Omega 3 Deposu Ringa Balığının 10 Faydası

Omega 3 Deposu Ringa Balığının 10 Faydası Tarifi

Hiç Bilmediğiniz İlginç Yönleriyle: Ringa Balığı

Ucu bucağı olmayan sonsuz denizlerde ne çok canlı yetişiyor değil mi? Görünümleri, ebatları ya da renkleri insanı hayrete düşürüyor. Deniz suyundan ve canlılarından beslenen balıklar bazen sofranıza konuk oluyor bazen de sağlık için tehlike arz edebiliyor.

Sayılamayacak kadar çok fazla sayıda ve türde olan balıklardan sizler için bu yazıya özel ringa balığını seçtik. Kimilerinin ilk defa duyduğu ringa balığı, okuduğunuzda çok şaşıracağınız özelliklere sahip. Bu balığı tanımak ister misiniz?

Ringa balığı hakkında bilgi almak isteyenler aman uzaklaşmasın; çünkü bu sayfada ringa balığına dair merak edilen her şey yanıtlanıyor. Aşina olduğunuz balıklardan biraz farklı yönleri olan ringa balığı neymiş ne değilmiş hep beraber öğrenelim!

ringa balığı fiyat

Ringa Balığı Nedir?

  • Ringa balığının keşfedilmesi neredeyse M.Ö 3000 yılına kadar uzanmaktadır. O günden günümüze kadar Akdeniz mutfağında önemli bir yere sahip olan bu balık, hem lezzeti hem de faydalarıyla popüler bir balık olmuştur.
  • Sardalyagillerden bir tür olan ringa balığı, bilimsel kaynaklara göre dünyada en çok bulunan balık çeşididir. Adı yeni yeni duyulsa da bu balıktan çok fazla miktarda bulunur.
  • Deniz altında farklı tonlarda görülebilen ringa balığı, küçük başlı ve parlak pullu bir yapıya sahiptir.
  • Yaşamını lavra ve minik deniz canlılarını yiyerek devam ettiren ringa balığı, çok fazla büyümeyen maksimum 40 cm uzunluğuna ulaşan bir bünyeye sahiptir.
  • Deniz altında bulunan yaşam döngüsünden zarar görmeyen ringa balıkları ortalama 20 yıl yaşayabilir. Bu duruma engel olan kendilerinden daha büyük balıkların onları yemesidir. Bu nedenle 4 yılda ancak olgunlaşan bedenleri, bir gün büyük balıklara yem olabilir.
  • Kemikli bir yapıya sahip olan ringa balıkları, tek seferde neredeyse 30 bin yumurta bırakma özelliğine de sahiptir. Bu döngü sayesinde ringa balıklarından bolca bulunur fakat yarısı yem olarak yaşar.
  • Levrek balığının yemi olan ringa, levreklerin büyümesinde etkilidir.
  • Ringa balığı kıyı Atlantik’te avcılığı yapılan 1. balık olurken; Pasifik’te 2. balık olmaktadır.
  • Çok bilinmese de aslında, ringa balığında bulunan yağlar kozmetik alanında da kullanılmaktadır. Dudak kremleri ürünlerinde yer alan ringa balığı yağı, nemlendirici etkisiyle ilgi görmektedir.
  • Yıl içinde çok fazla yumurta bırakmasına rağmen, ringa balığının soyu tükenme tehlikesi altında. Büyük balıklara yem olduğu için bıraktığı yumurtaların çok azı insanlara ulaşmakta.
ringa balığı türkiyede varmı

Ringa Balığı Fiyatı Ne Kadar? Nerede Satılır?

  • Balık tüketimine önem verenler, ringa balığı omega 3 kaynağı olduğu için bu balığı da tüketmek isteyecekler. Sonbahar döneminde sağlıklı beslenmek adına ringa balığı almak isterseniz, balık tezgahlarına uğramalısınız.
  • Ringa balığı genellikle konserve halinde satılmaktadır.
  • Ekonomik değeri yüksek olan ringa balığını her şehirde bulmanız da mümkün değil. Büyük marketlerde bazı mevsimlerde satılmaktadır.
  • Ringa balığını mevsimi dışında fileto ve konserve şeklinde bulabilirsiniz. Bu tür ürünler ise; 60 TL ile 100 TL arasında etiketlenmektedir.
ringa balığı nerede satılır

Ringa Balığı Türkiye’de Var Mı?

  • Ülkemizin denizlerinde birçok türde balık bulunur. Bu nedenle Türkiye balık tüketimi konusunda çok şanslıdır. İsveç doktorlarının önemle vurguladığı ringa balığı ise ülkemizin denizlerinde çok fazla bulunmamaktadır.
  • Ringa balığı yoğunlukla Avrupa ülkelerinde bulunmaktadır. Hatta bu balığı avlamak onlar için bir sanat halini almıştır.
  • Türkiye’de ise İzmir’den Mersin’e uzanan kıyılarda görülme ihtimali çok yüksektir.
  • Karadeniz ve Marmara denizinde ringa balığını gören ve avlayan olmamıştır.
ringa balığı nedir

Ringa Balığının Şaşırtıcı 10 Faydası

İsveç doktorlarının sağlıklı yaşam için önerdiği ringa balığının faydalarına gelin hep beraber göz atalım!

  • Yapısında bulunan vitamin ve mineraller sayesinde kalp hastalıklarını ciddi derecede önler. Nabzı kontrol altına alır.
  • Metabolik sendromları ortadan kaldırır ve metabolizmanın daha aktif çalışmasını sağlar.
  • Ringa balığı D vitamini açısından zengindir. Bu sayede D vitamini eksikliğini giderme konusunda etkili sonuçlar verir.
  • Yüksek tansiyon ve kolesterol hastaları ringa balığı tükettiğinde, bu hastalıkların etkilerini hafifletmiş olur. Tansiyonu ve kolesterolü dengede tutar.
  • Çocuk gelişimine katkıda bulunarak çocukların daha güçlü kas ve kemik yapısına sahip olmasını sağlar.
  • Vücudu zararlı maddelere karşı koruyan ringa balığı, serbest radikaller ile savaşır ve kanser ihtimalini ortadan kaldırır.
  • Tüm bu özelliklere ek olarak ringa balığı omega 3 kaynakları arasında yer alır. Omega 3 ise bağışıklık sistemine bağlı olarak meydana gelen hastalıkları önleyen bir yağ asididir. Ringa balığı tüketenlerin bağışıklık sistemi güçlenir. 2003 yılında yapılan araştırmaya göre deniz ürünleri içinde en zengin omega 3 kaynağı ringa balığı havyarı olarak ilan edilmiştir.
  • Protein içeren besinler arasında da adını duyuran ringa balığı, düşük civa yüksek protein oranıyla tercih edilmektedir. Protein, vücudun temel yapı taşlarından biridir ve gün içinde karşılanmalıdır.
  • B12 vitamini oranı da yüksek olan ringa balığı, hafıza problemlerine karşı alınacak bir tedbirdir. Daha güçlü hafıza ve kıvrak bir zekaya sahip olmak için ringa balığı tüketimi tavsiye edilir.
  • Selenyum mineralini de alabileceğiniz bu zengin balık, vücudun selenyum ihtiyacını karşılar. Bu sayede tiroid bezleri dengeli çalışır ve genel vücut sağlığı korunur.
ringa balığı nasıl pişirilir

Ringa Balığı Nasıl Pişirilir?

Ringa balığıyla lezzetli yemekler hazırlamak isterseniz; tıpkı diğer balıkları tercih ettiğiniz tarifleri deneyebilirsiniz. Genellikle fileto şeklinde hazırlanan ringa balığı fırında pişirmeye yahut ızgara yapmaya elverişlidir. Ringa balığını pişirmek için öncelikle temizlemeniz gerekir. Temizlerken şu adımları izleyebilirsiniz:

  • Ringa balığının kafasını gövdeden ayırın ve pullarını kazıyarak temizleyin. Bu işlemden sonra soğuk sudan geçirerek iç organlarını da alın. İç organlarını aldıktan sonra yeniden soğuk suyla yıkayın.
  • Karnını sırt kemiğinden her iki yana doğru ayırarak kılçıklarını alın. Sırtında kalın bir kemik olacak bu kemiği de etten ayırın.
  • Temizlediğiniz ringa balığını marine sosunda beklettikten sonra fırına ya da ızgaraya alıp güzelce pişirebilirsiniz.
  • Fırında pişirme derecesi 180 derece önerilmektedir. Daha yüksek derece balığı yakabilir.
  • Ringa balığını fırında pişirirken defne yaprağı da ekleyerek balık kokusunu bastırabilirsiniz. Ayrıca balığın yanına patates dilimleri de ilave edebilirsiniz.
  • Eğer ringa balığı konservesi almışsanız, bu konserve ile fit salatalar hazırlayabilirsiniz. Ülkemizde salamura halinde satılan ringa balıklarını bulabilirsiniz.
kurutulmuş ringa balığı bulmacada

Kurutulmuş Ringa Balığı Bulmacada Neye Karşılık Gelir?

Bulmaca sever misiniz? Alzheimer’ı önleyen bulmaca, zihin gelişimine ve kelime öğrenmeye destek bir aktivitedir. Eğer sık sık bulmaca çözüyorsanız; ringa balığını da bir yerlerden tanıyor olacaksınız. Bulmaca sorularında sıkça yer alan kurutulmuş ringa balığı, bazı durumlarda kalem tutan kişileri zorlamaktadır. En iyisi size bulmacada kolaylık sağlayacak bir bilgi verelim ve ringa balığının bulmacadaki karşılığını unutmanızı önleyelim.

Kurutulmuş Ringa Balığı: FRİGA olarak bulmacalarda sorulmaktadır.

Genel kültürünüze bir damla daha katkı sağlamak için sizlere kırmızı ringa balığı deyimi hakkında bir bilgi verelim:

  • Genellikle polisiye kitaplarda geçen bu söz öbeği, şaşırtmaca anlamında kullanılmaktadır.
  • Romanlarda “kırmızı ringa” sıfatıyla tanıtılan kahramanlar, dikkati asıl katilden uzaklaştırır ve sayfaların sonuna geldiğinizde, bu kırmızı ringa balıklarının dikkat dağıtmak için hikayeye konuk olduğunu anlarsınız.
  • Bir tür edebi terim de kabul edilen kırmızı ringa balığı, gastronomi alanının dışında da hayatımızda yer almaktadır.
ringa balığı faydaları

Sardalya Nasıl Pişirilir? Faydaları, Kalori ve Besin Değeri

Mezgit Balığı Faydaları Nelerdir? Nasıl Temizlenir, Pişirilir?

Uskumru Balığı Nasıl Pişirilir? Faydaları, Kalori ve Besin Değerleri

Barbun Balığı Nasıl Pişirilir, Temizlenir? Faydaları Nelerdir?

Palamut Nasıl Pişirilir? Palamut Balığı Hakkında Her Şey

--

Nefis Yemek Tarifleri WhatsApp kanalı açıldı, hemen siz de katılın.

5 milyon'dan fazla kişinin takip ettiği Youtube kanalımızda videolu tariflerimizi bulabilirsiniz.

15 milyondan fazla kişinin indirdiği Nefis Yemek Tarifleri uygulaması ile 850.000'den fazla denenmiş tarif her zaman yanınızda. Hemen siz de indirin.

Okuyucunun Dikkatine

Blog sayfamızda faydalı bilgiler kategorisini kapsayan yazılar genel bilgilendirme amaçlıdır. Kategoride söz konusu içeriğin açıklayıcı tanımlamalarına, en belirgin faydalı özelliklerine, doğru ve etkili kullanım tavsiyelerine kolaylıkla tek yazıdan ulaşabilirsiniz. Yazı yayına alındıktan sonra, zaman içerisinde güncelliğini ve geçerliliğini yitirebilir. İlgili besinin ya da ürünün faydaları her bünyede farklı etkiler gösterebilir. Sunmuş olduğumuz bilgiler hiçbir zaman doktor teşhisinin yerini tutmaz, reçete niteliği taşımaz. Bilgileri uygulamadan önce alanında uzman görüşü almanızı tavsiye eder; aksi durumda oluşabilecek sorunlardan sitemizin sorumlu tutulamayacağını önemle hatırlatırız.

Öne Çıkan Yorumlar Yeni Gelen Yorumlar
NYT Yazar
Bunlar da İlginizi Çekebilir
Balık Stok (Balık Suyu) Tarifi

Balık Stok (Balık Suyu)

4-6 kişilik, 15dk Hazırlık, 25dk Pişirme
3 Malzemeli Baton Pasta (10 Dakikada) Tarifi

3 Malzemeli Baton Pasta (10 Dakikada)

4-6 kişilik, 10dk Hazırlık, Pişirme yok
Fırında Balık Tarifi

Fırında Balık

1-2 kişilik, 15dk Hazırlık, 30dk Pişirme
Balık Sosu Tarifi

Balık Sosu

1-2 kişilik, 5dk Hazırlık, 35dk Pişirme
Fırında Balık Tarifi

Fırında Balık

4-6 kişilik, 20dk Hazırlık, 40dk Pişirme
Fırında Balık Tarifi

Fırında Balık

4-6 kişilik, 15dk Hazırlık, 1 saat 30dk Pişirme
Balık Köftesi Tarifi

Balık Köftesi

2-4 kişilik, 20dk Hazırlık, 10dk Pişirme
Mineral Nedir? İçeren Besinler, Görevleri, Özellikleri Tarifi
Mineral Nedir? İçeren Besinler, Görevleri, Özellikleri

Mineraller: Sağlığınızı Güçlendiren Gizli Hazineler! Sağlıklı beslenme söz konusu olduğunda vitamin ve minerallerden bahsedilir. Sebze…

Kapsül Kahve Nedir? Nasıl Yapılır? Çeşitleri, Kullanımı
Kapsül Kahve Nedir? Nasıl Yapılır? Çeşitleri, Kullanımı

Kapsül Kahve: Pratik & İşlevsel Kahve Deneyimi Kahve kültürü modern yaşamın vazgeçilmez rutinleri arasında yerini…

L Karnitin Nedir, Ne İşe Yarar? Faydaları, Zararları, Kullanımı Tarifi
L Karnitin Nedir, Ne İşe Yarar? Faydaları, Zararları, Kullanımı

 L Karnitin: Yağ Yakan ve Enerji Veren Amino Asit Spor salonlarında zaman geçirenler, yağ yakmak…

D3 Vitamini Nedir, Ne İşe Yarar? Eksikliği Belirtileri, Faydaları Tarifi
D3 Vitamini Nedir, Ne İşe Yarar? Eksikliği Belirtileri, Faydaları

D3 Vitamini (Kolekalsiferol) D vitamini, insan sağlığı için kritik bir rol oynayan ve birçok önemli…

B6 Vitamini Nedir? Ne İşe Yarar? Nelerde Var? Eksikliği Belirtileri Tarifi
B6 Vitamini Nedir? Ne İşe Yarar? Nelerde Var? Eksikliği Belirtileri

B6 Vitamini (Piridoksin) B6 vitamini (piridoksin) bir B vitamin kompleksinin parçasıdır ve insan sağlığı için…

Chia Tohumu Faydaları: Ne İşe Yarar, Neye İyi Gelir? Tarifi
Chia Tohumu Faydaları: Ne İşe Yarar, Neye İyi Gelir?

Chia Tohumu: Sağlıklı Beslenme Trendi Süper Gıda! Chia tohumu, "Salvia hispanica" adlı bitkinin tohumlarından elde…

Mineral Nedir? İçeren Besinler, Görevleri, Özellikleri Tarifi
Mineral Nedir? İçeren Besinler, Görevleri, Özellikleri

Mineraller: Sağlığınızı Güçlendiren Gizli Hazineler! Sağlıklı beslenme söz konusu olduğunda vitamin ve minerallerden bahsedilir. Sebze…

Kapsül Kahve Nedir? Nasıl Yapılır? Çeşitleri, Kullanımı
Kapsül Kahve Nedir? Nasıl Yapılır? Çeşitleri, Kullanımı

Kapsül Kahve: Pratik & İşlevsel Kahve Deneyimi Kahve kültürü modern yaşamın vazgeçilmez rutinleri arasında yerini…

L Karnitin Nedir, Ne İşe Yarar? Faydaları, Zararları, Kullanımı Tarifi
L Karnitin Nedir, Ne İşe Yarar? Faydaları, Zararları, Kullanımı

 L Karnitin: Yağ Yakan ve Enerji Veren Amino Asit Spor salonlarında zaman geçirenler, yağ yakmak…

D3 Vitamini Nedir, Ne İşe Yarar? Eksikliği Belirtileri, Faydaları Tarifi
D3 Vitamini Nedir, Ne İşe Yarar? Eksikliği Belirtileri, Faydaları

D3 Vitamini (Kolekalsiferol) D vitamini, insan sağlığı için kritik bir rol oynayan ve birçok önemli…

B6 Vitamini Nedir? Ne İşe Yarar? Nelerde Var? Eksikliği Belirtileri Tarifi
B6 Vitamini Nedir? Ne İşe Yarar? Nelerde Var? Eksikliği Belirtileri

B6 Vitamini (Piridoksin) B6 vitamini (piridoksin) bir B vitamin kompleksinin parçasıdır ve insan sağlığı için…

1 Saat Yürüyüş Kaç Kalori Yakar? Zayıflatır Mı? Faydaları Nelerdir? Tarifi
1 Saat Yürüyüş Kaç Kalori Yakar? Zayıflatır Mı? Faydaları Nelerdir?

1 Saat Yürüyerek Kaç Kalori Harcarım? Dünya Sağlık Örgütü (WHO), 2018 verilerine göre dünya nüfusunun…

Bayram Tatlıları: En İyi, Resimli ve Videolu Tarifler Tarifi
Bayram Tatlıları: En İyi, Resimli ve Videolu Tarifler

Bayramın neşesini ve birlikteliğini en leziz bayram tatlıları ile taçlandırmaya hazır mısınız? Bayram paylaştıkça güzel…

Pek Food’tan Pek İyi Ramazan Tarifleri Tarifi
Pek Food’tan Pek İyi Ramazan Tarifleri

Pek Food pratik ve çeşitli ürünleriyle sofralarınızı renklendirmeye geliyor! Yenilikçi çözümleri sayesinde dakikalar içinde pişirilmeye…

Chia Tohumu Faydaları: Ne İşe Yarar, Neye İyi Gelir? Tarifi
Chia Tohumu Faydaları: Ne İşe Yarar, Neye İyi Gelir?

Chia Tohumu: Sağlıklı Beslenme Trendi Süper Gıda! Chia tohumu, "Salvia hispanica" adlı bitkinin tohumlarından elde…

Yoğurtlu Çorba Tarifleri: Lezzet Garantili 30 Çeşit Tarifi
Yoğurtlu Çorba Tarifleri: Lezzet Garantili 30 Çeşit

Nefis Yemek Tarifleri mutfağından, en beğenilen yoğurtlu çorba tarifleri huzurlarınızda! Ana malzemesi yoğurt olan ve…

Madımak Otu Nedir? Faydaları Nelerdir, Neye İyi Gelir? Tarifi
Madımak Otu Nedir? Faydaları Nelerdir, Neye İyi Gelir?

Madımak: Anadolu'nun Binbir Şifalı Tarla Bitkisi! Madımak otu, Orta Anadolu mutfağında yaygın bir kullanıma sahip olan…

2024 Ramazan Bayramı Ne Zaman, Hangi Gün? Kaç Gün Tatil? Tarifi
2024 Ramazan Bayramı Ne Zaman, Hangi Gün? Kaç Gün Tatil?

2024 Ramazan Bayramı Ne Zaman, Hangi Gün? Her sene büyük bir heyecanla beklenen ramazan ayı,…

Tarifler Geri
Videolar Geri