Oltadan Sofraya Barbun Balığı Hakkında Her Şey
Sağlıklı bir yaşam sürdürmek için düzenli olarak balık tüketmek son derece önemlidir. Balıklar söz konusu olduğunda ülkemizde bol çeşit bulma şansınız vardır. Farklı boyutlarda ve lezzetlerdeki balık türleri arasında en fazla bilinen ve tercih edilenlerden biri de barbunya balığıdır.
Kızartma yaptıktan sonra sofralarınızda çıtır çıtır şekilde yer alan barbunya balığı, limon sıkılıp tuz dökülerek veya kendine özgü bir sos eşliğinde yemeye doyum olmayan leziz bir seçenektir. Şifalı yönleri de bir hayli fazla olan barbunya balığını daha yakından tanıdıkça faydalarını ve ilginç yönlerini öğrenebilirsiniz.
Taze Balık Nasıl Anlaşılır? En Kolay 8 Yöntem
Barbun Balığı Nasıl Temizlenir, Nasıl Pişirilir?
- İç açıcı kokusu ve ağız sulandıran etli yapısıyla evlere konuk olan barbunyaları pişirmeden önce temizlemek kolaydır. Temizleme ve ayıklama süreci açısından fazla zorluk yaratmayan bir balıktır. İsterseniz kızartmasını yaptıktan sonra ayıklamayı tercih edebilirsiniz.
- Üzerinde fazla miktarda pul barındıran bir balık türü olduğu için pişirmeden önce mutfak tezgahınıza alarak pullarını sıyırabilirsiniz. Pullarını iyice temizledikten sonra bir süre suyun altında tutmanız temizleme işleminin diğer adımıdır. Bıçakla veya elinizle yüzgeçleri ile kılçıklarını çekebilirsiniz.
- Barbun balığı nasıl pişirilir konusu da temizleme sürecinde olduğu gibi rahatlıkla gerçekleştirilir. Yapmak istediğiniz tarife göre balıkları kızartmayı veya fırında pişirmeyi seçebilirsiniz.
- Bazı püf noktalarına önem verirseniz kızartma işlemi daha başarılı şekilde sonuçlanır. Balıkları yıkadıktan sonra iyice kurumalarını beklemeniz önemlidir. Mısır unu veya normal una bulanmış olan balıklar tavadaki kızgın yağa konulur.
- Barbun balığı fırında da pişirilebilir. Sadece zeytinyağı ve tuz ile sosladığınız barbun balığını defne yaprakları eşliğinde fırınlayabilirsiniz.
Balığın Yanında Ne Yenir? Balıkla İyi Giden 11 Enfes Meze
En Beğenilen 5 Farklı Barbun Balığı Tarifi
Faydaları ve nefis tadıyla fark yaratan türlerden biri olan barbun balığının başta kızartma olmak üzere en iyi tariflerini öğrenerek yapabilirsiniz.
1) Izgara Tadında Pratik Barbun Tava
Mısır unu ve barbun balığı ile mutfakta harika tatlar ortaya koymak çok kolay. Sıra sıra özenle tavaya dizdiğiniz barbun balığı enfes lezzet sunacaktır.
Izgara Tadında Pratik Barbun Tava
2) Barbunya Yapımında Alternatif Yöntem: Fırında Sebzeli Barbun
Barbunya balığı yapımı genellikle kızartmalar ile özdeşleşmiş olsa da fırında barbunya yapmak sofranıza zenginlik ve çeşitlilik katacaktır. Özellikle yılbaşı gibi özel günler için ideal olan tarif özel sosu ve içeriğiyle birlikte tam bir şifa deposudur.
3) Sebzesiz de olur: Fırında Barbunya Balığı
Soğan ve salça ile tatlandırdığınız barbunya balıklarını fırında pişirebilirsiniz. Defne yaprağı ekleyerek hoş bir aroma katacağınız fırında barbunyayı bu haliyle sebzesiz de pişirebilirsiniz.
4) Çıtır Çıtır Kızarmış Barbunya Tarifi
Kızardıktan sonraki iştah açıcı kokusuyla sizleri sofraya gitmeye davet eden barbunyalar yapmak için bu tarifi inceleyebilirsiniz. Çıtır çıtır kızarmış barbunyaları marul türü yeşilliklerle yapılmış bir salata ve özel olarak hazırlanmış sos eşliğinde sofraya ekleyebilirsiniz.
5) Yumuşacık ve Hafif Barbunya Filetosu
Diyet yapmak istiyor ve aynı zamanda yediğiniz şeylerin damak zevkinize hitap etmesini arzu ediyorsanız barbunya filetosu tam aradığınız tariftir. Yumuşacık barbunya etlerini ağzınızda hissedeceğiniz tarif ile barbunya balık en sevdiğiniz yemeklerden biri haline gelebilir.
Barbun Balığı Fiyatları
- Barbun balığı fiyatı aylara göre değişmektedir. Genellikle kilosu 60 TL civarında fiyatlar ile satın alınabilir.
- Barbun balığının en bol bulunduğu Ekim ayında fiyatı 30 TL’ye kadar düşebilir. Bu fiyat düşüşünde barbun balığının o aylardaki bolluğu etkilidir.
- Kimi dönemlerde ise fiyat 90 TL civarına çıkabilir. Balığın fiyatı talebe göre değişmektedir demek doğru bir yaklaşımdır.
Barbun Balığı Faydaları Nelerdir?
- Barbun balığı faydaları arasında başlıcası göz sağlığına yaptığı katkılardır. Düzenli olarak balığı yiyen kişiler daha iyi görmeye başlar veya gözleri bozuksa bu durumun ilerlemesi önlenmiş olur.
- Barbun balığında bulunan selenyum maddesi sayesinde kanser gibi insan sağlığını ciddi oranda tehdit eden hastalıkların meydana gelmesi önlenir.
- Sıklıkla barbun balığına sofrasında yer veren kişilerin vücutlarında birikmiş olan zararlı maddeler atılır ve bir nevi detoks etkisi meydana gelir.
- Barbun balığındaki mineral ve vitaminler enerji ve güç verdikleri için balığı yiyenler kendilerini daha iyi hissetmeye başlar. Sportif aktiviteler yapmaya önem veren ve formda kalmak isteyenler için ideal bir balık türüdür.
- Kalp ve şeker hastalıklarının tedavisinde olumlu rol oynayan besinler arasında barbun balığı gösterilebilir.
- Bebek taşımakta olan anneler için barbun balığı yemek iyi bir tercihtir. Bebeğin retina ve beyin gelişimine olumlu katkı yaptığı için hem anne hem de çocuk için iyi bir seçenek oluşturur.
- Barbun balığının yüksek oranda kalsiyum içermesi kemik gelişimine ve kemiklerin güçlenmesine yardım eder. Çocuklar veya daha zinde ve güçlü olmak isteyenler için yarar sağlar. Ayrıca vücudun hastalıklara karşı direncini arttırır.
- Barbun balığının sık olarak tüketilmesi durumunda cilt üzerinde muhteşem etkiler yarattığı gözlemlenmiştir. Cildin daha genç görünmesine destek olmasıyla birlikte kırışıklık gibi sorunlar üzerinde etkilidir.
Barbun Balığı Özellikleri
- Barbun balığı özellikleri incelendiği zaman ideal, orta boyutlarda bir tür olduğu görülür. Böylelikle kızartmalar ve fırın yemekleri gibi tarifler için iyi bir seçenek oluşturur. Kırmızı ve pembe tonlarında bir renge sahip olan balıkların görünümü göze hoş gelen türdendir.
- Minik yüzgeçlere sahip olan balık, dışarıdan bakıldığında pullu yüzeyi ile dikkat çeker. Orta boyutlarda olmasına rağmen etli ve verimli bir balık çeşidi olarak bilinir.
- Barbun balığı çeşitleri balıkların yaşadıkları ortamlara göre isim almışlardır. Kaya, kum, paşa ve ot barbunyası şeklinde isimleri vardır. En fazla tüketilen ve tariflerde kullanılan türü ise kaya barbunyası olarak belirtilebilir.
Barbun Balığı Besin Değeri Nedir?
- Barbun balığı besin değeri açısından bakıldığında mükemmel bir tercihtir. Hatta diyet programları ve listelerine eklenmesi tavsiye edilmektedir. 1 adet standart boyda barbun balığında 93 kalori bulunduğu belirlenmiştir.
- Balıkların insan vücuduna yaptığı katkıların başında gelen Omega 3 yağ asitleri bakımından zengin bir türdür. Barbun balığı vitamini olarak K,B ve A vitaminleri önde gelmektedir. Barbun balığı protein yönünden iyi özellikte olmasıyla da vücudun güçlenmesine ve sağlığına büyük katkıda bulunur. Sağlığınızı geliştirmek amacıyla balık tüketmek istiyorsanız barbunya balığı muhteşem bir seçimdir.
Barbun Balığı Avı Nasıl Yapılır? Mevsimi Ne Zaman?
- Barbun balığı avı ülkemizde kolaylıkla yapılabilir. Özellikle Akdeniz ve Ege sularında sürüler halinde gezmelerine sıklıkla rastlanılır. Marmara Denizi de barbun balıklarının yüksek oranda yer aldığı bir konumdur. Balıkçıların avlanmak için favori tercihlerinden biri olmasının nedeni ekonomik yönden getirisinin yüksek olmasıdır.
- Barbun balığı avı için barbun balığı oltası veya geniş ağlar kullanılabilir. Az miktarda avlamak veya hobi amacıyla avcılık söz konusuysa olta kullanılır. Ticari faaliyetler için ise geniş ağlar tercih edilebilir. Böylelikle daha fazla balık yakalanır. Oltayı hazırlarken sinek iğne takılabilir. Karides ve midye gibi yumuşak özellikte yemler balıkların ilgisini çekeceği için başarılı bir av sürecine destek verir.
- Barbun balığının lezzetinin doruk noktasına ulaştığı dönem temmuz ve ekim ayları arasındadır. Barbun balığı mevsimi olarak bu dönem düşünülebilir. Ancak yılın her zamanında balıkçı tezgahlarında rahatlıkla bulunması mümkündür.
Balık Mevsimi Listesi – Hangi Ayda Hangi Balık Yenir? 12 Ay 12 Tarif
Balık Pişirme Teknikleri: 9 Değişik Yöntem, Fark Yaratan Püf Noktaları
Somon Balığı Nasıl Pişirilir? Faydaları ve Besin Değerleri Nelerdir?
İstavrit Nasıl Pişirilir? Av Teknikleri, Çeşitleri ve Besin Değeri
Hamsinin Faydaları, Kalori ve Besin Değerleri – Nasıl Tüketilmeli?
İlk yorumu sen yaz.
Yaptığın yorumlarla diğerlerine yardımcı ol.