Niyet Etmeden Oruç Tutulur Mu, Oruç Açılır Mı? Diyanet Cevabı

Niyet Etmeden Oruç Tutulur Mu, Oruç Açılır Mı? Diyanet Cevabı Tarifi

Niyet Etmeden Oruç Tutmak Doğru Mu?

Niyet etmeden oruç tutulur mu sorusu ramazanın yaklaşmasıyla yeniden gündeme gelmeye başladı. Sahur sonrası niyet etmeyi unutan ya da sahura uyanamayan kişiler bu sorunun cevabını araştırmaya başladı.

Niyet etmeden oruç tutmak kabul olur mu sorusunun yanıtı en doğru kaynaklarda aranmalıdır. Güvenilir olmayan kaynaklarda yazılan yalan yanlış bilgiler kişiyi yanıltabilir.

Biz de bu yazımızda ulaşılabilecek en doğru kaynak olan Diyanet İşleri Başkanlığını referans aldık. İşte Ramazanda niyet etmeden oruç tutmak hakkında en doğru bilgiler…

İlginizi çekebilir: Faziletli Ramazan Duaları Arapça, Türkçe

niyet etmeden oruç tutulur mu

Niyet Etmeden Oruç Tutulur Mu?

Niyet etmek, yapılacak ibadetin ismini ve amacını ortaya koyacağı için gereklidir. Ancak, sözlü olarak dile getirmeden kalben dileyerek de ibadet edilebilir. Oruç için niyet etmek faydalıdır. Sahura kalkmak veya gecesinde ertesi gün oruç tutmaya karar vererek uyumak da niyet sayılabilir. Fakat yine dinen sözlü ve kalben niyet etmek önemlidir.

Diyanet İşleri Başkanlığının niyet etmeden oruç tutmak hakkında yapmış olduğu açıklama aynen şu şekildedir:

Din İşleri Yüksek Kurulu

“Niyet etmek orucun şartlarındandır. Niyetsiz oruç sahih değildir. Kalben niyet etmek yeterli ise de niyeti dil ile ifade etmek menduptur. Oruç için sahura kalkılması da niyet sayılır.”

Kaynak: kurul.diyanet.gov.tr

Niyet etmeden oruç tutulur mu sorusunu tam olarak aydınlatabilmek için sahih kelimesinin bütün şartlara uygun şekilde yapılan ibadet anlamına geldiğini de eklemiş olalım. Mendup ise dini açıdan yapılması güzel olan ama yapılmamasının da sakıncalı olmadığı eylemlere denir.

Niyet etmeyi unuttum oruç tutabilir miyim diye düşünüyorsanız ya da sabah niyet edilen oruç kabul olur mu sorusu aklınızdaysa şimdi vereceğimiz bilgilerle cevap zihninize düşecektir.

Din İşleri Yüksek Kurulu

Ramazan orucu, belli günlerde tutulmak üzere adanan oruçlar ile nafile oruçlar için niyet etme vakti, güneşin batması ile ertesi gün tepe noktasına gelmesi öncesine kadarki süredir Ancak imsaktan sonra yapılacak niyetin geçerli olması için bu vakitten itibaren bir şey yenilip içilmemiş, oruca aykırı bir iş yapılmamış olması gerekir.

Aksi takdirde gündüz niyet caiz olmaz (Kâsânî, Bedâî’, II, 85).

Bu oruçlar için, “yarınki orucu tutmaya” şeklinde mutlak niyet yeterlidir. Bununla birlikte geceden niyet edilmesi ve “yarınki Ramazan orucuna” şeklinde orucun belirlenmesi daha faziletlidir. Ramazanın her günü için ayrı niyet edilmesi gerekir (Mevsılî, el-İhtiyâr, I, 397, 400).

Kaza, keffaret ve bir zamana bağlı olmaksızın adanan oruçlar için gün batımından itibaren en geç imsak vaktine kadar niyet edilmiş olmalıdır. Bu tür oruçlara niyet edilirken, “falanca kaza, keffaret veya adak orucuna” şeklinde belirtilmesi gerekir.

Şafiî mezhebine göre ise nafile dışındaki tüm oruçlara geceden niyet edilmelidir. “İmsak vaktine kadar niyet edilmemişse o günün orucu geçerli olmaz. Nafile oruçlara ise güneş tepe noktasına gelmeden öncesine kadar niyet edilebilir (Şirâzî, el-Mühezzeb, I, 331-332).”

Kaynak: kurul.diyanet.gov.tr

İlginizi çekebilir: Ramazanın İlk Günü: İbadetler, Okunacak Dualar

Niyet Etmeden Oruç Kabul Olur Mu?

Evet, niyet etmeden tutulan oruç eğer orucun şartlarına uygun hareket ediliyor ise, iftara kadar yeme içme ve keyfi aktivitelerden uzak durma hali sürüyor ise oruç kabul olur. Ancak oruç tutmaya kalben ve sözlü niyet etmek, bu ibadeti pekiştirir. İbadetin amacını kişinin kendine hatırlatması ve dile getirmesi dinen daha uygun görülür.

Diyanet İşleri Başkanlığının yaptığı açıklamaya göre:

“Niyet etmek oruç tutmanın şartlarından biridir. Sahura kalkıp niyet etmeden oruç tutmak sahih değildir. Oruç tutarken kalben niyet etmek ve bu niyetle sahura kalkmak yeterli olsa da bu niyeti dil ile de söylemek gereklidir. Fakat oruç için sahur kalkmak da aslında bir nevi niyet sayılabilmektedir.”

Kaynak: kurul.diyanet.gov.tr

Din alimleri sahurun dinen şart olmadığını ama sahura kalkılmadığında sahurun bereketinden yararlanma fırsatının da kaçırılmış olduğuna vurgu yapmaktadır. Sağlık açısından da doktorlar sahura kalkarak oruç tutmanın daha uygun olduğunu söylemektedir.

Ramazan orucunda, kaza edilen oruçlarda ya da nafile oruçlarda niyet etme vakti güneşin batmasından bir sonraki gün güneşin tepe noktasına gelmesine kadardır.

İmsak sonrasında niyet edilebilmesi için bu vakitten sonra herhangi bir şeyin yenip içilmemesi ve orucu bozabilecek herhangi başka bir şeyin yapılmamış olması gereklidir.

Ramazanın her günü için ayrı ayrı niyet edilmelidir. Bu oruçlar için genellikle ‘Yarınki orucu tutmaya ya da yarınki ramazan orucuna’ şeklinde niyet edilebilir.

Kefaret ya da kaza orucu tutulacaksa bu oruçlarda gün batımından sonra en geç imsak vaktine kadar niyet edilmelidir. Bu ve benzeri oruçlar tutulurken ‘… kaza, keffaret ya da adak orucuna’ şeklinde tutulacak orucun nedeni belirtilerek niyet edilmesi doğrudur.

Sahura kalkan kişinin diliyle niyet etmesi önerilir. Ancak unutma ve dalgınlık durumunda niyet edilmediyse orucu yine kabul olur. Çünkü sahura kalkmak ve oruç için hazırlık yapmak da niyet etmenin farklı şekillerinden biridir.

İlginizi çekebilir: İftar Duası Arapça Okunuşu, Türkçe Anlamı, Diyanet

Niyet Etmeden Oruç Bozmak Günah Mıdır?

Oruç, iftar vakti ezan okununca son bulur. Gün boyu kurallara uygun şekilde orucunu tutmuş her kişinin iftar zamanı oruç süresi dolmuştur. Eğer kişi ezan okununca iftar sofrasına oturduğunda orucunu açmaya niyet etmeden orucunu açarsa bu durum orucu etkilemez. Ancak, gün boyu oruç tuttuktan sonra ezan okunurken “niyet ettim Allah rızası için bugünkü orucumu açmaya…” cümlesini içinden geçirmek veya sesli dile getirmek dinen daha uygun olacaktır.

Öte yandan aniden yapılan kazalar ya da kötü olaylarda kişi niyet edip orucu bozmayı düşünecek durumda değildir. Bu gibi günler istisna olduğu için niyet etmeden oruç bozmak günahtır denilemez. Şayet planlı bir şekilde oruç bozulacaksa niyetin edilmesi daha uygun bir davranış olacaktır.

İlginizi çekebilir: Dinimizde Oruç Çeşitleri İsimleri, Anlamları

niyet etmeden oruç tutmak

Niyet Etmeden ve Sahura Kalkmadan Oruç Tutulur Mu?

Niyet etmeden ve sahura kalkmadan oruç tutulabilir. Bu durumun belirli şartları vardır:

Eğer sahura uyanamadıysanız sahura kalkmadan oruç tutabilirsiniz. Ancak, oruca en geç öğlen namazına kadar niyet etmelisiniz. Gece sahura uyanıp niyet etme fırsatınız olmadı ise sabah kalktığınızda öğlene kadar niyetinizi etmiş olmalı; ayrıca bu vakte kadar oruca aykırı herhangi bir hal ve harekette bulunmamış olmalısınız.

Din İşleri Yüksek Kurulu

Ramazan orucu, belli günlerde tutulmak üzere adanan oruçlar ile nâfile oruçlar için niyet etme vakti, güneşin batması ile ertesi gün tepe noktasına gelmesi öncesine (10 dk.) kadarki süredir; ancak imsaktan sonra yapılacak niyetin geçerli olması için bu vakitten itibaren bir şey yenilip içilmemiş, oruca aykırı bir iş yapılmamış olması gerekir. Aksi takdirde gündüz niyet caiz olmaz (Kâsânî, Bedâî’, 2/85).

Kaynak: kurul.diyanet.gov.tr

Oruç İçin Sonradan Niyet Edilir Mi?

Oruç için öğlen namazına kadar veya güneşin öğlen en tepe noktasına gelmesinden 10 dakika önceye kadar niyet edilir. Yani, gece sahura uyanıp niyet edememiş kişiler öğlen vaktine kadar niyet edebilir. Bu niyetlerinin kabul olması için o vakte kadar oruca uygun hareket etmiş olunmalıdır.

Örneğin, bir kişi imsak vakti geçince sabah uyanıp kahvaltı yaptıktan sonra oruca niyet edemez. Ancak ve ancak öğlene dek oruca uygun hareket etmiş ise oruca sonradan niyet edebilir.

Sabah Niyet Edilen Oruç Kabul Olur Mu?

Evet, eğer sahura uyanamadıysanız, geceden niyet edemediyseniz sabah kalktığınızda ilk iş kalben niyet etmek olmalıdır. Kişi, orucun kurallarına uygun hareket etmiş ise (yemeden içmeden, keyfi aktivitelerde bulunmadan) oruca niyeti kabul edilir.

Oruca Niyet Etmeden Önce Ne Denir?

Oruç niyetlerinde şu kalıp kullanılabilir: “Niyet ettim Allah rızası için bugünkü (ramazan, adak, kandil vs.) orucumu tutmaya…”

Niyet Her Oruç Türü İçin Gerekli mi?

Üç aylarda niyet etmeden oruç tutulur mu diye merak ediyor olabilirsiniz. Nafile oruç niyet etmeden tutulur mu sorusunun cevabını arayanlar da mutlaka vardır. Peki, kandilde niyet etmeden oruç tutulur mu? Bu liste farklı oruç türleri için bu şekilde uzamaktadır. Şimdi yanıt verelim:

Orucun türü ne olursa olsun niyeti önceden koymak en uygunudur. O an niyet etmeyi unuttuysanız gün içinde aklınıza geldiğinde niyetinizi tekrar edebilirsiniz.

Niyet Edilen Oruç Bozulur mu?

Niyet edilen orucun çok önemli ve kontrol dışı durumlar haricinde bozulmaması gerekir. Örneğin bir kadın regl olduğunda orucu mecburen bozulur ve bu kişinin kontrol edebileceği bir durum değildir, bu kişi o gün orucunu sonradan kaza eder. Niyet edilen oruç ancak çok önemli mücbir sağlık sorunlarında bozulabilir.

Hanefi Mezhebinde Nafile Oruca Ne Zaman Niyet Edilir?

Hanefi mezhebine göre nafile oruç niyeti gece de edilebilir, gündüz öğleden önce kadar da edilebilir.

niyet etmeden oruç tutulur mu

Oruç Tutarken En Çok Yapılan 8 Hata

6 Adımda Vücudunuzu Oruca Hazırlayın

Oruç Açma ve Oruca Niyet Duası Nasıl Edilir?

Oruç Tutmanın Sağlığınız İçin Bilimsel 10 Faydası

Orucu Bozan Şeyler Nelerdir? Diyanet Soru Cevap

--

Nefis Yemek Tarifleri WhatsApp kanalı açıldı, hemen siz de katılın.

5 milyon'dan fazla kişinin takip ettiği Youtube kanalımızda videolu tariflerimizi bulabilirsiniz.

15 milyondan fazla kişinin indirdiği Nefis Yemek Tarifleri uygulaması ile 850.000'den fazla denenmiş tarif her zaman yanınızda. Hemen siz de indirin.

Okuyucunun Dikkatine

Blog sayfamızda faydalı bilgiler kategorisini kapsayan yazılar genel bilgilendirme amaçlıdır. Kategoride söz konusu içeriğin açıklayıcı tanımlamalarına, en belirgin faydalı özelliklerine, doğru ve etkili kullanım tavsiyelerine kolaylıkla tek yazıdan ulaşabilirsiniz. Yazı yayına alındıktan sonra, zaman içerisinde güncelliğini ve geçerliliğini yitirebilir. İlgili besinin ya da ürünün faydaları her bünyede farklı etkiler gösterebilir. Sunmuş olduğumuz bilgiler hiçbir zaman doktor teşhisinin yerini tutmaz, reçete niteliği taşımaz. Bilgileri uygulamadan önce alanında uzman görüşü almanızı tavsiye eder; aksi durumda oluşabilecek sorunlardan sitemizin sorumlu tutulamayacağını önemle hatırlatırız.

Yorumlar

İlk yorumu sen yaz.

Yaptığın yorumlarla diğerlerine yardımcı ol.

NYT Yazar
Bunlar da İlginizi Çekebilir
Oruçta Tok Tutan İçeçek Tarifi

Oruçta Tok Tutan İçeçek

1-2 kişilik, 5dk Hazırlık, Pişirme yok
Amerikan Salatası Mı? Rus Salatası Mı? Tarifi

Amerikan Salatası Mı? Rus Salatası Mı?

4-6 kişilik, 15dk Hazırlık, 20dk Pişirme
Yumoş mu Yumoş Poğaça Tarifi

Yumoş mu Yumoş Poğaça

6-8 kişilik, 1 saat Hazırlık, 25dk Pişirme
Hoş Mu Erim (Hoşmerim ) Tarifi

Hoş Mu Erim (Hoşmerim )

4-6 kişilik, 5dk Hazırlık, 35dk Pişirme
İlaç Niyetine Zencefilli Macun Tarifi

İlaç Niyetine Zencefilli Macun

1-2 kişilik, 5dk Hazırlık, Pişirme yok
Dut Şerbeti (Şifa Niyetine) Tarifi

Dut Şerbeti (Şifa Niyetine)

12-14 kişilik, 5dk Hazırlık, 1 saat Pişirme
Terbiyeli Paça Çorbam (Şifa Niyetine) Tarifi

Terbiyeli Paça Çorbam (Şifa Niyetine)

4-6 kişilik, 30dk Hazırlık, 2 saat Pişirme
Kapsül Kahve Nedir? Nasıl Yapılır? Çeşitleri, Kullanımı
Kapsül Kahve Nedir? Nasıl Yapılır? Çeşitleri, Kullanımı

Kapsül Kahve: Pratik & İşlevsel Kahve Deneyimi Kahve kültürü modern yaşamın vazgeçilmez rutinleri arasında yerini…

L Karnitin Nedir, Ne İşe Yarar? Faydaları, Zararları, Kullanımı Tarifi
L Karnitin Nedir, Ne İşe Yarar? Faydaları, Zararları, Kullanımı

 L Karnitin: Yağ Yakan ve Enerji Veren Amino Asit Spor salonlarında zaman geçirenler, yağ yakmak…

D3 Vitamini Nedir, Ne İşe Yarar? Eksikliği Belirtileri, Faydaları Tarifi
D3 Vitamini Nedir, Ne İşe Yarar? Eksikliği Belirtileri, Faydaları

D3 Vitamini (Kolekalsiferol) D vitamini, insan sağlığı için kritik bir rol oynayan ve birçok önemli…

B6 Vitamini Nedir? Ne İşe Yarar? Nelerde Var? Eksikliği Belirtileri Tarifi
B6 Vitamini Nedir? Ne İşe Yarar? Nelerde Var? Eksikliği Belirtileri

B6 Vitamini (Piridoksin) B6 vitamini (piridoksin) bir B vitamin kompleksinin parçasıdır ve insan sağlığı için…

Chia Tohumu Faydaları: Ne İşe Yarar, Neye İyi Gelir? Tarifi
Chia Tohumu Faydaları: Ne İşe Yarar, Neye İyi Gelir?

Chia Tohumu: Sağlıklı Beslenme Trendi Süper Gıda! Chia tohumu, "Salvia hispanica" adlı bitkinin tohumlarından elde…

Madımak Otu Nedir? Faydaları Nelerdir, Neye İyi Gelir? Tarifi
Madımak Otu Nedir? Faydaları Nelerdir, Neye İyi Gelir?

Madımak: Anadolu'nun Binbir Şifalı Tarla Bitkisi! Madımak otu, Orta Anadolu mutfağında yaygın bir kullanıma sahip olan…

Kapsül Kahve Nedir? Nasıl Yapılır? Çeşitleri, Kullanımı
Kapsül Kahve Nedir? Nasıl Yapılır? Çeşitleri, Kullanımı

Kapsül Kahve: Pratik & İşlevsel Kahve Deneyimi Kahve kültürü modern yaşamın vazgeçilmez rutinleri arasında yerini…

L Karnitin Nedir, Ne İşe Yarar? Faydaları, Zararları, Kullanımı Tarifi
L Karnitin Nedir, Ne İşe Yarar? Faydaları, Zararları, Kullanımı

 L Karnitin: Yağ Yakan ve Enerji Veren Amino Asit Spor salonlarında zaman geçirenler, yağ yakmak…

D3 Vitamini Nedir, Ne İşe Yarar? Eksikliği Belirtileri, Faydaları Tarifi
D3 Vitamini Nedir, Ne İşe Yarar? Eksikliği Belirtileri, Faydaları

D3 Vitamini (Kolekalsiferol) D vitamini, insan sağlığı için kritik bir rol oynayan ve birçok önemli…

B6 Vitamini Nedir? Ne İşe Yarar? Nelerde Var? Eksikliği Belirtileri Tarifi
B6 Vitamini Nedir? Ne İşe Yarar? Nelerde Var? Eksikliği Belirtileri

B6 Vitamini (Piridoksin) B6 vitamini (piridoksin) bir B vitamin kompleksinin parçasıdır ve insan sağlığı için…

1 Saat Yürüyüş Kaç Kalori Yakar? Zayıflatır Mı? Faydaları Nelerdir? Tarifi
1 Saat Yürüyüş Kaç Kalori Yakar? Zayıflatır Mı? Faydaları Nelerdir?

1 Saat Yürüyerek Kaç Kalori Harcarım? Dünya Sağlık Örgütü (WHO), 2018 verilerine göre dünya nüfusunun…

Bayram Tatlıları: En İyi, Resimli ve Videolu Tarifler Tarifi
Bayram Tatlıları: En İyi, Resimli ve Videolu Tarifler

Bayramın neşesini ve birlikteliğini en leziz bayram tatlıları ile taçlandırmaya hazır mısınız? Bayram paylaştıkça güzel…

Pek Food’tan Pek İyi Ramazan Tarifleri Tarifi
Pek Food’tan Pek İyi Ramazan Tarifleri

Pek Food pratik ve çeşitli ürünleriyle sofralarınızı renklendirmeye geliyor! Yenilikçi çözümleri sayesinde dakikalar içinde pişirilmeye…

Chia Tohumu Faydaları: Ne İşe Yarar, Neye İyi Gelir? Tarifi
Chia Tohumu Faydaları: Ne İşe Yarar, Neye İyi Gelir?

Chia Tohumu: Sağlıklı Beslenme Trendi Süper Gıda! Chia tohumu, "Salvia hispanica" adlı bitkinin tohumlarından elde…

Yoğurtlu Çorba Tarifleri: Lezzet Garantili 30 Çeşit Tarifi
Yoğurtlu Çorba Tarifleri: Lezzet Garantili 30 Çeşit

Nefis Yemek Tarifleri mutfağından, en beğenilen yoğurtlu çorba tarifleri huzurlarınızda! Ana malzemesi yoğurt olan ve…

Madımak Otu Nedir? Faydaları Nelerdir, Neye İyi Gelir? Tarifi
Madımak Otu Nedir? Faydaları Nelerdir, Neye İyi Gelir?

Madımak: Anadolu'nun Binbir Şifalı Tarla Bitkisi! Madımak otu, Orta Anadolu mutfağında yaygın bir kullanıma sahip olan…

2024 Ramazan Bayramı Ne Zaman, Hangi Gün? Kaç Gün Tatil? Tarifi
2024 Ramazan Bayramı Ne Zaman, Hangi Gün? Kaç Gün Tatil?

2024 Ramazan Bayramı Ne Zaman, Hangi Gün? Her sene büyük bir heyecanla beklenen ramazan ayı,…

2024 Ramazan ve Ramazan Bayramı Kaç Gün Sürecek? Tarifi
2024 Ramazan ve Ramazan Bayramı Kaç Gün Sürecek?

Bu Yıl Ramazanda Kaç Gün Oruç Tutacağız? Her sene hasretle beklenen 11 ayın sultanı ramazan…

Tarifler Geri
Videolar Geri