Uskumru Balığı Nasıl Pişirilir? Faydaları, Besin Değeri

Uskumru Balığı Nasıl Pişirilir? Faydaları, Besin Değeri Tarifi

Uskumru: Oltadan Sofraya Tüm Püf Noktaları

Uskumru deniz balığı olup uskumrugiller familyasına adını veren oldukça lezzetli bir balık çeşididir. Türkiye’de de fazlaca yetişen uskumru mavi-yeşil bir renge sahiptir. Yaklaşık 30 cm boyutunda bir balık olan uskumru yine yaklaşık 100-120 gram ağırlığındadır. Hem besin değeri hem de fiyatı baz alındığında Türkiye’de en çok tüketilen balıklardan biri olarak görülür.

Uskumru balığı ile ilgili merak konusu olan pek çok bilgi bulunur ancak uskumru denilince akla gelen ilk soru şüphesiz ki uskumru yağlı balık mı sorusudur. Bu sorunun cevabı olarak uskumru balık camiasının yağlı balıklarındandır demek yanlış olmaz.

Bir diğer merak konusu da uskumru palamut ailesinden midir sorusudur ki uskumru palamutgiller ailesinden değil daha önce de belirttiğimiz gibi uskumrugiller ailesindendir.

Uskumru Balığı Nasıl Pişirilir?

Uskumru Nasıl Pişirilir?

  • Balıkseverlerin çokça tükettiği uskumru fırında, buğulama ve kızartma şeklinde yemek olarak pişirilirken aynı zamanda meze olarak da tüketilebilir.
  • Genellikle yemek olarak tercih edildiğinde fırında, buğulama ve kızartma olarak pişirilen uskumru ile farklı tarifler denenebilir.
  • Bu açıdan uskumru konserve başta olmak üzere uskumru füme ve uskumru lakerda ya da uskumru çiroz gibi lezzetler de alternatif olarak düşünülebilir.
  • İştah açan bir uskumru menüsü hazırlamak için balığınızı soslayıp pişiriniz. Tabağınızda renk ve görsel şölen oluşması için salata, sebze ve meze ekleyebilirsiniz.
  • Uskumrunun daha rahat tüketilmesi için sunumlarda geniş bir tabak kullanabilirsiniz.
  • Örnek bir uskumru tabağı hazırlamak için mevsim yeşilliklerinden oluşan soslu bir salata, fırında pişen havuç ve patates, turp uskumrunun lezzetini ikiye katlayacaktır.
  • Alternatif bir tarif arıyorsanız uskumru balık çorbası yapmayı da deneyebilirsiniz.
Uskumru Balığı Nasıl Pişirilir?

En Beğenilen Uskumru Tarifleri

En beğenilen uskumru tarifleri arasında çok çeşitli versiyonlar bulunur. Fileto sevenler için uskumru fileto kullanılarak yapılan tarifler uygulanabilir. Aynı zamanda balık ile sosu yakıştıranlar için uskumru sosu ve uskumru marine ile yapılan tarifler denenebilir.

1) Fırında Soslu Uskumru ile Balığın Tadına Varın

Uskumru balığı nasıl pişirilir, mutfak duman altı olmadan nasıl balık yapabilirim diyorsanız fırında hazırlanan tarifler kurtarıcınız olacaktır. Fileto olarak alınan ve yıkanıp süzülen balıklar soslanır. Yaklaşık 2-3 saat kadar marine edilen uskumrular fırın tepsisine alınır ve 20 dakika pişirilmeye bırakılır. Piştikten sonra roka salatası ya da mevsim salatası ile servis edilebilir. Fırında Soslu Uskumru

Fırında Soslu Uskumru

2) Fırında Pane Tadında Galeta Unlu Çıtır Uskumru Alabalık

Fırında uskumru balığı yapmak istiyorum ama kızartma gibi çıtır çıtır da olsun istiyorum mu diyorsunuz? Uskumruyu fileto halinde ve çıtır sevenler için fırında alabalık uskumru fileto önerilebilir. Tuz, galeta unu ve yağ ile buluşturulan uskumru filetolar fırın tepsisine dizilir. 20-25 dakika arasında pişirilen uskumrular servise hazır hale gelir. Fırında Pane Tadında Galeta Unlu Çıtır Uskumru Alabalık

Fırında Pane Tadında Galeta Unlu Çıtır Uskumru Alabalık

3) Nar Gibi Kızarmış Soslu Uskumru Balık

Balık pişirme söz konusuysa farklı soslar denemek kaçınılmazdır. Soslu uskumru balık da salça, tuz, sarımsak ve zeytinyağı ile hazırlanan muhteşem bir sos ile farklı bir tat olarak balık severlerin karşısına çıkar. Sos hazırlandıktan sonra uskumrular ile marine edilir ve yaklaşık 3 saat kadar dinlendirilir. Ardından tavada çevrilerek kızartılır. Sosun da katkısıyla nar gibi kızarmış uskumrular sıcak sıcak servis edilir. Soslu Uskumru

Soslu Uskumru

4) Meze Severlere Yepyeni Bir Balık Mezesi Tarifi: Taze Kekikli Uskumru Mezesi

Uskumrunun sadece yemeği mi olur diyenler için harika bir alternatif olarak taze kekikli uskumru mezesi gösterilebilir. Bu harika mezeyi yiyebilmek için öncelikle dörde bölünen balıklar defne yaprağı ve limon ile 15-20 dakika buharda pişirilir. Pişirme işleminin ardından zaten yumuşayan uskumru ezilmeden parçalanır. Zeytinyağı, limon ve kekik ile harmanlandıktan sonra soğuması için buzdolabına kaldırılır. Soğuduktan sonra sumak ya da soya sosu kullanılarak servis edilebilir. Taze Kekikli Uskumru Mezesi

Taze Kekikli Uskumru Mezesi

5) Balığın En Pratik Hali: Tavada Uskumru

Şipşak tarifleri sevenler için tavada uskumru balığı nasıl pişirilir adım adım anlatıyoruz! Balık pişirmenin en pratik yollarından biri olarak tavada uskumru gösterilebilir. Pişirmesi oldukça basit olan bu yemekte iki aşama bulunuyor. İlk aşamada yıkanan ve tuzlanan balıklar 2 saat süre ile dinlenmek üzere dolaba kaldırılır. Pişmeye hazır balıklara una bulanarak tavada kızartılır. Servisi içinse roka, domates ve kırmızı soğan önerilebilir. Tavada Uskumru

Tavada Uskumru

6) Buğulamaların En Lezzetlisi: Uskumru Buğulama

Uskumru buğulama için uskumrular dilimlenerek kullanılabilir. Arzu edilirse fırın tepsisine soğan ve patatesler de uskumruya uygun olarak halka şeklinde dilimlenebilir. Bu tarifte limon ve maydanoz tercihe bağlı olarak kullanılabilir. Tuz, karabiber, kekik ve sarımsak ilavesi ile pişmeye hazır hale gelen uskumru buğulama yaklaşık 40 dakika piştikten sonra servise hazır hale gelir.

Fırında Pratik Uskumru

Fırında Pratik Uskumru

7) Mısır Unu ile Uskumru Buluşması: Uskumru Kızartması

Uskumru balığı en güzel nasıl pişirilir sorusunun bir cevabı balığın merkezi olan Karadeniz’in meşhur mısırında saklı olabilir. Balığı kızartma olarak tüketmekten hoşlananlar için iyi bir alternatif olarak sunulabilir. Her iki tarafı da unlanmış uskumrular önceden kızdırılmış tavada kızartılır ve mısır unlu uskumru kızartması servise hazır hale getirilir. İsteğe göre mısır ununa ilave olarak çeşitli baharatlar kullanılabilir. Mısır Unlu Baharatlı Uskumru Kızartma

Mısır Unlu Baharatlı Uskumru Kızartma

8) Fırında Balık Severlerin Mutlaka Denemesi Gereken Tarif: Kağıtta Uskumru

Fırında balığın bir başka boyutu da kesinlikle kağıtta pişirme tekniğidir ki bu pişirme tekniğine en çok yakışan balıklardan biri de uskumrudur. Kağıtta uskumru hazırlarken farklı bir tat vermesi açısından limon ve maydanoz da kullanılabilir. Uskumrular tuz, karabiber ve zeytinyağı ile marine edilir. Tabanına yağlı kağıt serilen fırın tepsisine önce uskumrular ardından da üzerine limon dilimleri ve maydanoz serpiştirilir. Uskumru balığı en lezzetli nasıl pişirilir diye düşünüyorsanız, balık aromasının yoğun bir şekilde damağa gelmesini sağlayan bu tarifi mutlaka denemelisiniz. Kağıtta Uskumru

Kağıtta Uskumru

Uskumru Faydaları Nelerdir?

Balığın faydalı olduğu bilinen bir gerçektir; ama balıklar arasında da daha faydalı olanlar vardır. Soğuk su balıklarının besin değeri açısından diğer balık çeşitlerine kıyasla daha zengin olduğu bilinir. Bir soğuk su balığı olarak uskumru faydaları şu şekildedir:

  • Öncelikle omega 3 açısından zengin olması nedeniyle faydalıdır; çünkü omega 3 yağı son derece faydalı bir yağ olmasına rağmen insan vücudunda üretilmez ve bu yağ en çok balıklar vasıtasıyla vücuda alınabilir.
  • Omega 3 yağına ek olarak uskumruda bulunan vitaminler, mineraller, proteinler, koenzimler ve temel yağ asitleri fiziksel gelişime olumlu etki ederken aynı zamanda zihinsel gelişime de büyük ölçüde katkı sağlar.
  • Uskumru balığı faydaları arasında kronik yorgunluk nedenlerinden biri olan D vitamini eksikliğine iyi gelmesi vardır. Ortalama 100 gram uskumru balığı günlük D vitamini ihtiyacının neredeyse tamamını karşılayabilir.
Uskumru Balığı Nasıl Pişirilir?

Uskumru Kalori ve Besin Değerleri

  • Besin değeri açısından da zengin olan uskumru balığı pek çok protein ve vitamin içerir.
  • İlk akla gelen uskumru Omega 3 açısından zengindir bilgisi olsa da uskumru sadece Omega 3 açısından değil; A vitamini, C vitamini, B6 vitamini, B12 vitamini, kalsiyum, demir ve magnezyum açısından da zengindir.
  • Bunların yanında, uskumru protein anlamında da oldukça zengin olup 100 gram uskumruda yaklaşık 24 gram protein bulunur.
  • Besin değeri bakımından bu denli zengin uskumrunun kalorisi de merak konusudur ki uskumru kalori açısından değerlendirildiğinde 100 gram uskumrunun 261 kalori olduğu görülür.
  • Uskumru balığı besin değeri açısından diyet için uygundur.
  • Zayıflama sürecinde uskumru balığını tüketebilirsiniz. Ancak pişirme yönteminiz, alacağınız kaloriyi etkileyecektir.
  • Uskumrunun lezzetinin kaybolmaması için fırın tepsisinde ya da ızgarada pişirmeniz önerilir. Böylece daha düşük kalorili uskumru tüketebilirsiniz.

Torik Balığı Nasıl Pişirilir? Nasıl Avlanır?

Uskumru Balığı Nasıl Pişirilir?

Uskumru Avı Nasıl Yapılır?

  • Uskumru avına çıkmayı planlayanlar için uskumru avı teknikleri vermek gerekirse ilk olarak bir uskumru takımı almak akıllıca olabilir.
  • Uskumru takımının içinde uskumru çaparisi ve uskumru yemi başta olmak üzere uskumru zokası bulunur.
  • Her balığın boyutları farklı olduğundan uygun av malzemesini kullanmak önemlidir.
  • Ardından uskumru avı için ideal olan lokasyonlar belirlenebilir ki Marmara Denizi uskumru avı için iyi bir tercih olabilir.
  • Uskumru avlamak isteyenler, şeffaf misina kullanmalıdır. Uskumru balıkları, misinayı fark edebilen balıklardır. Bu nedenle olabildiğinde şeffaf misina kullanmanız, avınızın verimli olmasına yardım edecektir.
  • Eğer olta ya da ağ atacaksanız; alanı yemlemeyi unutmayınız. Böylece uskumru balıklarını kısa sürede çok fazla miktarda avlayabilirsiniz.
  • Uskumru balığı hangi ayda yenir derseniz soğuk hava depolarında saklanarak her mevsim sofralara gelebiliyor olsa da en lezzetli olduğu zamanlar aralık ve ocak aylarıdır.

Uskumru Fiyatları Ne Kadar?

  • Balık fiyatları balığın avlandığı mevsime göre değişiklik gösterir ve uskumru fiyat ortalama kg başına 100-150 TL civarındadır.
  • Uskumru balığı fiyatı balık satın alınan bölgeye ve sezona göre farklılaşabilir.
  • Uskumru genel itibarıyla soğuk suyu seven bir balık çeşididir. Bahar ve yaz aylarında Karadeniz’de bulunur.
  • Eylül ayından itibaren de Marmara Denizi’nde uskumru avlanabilir.

Çipura Balığı Kalori ve Besin Değeri, Faydaları, Nasıl Yapılır?

Uskumru Balığı Nasıl Pişirilir?

Uskumru ile hazırlanan tarifler için sitemizi ziyaret edebilirsiniz.

Somon Balığı Yemenin 13 Önemli Faydası

Mezgit Balığı Nasıl Pişirilir, Temizlenir? Faydaları

Palamut Nasıl Pişirilir? 12 Farklı Tarif, Hakkında Her Şey

Hamsinin Faydaları, Kalori ve Besin Değerleri – Nasıl Tüketilmeli?

Lakerda Nedir? Hangi Balıktan Nasıl Yapılır, Saklanır? Nasıl Yenir?

--

Nefis Yemek Tarifleri WhatsApp kanalı açıldı, hemen siz de katılın.

5 milyon'dan fazla kişinin takip ettiği Youtube kanalımızda videolu tariflerimizi bulabilirsiniz.

15 milyondan fazla kişinin indirdiği Nefis Yemek Tarifleri uygulaması ile 850.000'den fazla denenmiş tarif her zaman yanınızda. Hemen siz de indirin.

Okuyucunun Dikkatine

Blog sayfamızda faydalı bilgiler kategorisini kapsayan yazılar genel bilgilendirme amaçlıdır. Kategoride söz konusu içeriğin açıklayıcı tanımlamalarına, en belirgin faydalı özelliklerine, doğru ve etkili kullanım tavsiyelerine kolaylıkla tek yazıdan ulaşabilirsiniz. Yazı yayına alındıktan sonra, zaman içerisinde güncelliğini ve geçerliliğini yitirebilir. İlgili besinin ya da ürünün faydaları her bünyede farklı etkiler gösterebilir. Sunmuş olduğumuz bilgiler hiçbir zaman doktor teşhisinin yerini tutmaz, reçete niteliği taşımaz. Bilgileri uygulamadan önce alanında uzman görüşü almanızı tavsiye eder; aksi durumda oluşabilecek sorunlardan sitemizin sorumlu tutulamayacağını önemle hatırlatırız.

9. Gün İftar Menüsü

En güzel ramazan yemekleri tarifleri vermeye 9. günde de devam ediyoruz! Bugün iftar menüsü için başlangıcı bol vitaminli yöresel toyga çorbası ile yapıyoruz. Sonrasında göz alıcı ve etli rulo patlıcan ve yanında çıtır nohutlu semizotu salatası var. Çok beğenilen iftar tatlıları arasında ce ...

Tüm menüyü gör
Yorumlar (2)
Yeni Gelen Yorumlar
  • Profil fotoğrafı

    Verilen bunca bilgi, bunca emek, bunca zaman için çok teşekkür ederim. Lakin, uskumrunun kılçığıyla nasıl baş edeceğiz? Anlatımınızla uskumruyu pek sevdim ama, kılçık sorununu da çözebilirsek memnun olurum. Belki bir çözüm vardır.

NYT Yazar
Bunlar da İlginizi Çekebilir
Uskumru Balık Tarifi

Uskumru Balık

4-6 kişilik, 5dk Hazırlık, 50dk Pişirme
Soslu Uskumru Balık Tarifi

Soslu Uskumru Balık

2-4 kişilik, 5dk Hazırlık, Pişirme yok
Balık Tavasında Uskumru Tarifi

Balık Tavasında Uskumru

2-4 kişilik, 10dk Hazırlık, 15dk Pişirme
Fırında Uskumru Balığı Tarifi

Fırında Uskumru Balığı

4-6 kişilik, 10dk Hazırlık, 40dk Pişirme
Fırında Sebzeli Uskumru Balığı Tarifi

Fırında Sebzeli Uskumru Balığı

4-6 kişilik, 5dk Hazırlık, 45dk Pişirme
Fırında Tavuk But Nasıl Pişirilir? Tarifi

Fırında Tavuk But Nasıl Pişirilir?

4-6 kişilik, 15dk Hazırlık, 45dk Pişirme
Fırında Acayip Lezzetli Uskumru Balığı Tarifi

Fırında Acayip Lezzetli Uskumru Balığı

2-4 kişilik, 25dk Hazırlık, 30dk Pişirme
Dana Antrikot Nasıl Pişirilir? Tarifi

Dana Antrikot Nasıl Pişirilir?

4-6 kişilik, 20dk Hazırlık, 20dk Pişirme
Fırında Tavuk But Nasıl Pişirilir? Tarifi

Fırında Tavuk But Nasıl Pişirilir?

1-2 kişilik, 10dk Hazırlık, 1 saat Pişirme
Ramazan ve Oruçla İlgili Hadisler, Ayetler Tarifi
Ramazan ve Oruçla İlgili Hadisler, Ayetler

Mübarek Ramazanı Taçlandıran Ayet ve Hadisler Tüm bir yılın bolluk ve bereket açısından en değerli…

Oruçluyken Saç Boyamak Orucu Bozar Mı? Tarifi
Oruçluyken Saç Boyamak Orucu Bozar Mı?

Oruçluyken Saç Boyatılır Mı? Ramazan ayı içerisinde, orucu bozan durumlar çok sık gündeme gelmektedir. İnananlar…

Seferi iken Oruç Tutulur Mu, Kaç Km Geçerli? Şartları Tarifi
Seferi iken Oruç Tutulur Mu, Kaç Km Geçerli? Şartları

Diyanet Açıkladı: Seferi Oruç Tutabilir Mi? Ramazan ayı geldiğinde insanların oruçlarının kabul olması için pek…

Tekne Orucu Nedir? Nasıl, Kaç Yaşına Kadar Tutulur? Tarifi
Tekne Orucu Nedir? Nasıl, Kaç Yaşına Kadar Tutulur?

Tekne Orucu: Çocuklar İçin Alıştırma Orucu Ramazan ayı geldiğinde, büyüklerinin oruç tutmasına özenen çocuk sayısı…

Oruçluyken Ağda Yaptırılır Mı? Diyanet Yanıtladı Tarifi
Oruçluyken Ağda Yaptırılır Mı? Diyanet Yanıtladı

Ağda Yapmak Orucu Bozar Mı? Ramazanın gelmesiyle beraber oruç tutacak kişiler tarafından oruçluyken nelerin yapılıp…

Oruçluyken Burun Kanaması Orucu Bozar Mı? Tarifi
Oruçluyken Burun Kanaması Orucu Bozar Mı?

Burun Kanadığında Oruç Bozulur Mu? Oruç tutarken herhangi bir nedenden burnunuz kanadığında orucun bozulup bozulmadığı…

Ramazan ve Oruçla İlgili Hadisler, Ayetler Tarifi
Ramazan ve Oruçla İlgili Hadisler, Ayetler

Mübarek Ramazanı Taçlandıran Ayet ve Hadisler Tüm bir yılın bolluk ve bereket açısından en değerli…

Oruçluyken Saç Boyamak Orucu Bozar Mı? Tarifi
Oruçluyken Saç Boyamak Orucu Bozar Mı?

Oruçluyken Saç Boyatılır Mı? Ramazan ayı içerisinde, orucu bozan durumlar çok sık gündeme gelmektedir. İnananlar…

Seferi iken Oruç Tutulur Mu, Kaç Km Geçerli? Şartları Tarifi
Seferi iken Oruç Tutulur Mu, Kaç Km Geçerli? Şartları

Diyanet Açıkladı: Seferi Oruç Tutabilir Mi? Ramazan ayı geldiğinde insanların oruçlarının kabul olması için pek…

Tekne Orucu Nedir? Nasıl, Kaç Yaşına Kadar Tutulur? Tarifi
Tekne Orucu Nedir? Nasıl, Kaç Yaşına Kadar Tutulur?

Tekne Orucu: Çocuklar İçin Alıştırma Orucu Ramazan ayı geldiğinde, büyüklerinin oruç tutmasına özenen çocuk sayısı…

Oruçluyken Ağda Yaptırılır Mı? Diyanet Yanıtladı Tarifi
Oruçluyken Ağda Yaptırılır Mı? Diyanet Yanıtladı

Ağda Yapmak Orucu Bozar Mı? Ramazanın gelmesiyle beraber oruç tutacak kişiler tarafından oruçluyken nelerin yapılıp…

Oruçluyken Burun Kanaması Orucu Bozar Mı? Tarifi
Oruçluyken Burun Kanaması Orucu Bozar Mı?

Burun Kanadığında Oruç Bozulur Mu? Oruç tutarken herhangi bir nedenden burnunuz kanadığında orucun bozulup bozulmadığı…

Nafile Orucu Nedir? Ne Zaman Niyet Edilir, Bozunca Kefaret Gerekir Mi? Tarifi
Nafile Orucu Nedir? Ne Zaman Niyet Edilir, Bozunca Kefaret Gerekir Mi?

Nafile Oruçlar: Sünnet Kabul Edilen İbadet Manevi doygunluk veren ibadetlerden biri olan oruç, birden fazla…

Ramazan Pidesi Kaç Kalori? 1 Dilim, 1 Adet, Yarım Tarifi
Ramazan Pidesi Kaç Kalori? 1 Dilim, 1 Adet, Yarım

Ramazan Pidesi: İftar Sofralarının Baş Tacı Ramazan ayını özel kılan detaylardan biridir ramazan pidesi. İftara…

Güllaç Kalori ve Besin Değerleri, Kilo Aldırır Mı? Tarifi
Güllaç Kalori ve Besin Değerleri, Kilo Aldırır Mı?

1 Dilim - Porsiyon Güllaç Kaç Kalori? Güllaç, asırlardır ramazan ayının en sevilen tatlısı olma…

Yaş, Kuru Hurma Kaç Kalori? Besin Değerleri Tarifi
Yaş, Kuru Hurma Kaç Kalori? Besin Değerleri

Hurma: İftar Sofralarının Yıldız Tatlısı! Cennet meyvesi olarak bilinen hurma, güzel tadı ile evlere sık…

Arefe Günü Oruç Tutulur Mu? Fazileti Nedir? Tarifi
Arefe Günü Oruç Tutulur Mu? Fazileti Nedir?

Arefe Günü Oruç Tutmanın Fazileti ve Sevabı Arefe günü nedir ve Arefe günü ne zaman…

Sahurda Tok Tutan Yiyecekler: Ne Yersek Acıkmayız? Tarifi
Sahurda Tok Tutan Yiyecekler: Ne Yersek Acıkmayız?

Sahurda Uzun Süre Tok Tutan Besinler Ramazanın en önemli öğünü sahurdur. Uzun süreli açlığa dayanabilmenin…

Tarifler Geri
Videolar Geri