Örgütü (WHO), 2018 verilerine göre dünya nüfusunun…

Bayram Tatlıları: En İyi, Resimli ve Videolu Tarifler Tarifi
Bayram Tatlıları: En İyi, Resimli ve Videolu Tarifler

Bayramın neşesini ve birlikteliğini en leziz bayram tatlıları ile taçlandırmaya hazır mısınız? Bayram paylaştıkça güzel…

Pek Food’tan Pek İyi Ramazan Tarifleri Tarifi
Pek Food’tan Pek İyi Ramazan Tarifleri

Pek Food pratik ve çeşitli ürünleriyle sofralarınızı renklendirmeye geliyor! Yenilikçi çözümleri sayesinde dakikalar içinde pişirilmeye…

Chia Tohumu Faydaları: Ne İşe Yarar, Neye İyi Gelir? Tarifi
Chia Tohumu Faydaları: Ne İşe Yarar, Neye İyi Gelir?

Chia Tohumu: Sağlıklı Beslenme Trendi Süper Gıda! Chia tohumu, "Salvia hispanica" adlı bitkinin tohumlarından elde…

Yoğurtlu Çorba Tarifleri: Lezzet Garantili 30 Çeşit Tarifi
Yoğurtlu Çorba Tarifleri: Lezzet Garantili 30 Çeşit

Nefis Yemek Tarifleri mutfağından, en beğenilen yoğurtlu çorba tarifleri huzurlarınızda! Ana malzemesi yoğurt olan ve…

Madımak Otu Nedir? Faydaları Nelerdir, Neye İyi Gelir? Tarifi
Madımak Otu Nedir? Faydaları Nelerdir, Neye İyi Gelir?

Madımak: Anadolu'nun Binbir Şifalı Tarla Bitkisi! Madımak otu, Orta Anadolu mutfağında yaygın bir kullanıma sahip olan…

Tarifler Geri
Videolar Geri