Ramazan Ayının Önemi ve Fazileti, Nelere Dikkat Edilmeli?

Ramazan Ayının Önemi ve Fazileti, Nelere Dikkat Edilmeli? Tarifi

Ramazan Ayı Dinimizde En Doğru Nasıl Yaşanır?

İslam inancında önemli bir yere sahip ramazan ayı, sosyal yaşantıyı düzenleyen soyut kuralları barındırmaktadır. Asırlardır devam eden bu soyut kurallar, bir çeşit davranış kurallarını oluşturur. Birlik ve beraberliğin temsili olan bu mübarek günlerde, ramazan ayı içerisinde dikkat edilecek bazı hususlar bulunur.

Ramazan ayının önemi kısaca nedir diye sorulduğunda: Nefsi terbiye etmek ve hoşgörü kabımızı genişletmeye vesile olmasıdır diyebiliriz.

Ramazan ayının önemi hakkında bilgi almak isteyenler için detaylı bir yazı hazırladık. Şimdi dini kaynaklardan faydalanarak hazırlanan bu yazımızda, ramazan ayının önemine değinelim istiyoruz. Ramazan ayı 2023 yılında kişilere neler kazandıracak, neleri hatırlatacak hepsini öğrenelim!

ramazan ayının önemi nedir

Ramazan Ayının Önemi ve Fazileti

12 ay içinde bir başka yaşanan ramazan, İslam inancı ile yaşayan toplumlarda özenle geçirilir. Bu ayın neden bu kadar önemli olduğu ise bir merak konusudur. Müslümanlar elbette bu meraklarını araştırarak, okuyarak giderirler. İbadetlerle ilgili ana kaynak elbette Kur’an-ı Kerim’dir. Ramazan ayının önemi ile ilgili ayetler ve Ramazan ayının önemi ile ilgili hadisler başlıca kaynaklardır.

İslam alimlerinin sözleri de ramazan ayının önemi nedir sorusuna cevaben aydınlatıcı bilgiler içerir. Ramazan ayının önemi Diyanet İşleri Başkanlığı tarafından da her sene vurgulanmakta ve dini maneviyata ışık tutulmaktadır. Ramazan ayı 2023 yılında ve diğer tüm yıllarda İslam alemi için büyük bir fazilet taşır. Sabretmeyi, Allah’a koşulsuz şükür edebilmeyi, aç insanın, susuz insanın halinden anlamayı, nimeti paylaşmayı, azla yetinmeyi öğretir. Ramazan ayı duaları da genellikle şükrü merkeze alarak edilir.

Bu yazıda sizler için ramazan ayının önemi maddeler halinde oldukça açıklayıcı bir biçimde bir araya getirildi. Ramazan ayı önemi kısaca anlatabilecek bir konu değildir; ancak açıklayıcı olabilmek ve okunuşu kolaylaştırmak adına liste yöntemini uyguladık. Diyanet İşleri Başkanlığı tarafından verilen bilgilere göre; ramazan ayının önemi şu şekilde ifade edilebilir:

Duhân suresinde yer alan ifadelere göre Kur’an ramazan ayında indirilmeye başlanmıştır: “Hâ Mîm. Apaçık olan kitaba yemin ederim ki, Biz onu (Kur’an’ı) mübarek bir gecede indirdik. Şüphesiz Biz, insanları uyarıcıyız.” (Duhân, 1-3)

Ramazan ayının önemi maddeler halinde belirtilecek olsa nasıl olurdu diyorsanız kısa kısa açıklamalarımıza göz atabilirsiniz. Ramazan ayının önemini belirten kelimeler nelerdir diyorsanız önce bu ayın direkt kendi adının anlamına yönelmek gerekir.

Ramazan, Allah’ın isimlerinden biridir. Allah’ın rahmeti ve bereketi bu aya yansımıştır.

Ramazan ayının bizim için önemi nedir sorusuna verilecek en özet cevabı birini ramazan kelimesinin içerdiği arınma manasında da bulabiliriz.

Ramazan kelimesi temizlenmek ve yanmak anlamlarını taşır. Oruç tutan kişi kötü düşüncelerden temizlenir, bedeni ve ruhu günahlardan arınır. İman aşkı ile yanar ve daha olgun hale gelir.

Ramazan ayı, bağışlayıcı bir aydır. İslam dininin 5 temel esaslarından biri olan oruç tutmak bu ay içinde gerçekleşir. Oruç tutan kişi, Allah tarafından bağışlanır ve günahlarından arınır.

Bu ayın önemlerinden biri de birleştirici ve barıştırıcı olmasıdır. Ramazan ayında kimse birbirine dargın kalamaz. Kötü sözler insanlardan uzaklaşır, yemekler paylaşılır aynı sofrada buluşulur. Her insan aynı ekmeğin başında buluşur ve birlik duygusu pekiştirilir.

Her sene bir defa yaşanan ramazan ayı, gecesi ve gündüzü ile apayrı bir heyecana tanık olur. Ramazan gecelerinde camide toplanan cemaat, bu ayın önemini hep bir ağızdan dile getirir. Aynı dualarda buluşturan mübarek bir dönemdir ramazan.

İlginizi çekebilir: Ramazanın İlk Günü: İbadetler, Okunacak Dualar

ramazan ayının önemi kısaca

Ramazan Ayında Nelerden Uzak Durmalı, Nelere Yönelmeli?

Ramazan ayı başlangıcı 23 Mart 2023 Perşembe olarak takvimlerde yerini alıyor.

23 Mart 2023 tarihinden itibaren ramazan ayının önemi ve görevlerinin verdiği bir dini sorumluluk başlıyor. Peki, bu süreçte nelere dikkat edilmeli? Birçok kişinin oruç tuttuğu bu dönemde özenilmesi gereken davranışlar nelerdir?

Hepsine bir göz atalım ve bu ayın bizlere verdiği manevi görevleri yerine getirmek için dualarda buluşalım!

  • Oruç ayı olarak bilinen ramazan ayında oruç tutan kişilere karşı saygılı olmak, bu ayın en büyük görevlerinden biridir. Çeşitli nedenlerden dolayı oruç tutamayan kişiler, oruç tutan kişilere karşı anlayışlı ve saygılı olmalıdır.
  • Tutulacak orucu ise en sağlıklı şekilde tutmak gereklidir. Vücuda zarar veren, kronik hastalığı olan kişilerin oruç tutma yükümlülüğü bulunmamaktadır.
  • Bu ay içinde tıpkı diğer aylarda olduğu gibi yoksul kardeşleri doyurmak, gıda gibi önemli ihtiyaçlarını karşılamak büyük sevap kazandıracaktır.
  • Sahur vakti ve iftar saatleri geldiğinde orucun faydaları üzerine kısa da olsa düşünmek ve ramazan duaları içerisine idrakle birlikte şükrü eklemek maneviyatı güçlendirir.
  • Hz. Muhammed’in (S.A.V) sünnetlerinden biri olan teravih namazını ise kaçırmamak gereklidir. Ramazan ayının daha da bereketlenmesi için bu namazlar tıpkı oruç gibi önem taşır.
  • Umre’ye gitme imkanı olan kişilerin ramazan umresini yapması da görev kabul edilmektedir.
  • Ramazan ayının önemi anlamı en çok da insani hataların farkına varmak, yaraları sarmak ve tövbe etmekte saklıdır.
  • Bu süre içinde uzak durmanız gereken davranışlar ise öncelikle kalp kırmak, kötü söz söylemek ve sinirli olmaktır. Çünkü öfke ile başlayan her işin sonunda muhakkak kalp kırılır. Kalp kırmak ise orucun faziletini bozan soyut nedenlerdendir.
  • Ramazan ayı bolca dua ve iyi niyet ister. Bu ayda semaya açılan eller geri çevrilmez. Edilen dualar kabul edilir.
  • İsraf ve gösterişten uzak ramazan sofralarını en sağlıklı şekilde geçirmek, yine üzerinize düşen görevlerdendir.
  • Komşusu açken tok yatan bir nesil olmamak için israfa yer vermemeniz tavsiye edilir.
  • Kalabalık iftar sofralarında buluşmak ise birliği pekiştirmektedir. İmkan oldukça iftar sofranıza misafir kabul ediniz. Aynı sofrada ve duada buluşmak bu ayın bereketini çoğaltacaktır.

İlginizi çekebilir: Faziletli Ramazan Duaları Arapça, Türkçe

ramazan ayının önemi nedir

Ramazan Ayı ile İlgili Hadis ve Ayetler

Ramazan ayının Müslümanlar için önemi nedir sorusu için özellikle ayet ve hadislere bakmak doğru olur. Ramazan ayının önemi ile ilgili ayetler ve hadisler bu mübarek zamanın değerini en iyi şekilde anlatan aracılardır. 23 Mart 2023 ile başlayan ramazan ayı takvimi, bol dualı ve huzurlu geçsin diye hadis ve ayetlerle pekiştirilebilir. Mübarek Ramazan ayı ile ilgili şu hadisler ve ayetler bilinmektedir:

  • Ey iman edenler! Allah’a karşı gelmekten sakınmanız için oruç, sizden öncekilere farz kılındığı gibi size de farz kılındı. (Bakara Suresi 183)
  • “Oruç, sayılı günlerdedir. Sizden kim hasta, ya da yolculukta olursa, tutamadığı günler sayısınca başka günlerde tutar. Oruca gücü yetmeyenler ise bir yoksul doyumu fidye verir. Bununla birlikte, gönülden kim bir iyilik yaparsa (mesela fidyeyi fazla verirse) o kendisi için daha hayırlıdır. Eğer bilirseniz oruç tutmanız sizin için daha hayırlıdır.” (Bakara Suresi 184)
  • “Oruç gecesinde kadınlarınıza yaklaşmak size helâl kılındı. Onlar, size örtüdürler, siz de onlara örtüsünüz. Allah, (Ramazan gecelerinde hanımlarınıza yaklaşarak) kendinize zulmetmekte olduğunuzu bildi de tövbenizi kabul edip sizi affetti. Artık eşlerinize yaklaşın ve Allah’ın sizin için yazıp takdir etmiş olduğu şeyi arayın. Şafağın aydınlığı gecenin karanlığından ayırt edilinceye (tan yeri ağarıncaya) kadar yiyin, için. Sonra da akşama kadar orucu tam tutun. Bununla birlikte siz mescitlerde itikâfta iken eşlerinize yaklaşmayın. Bunlar, Allah’ın koyduğu sınırlardır. Bu sınırlara yaklaşmayın. Allah, kendine karşı gelmekten sakınsınlar diye, âyetlerini insanlara böylece açıklar.” (Bakara Suresi 187)
  • “Bunlar, tövbe edenler, ibâdet edenler, hamdedenler, oruç tutanlar , rükû’ ve secde edenler, iyiliği emredip kötülükten alıkoyanlar ve Allah’ın koyduğu sınırları hakkıyla koruyanlardır. Mü’minleri müjdele”. (Tevbe Suresi 112)
  • Oruçlu için iki sevinç vardır: Biri, orucu açtığı zamanki sevincidir; diğeri de Rabbine kavuştuğu zamanki sevincidir. (Buhari, Savm, 2)
  • “Oruçlu iken çirkin konuşmayın! Birisi size sataşırsa, “Ben oruçluyum.” deyin. (Buhari, Savm, 9)
  • “Şurası muhakkak ki, Oruçlunun iftarını açtığı zaman reddedilmeyen makbul bir duası vardır” (Beyhaki)
  • Kim Allah rızası için bir gün oruç tutarsa, Allah onu yetmiş sene Cehennem ateşinden uzaklaştırır. (Camiüs Sağir)

İlginizi çekebilir: Ramazan ve Oruçla İlgili Hadisler, Ayetler

Ramazan Ayının Müslümanlar İçin Önemi Nedir?

Son peygamber Hz. Muhammed’e Kur’an ayetlerinin gelmeye başladığı ay olan ramazan, müminler için oruç tutulup, nefislerin terbiye edilmesine vesiledir.

Ramazan Ayının Önemli Kılan Unsurlar

Ramazan ayı tarihi kökeni açısından Kuran’ın inmeye başladığı zaman olduğu için önemli olmasının yanında kamil insan olma yolunda ilerlemek için aslında hatırlatıcı bir dönemdir.

Oruç Tutmanın Ne Gibi Faydaları Vardır?

Oruç tutmak öncelikle sindirim sistemini ve sonrasında tüm vücudu rahatlatan, yenileyen bir ibadettir. Sadece fiziksel değil manevi olarak da insanın güçlenmesini, nefsini köreltmesini sağlar.

1 Gün Oruç Tutmak Ne Kadar Sevap?

Sevabın mertebesini, yoğunluğunu elbette ancak Allah bilir. Bazı rivayetlere göre 1 günlük orucun 70 yıllık cehennem cezasından koruduğu söylenir. Sevap muhasebesi yapmanın ötesinde sevaba vesile olan eylemin, düşüncenin hem kişiye hem topluma katkısına odaklanmak daha uygundur.

ramazan ayının önemi kısaca

Oruç Tutarken En Çok Yapılan 8 Hata

Oruç Tutmanın 6 Kolay ve Sağlıklı Yolu

2023 Ramazan Bayramı Ne Zaman Başlıyor?

Sahur Duası Arapça Okunuşu, Türkçe Anlamı

En Güzel Ramazan Bayramı Mesajları, Sözleri

--

Nefis Yemek Tarifleri WhatsApp kanalı açıldı, hemen siz de katılın.

5 milyon'dan fazla kişinin takip ettiği Youtube kanalımızda videolu tariflerimizi bulabilirsiniz.

15 milyondan fazla kişinin indirdiği Nefis Yemek Tarifleri uygulaması ile 850.000'den fazla denenmiş tarif her zaman yanınızda. Hemen siz de indirin.

Okuyucunun Dikkatine

Blog sayfamızda faydalı bilgiler kategorisini kapsayan yazılar genel bilgilendirme amaçlıdır. Kategoride söz konusu içeriğin açıklayıcı tanımlamalarına, en belirgin faydalı özelliklerine, doğru ve etkili kullanım tavsiyelerine kolaylıkla tek yazıdan ulaşabilirsiniz. Yazı yayına alındıktan sonra, zaman içerisinde güncelliğini ve geçerliliğini yitirebilir. İlgili besinin ya da ürünün faydaları her bünyede farklı etkiler gösterebilir. Sunmuş olduğumuz bilgiler hiçbir zaman doktor teşhisinin yerini tutmaz, reçete niteliği taşımaz. Bilgileri uygulamadan önce alanında uzman görüşü almanızı tavsiye eder; aksi durumda oluşabilecek sorunlardan sitemizin sorumlu tutulamayacağını önemle hatırlatırız.

9. Gün İftar Menüsü

En güzel ramazan yemekleri tarifleri vermeye 9. günde de devam ediyoruz! Bugün iftar menüsü için başlangıcı bol vitaminli yöresel toyga çorbası ile yapıyoruz. Sonrasında göz alıcı ve etli rulo patlıcan ve yanında çıtır nohutlu semizotu salatası var. Çok beğenilen iftar tatlıları arasında ce ...

Tüm menüyü gör
Yorumlar

İlk yorumu sen yaz.

Yaptığın yorumlarla diğerlerine yardımcı ol.

NYT Yazar
Bunlar da İlginizi Çekebilir
Güllaç (Ramazan Aylarının Vazgeçilmezi) Tarifi

Güllaç (Ramazan Aylarının Vazgeçilmezi)

8-10 kişilik, 15dk Hazırlık, Pişirme yok
Papatya Poğaça Yumuşacık Ve Dikkat Çeken Tarifi

Papatya Poğaça Yumuşacık Ve Dikkat Çeken

12-14 kişilik, 20dk Hazırlık, 25dk Pişirme
Güllaç ( Ramazan ayının baş tacı ) Tarifi

Güllaç ( Ramazan ayının baş tacı )

12-14 kişilik, 15dk Hazırlık, 5dk Pişirme
Ramazan Ayının Hafif Tatlısı Güllaç Tarifi

Ramazan Ayının Hafif Tatlısı Güllaç

12-14 kişilik, 20dk Hazırlık, 5dk Pişirme
Ramazana Ve Yaza Hazırlık Tarifi

Ramazana Ve Yaza Hazırlık

12-14 kişilik, 10dk Hazırlık, Pişirme yok
Ramazanın Vazgeçilmezi Sarma Ve Dolma Tarifi

Ramazanın Vazgeçilmezi Sarma Ve Dolma

6-8 kişilik, 1 saat Hazırlık, 40dk Pişirme
Ramazan ve Oruçla İlgili Hadisler, Ayetler Tarifi
Ramazan ve Oruçla İlgili Hadisler, Ayetler

Mübarek Ramazanı Taçlandıran Ayet ve Hadisler Tüm bir yılın bolluk ve bereket açısından en değerli…

Oruçluyken Saç Boyamak Orucu Bozar Mı? Tarifi
Oruçluyken Saç Boyamak Orucu Bozar Mı?

Oruçluyken Saç Boyatılır Mı? Ramazan ayı içerisinde, orucu bozan durumlar çok sık gündeme gelmektedir. İnananlar…

Seferi iken Oruç Tutulur Mu, Kaç Km Geçerli? Şartları Tarifi
Seferi iken Oruç Tutulur Mu, Kaç Km Geçerli? Şartları

Diyanet Açıkladı: Seferi Oruç Tutabilir Mi? Ramazan ayı geldiğinde insanların oruçlarının kabul olması için pek…

Tekne Orucu Nedir? Nasıl, Kaç Yaşına Kadar Tutulur? Tarifi
Tekne Orucu Nedir? Nasıl, Kaç Yaşına Kadar Tutulur?

Tekne Orucu: Çocuklar İçin Alıştırma Orucu Ramazan ayı geldiğinde, büyüklerinin oruç tutmasına özenen çocuk sayısı…

Oruçluyken Ağda Yaptırılır Mı? Diyanet Yanıtladı Tarifi
Oruçluyken Ağda Yaptırılır Mı? Diyanet Yanıtladı

Ağda Yapmak Orucu Bozar Mı? Ramazanın gelmesiyle beraber oruç tutacak kişiler tarafından oruçluyken nelerin yapılıp…

Oruçluyken Burun Kanaması Orucu Bozar Mı? Tarifi
Oruçluyken Burun Kanaması Orucu Bozar Mı?

Burun Kanadığında Oruç Bozulur Mu? Oruç tutarken herhangi bir nedenden burnunuz kanadığında orucun bozulup bozulmadığı…

Ramazan ve Oruçla İlgili Hadisler, Ayetler Tarifi
Ramazan ve Oruçla İlgili Hadisler, Ayetler

Mübarek Ramazanı Taçlandıran Ayet ve Hadisler Tüm bir yılın bolluk ve bereket açısından en değerli…

Oruçluyken Saç Boyamak Orucu Bozar Mı? Tarifi
Oruçluyken Saç Boyamak Orucu Bozar Mı?

Oruçluyken Saç Boyatılır Mı? Ramazan ayı içerisinde, orucu bozan durumlar çok sık gündeme gelmektedir. İnananlar…

Seferi iken Oruç Tutulur Mu, Kaç Km Geçerli? Şartları Tarifi
Seferi iken Oruç Tutulur Mu, Kaç Km Geçerli? Şartları

Diyanet Açıkladı: Seferi Oruç Tutabilir Mi? Ramazan ayı geldiğinde insanların oruçlarının kabul olması için pek…

Tekne Orucu Nedir? Nasıl, Kaç Yaşına Kadar Tutulur? Tarifi
Tekne Orucu Nedir? Nasıl, Kaç Yaşına Kadar Tutulur?

Tekne Orucu: Çocuklar İçin Alıştırma Orucu Ramazan ayı geldiğinde, büyüklerinin oruç tutmasına özenen çocuk sayısı…

Oruçluyken Ağda Yaptırılır Mı? Diyanet Yanıtladı Tarifi
Oruçluyken Ağda Yaptırılır Mı? Diyanet Yanıtladı

Ağda Yapmak Orucu Bozar Mı? Ramazanın gelmesiyle beraber oruç tutacak kişiler tarafından oruçluyken nelerin yapılıp…

Oruçluyken Burun Kanaması Orucu Bozar Mı? Tarifi
Oruçluyken Burun Kanaması Orucu Bozar Mı?

Burun Kanadığında Oruç Bozulur Mu? Oruç tutarken herhangi bir nedenden burnunuz kanadığında orucun bozulup bozulmadığı…

Nafile Orucu Nedir? Ne Zaman Niyet Edilir, Bozunca Kefaret Gerekir Mi? Tarifi
Nafile Orucu Nedir? Ne Zaman Niyet Edilir, Bozunca Kefaret Gerekir Mi?

Nafile Oruçlar: Sünnet Kabul Edilen İbadet Manevi doygunluk veren ibadetlerden biri olan oruç, birden fazla…

Ramazan Pidesi Kaç Kalori? 1 Dilim, 1 Adet, Yarım Tarifi
Ramazan Pidesi Kaç Kalori? 1 Dilim, 1 Adet, Yarım

Ramazan Pidesi: İftar Sofralarının Baş Tacı Ramazan ayını özel kılan detaylardan biridir ramazan pidesi. İftara…

Güllaç Kalori ve Besin Değerleri, Kilo Aldırır Mı? Tarifi
Güllaç Kalori ve Besin Değerleri, Kilo Aldırır Mı?

1 Dilim - Porsiyon Güllaç Kaç Kalori? Güllaç, asırlardır ramazan ayının en sevilen tatlısı olma…

Yaş, Kuru Hurma Kaç Kalori? Besin Değerleri Tarifi
Yaş, Kuru Hurma Kaç Kalori? Besin Değerleri

Hurma: İftar Sofralarının Yıldız Tatlısı! Cennet meyvesi olarak bilinen hurma, güzel tadı ile evlere sık…

Arefe Günü Oruç Tutulur Mu? Fazileti Nedir? Tarifi
Arefe Günü Oruç Tutulur Mu? Fazileti Nedir?

Arefe Günü Oruç Tutmanın Fazileti ve Sevabı Arefe günü nedir ve Arefe günü ne zaman…

Sahurda Tok Tutan Yiyecekler: Ne Yersek Acıkmayız? Tarifi
Sahurda Tok Tutan Yiyecekler: Ne Yersek Acıkmayız?

Sahurda Uzun Süre Tok Tutan Besinler Ramazanın en önemli öğünü sahurdur. Uzun süreli açlığa dayanabilmenin…

Tarifler Geri
Videolar Geri